RBC Roosendaal failliet verklaard

De rechtbank in Breda heeft vanmiddag het faillissement van voetbalclub RBC Roosendaal uitgesproken. De club uit de Jupiler Leauge verkeerde sinds afgelopen maandag in surseance van betaling, maar omdat er te weinig toekomstperspectief bleek te zijn is nu een verzoek om de club bankroet te laten gaan uitgesproken.

De financiële postitie van RBC was al lange tijd zorgelijk en enkele weken geleden werd duidelijk dat de club het op eigen kracht niet meer zou gaan redden. Daarop werd aangeklopt bij de gemeente Roosendaal, maar de gemeenteraad wees een borgstelling van één miljoen euro af. Daarop probeerden sponsoren met geld op tafel te komen. Om tijd te winnen werd maandag surseance van betaling aangevraagd, maar volgens advocaat Hans van Oijen werd al snel duidelijk dat welk akkoord er ook op tafel zou komen de fiscus beslag zou laten leggen op een groot deel van de financiële middelen die beschikbaar zouden zijn.

Door het faillissement komt er een einde aan het profbestaan van RBC dat in 1912 werd opgericht en hoopte volgend jaar het honderdjarig bestaan te kunnen vieren. RBC werd in 1955 een profclub, maar bleef steken in de eerste en tweede divisie. In 1971 werd de club teruggezet naar de amateurs, maar in het seizoen 1983/1984 keerde de ploeg terug in het betaald voetbal. Prijzen werden nooit behaald, maar wel twee keer promotie naar de Eredivisie. De grootste sportieve successen beleefde de club tussen 2002 en 2006, toen het vier jaar op rij in de Eredivisie speelde. Een twaalfde plaats in het seizoen 2003/04 was het beste resultaat.

Daarna is de club zowel sportief als financieel afgegleden. Dit jaar wist de ploeg zich ten koste van Almere City FC op het nippertje te handhaven in de Jupiler League. Nu het faillissement is uitgesproken kunnen vijftig mensen op straat komen te staan. De curator zal in de komende maanden de zaak afwikkelen en met de andere partijen onderzoeken of een herstart van de club in de Topklasse mogelijk is.