Hulp bij vrijwillige terugkeer Mauro

Als alle hoop is vervlogen zal Mauro Manuel zich niet verzetten tegen terugkeer naar Angola. Een uitzetprocedure en vreemdelingendetentie komt dan niet aan de orde. Een woordvoerster van Defence for Children heeft dat donderdag gezegd.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat bij een zogenoemde vrijwillige terugkeer geen lang vertrekproces hoeft te worden doorlopen. Mauro (18) krijgt dan waarschijnlijk wel te maken met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) die ondersteuning biedt bij een vrijwillig vertrek.

Een woordvoerster vertelde donderdagmorgen dat Mauro zich eerder al tot de IOM heeft gewend. Als hij gebruik wenst te maken van de diensten regelt de organisatie voor hem een vliegticket en krijgt hij een geldbedrag mee. IOM helpt bij de herintegratie in Angola. Het hangt van hemzelf af wanneer hij op het vliegtuig stapt.

De diensten van IOM worden betaald uit bijdragen van 132 deelnemende landen. IOM heeft sinds het jaar 2000 ongeveer 2250 migranten begeleid bij vrijwillig vertrek uit Nederland. Van alle mensen die zich tot de organisatie wenden kiest de helft voor de begeleiding en bekostiging. De rest verdwijnt hoogstwaarschijnlijk in de illegaliteit.

Mauro heeft geen paspoort maar kan dat zelf aanvragen op de Angolese ambassade. De verwachting is dat hij in Angola gewoon welkom is. De Angolese regering heeft eerder laten weten bijvoorbeeld te willen meewerken aan een zogeheten laissez-passer, een tijdelijk reisdocument.

Hulp bij'vrijwillige' terugkeer Mauro
Hulp bij'vrijwillige' terugkeer Mauro (Foto: ANP)