'Rutger Hauer is slim, slinks en steengoed'

De vier acteurs die in De Heineken Ontvoering de ontvoerders spelen, zijn allemaal zeer te spreken over hun tegenspeler Rutger Hauer. De 67-jarige acteur speelt biermagnaat Alfred Heineken. Hij is een mentor die heel sterk in zijn schoenen staat, precies weet wat hij wil en dat ook vrijwel altijd krijgt, vertellen ze aan Novum Nieuws.

Als je met één Nederlandse acteur wil samenwerken, dan is hij het wel, zegt Korneel Evers, die ontvoerder Jan speelt. Zijn belangrijkste les was voor jezelf opkomen als acteur. Er zijn altijd zo veel mensen op een filmset die van alles van je willen. Hij weet hoe je kunt voorkomen dat je een marionet wordt en hoe je je eigen inbreng kunt houden om een scène beter te maken.

Daar is Teun Kuilboer, die Frans Meijer speelt, het mee eens. Rutger weet iedereen zo te bespelen dat hij eigenlijk altijd zijn zin krijgt. Dat is niet altijd een prettige eigenschap, maar het is wel belangrijk als je overtuigd bent van je eigen gelijk. En hij loopt al een tijdje mee, dus hij heeft ook wel vaak gelijk.

Voor Gijs Naber, die Cor van Hout speelt, was de belangrijkste tip om "altijd alles klein te houden". Doe zo min mogelijk, zei Rutger steeds. Heb het vertrouwen dat de kijker heus wel naar je toe komt. Met die karakteristieke kop van hem is dat natuurlijk wat gemakkelijker dan voor gewone stervelingen.

Daar doet Reinout Scholten van Aschat, die de onstuimige Rem speelt, nog een schepje bovenop. Rutger is van mening dat hij nooit toneel moet doen. Dat is hem te overdreven. Hij is de meester van de subtiele gelaatsuitdrukking, die komen alleen goed uit als je helemaal inzoomt.

De Heineken Ontvoering verschijnt donderdag in de bioscopen.


?Rutger Hauer is slim, slinks en steengoed? (Foto: Novum)