'LibiŽ verwacht snel oplossing voor militairen'

Libië verwacht snel tot een oplossing te komen over de drie Nederlandse militairen die gevangen zijn genomen. De diplomatieke contacten verlopen goed, zegt een adviseur en woordvoerder van de Libische minister van Buitenlandse Zaken maandag in het AD.

"Hun families hoeven zich geen zorgen te maken, we zorgen goed voor hen." De militairen hebben volgens de adviseur, Khaled Kaim, een fout gemaakt door zonder toestemming in Libië te landen. "Nederland mag blij zijn dat we ze goed behandelen."

De Telegraaf schrijft maandag juist op basis van anonieme Nederlandse officieren dat de kans op een snelle vrijlating van de militairen eerder is geslonken dan gegroeid. De officieren vrezen dat de oplaaiende binnenlandse strijd de militairen geen goed doet.

"Gadhafi lijkt bereid tot de laatste snik te vechten. Een man die tanks en bommenwerpers loslaat op zijn eigen volk, zal niet schromen buitenlandse militairen als schild te gebruiken."

De militairen werden vorige week zondag gevangen genomen. Ook hun helikopter is in beslag genomen. Ze waren opgestegen vanaf het marinefregat Hr. Ms. Tromp. Volgens Defensie probeerden ze twee evacués in Libië op te pikken. Libië heeft hen beschuldigd van spionage. Ze zouden spionnen hebben afgezet of op weg zijn om spionnen op te halen.