'AEX opent hoger na akkoord crisisplan'

De Amsterdamse beurs zal donderdag stevig hoger openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met flinke winsten beginnen nadat de politieke leiders een akkoord wisten te bereikten over de aanpak van de schuldencrisis.

"De AEX zal zo'n 5 tot 8 punten hoger openen. De beurs reageert positief op het akkoord over de crisisaanpak. Het is echter een akkoord op hoofdlijnen en het blijft afwachten hoe de plannen zullen worden uitgevoerd", aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Het crisisakkoord werd bereikt na een marathonzitting van zo'n acht uur. EU-president Herman Van Rompuy sprak donderdagochtend vroeg over een allesomvattend pakket maatregelen.

Een van de onderdelen is de kwijtschelding van de helft van de Griekse schulden door de bankensector. Daarmee is een bedrag van circa 100 miljard euro gemoeid. Ook wordt de slagkracht van het Europese noodfonds versterkt tot 1000 miljard euro door het afgeven van garanties voor investeringen in staatspapier van zwakke eurolanden.

Nederlandse banken hoeven geen extra kapitaal op te gaan halen. De Griekse banken moeten het meeste kapitaal gaan ophalen, maar hebben al steun toegezegd gekregen. De Spaanse banken moeten wel flink aan de bak. Zij moeten ruim 26 miljard euro vergaren. De buffers van Italiaanse banken komen bijna 15 miljard euro te kort. Franse banken moeten 8,8 miljard euro ophalen.

In New York sloten de beurzen woensdag in de plus. Beleggers reageerden positief op de eerste geluiden over de crisisplannen uit Brussel. De Dow-Jonesindex won 1,4 procent tot 11.869,04 punten. De breed samengestelde S&P 500-index steeg 1,1 procent en schermenbeurs Nasdaq klom 0,5 procent.

De Europese beurzen eindigden woensdag lager door de onzekerheid over de uitkomsten van het Europese crisisberaad. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,4 procent lager op 303,84 punten. De MidKap verloor 0,3 procent tot 488,76 punten. In Frankfurt en Parijs daalden de graadmeters tot 0,5 procent. Uitzondering was de beurs in Londen, die won 0,5 procent.

De euro klom donderdag voorbeurs tot 1,3987 dollar, tegen 1,3835 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 2 procent tot 92,00 dollar per vat en Brentolie werd 1,3 procent duurder.