Libië: Resolutie no-flyzone in ontwerpfase

Groot-Brittannië en Frankrijk bereiden bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een resolutie voor om een vliegverbod in te stellen boven Libië. Een Britse diplomaat bij de VN benadrukte dat de ontwerpresolutie wordt opgesteld voor het geval die nodig mocht zijn. Er zou nog geen besluit zijn genomen om de resolutie aan de raad voor te leggen.

De Libische ambassadeur bij de VN en zijn plaatsvervanger hebben er bij de Veiligheidsraad op aangedrongen een no-flyzone in te stellen om te verhinderen dat de strijdkrachten van de Libische leider Moammar Gadhafi burgers bombarderen.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague zei maandag dat de NAVO is opgedragen diverse opties uit te werken, 'waaronder de mogelijke instelling van een no-flyzone'.

De Amerikaanse president Barack Obama zegt dat de Verenigde Staten en hun bondgenoten militaire opties openhouden om het 'onaanvaardbare geweld' van de aanhangers van Gadhafi te stoppen. "Ik wil een duidelijke boodschap geven aan degenen in de omgeving van kolonel Gadhafi. Het is hun keuze hoe zij verder gaan en zij zullen rekenschap moeten afleggen voor elk geweld dat blijft plaatsvinden", zei Obama met aan zijn zijde de Australische premier Julia Gillard, die voor besprekingen in Washington is.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen benadrukken dat militair optreden alleen mogelijk is in internationaal verband. Minister van Defensie Robert Gates waarschuwde vorige week dat het instellen van een no-flyzone neerkomt op een oorlogsdaad, omdat 'het begint met een aanval op Libië om de Libische luchtverdediging uit te schakelen'. Hij zei dat de Amerikaanse strijdkrachten in een nieuw conflict verzeild kunnen raken, terwijl bijna 150.000 militairen al actief zijn in Afghanistan en Irak.

De NAVO heeft intussen besloten het aantal surveillancevluchten met Awacs-vliegtuigen bij Libië op te voeren, van 10 uur naar 24 uur per etmaal. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO Ivo Daalder maandag gezegd. NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zei in Brussel dat het bondgenootschap zich op 'alle eventualiteiten' moet voorbereiden. "Als Gadhafi en zijn leger de Libische bevolking blijven aanvallen, kan ik mij niet voorstellen dat de VN en de internationale gemeenschap lijdzaam zullen toezien", zei hij.

Woordvoerder van het Witte Huis Jay Carney zei dat de VS overwegen wapens te leveren aan de Libische opstandelingen. Wel waarschuwde hij dat er nog veel onduidelijkheid is over uit welke groepen de opstandelingen bestaan. Langs diplomatieke kanalen, maar ook via contacten in de zakenwereld en non-gouvernementele organisaties proberen de VS zo veel mogelijk informatie over de oppositie in te winnen. Een anoniema betrouwbare bron van FOK! uit Benghazi bevestigt berichten van internationale media dat de oppositie geen buitenlandse inmenging wenst en voldoende wapens in voorraad heeft.

Obama kondigde aan 15 miljoen dollar extra uit te trekken voor humanitaire hulp aan mensen die voor het geweld in Libië zijn gevlucht, bovenop de 10 miljoen die vorige maand beschikbaar werd gesteld. Meer dan tweehonderdduizend mensen zijn Libië ontvlucht, voor het merendeel buitenlandse arbeiders.


Libië: Resolutie no-flyzone in ontwerpfase (Foto: Novum)