[NBA] Vooruitgang in onderhandelingen

Er is eindelijk vooruitgang geboekt in de onderhandelingen tussen spelers en clubs uit de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. Gisteren is door spelersvakbondvoorzitter Derek Fisher bekendgemaakt dat na vijftien uur onderhandelen de partijen nader tot elkaar zijn gekomen.

Alles draait om de verdeling van inkomsten door de teams. De spelers eisen dat meer dan vijftig procent van dat geld uitgegeven wordt aan salarissen, terwijl de clubs inzetten op een 50-50 verhouding. Afgelopen seizoen ging nog 57 procent van de inkomsten van de clubs naar de spelers. De spelers zetten in eerste instantie in op 54,3 procent van de inkomsten, maar zijn nu gezakt naar 52,5 procent.

De impasse tussen de spelers en clubs duurt om dit moment al 119 dagen. Daarom is al besloten om de competitiestart met twee weken uit te stellen. "Er is vooruitgang geboekt. Maar ik kan nog niet inschatten hoe dicht we bij een oplossing zijn," zei Fisher die hoopt dat er binnen enkele dagen een akkoord ligt. Hij sluit niet uit dat de volledige competitie van 82 wedstrijden nog afgewerkt kan worden. "Het wordt krap, maar het kan."