AEX knalt omhoog

De Amsterdamse beurs is donderdag met een stevige winst gesloten nadat regeringsleiders van de eurozone in Brussel in de voorgaande nacht een akkoord sloten over een integrale aanpak van de eurocrisis.

De AEX-index sloot 3,8 procent hoger op 315,45 punten. "Het was een dag van heel veel opluchting", zegt handelaar Peter Jurgens van Keijser Capital. "Vooral voor de financials, zoals je bijvoorbeeld bij ING duidelijk terugzag."

De handelaar was positief over het Europese crisisakkoord, hoewel het nog niet de definitieve oplossing is. "Wat nu is afgesproken, staat en wordt breed gedragen", zegt de handelaar. "Daarmee is tijd gekocht om de problemen aan te pakken en schulden af te bouwen."

Ook Wall Street reageerde positief op het eurocrisis-plan, met een koerswinst voor de Dow Jones Industrial Average van 2,27 procent rond het slot van de handel in Amsterdam. De positieve stemming werd gesteund door meevallende derdekwartaalcijfers, zowel in de VS als in Europa.

De positieve reactie van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar noemt Jurgens "terecht". "Wij hebben het slecht, maar we hebben nu een plan", zegt de handelaar. "Maar het schuldenprobleem in de Verenigde Staten is net zo onoplosbaar als hier, en zij hebben nog niets."

De euro steeg donderdag met ruim 2 procent ten opzichte van de Amerikaanse munt, tot $1,4137.

Jurgens denkt dat het akkoord een keerpunt zou kunnen zijn voor de aandelenmarkten, die mogelijk een voorsprong zullen nemen op de uitwerking van de plannen. "Maar als dat dan niet gebeurt, dan valt de markt zo weer terug."

In de AEX waren het de aandelen met een hoge 'beta', die de afgelopen tijd de zwaarste verliezen hebben geleden, die donderdag de grootste winsten boekten, zegt Jurgens. Naast de financials ING (+14,4 procent) en Aegon (+9,5 procent) waren dat in de AEX de staalconcerns ArcelorMittal (+12,3 procent) en Aperam (+7,7 procent).