Leers blijft bij uitzetting Iraaks gezin

Minister voor Vreemdelingenzaken Gerd Leers (CDA) ziet geen reden om het uitgezette Iraakse gezin Karim terug te halen naar Nederland, omdat ze in Irak het slachtoffer dreigen te worden van eerwraak. Wel gaat hij de besluitvorming in hun zaak nog eens bekijken.

Verschillende oppositiepartijen kaartten woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer de situatie van het gezin aan. In een uitzending van Uitgesproken Vara bleek onlangs dat het gezin in de Iraakse stad Kirkuk in armoede leeft en het slachtoffer dreigt te worden van geweld. De dochters dreigen tegen hun zin te worden uitgehuwelijkt.

Volgens PvdA, GroenLinks en ChristenUnie moet de zaak opnieuw worden bekeken. PvdA-Kamerlid Hans Spekman vindt dat het gezin Karim moet worden teruggehaald, omdat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ten onrechte heeft geoordeeld dat het gevaar van bloedwraak niet bestond.

Leers beloofde opnieuw te gaan kijken naar de afwegingen die de IND heeft gemaakt, maar zei erbij dat hij niet denkt dat de beslissing verkeerd was. "Hun situatie is niet prettig, maar er zijn veel onprettige situaties in de wereld. Die zijn geen aanleiding om weer terug te mogen komen naar Nederland."

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi vroeg zich af waarom uitgeprocedeerde Afghaanse meisjes van Leers wel mogen blijven, omdat die in hun land van herkomst 'psychosociale druk' ondervinden, en deze Iraakse meisjes niet. Volgens Leers is er in dit geval wel sprake van 'psychosociale druk', maar niet van 'onevenredige psychosociale druk', zoals in Afghanistan.


Leers blijft bij uitzetting Iraaks gezin (Foto: Novum)