Rebellen Ivoorkust nemen stad in

Rebellen in Ivoorkust hebben een stadje ingenomen in het onrustige westen van het land, nabij de grens met Liberia. Dat heeft de rechtmatige winnaar van de presidentsverkiezingen, Alassane Ouattara, maandag gezegd. Door de strijd is een stroom van tienduizenden vluchtelingen op gang gekomen.

In het stadje Toulepleu werd zondag hevige strijd geleverd tussen troepen van de zittende Ivoriaanse president Laurent Gbagbo en aanhangers van Ouattara. De rebellen wisten uiteindelijk het stadje in te nemen. Eerder dit weekeinde werd ook al een andere stad, Zouan-Hounien, ingenomen. Beide steden waren in het verleden onder de controle van Gbagbo.

In het begin van de nu al drie maanden durende politieke impasse distantieerde Ouattara zich nog van de rebellen, die beter bekend zijn onder het Franse acroniem FN. Ouattara zei toen niet de indruk te willen wekken dat hij de macht in het land met geweld wilde overnemen, nadat hij op een eerlijke manier de verkiezingen had gewonnen.

De laatste paar weken wordt echter duidelijk dat de regering van Ouattara de rebellen een belangrijke rol toekent. De FN weet door te dringen in het centrum van de commerciële hoofdstad Abidjan en in een deel van de stad, genaamd PK-18, maakt Ouattara inmiddels de dienst uit. In de wijk zijn controleposten opgezet die worden bemand door FN-rebellen, die openlijk voor hun lidmaatschap uitkomen.

Analisten vrezen dat de politieke crisis in Ivoorkust zal uitlopen op een burgeroorlog. Sinds de verkiezingen van 28 november zijn bijna vierhonderd mensen om het leven gekomen. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties schat dat er in de belangrijkste stad Abidjan meer dan tweehonderdduizend mensen op de vlucht zijn geslagen. Meer dan zeventigduizend mensen zijn de grens met Liberia overgestoken.