Rutte noemt akkoord een hele grote stap

Premier Mark Rutte heeft het bereikte akkoord over een allesomvattende aanpak van de Europese schuldencrisis bestempeld als van groot belang. "We hebben een hele grote stap gezet op ieder van de onderwerpen", aldus de premier donderdagochtend na afloop van de top van de 17 eurolanden en het daaraan voorafgaande overleg van alle 27 EU-lidstaten.

"We hebben de goede besluiten genomen", aldus Rutte. Hij verwees onder meer naar de afspraken over strengere begrotingsdiscipline. De premier prees zich gelukkig met een passage in de slottekst waarin staat dat de lidstaten zich zullen houden aan de aanbevelingen van de Europese Commissie om financiële stabiliteit en economische groei te bevorderen.

Ook over de verdere redding van Griekenland zijn afspraken gemaakt. Onder meer over de afwaardering die banken en verzekeraars op hun Griekse leningen moeten nemen. Volgens Rutte zijn de afspraken voldoende om de schuld van het Zuid-Europese land beheersbaar te houden.

De premier sprak over een goede atmosfeer tijdens de gesprekken met collega-leiders. "Het zijn allemaal professionele mensen met wel ieder zijn opvattingen", aldus de premier doelend op de lange duur van het overleg.

Rutte noemt akkoord een hele grote stap
Rutte noemt akkoord een hele grote stap (Foto: ANP)