Opnieuw komkommers verdacht

De Duitse autoriteiten hebben woensdag opnieuw komkommers in het vizier als mogelijke bron van de EHEC-uitbraak. Bij een gezin, dat ziek was geworden, in het oosten van Duitsland werden op een komkommer sporen van de EHEC-bacterie aangetroffen.

Twee weken geleden werden komkommers uit Spanje er van verdacht de bron van de uitbraak te zijn. Later werd dit weer ingetrokken en werd de focus verlegd naar kiemgroentes uit Noord-Duitsland. Nu is de verdenking opnieuw gevallen op komkommers.

Het is echter onduidelijk of de komkommer de mensen heeft besmet, of de mensen de komkommer, aldus een woordvoerder van het ministerie van volksgezondheid van de deelstaat Saksen-Anhalt. "Het gezin was ziek, dus zij kunnen de komkommer ook besmet hebben in plaats van andersom." Er zijn echter nog geen bewijzen dat mensen groenten hebben besmet.

De Duitse autoriteiten houden ondertussen vol dat aan de vondst van de EHEC-bacterie op de komkommer geen conclusies kunnen worden verbonden, omdat de komkommer tussen 19 mei en 30 mei in de prullenbak heeft gelegen.

Inmiddels zijn 26 mensen overleden aan de gevolgen van de besmetting en meer dan 2700 mensen zijn ziek geworden.