Leers doet geen beloften aan Mauro

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) doet geen toezeggingen aan de Angolese asielzoeker Mauro over de toekenning van een eventueel studievisum. Leers belooft alleen een eventuele aanvraag snel te behandelen. Dat heeft Leers donderdag gezegd in het Kamerdebat waarin wordt beslist over het lot van Mauro.

"Ik kan pas iets over een aanvraag zeggen als die is gedaan. Ik kan niet ingaan op een toekomstige individuele zaak", zei Leers. Hij beloofde wel een eventuele aanvraag 'met de hoogste snelheid' te behandelen. Leers ging niet in op het feit dat Mauro een eventuele aanvraag voor een studievisum vanuit Angola moet doen.

Volgens de linkse oppositie biedt een studievisum Mauro helemaal geen zekerheid op een toekomst in Nederland. "Dit hele verhaal is een grote onzekerheid. Als hij het mbo niet haalt, stopt het. Als zijn inkomen niet hoog genoeg is, moet hij weg", stelde PvdA-Kamerlid Hans Spekman.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi noemde de optie van een studievisum een dode mus. "Dit is een oplossing voor het conflict tussen de minister en de PVV, geen oplossing voor Mauro." Ook D66 en ChristenUnie zien er weinig in. "Het is alsof je iemand een zwemdiploma belooft, en tegelijkertijd zijn handen op zijn rug bindt", zei D66-Kamerlid Gerard Schouw.

Het CDA is positiever over de aanvraag van een studievisum, al erkende Kamerlid Raymond Knops dat het een 'minder aantrekkelijk traject' is.


Leers doet geen beloften aan Mauro (Foto: Novum)