'Man zes jaar onterecht in tbs-kliniek'

Door een opeenstapeling van fouten heeft een 26-jarige man zes jaar lang onterecht in een tbs-kliniek gezeten. Zijn advocaat Wim Anker spreekt woensdag in het AD van een 'rechterlijke dwaling in het kwadraat'. De man uit Sierra Leone is vorig jaar meteen vrijgelaten toen de blunder aan het licht kwam. Hij eist tonnen schadevergoeding.

De inmiddels tot ongewenst vreemdeling verklaarde Afrikaan werd in 2005 veroordeeld tot vier maanden cel voor willekeurige mishandelingen in Hengelo. De rechter had daarvoor opname in een psychiatrische kliniek mogen opleggen, maar geen tbs. Dat mag alleen bij misdrijven waar meer dan vier jaar cel op staat.

Toch legde de rechtbank tbs op. Extra pijnlijk is dat de onterecht opgelegde tbs ook nog eens drie keer is verlengd. Dat gebeurde volgens de krant in 2007, 2008 en vorig jaar. Geen van de vier officieren van justitie en de twaalf rechters die zich over de verlengingen moesten buigen zouden de fout hebben opgemerkt.

"Blijkbaar is de tbs van mijn cliënt een hamerstuk geweest", concludeert Anker in de krant. Het gaat volgens hem om een voortgezette misslag. Zijn broer Hans Anker bereidt een schadeclaim voor die aan de top van justitie wordt voorgelegd.Zijn cliënt verblijft nu in een opvang voor vreemdelingen en keert mogelijk terug naar zijn geboorteland.