Social gaming in vrije val

Zynga, bekend van onder andere Farmville, heeft een flink terugval van actieve spelers meegemaakt de laatste weken. Het totaal aantal dagelijks actieve spelers is in de afgelopen vijf weken met 1,5% (ongeveer 700.000 spelers) gedaald.

Deze terugval komt ondanks dat Zynga maar liefst vijf nieuwe games heeft uitgebracht de afgelopen vier maanden. Het meest recente spel, Mafia Wars 2, presteert ook ver onder de verwachtingen en het lijkt er zelfs al op alsof het spel al gepiekt heeft. De game is net twee weken op de markt. Drie van de vijf recente releases (Empire & Allies, Pioneer Trail en Adventure World) hebben allemaal last gehad van een terugval van meer dan 40% aan dagelijks actieve spelers in een korte periode na hun launch. 

Het uitbrengen van nieuwe games is volgens analisten niet de oplossing. De nieuwe games trekken spelers weg van oudere titels en het lukt ze niet om er nieuwe spelers mee aan te trekken.

De grootste concurrent van Zynga, EA, heeft ook last van minder actieve spelers. EA had last van een terugval van 19,5% wat vooral komt doordat de rek uit The Sims Social lijkt te zijn.