Kamer reageert afwachtend op akkoord

Veel partijen in de Tweede Kamer hebben nog geen definitief oordeel over het akkoord dat de Europese regeringsleiders donderdagochtend hebben bereikt over de aanpak van de eurocrisis. Ze wijzen erop dat het gaat om de details en de uitvoering.

De PvdA neemt pas volgende week een standpunt in, zegt Kamerlid Ronald Plasterk. "Het is een complex akkoord en het gaat over vele miljarden", zegt Plasterk. "We willen de tijd nemen om het goed te lezen en om de belangen van de burger goed af te wegen."

De positie van de PvdA is van speciaal belang, omdat het minderheidskabinet van VVD en CDA de steun van de sociaaldemocraten nodig heeft. De gedoogpartij PVV is tegen elke steun aan Griekenland. Plasterk heeft eerder duidelijk gemaakt dat hij een 'wazig compromis' niet zou steunen.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees noemt het positief dat er een akkoord is. "Op alle belangrijke punten zijn afspraken gemaakt. Ik moet nog wel goed naar de details kijken. Die zijn heel belangrijk", zei hij donderdagochtend op RTL-Z.

ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob laat weten twijfels te hebben of het akkoord 'een echte langetermijnoplossing' is voor de problemen in de eurozone. "We gaan het rustig verder bestuderen en luisteren naar uitleg van onze regering daarbij."

De SP vindt het akkoord geen oplossing voor de eurocrisis. De kwijtschelding van vijftig procent van de Griekse schulden door de banken is volgens Irrgang onvoldoende. "Het blijft doormodderen met Griekenland. De eurocrisis begon met Griekenland en het einde van de eurocrisis zal dus ook een echte oplossing voor Athene moeten inhouden."

Regeringspartij VVD noemt het 'knap' dat de Europese regeringsleiders een akkoord hebben bereikt, zegt Kamerlid Mark Harbers. Hij stelt dat premier Mark Rutte (VVD) 'voor Nederland cruciale punten' heeft binnengehaald. Toch heeft ook Harbers nog vragen over de invulling van de afspraken.

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over het akkoord.