Gelekt FIA-rapport zorgt voor beroering

De World Motor Sport Council van de FIA nam afgelopen vrijdag het besluit om de Grand Prix van Bahrein weer op de Formule 1-kalender te plaatsen. Het rapport van de vice-president van de FIA Carlos Gracia dat hiervoor de basis vormde is uitgelekt en zorgt nu voor veel beroering.

Gracia meldt in het rapport dat het dagelijks leven in Bahrein weer volledig normaal is en dat zelfs als er nog iets gebeurt de veiligheid van iedereen gegarandeerd kan worden. Hij werd echter rondgeleid door regeringsfunctionarissen en kreeg daarom alleen de positieve zijde voorgespiegeld.

De oppositie in Bahrein is dan ook niet te spreken over het rapport. "Het is alsof je in de 'Twilight Zone' stapt als je het rapport leest. De FIA mag dan wel zeggen dat er geen mensenrechten zijn geschonden, maar er zijn tenminste 31 Bahreinse burgers omgebracht en honderden zijn gemarteld en gevangen gezet," zei Ricken Patel, campagneleider van de oppositie.

"De Formule 1 baseert zijn beslissing op een gevaarlijk onverantwoordelijk rapport en de beslissing wordt nu bestreden door de teams. De Formule 1 moet zich onmiddelijk terug trekken uit Bahrein als het niet wil dat z'n reputatie voor altijd is beschadigd."

Gracia zegt in de Spaanse krant AS zich van geen kwaad bewust te zijn. "Ik kan alleen maar spreken over wat ik zag en dat was totale rust. Er was een officiële kant aan mijn bezoek, maar ik heb ook over straat gelopen en dat voelde volledig normaal. Men was aan het winkelen of aan het werk. Niets dat mijn aandacht greep."