'Twaalfduizend leerwerkbanen op de tocht'

Twaalfduizend leerwerkbanen bij uitzendbureaus staan op de tocht als gevolg van een maatregel van het ministerie van Financiën. Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie ABU in een petitie die donderdag is aangeboden aan CDA-kamerlid Pieter Omtzigt.

Het ministerie is van plan een aftrekregeling voor het onderwijs aan te passen. Kosten gemaakt voor een leerwerktraject kunnen hierdoor gedeeltelijk worden afgetrokken. Door de wijzigingen kunnen uitzendbureaus geen beroep meer doen op dit belastingvoordeel, maar alleen de opdrachtgevers.

De ABU vreest dat hierdoor duizenden leerwerkbanen verdwijnen. "Een dergelijk besluit is zeer schadelijk voor de arbeidsmarkt en de grote rol die uitzendbureaus spelen in het opleiden van vaak laaggekwalificeerde uitzendkrachten in leerwerktrajecten", schrijft de ABU.

De ABU vindt het voorstel onbegrijpelijk. "Het staat haaks op het overheidsbeleid waarin het kabinet de uitzendsector juist een grotere rol wil geven in de bemiddeling en kwalificatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt."

De organisatie roept de Tweede Kamer op om de maatregel tegen te houden. Deze begint komende maandag met de behandeling van het nieuwe Belastingplan. De aanpassing van de aftrekmaatregel voor het onderwijs maakt hier onderdeel van uit.