Celstraf voor ex-militair wegens misbruik

Een 48-jarige oud-militair uit het Friese Tytsjerk is maandag in Arnhem veroordeeld tot dertig maanden cel, waarvan tien voorwaardelijk, voor misbruik van zijn minderjarige stiefdochter. Justitie had een gevangenisstraf van twee jaar geëist.

Ook moet de oud-militair, Albert V., zich verplicht laten behandelen en het slachtoffer een schadevergoeding van ruim 5000 euro betalen. De rechter rekent het V. zwaar aan dat hij enkel oog had voor zijn eigen lustgevoelens en niet dacht aan de ernstige gevolgen voor het slachtoffer. Volgens justitie misbruikte V. zijn stiefdochter tussen 2000 en 2009 meerdere keren per week. Het meisje was acht jaar toen het misbruik begon.

In het voordeel van de 48-jarige liet de rechtbank meewegen dat hij heeft meegewerkt aan het politieonderzoek tegen hem. Ook hielden de rechters rekening met het feit dat V. juni vorig jaar werd ontslagen door defensie.

V. bekende twee weken geleden tegenover de rechters in de fout te zijn gegaan. Ook vertelde hij niet meer in Friesland te durven komen uit angst dat mensen 'zijn kop eraf zullen hakken'. De oud-militair woont momenteel bij zijn ouders in Hellendoorn. V. zei de rechters twee weken geleden graag behandeld te willen worden. Ook verzette hij zich niet tegen het betalen van een schadevergoeding.