'Defensie de mist in bij afwikkeling misstanden'

De afwikkeling van misstanden bij marineonderdeel CAMS-Force Vision is 'niet bevredigend verlopen'. Er is weliswaar adequaat gereageerd op meldingen, maar leidinggevenden hebben de problemen vervolgens onderschat. Dat staat in een rapport dat donderdag werd overhandigd aan minister van Defensie Hans Hillen (CDA).

Bij CAMS-Force Vision, dat onder de Defensie Materieel Organisatie (DMO) valt, zou sprake zijn van zelfverrijking door het management en bedreiging van ondergeschikten die daar commentaar op hadden. Eerder al bleken er vergelijkbare misstanden te zijn geweest bij een ander DMO-onderdeel in Den Haag. Daarop stelde de minister een onderzoekscommissie in.

Volgens de commissie, onder leiding van oud-inspecteur-generaal van de krijgsmacht Cees de Veer, is het onmogelijk om iets te zeggen over hoe vaak defensiemedewerkers de fout in zijn gegaan, omdat incidenten niet werden geregistreerd. Defensie is daar inmiddels wel mee begonnen.

Volledige uitbanning van integriteitsincidenten is volgens de commissie een illusie. Wel moet defensie de kans op incidenten zo klein mogelijk maken. "Overheidspersoneel en zeker ook defensiepersoneel moet immers onkreukbaar en betrouwbaar zijn", stelt de commissie.

De commissie vindt dat de aandacht voor integriteit ook in tijden van bezuiniging en reorganisatie niet mag verslappen. De elementen voor een adequaat integriteitssysteem zijn volgens de commissie beschikbaar, maar ze vormen nog onvoldoende een geheel.

Een van de adviezen die de commissie defensie geeft is het actiever communiceren over incidenten, zowel intern als extern. Volgens de commissie is openheid goed voor de geloofwaardigheid van de organisatie. "Terughoudendheid hierin is niet functioneel en staat op gespannen voet met de transparantie die de overheid nastreeft."