Riis: "Contador vergelijkbaar met Merckx en Hinault"

De ploegleider van Team Saxo Bank Bjarne Riis vindt Alberto Contador te vergelijken met grote ronderenners uit het verleden zoals Bernard Hinault of Eddy Merckx. De Spanjaard won inmiddels al drie keer de Tour de France, maar heeft ook al zeges in de Vuelta a Españia en Giro d'Italia achter zijn naam staan.

"Ik heb nog nooit een completere coureur in mijn ploeg gehad. Contador is van hetzelfde kaliber als Eddy Merckx, Miguel Indurain, Lance Armstrong en Bernard Hinault. Hij is een beest in de cols en ook in de tijdrit is hij nauwelijks te verslaan," zei Riis tegen Cyclingnews. De Deen werkte in het verleden met onder meer Carlos Sastre, Andy Schleck en Ivan Basso.

Gisteren stelde Contador de eindzege in de Ronde van Murcia veilig, zijn eerste overwinning nadat hij maanden uit de running was omdat hij beschuldigd werd van het gebruik van clenbuterol in de afgelopen Tour de France.

Ondanks dat deze affaire tijd kostte heeft Riis tijd gevonden om de Spanjaard toch nog iets bij te brengen. "Zijn positie op de fiets tijdens tijdritten had mijn speciale aandacht. Het gaat niet alleen om kracht, maar ook om aerodynamica. We hebben gesleuteld aan kleine, maar belangrijke zaken. Je ziet nu dat hij veel compacter op de fiets zit."

Dit jaar zal Contador in eerste instantie deel gaan nemen aan de Giro d'Italia die op 7 mei van start gaat. In voorbereiding hierop rijdt hij voornamelijk Spaanse wedstrijden.