Mexicaanse politiechef (20) ontslagen

Een 20-jarige vrouw die internationaal de kranten haalde door een baan als politiechef in een Mexicaanse grensstad te accepteren, is maandag ontslagen. De vrouw zou haar post hebben verlaten, nadat ze doodsbedreigingen had ontvangen.

Het gemeentebestuur van Praxedis G. Guerrero heeft dit maandag bekendgemaakt. De vrouw, Marisol Valles Garcia, kreeg vorige week toestemming om naar de Verenigde Staten te reizen, maar keerde niet meer terug.

"Vanwege de afwezigheid van Valles Garcia op de afgesproken dag en vanwege het ontbreken van een melding over de noodzaak de periode van afwezigheid te verlengen, heeft de burgermeester besloten haar te ontheffen uit haar functie", schreef de gemeente in de verklaring.

Volgens lokale media heeft Valles Garcia asiel aangevraagd in de VS, maar deze berichten konden niet worden bevestigd. Het is bovendien onduidelijk waar de vrouw zich precies bevindt.

Valles Garcia werd in oktober benoemd tot politiechef van Praxides G. Guerrero. De stad zat sinds 2009 zonder een politiechef, omdat de voorganger van Valles Garcia was doodgeschoten.

De stad is door drugsgeweld veranderd van een boerengemeenschap in een wetteloos niemandsland. Twee rivaliserende kartels - het Juarez-kartel en het Sinaloa-kartel - strijden om de controle over een snelweg, die gebruikt wordt voor de smokkel van drugs.


Filmpje van AP over de aanstelling van Marisol Valles Garcia