FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 7 maart 2011

[Premier League] Chelsea nadert concurrenten

Chelsea is opnieuw drie punten ingelopen op koploper Manchester United. Na de thuiszege van dinsdag op United werd ook Blackpool verslagen (1-3). Een zege bij de ploeg van Ian Holloway was gewenst na puntenverlies van de titelconcurrenten in het weekend. Chelsea staat negen punten achter United.

Chelsea kon met een zege op Bloomfield Road omhoog kijken na het verlies van United bij Liverpool en de remise van Arsenal tegen Sunderland. De thuiswinst op lijstaanvoerder United (2-1) had duidelijk vertrouwen gegeven aan de dit seizoen wisselvallig presterende Blues. Het gehavende Blackpool, zonder de geschorste smaakmakers DJ Campbell en Charlie Adam, maakte het de regerend landskampioen echter niet gemakkelijk in de Engelse kustplaats.

The Seasiders werden aanvankelijk teruggedrongen door de gasten uit Londen, maar met Fernando Torres en Didier Drogba in de basis bleven grote kansen uit voor Chelsea. Het aanvalsduo kon in de eerste helft niet imponeren. Desondanks kwamen de bezoekers na twintig minuten op voorsprong. John Terry kon ongehinderd een hoekschop van Frank Lampard binnenknikken. Chelsea had de controle over het duel, maar verzuimde de score uit te bouwen.

José Bosingwa was dichtbij een tweede Londense treffer. Het fraaie schot van de Portugese back werd uit de kruising geplukt door Blackpool-doelman Richard Kingson. Na de redding van de Ghanees kantelde de wedstrijd. Aan de hand van de uitblinkende huurling Andy Reid werd Chelsea onder druk gezet, waarna Petr Cech zich tweemaal moest strekken. Een schot van Jason Puncheon ging via zijn vuisten op de paal en een schot van Ian Evatt werd over getikt.

Chelsea kon weinig uitrichten tegen het enthousiaste Blackpool, dat eerder dit seizoen te sterk was in eigen huis voor Liverpool en Tottenham Hotspur. Toch kregen de bezoekers vlak voor de pauze nog een goede kans. Een schot van Ramires werd gekeerd door Kingson. Blackpool ging na de hervatting in hetzelfde tempo verder als in de eerste helft. James Beattie zocht direct het doel van Cech, die alert was bij de kopbal. Blackpool bleef dreigend, maar Chelsea hield stand.

The Blues wisten zelfs de voorsprong te verdubbelen. Kort nadat Salomon Kalou inviel voor de geblesseerde Didier Drogba, werd de oud-Feyenoorder in het strafschopgebied neergehaald door Evatt. Arbiter Mike Dean wees naar de stip, waarna Lampard koel bleef. Chelsea gooide kort daarna de wedstrijd op slot. Lampard was opnieuw de doelpuntenmaker, nadat hij werd weggestuurd door Kalou. De 0-3 bleek de nekslag voor Blackpool, dat veel meer had verdiend.

Een grotere nederlaag bleef de laagvlieger bespaard, mede doordat de matige Torres nog altijd niet scherp genoeg bleek voor zijn eerste treffer voor Chelsea. Doelman Mark Halstead, die inviel voor de geblesseerde Kingson, kon het schot van Torres eenvoudig keren. Blackpool ging ondanks de ruime achterstand op zoek naar doelpunten. Chelsea wankelde zelfs even na de tegentreffer van Puncheon, maar de ploeg van Carlo Ancelotti overleefde de zware avond.

Dode bij verkeersongeluk Overijssel

Een 52-jarige man uit Almelo is maandag bij een verkeersongeluk op de N36 bij Beerzerveld om het leven gekomen. Hij reed richting Almelo toen zijn auto door nog onduidelijke reden op de andere weghelft terechtkwam. Daar botste hij op een vrachtwagen, meldt de politie.

De vrachtwagen met aanhanger werd door een 55-jarige man uit Winterswijk bestuurd. Hij bleef ongedeerd. De man uit Almelo overleed op de plek van het ongeluk aan zijn verwondingen.

Jemenieten nu ook in piraterij

Een Deens oorlogsschip heeft recentelijk een piratenboot overmeesterd met zowel piraten uit Somalië als Jemen aan boord. Volgens een Amerikaanse topdiplomaat duidt dit erop, dat piraterij mogelijk een multinationale aangelegenheid aan het worden is. Dat zei Johnnie Carson, topdiplomaat voor de VS in Afrika, maandag tegen verslaggevers in Londen.

Zowel in Jemen als in Somalië is de situatie instabiel en in beide landen heerst armoede. Ook zijn er militantenbases in beide naties.

Volgens Carson kan piraterij alleen effectief worden aangepakt door straffeloosheid in de landen zelf aan te pakken, door middel van een werkend systeem met regering en justitieel apparaat. Ook moeten alternatieven worden gecreëerd zodat mensen op andere manieren een inkomen kunnen verdienen.

Jemenieten nu ook in piraterij
Handen verstrikt in touw (Foto: ANP)

Zelfmoord medeverdachte Robert Mikelsons

Een verdachte in de Amsterdamse zedenzaak heeft zelfmoord gepleegd. Het gaat om een 50-jarige man, die twee weken vastzat nadat hij via de computer van hoofdverdachte Robert Mikelsons was opgespoord. Vorige week kwam hij vrij omdat er onvoldoende verdenking was om hem langer vast te houden.

Zijn advocate Heleen Bos verklaarde in Nieuwsuur dat zij maandagochtend hoorde dat haar cliënt zelfmoord had gepleegd. De beschuldigingen waren bij hem 'heel hard aangekomen'.

De man werd verdacht van poging tot ontucht. Op zijn computer zou pornografisch materiaal zijn aangetroffen waarop een meisje van 17 jaar stond. Hij zou in het netwerk van Robert Mikelsons, die inmiddels 83 gevallen van misbruik heeft bekend, hebben gezeten.

'Dopingarts' Fuentes actief in voetballerij

Dokter Eufemiano Fuentes treedt toe tot de medische staf van Universidad de Las Palmas de Gran Canaria. De voetbalclub, die momenteel tweede staat in de Spaanse derde divisie, heeft dit maandag bevestigd aan persbureau AP.

Fuentes is hoofdverdachte in de zaak 'Operacion Puerto', een onderzoek naar grootschalig misbruik van prestatiebevorderende middelen in de wielersport. Ook bij het door de Spaanse Guardia Civil uitgevoerde anti-dopingonderzoek 'Operacion Galgo' geldt Fuentes als verdachte.

'Nintendo de-activeert je 3DS op afstand'

Er gingen al eerder geruchten dat Nintendo via Systeem-updates je 3DS onbruikbaar kon maken als dit nodig was. Nu lijken de geruchten weer terug te komen want een Japanse Webshop heeft een waarschuwing online gezet dat ze geen gede-activeerde 3DS'en zullen inkopen voor doorverkoop.

Waarschijnlijk verzamelt Nintendo gegevens van wat je doet op je 3DS en als Nintendo ziet dat je bijvoorbeeld een flashkaart gebruikt voor illegale games kunnen ze waarschijnlijk jouw 3DS in een update uitschakelen. Alhoewel dit waarschijnlijk in veel landen niet zomaar mag zal er nog een hoop juridisch getouwtrek aan vastkomen te zitten als dit waar blijkt te zijn.

Voorlopig zijn er nog geen berichten van 3DS'en die zijn vastgelopen door het gebruik van illegale flashkaarten.

Unilever haalt Skippy-pindakaas terug

Unilever United States Inc, de Amerikaanse divisie van Unilever N.V., heeft in zestien Amerikaanse staten partijen van zijn Skippy cholesterolvrije pindakaas uit de winkelschappen laten verwijderen, vanwege een mogelijke besmetting met de salmonellabacterie.

Het concern meldde in een verklaring dat er tot dusver nog geen ziektemeldingen zijn binnengekomen vanwege mogelijke salmonellabesmetting en dat de kwestie niet van invloed is op de overige Skippy-producten.

ScŤne in Secret Story moest opnieuw

Het zit Secret Story maar niet mee. Waar het met de kijkcijfers maar niet wil lukken en waar de streams vaker uitgezet worden dan ze aanstaan, verraadde Monique zojuist een groot geheim van de redactie.

In de tv-uitzending van vanavond was te zien hoe Monique haar liefje Maik, die eerder was weggestemd, terugzag in een geheime kamer. Uitzinnig van vreugde vloog ze hem in de armen, zo zagen we. Haar initiële reactie was echter een stuk milder en moest opnieuw van de regie, 'maar dan positiever'. Het eerste weerzien tussen Maik en Monique was dus eigenlijk het tweede weerzien.

Momenteel doet Net5 verwoede pogingen de kijkcijfers op te krikken. De livestreams worden bij elke enigszins spannende gebeurtenis op slot gegooid, maar ook de terugkeer van Maik lijkt een wanhoopsdaad, waarbij men lijkt te hopen op een vlammende liefdesrelatie die het programma moet redden.

Secret Story heeft nog een paar weken om beter te scoren, anders ziet zenderbaas Alphons Martens zich genoodzaakt het programma te verplaatsen of zelfs geheel van de buis te halen.

Geen verplichte DNA-test bij jongen (12)

Een 12-jarige jongen hoeft geen DNA-test te ondergaan om vast te laten stellen of hij de biologische zoon is van een Indiaas echtpaar. Het stel beweert dat de jongen, die in 2002 werd geadopteerd, hun zoon is. De rechtbank Zwolle-Lelystad heeft een verzoek van het in India wonende echtpaar afgewezen.

Het Indiase stel werd in 1999 beroofd van hun zoon, zo meldt Novum op basis van een persbericht. Hij zou in een weeshuis zijn beland en in 2002 volgens de geldende regels zijn geadopteerd door de Nederlandse man en vrouw. Het Indiase koppel wilde via DNA-onderzoek weten of de jongen hun zoon is. Ook wilden ze contact met hem.

De jongen voelde echter niets voor de test. De rechtbank oordeelde dat zijn belang groter is dan dat van het Indiase stel. Daarom kan hij niet verplicht worden om mee te werken aan de test. Ook het verzoek om contact is afgewezen.

Russische interesse voor Biseswar

Diego Biseswar staat in de belangstelling van het Russische Kuban Krasnodar. De Feyenoorder zal mogelijk per direct vertrekken, aangezien de transfermarkt in Rusland 11 maart sluit.

Jeroen Hoogerwerf, zaakwaarnemer van Biseswar, liet tegenover Voetbal International weten dat ze de situatie afwachten: "De bal ligt niet bij ons. Eerst moet Feyenoord overeenstemming zien te bereiken met een club, pas daarna komen wij in actie. Daardoor verwijzen wij iedere interesse door naar Feyenoord."

De laatste weken doet trainer Mario Been geregeld weer een beroep op Biseswar. Hij heeft bij Feyenoord nog een contract tot medio 2012. Daardoor zal de Rotterdamse ploeg, indien de overgang plaatsvindt, nog een vergoeding krijgen voor de aanvaller.

"We horen wel wanneer iets concreet wordt. Het zou allemaal kunnen, ik sluit niks uit, maar mijn gevoel zegt dat een transfer van Diego naar Rusland niet zo één, twee, drie zal gaan gebeuren", aldus Hoogerwerf.

Ook André Bahia kan rekenen op interesse uit Rusland. Terek Grozny, de ploeg van trainer Ruud Gullit, wil de Braziliaan naar Rusland halen. Bahia, die in Rotterdam op een zijspoor is beland, liet weten nog niets vernomen te hebben van de Russische ploeg.

Rosenthal gaat niet mee met Beatrix

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) gaat niet mee met het staatsbezoek dat koningin Beatrix deze week brengt aan Qatar. Hij wordt vervangen door zijn staatssecretaris Ben Knapen (CDA) laat een woordvoerder van de minister maandag weten.

Rosenthal wil zich 'intensief bezig kunnen blijven houden' met het lot van de drie gevangengenomen militairen in Libië. Ook wil de bewindsman naar een ingelaste EU-top eind deze week over de algehele onrust in het Midden-Oosten.

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) gaat wel mee. De vicepremier geeft leiding aan een handelsdelegatie die in het kielzog van Beatrix meereist naar het Golfstaatje. Tijdens het staatsbezoek aan Qatar zal de koningin ook het veelbesproken en omstreden privédiner met de sultan van Oman Qaboos bin Said Al Said hebben.


Uri Rosenthal (Foto: Novum)

'Berg keert in de zomer terug naar HSV'

Marcus Berg keert in de zomer weer terug naar HSV. De spits wordt gehuurd door PSV, maar weet daar maar weinig indruk te maken. De Duitsers gaan in de zomer bekijken wat ze met de aanvaller gaan doen.

Zaakwaarnemer Søren Lerby zegt tegenover Voetbal International dat Berg naar alle waarschijnlijkheid terug zal keren bij Hamburger SV. "Hij heeft daar nog een contract voor drie jaar, dus zoals het er nu voor staat, is dat het eerste traject dat we volgen."

Lerby is het niet eens met de kritiek die Berg dit seizoen kreeg. "Wij vinden dat Marcus, ondanks dat het niet altijd makkelijk is verlopen, dit seizoen progressie heeft geboekt."

LibiŽ: 'Samenzwering om LibiŽ op te delen'

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn bezig met 'een samenzwering om Libië in verschillende stukken te verdelen, waarvoor ze contact leggen met Libische oppositieleiders in het oosten van het land'. Dat heeft de Libische minister van Buitenlandse Zaken, Mussa Kussa, maandag gezegd.

"Het kolonialisme is weer teruggekeerd. Dat is duidelijk", zei Kussa.

Hij uitte ook kritiek op de Amerikaanse president Barack Obama wegens diens waarschuwing, dat de kring rondom Moammar Gadhafi verantwoordelijk zal worden gehouden als het geweld tegen het Libische volk aanhoudt. "We waren blij met een Afro-Amerikaanse president in de VS. We dachten dat hij democratisch was, maar helaas is hij infantiel", zo sprak Kussa subtiel op de Libische staats-tv.

'Samenzwering gaande om Libië op te delen'
'Samenzwering gaande om Libië op te delen' (Foto: ANP)

LibiŽ: Resolutie no-flyzone in ontwerpfase

Groot-Brittannië en Frankrijk bereiden bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een resolutie voor om een vliegverbod in te stellen boven Libië. Een Britse diplomaat bij de VN benadrukte dat de ontwerpresolutie wordt opgesteld voor het geval die nodig mocht zijn. Er zou nog geen besluit zijn genomen om de resolutie aan de raad voor te leggen.

De Libische ambassadeur bij de VN en zijn plaatsvervanger hebben er bij de Veiligheidsraad op aangedrongen een no-flyzone in te stellen om te verhinderen dat de strijdkrachten van de Libische leider Moammar Gadhafi burgers bombarderen.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague zei maandag dat de NAVO is opgedragen diverse opties uit te werken, 'waaronder de mogelijke instelling van een no-flyzone'.

De Amerikaanse president Barack Obama zegt dat de Verenigde Staten en hun bondgenoten militaire opties openhouden om het 'onaanvaardbare geweld' van de aanhangers van Gadhafi te stoppen. "Ik wil een duidelijke boodschap geven aan degenen in de omgeving van kolonel Gadhafi. Het is hun keuze hoe zij verder gaan en zij zullen rekenschap moeten afleggen voor elk geweld dat blijft plaatsvinden", zei Obama met aan zijn zijde de Australische premier Julia Gillard, die voor besprekingen in Washington is.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen benadrukken dat militair optreden alleen mogelijk is in internationaal verband. Minister van Defensie Robert Gates waarschuwde vorige week dat het instellen van een no-flyzone neerkomt op een oorlogsdaad, omdat 'het begint met een aanval op Libië om de Libische luchtverdediging uit te schakelen'. Hij zei dat de Amerikaanse strijdkrachten in een nieuw conflict verzeild kunnen raken, terwijl bijna 150.000 militairen al actief zijn in Afghanistan en Irak.

De NAVO heeft intussen besloten het aantal surveillancevluchten met Awacs-vliegtuigen bij Libië op te voeren, van 10 uur naar 24 uur per etmaal. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO Ivo Daalder maandag gezegd. NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zei in Brussel dat het bondgenootschap zich op 'alle eventualiteiten' moet voorbereiden. "Als Gadhafi en zijn leger de Libische bevolking blijven aanvallen, kan ik mij niet voorstellen dat de VN en de internationale gemeenschap lijdzaam zullen toezien", zei hij.

Woordvoerder van het Witte Huis Jay Carney zei dat de VS overwegen wapens te leveren aan de Libische opstandelingen. Wel waarschuwde hij dat er nog veel onduidelijkheid is over uit welke groepen de opstandelingen bestaan. Langs diplomatieke kanalen, maar ook via contacten in de zakenwereld en non-gouvernementele organisaties proberen de VS zo veel mogelijk informatie over de oppositie in te winnen. Een anoniema betrouwbare bron van FOK! uit Benghazi bevestigt berichten van internationale media dat de oppositie geen buitenlandse inmenging wenst en voldoende wapens in voorraad heeft.

Obama kondigde aan 15 miljoen dollar extra uit te trekken voor humanitaire hulp aan mensen die voor het geweld in Libië zijn gevlucht, bovenop de 10 miljoen die vorige maand beschikbaar werd gesteld. Meer dan tweehonderdduizend mensen zijn Libië ontvlucht, voor het merendeel buitenlandse arbeiders.


Libië: Resolutie no-flyzone in ontwerpfase (Foto: Novum)

Crysis 2 gebruikt geen onlinepas

Ontwikkelaar Crytek heeft bevestigd dat Crysis 2 geen gebruik zal gaan maken van EA hun 'Online Pass'. Deze methode is door EA bedacht om te zorgen dat tweedehandsverkopen wat worden ingedamd of om nog wat te verdienen aan eventuele tweedehands verkopen.

De reden waarom Crysis 2 deze optie niet gebruikt zal waarschijnlijk komen doordat Crytek geen bedrijf is in handen van EA. Crytek doet namelijk mee met het EA Partner Programma. De 'Online Pass' zorgde ervoor dat als je een tweedehands game kocht je niet meer met de multiplayer kon spelen tenzij je bij EA een nieuwe code kocht.

Crysis 2 zal 25 maart uitkomen voor de PS3, Xbox 360 en de PC.

Joden, moslims en christenen hand in hand

Moslims, christenen, joden en humanisten vormen zondag in Amsterdam een menselijke keten tussen een moskee, een synagoge en een kerk. Zij willen zich daarmee uitspreken tegen onverdraagzaamheid tussen religies vanuit de samenleving en de politiek. Dat liet een van de initiatiefnemers, Harry Polak van de commissie dialoog van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam, maandag weten.

De gebedshuizen waar de menselijke keten langs gaat, zijn de Selimeye moskee, de Gerard Dou Synagoge en de Oranjekerk. Die liggen allemaal in de wijk De Pijp in Amsterdam-Zuid.

De initiatiefnemers zeggen dat vijandige uitingen tegen aanhangers van bepaalde geloven 'steeds scherpere en onrustbarender vormen' aannemen. Vooral moslims, maar ook joden hebben daar volgens hen last van. Zij noemen dit 'funest voor de harmonie en saamhorigheid in de samenleving'.

[Primera Divisiůn] Uitslagen speelronde 27

Afgelopen week werd in de Spaanse Primera División een volledige speelronde afgewerkt. Ook nu geeft FOK!sport je een update van de gebeurtenissen in deze competitie en geeft een overzicht van uitslagen, stand, topscorers en het programma voor de eerstvolgende speelronde.

Athletic Bilbao stijgt naar vijfde plaats

Athletic Bilbao heeft afgelopen weekend uitstekende zaken gedaan in de strijd om Europees voetbal. De Basken wonnen voor eigen publiek met 2-0 van Sevilla FC en steeg door deze zege naar de vijfde plaats in de Primera División.

De drie punten waren overigens volledig te danken aan het falende Sevilla FC. In de eerste helft werd nog niet gescoord, maar in het tweede bedrijf gebeurde dit uiteindelijk wel. Eerst was ht Federico Fazio, die de bal voorbij zijn eigen doelman werkte. In de slotfase veroorzaakte Nicolas Escudé een strafschop. Deze werd verzilverd door Andoni Iraola.

Athletic Bilbao voelt overigens wel de hete adem van Espanyol (één punt), Atletico Madrid en Sevilla FC (twee punten) in de nek. Het verschil tussen deze ploegen is namelijk minimaal.

FC Barcelona met moeite voorbij Real Zaragoza

FC Barcelona speelde afgelopen weekend tegen Real Zaragoza, maar had grote moeite met scoren. Uiteindelijk won de koploper met een minimaal verschil van de ploeg, die op de zeventiende plaats in de Spaanse competitie bivakkeert.

Vlak voor het verstrijken van de eerste helft tekende Seydou Keita voor de enige goal van de wedstrijd. Trainer Josep Guardiola, die nog maar nauwelijks hersteld was van zijn hernia, greep het duel tegen de laagvlieger aan om Andrès Iniesta en David Villa rust te gunnen. Beide heren kwamen in de tweede helft nog wel in actie. Dit gold echter niet voor Ibrahim Afellay, die negentig minuten op de bank zat.Uitslagen speelronde 26:

Thuis Uit Uitslag
Real Mallorca Valencia 1-2
FC Barcelona Real Zaragoza 1-0
Atletico Madrid Villarreal 3-1
Sporting de Gijón Getafe CF 2-0
Hercules CF UD Almeria 1-2
Malaga CF Osasuna 0-1
Levante UD Espanyol 1-0
Athletic de Bilbao Sevilla FC 2-0
Racing Santander Real Madrid 1-3


De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Barcelona 27 24 2 1 74 78-13
2 Real Madrid 27 21 4 2 67 65-20
3 Valencia 27 16 6 5 54 42-28
4 Villarreal 27 15 5 7 50 46-29
5 Athletic de Bilbao 27 13 2 12 41 42-38
6 Espanyol 27 13 1 13 40 35-39
7 Atletico Madrid 27 11 5 11 38 39-35
8 Sevilla FC 27 11 5 11 38 41-42
9 Real Sociedad 26 11 2 13 35 37-42
10 Real Mallorca 27 10 4 13 34 28-37
11 Getafe CF 27 9 6 12 33 36-41
12 Levante UD 27 9 4 14 31 28-38
13 Racing Santander 27 7 9 11 30 25-39
14 Osasuna 27 7 8 12 29 27-32
15 Sporting de Gijón 27 6 10 11 28 25-34
16 Deportivo la Coruna 26 6 10 10 28 21-35
17 Real Zaragoza 27 6 9 12 27 24-39
18 Hercules CF 27 7 5 15 26 25-41
19 UD Almeria 27 5 10 12 25 28-45
20 Malaga CF 27 6 5 16 23 34-59


Kijk voor meer statistieken uit de Primera División op deze pagina!

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

Header

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken wat de prijs is en doe mee!

Deze week is Just Dance 2 aan de beurt. We hebben een T-shirt in de maat XL, maar dit keer krijg je er ook een zonnebril en sleutelhanger bij. Wil je kans maken op deze goodies? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Voor welk platform is Just Dance 2 uitgekomen?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht inzenden op deze pagina.

Just Dance 2

Operatie om passende voet voor pump

Een Britse vrouw heeft jarenlang tegen artsen gelogen over pijn in haar voeten, zodat ze instemden met een operatie waardoor ze in haar designpumps zou passen. In werkelijkheid vond ze haar voeten te breed, waardoor de schoenen met hoge hakken niet lekker liepen, citeerde de Britse krant Daily Mail de vrouw (23) maandag.

De risicovolle operatie werd enkele jaren geleden bij de breedste voet uitgevoerd en kostte de Britse belastingbetaler omgerekend 5800 euro. Haar voet was na de operatie naar eigen zeggen nog twee jaar pijnlijk gezwollen. Dit weerhield haar er niet van om voor meer dan 10.000 euro aan schoenen te kopen.

De vrouw wil nu ook haar andere voet laten opereren.

"Van Persie speelt alleen als hij honderd procent fit is"

Robin van Persie werd vandaag toch nog opgenomen in de wedstrijdselectie van Arsenal voor het duel met FC Barcelona. Of de aanvaller gaat spelen is nog maar de vraag.

Met een knieblessure leek Van Persie er aanvankelijk enkele weken uit te liggen. Dat de Nederlander opgenomen werd in de wedstrijdselectie kwam voor velen als een verrassing. "Maar ik ben niet goed in mentale spelletjes", aldus manager Arsène Wenger.

"Het staat nog niet vast dat Van Persie onderdeel uitmaakt van de selectie", vervolgt Wenger. "Hij heeft de laatste drie dagen veel progressie geboekt. Vanochtend leek het onwaarschijnlijk dat hij zou meereizen, maar hij wilde mee. We hebben een test gedaan en dat zag er positief uit."

Ondanks de grote belangen wil Wenger in Spanje geen risico nemen met Van Persie. "Hij is fit of niet fit. Als het mogelijk is zou ik hem het liefst inzetten, maar hij speelt alleen wanneer hij honderd procent fit is."

Pirelli verwacht dit seizoen niet veel meer pitstops

Bandenleverancief Pirelli denkt dat de coureurs dit seizoen twee of drie keer per race gaan stoppen voor nieuwe banden. Doordat het rubber van de banden sneller lijkt te slijten vrezen coureurs dat zij vaker in de pits te vinden zullen zijn.

"We verwachten dat er veel lange runs gereden worden en die zouden moeten bevestigen wat we tijdens eerdere tests al hebben gezien: dat een coureur twee of drie keer per race naar de pits moet om nieuwe banden te halen", aldus directeur van de motorsportafdeling bij Pirelli, Paul Hembery.

"Mertens moet opvolger van Boussoufa worden"

Anderlecht moet op zoek naar een opvolger van Mbark Boussoufa. Als het aan Johan Boskamp ligt, dan komt Dries Mertens naar Brussel.

Boussoufa vertrekt voor twaalf miljoen euro naar het Russische FC Terek Grozny. "Met twaalf miljoen kunnen ze vier nieuwe spelers kopen. Ze moeten bij Utrecht Dries Mertens halen. Die is echt héél goed", vertelt hij aan Sporza.

"Ook Stijn Wuytens is een goede speler en hij speelt niet bij PSV", vervolgt Boskamp, die het jammer vindt dat Boussoufa naar het buitenland vertrekt. "In die landen zit veel geld. Ik ging destijds naar Georgië om dezelfde reden. Boussoufa kiest duidelijk voor het geld, niet voor het sportieve. Hier heeft hij alles gewonnen en nu wil Mbark zijn bankrekening vullen."

"Zelfs Anderlecht moet plooien voor de wet van de sterkste. Spelers zijn niet meer gebonden aan een club. Dat is de realiteit. Maar er verlaat alweer een smaakmaker onze competitie. Dat vind ik jammer", besluit Boskamp.

Oud-volleybalinternational Kooistra stopt

Joost Kooistra stopt na dit seizoen met volleyballen. De 34-jarige oud-international speelt nu nog als aanvoerder bij de Zwolse club Landstede.

Kooijstra, die tevens talentvolle spelers begeleidt, heeft besloten voorrang te geven aan een maatschappelijke carrière. Hij is als passer-loper zeventien jaar actief geweest op het hoogste niveau en gaat  'afbouwen' in het tweede team van Animo '68 uit Assen.

[Upd] Fraude gemeentepolitiek Amersfoort

De gemeente Amersfoort gaat aangifte doen van verduistering en valsheid in geschrifte tegen een fractie in de gemeenteraad. Die heeft tienduizenden euro's aan fractievergoedingen doorgesluisd naar de eigen politieke partij. Dat schrijft burgemeester Lucas Bolsius maandag in een brief aan de gemeenteraad.

Een van fracties in de gemeenteraad betaalde jarenlang bedragen aan een of meer bedrijven. Het geld is vervolgens op een bankrekening van de gelijknamige politieke partij gestort. Welke prestaties daar tegenover stonden, is nog niet bekend. Een extern bureau onderzoekt dat. De zaak kwam in januari aan het rollen na een tip uit een fractie.

Volgens een woordvoerder doet de gemeente Amersfoort dinsdag aangifte bij de politie. Welke partij van fraude wordt verdacht, wilde hij niet zeggen. Ook ging hij niet in op de vraag in welke periode de stafbare feiten precies plaatsvonden.

Update 20.28 uur
Het blijkt hier te gaan om de Burger Partij Amersfoort (BPA), zo bevestigt de voorzitter van de plaatselijke partij. Voorzitter Gerard van Vliet zal later maandag met een verklaring komen, schreef de plaatselijke nieuwssite DeStadAmersfoort.nl.

Gevaarlijke zagen in Anarchy Reigns

Platinum Games heeft een nieuwe trailer van Anarchy Reigns vrijgegeven. In de trailer zien we een hoop van de omgevingen waar de online gevechten plaats gaan vinden. Waar je normaliter moet uitkijken voor je tegenstanders zal je nu ook moeten uitkijken voor reuzemonsters en hele grote zagen.

Anarchy Reigns is een online Beat 'em Up voor de Xbox 360 en de PS3. De game staat gepland voor een release in het najaar van 2011. Jack Cayman en Black Baron, beide uit de game Madworld, zullen speelbare personages zijn voor het spel. Bekijk hieronder de nieuwe trailer.

Top 10: Snelste auto's ter wereld

Ik vraag me af welke productie auto's nu daadwerkelijk de snelste van de wereld zijn. Hoe kan je dit beter uitleggen door een leuke 10-delige blog. Hieronder zie je nr.2 van de top10. Sommige zullen zeer bekend zijn, andere wat minder. Het is wel een feit dat de auto's extreem snel zijn. Met een kleine uitleg bij elke bolide en een paar mooie beelden eronder rest mij nog te zeggen, geniet ervan en schroom niet om een reactie achter te laten. Historie: #10, #9, #8, #7, #6, #5, #4, #3

Djuricic: "Zat ineens slecht in mijn vel"

sc Heerenveen verloor gisteren op eigen veld volledig onnodig van Feyenoord: 0-1. Filip Djuricic baalt als een stekker van de nederlaag.

"Ik kwam niet eens in de buurt van mijn normale niveau", zegt Djuricić in het Friesch Dagblad. "Het begin was nog wel aardig, maar na een paar foutjes zat ik opeens slecht in mijn vel. Misschien dat het met de resultaten van de laatste tijd te maken heeft, maar daar hoor ik me overheen te kunnen zetten."

Djuricic hoopt dat er binnenkort wat gaat veranderen bij Heerenveen. "Ik wil niet zover gaan om te stellen dat er een slechte mentaliteit heerst, maar we zullen er nog wel verder aan moeten werken. We werken keihard, maar maken nog te vaak de verkeerde keuzes.

De middenvelder heeft nog alle vertrouwen in een goede afloop van de competitie. "De kansen om dit seizoen goed af te sluiten met het spelen van play-offs zijn nog niet verkeken, maar op deze manier gaat het niet de goede kant op."

Serie moorden schokt Sint Maarten

Sint Maarten is de afgelopen dagen opgeschrikt door een serie moorden. Een woordvoerder van de politie op het eiland bevestigt dat er binnen acht dagen vier mensen op gewelddadige wijze zijn omgebracht. Op het Caribische eiland met zo'n 37.000 inwoners is geschokt gereageerd op de moorden.

De vier moorden binnen acht dagen is een record, schrijft de lokale krant The Daily Herald op haar website. Drie doden vielen het afgelopen weekeinde. Onder de doden is een Dominicaan en een Haïtiaanse beveiligingsmedewerker. Een ander slachtoffer werd in zijn huis vier keer beschoten terwijl zijn kind aanwezig was, schrijft de St. Maarten Island Times. Eerder werd een personeelslid van een jacht omgebracht.

De politiewoordvoerder wilde maandag niet direct ingaan op achtergronden van de moorden. Om 13.00 uur lokale tijd begint in Philipsburg op Sint Maarten een persconferentie waar politie en justitie meer informatie zullen geven.

'KroatiŽ wil F1-race organiseren'

Kroatië is het volgende land dat in de toekomst wel een Formule 1-race wil gaan organiseren. De FIA, Formule 1-baas Bernie Ecclestone en ontwerper Hermann Tilke zijn volgens de krant Vecernji List bereid om serieus te kijken naar het circuit dat net buiten Zagreb gebouwd moet gaan worden.

Volgens de krant zal het 250 miljoen euro kostende project volledig gefinancierd gaan worden door investeerders. De overheid zal bijspringen door de vergunningen snel te verlenen. De bouwtijd van de nieuwe baan zal iets meer dan 18 maanden gaan bedragen.

Er kan echter een kink in de kabel komen, omdat duizenden Kroaten de straat op zijn gegaan om het aftreden van de regering te eisen vanwege de financiële problemen en corruptie.

Wekelijkse Engelse top 40

De Engelse game top 40 van zondag 27-02-2011 t/m zaterdag 05-03-2011 is er weer. Klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. Pokemon White en Black komen beide binnen op één en twee en worden opgevolgd door binnenkomer Fight Night Champion.

Killzone 3 zakt daardoor direct naar nummer vier. Een stijger van de week is niet echt aan te wijzen deze week want meerdere games stijgen maar doen dit met maximaal twee plaatsen. Daler van de week is Marvel vs Capcom 3, die zakt 21 plaatsen naar plek 38 in de lijst.

De lijst bestaat uit negen Wii-games, twaalf Xbox 360-games, elf PlayStation 3-games, drie PC-games, geen PSP-game en vijf DS-games.

chart

Tijger doodt leeuw in dierentuin

Een tijger heeft in een Turkse dierentuin een leeuw gedood door met zijn klauwen de halsslagader van het roofdier open te halen. Dat heeft de dierentuin maandag bekendgemaakt.

De tijger had zijn voorpoot door de tralies van zijn hok gestoken en daarmee uitgehaald naar de leeuw, die dodelijk werd getroffen. De leeuw werd later stervend in een plas bloed aangetroffen.

De dierentuin benadrukte in een persbericht dat de tijger niet de ijzeren staven van zijn hok had omgebogen, zoals de Turkse sensatiepers had geschreven. Volgens de verklaring is er dan ook geen gevaar voor de bezoekers.

FA heeft genoeg van FIFA-preses Blatter

De Britse voetbalbond FA is er veel aan gelegen FIFA-preses Sepp Blatter uit het pluche te krijgen. De Engelsen zijn bereid 'iedere geloofwaardige uitdager' van de Zwitser te steunen op 1 juni tijdens het FIFA-congres in Zürich. Dat melden vertegenwoordigers van de bond die anoniem willen blijven maandag aan persbureau AP.

Mohamed bin Hammam, voorzitter van de Aziatisch voetbalbond AFC, heeft al aangegeven Blatter uit te willen dagen. De FA overweegt de Qatarees aan te schrijven met het dringende verzoek zich beschikbaar te stellen. Mededingers naar de functie, die sinds 1998 bekleed wordt door Blatter, moeten voor eind maart worden voorgedragen door één van de 208 bij de FIFA aangesloten bonden.

De 61-jarige Bin Hammam zit sinds 1996 in het uitvoerend comité van de FIFA. Nadat Qatar het WK van 2022 kreeg toegewezen, liet de Qatarees doorschijnen dat hij de deadline voor de kandidaatstelling wel gaat halen. Tot op heden is dat echter niet gebeurd.

Dat de FIFA al zolang dezelfde preses heeft, draagt er volgens Bin Hammam aan bij dat de organisatie een schijn van corruptie heeft. De wereldvoetbalbond ligt met name onder vuur omdat na de WK-toewijzing in december enkele officials schuldig werden bevonden aan 'onethisch handelen' en het overtreden van de regels.

De rancune van de Engelsen richting Blatter is mede ontstaan door de rare gang van zaken rondom de toewijzing van het wereldkampioenschap van 2018. Engeland had volgens kenners verreweg het beste 'bid', maar kreeg slechts twee van de 22 stemmen. Rusland kreeg het toernooi uiteindelijk toegewezen.

Britse media onderzochten vermoedelijke corruptie in het uitvoerend comité van de FIFA en het reilen en zeilen rondom de stemming. Blatter sprak vervolgens over 'de kwaadaardigheid van de pers'. Nadat Engeland slechts één niet-Britse stem kreeg trok interim-preses Roger Burden zijn kandidaatschap voor het algeheel voorzitterschap van de FA in. Hij vond de FIFA als partner onbetrouwbaar.

De FA steunde opmerkelijk genoeg Blatter's eerste kandidatuur in 1998, toen de Zwitser Joao Havelange uit Brazilië opvolgde. Vier jaar later waren de Engelsen echter meer gecharmeerd van diens Afrikaanse tegenstrever Issa Hayatou.

In de daaropvolgende verkiezingen werd Blatter telkens automatisch herkozen, bij afwezigheid van een tegenkandidaat. Dat hoopt de FA ditmaal te voorkomen.

Mexicaanse politiechef (20) ontslagen

Een 20-jarige vrouw die internationaal de kranten haalde door een baan als politiechef in een Mexicaanse grensstad te accepteren, is maandag ontslagen. De vrouw zou haar post hebben verlaten, nadat ze doodsbedreigingen had ontvangen.

Het gemeentebestuur van Praxedis G. Guerrero heeft dit maandag bekendgemaakt. De vrouw, Marisol Valles Garcia, kreeg vorige week toestemming om naar de Verenigde Staten te reizen, maar keerde niet meer terug.

"Vanwege de afwezigheid van Valles Garcia op de afgesproken dag en vanwege het ontbreken van een melding over de noodzaak de periode van afwezigheid te verlengen, heeft de burgermeester besloten haar te ontheffen uit haar functie", schreef de gemeente in de verklaring.

Volgens lokale media heeft Valles Garcia asiel aangevraagd in de VS, maar deze berichten konden niet worden bevestigd. Het is bovendien onduidelijk waar de vrouw zich precies bevindt.

Valles Garcia werd in oktober benoemd tot politiechef van Praxides G. Guerrero. De stad zat sinds 2009 zonder een politiechef, omdat de voorganger van Valles Garcia was doodgeschoten.

De stad is door drugsgeweld veranderd van een boerengemeenschap in een wetteloos niemandsland. Twee rivaliserende kartels - het Juarez-kartel en het Sinaloa-kartel - strijden om de controle over een snelweg, die gebruikt wordt voor de smokkel van drugs.


Filmpje van AP over de aanstelling van Marisol Valles Garcia

Nederland voorzitter Holocaustwerkgroep

Nederland is vanaf dinsdag voor één jaar voorzitter van een internationale werkgroep die de herinnering aan de Holocaust moet stimuleren. Dat maakte het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maandag bekend.

De voorzittershamer van de zogeheten Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research (ITF) wordt overgenomen van Israël. Nederland was al eens eerder voorzitter van de ITF, een internationale organisatie van 28 landen die de Verklaring van Stockholm over de Holocaust onderschrijven.

Dat houdt onder meer in dat zij zich verplichten tot het geven van voorlichting over de volkerenmoord tijdens de Tweede Wereldoorlog op zes miljoen joden, het stimuleren van onderzoek naar de Holocaust en het herdenken van de slachtoffers. Hierbij wordt ook 'uitdrukkelijk' gekeken naar de betekenis van de Holocaust voor de huidige tijd, aldus het ministerie.

Dit jaar worden twee bijeenkomsten georganiseerd waarbij deskundigen van de ITF-lidstaten elkaar ontmoeten.

Britse schoonspringster maakt horrorsprong

De Britse schoonspringster Monique Gladding heeft vorige week een horrorsprong gemaakt vanaf tien meter hoogte. Haar afsprong ging fout waardoor ze de betonnen rand met haar achterhoofd raakte en bewusteloos in het water geploft is. Ze liep een fikse hoofdwond en een whiplash bij de onfortuinlijke sprong op.

"Eerlijk gezegd dacht ik dat we haar kwijt waren. Haar verwondingen leken op een scalpering. Monique raakte het platform met de bovenkant van haar hoofd, waardoor het vel van de bovenkant van haar hoofd werd gerukt. Op het moment zag ik niet zo veel bloed, maar ze verloor een halve liter," zei haar trainer en man Steve Gladding tegen de Daily Mail.

Hulpverleners waren binnen twintig seconden ter plaatse en verleenden eerste hulp. "In zekere zin hebben we geluk dat het ging om het topje van haar hoofd. Als ze haar voorhoofd had gekwetst, denk ik niet dat Monique er nu nog zou geweest zijn."

In de oorspronkelijke bron van dit bericht staat een video van deze horrorsprong.

Mannen meer kans op kanker door leefstijl

Mannen hebben 20 procent meer kans om kanker te krijgen dan vrouwen. Dat komt vooral doordat mannen veelal een ongezondere leefstijl hebben dan vrouwen. Dat meldt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds maandag.

Mannen roken en drinken vaker dan vrouwen en hebben een ongezonder voedingspatroon met meer rood en bewerkt vlees en suikerrijke frisdranken. Ook kampen ze vaker met overgewicht.

Het fonds heeft maandag een gezondheidsgids voor mannen gepresenteerd. In de gids staan aanbevelingen voor mannen over hoe zij hun risico op kanker kunnen verlagen.

Wetenschappelijk adviseur voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds Rachel Thompson zegt dat vaak als vaststaand feit wordt aangenomen dat veel ziektes vaker bij mannen dan bij vrouwen voorkomen. "Maar hoewel er een aantal biologische redenen voor het verschil zijn, willen wij mensen erop wijzen dat de hogere cijfers bij mannen niet onvermijdelijk zijn."

Volgens Thompson kunnen simpele, weloverwogen veranderingen in voeding en leefstijl duizenden gevallen van kanker voorkomen. Zo zouden mannen meer groente en fruit kunnen eten, minder alcohol kunnen drinken en meer kunnen letten op hun gewicht.


Ook andere merken sigaretten zijn niet goed voor de gezondheid (Foto: Novum)

Nieuwe MMO van Blizzard zal naast WoW bestaan

In een interview met Paul Sams, één van de topmensen van Blizzard, heeft VentureBeat het ook even gehad over de toekomst van World of Warcraft en de nieuwe Blizzard MMO Titan. Alhoewel Titan nog een projectnaam is, is het spel al wel officieel in ontwikkeling bij Blizzard.

Sams gaf in het interview aan dat Titan een hoop mensen zou gaan overhalen om te spelen. Sams zegt dat Titan niet de competitie met World of Warcraft aan zal gaan maar eerder een aanvulling zal zijn. Al hoewel de spellen waarschijnlijk niks met elkaar te maken zullen hebben zal World of Warcraft blijvend ondersteund worden.

Sams gaf aan dat World of Warcraft momenteel zo'n twaalf miljoen betalende spelers heeft en die waren ze niet van plan om zomaar te laten vallen. In tegendeel zelfs want er staan meer uitbreidingen op het plan voor de succesvolle MMORPG van Blizzard. Benieuwd naar het volledige interview, lees deze dan hier.

 

Stoch uit selectie FenerbahÁe gezet

Miroslav Stoch is de komende tijd niet welkom bij zijn ploeg Fenerbahçe. De oud-speler van FC Twente heeft zich in de rust van de wedstrijd tegen Kasimpasaspor ernstig misdragen.

Wat er precies is voorgevallen in de kleedkamer is niet bekend, maar de technische staf van Fenerbahçe heeft wel besloten om Stoch wegens zijn wangedrag uit de hoofdmacht van de Turkse ploeg te verwijderen.

Afgelopen zomer werd de Slowaak door Fenerbahçe overgenomen van Chelsea. Na een goede start begon Stoch steeds minder te presteren. Vorige maand kwam de aanvaller al eens negatief in het nieuws, nadat hij na de wedstrijd tegen Kayserispor, tegen de afpspraken in, met de taxi het stadion verliet.

Bondscoach IsraŽl mag weer werken

De Israëlische bondscoach Luis Fernandez mag weer werken. Dat heeft de FIFA maandag bekendgemaakt. De 51-jarige Fransman werd vorige maand geschorst omdat hij een schuld aan zijn voormalige club in Qatar nog niet betaald had. Daar was hij al in november 2009 toe veroordeeld. Nu de schuld is voldaan, mag Fernandez weer coachen.

Fernandez kan door het opheffen van zijn ban zijn ploeg gewoon coachen in de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Letland en Georgië aan het einde van de maand. "Nu moet iedereen een doel hebben: zes punten uit de komende twee wedstrijden", keek de Fransman direct weer vooruit.

Fernandez werd vorig jaar maart bondscoach van Israël. Het land staat na vier wedstrijden in poule F vierde. De achterstand op koploper Kroatië bedraagt al zes punten. Israël moet eerste of tweede worden in de poule om zich te kunnen kwalificeren voor het EK in Polen en Oekraïne.

[Gerucht] Xbox 360-prijsverlaging op komst

Analist Michael Pachter verwacht een prijsverlaging voor de Xbox 360 in juni van dit jaar. Nintendo en Sony zullen daarna snel volgen met respectievelijk hun Wii en PlayStation 3. 

Hij denk dat alle drie fabrikanten winstgevend zijn met hun huidige prijzen voor hun core-modellen, maar zegt dat de huidige prijzen al zo'n achttien maanden stand houden, waarbij de kosten nog op een historisch hoogtepunt zitten, gezien hoe lang deze generatie al bestaat.

"We verwachten dat Microsoft een prijsverlaging aankondigt op de E3 van dit jaar en ook dat Sony en Nintendo snel volgen", zei hij in een onderzoeksverslag. Microsofts motion control-systeem, Kinect, heeft een leuke start met meer dan acht miljoen stuks verkocht in de eerste drie maanden. Sony doet het wat minder met hun Move, maar dat komt omdat het systeem inclusief een startersset vrij prijzig is.

"Wij geloven dat Microsoft in positie is om de prijzen te verlagen, en vermoeden dat het bedrijf in juni een prijsverlaging voor de console plus Kinect gaat aankondigen, zodat een set op de driehonderd dollar komt", voegt hij toe. Hij voorspelt ook dat tegen Kerstmis alle consoles vijftig dollar goedkoper zullen zijn.

Zou een prijsverlaging jou over de streep trekken?

Xbox 360

 

Plan kilometerheffing kostte 200 miljoen

De plannen voor de kilometerheffing hebben 200 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit een inventarisatie van NRC Handelsblad. Ruim 100 miljoen euro werd uitgegeven aan studies, analyses en planning, de andere 100 miljoen aan experimenten om automobilisten rijp te maken voor de heffing.

Het voorstel om iedere auto met een kastje uit te rusten om zo het gebruik per gereden kilometer te kunnen belasten, werd in de vorige kabinetsperiode uitgewerkt door de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings (CDA). Het huidige kabinet besloot om de kilometerheffing te schrappen. De heffing zou in de plaats komen van de motorrijtuigenbelasting en belasting van personenauto's en motoren.

Uit de inventarisatie blijkt dat vooral externen goed hebben verdiend aan het opstellen van de plannen. Zo kostte het opstellen van een kostenraming door advies- en ingenieursbureau DHV een kleine miljoen euro en bedroegen de kosten van de juridische ondersteuning bij de aanbesteding door advocaten van Stibbe 5 miljoen euro. Door het ministerie werden op een gegeven moment honderd externe adviseurs ingehuurd, naast de vijftig ambtenaren die op het project zaten.


Parkeerplaats (Foto: Novum)

Rebellen Ivoorkust nemen stad in

Rebellen in Ivoorkust hebben een stadje ingenomen in het onrustige westen van het land, nabij de grens met Liberia. Dat heeft de rechtmatige winnaar van de presidentsverkiezingen, Alassane Ouattara, maandag gezegd. Door de strijd is een stroom van tienduizenden vluchtelingen op gang gekomen.

In het stadje Toulepleu werd zondag hevige strijd geleverd tussen troepen van de zittende Ivoriaanse president Laurent Gbagbo en aanhangers van Ouattara. De rebellen wisten uiteindelijk het stadje in te nemen. Eerder dit weekeinde werd ook al een andere stad, Zouan-Hounien, ingenomen. Beide steden waren in het verleden onder de controle van Gbagbo.

In het begin van de nu al drie maanden durende politieke impasse distantieerde Ouattara zich nog van de rebellen, die beter bekend zijn onder het Franse acroniem FN. Ouattara zei toen niet de indruk te willen wekken dat hij de macht in het land met geweld wilde overnemen, nadat hij op een eerlijke manier de verkiezingen had gewonnen.

De laatste paar weken wordt echter duidelijk dat de regering van Ouattara de rebellen een belangrijke rol toekent. De FN weet door te dringen in het centrum van de commerciële hoofdstad Abidjan en in een deel van de stad, genaamd PK-18, maakt Ouattara inmiddels de dienst uit. In de wijk zijn controleposten opgezet die worden bemand door FN-rebellen, die openlijk voor hun lidmaatschap uitkomen.

Analisten vrezen dat de politieke crisis in Ivoorkust zal uitlopen op een burgeroorlog. Sinds de verkiezingen van 28 november zijn bijna vierhonderd mensen om het leven gekomen. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties schat dat er in de belangrijkste stad Abidjan meer dan tweehonderdduizend mensen op de vlucht zijn geslagen. Meer dan zeventigduizend mensen zijn de grens met Liberia overgestoken.

Persona 3 Portable krijgt Collectors Edition

Persona 3 Portable zal ergens in midden april uitkomen voor de PSP. Een exacte datum is nog niet bekend maar we kunnen wel alvast bekijken wat de Collectors Edition zal gaan bevatten. Naast de Collectors Edition zal er vanaf volgende week ook de mogelijkheid zijn om pre-orders te plaatsen op de Persona 3 Portable-website.

Als je via deze website een pre-order plaatst krijg je naast je Collectors Edition ook nog eens een t-shirt. Bekijk hieronder de inhoud van de Collectors Edition:

  • 48 pagina tellend art-boekje
  • 6 gelimiteerde art-kaartjes
  • A3 poster
  • speciaal Collectors Edition-hoesje
  • alle bovenstaande dingen zijn verpakt in een luxe verpakking met extra art

De originele versie van Persona 3 is in Japan in 2006 uitgekomen voor de PlayStation 2. De Europese versie kwam uit in 2008, bekijk hieronder een uitleg van nieuwe features in Persona 3 Portable en daaronder de plaatjes van de Collectors Edition en het t-shirt.

 P3P
p3p

Boussoufa definitief naar Terek Grozny

Mbark Boussoufa zal Anderlecht definitief verruilen voor Terek Grozny, de club van trainer Ruud Gullit. Volgens de website van de Tsjetsjeense club zal Boussoufa een contract  voor drie seizoenen ondertekenen.

Beide ploegen verwachten zo snel mogelijk de transfer rond te krijgen. De Marokkaans international, opgeleid bij Ajax, zal in Grozny een jaarsalaris van enkele miljoenen euro's opstrijken.

Komend weekeinde gaat in Rusland de voetbalcompetitie weer van start. Terek Grozny treft in de eerste speelronde regerend kampioen Zenit Sint-Petersburg. Een week later neemt de ploeg van Gullit het op tegen CSKA Moskou.

LibiŽ: NAVO 'denkt na' over militaire opties

De NAVO denkt na over militaire opties als antwoord op de situatie in Libië. Dit zei de Amerikaanse president Barack Obama maandag na een gesprek met de Australische premier Julia Gillard.

Beide regeringsleiders zijn het erover eens dat het geweld dat de Libische leider Moammar Gadhafi tegen zijn eigen volk gebruikt onaanvaardbaar is, aldus Obama. Ondertussen gaan de gevechten in Libië door, ook vandaag waren er berichten van gevechten tussen de rebellen en soldaten van Gadhafi's leger. 

Berlusconi urenlang geopereerd

Premier Silvio Berlusconi is maandag vier uur lang onder algehele verdoving geopereerd. Er is botweefsel getransplanteerd naar zijn kaak. De ingreep was nodig om de 'kauwfunctionaliteit' te herstellen na de aanval van december 2009, aldus de behandelend artsen.

Een gestoorde man bekogelde de centrumrechtse leider toen met een miniatuurbeeld van de Dom van Milaan. Bij de aanval liep de premier een gebroken neus en twee beschadigde tanden op.

De 74-jarige Berlusconi wil donderdag weer aan het werk gaan, zo meldt persbureau ANSA. Het kabinet bespreekt dan hervormingsplannen om de onafhankelijkheid van de magistratuur te beknotten. De oppositie rept over 'afbraak van de rechtsstaat'.

Eerste kievitsei gevonden in Maasland

In Maasland (Zuid-Holland) is zondag het eerste kievitsei van het jaar gevonden. Het gespikkelde eitje lag in het grasland van de Commandeurspolder. Controleurs van twee natuurorganisaties hebben het eitje bekeken en vastgesteld dat het om een vers eitje ging.

Natuurliefhebbers trekken vanaf nu tot half juni het land in om samen met boeren nesten van weidevogels te zoeken en te beschermen tegen verlies door landbouwwerkzaamheden.

Al eeuwenlang zoeken en rapen mensen kievitseieren. Alleen in Friesland mag onder voorwaarden nog worden geraapt. In de rest van het land is het zoeken naar het eerste kievitsei door weidevogelbeschermers populair als startschot voor het nieuwe vogelseizoen.

Benzineprijs door grens van 1,70 euro

Een liter euro ongelood kost dinsdag aan de pomp voor het eerst in de geschiedenis meer dan 1,70 euro, weer een nieuw record. Dat meldde consumentencollectief UnitedConsumers maandag.

De gemiddeld landelijke adviesprijs bereikte vrijdag al een record, maar bleef toen net onder de symbolische grens van 1,70 euro. Met de nieuwe prijs kost 1 liter ongelood al ruim 1 cent meer dan het record uit juni 2008. Toen kostte een liter 1,692 euro.

De dieselprijs bedraagt dinsdag 1,419 euro per liter. De hoogste prijs die we aan de pomp betaalden voor een liter diesel was 1,503 euro in juli 2008.

Sinds het begin van de onrust in de Arabische wereld zijn de olieprijs en de daaraan gekoppelde brandstofprijzen bezig aan een opmars. Met de stijging van de bezineprijs stijgt ook de hoeveelheid geld die de overheid per getankte liter benzine krijgt. Dat bedrag loopt nu al op naar meer dan 1 euro per liter. 

Benzineprijs door grens van 1,70 euro
Benzineprijs door grens van 1,70 euro (Foto: ANP)

Sergei Semak niet tegen FC Twente

Zenit Sint Petersburg moet het tegen FC Twente stellen zonder Sergei Semak. De ervaren middenvelder brak zondag in de Russische Super Cup een middenvoetsbeentje en staat maximaal zes weken aan de kant, meldt de UEFA. Vorige week raakte trainer Luciano Spalletti vleugelspits Vladimir Bystanov al kwijt. Hij liep een blessure aan zijn kruisband op.

De 35-jarige Semak had even voor zijn blessure de voorzet gegeven waaruit Aleksei Ionov de wedstrijd besliste. Zenit won de Supercup met 1-0 van CSKA Moskou.

Donderdag speelt Twente in eigen huis de achtste finale van de Europa League tegen de winnaar van de UEFA Cup van 2008. Een week later staat de return in Sint Petersburg op het programma.

Beloning voor excellente leraren

Eén op de twintig leerkrachten in het basis- en middelbaar onderwijs moet in aanmerking komen voor extra salaris en een vrije dag in de week om schoolprojecten en collega's te begeleiden. Dat staat in het advies van de Onderwijsraad over prestatiebeloning van leraren dat maandag werd gepresenteerd.

Het kabinet geeft in het regeerakkoord ruimte voor het extra belonen van goed functionerende leraren maar de manier waarop is nog niet volledig uitgewerkt. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) kondigde onlangs al experimenten aan en zei maandag positief te staan tegenover de adviezen van de Onderwijsraad.

Het extra salaris voor excellente leerkrachten, die als rolmodel moeten gelden voor collega's, kan volgens het advies oplopen tot 2500 euro per jaar. De eerste proeven met prestatiebeloning staan voor komend najaar gepland.

Beloning voor excellente leraren
Saluerende scholieren (Foto: ANP)

[Video] Doelman uitgelachen na grote blunder

De doelman van de Belgische voetbalclub Zulte Waregem Sammy Bossut kende gisteren een slechte dag. Hij gooide in het duel met Lokeren de bal niet goed uit, waarna deze voor de voeten van Benjamin De Ceulaer van Lokeren die wel raad wist met deze buitenkans.

De fans lachten om de blunder, maar Bossut was na het doelpunt furieus, omdat hij bij zijn uitgooi gehinderd zou zijn. "Taravel raakte mijn standbeen waardoor ik uit evenwicht raakte. Vreemd dat zowel de scheidsrechter als de assistent dat niet hebben gezien." De wedstrijd eindigde in een 2-1 overwinning voor Lokeren.

Dagzege Henderson in Parijs-Nice

De tweede etappe van Parijs-Nice is gewonnen door Greg Henderson. De Nieuw-Zeelander van Team Sky was na 198,5 kilometer koersen, tussen Montfort L'Amaury en Amilly, de snelste in de massasprint.

Thomas de Gendt van Vacansoleil deed in de slotkilometer nog een poging om te ontkomen aan een sprint maar hij slaagde er niet in om het karwei af te maken. Hij behield wel de leiding in het algemeen klassement.

Autolog 2.0 maakt mensen driftig

In Need for Speed: Hot Pursuit debuteerde het Autolog-systeem. In Shift 2 Unleashed is er een verbeterde variant Autolog. Nu zul je met alle modi gewaarschuwd worden, dus ook bij het drift-uitdagingen zul je concurreren met je vrienden. Je kunt het natuurlijk niet op je laten zitten als iemand beter is? 

In onderstaand filmpje gaan twee coureurs die elkaars tijd willen verbeteren. Door het Autolog-systeem worden ze op de hoogte gebracht van elkaars prestaties. Dat het wat gescript is, dat is wel duidelijk, maar het gaat uiteindelijk om de competitiedrang. Daar zorgt Autolog wel voor.

Need for Speed: Shift 2 Unleashed komt 31 maart uit op PlayStation 3 en Xbox 360.

Kinderen kunnen rol krijgen in Cars 2

Animatiestudio Disney verloot een stem in de nieuwe film Cars 2. Op de websites van de tv-zenders Disney Channel en Disney XD kunnen kinderen een stemmentest doen waaruit een winnaar wordt gekozen. Zijn of haar stem is later dit jaar te horen in de Nederlandse versie van Cars 2.

Het is nog niet bekend welk personage de kinderstem gaat vertolken. Over de rest van de Nederlandse stemmencast wordt momenteel nog druk onderhandeld. Wel is al bekend dat enkele bekende personages als Bliksem McQueen en zijn goede vriend Takel weer van de partij zijn.

Cars 2 gaat op 29 juni in Nederland in première.


(Foto: Novum)

Vince Vaughn in bespreking voor The Insane Laws

Vince Vaughn gaat wellicht de hoofdrol spelen in The Insane Laws. De komedie gaat over twee beste vrienden van wie de zoon en dochter een relatie hebben en een kind krijgen. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

Het project ligt al sinds 2009 op de plank bij Columbia Pictures, maar Universal probeert nu de rechten te kopen. Universal en Vaughn maakten in 2006 de romantische comedy Break-Up, voor beide partijen een groot succes.

The Insane Laws is een woordspeling met de woorden 'insane' en 'inlaws', en betekent iets als achterlijke schoonouders. Het scenario is van Jeremy Garelick, die eerder The Break-Up schreef. Hij heeft het naar eigen zeggen gebaseerd op zijn eigen leven. Columbia had Garelick destijds voor de regie gecontracteerd, Universal lijkt dat nu ook van plan te zijn.

Vaughn is momenteel nog te zien in The Dilemma, ook van Universal. Hierin ontdekt hij dat de vrouw van zijn beste vriend een affaire heeft, en moet hij beslissen of hij actie onderneemt. Dan komt hij erachter dat zijn vriend ook geen smetteloos geweten heeft. Een dramafilm waarin Vaughn zich, volgens velen, van zijn beste kant laat zien.


Vince Vaughn (Foto: Novum)

CryEngine 3-demo ziet er simpel uit

Het ziet er in de onderstaande video simpel in gebruik uit, maar helaas moet je aardig kunnen modelleren om er echt iets moois mee te kunnen. Dat kunnen de mensen achter de Crysis-reeks wel, dus ze demonstreren ze het gebruik van hun CryEngine 3, die ook gebruikt is bij Crysis 2.

In de video laten ze allerlei grafische effecten zien en natuurlijk het koppelen met Maya, een ontwerppakket waarmee je 3D-objecten kan tekenen. We kunnen elk grafische detail wel gaan opsommen, maar beelden zeggen meer dan woorden.

Liam Neeson niet in The Dark Knight Rises

Liam Neeson keert niet terug voor de volgende Batman-film The Dark Knight Rises. Eerder gingen geruchten dat de Ierse acteur weer te zien zou zijn als Ra's al Ghul, de voormalige mentor van Batman. "Daar is niets van waar", zegt Neeson tegen het Britse filmtijdschrift Empire.

"In de stripverhalen dompelt Ra's al Ghul zich in een soort magisch bad om onsterfelijk te worden. Daar komt dat gerucht waarschijnlijk vandaan", gaat de 58-jarige acteur verder. "Niemand heeft mij benaderd voor een rol. Maar ik zou het mooi vinden als het zou gebeuren."

Een aanverwant gerucht bestaat over Marion Cotillard, die de rol zou spelen van Ghuls dochter. Daarover zijn geen details bekend, anders dan dat de Franse actrice in onderhandeling is met regisseur Christopher Nolan. De twee werkten eerder samen aan de dromenthriller Inception.

Zoals ook bij Batman Begins uit 2005 en The Dark Knight uit 2008 wordt bij deze derde Batman-film in de reeks uiterst geheimzinnig gedaan over cast en scenario. Wel is al bekend dat Anne Hathaway de rol van Catwoman op zich neemt en dat Tom Hardy, ook bekend uit Inception, de rol van de supersterke en -slimme Bane speelt.

The Dark Knight Rises, waarvan momenteel nog aan het script gesleuteld wordt, staat gepland voor volgend jaar juli.


Liam Neeson (Foto: Novum)

Stormloop Oman op door sultan beloofde banen

De politie van Oman heeft maandag het nationale voetbalstadion in de hoofdstad Masqat afgehuurd om de toestroom van nieuwe recruten te kunnen verwerken. Sultan Qaboos bin Said Al Said heeft zijn regering opdracht gegeven onmiddellijk voor 50.000 nieuwe banen te zorgen in het door werkloosheid geplaagde land. De Royal Oman Police heeft meteen aan het bevel gehoor gegeven en neemt 10.000 nieuwe agenten in dienst.

Met hun cv en andere papieren in de hand verzamelden duizenden Omani’s zich maandag al vroeg bij het stadion. Het scheppen van werkgelegenheid is het antwoord van de sultan op de groeiende protesten in Oman. De bevolking van 2,6 miljoen inwoners eist beter onderwijs, meer werk, hogere lonen, lagere voedselprijzen en vooral ook zeggenschap in het landsbestuur.

Stormloop Oman op door sultan beloofde banen
Stormloop Oman op door sultan beloofde banen (Foto: ANP)

Bierbrouwer Grolsch gaat inkrimpen

Bierbrouwerij Grolsch gaat inkrimpen. Aan de ondernemingsraad is advies gevraagd over vermindering van veertig banen bij commerciële- en stafafdelingen en daarnaast het uitbesteden van nog eens veertig banen bij deze afdelingen.

Bovendien wordt nog gekeken naar de productie en de logistieke organisatie, aldus een woordvoerster van de onderneming. Felle concurrentie in een krimpende biermarkt dwingt het bedrijf tot een herstructurering.

FNV Bondgenoten stelt in een reactie dat de bond nut en noodzaak van de reorganisatie grondig wil onderzoeken, voordat zij met Grolsch over een nieuw sociaal plan wil praten.

Bierbrouwer Grolsch gaat inkrimpen
Bierbrouwer Grolsch gaat inkrimpen (Foto: ANP)

Van Persie mogelijk toch tegen Barcelona

Robin van Persie is opgenomen in de voorlopige selectie van Arsenal voor de return tegen Barcelona in de achtste finale van de Champions League. De Nederlander heeft vandaag gewoon meegetraind bij de Engelsen, die negentien spelers hebben geselecteerd. Daarvan zal er nog een moeten afvallen. Het duel wordt morgen gespeeld.

De 27-jarige Nederlander raakte op 27 februari geblesseerd in de finale van de League Cup tegen Birmingham City. In eerste instantie werd gevreesd voor een absentie van vier weken. Nu blijkt de 52-voudig international sneller hersteld.

De eerste wedstrijd tussen Arsenal en Barcelona werd twee weken geleden in Londen met 2-1 gewonnen door de Engelsen.


Van Persie mogelijk toch tegen Barcelona (Foto: Novum)

[Upd] Zimling vier duels geschorst

De KNVB heeft N.E.C'er Niki Zimling een schikkingsvoorstel van vier wedstrijden gedaan. Dit werd vandaag bekend. Dit voorstel is gedaan op basis van de rode kaart die Zimling kreeg na een welgemikte trap op het scheenbeen van Aleksandar Radosavljevic van ADO den Haag.

N.E.C. heeft tot 17:00 om te reageren om het voorstel.

Update 16:43 uur

N.E.C. en Zimling zijn het er gezamenlijk over eens om niet tegen de straf in beroep te gaan. "Het spijt me dat ik deze overtreding heb gemaakt. Het is nooit mijn bedoeling mijn directe tegenstander met opzet te beschadigen. Het ging allemaal erg snel. Na de overtreding ben ik gelijk mijn excuses aan Radosavljevic gaan aanbieden. Ik neem mijn verantwoordelijkheid in deze en wil ook mijn excuses aanbieden aan mijn team, de club en de supporters," aldus Zimling in een reactie.

[Upd] Van Gaal in de zomer weg bij Bayern

Louis van Gaal heeft nog een contract tot 2012, maar zal deze zomer al afscheid nemen van Bayern München. Het Duitse medium Bild meldt dat zowel de trainer als de club heeft ingestemd met een verblijf tot het einde van het seizoen en daarna is het afgelopen.

De 59-jarige Amsterdammer kan dus nog in alle rust uitkijken naar een nieuwe baan voor volgend seizoen. Ook Bayern München heeft zo nog even de tijd om vooruit te plannen. In de Duitse media worden Jupp Heynckes, nu nog trainer van Bayer Leverkusen, Matthias Sammer en Martin Jol genoemd als mogelijke opvolgers.

Het akkoord tussen beide partijen kwam nadat de top van de Duitse club zondag urenlang zou hebben vergaderd over de toekomst van Van Gaal bij Bayern. Aanleiding voor het intensieve onderhoud was de 3-1 nederlaag tegen Hannover 96 afgelopen zondag, die volgde op verliezen tegen Borussia Dortmund en Schalke 04.

Update 16.43 uur
Louis van Gaal zal komende zomer vertrekken als coach van Bayern München. De oefenmeester en de Duitse club hebben hiertoe een schriftelijke afspraak gemaakt. Eén van de redenen die voor de ontbinding van het bestaande contract genoemd wordt, is dat er een verschil van inzicht bestaat over de te volgen strategie van de club.

McLaren past testschema aan

Het Formule 1-team van McLaren heeft op het laatste moment besloten om het testschema aan te passen. De Britse renstal zou in Barcelona dinsdag tot en met vrijdag in actie komen, maar zal nu volgens GPUpdate de MP4-26 dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag de baan op sturen.

Waarom het team tot deze aanpassing heeft besloten is niet duidelijk. Mogelijk zullen er vanuit Woking gedurende de week nog nieuwe delen naar Barcelona komen en kunnen deze zo getest worden. Jenson Button zal dinsdag en vrijdag voor zijn rekening nemen, terwijl Lewis Hamilton woensdag en zaterdag achter het stuur plaatsneemt.

[Upd] PellŤ niet akkoord met schikkingsvoorstel

De aanklager betaald voetbal heeft Graziano Pellè een schikkingsvoorstel van vier wedstrijden schorsing waarvan één voorwaardelijk gedaan. Pellè kreeg gisteren in de wedstrijd tegen Ajax drie minuten na zijn invalbeurt rood voor een forse tackle op Dario Cvitanich.

Pellè moet voor morgenmiddag besluiten of hij de schorsing aanvaard.

Update 16:27 uur

AZ gaat niet akkoord met het schikkingsvoorstel van de KNVB om Graziano Pellè voor vier duels te schorsen, waarvan één voorwaardelijk. De zitting in Zeist vindt donderdagavond plaats.

Van der Sloot had 'gewelddadige emotie'

Joran van der Sloot heeft de Peruaanse Stephany Flores vorig jaar gedood omdat hij werd overmand door een 'emoción fuerte', een gewelddadige emotie. Dat heeft zijn advocaat Máximo Altez zondag (lokale tijd) verklaard in het Peruaanse televisieprogramma Domingo al Día.

Volgens de advocaat had Van der Sloot zijn emoties niet meer in de hand toen hij zag dat Flores op zijn laptop informatie over Natalee Holloway las. Dat zou gebeurd zijn nadat ze hadden gepokerd in het casino. Van der Sloot wordt ervan verdacht Flores op 30 mei vorig jaar te hebben vermoord in zijn hotelkamer in Lima.

De advocaat van de familie van het slachtoffer wijst het argument van de hand en zegt dat er al op de laptop naar de informatie is gekeken voordat ze in het casino gingen pokeren. Volgens de raadsman was het moord met voorbedachte rade, omdat Van der Sloot de vrouw ook nog beroofde.

Het Peruaanse Openbaar Ministerie heeft dertig jaar cel tegen Van der Sloot geëist, maar op een moord gepleegd vanuit emoción fuerte staat in Peru vijf jaar straf.

Van der Sloot had'gewelddadige emotie’
Van der Sloot had 'gewelddadige emotie' (Foto: ANP)

Duitsers in boevenpak in de cel na matpartij

Twee Duitsers in boevenpakken zijn zondagmiddag in Oldenzaal opgepakt omdat ze een man uit Hengelo op zijn neus sloegen. Dat meldt de politie maandag.

Het is niet bekend waarom de 24- en 21-jarige onruststokers de 20-jarige man uit Hengelo sloegen. Beide mannen wonen vlakbij de Duitse grens. Het drietal bevond zich op de Groote Markt tijdens de vechtpartij.

De amokmakers in boevenpakken worden voor nader onderzoek vastgehouden. Ze hoefden zich in ieder geval niet om te kleden voor hun bezoek aan het politiebureau.

Marathon Rotterdam strikt snelle Kipruto

De marathon van Rotterdam, op zondag 10 april, heeft een sterke Keniaan toegevoegd aan het deelnemersveld. Vincent Kiprutu eindigde vorig jaar als derde in een persoonlijk record van 2.05,13. Daarmee is hij op papier de snelste loper in april in Rotterdam.

De organisatie presenteerde eerder al zes atleten die de marathon in 2.05 of 2.06 hebben afgelegd, onder wie de Keniaan Eliud Kiptanui (2.05.39) en de Ethiopiërs Feyisa Lelisa (2.05.23) en Getu Feleke (2.05.44).

Box Office Nederland

Voor het eerst in drie weekenden tijd heeft The King's Speech zich op de eerste plaats weten te vestigen. Hiermee blijft hij nieuwkomer Rango voor. Op de derde plaats staat Black Swan.

Naast Rango is er nog één andere nieuwkomer in de top tien te vinden. Dat is The Rite die op de achtste plaats binnenkomt. Yogi Bear zag zijn omzet met bijna 70 procent dalen en zakt weg naar de vierde plaats. Hiermee is dit ook de film die het meeste moet inleveren in de top tien.

Bij de gemiddelden doen The King's Speech en Black Swan het nog steeds erg goed. Ze staan dan ook weer op de hoogste tredes. De top drie van gemiddelden wordt compleet gemaakt door The Rite. De beste film buiten de top tien zou de nieuwe release van The Eagle zijn met 2295 euro gemiddeld, dit is ook goed voor de vierde plaats qua gemiddelde. 

Hieronder staat een lijst met opgehaalde bedragen:


Film Weekend Schermen Gemiddeld Totaal
1 The King's Speech € 454.308 95 € 4782 € 1,6 mil.
2 Rango € 253.526 167 € 1518 € 303.756
3 Black Swan € 209.302 69 € 3033 € 2,1 mil.
4 Yogi Bear € 188.268 105 € 1793 € 1,7 mil.
5 No Strings Attached € 170.422 83 € 2050 € 1,3 mil.
6 Drive Angry 3D € 157.666 80 € 1970 € 549.540
7 Sonny Boy € 139.513 112 € 1245 € 2,8 mil.
8 The Rite € 107.210 36 € 2978 € 113.607
9 Gnomeo & Juliet € 88.614 117 € 757 € 677.641
10 Gulliver's Travels € 79.022 88 € 897 € 1,1 mil.

Tunesische voetbalcompetitie hervat

De Tunesische voetbalcompetitie wordt dit weekeinde hervat. Ook andere sportevenementen vinden voor het eerst sinds januari doorgang. Toen werden alle sportwedstrijden afgelast vanwege de onrust in het Noord-Afrikaanse land. De bevolking protesteerde tegen het regime van dictator Zine El Abidine Ben Ali. Die ontvluchtte op 14 januari het land.

Het Tunesische ministerie van sport maakte bekend dat alle sportwedstrijden dit weekeinde door een minuut stilte vooraf worden gegaan. Daarmee worden de 'martelaren van de Tunesische revolutie' herdacht.

De laatste wedstrijden in de Tunesische Ligue 1 werden op zondag 9 januari gespeeld. Na veertien van de 26 wedstrijden staat Esperance uit de hoofdstad Tunis bovenaan met 32 punten. Étoile du Sahel volgt op een punt.

[Upd] V.d. Laan voorkomt verkoop Ajax-shirt

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft voorkomen dat een T-shirt waarop Rotterdam wordt gebombardeerd met davidsterren in de officiële fanshop van Ajax wordt verkocht. De burgemeester is niet te spreken over het kledingstuk, meldt De Telegraaf maandag.

Het shirt is door supporters gemaakt voor de bekerfinale van Ajax in De Kuip in Rotterdam op 8 mei. Behalve vliegtuigen die Rotterdam met davidsterren bombarderen, staat er ook de tekst 'Aboutaleb, de Joden komen eraan' op.

Van der Laan vroeg zondag tijdens een bijeenkomst met Ajax-bestuurders te voorkomen dat het shirt in de supportersshop wordt verkocht. De T-shirts zouden op internet nog wel te koop zijn.

Update 14.37 uur
Het shirt is inmiddels niet meer online te zien op de site van de supportersclub AFCA en dus niet meer te koop via internet.

Update 15.20 uur
Vanwege enige onduidelijkheid over het bericht wil de redactie graag benadrukken dat AFCA niet de officiële supportersvereniging van Ajax is. AFCA verkoopt wel hun kleding vanuit de officiële fanshop.

Shirt
Het shirt dat van de site van de supportersvereniging is gehaald (Foto: AT5)

Providers zien niets meer in filter kinderporno

Diverse internetproviders (ISP's) hebben kenbaar gemaakt niets meer te zien in een filter tegen websites met kinderporno. Volgens de ISP's zou de verspreiding zich verplaatsen naar andere kanalen en dus zal een filter nooit effectief kunnen zijn.

De afgelopen jaren hebben de providers met de overheid gewerkt om zo'n filter te ontwikkelen, de implementatie hiervan werd echter steeds uitgesteld.

Dankzij een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur van de digitale-burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) is de brief (PDF) nu openbaar gemaakt. Uit deze brief blijkt dat de providers geen heil meer zien in het filter.

De ISP's zeggen dat er meer en meer gebruik wordt gemaakt van andere kanalen dan het web. Hierdoor zouden er 'nagenoeg geen' websites meer over zijn die kinderporno bevatten. De ISP's komen dan ook tot de conclusie dat de blokkering van websites 'niet meer bijdraagt' aan de bestrijding van online-kinderporno.

Tot op heden hebben zowel de providers als de overheid geweigerd enige openheid te geven over het op handen zijnde filter. Dit filter had op 1 april vorig jaar al in werking moeten treden, maar was op dat moment nog niet klaar voor implementatie. Er is momenteel nog steeds geen sprake van een filter op internetverkeer.

In andere landen zijn er al wel filters geïmplementeerd. Het bekendste voorbeeld is China, maar ook dichter bij huis wordt het internetverkeer op inhoud geblokkeerd. Zo heeft België bijvoorbeeld de mogelijkheid om websites te blokkeren met als reden kinderporno. Het is doorgaans echter kinderlijk eenvoudig om dit filter te omzeilen.

Vacansoleil gewoon welkom in Giro d'Italia

Vacansoleil mag gewoon meedoen aan de Giro d'Italia. De Nederlandse formatie is een van de 23 ploegen die zijn uitgenodigd, maakte de koersdirectie maandag bekend. Eerder werd rekening gehouden met een weigering van Vacansoleil, omdat koersdirecteur Angelo Zomegnan een verrassing aankondigde.

Aangezien renners Riccardo Ricco en Ezequiel Mosquera van dopinggebruik worden beschuldigd, werd gespeculeerd over de uitsluiting van Vacansoleil. Ricco is inmiddels ontslagen en Mosquera mag voorlopig niet uitkomen in wedstrijden. Vanwege zijn WorldTourlicentie had de ploeg echter wel recht op een startbewijs.

In de Giro start naast Vacansoleil nog een Nederlandse ploeg: Rabobank. Daarnaast zijn er nog 21 andere ploegen uitgenodigd, waarvan er vijf een wildcard kregen. Deze gingen naar Acqua & Sapone, Androni Giocattoli, Colnago-CSF, Farnese Vini-Neri Sottoli en de Geox-TMC-ploeg van Denis Menchov en Carlos Sastre.

Het aantal van 23 ploegen is uniek voor de eerste grote ronde van het wielerjaar. Hiervoor is gekozen naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van het land. Normaal gesproken doen er 22 teams mee.


Vacansoleil gewoon welkom in Giro (Foto: Novum)

Zes jaar cel voor poging tot doodslag HTM-controleur

Een 20-jarige man uit Den Haag is maandag veroordeeld tot zes jaar cel voor poging tot doodslag op een HTM-controleur. De rechtbank acht bewezen dat hij de controleur beschoot met een zelfgebouwd pistool. Het kogeltje bleef echter klem zitten in de loop. Het Openbaar Ministerie in Den Haag had dezelfde straf geëist.

De controleur van vervoerder HTM zat begin september met een collega in de Randstadrail toen de Hagenaar met twee anderen aan kwam lopen. Toen de controleurs een halte verder uitstapten, bedreigde de 20-jarige Hagenaar hen.

Toen ze hem wilden aanhouden, trok hij het omgebouwde alarmpistool, zette dat op het hoofd van een controleur en haalde de trekker over. De kogel - normaliter kunnen er geen kogels in een alarmpistool - bleef echter hangen in de loop.

De verdachte nam vervolgens de benen, maar agenten hielden hem later aan bij zijn woning. In zijn tas had hij het wapen en vijf patronen.

Aanklager start vooronderzoek naar Addo

De aanklager betaald voetbal start een vooronderzoek naar Eric Addo. Addo was in het duel van Roda JC tegen FC Utrecht (1-1) betrokken bij een incident met Ricky van Wolfswinkel.

De Ghanees en de Utrecht-spits liepen allebei achter een hoge bal aan, maar Addo maakte daarbij een slaande beweging naar achteren in het gezicht van Van Wolfswinkel. Scheidsrechter Braamhaar zag het incident niet.

Discovery vertrekt voor laatste thuisreis

Het ruimteveer Discovery is maandag losgekoppeld van het Internationaal Ruimtestation (ISS) en is klaar voor zijn laatste terugreis naar aarde. Daar zal de spaceshuttle woensdag landen.

De bemanning van de Discovery bracht negen dagen door in het ISS. Zij installeerde een nieuwe opbergeenheid en een gereedschapplatform. Vlak voor haar vertrek ontving de bemanning een speciale groet van acteur William Shatner, die in de televisieserie Star Trek het personage van Captain Kirk vertolkte. Shatner prees de missies van de Discovery en zei dat het ruimteveer heeft gedaan wat een ander ruimtevaartuig nooit voor elkaar heeft gekregen.

Na de landing gaat de Discovery met pensioen en wordt de spaceshuttle tentoongesteld in een museum. Er resten nog twee vluchten met andere ruimteveren. Hierna komt er definitief een einde aan het space shuttle-programma.


Spaceshuttle Discovery op een van haar vele missies (Foto: Novum)

Team Lotus test GP2-duo in Barcelona

Team Lotus heeft bekend gemaakt dat Davide Valsecchi en Luiz Razia voor de renstal zullen gaan testen. Beide rijders komen uit in de GP2 Series voor Team Air Asia dat verbonden is aan het Formule 1-team. Vaste rijder Jarno Trulli zal in de middag het stuur van de T128 over gaan nemen.

Mochten Valsecchi en Razia goed presteren in de GP2 dan kunnen ze mogelijk op meer tijd rekenen in de vrijdagtrainingen in de Formule 1. Beide rijders hebben al F1-ervaring. Razia bij Virgin Racing en Valsecchi bij Hispania Racing. Eerder gaf Team Lotus Formule 2-rijder Ricardo Teixeira al de kans om wat ervaring op te doen.

Meer core Kinect-games in de planning

Kevin Unangst van Microsoft heeft gezegd dat meer games voor de Kinect die gericht zijn op 'core' gamers aankomen. Op dit moment zijn er niet veel Kinect-games die zich op de echte gamer richt. Buiten Child of Eden van Ubisoft, Twisted Pixels Gunstringer en een Star Wars-titel is er niet veel.

Volgens Unangst komt dit omdat Microsoft zich in eerste instantie bij de launch wilde richten op een breder publiek, met als toppers Kinect Sports en Dance Central. Hij voegde toe dat de Kinect nog geen honderd dagen geleden gelanceerd is en er dus veel meer games voor echte gamers aankomen.

Kinect

Praalwagen uit optocht gehaald na aanrijden agente

De Drentse politie heeft zondag twee mannen met pepperspray overmeesterd nadat ze met hun praalwagen meerdere keren een agente hadden aangereden. Iemand van de organisatie was daarvoor al aangereden toen hij probeerde de praalwagen uit de carnavalsoptocht in Barger-Oosterveld te halen, meldt de politie. Niemand raakte gewond.

De wagen was zaterdag al van de weg geplukt omdat hij volgens de politie niet veilig was. Toch zijn de twee 22-jarige verdachten er uiteindelijk mee naar de optocht gereden. Toen het niet lukte de twee vrijwillig te laten stoppen, is een raampje ingetikt en zijn ze uit de auto gesleept. Ze zijn overgebracht naar een politiebureau. Hen is zware mishandeling, geweldpleging en het negeren van een vordering ten laste gelegd.

Bioscopen willen af van kijken onder toezicht

Jongeren beneden de 16 jaar moeten niet langer onder toezicht van een volwassene in de bioscoop films kunnen kijken, die geschikt zijn bevonden vanaf 16 jaar. De bioscoopbranche wil af van een regeling die dat mogelijk maakt. Dat schrijft minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) maandag aan de Tweede Kamer.

Het afgelopen jaar experimenteerden bioscopen met een coulanceregeling waarmee jongeren vanaf 14 jaar de films onder toezicht mochten zien. De regeling werd ruim een jaar geleden ingevoerd om ouders de gelegenheid te geven zelf in te schatten of hun kind voldoende 'rijp' is om een film te zien.

De bioscopen willen volgens de minister nu van die regeling af, onder meer omdat deze voor verwarring zorgt onder het publiek. Binnenkort zal ze met de branche over de kwestie praten.

Bioscopen willen af van kijken onder toezicht
Bioscopen willen af van kijken onder toezicht (Foto: ANP)

Scheur in een Pagani Huayra in NFS: Shift 2-gameplayvideo

Need for Speed Shift 2: Unleashed komt er binnenkort aan en EA heeft onlangs een contract getekend met Pagani. Om even te patsen met de nieuwste aanwinst, de Pagani Huayra, liet EA Ve3tro een rondje rijden op de Nordschleife.

Maak je klaar voor het gebrul van deze supercar over de gruwelijke rechte stukken van de legendarische Nordschleife. Need for Speed Shift 2: Unleashed ligt vanaf 31 maart bij ons in de schappen.

Chris Rock over aanstaand Broadwaydebuut

Chris Rock bereidt zich voor op zijn eerste stappen op Broadway. De 46-jarige acteur is vanaf volgende week dinsdag te zien in het toneelstuk The Motherf----- With the Hat. "Ik wil mijn publiek iets grappigs of iets goeds geven, dat kan alles zijn. Het kan om een film maar net zo goed om een toneelstuk gaan."

The Motherf----- With the Hat gaat over een man die voorwaardelijk vrij is en clean probeert te blijven. Zijn wispelturige vriendin, die alles behalve nuchter is, maakt het de man niet makkelijk. Rock probeert de man op het rechte pad te houden. "Het is eerlijk gezegd het beste wat ik het afgelopen jaar onder ogen heb gekregen", vertelt Rock over het verhaal. "Het is beter dan elk script, elk boek, beter dan al het andere."

Rock, die ook stand-upcomedian is, vindt het belangrijk dat The Motherf----- With the Hat zich in het heden afspeelt. "De ergste woorden die een zwarte acteur kunnen horen zijn 'historisch stuk'. Als acteur lig ik niet echt wakker van alles wat er voor de Jackson 5 is gebeurd."

De acteur, bekend van films als Dogma en Grown Ups, is niet de eerste die overstapt van het witte doek naar Broadway. Collega-grappenmakers als Robin Williams en Ben Stiller gingen Rock voor. "Mensen willen gewoon werken", verklaart Rock. "Als je wilt acteren in iets met een beetje inhoud en je bent geen 19, wordt het moeilijk."

Rock is al aardig gewend aan zijn leven als theateracteur. Hij heeft eindelijk een beetje regelmaat en brengt zijn kinderen elke dag naar school. De meiden, 9 en 6 jaar oud, zijn iets te jong voor The Motherf----- With the Hat. "Als het goed loopt, zou ik zeker af en toe in een toneelstuk willen spelen. Mocht ik nog eens op Broadway staan, is het stuk alleen misschien iets geschikter voor kinderen."


Chris Rock (Foto: Novum)

Cel en tbs voor misbruiken vier dochters

Een 48-jarige man uit Katwijk is maandag veroordeeld tot vier jaar cel en tbs met voorwaarden voor het jarenlang misbruiken van zijn vier dochters. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag. Het OM had negen jaar cel tegen de man geëist.

De man heeft de ontucht bekend. Hij zou zijn dochters bij elkaar opgeteld zestien jaar lang hebben misbruikt. Het misbruik begon toen de dochters nog heel jong waren en eindigde volgens het OM toen de kinderen de puberteit bereikten en ze zich gingen verzetten.

Het misbruik vond plaats als de vrouw van de Katwijker niet thuis was of bij het naar bed brengen van de kinderen. Het lukte de man zijn dochters jarenlang over de ontucht te laten zwijgen door ze onder meer te zeggen dat hij naar de gevangenis zou moeten als zij zouden praten.

'Makers nieuwe Bondfilm willen Hopkins'

De makers van de nieuwe Bondfilm hebben Anthony Hopkins op het oog voor de schurkenrol. Dat vertellen ingewijden aan de Britse boulevardkrant The Sun. Hopkins' personage zou in meerdere Bondfilms terug moeten keren.

"Het enige struikelblok is het aantal films waarvoor Hopkins al heeft getekend", beweert de ingewijde. "Er is een kans dat zijn personage in meerdere films terugkeert, zoals Blofeld."

De nog titelloze nieuwe Bondfilm gaat voorlopig door het leven als Bond 23. Welke acteurs in de film te zien zijn is nog niet duidelijk. Zeker is dat Daniel Craig terugkeert als geheimagent James Bond. Judi Dench kruipt weer in de huid van Bonds baas M. Javier Bardem en Ralph Fiennes zouden benaderd zijn voor een rol.


Anthony Hopkins (Foto: Novum)

Grote brand in centrum Goes

Bij een café in het centrum van Goes woedt maandag een grote brand. De gebouwen staan in het centrum erg dicht op elkaar. De brandweer probeert te voorkomen dat het vuur overslaat naar naastliggende panden, laat een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland weten.

De brand in de drie etages boven café De Post aan de Grote Markt werd rond 11.15 uur ontdekt door een medewerker in het pand. Die wist op tijd weg te komen. De brand geeft veel rook en af en toe slaan de vlammen uit het pand. Er zijn geen gewonden gevallen.

De brandweer heeft de naastgelegen panden gecontroleerd. "De temperatuur loopt binnen flink op, maar het vuur is nog niet overgeslagen", zegt de woordvoerder. De omgeving is ontruimd. "Er is veel rook en de hulpdiensten hebben ruimte nodig om af- en aan te kunnen rijden."

In de omgeving zitten vooral winkels en cafés. Voor zover bekend zijn geen woningen ontruimd.

Riis: "Contador vergelijkbaar met Merckx en Hinault"

De ploegleider van Team Saxo Bank Bjarne Riis vindt Alberto Contador te vergelijken met grote ronderenners uit het verleden zoals Bernard Hinault of Eddy Merckx. De Spanjaard won inmiddels al drie keer de Tour de France, maar heeft ook al zeges in de Vuelta a Españia en Giro d'Italia achter zijn naam staan.

"Ik heb nog nooit een completere coureur in mijn ploeg gehad. Contador is van hetzelfde kaliber als Eddy Merckx, Miguel Indurain, Lance Armstrong en Bernard Hinault. Hij is een beest in de cols en ook in de tijdrit is hij nauwelijks te verslaan," zei Riis tegen Cyclingnews. De Deen werkte in het verleden met onder meer Carlos Sastre, Andy Schleck en Ivan Basso.

Gisteren stelde Contador de eindzege in de Ronde van Murcia veilig, zijn eerste overwinning nadat hij maanden uit de running was omdat hij beschuldigd werd van het gebruik van clenbuterol in de afgelopen Tour de France.

Ondanks dat deze affaire tijd kostte heeft Riis tijd gevonden om de Spanjaard toch nog iets bij te brengen. "Zijn positie op de fiets tijdens tijdritten had mijn speciale aandacht. Het gaat niet alleen om kracht, maar ook om aerodynamica. We hebben gesleuteld aan kleine, maar belangrijke zaken. Je ziet nu dat hij veel compacter op de fiets zit."

Dit jaar zal Contador in eerste instantie deel gaan nemen aan de Giro d'Italia die op 7 mei van start gaat. In voorbereiding hierop rijdt hij voornamelijk Spaanse wedstrijden.

Jans: "Met deze wedstrijd kunnen we verder"

Ondanks dat sc Heerenveen-trainer Ron Jans gisteren met 1-0 verloor van Feyenoord, was de coach na afloop redelijk tevreden. Jans zag zijn team aardig voetballen, maar ook dat de kansen niet werden afgemaakt. Met name Oussama Assaïdi mocht het zich aanrekenen dat er geen Friese doelpunten vielen, toch neemt Jans zijn pupil in bescherming. "Ik heb van zijn spel genoten, maar je moet het wel afmaken. Oussama was echter niet de enige die kansen miste."

Over de gehele wedstrijd was Jans zeer te spreken, alleen het resultaat was minder. "We hebben vandaag laten zien dat we kunnen strijden, dat we onze taken goed uit kunnen voeren en goed kunnen voetballen. Dit is absoluut een wedstrijd waar we verder mee kunnen", adus Jans op de officiële website van sc Heerenveen.

De trainer ziet nog genoeg perspectief bij de Friezen, ook om eventueel Europees voetbal te halen. "We moeten op deze voet doorgaan en daar niet de prikkel van een slechte wedstrijd bij Willem II of een aansprekende tegenstander als Feyenoord voor nodig hebben. Als we dit niveau en deze instelling vast kunnen houden, hebben we gewoon een hele goede ploeg" besluit Jans.

Twintig jaar cel geŽist voor moord op schoonmoeder

Tegen een 48-jarige vrouw uit Franeker is maandag twintig jaar cel geëist voor het ombrengen van haar schoonmoeder. Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden verdenkt de vrouw van moord.

Het slachtoffer werd 14 maart door personeel van verzorgingstehuis De Froonacker in de badkamer van haar serviceflat in Franeker in een poel bloed aangetroffen. De 69-jarige schoonmoeder overleed aan bloedverlies door messteken en een ingeslagen schedel.

De verdachte werd een paar weken later aangehouden op grond van sporen die in de flatwoning werd aangetroffen. Zo werd bloed van het slachtoffer aangetroffen in een stiknaad van de laars van de vrouw. Ook werd op verschillende plekken in de woning bloed aangetroffen van de verdachte.

De vrouw ontkent alle betrokkenheid bij de dood van haar schoonmoeder en wordt daarbij gesteund door haar man en kinderen. De officier van justitie zegt dit wel te begrijpen. Voor hen zou het 'niet te vatten' zijn dat hun vrouw en moeder wordt verdacht van zo'n gewelddadig feit.

De rechtbank in Leeuwarden doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Trion Worlds: 'RPG's zijn net Lego'

De Content Developer van Trion Worlds, Wiliam Cook heeft gezegd dat de karaktercreatie van hun nieuwe MMO Rift aanzienlijk verschilt met andere RPG's en hun traditionele manier van het verdienen van vaardigheden. Volgens hem zijn RPG's net Lego, maar geven ze wel elke keer maar één blokje om mee te spelen.

Hij doelt hier op RPG's waarbij karakters telkens uit te breiden zijn met één vaardigheid per keer. Rift daarentegen geeft de mogelijkheid om direct drie 'callings' per karakter te kiezen, die met een flinke berg vaardigheidspunten beschikbaar zijn om vaardigheden te kopen. Daarnaast kun je ook nog eens volledig van 'rol' wisselen door compleet andere callings te kiezen voor hetzelfde karakter.

"We willen spelers direct meer punten geven, omdat het simpelweg veel leuker is. Het is een beetje een eng risico wat we nemen. Wat we wel fijn vinden aan het nieuwe systeem is dat als spelers verveeld raken met hun klasse, dan kunnen ze vrij goedkoop veranderen van rol. Ook bieden we meerdere rollen, zodat we hopen dat spelers hun karakter nooit beu worden."

SP wil opheldering over marineschepen Oman

De SP wil van minister-president Mark Rutte weten of het privédiner van koningin Beatrix met sultan Qaboos bin Said Al Said van Oman is ingegeven door een grote order voor scheepswerf Damen Schelde. SP'er Harry van Bommel zegt 'onaangenaam verrast' te zijn door berichten in de Volkskrant van maandag dat de werf in de race is voor levering van vier marineschepen aan Oman.

Van Bommel vond het al geen goed idee dat Beatrix met prins Willem-Alexander en prinses Máxima is ingegaan op de uitnodiging voor een privédiner met de sultan, nadat het voorgenomen staatsbezoek was uitgesteld. Maar dat er nu een wapenorder op het spel schijnt te staan, maakt het voor hem nog erger.

De SP pleitte eerder al voor een wapenembargo voor de hele regio. "Dan is het echt onbestaanbaar dat de koningin naar een sultan in het Midden-Oosten gaat om het over een wapendeal te hebben. Ik hoop van harte dat dit niet het geval is", zegt Van Bommel.

SP wil opheldering over marineschepen Oman
SP wil opheldering over marineschepen Oman (Foto: ANP)

"El Hamdaoui is een leuke jongen"

AZ-verdediger Niklas Moisander heeft zijn mening gegeven over de commotie die ontstaan is tussen Ajax en haar aanvaller Mounir El Hamdaoui. "Hij is een leuke jongen en had bij AZ eigenlijk nooit problemen", aldus de Fin tegenover De Telegraaf.

"Hij is misschien een jongen die je iets anders moet behandelen dan een Nederlandse jongen", vervolgt Moisander zijn verhaal. "Maar ik had nooit problemen met El Hamdaoui. Ik kan niet herinneren dat het ooit slecht is gegaan in de kleedkamer."

El Hamdaoui werd afgelopen vrijdag uit de selectie van Ajax gezet, nadat hij volgens trainer Frank de Boer 'ontoelaatbaar gedrag' had vertoond. Voorlopig zal de spits daarom meetrainen met de beloften en moet hij bewijzen dat hij weer graag voor Ajax 1 wil spelen volgens de trainer.

El Hamdaoui en Moisander speelden samen bij AZ in het jaar dat de Alkmaarders kampioen van Nederland werden. Trainer Louis van Gaal gaf de Marokkaan in dat seizoen een vrije rol, waarbij hij weinig hoefde mee te verdedigen. El Hamdaoui werd in dat seizoen ook topscorer van de Eredivisie.

Slagbomen Van Brienenoordbrug dicht door storing

De slagbomen van de Van Brienenoordbrug op de A16 ten oosten van Rotterdam zijn maandagochtend een half uur gesloten geweest door een storing. Toen de slagbomen opengingen, bleef het verkeer hinder ondervinden omdat meerdere auto's door accuproblemen niet wegkwamen, meldt de ANWB.

Toen de brug om 11.15 uur open was geweest en de slagbomen weer omhoog konden, bleven ze dicht, zegt een woordvoerder van de ANWB. In beide richtingen stond al snel een file van ruim 5 kilometer. Rond 11.45 uur hadden monteurs de storing verholpen.

Meerdere auto's bleven echter met een kapotte accu staan. Richting Rotterdam is daardoor slechts een rijstrook open en richting Breda twee. "Mensen komen aanrijden, zien dat de brug openstaat en zetten de motor uit. De radio en de verwarming laten ze aanstaan en als de accu dan niet goed is bijgehouden krijg je dit", legt een woordvoerder uit.

Een storing in de slagbomen als deze is volgens de woordvoerder vaker voorgekomen. "Maar het is natuurlijk geen dagelijkse kost."

Gps verraadt telefoondief

Een 25-jarige man uit Oss die zondagavond een smartphone stal bij een danswedstrijd, is via gps opgespoord. De eigenaar van de telefoon kon via zijn computer precies zien waar de telefoon zich bevond.

De Amsterdammer deed aangifte van zijn gestolen smartphone en kon de politie precies vertellen waar de telefoon lag. De politie vond rond 10.45 uur inderdaad de telefoon op de aangewezen plek. Een mededanser had het mobieltje mee naar zijn woning in Oss genomen.

De dief is de dans niet ontsprongen en is aangehouden. De eigenaar heeft zijn telefoon weer terug.

Een scootmobiel? Ik wil een Segway!

Met heel veel instemming nam ik de Elsevier van deze week door. Er werd gefoeterd tegen twee zaken waar ik ook graag tegen tekeer ga. Allereerst het feit dat we inmiddels ruimschoots meer dan 50% van onze zuurverdiende duiten aan de regering mogen afdragen, zodat die regering dat geld naar believen kan herverdelen. Die herverdeling is inmiddels totaal doorgeslagen en gebaseerd op het idee dat wij stomme achterovers absoluut niet in staat zijn om een en ander voor onszelf te regelen.

Zaak Force India/Team Lotus pas in 2012

De rechtszaak tussen Force India enerzijds en Aerolab en Team Lotus anderzijds zal pas volgend jaar plaats gaan vinden. De rechtszaak draait om een schaalmodel van Force India dat bij Aerolab in 2009 achtergebleven is en waar Team Lotus, destijds Lotus Racing, gebruik van gemaakt zou hebben bij de ontwikkeling van de T127.

Force India claimt bij de Britse rechter dat Team Lotus inbreuk heeft gemaakt op het intellectueel eigendom van het Indiase team, iets wat teambaas van Lotus Tony Fernandes ontkent. De hearing van de rechtszaak die aangespannen is tegen 1Malaysia, het bedrijf dat Team Lotus runt, technisch directeur van Team Lotus Mike Gascoyne en Aerolab.

Laatstgenoemde bedrijf heeft nog een andere rechtszaak tegen Force India lopen. Het bedrijf claimt namelijk dat het namelijk nooit volledig betaald is door de renstal van Vijay Mallya.

Catherine difficulty-patch bijna klaar

Veel mensen vinden Catherine, zelfs als de game op easy wordt gezet veel te moeilijk. Ontwikkelaar Atlus luistert blijkbaar goed naar zijn klanten, want ze komen al snel met een patch om de game wat makkelijker te maken.

Director Katsura Hashino zegt in een post op de Japanse site van de game dat de patch al in de testfase zit en binnenkort verplicht gedownload dient te worden, waarbij alle nieuwe features uitgezet kunnen worden als de speler er geen gebruik van wil maken. De patch zal een 'assist feature' toevoegen en je krijgt meer pogingen voordat je afgestraft wordt.

De releasedatum wordt binnenkort bekendgemaakt.

 

'Downloadbare PSN-games binnenkort op disc'

Spellen die nu alleen gedownload kunnen worden via de online PlayStation-winkel verschijnen binnenkort op een schijfje in de winkel. Dat is de wens die Andrew House, bestuursvoorzitter Sony Computer Entertainment Europe, heeft uitgesproken tegenover gamevakblad MCV.

House wil hiermee het voorbeeld volgen van Microsoft. Diverse spellen die voorheen alleen te downloaden waren, zijn nu verkrijgbaar in de winkel. Zo zijn spellen als Peggle, Bejeweled en Serious Sam voor de Xbox 360 in de winkel te koop.

De topman van Sony benadrukt dat het idee niet geheel van Microsoft is gekopieerd. "Het concept waarbij we downloadbare spellen in de winkel aanbieden, loopt al in de Verenigde Staten," zegt House tegen het vakblad. "Samen met andere winkeliers willen we dit verder uitbreiden."

Het strategische spel Fat Princess, het avontuur Trine en artistieke spellen als Flow en Flower worden gezien als de een van de betere downloadbare games voor de PlayStation 3. Dit zouden in potentie spellen kunnen zijn die Sony binnenkort op disc uit gaat geven.


 

Proces tegen Chirac van start

Na jaren juridisch getouwtrek gaat het proces tegen de Frans ex-president Jacques Chirac maandag van start. Chirac staat terecht voor twee aparte, maar soortgelijke zaken die betrekking hebben op de tijd dat hij burgemeester van Parijs was voordat hij in 1995 president werd.

In de eerste zaak wordt Chirac ervan verdacht bij de gemeente Parijs 21 fictieve banen te hebben gecreëerd voor mensen uit zijn naaste omgeving. Die kregen dus een ambtenarensalaris van de gemeente terwijl ze daar of helemaal niets voor deden of werkzaam waren voor Chiracs partij RPR. Hij is in deze zaak beschuldigd van verduistering en vertrouwensbreuk. De andere zaak gaat om zeven fictieve banen die ook door Parijs betaald werden. Hierin is Chirac aangeklaagd voor belangenverstrengeling.

De centrumrechtse RPR was de voorloper van de UMP, de partij van de huidige president Nicolas Sarkozy. In Chiracs tijd als burgemeester van Parijs (1977-1995) zou hij 481 banen op deze wijze hebben gecreëerd Alle gevallen dan voor 1992 zijn echter verjaard.

Chirac zegt geen kwaad in de zin te hebben gehad. Hij beweert dat alle problemen rond de banen het gevolg zijn van een gebrek aan regels voor de financiëring van politieke partijen. Ook zijn de uitgaven toentertijd goedgekeurd door de gemeenteraad, zo stelt hij. Hoewel hij zegt onschuldig te zijn heeft Chirac wel een schikking getroffen met het huidige linkse stadsbestuur van Parijs om de 2,2 miljoen euro die met de zaak gemoeid is terug te betalen. Als gevolg van deze schikking ziet Parijs af van verdere vervolging.

Chirac heeft lange tijd aan vervolging weten te ontkomen omdat hij als president van Frankrijk van 1995 tot 2007 immuniteit genoot. Als Chirac schuldig wordt bevonden kan hij tot tien jaar celstraf en een boete van 150.000 euro krijgen.

Het is de eerste keer dat een voormalig Frans staatshoofd terechtstaat sinds de rechtszaak tegen Philippe Pétain, de leider van het met de nazi's collaborerende Vichy-regime in de Tweede Wereldoorlog. Er zijn twijfels over de gezondheid van de 78-jarige Chirac en er gaan geruchten dat hij aan Alzheimer zou lijden. Deze geruchten worden door hem en zijn vrouw afgedaan als 'leugens'.


Jacques Chirac (Foto: Novum)

El Hamdaoui traint individueel bij Ajax

Mounir El Hamdaoui heeft zich vanmorgen weer bij Ajax gemeld. De spits ontbreekt voorlopig in de selectie van de nummer drie van de eredivisie omdat hij zich donderdag tijdens de rust van het bekerduel met RKC Waalwijk zou hebben misdragen.

Frank de Boer zette El Hamdaoui terug naar Jong Ajax en wilde dat hij zich vanaf vandaag bij het beloftenteam zou melden. Omdat Jong Ajax vanavond voetbalt tegen Jong Utrecht, trainde El Hamdaoui individueel met een fysiotherapeut.

De A-selectie van Ajax was vandaag vrij en bereidt zich vanaf morgen voor op het thuisduel in de achtste finales van de Europa League tegen Spartak Moskou. El Hamdaoui keert voor de krachtmeting van donderdag met de nummer vier van Rusland niet terug in de selectie van trainer De Boer.

El Hamdaoui traint individueel bij Ajax
El Hamdaoui traint individueel bij Ajax (Foto: ANP)

Rigon test voor Ferrari

Davide Rigon heeft gisteren voor Ferrari een aerodynamische test uitgevoerd. De coureur uit de Superleague Formula zou vorige week maandag gaan testen met de F60 uit 2009, maar die test werd afgeblazen vanwege het slechte weer op Fiorano.

In plaats daarvan mocht de Italiaan met de 2011-bolide enkele rechtelijntests uitvoeren op Vairano. "Het was een belangrijke ervaring voor hem, zeker omdat het belangrijkste deel van de ontwikkeling in de simulator plaatsvindt en voor hem was het een erkenning van hoe zijn carrière tot nu toe verloopt," luidde een verklaring op de website van Ferrari.

Het aerodynamische pakket dat Rigon testte zal vanaf woensdag op de Ferrari zitten waarmee Fernando Alonso en Felipe Massa de laatste wintertest in gaan. In Barcelona zullen de laatste voorbereidingen worden getroffen voordat het circus naar de eerste race in Australië afreist.

Celstraf voor ex-militair wegens misbruik

Een 48-jarige oud-militair uit het Friese Tytsjerk is maandag in Arnhem veroordeeld tot dertig maanden cel, waarvan tien voorwaardelijk, voor misbruik van zijn minderjarige stiefdochter. Justitie had een gevangenisstraf van twee jaar geëist.

Ook moet de oud-militair, Albert V., zich verplicht laten behandelen en het slachtoffer een schadevergoeding van ruim 5000 euro betalen. De rechter rekent het V. zwaar aan dat hij enkel oog had voor zijn eigen lustgevoelens en niet dacht aan de ernstige gevolgen voor het slachtoffer. Volgens justitie misbruikte V. zijn stiefdochter tussen 2000 en 2009 meerdere keren per week. Het meisje was acht jaar toen het misbruik begon.

In het voordeel van de 48-jarige liet de rechtbank meewegen dat hij heeft meegewerkt aan het politieonderzoek tegen hem. Ook hielden de rechters rekening met het feit dat V. juni vorig jaar werd ontslagen door defensie.

V. bekende twee weken geleden tegenover de rechters in de fout te zijn gegaan. Ook vertelde hij niet meer in Friesland te durven komen uit angst dat mensen 'zijn kop eraf zullen hakken'. De oud-militair woont momenteel bij zijn ouders in Hellendoorn. V. zei de rechters twee weken geleden graag behandeld te willen worden. Ook verzette hij zich niet tegen het betalen van een schadevergoeding.

Slowaakse voetbalheld Popluhar (75) overleden

De Slowaakse oud-voetballer Jan Popluhar is gisteren overleden. De 75-jarige stierf in een ziekenhuis in Bratislava, meldt de Slowaakse voetbalbond. Een doodsoorzaak is niet bekendgemaakt. Popluhar werd in 2002 gekozen tot beste Slowaakse voetballer van de twintigste eeuw. In 1962 werd hij vice-wereldkampioen met Tsjecho-Slowakije in Chili.

De in 1935 geboren Popluhar gaf als centrale verdediger leiding aan de defensie van de nationale ploeg van het toenmalige Tsjecho-Slowakije. In 1958 speelde hij op het WK in Zweden en twee jaar later behaalden de Tsjecho-Slowaken brons op het allereerste EK.

Het hoogtepunt van Popluhars carrière kwam echter in 1962. Toen bereikte hij met zijn nationale ploeg de finale van het WK. In de eindstrijd was Brazilië echter met 3-1 te sterk.

Omgeslagen kotter maandag naar Terneuzen gesleept

De garnalenkotter die vorige week met drie Nederlandse opvarenden omsloeg voor de Franse kust komt maandagmiddag terug in Terneuzen. Dat meldt de berger, Multraship. In Terneuzen onderzoekt het Korps Landelijke Politiediensten waardoor de boot is omgeslagen, laat de Kustwacht weten.

Nadat de onder Belgische vlag varende kotter vorige week dinsdag voor Duinkerke omsloeg werd met schepen, helikopters en duikers naar de bemanning gezocht. De zoekactie werd donderdag gestaakt.

De berger heeft het schip het afgelopen weekeinde omgekeerd en leeggepompt. Vervolgens zijn alle vertrekken doorzocht, maar de drie mannen uit Arnemuiden werden niet gevonden. Aangenomen wordt dat de bemanning is omgekomen. Een journalist van Omroep Zeeland twittert dat Zeeuwse vissers zelf met twee kotters op zoek gaan naar de bemanning.

Diagnose Downsyndroom foetus nu veilig

Wetenschappers hebben een manier ontwikkeld om veilig te kunnen onderzoeken of een foetus lijdt aan het syndroom van Down. De resultaten in vakjargon van het onderzoek zijn gepubliceerd op de website van het toonaangevende tijdschrift Nature.

Tot op heden kan wel via een bloedonderzoek bij de moeder een goede risico-indicatie worden gegeven, maar om zekerheid te krijgen, moest een vruchtwaterpunctie worden gedaan. Zo'n punctie leidt in 1 tot 2 procent van de gevallen tot een miskraam.

Philippos Patsalis, een geneticus verbonden aan het Cypriotisch Instituut voor Genetica en Neurologie, vond dit een onwenselijke situatie en besloot een veilige en accurate test te ontwikkelen. Uit voorlopig onderzoek blijkt dat hij hierin is geslaagd, hoewel er nog wel op grotere schaal onderzoek zal moeten worden gedaan.

Uit recent onderzoek is gebleken dat DNA van de ongeboren vrucht in het bloed van de moeder lekt. Patsalis vond een manier om dit DNA te kunnen scheiden van dat van de moeder en hierin te onderzoeken of er een extra chromosoom 21 aanwezig was.

Door middel van DNA-methylatie lukte het Patsalis om een duidelijk onderscheid te krijgen tussen het DNA van de moeder en het DNA van de foetus. Het DNA van de foetus kan vervolgens ook door DNA-methylatie gemakkelijk worden onderzocht op de aanwezigheid van het extra chromosoom.

Op kleine schaal, zo blijkt uit zijn onderzoek, is de test 100 procent accuraat. Op grote schaal zal de methode de komende maanden worden getest. Patsalis verwacht vanwege de lage kosten die bloedonderzoek met zich meebrengt dat de diagnostische bloedtest bij de moeder binnen twee jaar kan zijn ingevoerd in de ziekenhuizen.

Klien wil nog steeds racen voor HRT

Christian Klien hoopt dat hij ook dit seizoen voor Hispania Racing uit kan gaan komen. De Oostenrijker zegt nog steeds met de Spaanse renstal in onderhandeling te zijn over het tweede stoeltje. Tot dusverre heeft HRT voor 2011 alleen Narian Karthikeyan nog maar bevestigd.

"Mijn manager Rummenigge staat voortdurend in contact met het team. Ik zou graag voor HRT rijden. Ik ben ervan overtuigd dat het team dit jaar een grote stap voorwaarts kan zetten en voor een aardige verrassing kan zorgen. Geoff Willis en Paul White weten hoe zij een goede auto moeten bouwen," zei Klien die vorig jaar eerst officiële testrijder van het team werd en later nog tot drie races voor de renstal kwam.

Overigens is Klien niet de enige die het stoeltje begeert. Ook de Italiaan Vitantonio Liuzzi en en de Zwitser Giorgio Mondini zijn in beeld bij HRT. Zij zijn bij de wintertests nog in actie gekomen voor de Spaanse renstal.

Het Formule 1-seizoen begint op 27 maart in Australië.

Duitse 'schietbaanmoordenaar' was geestesziek

Een Duitser die vorige week drie mensen doodschoot op een schietbaan en daarna zelfmoord pleegde, had psychische problemen. De 28-jarige nam daar medicijnen voor. Dat heeft het Openbaar Ministerie in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt maandag naar buiten gebracht. De aandoening van de man is niet bekendgemaakt.

Twee mannen en een vrouw werden afgelopen donderdag dood aangetroffen op een schietbaan in Grethin, ten westen van Berlijn. De lichamen hadden schotwonden. De slachtoffers waren een 62-jarige beheerder van de schietbaan, een 44-jarige vrouw en haar 25-jarige zoon. De dader pleegde na de moorden zelfmoord. Zijn lichaam werd in een auto gevonden, ongeveer 75 kilometer verderop.

Duitse'schietbaanmoordenaar' was geestesziek
Duitse'schietbaanmoordenaar' was geestesziek (Foto: ANP)

Veel Nederlandse vrouwen werken

Naar Europese maatstaven hebben veel vrouwen in Nederland betaald werk. Nederlandse vrouwen zijn ook hoger opgeleid dan gemiddeld in de Europese Unie. Maar het beloningsverschil met mannen is in Nederland groter dan gemiddeld in de EU, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

In Nederland werkt 71,5 procent van de vrouwen. Van de 27 lidstaten van de Europese lidstaten is dat percentage alleen in Denemarken nog iets hoger. Maar in landen als Malta en Italië ligt het onder de 50 procent.

Drie kwart van de Nederlandse vrouwen werkt in deeltijd en dat maakt de Nederlandse vrouw kampioen deeltijdwerker. Op ruime afstand volgt Duitsland waar 45 procent van de werkende vrouw een parttimebaan heeft.

Nederlandse vrouwen verdienen gemiddeld 81 procent van het brutoloon dat mannen ontvangen. Daarmee is het verschil groter dan het Europese gemiddelde dat op 83 procent ligt.

Veel Nederlandse vrouwen werken
Veel Nederlandse vrouwen werken (Foto: ANP)

McLaren wil geen eigen motor bouwen

McLaren zegt geen plannen te hebben om in de nabij toekomst een eigen motor te bouwen voor het Formule 1-team. Desondanks werpt het Britse merk zich de laatste tijd steeds meer op als autofabrikant.

Het Formule 1-team heeft nog een contract tot 2015 voor de motoren van Mercedes en het is onduideloijk of dat verlengd wordt omdat het Duitse merk nu over een eigen F1-team beschikt. Daarom gaat McLaren mogelijk in zee met een andere leverancier. Teambaas Martin Whitmarsh acht de kans op de bouw van een eigen krachtbron zeer klein.

"We sluiten niets uit, want we zijn een ambitieus team. Maar we bouwen slechts zo'n 4.500 auto's per jaar. Dan kunnen we de Formule 1 wel als instrument gebruiken om reclame te maken voor onze technologie, maar dat levert pas écht iets op voor fabrikanten die veel en veel groter zijn," zei Whitmarsh tegen Motorsport.

De Brit ziet de overgang in 2013 naar de 1,6 liter viercilinder turbomotoren niet zitten. "Dat klinkt niet bepaald als een aantrekkelijke formule voor fabrikanten om in de sport te stappen. Daarmee lijkt dat voornemen mislukt."

Redknapp hoopt op Van der Vaart tegen Milan

Rafael van der Vaart is wellicht toch van de partij namens Tottenham Hotspur in de achtste finale van de Champions League tegen AC Milan. Dat zegt Tottenham-manager Harry Redknapp. Van der Vaart raakte in de heenwedstrijd in Milaan geblesseerd aan zijn kuit en ontbrak gisteren in de competitiewedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers (3-3).

Redknapp kan in ieder geval wel weer beschikken over Gareth Bale. De Welshman kampte lang met een rugblessure, maar kon tegen de Wolves weer invallen. "We hebben hem de laatste weken gemist, maar hij lijkt nu in orde", meent Redknapp.

Tottenham Hotspur verdedigt in eigen huis een 1-0 voorsprong uit de heenwedstrijd, twee weken geleden in San Siro.


Redknapp hoopt op Van der Vaart tegen Milan (Foto: Novum)

Alle risico's pensioen bij deelnemer

Werknemers en gepensioneerden met een aanvullend pensioen krijgen geen enkele garantie meer over de hoogte van hun uitkering, meldt het Financieel Dagblad maandag op basis van ingewijden.

Volgens de krant wordt de laatste hand gelegd aan een akkoord tussen werknemers en werkgevers waarin staat dat eventuele tekorten in hun pensioenfonds direct leiden tot een verlaging van de opgebouwde rechten en al lopende pensioenen.

Er zou nog onenigheid zijn over of minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bereid is de AOW jaarlijks sneller te laten stijgen dan nu.

De afspraken over het aanvullend pensioen volgen op het akkoord dat werkgevers en werknemers, verenigd binnen de Stichting van de Arbeid, vorig jaar sloten, aldus de krant. Volgens dat akkoord gaat de ingangsleeftijd voor de AOW en aanvullend pensioen in 2020 van 65 naar 66 en in 2025 wellicht naar 67.

'Nintendo geloofde eigenlijk niet in 3D'

Na de geflopte 3D Virtual Boy-spelcomputer uit 1995 hadden weinig werknemers van Nintendo nog vertrouwen in 3D-spelcomputers. Een 3D-scherm stond dan ook zeker niet op het prioriteitenlijstje van de hardwareontwikkelaars van Nintendo. Dat heeft hoofdontwikkelaar Hideki Konno gezegd volgens gamewebsite Gamasutra.

Volgens Konno was de mogelijkheid om ongemerkt contact te maken met wifi-internetverbindingen en andere 3DS-spelsystemen veel belangrijker. Het idee voor een 3D-scherm kwam pas toen een softwareontwikkelaar het opperde.

Veel werknemers binnen Nintendo waren terughoudend. Het verweer binnen de gamegigant nam af toen bleek dat spelers via een schuifknop de intensiteit van het 3D-scherm kunnen bepalen. "Mensen moesten het echt spelen om vertrouwen te krijgen in de 3DS", laat de hoofdontwikkelaar weten.

De Nintendo 3DS is sinds eind vorige maand verkrijgbaar in Japan. In het eerste weekend zijn bijna vierhonderdduizend exemplaren van de 3DS verkocht. De populairste spellen zijn het puzzelavontuur Professor Layton and the Miracle Mask en de verzorgingsgame Nintendogs + Cats.

Vanaf 25 maart ligt de 3D-spelcomputer in Nederland, de rest van Europa en in de Verenigde Staten in de winkel. Nintendo verwacht voor het einde van de maand wereldwijd vier miljoen 3DS-spelcomputer op de markt te hebben gebracht.


(Foto: Novum)

Borsato zingt met vier gasten in GelreDome

Marco Borsato heeft voor zijn concerten in het GelreDome in Arnhem vier artiesten uitgenodigd. Laura Jansen, Ben Saunders, Lange Frans en Krystl treden in mei samen met hem op, maakte organisator Mojo Concerts maandag bekend.

Op Borsato's nieuwe album Dromen Durven Delen staat zowel een duet met Laura Jansen (Duizend Scherven) als met Lange Frans (Vrij). Ben Saunders werd al voordat hij de finale van de RTL-talentenjacht The Voice of Holland won, gestrikt voor de concertreeks. Krystl is een nieuwkomer in de Nederlandse muziekbranche. Ze verwierf bekendheid met het nummer Golden Days. Binnenkort komt haar eerste cd uit.

Marco Borsato 3Dimensies, Live in het GelreDome, zoals de concerten zijn genoemd, vindt plaats op 7, 10, 11 en 13 mei.

Borsato zingt met vier gasten in GelreDome
Borsato zingt met vier gasten in GelreDome (Foto: ANP)

'DRM jaagt eerlijke klanten weg'

In een interview aan AdventureClassicGaming heeft Lukasz Kukawski van digitaal distributieplatform Good Old Games gezegd dat DRM eerlijke klanten behandelt als criminelen en ze ontmoedigt om games te kopen. "Een klant benaderen als een potentieel crimineel zal ze niet overtuigen om originele games te kopen."

Good Old Games heeft een service gelijk aan Steam, maar verkoopt alleen 'klassieke' games en heeft een uitgesproken anti-DRM beleid. "Wij zijn van mening dat er een betere manier is om mensen te overtuigen hun zuurverdiende geld uit te geven aan games. Meer waar voor je geld, bijvoorbeeld. Goede games aanbieden voor redelijke prijzen, het geheel zorgenloos aanbieden en afhandelen met hier een daar een extraatje die je niet in torrents tegenkomt."

"We vinden dat deze manier de moeite veel meer waard is dan een draconische DRM toevoegen die het leven van de eerlijke klant zuur maakt." Kukawski wijst erop dat illegale versies ontdaan zijn van DRM, waardoor alleen eerlijke klanten ermee te maken hebben.

"Pak EA's Spore als voorbeeld, waar er maar een gelimiteerde hoeveelheid installaties mogelijk zijn van de game. Of Ubisofts Assassins Creed 2, waar ze eisen dat je altijd online bent om te kunnen spelen. Gamers zijn echt pissig als ze vijftig euro neertellen voor een spel en ze vervolgens niet kunnen spelen zoals ze graag willen. Ik denk dat deze DRM's er juist voor zorgen dat klanten de game niet kopen of zelfs naar de illegale versie grijpen."

Cornelisse: "Voetbal beste medicijn"

Met de kater van de uitschakeling in het bekertoernooi nog in het lichaam moest FC Utrecht gisteren aantreden tegen Roda JC (1-1). Tim Cornelisse kreeg tot zijn ontsteltenis een rode kaart tegen FC Twente, maar had weinig moeite om zich op te laden voor de competitiewedstrijd van gisteren.

"Integendeel. Een wedstrijd spelen is het beste medicijn om dat rotgevoel uit de wedstrijd te krijgen", aldus Cornelisse tegen Goal.com. "Ik heb me natuurlijk wel klote gevoeld de afgelopen dagen, maar voetballen is gewoon het beste medicijn. Voor de wedstrijd was ik het al kwijt. Ik kon me gewoon weer focussen op deze wedstrijd."

Scheidsrechter Eric Braamhaar gaf de bezoekers voor rust een strafschop na een duel tussen Jan Wuytens en Willem Janssen. Voor het Utrechts publiek was Braamhaar daarna de boeman, maar Cornelisse sloot zich daar niet bij aan. "Ik moet zeggen dat ik de scheidsrechter dit keer gewoon een goede wedstrijd zag fluiten. Daar heb ik helemaal geen op- of aanmerkingen over. Die bal werd diep gespeeld en ik zag dat Janssen iets voor was op Jan en Jan tikte of duwde hem iets. Die penalty kan je dan geven. Het zag eruit als een strafschop."

Utrecht was bij een overwinning op gelijke hoogte gekomen met Roda, maar een zege zat er niet in. "Een overwinning was heel lekker geweest, maar we begonnen gewoon slap in de eerste helft", stelt de rechtsback. "In de tweede helft zetten we dat qua werklust wel recht. Het zag er alleen niet naar uit dat we nog gelijk zouden maken. Gelukkig scoren we uit een aanval uit het niets via Leon de Kogel. Daarmee krijgen we toch een beetje loon naar werken. Ik denk niet dat vermoeidheid ons parten speelde, want we hebben echt gebikkeld in de tweede helft. Voor de Europese play-offs is nog alles mogelijk. We moeten nog acht wedstrijden spelen, waarvan vijf thuis. In voorgaande jaren hebben we kunnen zien dat er nog van alles kan gebeuren."

[Serie A] Uitslagen speelronde 28

Dit weekend is in Italië de 28ste speelronde van de Serie A afgewerkt. FOK!sport geeft je ook nu weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Italiaanse competitie en natuurlijk de tussenstand na 28 speelronden.

Internazionale - Genoa

Het duel tussen Internazionale en Genoa (5-2) werd vooral boeiend in de tweede helft. Zes van de zeven goals vielen in het tweede bedrijf.

Aan het einde van de eerste helft beloofde het een moeilijke middag te worden voor Inter, aangezien Rodrigo Palacio vijf minuten voor de rust de 0-1 op het scorebord zette. Toen de tweede helft van start ging, wisten de nerazzurri echter in de eerste vijftien minuten de wedstrijd volledig te kantelen.

Giampaolo Pazzini scoorde in de 50e minuut de gelijkmaker en twee treffers van Samuel Eto'o bezorgde voor een 3-1 stand op het scorebord in de 57e minuut. Goran Pandev en Yuto Nagamoto wisten vervolgens respectievelijk de 4-1 en de 5-1 te verzorgen. Mauro Boselli bezorgde Genoa in de slotfase nog enige troost door de 5-2 te scoren.

Sampdoria - Cesena

Cesena heeft in Genua voor een ietwat verrassend resultaat gezorgd tegen Sampdoria. De degradatiekandidaat won met 2-3.

Vlak voor de rust namen de cavallucci marini de leiding. Marco Parolo wist in de 43e minuut het vijandelijke doel te vinden. In de tweede helft wist Cesena het goede werk in korte tijd door te trekken: slechts een minuut na de aftrap voor het tweede bedrijf stond de 0-2 op het scorebord. Emanuele Giaccherini was verantwoordelijk voor de tweede treffer. Giaccherini verzorgde tevens de 0-3 en Sampdoria leek in eigen huis op een behoorlijke vernedering af te stevenen.

Toch wisten de blucerchiati terug te vechten, maar het tegenoffensief kwam veel te laat. In de 83e minuut scoorde Massimo Volta de aansluitingstreffer en in de blessuretijd ging de bal op de stip. Massimo Maccarone benutte de strafschop en de kansen leken te keren. Sampdoria had echter onvoldoende tijd om een gelijkmaker te scoren en Cesena keerde dan ook met drie punten huiswaarts.

Uitslagen

Datum Thuis Uit Uitslag
06/03/2011 Napoli Brescia 0-0
06/03/2011 Chievo Parma 0-0
06/03/2011 Internazionale Genoa 5-2
06/03/2011 Sampdoria Cesena 2-3
06/03/2011 Lazio Palermo 2-0
06/03/2011 Bologna Cagliari 2-2
06/03/2011 Fiorentina Catania 3-0
06/03/2011 Udinese Bari 1-0
05/03/2011 Juventus AC Milan 0-1
04/03/2011 Lecce AS Roma 1-2

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 AC Milan 28 18 7 3 61 50 - 20
2 Internazionale 28 17 5 6 56 54 - 31
3 Napoli 28 16 5 7 53 41 - 25
4 Udinese 28 15 5 8 50 50 - 30
5 Lazio 27 14 6 7 48 33 - 23
6 AS Roma 28 13 7 8 46 43 - 39
7 Juventus 28 11 8 9 41 41 - 35
8 Palermo 27 12 4 11 40 44 - 43
9 Cagliari 28 11 6 11 39 35 - 30
10 Fiorentina 28 9 10 9 37 32 - 29
11 Bologna 28 10 9 9 36 31 - 36
12 Genoa 28 9 8 11 35 27 - 32
13 Chievo 28 7 11 10 32 28 - 30
14 Sampdoria 28 7 10 11 31 25 - 32
15 Parma 28 6 11 11 29 27 - 38
16 Catania 28 7 8 13 29 24 - 38
17 Cesena 28 7 7 14 28 23 - 38
18 Lecce 28 7 7 14 28 31 - 50
19 Brescia 28 6 7 15 25 22 - 35
20 Bari 28 3 7 18 16 15 - 42

Geen volste vertrouwen in werk Del Toro

Game-uitgever THQ is nog niet helemaal zeker of de games die filmregisseur Guillermo del Toro verzint een succes gaan worden. Volgens het Amerikaanse gameweblog Joystiq heeft bestuursvoorzitter Danny Bilson verwachtingen rond de horrorgame inSANE getemperd. Bilson heeft gezegd dat de beloofde horrortrilogie alleen gemaakt wordt wanneer het eerste deel een succes is.

Het is niet vreemd dat trilogieën alleen bij commercieel succes daadwerkelijk afgerond worden. Zo werd het actiespel Too Human aangekondigd als trilogie, maar na het slecht verkochte eerste deel is een vervolg niet langer in productie. Het is in de game-industrie echter ongebruikelijk verwachtingen bij voorbaat te temperen.

Del Toro, bekend van Pan's Labyrinth en Hellboy, is niet de eerste filmregisseur die de stap naar games waagt. Zo verzon Steven Spielberg de puzzelgame Boom Blox voor de Nintendo Wii nadat hij een gesprek had gehad met Nintendo-baas Shigeru Miyamoto. Het spel uit 2008 was succesvol, waarna het een jaar later een opvolger kreeg met de titel Boom Blox: Bash Party.

Het eerste deel van Del Toro's inSANE zou in 2013 op de markt moeten verschijnen. Wanneer de serie succesvol blijkt te zijn, zou de serie tien jaar mee moeten gaan.


(Foto: Novum)

Linkdump Maandag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer: 

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

Brama mogelijk niet tegen Zenit

Wout Brama mist misschien het Europa-League duel tegen Zenit Sint Petersburg. De middenvelder van FC Twente hinkte na afloop van de wedstrijd tegen NAC Breda (2-0) het veld af.

Brama gaf aan dat hij door zijn enkel was gegaan maar de wedstrijd wel uit kon spelen. Gaandeweg de wedstrijd kreeg hij echter meer pijn.

Vandaag wordt bekeken of de onvermoeibare middenvelder in actie kan komen in het treffen met Zenit Sint Petersburg. Het duel in de Europa League staat voor donderdag op het programma.

Twente-opponent Zenit pakt supercup

Zenit Sint-Petersburg heeft gisteren de Russische supercup gewonnen. In de finale was Zenit, komende donderdag tegenstander van FC Twente in de achtste finale van de Europa League, met 1-0 te sterk voor CSKA Moskou. Aleksei Ionov was matchwinner voor de ploeg van oud-PSV'er Danko Lazovic door in de 71e minuut de enige treffer te maken.

Lazovic begon in de basis, maar moest na 55 minuten geblesseerd naar de kant. De Serviër viel uit met een heupblessure. Desondanks verwacht trainer Luciano Spalletti hem er donderdag in Enschede wel bij.


Twente-opponent Zenit pakt supercup (Foto: Novum)

Van Hanegem lid van de CBV

Willem van Hanegem heeft zich enigszins verrassend aangesloten bij de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal. Dat bevestigt de oud-speler en trainer in het Algemeen Dagblad. Na Dick Advocaat is Van Hanegem de tweede grote naam in korte tijd die zich heeft aangemeld bij de CBV. Leo Beenhakker, preses van de CBV, is erin geslaagd de twee iconen aan de vereniging toe te voegen.

De aanmelding van Van Hanegem is in die zin verrassend omdat hij meerdere malen aantoonde allergisch te zijn voor trekjes van collega's. "Ik merkte dat er achter de ruggen van collega's om een hoop gekletst werd, daar hield ik niet van", zegt hij daarover in het Algemeen Dagblad.

Directeur Gerard Marsman heeft een gesprek gevoerd met Van Hanegem, waarna het lidmaatschap van De Kromme een feit was. Sinds het najaar van 2008 zit Van Hanegem zonder werkgever. Toen vertrok hij als trainer van FC Utrecht. Momenteel is hij analist voor betaalzender Sport1 en columnist voor het Algemeen Dagblad.

Busacca fluit Barcelona tegen Arsenal

De scheidsrechter in het Champions League-duel van morgen tussen FC Barcelona en Arsenal is Massimo Busacca. De Londense club verdedigt in Camp Nou een 2-1 voorsprong. Drie weken geleden won Arsenal door doelpunten van Robin van Persie en Andrei Arshavin.

De 42-jarige Busacca floot in 2009 de Champions League finale tussen Chelsea en FC Barcelona. Die door laatstgenoemde werd gewonnen. De Zwitserse scheidsrechter was onder meer actief op het EK 2008 en het WK 2010.

Vorig jaar stonden Barça en Arsenal in de kwartfinale tegenover elkaar. Toen werd het duel in Camp Nou gewonnen door de Catalanen met 4-1. Het eerste duel in Londen eindigde in een 2-2 gelijkspel.

Ombudsman wil snellere afhandeling letselzaken

80 procent van de slachtoffers van een ongeval met blijvend letsel is meer dan drie jaar bezig om schade vergoed te krijgen. De slachtoffers worden 'vermalen' in medische discussies over hun letsel en 'getouwtrek' tussen advocaat en verzekeraar over de hoogte van de schadevergoeding. Dat meldt Stichting De Ombudsman maandag na onderzoek.

Aan het onderzoek werkten 739 letselschadeslachtoffers mee. De onderzochte zaken gingen vooral om verkeers- en bedrijfsongevallen. In 88 procent was hierbij sprake van blijvend letsel, bij 11 procent was dit nog onzeker. Van hen heeft 84 procent naast een zware revalidatie te maken met arbeidsongeschiktheid en inkomstenderving.

Volgens De Ombudsman worden deze mensen door de jarenlange strijd voor de tweede keer slachtoffer. De uitkomsten vindt de stichting ook schokkend, aangezien in 2006 de Gedragscode Behandeling Letselschade (GBL) na eerder onderzoek van De Ombudsman is ingevoerd. Met de code hadden wantoestanden in de letselschadepraktijk tot het verleden moeten behoren.

De Ombudsman stelt dat de praktijk nu uitwijst dat de code te vrijblijvend is en pleit ervoor de GBL een wettelijke basis te geven. Daarnaast vindt De Ombudsman dat letselschadezaken na tweeënhalf jaar aan een onafhankelijke bemiddelaar moeten worden voorgelegd.

'Duizenden kunstwerken overheid zoek'

De rijksoverheid is duizenden kunstwerken uit de eigen collectie kwijt. De waarde loopt in de miljoenen euro's, schrijft Metro maandag. Om zoekgeraakte werken terug te vinden heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de afgelopen jaren een zoekactie uitgevoerd binnen de eigen ministeries, musea, gemeenten en provincies. De resultaten tot nu toe zijn volgens de krant teleurstellend.

Onder de vermiste werken bevinden zich onder meer doeken van de zeventiende-eeuwse schilders Isaac van Ostade en Pieter Molyn, maar ook van de Cobra-beweging uit eind jaren veertig. Ook beeldhouwwerken, antieke meubelstukken en Chinese Mingvazen ontbreken.

Vaak gaat het om voorwerpen die in bruikleen zijn gegeven, bijvoorbeeld om een hal op te sieren. Wat er daarna is gebeurd is vaak niet bekend. Ze kunnen uit overheidsgebouwen gestolen zijn, bij een verhuizing verloren zijn gegaan of zijn meegegeven aan een ambtenaar.

Toenmalig minster van Cultuur Ronald Plasterk (PvdA) schreef in maart 2007 dat er van de drieduizend vermiste kunststukken nog maar tweehonderd waren teruggevonden. De laatste drie jaar zijn er nauwelijks verdwenen stukken getraceerd. Wel zijn de regels voor het in bruikleen nemen van een kunstwerk aangescherpt.

'Frank West en Strider mogelijk in Marvel vs Capcom 3'

Er is een gedeeltelijke screenshot opgedoken waar we zien dat Frank West en Strider in Marvel vs Capcom 3 zitten. De geruchten rondom Frank West waren al eerder nadat zijn naam was opgedoken in de code van het spel. Of het plaatje echt is is nog maar de vraag.

Hoewel het er redelijk authentiek uitziet was de vorige lek, die van Jill en Shuma, heel anders. Daar zagen we volledige screenshots en filmpjes. Nu zien we niet meer dan een healthbar en een stukje van Strider. Daarnaast zie je in het spel vaak alleen maar de voornamen van personages, nu zien we Frank West in zijn geheel.

Wat denken jullie? Zullen Frank en Strider als DLC beschikbaar gesteld gaan worden of is dit een Fake?

Frank

De Bakker zakt op wereldranglijst

Thiemo de Bakker is op de nieuwste editie van de wereldranglijst bij de mannen een plaats gezakt. De Bakker bezet nu de 53e plaats. Robin Haase bleef op de 56e plaats staan. Jesse Huta Galung steeg een plek en is nu de nummer 113 van de wereld.

In de top tien bij de mannen zijn er, net als bij de vrouwen, geen veranderingen. Rafael Nadal blijft de nummer één van de wereld gevolgd door Roger Federer en Novak Djokovic.

Uitval mobiel netwerk treft miljoenen in Pakistan

Door technische problemen kunnen miljoenen mensen in het noorden van Pakistan niet bellen met hun mobiele telefoon. Dat heeft een woordvoerder van de grootste mobiele provider in het land, Mobilink, maandag gezegd.

Naar schatting tien miljoen mensen vangen met hun telefoon niet of nauwelijks een signaal op. Het netwerk viel zondagavond uit de lucht. Inmiddels hebben technici de problemen in sommige gebieden weer verholpen, maar daarmee zijn slechts geringe aantallen mensen geholpen. Het gebruik van mobiele telefonie in Pakistan is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen.

ING betaalt miljardensteun terug

De ING Groep heeft zich voorgenomen in mei voor een bedrag van 3 miljard euro aan staatssteun terug te betalen, meldt de bankverzekeraar maandag. De transactie moet plaatsvinden op 13 mei.

ING betaalt de terugkoop uit ingehouden winst. "De aankonding van vandaag is een belangrijke stap naar volledige terugbetaling van de de steun van de Nederlandse staat", zegt Jan Hommen, CEO van ING, in een toelichting. In december 2009 loste ING al een deel van de lening af. ING wil voor mei 2012 de resterende 3 miljard euro aflossen.

'LibiŽ verwacht snel oplossing voor militairen'

Libië verwacht snel tot een oplossing te komen over de drie Nederlandse militairen die gevangen zijn genomen. De diplomatieke contacten verlopen goed, zegt een adviseur en woordvoerder van de Libische minister van Buitenlandse Zaken maandag in het AD.

"Hun families hoeven zich geen zorgen te maken, we zorgen goed voor hen." De militairen hebben volgens de adviseur, Khaled Kaim, een fout gemaakt door zonder toestemming in Libië te landen. "Nederland mag blij zijn dat we ze goed behandelen."

De Telegraaf schrijft maandag juist op basis van anonieme Nederlandse officieren dat de kans op een snelle vrijlating van de militairen eerder is geslonken dan gegroeid. De officieren vrezen dat de oplaaiende binnenlandse strijd de militairen geen goed doet.

"Gadhafi lijkt bereid tot de laatste snik te vechten. Een man die tanks en bommenwerpers loslaat op zijn eigen volk, zal niet schromen buitenlandse militairen als schild te gebruiken."

De militairen werden vorige week zondag gevangen genomen. Ook hun helikopter is in beslag genomen. Ze waren opgestegen vanaf het marinefregat Hr. Ms. Tromp. Volgens Defensie probeerden ze twee evacués in Libië op te pikken. Libië heeft hen beschuldigd van spionage. Ze zouden spionnen hebben afgezet of op weg zijn om spionnen op te halen.

'Defensieorder voornaamste reden bezoek Oman'

De voornaamste reden dat koningin Beatrix toch nog op bezoek gaat bij de sultan van Oman is een grote defensieorder. De Nederlandse scheepswerf Damen Schelde dingt in de Golfstaat mee naar een opdracht voor de levering van vier marineschepen. De waarde van de order loopt in de honderden miljoenen euro's, schrijft de Volkskrant maandag.

In Oman is het onrustig vanwege groeiende protesten. Er zou zeker één dode zijn gevallen toen de politie met rubber kogels op demonstranten schoot. Na aandringen van de oppositie werd het staatsbezoek van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en verschillende bedrijven vorige week uitgesteld.

Kort daarna schreef minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) aan de Tweede Kamer dat het bezoek in afgeslankte vorm doorgaat. Zonder bedrijven gaan Beatrix, Willem-Alexander en Máxima naar een privédiner met sultan Qaboos bin Said Al Said.

Een duidelijke verklaring waarom het bezoek dinsdag toch doorgaat werd niet gegeven. "Gezien de context hebben we overlegd en samen vastgesteld dat het verstandig is erop in te gaan", zei premier Mark Rutte (VVD).

Het uitstel van de handelsmissie was volgens de Volkskrant een grote tegenvaller voor scheepswerf Damen Schelde. Het plan was dat directeur René Berkvens persoonlijk mee zou reizen. De bedoeling was dat de koningin aan boord van het marinefregat De Ruyter een ontvangst zou geven. Dat fregat is door Damen Schelde gebouwd.

"Oman is heel belangrijk voor ons", zegt manager van Damen Schelde Jan-Wim Dekker vanuit Qatar, een andere Golfstaat. Ook voor andere Nederlandse bedrijven is het land belangrijk. Het Havenbedrijf Rotterdam is voor de helft eigenaar van een Omaanse haven.

Shell pompt er al jaren olie op. Toen de concessie daarvoor afliep, wilde de Omaanse minister van Olie andere oliemaatschappijen uitnodigen een bod te doen. De sultan besloot uiteindelijk echter dat het land met Shell blijft werken. "Shell kreeg voor vele jaren een nieuw contract", zegt een betrokken ambtenaar in de krant.


Bea wil order binnenhalen (Foto: Novum)

Cd: Those Dancing Days - Daydreams & Nightmares

Those Dancing Days zijn vijf Zweedse dames die indiepop maken. Ze debuteerden in 2008 met de cd In Our Space Hero Suits, waarmee ze ook een klein beetje bekendheid buiten hun geboorteland verwierven. Dit smaakte naar meer. De onlangs verschenen opvolger Daydreams & Nightmares moet er dan ook voor zorgen dat de band een plek verovert op het internationale podium.

Assaidi trekt boetekleed aan

Goed spelen, maar de grootste kansen missen. Dat was het verhaal van Oussama Assaidi tegen Feyenoord (0-1). De aanvaller van sc Heerenveen kreeg twee niet te missen kansen, maar deed dat toch.

Na afloop trok de Marokkaanse aanvaller het boetekleed aan. "Sorry trainer, dat ik niet heb gescoord", zei Assaidi, aldus De Telegraaf. Jans was echter coulant: "Iedereen kan een kans missen".

"Ik baal dat ik het niet heb afgemaakt", zei Assaidi. "Als ploeg hebben we deze week veel gepraat. Over omschakeling, over dode momenten, over het volgen van je eigen man. Alles pakt dan goed uit, maar ik maakte het niet af." Kort voor tijd werden de missers van Assaidi, maar ook Bas Dost, afgestraft door Luc Castaignos.

Jans was in zijn wedstrijdanalyse gelukkig met het vertoonde spel. "Dit was de beste wedstrijd van het seizoen. De manier waarop wij voetbalden, was geweldig en de jongens hebben met een leeuwenhart gevochten. Met scheidsrechter Makkelie hadden we een penalty gehad", zei hij over een vermeende handsbal in de slotfase. Makkelie was zaterdagavond arbiter bij Excelsior-PSV (2-3) en gaf in de slotfase twee makkelijke strafschoppen.

Flinke stijging Krajicek op wereldranglijst

Michaëlla Krajicek is dankzij het bereiken van de halve eindstrijd bij het WTA-toernooi in Kuala Lumpur flink gestegen op de wereldranglijst. Krajicek steeg van de 150e naar de 128e plaats. Arantxa Rus is nog altijd de beste Nederlandse. Zij bleef op de 110e plaats staan.

In de bovenste regionen van de ranglijst veranderde er niets. Caroline Wozniacki staat nog steeds eerste voor Kim Clijsters en Vera Zvonareva, 

Alice: Madness Returns gameplay-video's

We hebben er even op moeten wachten, maar eindelijk zijn er na de gruwelijke CGI-trailers nu ook gameplay-video's van Alice: Madness Returns. Dit is het vervolg op American MacGee's Alice, die in 2001 exclusief op de PC verscheen. De games tonen een verknipte versie van Wonderland die door Alices krankzinnigheid veranderd is in een lugubere plaats.

De video's zijn afkomstig van een gameplay-demo die plaatsvond tijdens GDC. Ze tonen Alice in een kasteel waar ze tussen bewegende platformen moet springen en gevechten met misvormde monsters waarbij Alice allerlei ongewone wapens gebruikt. Alice: Madness Returns zal in Amerika op 14 juni uitkomen voor PC, Xbox 360, en PS3, de Europese datum is nog niet bekend.

[NBA] Lakers te sterk voor San Antonio

In de NBA heeft Los Angeles Lakers de topper tegen San Antonio Spurs gewonnen. De titelverdediger versloeg de koploper in de Western Conference met 99-83.

Kobe Bryant was bij Los Angeles goed voor 26 punten en Pau Gasol maakte er 21. San Antonio blijft aan kop in de Western Conference met 51 zeges tegenover 12 nederlagen. Los Angeles bezet de vijfde plaats met 45 overwinningen en 19 verloren wedstrijden.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Miami Chicago 86-87
San Antonio LA Lakers 83-99
Atlanta New York 79-92
Detroit Washington 113-102
Philadelphia Golden State 125-117 wnv
Cleveland New Orleans 81-96
Oklahoma Phoenix 122-118 wnv
Dallas Memphis 103-104
Milwaukee Boston 83-89

Verhoek: "We doen niet onder voor Groningen en AZ"

ADO Den Haag-aanvaller Wesley Verhoek denkt dat zijn ploeg tot het laatst kan strijden voor directe plaatsing voor Europees voetbal. "Wij doen niet onder voor ploegen als FC Groningen en AZ. Beide teams treffen we nog, dan wil ik het wel eens zien. Tegen de grotere clubs hebben wij bovendien het betere van het spel laten zien, omdat we dan ook durven te voetballen", aldus de vleugelspits in De Telegraaf na de 5-1 overwinning op N.E.C. Nijmegen.

Verhoek maakte de 3-1 met zijn zwakkere linkerbeen. De speler zegt daarover: "Het gaat steeds beter, dit kan alleen maar een extra kwaliteit worden. Rechts is mijn sterke been, maar ik ontwikkel mijn linker op de training" vertelt de aanvaller over zijn extra trainingsarbeid.

Gadget: Ori voor iPad

Draadloze toetsenbordjes, sleeves, adapters, cases, apps, jailbreaks, verkrijgbaarheid en eventuele opvolgers van de iPad, het internet staat er vol mee. Talloze fora en tijdschriften worden gevuld met geouwehoer over de tablet van Apple. Voor- en tegenstanders proberen elkaar te overtuigen van het nut of de nutteloosheid van het toch wel redelijk succesvolle product van de Amerikaanse fora. Eigenaardig natuurlijk, want ik heb nog nooit mensen elkaar virtueel de tent uit zien vechten als het gaat om een bepaald soort blender of het nut van de videorecorder. Het zal wel zijn omdat het met elkaar discussieren over gadgets (en natuurlijk vrouwen en auto's) één van de weinig resterende manieren is om elkaar als man af te troeven. Vroeger sloeg je elkaar met een knuppel voor de kop, bestreed je elkaar te paard en zwaard en nu battle je met je gadgets. Het zal wel bij de tijd horen.

 

Mortal Kombat spelen in 2D en 3D tegelijkertijd

Gamen in 3D wordt lastig zonder genoeg brillen voor je vrienden of zo'n dure 3D televisie waar je zonder bril kan kijken. Ed Boon, bedenker van de Mortal Kombat-serie heeft nu een gedeeltelijke oplossing. Mortal Kombat is in 3D modus ook gewoon te bekijken op de televisie dus zonder genoeg brillen kan er alsnog in 3D gegamed worden.

In de Mortal Kombat-game zal de achtergrond van het spel in 3D zijn, hierdoor springen de personages uit het scherm er beter uit. Mocht je dus de 3D-modi aanhebben staan en niet genoeg brillen hebben dan zal de speler zonder bril de personages op het scherm gewoon scherp zien. De achtergrond zal wat vager zijn dan normaal maar de personages blijven scherp waardoor spelen niet gehinderd wordt. Dit komt omdat de achtergrond in 3D is en de personages gewoon in 2D blijven.

Aanstaande woensdag zal er een demo uitkomen voor PlayStation Plus-abonnees, een week later zal die uitkomen voor alle anderen. Bekijk hieronder nog wat GDC-gameplay. Het volledige spel staat gepland voor 21 april 2011 op de PS3 en Xbox 360.

Baas filmfestival aangeklaagd voor 'kinderporno'

Directeur Ángel Sala van het internationale filmfestival van de Spaanse stad Sitges is aangeklaagd op grond van het 'vertonen van kinderpornografie'. Dat meldt het Spaanse dagblad El Pais zondag op zijn website. De festivaldirecteur riskeert een gevangenisstraf van drie maanden tot een jaar.

Justitie besloot over te gaan tot de aanklacht omdat in oktober op het filmfestival de omstreden film A Serbian Film van de Servische regisseur Srdjan Spasojevic is vertoond. De gewelddadige thriller vertelt over een porno-acteur die in de wereld van snuff-films belandt. De productie bevat onder meer een fragment waarin iemand seks heeft met een pasgeboren baby en een scène waarin een jongetje van 5 jaar oud wordt verkracht.

A Serbian Film mocht eerder al niet vertoond worden op het Filmfestival van San Sebastian. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak voorkomt.

[Upd] Stefan / SunChaser in het ziekenhuis

In de avond van donderdag op vrijdag heeft onze oerfokker Stefan, ook bekend als SunChaser, een hersenbloeding gehad. Deze heeft onder andere de armfunctie aan de rechterzijde en de spraak aangetast. Stefan ligt momenteel in het ziekenhuis, maar heeft inmiddels al gepost. Naar omstandigheden gaat het goed met hem.

Stefan is binnen FOK! al jaren actief op veel gebieden. Zo was hij actief als columnist, deed hij een tijdje FOK!radio, maakt en presenteert hij FOK!tv, is hij nieuwsposter, houdt hij zich bezig met de polls etc.

Achter de schermen was het al langer bekend, maar na een tweet vanmiddag van Stefan is men ook voor de schermen op de hoogte van z'n situatie.

Langs deze weg willen wij als crew onze steun betuigen aan Stefan en zijn vriendin Mirjam in deze zware tijd en we hopen dat hij snel weer naar huis mag en kan gaan revalideren.

FOK! houdt van je ouwe piemol, en we zijn blij dat je in ieder geval je gevoel voor humor hebt gehouden, getuige je tweet:

"mijn is stefan. Ik lig in het ziekenhuis. heb n hersenbloeding gehad, t goede nieuws: ik heb hersens! het slechte nieuws ik lijk op Stallone"

Beterschap!

Update 06-03 18.29 uur
Zojuist is op het forum de eerste video van SunChaser vanuit het ziekenhuis geplaatst.

Zwart Water beste film op Fantasporto

De Nederlandse thriller Zwart Water van regisseur Elbert van Strien is op de 31e editie van het internationale filmfestival Fantasporto uitgeroepen tot beste fantastische film van het jaar.

Dat heeft de organisatie van het Portugese festival zondag bekendgemaakt. De Nederlandse thriller won ook de prijs voor het beste scenario. Regisseur Elbert van Strien schaart zich hiermee in een lijstje met zeer illustere namen. Eerder ging de prijs van Fantasporto onder anderen naar regisseurs als Peter Jackson, James Cameron, Guillermo del Toro, David Fincher, Danny Boyle, George Romero, Luc Besson en David Cronenberg.

Van Strien stelde zondag 'bijzonder vereerd en zeer in mijn nopjes te zijn' met de bekroning. Zwart Water, dat vorig jaar in de Nederlandse bioscopen te zien was, vertelt over een Nederlands koppel dat een groot huis in België erft.

Zwart Water beste film op Fantasporto
Zwart Water beste film op Fantasporto (Foto: ANP)

Marokkaans drama wint 'Afrikaanse Oscar'

Het Marokkaanse filmdrama Pegasus heeft dit weekeinde de hoofdprijs gewonnen op het Filmfestival Fespaco in Burkina Faso. Het festival staat bekend als het belangrijkste filmevenement van het Afrikaanse continent.

Pegasus van regisseur Mohamed Mouftakir gaat over een 20-jarig meisje dat verkracht wordt door haar vader die denkt dat zij bezeten is door de duivel. De prijs bestaat uit een geldprijs en een bronzen ruiterbeeld. Het is niet bekend of Pegasus ook in Nederland wordt uitgebracht.

Fespaco vond dit jaar voor de 22e maal plaats. Het evenement wordt eens in de twee jaar gehouden in de hoofdstad van Burkina Faso. De hoofdprijs van het festival wordt ook wel de 'Afrikaanse Oscar’ genoemd. De uitreiking vond plaats in het stadion van Ouagadougou, ten overstaan van meer dan 22.000 aanwezigen.

Beroemd carnaval van Rio begonnen

Het beroemde carnaval van Rio de Janeiro is zondagavond van start gegaan. Dit gebeurde tijdens een omvangrijke vuurwerkshow en luid gejuich van festivalgangers, die al dagenlang feest vieren op de straten van de Braziliaanse kuststad.

De optochten tonen gigantische praalwagens, veel bijna-naakte danseressen en duizenden figuranten. De parades zijn feitelijk een tweedaagse wedstrijd tussen de beste sambascholen van de stad. Elke school heeft maanden gewerkt aan de shows, die wel tot 3,5 miljoen euro kosten.

Drie sambascholen dansen met geïmproviseerde kostuums, omdat hun kleding verloren ging bij een brand in een opslagloods een maand geleden. De scholen hebben sinds de brand nonstop gewerkt aan het maken van nieuwe kostuums.

Beroemd carnaval van Rio begonnen
Beroemd carnaval van Rio begonnen (Foto: ANP)

Amerikanen zorgen zeer slecht voor hun hart

Slechts één van bijna tweeduizend Amerikanen blijkt bij onderzoek een gezond hart te hebben. Het hart van alle anderen in het onderzoek van de University of Pittsburgh was aangetast door verkeerd eten en een ongezonde levensstijl.

"Ik was verrast dat zo weinig deelnemers aan de criteria voldoen", zei onderzoeker Steven Reis maandag. De groep bestond uit vrijwilligers, van wie twee derde vrouwen, en de meesten hadden een goed inkomen. Ze beantwoordden een checklist met zeven criteria van de Amerikaanse hartstichting.

Meer dan 80 procent van de deelnemers had overgewicht of obesitas. Bijna driekwart had gevaarlijk hoge cholesterol en 85 procent had een te hoge bloeddruk. Drie op de vier deelnemers deed slechts sporadisch of nooit aan sport.

HD-remake van Tomb Raider in vergelijking

Crystal Dynamics heeft screenshots geplaatst van de opkomende HD-remake van Tomb Raider. In de screenshots worden de PS2-versies van het spel vergeleken met de HD-remake voor de PS3. De HD-remake zal onder het 'HD Classic'-label uitkomen op 25 maart.

In de HD-remake zullen de volgende drie games zitten uit de Tomb Raider-serie: Legend, Anniversary en Underworld. Deze laatstgenoemde is al voor de PS3 ontwikkeld, de twee andere games kwamen op de PS2 uit. Bekijk hieronder een aantal vergelijkings-screenshots.

HD-Remake HD-Remake HD-Remake HD-Remake HD-Remake HD-Remake

LibiŽ laat hulpteam VN toe tot Tripoli

De topman van de Verenigde Naties heeft de Libische regering zondag overgehaald om een team toe te laten dat de humanitaire situatie in Tripoli gaat vaststellen. VN-topman Ban Ki-moon benoemde de Jordaanse oud-minister Abdelilah Al-Khatib als zijn speciale gezant hiervoor. Hij gaat al zeer binnenkort naar de Libische hoofdstad om de crisis ter plaatse te beoordelen.

Ban Ki-moon deed tegelijk een oproep om vijandigheden te staken, tijdens zijn telefoongesprek met de Libische minister van Buitenlandse Zaken Mussa Kussa. Hij vroeg ook om de beperkingen voor de media op te heffen. De Libische regering ging op die verzoeken niet in.

Ban Ki-moon sprak ook met de Libische leider Moammar Gadhafi zelf, maar kon hem niet overtuigen op te houden met de harde aanpak van de oppositiegroepen.

VVD wil bank kunnen sluiten bij te hoge bonus

De Nederlandsche Bank moet de bankvergunning in kunnen trekken als bankiers een te hoog salaris dreigen te ontvangen. Banken kunnen nu alleen achteraf op de vingers worden getikt en de zelfregulering werkt te vrijblijvend, zegt VVD-Kamerlid Matthijs Huizing maandag in De Telegraaf.

Hij ergert zich aan berichten dat weer bonussen worden uitgekeerd 'alsof er niets is gebeurd'. "Ik wil dat banken vooraf transparant zijn." Ook zouden er consequenties aan moeten worden verbonden als bonussen worden uitgedeeld en onverantwoord risico wordt gelopen. Als voorbeeld wordt het zwaaien met de bankvergunning genoemd.

Huizing wil dat dit allemaal ook geldt voor banken die tijdens de crisis geen gebruik hebben gemaakt van overheidssteun. "Er waren ook banken die nét geen steun nodig hadden."

Goed presterende banken hebben hier volgens hem ook wat aan, omdat zij ook risico lopen als een kleine bank omvalt. Huizing bespreekt zijn voorstel maandag met minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA).

Verder wil het VVD-Kamerlid dat de Kamer de aanbevelingen die de commissie-De Wit na een onderzoek naar het ontstaan van de financiële crisis deed tot groot project verklaart. Dat houdt in dat het parlement vaak op de hoogte moet worden gehouden van de stand van zaken. "De Jager kan handiger en vaker informeren. We hebben als parlement voor de crisis te weinig informatie gevraagd en gekregen. Dat moet anders."

Kuijt: "Ik moet vooral SuŠrez bedanken"

Dirk Kuijt scoorde weliswaar geen zuivere hattrick tegen Manchester United (3-1), maar desalniettemin was hij erg blij. "Drie doelpunten in één duel en dat tegen Manchester United", meldde een uiterst tevreden Kuijt na afloop van het duel. "Dit is een gebeurtenis waar je eigenlijk alleen maar van kan dromen", voegde de Katwijker eraan toe.

De Oranje-international schrijft de treffers echter niet volledig toe aan zijn eigen kwaliteiten. De voormalige Feyenoorder weet dat Luis Suárez van cruciaal belang is geweest in de voorbereiding van zijn doelpunten. De oud-Ajacied leverde twee assists waaruit Kuijt kon scoren.

"Ik moet vooral Suárez bedanken voor zijn bijdragen. Hij speelde een fantastisch duel en hij had ook een heel belangrijk aandeel in zeker twee doelpunten. Die had ik alleen nog maar voor het intikken. Dit soort doelpunten tellen echter ook en ik ben er erg blij mee."

Vaderland

Het kan in het Verenigd Koninkrijk nog wel, maar in veel landen zijn volksliederen een beetje 'not done' geworden. In Nederland bellen de buren bezorgd 0900-TUIG als je in je tuin het Wilhelmus gaat zingen terwijl je de driekleur zwaait. Onze grote daden in de geschiedenis, liederen incluus, worden sowieso al twee decennia zo hard mogelijk ontkend, zo rigoureus mogelijk bij het grof vuil gezet. Michiel de Ruyter was ooit een held, nu een enge terrorist.

NRC vanaf maandag op tabloid

NRC Handelsblad verschijnt maandagmiddag voor het eerst op tabloidformaat. De compacte kranten rollen vanaf 14.00 uur van de drukpersen in Amsterdam.

Met de metamorfose volgt de middagkrant naar eigen zeggen de wens van de abonnees en de internationale trend in krantenland. "Ook de nieuwe generatie lezers ziet NRC Handelsblad liever in een strak pak", zegt hoofdredacteur Peter VanderMeersch.

Op zaterdag verschijnt de compacte krant voortaan als NRC Weekend, die tevens is bedoeld voor de abonnees van nrc next die alleen doordeweeks verschijnt. De weekendkrant biedt meer ruimte voor onderzoeksjournalistiek en verhalen over duurzaamheid en persoonlijke financiën. De zaterdagkrant biedt tevens het nieuwe katern Lux over mode, design, gastronomie en reizen.

NRC Handelsblad is in 1970 ontstaan uit een fusie van de Nieuwe Rotterdamsche Courant en het Algemeen Handelsblad. De krant verhuist volgend jaar vanuit Rotterdam naar het Rokin in Amsterdam.

NRC Handelsblad vanaf maandag op tabloid
NRC Handelsblad vanaf maandag op tabloid (Foto: ANP)

Oordeel rechtbank over incest Katwijk

De rechtbank in Den Haag doet maandag uitspraak in de strafzaak tegen een 48-jarige man uit Katwijk, die zijn vier dochters over een periode van zestien jaar seksueel zou hebben misbruikt. Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie (OM) negen jaar gevangenisstraf tegen hem. De man heeft de wanpraktijken toegegeven.

Volgens het OM begon het misbruik toen de slachtoffers nog heel jong waren. Hun vader sloeg toe als zijn vrouw niet thuis was of als hij dochters naar bed bracht. In de puberteit begonnen de meisjes zich te verzetten, waardoor er een einde kwam aan de misstanden. In de jaren daarvoor wist de man door manipulaties zijn dochters te laten zwijgen over wat hij hen aandeed.

Prins Andrew in opspraak door pedovriend

De Britse prins Andrew is in opspraak gekomen door zijn band met een veroordeelde pedofiel. De prins zou de schatrijke Amerikaanse zakenman Jeffrey Epstein hebben gevraagd om schulden af te betalen voor Andrews noodlijdende ex-vrouw Sarah Ferguson. Epstein heeft in 2008 achttien maanden celstraf gekregen wegens kindermisbruik. De Britse krant The Telegraph heeft dat maandag gemeld.

De prins zou hebben geregeld dat de zakenman 15.000 pond (16.000 euro) achterstallig loon betaalde aan een assistent van Sarah Ferguson. Inmiddels heeft Sarah beloofd het geld terug te storten, aldus de Britse krant Daily Mail.

Opmerkelijk is dat Andrew meermalen te gast was in Epsteins villa, waar de 58-jarige zakenman seks had met minderjarige meisjes. Een foto toont de prins met zijn arm om een 17-jarige 'masseuse' Virginia Roberts, die zegt vanaf haar 15e jaar als seksslaaf te zijn misbruikt door Epstein.

Er zijn geen aanwijzingen voor seksueel misbruik door Andrew. Maar een vriendin en een persoonlijke assistente van Epstein blijken vorig jaar door advocaten te zijn ondervraagd over Andrews bezoeken aan het huis van Epstein in de Amerikaanse staat Florida.

De jonge vrouwen werd onder ede gevraagd of Andrew daar ook seks had met hen of minderjarige meisjes. Ze hadden de kans om daarop 'nee' te antwoorden, maar beriepen zich op hun zwijgrecht.

Een voormalige butler van Epstein zei wel dat hij massagetafels had klaargezet voor de prins in het huis, dat vol zou hangen met naaktfoto's van meisjes.

De prins kwam al eerder in problemen door zakendeals en ongelukkige vrienden. De jongere broer van kroonprins Charles is momenteel vooral actief bij handelsmissies voor Groot-Brittannië. Maar wegens het schandaal krijgt hij daarbij een kleinere rol, wist The Telegraph maandag al.

Een Conservatieve minister zei tegen de Britse krant dat de positie van Andrew snel onhoudbaar wordt door zijn slechte keuzes. "Hij lijkt geen hersenactiviteit te hebben", zei de minister tegen de krant. "Ik vind het zielig voor hem. Hij heeft geen vrienden en is omringd door deze verachtelijke figuren."

Prins Andrew in opspraak door pedovriend
Prins Andrew in opspraak door pedovriend (Foto: ANP)

Verbeek: "Een onbesuisde actie van PellŤ"

Graziano Pellè moest tegen Ajax twee minuten na zijn invalbeurt met rood van het veld na een felle tackle op Dario Cvitanich. Scheidsrechter Kevin Blom gaf een direct rode kaart voor de actie van de Italiaan. Gertjan Verbeek kon leven met de wegzendig.

"Die rode kaart kon hij geven", zei de trainer van AZ tegen het ANP. "Ik vond het een onbesuisde actie van Pellè." AZ ging uiteindelijk met 4-0 onderuit in de ArenA.

"Ik zag later op televisie wel dat Pellè niet met een gestrekt been het duel in ging. Cvitanich deed dat wel. Uiteindelijk hebben we verdiend verloren. AZ is niet beslissend geweest in de kampioensrace. We verloren onlangs ook met 4-0 van PSV", aldus de teleurgestelde Verbeek.

De rode kaart van Pellè is de snelste in de historie van AZ. Het Eredivisie-record staat nog op naam van voormalig Ajacied Marcio Santos. De oud-international van Brazilië kreeg in het duel tussen Ajax en PSV negentien seconden na zijn invalbeurt een rode prent voorgehouden.

Galerie toont duurste schilderij ooit

Het duurste schilderij dat ooit op een veiling is verkocht, wordt maandag voor het eerst sinds 1961 tentoongesteld. Het is Pablo Picasso's schilderij van zijn maitresse Marie-Thérèse Walter uit 1932. Het doek 'Naakt, groene bladeren en een buste' is vorig jaar voor 106,5 miljoen dollar verkocht bij veilinghuis Christie's in New York.

Het schilderij is door de nieuwe eigenaar uitgeleend aan de Tate Modern Gallery in Londen. Daar komt het te hangen in een nieuwe Picasso-zaal.

De Spanjaard Picasso had zijn relatie met het minderjarige model Marie-Thérèse lang geheim gehouden voor zijn vrouw Olga. Maar in het schilderij blijkt hun liefde voor elkaar. Ze kregen later een kind.

Het kunstwerk was steeds in handen van verzamelaars. Het is tot dusver alleen tentoongesteld ter ere van Picasso's tachtigste verjaardag in 1961.

De Zeeuw: "Niet bezighouden met randzaken"

Demy de Zeeuw speelde voor Ajax een belangrijke rol bij de zege op AZ . De Zeeuw scoorde de snelle openingstreffer. "We hebben goed gevoetbald, af en toe waren we wat slordig, maar we hebben heel verdiend gewonnen," zei de middenvelder tegen Eredivisie Live. "We doseerden het druk zetten en pakten op de juiste momenten de bal. Daarnaast hadden we eigenlijk verder voor moeten staan bij rust."

"AZ speelde in de tweede helft beter. Ze zetten wat eerder druk, maar we hebben het goed opgepakt. Iedereen weet dat dit een cruciale wedstrijd was. AZ is een tegenstander die wil voetballen en dat ligt ons wel. We moesten gewoon winnen en dat hebben we gedaan."

De Zeeuw wilde niet te diep ingaan op de afwezigheid van spits Mounir El Hamdaoui, die door trainer Frank de Boer naar Jong Ajax is verbannen. "Wij moesten ons focussen op deze wedstrijd en dan kan je je niet bezighouden met randzaken. Wij sluiten ons daarvan af. Het is zonde dat het zo gelopen is met Mounir, meer wil ik er niet over zeggen," besloot de middenvelder van Ajax.

 

Nieuw kabinet Egypte

De Egyptische kabinetsformateur Essam Sharaf heeft zondag een overgangskabinet samengesteld. Dit moet na het door een volksopstand afgedwongen vertrek van president Hosni Mubarak hervormingen doorvoeren en verkiezingen voorbereiden.

Het 23 leden tellende kabinet heeft veel nieuwe gezichten, onder meer op sleutelposten als Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Justitie. De nieuwe regeringsploeg moet nog wel worden goedgekeurd door de Opperste Raad voor de Strijdkrachten, die sinds het vertrek van Mubarak op 11 februari de macht in handen heeft.

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken is Nabil Elaraby. Hij vervangt Ahmed Aboul-Gheit, die de portefeuille sinds 2004 beheerde. Elaraby vertegenwoordigde Egypte in de jaren negentig bij de Verenigde Naties en was internationaal arbitragerechter. Hij was erg kritisch over de pogingen van het bewind om de opstand neer te slaan.

Studente (19) in coma geramd door vriend

In Engeland staat een 23-jarige freefighter, Wayne Anthony Fox, terecht voor het in elkaar slaan van zijn 19-jarige vriendin, Tirion Lewis. Hij heeft haar zo enorm toegetakeld dat ze een maand in coma lag. Ze liep onder andere een gebroken bekken, beschadigde nieren en hersenletsel op. Het geweldsmisdrijf vond plaats in 2009, maar de rechtszaak vond deze week pas plaats.

Lewis zat twee jaar geleden met een vriendin in haar auto toen haar vriend naar hen toe kwam stormen. Hij sloeg de ruit kapot, schreeuwde boos en reed vervolgens de auto met Lewis en haar vriendin erin naar een afgelegen bos, waar de brute mishandeling plaatsvond.

De vriendin van het meisje, die zelf ook gewond raakte toen ze probeerde tussenbeide te komen, vertelde: "Hij zat bovenop haar, en sloeg non-stop. Plotseling stopte hij, stapte in de auto en reed weg." Ze wist daarna hulp te halen bij een in de buurt gelegen boerderij.

Toen het slachtoffer in het ziekenhuis aankwam konden de verplegers door de verwondingen van Lewis in eerste instantie niet zien of ze met een mannelijke of een vrouwelijke patiënt te maken hadden. Volgens de aanklager had een arts nog nooit iemand gezien die zo in elkaar geslagen was.

De verdediging van Fox luidde: "De duivel zei me dat ik mijn vriendin pijn moest gaan doen." De rechter acht de man schuldig aan het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, poging tot ontvoering en huiselijk geweld. Een uitspraak over zijn strafmaat wordt binnenkort verwacht. Twee jaar na de aanval lijdt Lewis nog steeds aan geheugenverlies.

Klik hier voor foto's van Lewis voor en na de aanval. De beelden kunnen als schokkend ervaren worden.

Links kijkt Uitgesproken VARA, rechts WNL

De actualiteitenrubrieken Uitgesproken VARA, Uitgesproken EO en Uitgesproken WNL trekken een verschillend kijkerspubliek. Het programma van de VARA trekt vooral linkse kijkers terwijl WNL vooral de rechterhelft van politieke spectrum bedient. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond, die dit woensdag tijdens de Provinciale Statenverkiezingen onderzocht.

De drie programma's kwamen dit najaar in de plaats van Netwerk, en moesten ieder een onderscheidend geluid laten klinken. Dit lijkt te worden herkend door kijkers. Bijna de helft van de kijkers van het rechtse Uitgesproken WNL stemt VVD of PVV. Onder het kijkerspubliek van Uitgesproken VARA stemt maar 16 procent op deze twee partijen.

Onder linkse kiezers is het door Jan Tromp gepresenteerde Uitgesproken VARA een stuk populairder. Ruim 60 procent van de kijkers stemt PvdA, SP of GroenLinks. Kijkers van Uitgesproken EO zijn te vinden bij alle partijen, al kijken relatief minder stemmers van de liberale partijen VVD en D66.

PowNews, de dagelijkse nieuwsrubriek van de uit GeenStijl voortgekomen omroep PowNed, is populair onder stemmers van regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV. Nieuwsuur, dat geacht wordt neutraal te berichten, is onder de achterban van alle partijen even populair.

Onlangs stelde Nederlandse Nieuwsmonitor nog dat de actualiteitenvoorzieningen van de publieke omroep nog steeds vooral 'kluitjesvoetbal rond de middenstip' zijn. De rubrieken zouden te weinig onderscheidend zijn, aldus het onafhankelijke wetenschappelijke instituut.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.