Atsma: Scholen laks met asbest

Scholen moeten beter weten waar asbest zit als er verbouwd of gerenoveerd wordt. Dat vindt staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA). Hij reageert daarmee op de uitkomst van een enquête van het ministerie. Daaruit bleek dat 81 procent van de 9800 ondervraagde scholen asbest bevat.

Het ministerie riep scholen in het primair en voortgezet onderwijs op een asbestinventarisatie te laten doen. Tot nu toe heeft een kwart van de aangeschreven scholen dat ook gedaan. Bij ruim 80 procent van de scholen is asbest aangetroffen. De rest van de scholen moet voor de zomer inzicht geven in hun situatie.

Dat percentage toont volgens Atsma de urgentie aan van een actieve aanpak van asbest. "Er is geen reden voor paniekvoetbal, maar ik vind dat scholen vanuit hun verantwoordelijkheid moeten weten waar asbest zit als er verbouwd of gerenoveerd wordt", aldus Atsma. "Risico's moeten tot een minimum worden beperkt."

Het ministerie deed de oproep op verzoek van de Tweede Kamer. Die wilde duidelijkheid naar aanleiding van meerdere asbestincidenten op scholen eerder dit jaar. Zo werden tientallen leerlingen van twee basisscholen in Purmerend op de eerste schooldag naar huis gestuurd na de vondst van asbest en is een deel van een middelbare school in het Noord-Hollandse Grootebroek om dezelfde reden al vanaf het begin van het schooljaar dicht.