'Nieuwe spelcomputer belangrijkst voor Microsoft'

Microsoft heeft meer baat bij het uitbrengen van een nieuwe spelcomputer dan Sony. De Xbox 360 is ouder dan de PlayStation 3 en zou hierdoor eerder aan een opvolger toe zijn. Dat schrijft gamewebsite Industry Gamers.

De huidige systemen blijven volgens verschillende experts uit de hardwarewereld zeker nog tot eind 2013 bestaan. De verwachting is dat Microsoft als eerste met een opvolger voor de Xbox 360 komt waarna Sony een jaar later de PlayStation 4 uitbrengt.

De komende twee kerstperiodes richt Microsoft zich waarschijnlijk nog op de verkoop van de Xbox 360-spelcomputer, Kinect-camera en nieuwe Windows-telefoons, terwijl Sony de PlayStation Move en de draagbare PlayStation Vita aan gamers wil verkopen.

Volgens de experts heeft zowel Sony als Microsoft geen haast om een nieuwe spelcomputer uit te brengen. Dit zou idealiter moeten gebeuren op het moment dat de huidige console niet meer verkoopt of hevige concurrentie van nieuwe producten krijgt.

Daarvan is nu echter geen sprake. De enige concurrentie komt volgend jaar op de markt in de vorm van de Wii U-spelcomputer van Nintendo. "Tenzij de verkoop plotseling inzakt, is het niet nodig om een spelcomputer voor het jaar 2014 uit te brengen", aldus een woordvoerder van DFC Intelligence.

De aankomende spelcomputers beloven een grote stap voorwaarts te zijn. In juni voorspelde programmeur John Carmack van gamestudio id Software dat de volgende generatie ten minste tien keer krachtiger wordt. Hij noemde kunstmatige intelligentie als een van de grootste verbeterpunten in de opvolgers van de huidige systemen.


'Nieuwe spelcomputer belangrijkst voor Microsoft' (Foto: Novum)