PVV neemt geen genoegen met boete voor illegaal

De PVV neemt 'absoluut geen genoegen' met alleen een boete voor mensen die illegaal in Nederland verblijven. PVV-Kamerlid Sietse Fritsma wil dat illegalen in vreemdelingenbewaring worden gesteld en daarna het land worden uitgezet. Dit is een 'keiharde voorwaarde' aan minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA), zegt Fritsma.

Volgens de NOS werkt Leers aan een voorstel waarin illegalen niet de cel in hoeven, maar slechts een boete krijgen. Een woordvoerder van Leers wilde dit nieuws woensdagavond niet bevestigen.

In het gedoogakkoord dat VVD, CDA en PVV sloten is op aandringen van Geert Wilders vastgelegd dat illegaliteit strafbaar wordt. Eind maart hekelde de Europese Commissie deze maatregel, die 'disproportioneel' zou zijn.

Volgens Fritsma is het voor de PVV van cruciaal belang dat illegalen worden vastgezet en niet na het betalen van een boete weer de straat op gaan. "Als blijkt dat het problematisch is om ze via een strafrechtelijke maatregel vast te zetten, dan kunnen ze in vreemdelingenbewaring met het oog op uitzetting worden gesteld. Dit is een harde eis van de PVV."