Opstelten trekt kritiek op Openbaar Ministerie in

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) trekt de stevige kritiek op het Openbaar Ministerie in. Hij was boos omdat de duizendste zakkenroller in Amsterdam niet werd vervolgd, vanwege de vele publiciteit. Justitie heeft hem duidelijk kunnen maken dat het om een incident gaat.

"We hebben een goed gesprek gehad waarin ik heb gevraagd naar verduidelijking van het OM. Die heeft men gegeven. Ze beschouwen het als een incident", zegt Opstelten donderdag in De Telegraaf. Hij heeft daarom geen aanwijzing gegeven om alsnog tot vervolging over te gaan.

De beslissing dat de vrouw geen straf krijgt, is het volste recht van het OM, vindt de minister. "Het is hun bevoegdheid dat te doen", zegt hij. "Ik heb ongelooflijk veel vertrouwen in het OM, dat is niet aangetast."

Opstelten vroeg om tekst en uitleg omdat hij het volstrekt oneens was met de beslissing van het OM dat de zaak tegen de zakkenroller werd geseponeerd. Elke dief moet worden opgepakt en gestraft, zei hij vorige week.

Justitie had besloten de vrouw te laten gaan omdat agenten een blaadje met '1000' op haar rug plakten na haar arrestatie. Ze was de duizendste zakkenroller die dit jaar werd gepakt. De actie van de politie zorgde voor veel media-aandacht. Volgens het OM was de vrouw daardoor al genoeg gestraft.


Opstelten trekt kritiek op Openbaar Ministerie in (Foto: Novum)