FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 10 januari 2011

Jordaanse vliegtuigpassagier opgepakt na 'grap'

Op de luchthaven van Amman is maandag een Jordaniër opgepakt die had gedreigd een vliegtuig op te blazen met een handgranaat. Het was een grap, legde hij later uit aan de politie, maar die werd niet gewaardeerd.

De man zat in een vliegtuig dat op het punt stond te vertrekken naar Dubai. Hij sprak een stewardess aan en liet weten dat hij de piloot wilde spreken in de cockpit, zei een regeringsmedewerker. Toen de stewardess er niet op inging, 'beweerde hij dat hij een handgranaat had en dat hij die zou gebruiken om het vliegtuig op te blazen'.

De man bood geen verzet toen hij daarop werd gearresteerd. Het vliegtuig van prijsbreker flydubai werd doorzocht, maar mocht met drie uur vertraging vertrekken nadat er geen explosieven waren gevonden.

De arrestant, volgens eigen zeggen piloot bij een particuliere maatschappij in Dubai, zal worden vervolgd, zei de politie.

GroenLinks wil weten of Moerdijk echt 'ramp' is

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil weten waarom minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten (VVD) de brand in Moerdijk maandag kwalificeerde als ramp. Nog niet eerder werd het incident bij het chemische bedrijf Chemie-Pack zo genoemd door autoriteiten. "Weet hij iets wat wij niet weten?", vraagt de parlementariër zich af.

Opstelten nam maandag samen met minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) poolshoogte bij het terrein. De bewindslieden lieten zich informeren over de situatie en spraken na afloop met de pers.

Dinsdag worden de resultaten van het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar de gevolgen van de brand bekendgemaakt. Aanvankelijk zou maandagavond duidelijk worden of de roetdeeltjes die in de wijde omtrek van Moerdijk zijn neergedaald schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Het RIVM heeft echter meer tijd nodig om de uitslagen van het onderzoek in een advies samen te vatten.


GroenLinks wil weten of Moerdijk echt 'ramp' is (Foto: Novum)

Man opgepakt voor schietpartij Schiedam

Een 18-jarige man uit Maassluis is aangehouden in verband met de schietpartij op de Dr. Kuyperlaan in Schiedam. Daar werd maandagochtend een 43-jarige vrouw neergeschoten. Ze is zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht.

De identiteit van de verdachte was bij de politie bekend. Bij de zoektocht naar de man werd een helikopter ingezet. Rond 14.00 uur werd hij in een woning in Schiedam in de boeien geslagen. Het motief van de schietpartij ligt in de relationele sfeer.

SyriŽ verzwaart straf voor eerwraak

De Syrische president Bashar Assad heeft maandag bepaald dat de straffen voor plegers van eerwraak worden verzwaard. Onder de nieuwe wet kunnen daders worden veroordeeld tot celstraffen van vijf tot zeven jaar. Voorheen stond er een celstraf van slechts twee jaar op het ombrengen van familieleden wegens het hebben van verboden geslachtsgemeenschap.

Volgens activisten worden er jaarlijks zo'n honderdvijftig tot tweehonderd vrouwen omgebracht door hun familieleden, om daarmee de familie-eer te beschermen. Eerwraak, zo zeggen de activisten, wordt in stand gehouden door de lage straffen. Een van de activisten, Basam al-Qadhi, had forse kritiek op de nieuwe wet en zei dat de straffen nog steeds te laag zijn. Hij wil dat op eerwraak minimaal vijftien jaar gevangenisstraf komt te staan.

Eerwraak vindt in Syrië veelal in plattelandsgebieden plaats.

Evacuaties na brand in flat Ede

Twintig woningen van een flat in Ede zijn maandagavond ontruimd vanwege een uitslaande brand. Het vuur brak rond 21.00 uur uit in een flatwoning op de twaalfde verdieping van het gebouw aan de Arnold Koningstraat. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer. Rond 22.15 uur gaf de brandweer het sein brand meester. Niemand raakte gewond.

De bewoners van de flat mogen weer terug naar hun woning, behalve die van de naastgelegen woningen. Bekeken wordt of zij de nacht elders moeten doorbrengen.

Waarschuwing voor gladheid

Weggebruikers worden gewaarschuwd voor gladheid. In het hele land kan het glad zijn op de weg. Dat laat het KNMI maandagavond weten.

Met name op secundaire wegen kan er lokaal gladheid optreden door bevriezing van natte weggedeelten. Tegen de ochtend kan het in het zuidwesten van het land plaatselijk glad worden door bevriezende regen en ijzel.


KNMI waarschuwt voor gladheid op de weg (Foto: Novum)

Vink krijgt Klassieker weer toegewezen

De KNVB heeft scheidsrechter Pieter Vink aangewezen om de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord te leiden. De arbiter kreeg het duel ook al voor 19 december toegewezen, maar toen werd de wedstrijd vanwege de slechte weersonstandigheden afgelast. Op 19 januari proberen de teams het weer.

Dat Vink aangewezen is, mag vreemd worden genoemd, omdat hij in de afgelopen anderhalf jaar vele topduels van Ajax geleid heeft. Vorig jaar verloren de Amsterdammers onder zijn leiding bij PSV en Twente en werd er bij Feyenoord met 1-1 gelijk gespeeld. Dit jaar ging Ajax bij AZ onderuit en werd er bij Twente met 2-2 gelijk gespeeld.

Neergeschoten man niest kogel uit

Een 28-jarige Italiaan heeft de medische wereld versteld doen staan. Op oudejaarsavond werd hij in zijn hoofd geschoten, maar Darco Sangermano is nog springlevend. De arbeider niesde de kogel simpelweg uit zijn neus.

Op 31 december vierde hij Oud en Nieuw in Napels tot hij voor de ogen van zijn geschokte vriendin werd neergeschoten door een verdwaalde kogel. In allerijl werd hij naar het ziekenhuis afgevoerd. Eenmaal binnen bleek hij nog bij bewustzijn. De jongeman niesde de .22-kaliber kogel uit en vertelde de artsen dat hij naast een flinke hoofdpijn geen last had van pijn.

De kogel kwam zijn hoofd aan de rechterkant binnen. Vervolgens doorboorde de kogel een spier, brak zijn slaapbeen en ging achter zijn ogen langs. Nadat de kogel een neusbotje brak bleef deze vervolgens in een neusgat zitten, waarna Sangermano de kogel uitniesde. Volgens de artsen heeft de Italiaan geluk gehad en zal hij volledig herstellen van de schotwond in zijn hoofd.

Schimpie is blij met Uggs-meisjes

Schimpie, kennen we hem nog? Het vrolijke schimmeltje dat zich schuilhoudt onder je teennagels is maar wat blij met Uggs. De dameslaarzen blijken een waar broeinest te zijn voor voetschimmel.

Deze bewering komt van Oliver Zong, professor en directeur van New York Footcare. Schimmels voelen zich namelijk uitermate thuis op donkere en vochtige plekjes. Zong zegt al veel Uggs-draagsters over de vloer te hebben gehad die steen en been klagen over ranzige teennagels.

Andere voetschimmelexperts verwerpen de stelling van Zong. Zij zijn juist van mening dat de schapenwollen vacht van de modieuze laarsjes vocht absorbeert. Hierdoor zouden schimmels niet tot ontwikkeling komen. Nep-Uggs van synthetische materialen zouden echter wel de groei van voetschimmel aanwakkeren.

Schimpie
Schimpie is blij met meelopende tienermeisjes...

[Video] Altintop maakte mooiste doelpunt

De Turkse voetballer Hamit Altintop heeft het mooiste doelpunt van 2010 gemaakt. De middenvelder van Bayern München werd daarvoor beloond met de Puskás Award. Altintop trof in september op bijzonder fraaie wijze doel in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kazachstan.

De Turk nam de bal uit een hoekschop vanaf de rand van het strafschopgebied in één keer op de voet en zag zijn inzet prachtig in de kruising belanden. Tot de tien genomineerden behoorden ook Giovanni van Bronckhorst en Arjen Robben. De wereldvoetbalbond FIFA had het doelpunt van Van Bronckhorst in de halve finale van het WK tegen Uruguay genomineerd. Robben werd genomineerd voor zijn beslissende doelpunt in de halve finale van het Duitse bekertoernooi tegen Schalke 04.

De verkiezing werd gehouden via de website van de FIFA, waarop voetbalfans hun favoriet konden kiezen.

Lammerts maakt selectie voor WK veldrijden bekend

De bondscoach van de Nederlandse veldrijders, Johan Lammerts, heeft zijn selectie bekendgemaakt voor het WK in het Duitse Sankt Wendel. Bij de vrouwen werden titelhoudster Marianne Vos, Daphny van der Brand, Sophie de Boer, Sanne van Paassen, Linda de Rijen en Arenda Grimberg geselecteerd.

Gerben de Knegt, Thijs van Amerongen en Eddy van Ijzendoorn werden bij de mannen geselecteerd. Lars Boom, die afgelopen weekend Nederlands kampioen werd, laat het WK aan zich voorbij gaan omdat hij voor een voorbereiding op het wegseizoen kiest.

Geen belasting? Hond in laten slapen

Hondenbezitters in het Zwitserse dorp Reconvilier, in het noordwesten van het land, moeten zich ernstig zorgen gaan maken over hun trouwe viervoeter als ze geen belasting betalen. Het gemeentebestuur van het dorp wil honden laten inslapen, als de eigenaren weigeren de jaarlijkse hondenbelasting van 39 euro te betalen.

Met deze drastische maatregel hoopt de gemeente onder andere honderdduizenden euro's achterstallige belasting te innen, zo verklaarde ambtenaar Pierre-Alain Nemitz.

Volgens Nemitz beroept de gemeenteraad zich op een wet uit het jaar 1904, die het college toestemming geeft de hond te euthanaseren als zijn baasje weigert te betalen. De autoriteiten hebben sinds de maatregel van kracht werd meerdere doodsbedreigingen ontvangen. "Er zal heus geen massa-executie van honden gaan plaatsvinden", zo verdedigde Nemitz de maatregel. "Het is slechts een middel waarmee druk kan worden uitgeoefend op onwillige burgers."


Geen belasting? Hond in laten slapen (Foto: Novum)

Solksjśr oefent met Football Manager

Voormalig Manchester United-speler Ole Gunnar Solksjær heeft bekendgemaakt dat hij Football Manager gebruikt om te oefenen voor het trainerschap. Solksjær is tegenwoordig trainer van Molde Fotbalklubb, een grote club uit Noorwegen. We mogen echter hopen dat zijn carrière in het echte leven beter gaat dan in FM. 

Hij heeft namelijk aangegeven dat hij Molde nog niet naar de top heeft weten te brengen binnen FM. Hij heeft al meerdere versies geprobeerd en in geen enkele is het gelukt om een succesclub van Molde te maken.

"I've played a lot of Championship Manager and Football Manager in recent years. [...]  I have been playing a lot of Molde on FIFA in recent months. Without going so well."

Solksjær heeft na zijn loopbaan bij Manchester het reserveteam van United geleid en heeft nu dus een eigen club onder zijn hoede. Laten we, en de fans van Molde, hopen dat het binnenkort beter gaat. Zowel in FM als in het echte leven.

fm11

Dinsdag duidelijkheid over RIVM-onderzoek Moerdijk

Pas dinsdag worden de resultaten van het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar de gevolgen van de brand in Moerdijk bekendgemaakt. Dat hebben de burgemeesters van Breda en Dordrecht maandagavond laten weten.

Aanvankelijk zou maandagavond duidelijk worden of de roetdeeltjes die in de wijde omtrek van Moerdijk zijn neergedaald schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Het RIVM heeft echter meer tijd nodig om de uitslagen van het onderzoek in een advies samen te vatten. Naar verwachting worden de onderzoeksresultaten en de mogelijke maatregelen dinsdag om 17.30 uur op het stadskantoor in Breda toegelicht.

3DS beloont fitte gamer met Game Coins

Als je dacht dat we alle fitness-aandacht achter de rug hebben na Wii Fit, Wii Fit Plus, de Yoga-games op de Wii en Walk With Me op de Nintendo DS, dan heb je het mis: een ingebouwde pedometer op de Nintendo 3DS moet ons meer dan ooit aanzetten om gezond buiten te wandelen, dit keer met meer dan een lichamelijke beloning.

Ook je geest wordt gevoed met deze nieuwe gimmick. Hoe meer je met je 3DS op stapt gaat, hoe meer zogeheten Game Coins je verzamelt. En deze muntjes zijn te spenderen in de 3DS-games, die additionele content vrijspelen voor diegenen die écht door hebben gezet. Voor dit idee geldt hetzelfde als alle andere: het succes hangt af van de ondersteuning. Maar tot het zover is, kunnen we nog gewoon aan de slag met Wendy van Dijk.

[WRC] RšikkŲnen blijft bij CitroŽn

Kimi Räikkönen zal definitief zijn tweede seizoen in het World Rally Championship in gaan. De Fin zal in de Rally van Zweden met een Citroën DS3 aan de start gaan verschijnen, al moet het Citroën Junior Team de deal nog altijd bevestigen.

Er rezen de afgelopen weken vraagtekens rond het al of niet blijven van Räikkönen, maar de inschrijving voor de wedstrijd in Zweden maakte hier een einde aan. De Fin zal dit seizoen gaan proberen zijn beste resultaat, de vijfde plaats in Turkije, te verbeteren. Ook wil hij na de etappewinst in Duitsland meer proeven op zijn naam schrijven.

Skyrim krijgt opkikkers, willekeurige missies en baarden

Het magazine Game Informer heeft veel informatie omtrent het langverwachte vervolg op Oblivion, Elder Scrolls V: Skyrim, vrijgegeven. Zo krijgt het spel opkikkers als in Fallout-serie, dynamische non-playable characters interacties, een gloednieuwe engine en de mogelijkheid voor je personage om een baard te dragen.

En er is meer. Zoals we al weten speelt het spel zich tweehonderd jaar na Oblivion af, in het koude noorden van het land Cyrodil. In de plaats Skyrim woedt een burgeroorlog, die vermoedelijk is ontstaan uit de ruzie van twee broers en die de ontwaking van de wereldvernietigende draak Alduin ten gevolgen heeft gehad.

Gelukkig kruip je in de huid van een Dragonborne, die weet hoe hij een draak moet verslaan met de kennis die je hebt opgedaan uit de trainingen van de Blade. In totaal kun je uit tien rassen kiezen, die je helemaal naar  eigen smaak kunt aanpassen. Hetzelfde geldt voor je wapens: door het ijzer heet te smeden, maak je zonder te veel moeite een wapen zoals jij het zou willen, in één of twee handen.

Als fysieke aanvallen niet je ding zijn, dan zijn er vijf magische leerwegen te bewandelen: Destruction, Alteration, Conjuration, Restoration en Illusion.

Om het nog persoonlijker te maken, moet je ook kiezen uit achttien vaardigheden. De Perks, opkikkers uit de Fallout-serie, doen ook hun intrede in de Elder Scrolls-serie. Anders dan in voorgaande delen, zullen de bewoners van het land meer op je reageren en vindt er meer interactie plaats.

Opvallend is ook de manier waarop zijmissies beschikbaar worden gesteld, namelijk via een systeem dat jouw voortgang koppelt aan de mogelijke uitdaging die het spel je kan bieden. De vijf 'immens grote' steden bieden alles wat je mag verwachten en meer: zo zal er iemand anders een winkel overnemen als je had besloten de vorige eigenaar te vermoorden.

Verder is bekend gemaakt dat de third-person camera verbeterd is, dat je kunt sprinten ten koste van je stamina en dat je het opneemt tegen skeletten, zombies, trollen, reuzen, grote spinnen, ijsmonsters, draken, wolven, paarden, mammoeten en sabeltandtijgers. De game staat gepland voor 11.11.2011.

'Pokťmon Black & White uit op 4 maart'

Volgens het Official Nintendo Magazine zijn Pokémon Black en White verlost van geruchten omtrent de datum van uitgave. Het schijnt dat, nog voor Nintendo het officieel naar buiten heeft gebracht, de releasedatum van 4 maart klopt en dat de spellen dus daadwerkelijk op die datum uitkomen.

Dat houdt in dat Europa voor het eerst de Pokémon-games eerder in ontvangst mag nemen dat Noord-Amerika, omdat het spel daar twee dagen later uitkomt. Vorig jaar zijn Pokémon Black en White uitgekomen in Japan en hebben meteen een nieuw record gevestigd: er waren één miljoen spellen gepre-orderd en vier miljoen verkocht in de eerste maand.

 

'Alle vrouwen zijn slecht'

Het is genetisch bepaald dat vrouwen elkaar de haren uit het hoofd rukken. Dit beweert een Amerikaanse schrijfster in haar boek 'The Twisted Sisterhood'.

In haar thuisland hebben de uitspraken van Kelly Valen al tot de nodige ophef geleid. Zo beweert zij dat er een 'duistere kant is aan iedere vrouwelijke vriendschap'. Tevens betoogt ze dat het het natuurlijke gedrag is van vrouwen om gemeen tegen elkaar te zijn en andere vrouwen te kwetsen.

In een interview heeft ze gezegd dat vrouwen alles met elkaar delen en onderling heel erg intiem zijn. Deze verwachting van warmte en bescherming leidt echter alleen maar tot teleurstelling, zo stelt Valen. De schrijfster heeft geen wetenschappelijk bewijs voor haar beweringen, maar kan deze wel staven met haar onderzoek onder 3000 vrouwen. Hen werd het hemd van het lijf gevraagd over hun relatie met andere vrouwen. Maar liefst 76 procent bekende ooit te zijn gekwetst door competitiedrang of jaloezie van een andere dame.

De parttime advocate en moeder van vier koters heeft haar eigen ervaringen verwerkt in haar boek. Nadat zij tijdens haar studie werd verkracht door een medestudent, lieten haar beste vriendinnen haar namelijk stikken.

Iran rolt 'netwerk van Mossad' op

De Iraanse inlichtingendienst heeft een aantal personen gearresteerd die worden verdacht van de moord op een Iraanse atoomwetenschapper vorig jaar januari. Dat maakte de dienst maandag bekend. De arrestaties volgden op een maanden durende operatie waarbij zelfs de Israëlische geheime dienst Mossad zou zijn geïnfiltreerd.

Iran houdt de Mossad verantwoordelijk voor de moord op de atoomwetenschapper Masoud Ali Mohammadi. De hoogleraar aan de Universiteit van Teheran kwam om het leven toen een met explosieven beladen motorfiets voor zijn huis explodeerde. Waarom Mohammadi doelwit van een aanslag was is nooit duidelijk geworden. Zijn werk stond niet in verband met het Iraanse atoomprogramma, maar Iraanse staatsmedia hebben de moord gepresenteerd als een poging het atoomprogramma van het land te vertragen.

In een verklaring zei de geheime dienst dat agenten een netwerk van spionnen hebben opgerold. Bovendien deed de dienst een aantal onthullingen over andere Israëlische complotten tegen atoomwetenschappers uit de Islamitische Republiek.

"Maanden van stille worsteling, onaangename, meerlagige en gecompliceerde operaties en infiltraties in de dieptes van de inlichtingendienst van het zionistische regime hebben geleid tot het blootleggen van zeer belangrijke en gevoelige informatie over spionnen van de Mossad en hun operaties", zo maakte het Iraanse ministerie van Inlichtingen in een verklaring voor de staatstelevisie bekend. "De zionistische inlichtingen- en veiligheidsdienst is een zware klap toegebracht."

Israël wilde vooralsnog niet reageren op de bekendmaking van maandag. Vorige week donderdag voorspelde Meir Dagan vlak voor zijn pensionering als directeur van de Mossad dat een door Iran geproduceerde kernbom niet voor 2015 is te verwachten. Volgens Dagan is er namelijk vertraging opgetreden in het Iraanse nucleaire programma.

November vorig jaar kwam bij een bomaanslag nor een Iraanse atoomwetenschapper om het leven. Een andere raakte gewond. Deze wetenschappers waren op hoog niveau betrokken bij het Iraanse atoomprogramma. Een motief voor de moord op Mohammadi is echter niet duidelijk. De indertijd 50-jarige hoogleraar vervulde geen prominente politieke rol, had geen werk gepubliceerd dat militaire relevantie bezat en was volgens eigen zeggen niet betrokken bij het Iraanse atoomprogramma.

Toch wezen volgens Iran onderzoeken naar de dood van Mohammadi naar de Mossad. Er werd geconcludeerd dat Israëlische spionnen die opereerden vanuit Europa en buurlanden van Iran een actieplan hadden opgesteld om Iraanse atoomwetenschappers om te brengen. Verdere details werden niet bekendgemaakt.

Sneijder in wereldelftal van het jaar

Wesley Sneijder heeft een plek gekregen in het beste voetbalelftal ter wereld van 2010. Dat elftal wordt samengesteld door zo'n 50.000 voetballers vanuit de hele wereld, die op iedere positie hun favoriet mogen kiezen. Edwin van der Sar en Arjen Robben behoorden ook tot de genomineerden, maar zij moesten het afleggen tegen hun concurrenten.

Sneijder is één van de drie spelers van Internazionale in het wereldelftal. Ook zijn Braziliaanse teamgenoten Maicon en Lucio werden verkozen. Wereldkampioen Spanje levert liefst zes spelers. Marco van Basten maakte in Zürich de elf winnaars bekend.

Het wereldelftal van 2010:

Doel: Iker Casillas (Spa, Real Madrid)

Verdediging: Carles Puyol (Spa, FC Barcelona), Gerard Piqué (Spa, FC Barcelona), Lucio (Bra, Internazionale) en Maicon (Bra, Internazionale).

Middenveld: Andrés Iniesta (Spa, FC Barcelona), Xavi (Spa, FC Barcelona) en Wesley Sneijder (Ned, Internazionale)

Aanval: Cristiano Ronaldo (Por, Real Madrid), Lionel Messi (Arg, FC Barcelona) en David Villa (Spa, FC Barcelona).

Penisverlenger werkt ook na 500 uur niet

Een Canadees klaagt de fabrikant van een penisverlenger aan. Het ding werkt volgens de man uit Quebec niet. Hoewel hij het apparaat maar liefst vijfhonderd uur op zijn fallus heeft gehouden, blijft hij opgescheept zitten met een kleine penis.

De fabrikant van de penisverlenger heeft overigens mazzel dat hun klant in Canada woont en niet in de VS. De kleingeschapen man eist slechts 762 dollar schadevergoeding. Hiermee is de emotionele schade en de aanschaf van het apparaat wel gedekt, zo vindt de anoniem gebleven Canadees.

Met de rechtszaak hoopt de beste man dat andere kleingeschapen heren niet in de mooie praatjes van de fabrikant trappen en maar liefst 262 dollar neerleggen voor een ondeugdelijk apparaat. De rechter zal binnen anderhalve maand uitspraak doen in deze opmerkelijke rechtszaak.

Penisverlenger
Ben je ook te klein geschapen? Het apparaat is hier te bestellen.

Boom in 2012 wel bij WK veldrijden

Lars Boom zal in 2012 wel meedoen aan het wereldkampioenschap veldrijden. Dit vertelde Boom in een interview met BN De Stem. Dit jaar paste het WK niet in het programma van Boom, die wel veel plezier heeft door het rijden van veldritten in de voorbereiding op het wegseizoen.

"Waar is het WK dan? In Koksijde? Dan doe ik zeker mee," zei de voormalig wereldkampioen, die het rijden van veldritten een aangename afwisseling vond in zijn voorbereiding. "Ik heb nu met veel plezier kunnen trainen in de duinen en achter de brommer van mijn vader. Vorig jaar was dat anders. Toen zat ik in december in Spanje en dacht ik: waarom moet ik nu al vijf uur per dag trainen."

Te laat komen kost scholier zijn leven

Een 14-jarige scholier die te laat kwam op school zal het nooit meer doen. De Indiase jongen heeft het namelijk met de dood moeten bekopen.

Afzal Ahmed Fayaz uit het Indiase district Uttara Kannada kwam onlangs te laat in de klas. De directeur van de privéschool wist een gepaste straf voor de jongen. Ondanks dat het ventje net was hersteld van koorts dwong de man hem drie rondjes te lopen rond het sportveld.

Het schoolhoofd dwong Afzal de eerste ronde snel te lopen, waarna de scholier naar adem snakte en ter aarde stortte. De schoolleiding bracht hem met spoed naar het ziekenhuis, maar het mocht niet meer baten. Eenmaal ter plaatse werd hij door de artsen dood verklaard.

Het incident heeft tot een storm van protest geleid van de lokale bevolking. Dorpsbewoners bestormden de school en hebben met stenen de ruiten ingegooid. De regering van de staat Karnataka heeft een onderzoek ingelast en zegt eerder al scholen te hebben opgedragen scholieren niet meer zo hard aan te pakken.

Messi wint eerste FIFA Gouden Bal

Lionel Messi is de eerste winnaar van de FIFA Gouden Bal. De Argentijn hield in de verkiezing, gehouden onder alle bondscoaches, aanvoerders van nationale elftallen en journalisten zijn ploeggenoten bij Barcelona Andrés Iniesta en Xavi Hernandez achter zich.

Messi won in 2010 de landstitel en de Spaanse Super Cup met Barcelona. Daarnaast werd hij met 34 doelpunten vorig seizoen Europees topscorer. In 2010 scoorde hij in 63 wedstrijden 60 maal.

Tot afgelopen jaar hielden het Franse blad France Football en de wereldvoetbalbond FIFA elk een aparte verkiezing voor de beste voetballer van de wereld.

Mourinho uitgeroepen tot coach van het jaar

José Mourinho heeft de prijs voor beste trainer van het jaar 2010 in de wacht gesleept.De Portugees bleef Josep Guardiola (FC Barcelona) en Vicente del Bosque (Spanje) voor.

Mourinho kende een uiterst succesvol 2010. Met Internazionale won hij de Serie A en de Italiaanse beker. Bovendien won hij met de Italianen de Champions League waarin Inter in de finale het Bayern van Louis van Gaal versloeg.

Mourinho stapte afgelopen zomer over naar Real Madrid.

Ton in hulpfonds gedupeerden Waterlandziekenhuis

Het Waterlandziekenhuis in Purmerend steekt een ton in een fonds voor gedupeerde patiënten van een ontslagen orthopeed. Het geld is bedoeld voor mensen die door de medische missers van de arts in afwachting van hun claim in financiële moeilijkheden komen.

Er zijn sinds maart 61 claims ingediend, laat het ziekenhuis weten. De klachtencommissie ontving 88 klachten over de arts, die 25 jaar in het ziekenhuis werkte.

De 60-jarige orthopeed Cees de Bruin werd in juli ontslagen. Een onafhankelijke onderzoekscommissie had geconcludeerd dat de rugspecialist een 'te groot risico' vormde voor het ziekenhuis en de patiënten. Sommige patiënten liepen blijvend letsel op en enkelen moesten na een ingreep van de chirurg opnieuw onder het mes.

Man verkracht vriendin met tatoeŽermachine

Een 42-jarige tatoeëerder heeft een opmerkelijk voorwerp gebruikt om zijn vriendin te penetreren. Met behulp van zijn tatoeagewerktuig wist hij bij de 26-jarige vrouw binnen te dringen.

Uiteraard ging dit niet zonder slag of stoot. Jef Whitehead uit Chicago mepte haar zaterdagochtend eerst bewusteloos door haar met haar hoofd tegen de muur te slaan. Ook viel hij zijn vriendin aan met een schaar.

Toen de vrouw weer bij bewustzijn was, ontdekte ze dat ze was verkracht met de tatoeëermachine. Naar verluidt sloeg haar vriend haar hierop weer bewusteloos, waarna ze ontwaakte op straat even buiten de tattooshop.

De politie heeft Whitehead in de boeien geslagen. Gisteren bepaalde de rechter zijn borgsom op 350.000 dollar.

Bewoners flats Meppel weg uit woning

In totaal 21 bewoners van drie wooncomplexen in Meppel maken inmiddels gebruik van een vervangende woonruimte, nadat de verwarmingsketels er zijn afgesloten. Ook verblijft een aantal bewoners bij familie of vrienden. Dat melden de gemeente Meppel en woningcorporatie Woonconcept maandag.

Vrijdag maakte de Drentse gemeente bekend de 44 verwarmingsketels in de woningen in de complexen aan de Thorbeckelaan, de Piersonstraat en de Donker Curtuisstraat af te sluiten. De bewoners kregen kachels of alternatieve woonruimte aangeboden. Buiten de flats werden daarnaast mobiele douches met warm water geplaatst. Dit weekend is nog eens nagegaan of bewoners toch niet tijdelijk elders wilden wonen, bijvoorbeeld in een recreatiewoning.

Op eerste kerstdag kwamen een 23-jarige man en zijn 19-jarige vriendin in een flat aan de Thorbeckelaan om het leven door koolmonoxidevergiftiging. Na het fatale incident werden koolmonoxidemelders in de flats geplaatst.

De melders waren sindsdien meerdere keren afgegaan. Dat heeft volgens de gemeente gezorgd voor onrust onder de bewoners. Daarnaast zijn vragen ontstaan rondom de aanleg van de centrale verwarmingsinstallaties in de flats, waarop de burgemeester van Meppel vrijdagavond besloot dat alle ketels moesten worden uitgeschakeld.

Woonconcept onderzoekt momenteel hoe het probleem met de cv-ketels is op te lossen. Voor vrijdag moeten de bewoners meer duidelijkheid hebben gekregen over de vervolgacties, zo heeft de woningcorporatie beloofd.

Politie en justitie onderzoeken de dood van de 23-jarige man en zijn vriendin op eerste kerstdag. De verwachting is dat de resultaten van dit onderzoek eind januari bekend zijn. De gemeente wil op dit moment in het kader van het onderzoek geen informatie hierover verstrekken.

Twitterende Babel aangeklaagd door FA

Ryan Babel is als eerste voetballer in Engeland door de FA aangeklaagd vanwege zijn uitspattingen op Twitter. De aanvaller van Liverpool zorgde gisteren voor de nodige commotie door op internet stevige kritiek te uiten op scheidsrechter Howard Webb. De Engelse voetbalbond FA stelde direct een onderzoek in en besloot vandaag de Nederlander te vervolgen vanwege "onbehoorlijk gedrag".

Gisteren plaatste Babel op zijn twitterpagina een gefotoshopte afbeelding van Webb in een Manchester United-shirt, met daarbij de tekst: "En ze noemen hem een van de beste scheidsrechters. Wat een grap." De Nederlander achtte de scheidsrechter verantwoordelijk voor de 1-0 bekernederlaag van zijn ploeg tegen Manchester United.

Babel bood via zijn Twitter gisteravond direct zijn excuses aan. Nu de FA de voetballer heeft aangeklaagd, hangt hem mogelijk toch een schorsing boven het hoofd.

Wesley Snipes werkt mee aan game vanuit de gevangenis

Wesley Snipes werkt vanuit de gevangenis mee aan een nieuw te verschijnen game genaamd: Julius Styles: The International. De game combineert actie met puzzels en verschijnt in juni op de iPhone en iPad.  De game verschijnt later ook nog op Android, XBLA en het PSN.

De game is door Wesley Snipes geïnspireerd door eerdere karakters die hij speelde in films: "Inspired by my desire to bring my Art of War, Murder at 1600 and Passenger 57 characters into the game world," en "Julius Styles will offer something for both the mind game strategist and the kick-ass special ops warrior lover."

Het spel wordt ontwikkeld door Lapland Studios en zodra Wesley Snipes vrijkomt in 2013 zal hij gaan beginnen aan een film over Julius Styles.

Julius

Geen exclusief karakter voor 360-versie Mortal Kombat

Zoals wel meer franchises krijgt ook Mortal Kombat een reboot. Dit betekent dat de developers weer van begin af aan aan een game werken, zodat alleen de beste eigenschappen erin verwerkt worden.

Naast de gebruikelijke cast krijgt het spel ook bezoek van de Spartaanse held Kratos in de vorm van een PlayStation-exclusive character. Mocht je je als Xbox-fanaat afvragen of jij ook een exclusive character krijgt, dan heb ik slecht nieuws voor je. Kratos op de PlayStation-versie is, volgens de officiële Twitter-account van de game, de enige exclusive.

The ONLY exclusive is Kratos to PS3. - @MK_MortalKombat

De game komt dit jaar uit voor de Xbox 360 en de PlayStation 3. Een PC-versie wordt op het moment nog overwogen.

Bekijk bewegende beelden van Street Fighter IV

Eén van de games die dit jaar op de 3DS zal verschijnen is Super Street Fighter IV 3D Edition. Alhoewel de game 3D-graphics zal bevatten, blijft de gameplay in 2D. De gameplay wordt dus niet door het visuele 3D-geweld beïnvloed. Hiernaast zal de game zal alle fighters uit de PlayStation- en Xbox-versies bevatten. Hieronder kun je de gestreamde gameplay van de game bekijken.

Van Cutsen stopt met internationaal badminton

Badmintonster Rachel van Cutsen heeft een punt gezet achter haar internationale loopbaan. De Nederlandse liep vorig jaar april een zware knieblessure op en is hier nog altijd niet van hersteld.

Het kraakbeen en de meniscus kunnen niet meer voor de volle honderd procent herstellen en zodoende besloot de 26-jarige Van Cutsen een einde te maken aan haar internationale loopbaan als badmintonster.

Van Cutsen wist in 2006 met de Oranje-dames als tweede te eindigen tijdens het WK en wist in 2009 de Europe Finals te winnen. De badmintonster zal in competitieverband wel in actie blijven komen voor haar Franse club Grande-Synthe.

DLC voor R.U.S.E komt volgende week

Ubisoft heeft vandaag bekendgemaakt dat er voor R.U.S.E volgende week een nieuwe DLC-Pack uit komt. De DLC krijgt de naam Chimera Pack en zal per 18 januari beschikbaar zijn. Wat de DLC bevat is nog niet bekend maar dit wordt spoedig bekendgemaakt.

Vorige maand was er ook een DLC beschikbaar voor R.U.S.E genaamd Manhattan Project Pack en die was gratis te downloaden via steam. Even wachten op informatie dus.

RUSE

'Knokploeg op krakers afgestuurd'

De krakers die sinds zondag het pand op de Munt te Amsterdam bezetten, hebben vandaag bezoek gehad van een knokploeg, zo zeggen ze zelf.

Een groep mannen probeerde volgens de krakers vanochtend op gewelddadige wijze het pand binnen te dringen en te ontruimen.

De knokploeg zou zijn gestuurd door de eigenaar van het pand, vastgoedbeheerder Willem Speerstra Junior. "Deze gewelddadige poging om de krakers te ontruimen maakt eens te meer duidelijk wat voor een type speculant Willem Speerstra Junior is." De krakers hebben aangifte bij de politie gedaan.

Ze zijn ook boos op de VVD, omdat de partij de onmiddellijke ontruiming heeft geëist van het pand op de Munt en de eveneens zondag gekraakte huizen in de Ten Katestraat. "De VVD spreekt zo haar steun uit aan gewelddadige speculanten en wil ook nog dat de krakers die deze pijnlijke leegstand in het hart van de stad aankaarten, hard aangepakt worden in plaats van dat deze partij iets tegen dit soort roekeloze speculatie praktijken wil doen."

De vastgoedbeheerder was maandagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Dalglish wil Liverpool uit het slop helpen

Kenny Dalglish werd afgelopen weekend aangesteld als vervanger van Roy Hodgson bij Liverpool. De manager wil zijn club uit het slop helpen.

Zaterdag zat hij voor het eerst op de bank bij Liverpool, twintig jaar nadat hij als speler afscheid had genomen van zijn club. Hij was al een tijd uit beeld geraakt. De Schot won met Blackburn Rovers de Premier League-titel in 1995, maar zat vervolgens ruim tien jaar zonder club.

Dalglish begon zijn avontuur bij Liverpool zaterdag met een 1-0 nederlaag tegen Manchester United in de FA Cup. Hij hoopt op betere tijden. "Ik ga om met de druk zoals iedereen dat doet", zei de manager na zijn eerste nederlaag als trainer van Liverpool.

"Ik doe er alles aan om deze club er beter voor te laten staan. Alles wat ik nu kan doen is mijn belofte nakomen die ik in 1977 maakte toen ik voor het eerst tekende bij deze club, ze krijgen namelijk honderd procent van Kenny Dalglish en dat is waar het op dit moment om gaat."

FC Twente-speler Kuiper opnieuw uitgeschakeld

Nicky Kuiper is opnieuw lange tijd niet beschikbaar voor FC Twente. De 21-jarige back heeft de voorste kruisband en de buitenband van zijn linkerknie gescheurd. Dat heeft MRI-onderzoek in een ziekenhuis vandaag uitgewezen.

Kuiper raakte afgelopen weekend tijdens het trainingskamp in het Spaanse La Manga geblesseerd. Hij pakte direct het vliegtuig naar Nederland voor verder onderzoek. Voor de jonge verdediger is het de derde keer binnen een jaar dat hij zwaar geblesseerd raakt aan zijn knie. Hij wordt binnenkort geopereerd.

Juf geeft jongen blowjob in klaslokaal

De Amerikaanse politie heeft een 37-jarige lerares uit de staat New York opgepakt. Marla Gurecki-Haskins heeft met meerdere leerlingen seks gehad. Een van de leerlingen werd zelfs door haar gepijpt in een klaslokaal.

De docente zou met maar liefst vier leerlingen het bed in zijn gedoken. Via de mobiele telefoon werden er seksafspraakjes met de jongens gemaakt.

In april vorig jaar zou een 16-jarige leerling van het Canandaigua Academy door de hitsige lerares zijn gebeld om een wip te maken. De knaap maakte er uiteraard gretig gebruik van. Een 17-jarige leerling zou zelfs tijdens de les door haar zijn gepijpt in een klaslokaal. Ook zou Gurecki-Haskins zich hebben vergrepen aan twee andere 16-jarige scholieren.

Na een anonieme tip werd de lerares met administratief verlof gestuurd. De politie heeft de vrouw flink aan de tand gevoeld. Omdat ze echter blijft ontkennen, is ze inmiddels weer vrijgelaten.

Definitief groen licht voor transfer Amrabat

Nordin Amrabat verkast definitief van PSV naar Kayserispor. De clubs bereikten vorige week al een akkoord, maar de transfer liep vertraging op omdat een bankgarantie van de Turkse club op zich liet wachten. Nu die maandag alsnog is afgegeven staat niets Amrabats eerste buitenlandse avontuur meer in de weg.

"De club heeft keurig aan alle verplichtingen voldaan", bevestigt technisch manager Marcel Brands op de clubsite. De 23-jarige Amrabat tekent bij de nummer vier van Turkije een contract voor 4,5 jaar.

Amrabat kon dit seizoen onder Fred Rutten niet rekenen op een basisplaats. Hij kwam maar zes keer als invaller binnen de lijnen. In totaal speelde de aanvaller 56 duels voor de Eindhovense club, die hem in de zomer van 2008 overnam van VVV-Venlo.

Sony komt met exclusieve gameslijst voor 2011

Al sinds het begin van de gamesconsole woeden er hevige discussies over welke beter is dan de ander. Af en toe komen er verkapte kijk-mijn-console-eens-nieuwtjes. En dit is er één van want Sony heeft namelijk op de PlayStation Blog een lijst met exclusieve PS3-games voor 2011 gepubliceerd.

De lijst zal waarschijnlijk niet alle exclusieve games bevatten maar dit zijn waarschijnlijk de grootste namen. Bekijk meer informatie over de onderstaande titels hier.

 • Ar tonelico Qoga: Knell of Ar Ciel (maart) 
 • Hyperdimension Neptunia (februari) 
 • The Ico and Shadow of the Colossus Collection (voorjaar) 
 • inFAMOUS 2  
 • Journey  
 • Killzone 3 (25 februari) 
 • The Last Guardian (feestdagen) 
 • LittleBigPlanet 2 (18 januari) 
 • MLB 11 The Show (8 maart) 
 • MotorStorm Apocalypse (voorjaar) 
 • No More Heroes: Heroes’ Paradise (herfst) 
 • PixelJunk Shooter 2  
 • PlayStation Move Heroes (voorjaar) 
 • Ratchet & Clank: All 4 One (herfst) 
 • Resistance 3 (6 september) 
 • SOCOM 4 
 • Sorcery  
 • Twisted Metal  
 • UNCHARTED 3: Drake’s Deception (4 november) 
 • Yakuza 4 (15 maart)

Best verkochte games van 2010 in het VK

In 2010 zijn er weer genoeg games uitgekomen, maar welke games zijn nou het best verkocht? Gfk Chart Track deed een onderzoek naar de meest verkochte games in het Verenigd Koninkrijk en heeft een top tien gepubliceerd zonder cijfers erbij. De nummer één komt niet uit onverwachte hoek.

Op de eerste plaats vinden we Call of Duty: Black Ops, dit is de tweede keer achter elkaar dat Call of Duty deze positie inneemt in het jaarlijkse lijstje van Gfk. De Just Dance-games staan er twee keer in, en een kleine verrassing is wel Battlefield: Bad Company 2 die de laatste plaats bezet.

2010 All Formats Chart

1: Call of Duty: Black Ops (Activision)
2: FIFA 11 (EA)
3: Just Dance (Ubisoft)
4: Red Dead Redemption (Take-Two)
5: Wii Fit Plus (Nintendo)
6: Just Dance 2 (Ubisoft)
7: Assassin’s Creed: Brotherhood (Ubisoft)
8: Wii Sports Resort (Nintendo)
9: Halo: Reach (Microsoft)
10: Battlefield: Bad Company 2 (EA)

2010 Nintendo Wii Chart

1. Just Dance
2. Wii Fit Plus
3. Just Dance 2
4. Wii Sports Resort
5. New Super Mario Bros WII

2010 Sony PlayStation 3 Chart

1. Call Of Duty: Black Ops
2. FIFA 11
3. Gran Turismo 5
4. Red Dead Redemption
5. Assassins Creed: Brotherhood

2010 XBox 360 Chart

1. Call Of Duty: Black Ops
2. FIFA 11
3. Halo: Reach
4. Red Dead Redemption
5. Assassin’s Creed: Brotherhood

2010 Nintendo DS Chart

1. Professor Layton And The Lost Future
2. New Super Mario Bros
3. Art Academy
4. Pokemon Soulsilver
5. Mario Kart DS

2010 Sony PSP Chart

1. FIFA 11
2. LittleBigPlanet
3. Gran Turismo
4. Assassin’s Creed: Bloodlines
5. Fifa 10

2010 PC Chart

1. Football Manager 2011
2. Football Manager 2010
3. The Sims 3
4. World of Warcraft: Cataclysm
5. Starcraft II: Wings of Liberty

Dassenverhuizing kost gemeente drie ton

De verhuizing van vier dassen heeft de gemeente Ede 300.000 euro gekost. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente maandag.

De dassen werden eerder tijdens het kappen van bomen in de nieuwbouwwijk Kernhem aangetroffen. De das is een beschermde diersoort. De vier dieren moesten worden verplaatst, zodat de nieuwbouwwijk kan worden ontwikkeld.

De gemeente moest een andere instantie, Alterra van de Wageningen Universiteit, inhuren om de verplaatsing naar een dassenburcht in de Achterhoek te regelen. Volgens de woordvoerder heeft de gemeente hiervoor de drie ton beschikbaar gesteld. De achterhoek is volgens deskundigen een 'ideale' habitat voor de dieren.

De vondst van de dassen heeft overigens geen gevolgen gehad voor de ontwikkeling van het gebied. Het westelijke deel was eerder al vrijgegeven. Daar wordt nu ook al gebouwd.

De verhuizing van twee dassen verliep donderdag succesvol, meldde de gemeente vrijdag al. Ze verkeren in goede gezondheid en zijn van een zender voorzien. Hoe het met de twee andere dieren is, is onduidelijk.

FNV schrikt van gesjoemel met flexwerkers

De FNV is zich 'rot geschrokken' van de manier waarop bedrijven ontslagregels 'omzeilen' door ontslagen personeel weer in dienst te nemen als flexwerkers. Dat zei voorzitter van de vakcentrale Agnes Jongerius maandag in haar nieuwjaarsspeech.

Volgens Jongerius zijn flexwerkers vooral bedoeld om bij te springen in geval van ziekte of vanwege de drukte. Maar uit onderzoek van de FNV blijkt dat werknemers vaak worden ontslagen om vervolgens weer in dienst te worden genomen als flexwerker. 70 procent van de ontslagen vaste werknemers die terugkwamen als flexwerker ging hetzelfde werk doen als voorheen, maar onder slechtere voorwaarden.

Verder heeft 60 procent niet vrijwillig voor een dergelijk contract gekozen. En bijna de helft van de flexwerkers verdient minder dan vaste werknemers in dezelfde functie.

Jongerius staat in beginsel positief tegenover het inhuren van freelancers, uitzendkrachten of gedetacheerden. "Maar wat we vandaag aan de kaak stellen zijn mensen met een vaste baan die weggewerkt worden en dan als flexkracht terug mogen komen. Dat willen we voorkomen." Zij wijst erop dat 60 procent van hen kostwinner is. "Hun bestaanszekerheid is in het geding."

Nog deze maand gaat een delegatie van de vakcentrale naar het ministerie van Sociale Zaken om dit 'verkapte omzeilen van ontslagregels' aan te kaarten bij minister Henk Kamp (VVD). Zij eist dat er geen ontslagvergunningen meer worden afgegeven om mensen eerst te ontslaan en hen later weer terug in dienst te nemen als flexwerker. Ook heeft de FNV een meldpunt geopend.

Drinkwater Moerdijk niet vervuild

Het drinkwater in en rondom Moerdijk, waar woensdag een hevige brand woedde, is niet verontreinigd. Dat bevestigde een woordvoerster van waterleverancier Brabant Water nadat maandag uitslagen van eerste tests waren binnengekomen.

Vrijdag werd bekend dat de sloten rondom het door brand verwoeste bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk zwaar verontreinigd zijn met onder meer benzeen, naftaleen en tolueen, afkomstig uit de afgebrande fabriek. Het drinkwater wordt door Brabant Water echter gewonnen op 200 meter diepte.

"We hebben ter geruststelling van de burgers het grondwater extra gecontroleerd. Maar zoals blijkt uit de eerste tests is er niets met de kwaliteit van het water aan de hand", aldus de zegsvrouw.

Drinkwater Moerdijk niet vervuild
Drinkwater Moerdijk niet vervuild (Foto: ANP)

Cataclysm doet het goed in eerste maand

Cataclysm is een uitbreiding voor de populaire MMORPG World of Warcraft en doet het zeer goed volgens Blizzard. In de eerste 24 uur verkocht de uitbreiding zo'n 3,3 miljoen stuks en in de eerste maand is dit gestegen naar 4,7 miljoen stuks maakte Blizzard vanmiddag bekend.

Blizzard geeft aan dat de uitbreiding de snelst verkopende PC-game ooit is en ook in Engeland is het de best verkochte PC-game. Volgens Blizzard wordt de uitbreiding goed ontvangen door de gemeenschap en zijn er zelfs al gesprekken gaande over een vierde uitbreiding. Lees hier de FOK!games recensie van Cataclysm.

WOW

Doelman Weidenfeller tot 2014 bij Dortmund

Roman Weidenfeller verdedigt ook de komende jaren het doel van Borussia Dortmund. De 30-jarige keeper is met de koploper van de Bundesliga een contractverlenging tot juni 2014 overeengekomen. Zijn oude verbintenis liep komende zomer af.

Weidenfeller is 'trots' op zijn nieuwe contract. "Ik ben blij dat ik als een van de leiders mee mag helpen om de positieve ontwikkeling van de club gestalte te geven", zegt de doelman die sinds 2002 onder contract staat bij Dortmund.

Sindsdien speelde de sluitpost 205 competitiewedstrijden. Dit seizoen miste Weidenfeller nog geen minuut. Hij is met tien tegentreffers bovendien de minst gepasseerde keeper van de Bundesliga. "Roman is al lange tijd een belangrijke kracht voor onze ploeg", benadrukt sportief directeur Michael Zorc op de clubsite. Dortmund, dat tien punten voorsprong heeft op FSV Mainz en Bayer Leverkusen, hervat de competitie vrijdag tegen Leverkusen.


Weidenfeller tot 2014 bij Dortmund(Foto: Novum)

Wekelijkse Engelse top 40

Ik presenteer u de Engelse game top 40 van zondag 02-01-2011 t/m zaterdag 08-01-2011. Klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. Just Dance 2 blijft op één staan, Art Academy komt vanuit het niets terug in de top tien en Wii Fit Plus stijgt vanwege de goede voornemens.

Wii Fit Plus stijgt naar de tweede plaats en is daarmee ook de stijger van de week. Zakker van de week is Fable III die met elf plaatsen zakt van 14 naar 25.

In de lijst bestaat uit negen Wii-games, zeventien Xbox 360-games, negen PlayStation 3-games, één PC-game, geen PSP-game en vier DS-games.

Top40

CocaÔne in koekjes aangetroffen op Schiphol

Een 49-jarige vrouw uit Amsterdam is op Schiphol gearresteerd met 3 kilo koekjes waarin cocaïne zat. Ze liep vrijdag tegen de lamp, nadat ze met het vliegtuig uit Suriname was aangekomen. Dat meldt de marechaussee.

Bij een controle stuitte de douane op vijf bakjes met koekjes in de handbagage van de vrouw. Omdat douanebeambten onraad roken, werd de vrouw aangehouden en werden de 59 koekjes onderzocht. Die bleken vol te zitten met coke. De vrouw zit vast.

Op Schiphol worden wel vaker verdovende middelen in etenswaren aangetroffen. In december werd een partij pepers onderschept die vol met cocaïne zaten. Eerder werd in partijen sperziebonen, kerriepoeder, broodjes, snoep en pindadoppen drugs gevonden.

Spelers Bundesliga zien Kagawa als ontdekking

Shinji Kagawa is uitgeroepen tot de ontdekking van de Bundesliga van de eerste seizoenshelft. De 21-jarige Japanner van Borussia Dortmund kreeg in de verkiezing van het Duitse tijdschrift Kicker van 286 collega's op het hoogste niveau 29,3 procent van de stemmen.

Kagawa kwam afgelopen zomer over van Cerezo Osaka uit zijn geboorteland, maar had nauwelijks tijd nodig om zich aan te passen. In zeventien competitiewedstrijden wist de vleugelaanvaller achtmaal het net te vinden. Bovendien maakte de zeventienvoudig Japans international vier goals in acht optredens in de Europa League.


Spelers Bundesliga zien Kagawa als ontdekking  (Foto: Novum)

Leraar aangehouden vanwege bezit kinderporno

Een leraar op een basisschool in Vught is aangehouden voor het bezit van kinderporno. Ook zou hij webcambeelden van seksueel getinte contacten met minderjarigen hebben gemaakt.

De 34-jarige man uit Drunen werd op 27 december aangehouden en zit sindsdien vast, maar het Openbaar Ministerie in Den Bosch maakte het nieuws pas maandag bekend. Hij gaf les op een basisschool De Piramide in Vught. Ouders van de leerlingen zijn maandagmiddag geïnformeerd.

De aanhouding komt voort uit een internationaal onderzoek naar kinderporno op internet. Bij de man thuis is kinderporno gevonden waarop jongens vanaf 12 jaar te zien zijn. Het OM heeft geen aanwijzingen dat de verdachte seksueel contact heeft gehad met minderjarigen.

Stekelenburg: "Aanvoerdersband verandert mij niet"

Maarten Stekelenburg gaat niet naast zijn schoenen lopen als aanvoerder van Ajax. De 28-jarige doelman zegt dat op de website van zijn zaakwaarnemer Sport Promotion. "Natuurlijk beschouw ik het als een eer, maar ik blijf gewoon de dingen doen die ik altijd al doe." Trainer Frank de Boer verkoos Stekelenburg boven spits Luis Suarez, die de aanvoerdersband anderhalf jaar droeg.

"De trainer verklaarde dat hij liever een Nederlandssprekende aanvoerder voor het elftal had. En dat de keuze dus op mij was gevallen. Dat streelde me wel", geeft Stekelenburg aan.

De doelman van het Nederlands elftal is sinds 2001 vrijwel onomstreden in Amsterdam en speelde sindsdien 183 competitiewedstrijden. "Ik loop hier natuurlijk al een tijdje rond. Ik denk dat de jongere jongens best wel naar me zullen luisteren als ik iets te melden heb."

Ajax speelt nog een oefenwedstrijd tegen Galatasaray, waarna Stekelenburg volgende week woensdag zijn eerste officiële wedstrijd als aanvoerder speelt.

Zwarte lijst 'rookhoreca' in de maak

Clean Air Nederland gaat een lijst publiceren van horecagelegenheden waar nog steeds gerookt wordt. De zwarte lijst wordt binnen enkele weken op de site van de belangenvereniging geplaatst. Mensen kunnen op de website melding maken van cafés of restaurants waar gerookt wordt.

Directeur van Clean Air Nederland Willem van den Oetelaar laat maandag weten dat hij door het publiceren van de lijst mensen wil informeren over plekken waar wordt gerookt. Dat hij de controleurs van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) hiermee een handje helpt geeft hij grif toe. "Als zij het rookverbod willen handhaven kunnen zij de lijst raadplegen."

Onlangs maakte de nVWA bekend dat in ruim de helft van de kroegen en disco's weer wordt gerookt. Het nieuwe kabinet heeft het rookverbod voor kleine cafés zonder personeel versoepeld. Daar mag weer worden gerookt. Voorwaarde is dat het café kleiner is dan 70 vierkante meter. Ook moet de horecagelegenheid vrijwel uitsluitend gericht zijn op het verstrekken van alcoholhoudende dranken.

Soapie Jan Kooijman wordt vader

Soapie Jan Kooijman wordt binnenkort voor de eerste keer vader. De vriendin van de 29-jarige GTST-acteur is nu ruim drie maanden in verwachting. Dit maakte de soapie maandag bekend.

Kooijman en zijn vriendin, die werkt als docente, zijn al negen jaar samen. Het stel ontmoette elkaar bij het Scapino Ballet in Rotterdam. Het paar is erg blij met de komst van het kindje, dat in juli ter wereld moet komen.


Persiflage Jan Kooijman afgelopen zaterdag in De TV Kantine (Fragment op 2:03)

Geen steun voor schaduwkabinet

De oproep tot het vormen van een schaduwkabinet tegenover het kabinet-Rutte vindt weinig weerklank. Alleen GroenLinks-fractieleider Jolande Sap reageert positief.

Het idee werd dit weekeinde gelanceerd door de Tilburgse PvdA-wethouder Jan Hamming. Hij verwees daarbij naar de jaren zeventig, toen PvdA, D66 en PPR een schaduwkabinet vormden onder leiding van toenmalig PvdA-voorman Joop den Uyl. Anno 2011 zouden 'verschillende partijen die ons vinden op inhoud en op de betekenis voor mensen' opnieuw een schaduwregering tegenover Rutte kunnen vormen.

Jolande Sap pakte de handschoen maandag meteen op. Een progressief schaduwkabinet met PvdA, D66 en GroenLinks is 'haalbaar op de lange termijn', zei de nieuwe fractieleider in een vraaggesprek met nu.nl. Sap is een voorstander van 'programmatische samenwerking waarbij je niet jezelf hoeft te verliezen, maar wel duidelijk maakt dat je samen ergens voor gaat'.

De twee beoogde coalitiepartners zien echter weinig in het voorstel. "Een schaduwkabinet is nu niet het eerste waar wij aan denken", zei PvdA-leider Job Cohen in een reactie. "Maar het is belangrijk dat mensen zien dat er alternatieven zijn. Dat mensen weten dat het anders kan."

Ook Alexander Pechtold (D66) is weinig enthousiast. "Ik denk dat mensen meer geïnteresseerd zijn in wat we als oppositiepartijen gaan doen dan hoe we het in procedures gaan vatten", zei hij maandag op Radio 1. De fractievoorzitter is voor samenwerking, maar tegen 'samenklonteren'. Wanneer iedere oppositiepartij het kabinet op een eigen manier van repliek dient, kan de oppositie 'over de breedte' haar kracht tonen. "En hoeven we niet bij elkaar op schoot."

Mario Kart 3DS trailer eindelijk online

Mario Kart 3DS werd aangekondigd tijdens E3 vorig jaar, maar heeft nog steeds geen release-datum. Wel is onderstaande trailer getoond, maar het is nu voor het eerst iemand gelukt om de trailer op te nemen en online te zetten. De lezers van het Official Nintendo Magazine hebben dit spel uitgeroepen tot "meest gewilde 3DS titel".

In de trailer zul je bekende Mario Kart beelden zien: de gigantische Goomba's, inktvlekken op de helm van Mario, bananenschillen die ontweken moeten worden, driftende karts... Kortom; we kunnen niet wachten!

 

Witteman baalt van kijkcijferterreur

Paul Witteman baalt er van dat alles in Hilversum draait om kijkcijfers. Volgens de presentator wordt de Nederlandse televisie een stuk kwalitatiever als de kijkcijfers niet meer gemeten zouden worden.

"Er komt dan ruimte voor documentaires en lange interviews, zoals bij de failliete zender Het Gesprek. Voor onbekende opera's en films uit de derde wereld. En dan zeggen we na afloop tegen elkaar: 'Wat jammer eigenlijk dat we geen kijkcijfers meer hebben. Want wat zouden ze goed zijn!'", aldus Witteman.

Volgens de VARA-coryfee begint elke televisiemaker zijn dag met het bezoeken van de website van Stichting KijkOnderzoek: "Dat nerveus loeren naar die site is een verslavende bezigheid, vooral als de kijkcijfers goed zijn. Er zijn ook collega's die somber ontbijten omdat de kijkdichtheid van hun product tegenvalt. En er is een aantal makers dat zegt niet in de kijkcijfers geïnteresseerd te zijn. In de meeste gevallen maken zij een programma waarvan de toekomst onzeker is omdat hun directeur wel rekening houdt met het publieksbereik van zijn kostbare producten."

Witteman denkt dat kijkcijfers niet altijd de juiste raadgevers zijn: "Te vaak zijn voorspellingen niet uitgekomen. Het inhuren van populaire presentatoren is geen garantie voor succes, zo is dit seizoen op allerlei niveaus gebleken. Zelfs John de Mol zit er wel eens naast. Misschien zou er zonder de tucht van kijkcijfers ruimte komen voor de kwaliteit die wordt verondersteld bij programma's voor een klein publiek."


VARA-presentator Paul Witteman baalt van kijkcijferterreur (Foto: P&W)

Uitslagen Spanje speelronde 18

Afgelopen weekend werd in de Spaanse Primera División weer volop gevoetbald. Ook deze week geeft FOK!sport je een update van de gebeurtenissen in deze competitie en geeft een overzicht van uitslagen, stand, topscorers en het programma voor de eerstvolgende speelronde.

Naast alle overige competitiewedstrijden stond ook de topper tussen Real Madrid en Villarreal op het programma. Je kan het verslag van deze wedstrijd hier nog eens rustig nalezen.

FC Barcelona boekt twaalfde competitiezege op rij

FC Barcelona lijkt vooralsnog ongenaakbaar te zijn in de Spaanse competitie. De formatie van trainer Josep Guardiola won afgelopen weekend met 4-0 van Deportivo La Coruña en boekte daarmee zijn twaalfde competitiezege op rij.

De Catalanen speelden tegen Deportivo La Coruña niet hun beste wedstrijd, maar legden ook deze keer weer een aantal mooie acties op de mat. Na een klein half uur kwamen de bezoekers via David Villa, die door Lionel Messi werd bediend, op voorsprong.

Zeven minuten na de pauze deed Messi wederom van zich spreken en nam de tweede treffer, een zeer fraaie vrije trap, voor zijn rekening. In het slot van de wedstrijd, waarin Ibrahim Afellay zijn competitiedebuut maakte, schakelde FC Barcelona een tandje bij en liep vervolgens uit naar 4-0. De doelpunten kwamen op naam van Andrés Iniesta en Pedro Rodriguéz.

Espanyol boekt overtuigende overwinning op Real Zaragoza

Espanyol heeft in de Primera División een overtuigende zege geboekt op Real Zaragoza. De Catalanen waren in eigen huis met 4-0 te sterk. Dankzij de overwinning in eigen huis komt de ploeg van trainer Mauricio Pocchetino nu op 31 punten.

Espanyol ondervond in Estadi Cornella-El Prat totaal geen hinder van laagvlieger Real Zaragoza. Pablo Osvaldo wees de Catalanen de weg met de openingstreffer na negen minuten. Het duel was voor de rust al beslist. Luis Garcia verdubbelde de voorsprong vanaf de strafschopstip.

Drie minuten later was het opnieuw raak voor de thuisploeg. Alvaro Vazquez verving doelpuntenmaker Osvaldo al vroeg in de wedstrijd en vergrootte vijf minuten na zijn entree de marge voor Espanyol (3-0). In de tweede helft gaf invaller Sergio Garcia de overwinning extra glans: 4-0.Uitslagen speelronde 18:

Thuis Uit Uitslag
Malaga CF Athletic de Bilbao 1-1
Real Sociedad Sevilla FC 2-3
Deportivo la Coruna FC Barcelona 0-4
Real Mallorca UD Almeria 4-1
Osasuna Getafe CF 0-0
Espanyol Real Zaragoza 4-0
Racing Santander Sporting de Gijón 1-1
Real Madrid Villarreal 4-2
Levante UD Valencia 0-1


De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Barcelona 18 16 1 1 49 57-10
2 Real Madrid 18 15 2 1 47 46-16
3 Villarreal 18 11 3 4 36 34-18
4 Valencia 18 10 4 4 34 27-20
5 Espanyol 18 10 1 7 31 23-24
6 Atletico Madrid 17 8 3 6 27 27-19
7 Getafe CF 18 8 3 7 27 28-25
8 Real Mallorca 18 8 3 7 27 23-21
9 Athletic de Bilbao 18 8 2 8 26 27-30
10 Sevilla FC 18 8 2 8 26 25-29
11 Real Sociedad 18 7 1 10 22 25-31
12 Deportivo la Coruna 18 5 6 7 21 15-24
13 Racing Santander 18 5 5 8 20 14-24
14 Hercules CF 17 5 4 8 19 18-25
15 Osasuna 18 4 6 8 18 15-21
16 Malaga CF 18 5 2 11 17 23-37
17 Levante UD 18 4 3 11 15 19-29
18 Sporting de Gijón 18 2 7 9 13 15-27
19 UD Almeria 18 2 7 9 13 16-31
20 Real Zaragoza 18 2 7 9 13 16-32


Kijk voor meer statistieken uit de Primera División op deze pagina!

Joling: Situatie SBS 6 heel naar

Gerard Joling vindt de huidige situatie bij SBS 6 heel naar. Dit zei de SBS-presentator zondag in het RTL 4-programma Life 4 You van Carlo Boszhard en Irene Moors.

Jolings werkgever kampt al tijden met tegenvallende kijkcijfers. Joling: "Natuurlijk is het vervelend. Het is toch een soort clubje waar je bijhoort. Het is hartstikke naar dat de programma's wat minder scoren."

Joling ziet de toekomst wel positiever in: "Het wordt in de pers vaak wat erger gemaakt. We gaan gewoon met een nieuwe ronde beginnen. Eind januari start Sterren Dansen op het IJs. Daar heb ik heel veel zin in."

Sterren Dansen op het IJs neemt het vanaf eind januari onder meer op tegen de RTL 4-hit X Factor. "Ik hoop dat het gaat lukken, maar het gaat een zware strijd worden, er staan immers prachtige programma's tegenover ons. Al met al verwacht ik een enige show", aldus Joling.


Gerard Joling: Situatie SBS 6 heel naar (Foto: Novum)

FC Twente huurt Onyewu toch

FC Twente heeft zich deze winterperiode toch weten te versterken. De Amerikaan Oguchi Onyewu zal voor een half jaar gehuurd worden van AC Milan. De verdediger moet nog wel door de Tukkers medisch gekeurd worden.

De komst van Onyewu heeft mogelijk te maken met de zware blessure die Nicky Kuiper opgelopen heeft op trainingskamp in La Manga. De Nederlander scheurde zijn voorste kruisband af en zal lange tijd niet inzetbaar zijn.

Onyewu kwam in de afgelopen zes maanden niet in actie van AC Milan en kampt met een gebrek aan wedstrijdritme. Toch wordt de sterke Amerikaan gezien als een goede aanvulling in de selectie van de Tukkers. Zeker als Douglas deze transferperiode nog naar een andere club verkast.

Tuitert fit voor skate-off

Mark Tuitert zal op tijd fit zijn voor de skate-off die op 17 januari in Thialf gehouden wordt voor het laatste wereldbekerticket op de 1.000 meter. De Control-rijder zal het op moeten nemen tegen zijn teamgenoot Kjeld Nuis.

Tuitert kon vandaag in Heerenveen de ijstraining met zijn teamgenoten weer volledig volgen. De olympisch kampioen op de 1.500 meter sukkelde maandenlang met een rugblessure en voert om die reden voorlopig het sprintwerk nog niet op het ijs uit. "Dat doe ik nu op de fiets. En ook doe ik de krachtoefeningen wat aangepast. Maar verder gaat het de goede kant op. Ik zal op tijd fit zijn. Het wordt mijn eerste race in zeven weken, dus de verwachtingen zijn niet hoog," zei Tuitert.

Hersenen reageren gelijk op muziek en seks

Mensen houden van muziek om dezelfde reden dat ze van eten of seks houden. De hersenen maken door het luisteren naar muziek de 'genotsstof' dopamine aan. Dat hebben wetenschappers van de McGill Universiteit in Montreal vastgesteld.

Dopamine speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn en wordt ook bij drugsgebruik aangemaakt. Eerder onderzoek hield al rekening met een rol van dopamine bij het luisteren naar muziek, maar nu is dat voor het eerst door middel van hersenscans aangetoond, schrijven de wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Neuroscience.

De Canadese onderzoekers lieten acht mensen naar muziek luisteren terwijl hun hersenactiviteit in de gaten werd gehouden. Aan de hand van hersenscans konden de onderzoekers zien dat er meer dopamine werd aangemaakt bij het beluisteren van favoriete muziekstukken dan bij het horen van andere stukken.

De onderzoekers kozen voor het onderzoek verschillende soorten instrumentale muziek. Zo moesten de deelnemers luisteren naar punk, klassiek, jazz, tango en doedelzakmuziek. De meest geliefde stukken waren Adagio for Strings van Barber, het tweede deel van Beethovens Negende Symphonie en Claire de Lune van Debussy.

Dopamine speelt niet alleen een rol bij muziek. Andere onderzoeken lieten onlangs al zien dat ook bij het bestuderen van kunst dopamine wordt aangemaakt.

Dodental vliegtuigongeluk Iran hoger

Bij een vliegtuigongeluk in het noordwesten van Iran zijn tot dusverre 77 mensen, van wie 72 passagiers, om het leven gekomen. Zeker 27 inzittenden raakten gewond. Dat heeft een woordvoerder van het bestuur van de provincie West-Azerbeidzjan maandag gezegd.

Het toestel uit Teheran probeerde tijdens een sneeuwstorm voor de tweede keer te landen op de luchthaven van de stad Orumiyeh. De noodlanding mislukte en het vliegtuig viel in een akker, waar het in stukken brak. Aan boord bevonden zich 105 mensen.

Het Iraanse ministerie van Verkeer hield het op 72 doden en 33 gewonden. Waarom de cijfers van het provinciebestuur en het ministerie verschillen is onduidelijk.


Dodental vliegtuigongeluk Iran hoger (Foto: Novum)

Fors meer olie in Noordzeekanaal gelekt

In het Noordzeekanaal bij Amsterdam is meer olie gelekt dan gedacht. In totaal is vorige week ruim 250.000 liter stookolie het water ingestroomd na een aanvaring tussen een coaster en een binnenvaarttanker, meldt Rijkswaterstaat.

De hoeveelheid gelekte olie werd eerder geschat op ruim honderdduizend liter. Volgens een woordvoerder is nu ruim de helft opgeruimd. Het merendeel is afgeschermd achter een oliescherm in de Cornelis Douwes-haven. "De rest drijft in plukjes tussen de Mercuriushaven en de Hempont bij Zaanstad", zegt de woordvoerder.

De dierenambulance in Amsterdam heeft inmiddels ruim honderd besmeurde vogels opgevist. Een deel daarvan heeft het niet gehaald, andere zijn opgevangen in vogelcentra. "Het probleem is dat de vogels zich moeilijk laten vangen", zegt directeur René Verhoogt. "Maar de olie verzwakt hun conditie, waardoor we verwachten ze nu beter te kunnen pakken."

In samenwerking met Rijkswaterstaat heeft de dierenambulance een meldpunt olieslachtoffers opgezet. Verhoogt hoopt op die manier meer meldingen binnen te krijgen en de situatie beter te kunnen coördineren. "De komende dagen zal het aantal slachtoffers nog zeker groeien tot een paar honderd", verwacht hij.

De oorzaak van de aanvaring is nog onbekend. Naar verwachting duurt de opruimingsactie nog enkele weken.

The Secret World uitgegeven door EA

De online game The Secret World, van de Noorse gamestudio Funcom,  wordt uitgegeven door Electronic Arts. Dat heeft de uitgever maandag bekendgemaakt. Wanneer het spel uitkomt, is nog niet bekend.

In The Secret World staan geheime genootschappen centraal, waaronder de Illuminati, de Dragon en de Tempeliers. De speler moet belangrijke locaties overnemen in verschillende steden, waaronder Londen, New York en Seoul en komt hier mythische monsters en legendes tegen.

Het grootschalige online rollenspel (MMORPG) is de vierde binnen het genre in het portfolio van Electronic Arts. Warhammer Online werd in 2008 uitgegeven en volgend jaar komt de uitgever met het langverwachte Star Wars: The Old Republic. Daarnaast is EA verantwoordelijk voor Ultima Online, de game uit 1997 die wordt gezien als grondlegger van het MMORPG-genre.

Funcom maakte in 2001 de online game Anarchy Online en bracht in 2008 Age of Conan op de markt. Deze spellen verschenen op de pc, al was Age of Conan ook een lange tijd in ontwikkeling voor de Xbox 360. Electronic Arts heeft aangegeven de mogelijkheden open te willen houden voor een Xbox 360-versie van The Secret World.


F1-teams zijn late betalers

De teams in de Formule 1 nemen het niet zo nauw met het betalen van de rekeningen. Gemiddeld betalen ze hun rekeningen 28 dagen te laat, zo blijkt uit onderzoek van Dun & Bradstreet. Het onderzoek werd uitgevoerd tussen december 2009-april 2010 en tussen april en november vorig jaar.

Het enige team dat op tijd betaalt is wereldkampioen Red Bull Racing. De betalingstermijn van de Oostenrijkers is in het laatste half jaar zelfs een dag beter geworden. De fabrikantenteams van Ferrari en Mercedes deden het een heel stuk minder.

Renault liet de betalingsachterstand dit jaar oplopen tot veertien dagen. Omdat de Franse autofabrikant de geldkraan dichtdraaide moest er achttien miljoen pond geleend worden om aan de verplichtingen te kunnen voldoen. De renstal is nu veertien dagen te laat met betalen. Ook Williams verkeert in minder weer en betaalt hierdoor ook vaak later dan vroeger.

Virgin Racing mag dan de steun van sir Richard Branson hebben, het belette de renstal er niet van om acht dagen te laat te betalen. Heel wat minder doet Force India het met dertig dagen te laat. Hierdoor moest zeker één bedrijf haar personeelsleden later dan gepland betalen. Het slechtste jongetje van de klas blijkt Team Lotus te zijn dat liefst 180 dagen te veel nodig heeft om de rekeningen te voldoen.

De paus is tegen lessen seksuele voorlichting

Paus Benedictus XVI heeft zch kritisch uitgelaten over seksuele voorlichting en maatschappijleer op scholen. Hij stelt dat de lessen een aanval zijn op de religieuze vrijheid.

"Ik kan niet zwijgen over nog een aanval op de religieuze vrijheid van gezinnen in bepaalde Europese landen, die de deelname verplichten aan seksuele voorlichting en maatschappijleer. De lessen zijn zogenaamd neutraal, maar verspreiden in feite een visie tegengesteld aan geloof en juiste redenen", zo zegt de paus.

Eerder kwam de paus in het nieuws door het gebruik van condooms 'in sommige gevallen' goed te keuren. Met deze uitspraak leek hij het conservatie beeld wat bestaat over de Katholieke Kerk van zich af te schudden. Hij laat echter merken de conservatieve houding omtrent seksualiteit niet helemaal los te laten.

De paus riep maandag ook op tot betere bescherming van christenen in de hele wereld, verwijzend naar de aanslagen in Irak en Egypte tegen christenen. Maar niet alleen in het Midden-Oosten hebben de christenen het zwaar. "Ook in Europa en elders in het Westen is de vrijheid van godsdienst in het geding. Vooral in gebieden waar religie zo gemarginaliseerd is dat de samenleving haar als vreemd en destabiliserend beschouwt", zo verklaarde de paus.

Hacker speelt Call Of Duty met Kinect + Wii Remote

Een Kinect-hacker heeft het voor elkaar gekregen om de bewegingssensor Kinect te combineren met een Wii Remote. Hij speelt hier meerdere spellen mee, waaronder Call Of Duty 4. Verder heeft de hacker video's geplaatst waarbij hij Legend Of Zelda en Doom speelt met slechts zijn lichaam.

Microsoft heeft aangegeven blij te zijn dat dit soort modding plaatsvindt, omdat het volgens het bedijf niet onder hacken valt. Ze zijn blij dat er zo creatief wordt omgegaan met hun bewegingssensor. Mensen die open source-drivers maken voor de PC zijn overigens ook veilig, want volgens Microsoft is dit ook geen hacking. Hieronder de video's van deze creatieve Kinect-'hacker'.

Rihanna schrijft muziekgeschiedenis in Engeland

Rihanna staat in Groot-Brittannië bovenaan de hitlijsten met haar single What's My Name. De 22-jarige zangeres schrijft daarmee muziekgeschiedenis: de afgelopen vijf jaar scoorde Rihanna elk jaar een nummer 1-hit in Groot-Brittannië. Ze is de eerste vrouwelijke artiest die dat voor elkaar krijgt.

De laatste soloartiest die dat lukte was Elvis Presley, schrijft de BBC. Hij stond tussen 1957 en 1963 elk jaar op de eerste plek. Rihanna voerde de hitlijst achtereenvolgens aan met Umbrella (2007), Take a Bow (2008), Run This Town (2009), Only Girl (2010) en nu met What's My Name.

Rihanna voert momenteel niet alleen de Britse singlelijst aan. Het laatste album van de zangeres, Loud, staat eveneens op nummer een. Beide hitlijsten aanvoeren lukt Rihanna voor de tweede keer; vier jaar geleden stond de plaat Good Girl Gone Bad tegelijkertijd met Umbrella aan top.


Rihanna (Foto: Novum)

Schotland hoopt op Tourstart 2017

Schotland wil de start van de Tour de France in 2017 organiseren. Directeur Paul Bush van nationaal evenementenbureau Event Scotland zei dat vandaag tegen BBC Scotland. Bush sprak onlangs over zijn plannen met tourdirecteur Christian Prudhomme. Schotland zou een openingstijdrit en een gewone etappe willen organiseren.

De Tour startte in 2007 voor het laatst op de Britse eilanden. Toen was Londen het decor. In 1998 startte de Ronde van Frankrijk al eens in de Ierse hoofdstad Dublin. Afgelopen jaar was Rotterdam de startplaats van de Tour. In 2012 wordt weer buiten Frankrijk gestart, dan is Luik het beginpunt.

Volgens Bush zou Schotland met het binnenhalen van de Grand Départ een "enorme slag" slaan. Hij schat in dat de kosten van vijf miljoen pond, ongeveer zes miljoen euro, in het niet vallen vergeleken met de geraamde inkomsten. Die zouden 100 miljoen pond, net geen 120 miljoen euro, kunnen bedragen.

Prijzen 3DS-games Japan vergelijkbaar met PSP

Gamers moeten meer geld gaan betalen voor de games van de nieuwe draagbare spelcomputer van Nintendo. De prijsstelling van games voor de Nintendo 3DS is vergelijkbaar met die van de PSP in haar begindagen. Dat heeft Nintendo afgelopen weekeinde bekendgemaakt tijdens een presentatie in Japan. De games voor de Nintendo 3DS gaan in februari voor 5800 yen, ofwel 54 euro over de toonbank. Ze zijn daarmee duizend yen, bijna 9,50 euro, duurder dan games voor de Nintendo DS.

Bij het uitkomen van de Nintendo DS en PSP waren Nintendo DS-games altijd minimaal tien euro goedkoper dan PSP-games. De prijs is waarschijnlijk verhoogd vanwege de ontwikkelingskosten. Zo bleek uit een rapport van de Japanse gamestudio Marvelous Entertainment dat de kosten voor het ontwikkelen van games voor de Nintendo 3DS omgerekend tussen de 430 duizend en 1,3 miljoen euro liggen. Die kosten lagen bij Nintendo DS-games een stuk lager.

In tegenstelling tot de Nintendo DS beschikt de Nintendo 3DS over de mogelijkheid om spellen met 3D-beeld te spelen. Daarnaast is de schermresolutie hoger en beschikt de 3DS over meer processorkracht. Hierdoor kunnen meer details in een spel worden gestopt.


Dodental onlusten TunesiŽ stijgt

Het dodental van onlusten die zich in het weekeinde in drie Tunesische steden hebben voorgedaan is gestegen tot veertien. Eerder werd melding gemaakt van elf doden.

De rellen speelden zich af in Thala, Kasserine en Regueb. Het dodental van veertien werd maandag genoemd door het ministerie van binnenlandse zaken. Volgens vakbonden zijn er veel meer doden gevallen. Zowel het ministerie als de bonden zeggen dat er onder de demonstranten en de politie veel gewonden zijn gevallen. Een aantal van hen verkeert in levensgevaar.

Eerder schoot de Tunesische politie bij uit de hand gelopen protesten twee mensen dood. De protesten, die vooral zijn gericht tegen de jeugdwerkloosheid, begonnen in december, nadat een 26-jarige man met een universitaire graad zichzelf in brand had gestoken toen de politie fruit en groente die hij zonder vergunning verkocht in beslag nam. De man overleed aan zijn verwondingen. Sindsdien hebben demonstrerende jongeren openbare gebouwen en een kantoor van de partij van president Zine El Abidine Ben Ali aangevallen. Sinds hij in 1987 door middel van een geweldloze staatsgeep aan de macht kwam regeert Ben Ali Tunesië met ijzeren hand. Burgerlijke ongehoorzaamheid komt onder zijn bewind nauwelijks voor.

In het buurland Algerije hebben rellen in vier dagen tijd aan drie mensen het leven gekost, meldt het ministerie van binnenlandse zaken. Aanleiding tot de rellen vormden de gestegen prijzen van basisproducten als suiker en bakolie. Zaterdag maakte de regering bekend dat de belasting op dergelijke producten met 41 procent wordt verlaagd. Sinds zondag is het weer rustig in het land.

Hirsch Ballin opnieuw hoogleraar in Tilburg

Oud-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin wordt opnieuw hoogleraar in Tilburg. De Universiteit van Tilburg benoemt de voormalig bewindsman vanaf 1 april tot hoogleraar Nederlands en Europees constitutioneel recht. Dat heeft de onderwijsinstelling maandag bekendgemaakt.

De leerstoel Nederlands en Europees constitutioneel recht wordt ondergebracht bij het nieuwe departement Publiekrecht, Encyclopedie en Rechtsgeschiedenis van de Tilburg Law School. Hirsch Ballin zegt in een reactie op zijn benoeming het 'een voorrecht te vinden wederom in zo'n stimulerend academisch klimaat te mogen werken en betrokken te zijn bij de opleiding van een nieuwe generatie juristen'.

De 60-jarige CDA'er was van 1981 tot 1989 al hoogleraar staats- en bestuursrecht bij de Tilburgse rechtenfaculteit en keerde in 1994 terug als hoogleraar internationaal recht, een functie die hij tot 2006 vervulde. Van 1996 tot 1998 was hij tevens hoogleraar wetgevingsvraagstukken.

De faculteit stelt de benoeming van de voormalig bewindsman te beschouwen als 'een belangrijke aanwinst'. "Hij geldt als een van de meest vooraanstaande specialisten in Nederland van het staats- en bestuursrecht en binnen de Tilburgse rechtenfaculteit stond hij eerder al aan de wieg van talrijke initiatieven die bijdroegen aan de groei en bloei van de faculteit."

Hirsch Ballin is van plan een nieuw boek over de Nederlandse grondwet te schrijven. Zijn boek is niet bedoeld als vervanging van de bestaande academische verhandelingen over het staatsrecht, aldus de universiteit, maar om 'ook vanuit de praktijk van het Nederlandse staatsbestel inzicht te geven in de uitgangspunten en de werking daarvan'.

De oud-minister studeerde recht aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde daar in 1979 cum laude. Hij was van september 2006 tot medio oktober 2010 minister van Justitie, wat hij ook al was in het derde kabinet-Lubbers. In het demissionaire kabinet Balkenende werd hij in februari vorig jaar tevens benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen stelde Hirsch Ballin zich niet opnieuw verkiesbaar. Een paar maanden na de verkiezingen gaf hij publiekelijk aan tegen de regeringssamenwerking van zijn partij met de PVV te zijn.


Ernst Hirsch Ballin (Foto: Novum)

Man opgepakt voor bedreigen gemeente

Een 37-jarige man uit Hardinxveld-Giessendam is vrijdag opgepakt voor het uiten van bedreigingen richting zijn gemeente. Dat meldt de politie maandag.

De man is met de gemeente verwikkeld in een civiele procedure. De verdachte is het niet eens met de gang van zaken en daarom zou hij onlangs een aantal bedreigingen hebben geuit in de richting van het gemeentelijk apparaat.

Volgens een politiewoordvoerder waren de bedreigingen niet gericht tegen individuen. "Meer wil ik er niet over zeggen." Wat de bedreigingen inhielden wordt nog onderzocht, vertelt de zegsvrouw.

De gemeente heeft aangifte gedaan. De man wordt maandagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam.

Limburg: 4 mensen geŽvacueerd, dijk begeeft het

In verband met het hoge water van de Maas in Limburg zijn vier inwoners van Kessel uit voorzorg geëvacueerd, omdat men een nooddijk niet helemaal vertrouwde. Dit bleek een goede keuze te zijn, want een klein uur later werd op Radio 1 gemeld dat de nooddijk het inmiddels begeven heeft.

De eerste 'piekgolf' wordt maandag verwacht in Venlo en Gennep. Maandagavond wordt de tweede piek in Roermond verwacht. De gemeente Boxmeer heeft veerponten uit de vaart gehaald. De al eerder geëvacueerde mensen uit Itteren en Borgharen kunnen volgens de gemeente Maastricht maandagavond weer naar huis.

Buurtschap De Weerd bij Roermond is inmiddels helemaal afgesneden van de buitenwereld, zo meldt het ANP. In enkele woningen staat een laagje water. Een boot van de Duitse hulpdiensten is ingezet om mensen van en naar het buurtschap te vervoeren.

Een meetpunt van Rijkswaterstaat in Ool, eveneens bij Roermond, is nog steeds defect. Hulpverleners hebben daar geen last van, maar bewoners die zich voorbereiden kunnen mogelijk misleid worden door de verkeerde informatie.

Hulpverleners surveilleren de hele dag in heel Limburg bij (nood)dijken en andere hulpmiddelen om de wateroverlast tot een minimum te beperken.

Spaanse bond wijst naar UCI en WADA

De Spaanse wielerbond RFEC wil voor eind januari een uitspraak doen in de dopingzaak rond Alberto Contador. Experts van de internationale wielerunie UCI en de mondiale dopingwaakhond WADA moeten echter nog hun meningen over de zaak doorsturen. Dat zegt RFEC-voorzitter Juan Carlos Castano maandag.

Contador leverde tijdens de afgelopen Tour de France een positieve dopingtest af. De Spanjaard, die de 'Grande Boucle' voor de derde keer won, stelt dat het middel clenbuterol via besmet vlees in zijn lichaam kwam. De UCI heeft de zaak aan de Spaanse bond overgedragen. Die moet een beslissing nemen over een schorsing.

Castano benadrukt dat de RFEC niet onder haar verantwoordelijkheid uit probeert te komen. De Spaanse bond is er in eerdere dopingzaken van beschuldigd te vergevingsgezind te zijn jegens de eigen sporters.

Man verwondt familielid met zwaard

Een 35-jarige man uit Almelo is zondagavond opgepakt nadat hij een familielid had verwond met een zwaard. Ook vernielde de man de huisraad in de woning van het 55-jarige slachtoffer uit Almelo en moesten twee voor de woning geparkeerde auto's het ontgelden, meldt de politie maandag.

De 35-jarige man sloeg toe tijdens een bezoekje aan zijn familielid in de woning aan de Olmstraat. Het familielid wist tijdens de aanval uit zijn eigen woning te vluchten, dus met de ernst van de verwondingen lijkt het mee te vallen.

De 35-jarige man werd in de omgeving aangehouden. Hij is vastgezet voor verder onderzoek.

FC Zwolle langer door met coach Langeler

FC Zwolle en Art Langeler hebben een akkoord bereikt over de verlenging van het contract van de hoofdtrainer. De 40-jarige oefenmeester tekent twee jaar bij en verbindt zich hiermee tot 2013 aan de koploper in de Jupiler League.

FC Zwolle is zeer content met de verlenging van het contract en ook Langeler is hartstikke blij en tevreden: "Ik zie de club op alle gebieden groeien en vind het fantastisch dat ik daar deel van uit mag maken. FC Zwolle geeft mij veel vertrouwen door mijn contract met twee jaar te verlengen en daar ben ik erg blij mee. Uiteraard hoop ik de verwachtingen waar te kunnen maken en ik hoop dat de rest van de technische staf ook binnenkort de handtekening zet onder een verbintenis."

Langeler was in het verleden al de trainer van de A-jeugd van FC Zwolle en vervulde tevens anderhalf jaar lang, in samenwerking met Hans van Dijkhuizen, de functie van Hoofd Opleidingen. Daarnaast was hij de trainer/coach van de Zwolse C-jeugd. Vanaf 1 januari 2010 is hij de hoofdtrainer van het eerste elftal van FC Zwolle.

Zwolle heeft ook de optie gelicht in het aflopende contract van Bram van Polen. Dit betekent dat de Harderwijker ook in het seizoen 2011-2012 voor FC Zwolle uitkomt. Van Polen begon zijn voetbalcarrière bij VVOG, stapte over naar de jeugd van Vitesse en speelt sinds 2007 voor Zwolle. De 25-jarige aanvaller speelde al 80 wedstrijden in het blauw-wit en wist tien keer te scoren.

Nine Inch Nails-rocker maakt soundtrack Millenium

Nine Inch Nails-frontman Trent Reznor gaat de soundtrack van de Amerikaanse remake van The Girl With the Dragon Tattoo verzorgen. Dat schrijft het Britse filmvakblad Empire. Het is niet de eerste keer dat de rocker samenwerkt met regisseur David Fincher. Reznor en zijn muzikale partner Atticus Ross verzorgden vorig jaar de muziek bij Finchers film The Social Network.

De werkwijze is deze keer anders dan voor dramafilm The Social Network. Die film was al af toen Reznor de muziek voor zijn rekening nam, vertelde hij tijdens een persconferentie in New York. Voor The Girl With the Dragon Tattoo heeft Reznor al twee uur aan achtergrondmuziek opgenomen zodat de sfeer al bepaald is.

"Ik had het boek wel al gelezen, maar het scenario nog niet", zei Reznor. "Fincher gaf me een paar steekwoorden zoals 'ijs' en 'bevroren'. We zijn drie weken bezig geweest met het maken van muziek waar ze misschien wat aan hebben, om ze te helpen. Zijn mensen vinden het altijd prettig om alvast wat muziek te hebben ter voorbereiding van scènes."

De misdaadthrilller The Girl With the Dragon Tattoo is het eerste deel van de Millenium-trilogie van de Zweedse schrijver Stieg Larsson. De eerste, Zweedstalige versie van de film kwam in 2009 uit, opgevolgd door The Girl Who Played With Fire en The Girl Who Kicked the Hornet's Nest. Het hoofdpersonage Lisbeth Salander werd in de Zweedstalige films gespeeld door Noomi Rapace, in de Amerikaanse versie wordt ze gespeeld door Rooney Mara. 'James Bond' Daniel Craig speelt de mannelijke hoofdrol van journalist Mikael Blomkvist.

The Girl with the Dragon Tattoo moet eind dit jaar in de bioscopen te zien zijn. Nog onbekend is wanneer de volgende twee delen op het witte doek verschijnen.


(Foto: Novum)

[Dakar] Problemen voor Van Loon

Eric van Loon is gisteren de zevende etappe in de Dakar Rally verre van ongeschonden doorgekomen. De Nederlander had met zijn Mitshubishi bandenproblemen waardoor hij in de etappe van gisteren slechts 22e werd.

Van Loon was van plan richting top tien in het klassement te gaan, maar staat in plaats daarvan twaalfde in het klassement. De oorzaak kwam hij pas na de finish van de etappe achter: een rechter achterwiel dat te ver naar binnen staat. Hierdoor is de Nederlander mogelijk ook gecrasht in de tweede etappe.

"Maar het is nu erger geworden. Het voelt of het stuur een beetje vast zit. De auto is totaal niet in balans, waardoor ik moeilijk kan sturen. Ik weet gewoon niet zeker waar ik uitkom. Dat is in het losse feshfesh maar ook op wat hardere paden bijzonder lastig," zei hij.

Gisteren werd alles nog een keer bemoeilijkt doordat Van Loon en zijn navigator Harmen Scholtalbers het luchtsysteem voor de banden niet konden bedienen. "Geen lucht om op te pompen betekent immers dat ik de banden voor de duinen niet zover kon aflaten als ik zou willen en moeten. Nou, dan ga je niet gezellig de duinen in… Die prijs heb ik betaald door met vier wielen muurvast te zitten. Een half uur graven dus."

Daarnaast werden de temperatuur van de banden 150 graden Celcius, terwijl 140 graden het maximum is. "Ik kon niet anders dan voorzichtig doen. Ik ben op eieren naar de finish gereden."

Pakistaanse polygamist krijgt klappen

De Pakistaanse Mian Ishaq is volgens goed Pakistaans gebruik getrouwd met meerdere vrouwen, drie in zijn geval, dit blijkt volgens twee van zijn vrouwen echter niet genoeg. Zijn echtgenotes beweren dat hij een minnares achter de hand heeft, vrouw 4, en weer een andere minnares, vrouw 5, erbij wil huwen.

Mehvish en Uzma, vrouw 1 en 2, kwamen onaangekondigd met enkele familieleden op bezoek bij een bruiloft waar Ishaq met vrouw nummer 3 aanwezig was. De twee echtgenotes van Ishaq gooiden wat tafels omver, maakten wat andere problemen en vlogen vervolgens hun man aan. Ishaq liep hierbij tegen enkele rake meppen op.

Na de echtelijke ruzie verklaarde de polygamist dat hij helemaal niet vreemd is gegaan. "Ik zweer dat ik maar drie vrouwen heb", zo zegt hij. Vrouw 1 en 2 geloven dit niet en zijn begonnen met een echtscheidingsprocedure.

Henry houdt conditie op peil bij Arsenal

Thierry Henry is weer terug op het oude nest. De 33-jarige Fransman houdt zijn conditie op peil bij zijn oude club Arsenal nu de Amerikaanse voetbalcompetitie MLS tot half maart stilligt. Henry is nog altijd topscorer aller tijden bij de Engelse voetbalclub. Hij maakte tussen 1999 en 2007 226 doelpunten.

Henry is de tweede grote naam die momenteel meetraint bij een Engelse club om in vorm te blijven. David Beckham doet dat bij Tottenham Hotspur. Henry heeft op 19 maart pas weer verplichtingen bij zijn club New York Red Bulls. Dan wacht een confrontatie in eigen huis met Seattle Sounders.


Henry weer terug op het oude nest(Foto: Novum)

Krajicek nadert Rus op ranglijst

Michaëlla Krajicek kruipt op de wereldranglijst naar Arantxa Rus toe. De in Florida wonende tennisster kwam afgelopen week niet in actie, maar steeg toch twee plaatsen. Ze staat nu 143e. Rus speelde in Brisbane in de kwalificaties, maar sneuvelde op de laatste horde. Zij bleef op de 139e positie staan. Afgelopen weekeinde ging Rus in Sydney in de tweede kwalificatieronde onderuit.

In de top van de ranglijst veranderde niets. Caroline Wozniacki blijft de nummer één voor Vera Zvonareva en Kim Clijsters. Justine Henin zakte van plek twaalf naar dertien, Shahar Peer legde de omgekeerde weg af. Maria Sharapova steeg van achttien naar zestien.

'Hans Kraaij jr slaat zijn vrouw'

SBS-presentator Hans Kraaij jr. zou het afgelopen weekend zijn vrouw in het openbaar hebben geslagen. Dat meldt RTL Boulevard op hun site.

Kraaij en vrouw waren uit in Den Bosch waar het aanvankelijk een gezellige boel was, zo meldt Boulevard. Maar toen de blonde presentator naar huis wilde had zijn vrouw nog geen zin om te gaan. Hans trok zijn vrouw geïrriteerd mee en sloeg haar zelfs twee keer in het gezicht, aldus diverse getuigen. Daarna ging ze wel mee. Overigens ontkennen Hans en ega dat er geslagen zou zijn.

Japanner verstopt lijk 5 jaar in kast

Een 55-jarige Japanner, Mitsuo Sonoda, is in Tokyo gearresteerd omdat hij het lijk van zijn vader vijf jaar lang had verborgen in een kledingkast. Ondertussen werd het pensioen van de overleden man netjes ontvangen door zijn zoon. De vader overleed op 87-jarige leeftijd.

In Japan komt het vaker voor dat mensen de dood van hun ouders niet melden, zodat zij het pensioengeld blijven ontvangen. Dat het lijk zolang bewaard wordt is echter opmerkelijk te noemen. Sonoda vond na een week dat het lijk van zijn vader te veel stonk, dus besloot hij het maar op te bergen in de kast.

Sonoda vertelt: "Op een winteravond, vijf jaar geleden, kwam ik thuis. Mijn vader lag in bed en hij bewoog niet meer. Ik liet hem zo een week liggen. Mijn vader bleek echt dood. Toen hij verschrikkelijk begon te stinken, stopte ik het lijk in een kleerkast." De ex-vrouw van Sonoda belde de politie omdat ze haar schoonvader bij een bezoek nergens kon vinden.

Een paar maanden geleden heeft de Japanse overheid een speciaal team opgericht dat op zoek is naar de vele 100-plussers die het land telt, om te controleren of ze nog wel in leven zijn.

Mourinho: "Ik word sprakeloos van Cristiano"

Het optreden van Real Madrid-speler Cristiano Ronaldo tegen Villarreal heeft trainer José Mourinho sprakeloos gemaakt. Cristiano Ronaldo scoorde een hattrick in de met 4-2 gewonnen wedstrijd.

"Ik word sprakeloos van Cristiano", mijmerde Mourinho na afloop op de website van de UEFA. "Hij staat er elke keer weer, wedstrijd na wedstrijd, week na week. Ik weet gewoon niet hoe ik zijn prestaties moet omschrijven."

Real Madrid kwam tegen nummer drie Villarreal tot twee keer toe terug van een achterstand en blijft hierdoor de druk op koploper Barcelona verhogen.

Met zijn drie doelpunten steeg Ronaldo naar een totaal van 23 doelpunten in 18 La Liga-wedstrijden. Nummer twee op de lijst met topscorers is Lionel Messi. Hij heeft vijf keer minder gescoord.

Vacansoleil-DCM begint met 28 renners

Vacansoleil-DCM begint het wielerseizoen 2011 met 28 renners. Negen van hen komen uit Nederland, maar de aanwezigheid van zeven Italianen geeft ook de belangen van de hoofdsponsor in Italië goed aan.

Verder telt het vandaag in Rotterdam gepresenteerde internationale gezelschap vijf Belgen, een Fransman, een Rus, een Oezbeek, een Oekraïner, een Spanjaard, een Sloveen en een Pool. Speerpunten in het rondenwerk zijn de Italiaan Riccardo Ricco en de Spanjaard Ezequiel Mosquera. De Belgen Stijn Devolder en Björn Leukemans moeten de klassiekeraspiraties waarmaken.

Van het Nederlandse deel van de ploeg moeten Johnny Hoogerland en Wout Poels het in de etappekoersen laten zien. De tweede Nederlandse wielerploeg loopt volgens manager Daan Luijkx voor op de planning. De formatie, die werkt met een budget van 8 tot 9 miljoen euro, heeft de toezegging in de drie grote wielerronden (Giro d'Italia, Tour de France, Vuelta) te kunnen starten. Ricco is de kopman voor de Giro d'Italia, in de Tour wil Luijkx een ploeg van vrijbuiters opstellen.

Verdachte aanslag Giffords voor rechter

De 22-jarige Jared Lee Loughner verschijnt maandag voor de federale rechter wegens het neerschieten van het Amerikaanse Congreslid Gabrielle Giffords. Enkele uren voordat de hoorzitting begint, wordt door president Barack Obama om 17.00 uur Nederlandse tijd een moment stilte betracht voor de slachtoffers en hun nabestaanden.

Loughner zou op een envelop de teksten 'I planned ahead' ('ik plande vooruit'), 'my assassination' ('mijn moord') en 'Giffords' hebben geschreven voordat hij een taxi nam naar het winkelcentrum waar het congreslid haar kiezers toesprak. Bij de schietpartij kwamen zes mensen om, onder wie een rechter, een assistent van Giffords en een 9-jarig meisje. Nog eens dertien mensen raakten gewond.

De 22-jarige verdachte is aangeklaagd voor de poging tot moord op een congreslid, twee moorden op personen die in dienst zijn van de federale overheid en twee pogingen tot moord op personen die in dienst zijn van de federale overheid. De aanklachten tegen de verdachte voor het vermoorden en verwonden van de andere slachtoffers zullen voor een andere rechtbank dan de federale verschijnen.

Red Bull: "Ferrari wou onze mensen overnemen"

Neil Martin was niet de enige werknemer van Red Bull Racing waar Ferrari intresse in had. Helmut Marko, motorsportadviseur bij Red Bull onthulde dit. Martin maakte de overstap wel, maar hij werd niet gevolgd door anderen.

Marko: "Ferrari heeft zich echt ingespannen om mensen van ons over te nemen. We hebben echter iedereen kunnen houden. Dat is voor ons erg belangrijk omdat we volgens mij een unieke sfeer binnen het team hebben. Volgens mij wil Ferrari dat ook."

Dakar 2012 mogelijk naar Peru

Het lijkt er op dat de Dakar Rally in 2012 in Zuid-Amerika nieuwe landen aan zal gaan doen. De afgelopen edities werd er gereden in Argentinië en Chili, maar daar zal hoogstwaarschijnlijk Peru bij gaan komen, terwijl de startplaats mogelijk verhuist van Buenos Aires naar het Braziliaanse São Paulo.

Mocht de rally naar Peru gaan, dan lijkt het er op dat er drie etappes in het Zuid-Amerikaanse land plaats gaan vinden. Vanuit het Chileense Arica zal er waarschijnlijk naar Arequipa gereden gaan worden. Daarna wordt er waarschijnlijk doorgereden naar Tanaka van waar uit de special naar Nasca op het programma staat. De laatste dag wordt gereden naar Palpa waar nog een proef van dertig kilometer richting Asia gehouden wordt. De deelnemers rijden daarna door naar de hoofdstad Lima waar bij de voetbalstadions Estadio Nacional, Estadio Monumental of Plaza de Armas de finishlijn ligt.

ETA zweert geweld definitief af

De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft verklaard definitief en controleerbaar het geweld af te zweren. "ETA heeft besloten om een permanent staakt-het-vuren af te kondigen dat gecontroleerd kan worden door de internationale gemeenschap".

In december verklaarde de gevangengenomen leider van de politieke tak van de ETA, Arnaldo Otego, al dat hij bereid is het geweld te stoppen en wil gaan proberen de onafhankelijke Baskische staat waar ze voor strijden op vreedzame wijze te bereiken. De groepering, die bekendstaat om de vele bomaanslagen in Spanje, heeft de verklaring van Otego nu dus overgenomen. In september 2010 werd er al een staakt-het-vuren afgekondigd, maar dat is nu dus definitief gemaakt.

De Spaanse regering heeft nog niet gereageerd, ze eisten een aantal maanden geleden nog dat de ETA zichzelf ook zou ontwapenen, maar daar heeft de ETA zich niet over uitgelaten in de verklaring.

Kuyt hoopt op ommekeer met 'legende' Dalglish

Dirk Kuyt gelooft dat Kenny Dalglish de juiste man is om Liverpool er weer bovenop te helpen. "Hij is een legende en een zeer belangrijke man voor deze club", zegt de 30-jarige Katwijker op de clubsite. "Ik denk dat het alles zegt over hem als mens dat hij komt helpen om Liverpool weer een winnend team te laten worden."

Dalglish werd zaterdag tot het einde van het seizoen aangesteld als vervanger van Roy Hodgson. De 72-voudig international betreurt het ontslag van de oud-coach van Fulham. "Het is triest dat Roy weg is. Je kunt nooit een iemand de schuld geven van alles. We hebben hier allemaal schuld aan en moeten gewoon beter gaan presteren."

"Het is een groot pluspunt dat Kenny in zijn plaats is gekomen", vervolgt Kuyt. "Hij is een zeer ervaren man en kan een positief effect op de ploeg hebben."

Dalglish maakte zondag overigens een valse start als coach van de Reds. Het bekertreffen met Manchester United werd met 1-0 verloren. "We zijn allemaal erg teleurgesteld, maar we moeten nu vooruitkijken naar de wedstrijden tegen Blackpool en Everton", zegt Kuyt. In de competitie staat Liverpool twaalfde met 25 punten uit twintig wedstrijden.

Rotterdamse taxi's krijgen noodsignaal op dak

De Rotterdamse Taxi Centrale (RTC) begint in februari een proef om overvallen en geweld tegen taxichauffeurs tegen te gaan. Een aantal taxi's wordt dan uitgerust met camera's en een digitaal noodsignaal op het dak.

"Over de hele breedte van de taxi waar nu de lichtbalk zit, komt een beugel met aan beide kanten een camera die alles filmt wat er om de auto heen gebeurt", licht een woordvoerder van RTC maandag toe. Ook krijgen de proeftaxi's een digitale lichtbalk waarop ze het woord 'help' of 'bel 112' kunnen zetten.

Omstanders hoeven niet meteen in te grijpen als het signaal brandt. De noodsignalen komen binnen bij de taxicentrale. "Wij hopen vooral dat het overvallers afschrikt. Maar de politie bellen kan geen kwaad", aldus de zegsvrouw.

De proef met de camera's en het noodsignaal duurt drie maanden. Van de in totaal zes- tot zevenhonderd taxi's van RTC worden er tien tot vijftien uitgerust met de nieuwe apparatuur. Het experiment met de camera's volgt op een proef met pinautomaten in taxi's, die momenteel nog loopt. In de taxi's maken camera's al opnamen.

Krant lezen Arabian style

Vele linkshandigen hebben altijd wat te miepen over het onloochenbare feit dat heel veel apparaten voor rechtshandigen zijn ontworpen. Ze zijn dus bij veel dagelijkse doe-dingen in het nadeel. Alleen heb je ook lui die het klagen wat overdrijven. Ik heb eens een linkshandige met een stalen smoel horen beweren dat pennen alleen neutraal in het gebruik zijn omdat de ontwerper er effe niet aan dacht om ze voor rechtshandigen te ontwerpen. Die figuur zag er dus zelfs een complot in.

Lange Frans wordt dj op Wild FM

Lange Frans zal zijn debuut gaan maken op de radio als dj. In februari begint op de regionale radiozender Wild FM Hitradio de radioshow 'Lange Frans goes Wild'. Het programma zal iedere zondag tussen 19.00 uur en 21.00 uur te beluisteren zijn.

Aanstaande zondag mag de voormalig rapper van het duo Lange Frans en Baas B. alvast gaan oefenen. Zelf ziet hij het in ieder geval helemaal zitten. "Het is super. De zender past goed bij me vanwege de muziek: hip hop en R&B. En radio is een geweldig medium, het wordt een sport om iedere week een leuk programma te maken. Ik heb al wat radio-ervaring opgedaan en ik was vaste gast bij Giel Beelen", zo licht Lange Frans zijn enthousiasme toe.

Ook de de directeur van Wild FM, Dave Leusink, is blij met zijn nieuwe werknemer. "Lange Frans was al tijden vaste luisteraar en zo is het idee voor een eigen programma ontstaan. Het is natuurlijk super een hitartiest niet alleen op de playlist te hebben, maar ook achter onze eigen microfoon", vertelt Leusink in een interview met RadioFreak.

Mannenestafetteteam uitgenodigd voor EK indoor

Het mannenestafetteteam op de 4x400 meter mag deelnemen aan het EK indoor. Dat maakte de Atletiekunie maandag bekend. Voor de mannen is de uitnodiging door de Europese atletiekbond EAA 'een mooie beloning voor de prestatie van afgelopen zomer', vindt Wigert Thunnissen, bondscoach sprint en estafette van de Atletiekunie.

In Barcelona eindigde het estafetteteam afgelopen zomer als zevende. Twee leden van dat team, Robert Lathouwers en Dennis Spillekom, zijn nu door blessures niet inzetbaar. "Uiteraard willen we een ploeg uitzenden die het niveau heeft om daar te kunnen presteren", geeft Thunnissen aan. De vier uit te zenden lopers moeten gezamenlijk onder de 3.11,60 minuten blijven, een gemiddelde van 47,90 seconden per loper.

Als een van de mogelijke vervangers voor Lathouwers en Spillekom kan Thunnissen wel een beroep doen op Obed Martis. De Antilliaan komt sinds kort voor Nederland uit. Dat moet van de internationale atletiekfederatie IAAF omdat de Nederlandse Antillen als land niet meer bestaan. In 2010 werd Martis al Nederlands kampioen op de 200 en 400 meter.

[Dakar] Uitslag etappe 7

Gisteren is alweer de zevende etappe van de Dakar-rally verreden en ook nu was er weer volop strijd op het Chileense grondgebied.

Motoren

Bij de motoren veranderde er weinig in het klassement. Francisco Lopez Contardo pakte de overwinning in de etappe. Cyril Despres volgende op 2:21 minuten. Hierdoor liep Despres weer wat in op Marc Coma in het klassement. Coma zelf werd derde tijdens de etappe en staat nu nog 7:24 minuten voor op Despres.

Frans Verhoeven lijkt een abbonement te hebben op de tiende plaats in de etappes en finishte weer op deze plek. Door zijn goede rijden steeg de Brabander naar de zesde plaats in het algemeen klassement. De achterstand naar nummer vijf, Ruben Faria, is echter nog steeds 33 minuten. Ook Henk Knuiman en Teus Visser reden een goede etappe, ze finishten als zestiende en zeventiende.

Auto's

Guerlain Chicherit kwam niet aan de start van de etappe, nadat hij eergisteren tijdens een test op de rustdag crashte en de auto daarmee der mate beschadigde dat hij niet meer kon deelnemen. De top drie in de rally kende echter geen problemen Nasser Al-Attiyah pakte de dag zeggen op 1:20 minuten gevolgd door Carlos Sainz. Stephane Peterhansel kwam als vierde over de streep. Al-Attiyah staat nu in het klassement nog maar 1:22 minuten achter op Sainz, maar de twee Volkswagen-coureurs liggen al meer dan 20 minuten voor op Peterhansel.

Tonnie van Deijne leek als tiende over de streep over de streep te komen, maar na afloop van de etappe kende de organisatie hem een tijdstraf van tien uur toe vanwege het missen van waypoints. Erik van Loon eindigde als 22e in de etappe en staat nu twaalfde in het algemeen klassement.

Vrachtwagens

Ales Loprais weert zich kranig in de rally en pakte weer de dagzege. Hiermee staat hij echter nog steeds 16:22 minuten achter op leider Firdaus Kabirov, ondanks de vijf minuten die hij pakte op nummer twee van de dag. Vladimir Chagin, die op weg leek naar een makkelijke Dakar-zege, kende weer geen goede dag. Chagin staat inmiddels bijna een half uur achter op Kabirov en dat gat lijkt te groot te zijn om nog in te lopen.

Johan Elfrink had een goede dag en kwam als beste Nederlander als negende over de streep. Marcel van Vliet en Martijn van den Brink kwamen respectievelijk als twaalfde en tiende over de streep. Van Vliet is echter nog steeds wel de beste Nederlander in het algemeen klassement met een achtste plaats.

Bielefeld wil Denneboom aantrekken

Romano Denneboom lijkt zijn voetballoopbaan voort te gaan zetten in Duitsland. De aanvaller maakte de afgelopen week een goede indruk bij Arminia Bielefeld en kan daarom een contract tekenen bij de club van trainer Ewald Lienen die in de Tweede Bundesliga uitkomt.

Denneboom is momenteel na zijn avontuur bij FC Twente en Sparta Rotterdam clubloos. Daarvoor speelde de 29-jarige aanvaller voor sc Heerenveen, Willem II en N.E.C. Nijmegen.

Judoka Uilenhoed toch naar Masters

Judoka Carola Uilenhoed mag zich toch op gaan maken voor deelname aan de World Masters in Baku. Omdat drie topjudoka's in de klasse boven 78 kilogram zich afgemeld hebben voor het evenement in Azerbeidzjan mag de Nederlandse alsnog naar het toernooi afreizen dat geldt als olympisch kwalificatietoernooi.

Uilenhoed is in de zwaarste categorie bij de vrouwen slechts de nummer negentien van de wereld en had zich op basis daarvan niet geplaatst, omdat alleen de beste zestien van de wereldranglijst deel mogen nemen. Met Uilenhoed erbij bestaat de Nederlandse ploeg uit elf judoka's. Grim Vuijsters mocht ook deelnemen, maar de man uit de categorie 100+ kilogram meldde zich af met een zware nekblessure.

Lobkov pakt Russische sprinttitel

Dmitri Lobkov en Olga Fatkulina hebben afgelopen weekend de Russische sprinttitels gepakt. Bij de dames won de 20-jarige Fatkulina alle vier de afstanden. Yekaterina Malysheva eindigde op de eerste drie afstanden als tweede, maar werd op de afsluitende 1.000 meter gediskwalificeerd.

De 29-jarige Lobkov won op de eerste dag de 500 meter en zag Alexei Yesin de 1.000 meter winnen. Yesin werd echter op de tweede 500 meter gediskwalificeerd waardoor de spanning in het toernooi weg was. Lobkov won op de tweede dag de 500 en de 1.000 meter.

Hoofdrol Colin Farrell in remake Total Recall

Colin Farrell gaat de hoofdrol spelen in de remake van Total Recall. Dat bevestigt producent Neal Moritz tegenover de Amerikaanse filmsite Collider. Een eerdere versie van de sciencefictionfilm werd in 1990 gemaakt door regisseur Paul Verhoeven, met Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol.

Waar de versie met Schwarzenegger zich vooral richtte op harde actie, blijft de remake dichter bij het boek We Can Remember it for You Wholesale van Philip K. Dick. Het scenario speelt zich af in de toekomst, wanneer de firma Rekal kunstmatige herinneringen kan implanteren ter vermaak van de klanten.

"Het belangrijkste verschil tussen de versie uit 1990 en de onze is dat we ditmaal niet de ruimte ingaan", licht de 51-jarige producent toe. "In plaats van een ruimteschip dat naar Mars reist, reist de hoofdpersoon van de ene kant van de aarde naar de andere."

Geen rode Marslandschappen en een strijd om zuurstof dus. De remake toont een mogelijk toekomstbeeld op aarde. "De steden zijn zo ontzettend overbevolkt geraakt dat ze steeds hoger en hoger zijn geworden", vertelt Moritz. "De wereld lijkt erg op de onze, maar dan met een paar belangrijke technologische ontwikkelingen. Als filmfan kan ik niet wachten tot deze film uitkomt."

De opnames moeten 15 mei van start gaan in het Canadese Toronto onder leiding van regisseur Len Wiseman, bekend van Underworld en Live Free or Die Hard. In tegenstelling tot de geruchten zijn deze niet in 3D. "Dat zou te veel van het goede zijn", zegt Moritz. De première staat gepland voor 2012.


Colin Farrell (Foto: Novum)

Vier miljoen 3DS-spelcomputers bij lancering

In de eerste maand dat de Nintendo 3DS op de markt komt, heeft Nintendo vier miljoen exemplaren van de 3D-spelcomputer beschikbaar. Dat schrijft de Japanse afdeling van de Wall Street Journal.

Van de vier miljoen beschikbare Nintendo 3DS-spelcomputers is anderhalf miljoen bedoeld voor de Japanse markt. De rest wordt verdeeld over Europa, Australië en de Verenigde Staten.

Toen de Nintendo Wii in 2006 op de markt kwam, had Nintendo ook vier miljoen exemplaren van de bewegingsgevoelige spelcomputer klaarliggen. In de maanden na de release van de Wii was er een tekort aan spelcomputers door de grote vraag vanuit de markt.

In Japan komen onder andere het verzorgingsspel Nintendogs + Cats, de voetbalgame Pro Evolution Soccer 3D, het vechtspel Super Street Fighter IV 3D Edition en het puzzelavontuur Professor Layton and the Mask of Miracles bij de lancering van de 3DS uit.

De Nintendo 3DS ligt op 26 februari in de Japanse winkels. De Verenigde Staten en Europa krijgen de nieuwe spelcomputer ergens in maart. Precieze releasedata worden waarschijnlijk 19 januari aangekondigd tijdens perspresentaties in Amsterdam en New York.


(Foto: Novum)

'Games zijn het lesmateriaal van de toekomst'

Leraren houden sterk rekening met de opkomst van games in het klaslokaal. Bijna de helft van de bezoekers van de Nationale Onderwijs Tentoonstelling, veelal leraren, verwacht dat gaming binnen tien jaar deel uitmaakt van het lesprogramma. Dat blijkt uit een peiling onder 542 potentiële bezoekers van de Nationale Onderwijs Tentoonstelling, onder wie docenten.

Nederland is marktleider op het gebied van 'serious games', games die ontworpen zijn met een educatief doeleinde. Zo ontwikkelt het in Rotterdam gevestigde Vstep simulaties voor de scheepvaart en de brandweer, kunnen beginnende autorijders les krijgen binnen een virtuele omgeving en zijn jonge bedrijven als Mijn Naam Is Haas bezig met educatieve software voor kleuters.

Toch gaat het tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling niet alleen om dergelijke educatieve spellen. Ook van commerciële games als Bioshock en De Sims kan iets worden opgestoken. Volgens gameonderzoeker Ineke Verheul lenen dergelijke games zich goed voor onderwijsdoelen als samenwerken en beargumenteren. "Bij De Sims kun je bijvoorbeeld een leerling vragen de gasrekening van het huis van het karakter te verlagen. Door een duidelijke opdracht, samen ervaren en samen bespreken kan een leraar het maximale uit de inzet van games halen", legt Verheul uit.

De vakbeurs Nationale Onderwijs Tentoonstelling vindt in de laatste week van januari plaats in de Jaarbeurs Utrecht.

Beenhakker: "Simon snel vastleggen"

Feyenoord hoopt flankspeler Krisztián Simon nog deze week vast te kunnen leggen. De 19-jarige Hongaar maakte zodanig veel indruk bij de Rotterdammers dat technisch directeur Leo Beenhakker hem zo snel mogelijk aan wil trekken zodat hij in de klassieker tegen Ajax al mee kan doen.

Simon ligt nog wel vast bij zijn huidige club Ujpest FC. Er gingen geruchten dat hij medio dit jaar transfervrij zou zijn, maar dat klopt volgens Beenhakker niet. "Hij ligt langer vast, maar Ujpest heeft aangegeven mee te willen werken aan een transfer. We gaan nu alles goed op papier zetten en hopen er nog deze week met Ujpest uit te komen," zei Don Leo tegen NUsport.

Feyenoord zal Simon eerst gaan huren. Zodra de Rotterdammers genoeg geld hebben wordt de optie tot koop gelicht. "Als hij zich bij ons goed ontwikkelt en later wordt doorverkocht, profiteert Ujpest mee. Daarover zijn we het al eens. Er moeten alleen nog duidelijke afspraken worden gemaakt over de exacte invulling van het contract."

Beenhakker had Simon al een tijdje op de korrel. "Ik had vóór zijn eerste stage bij ons (vorige maand) al een goed beeld van hem, maar belangrijk was dat hij ook bij Mario (Been, red.) in het pulletje zou vallen én dat hij het bij Feyenoord naar zijn zin zou hebben. Dat blijkt nu allebei het geval. Mario ziet het in hem zitten en zelf wil die jongen heel graag blijven."

Nederlandse jongeren in top EU gebruik netwerksites

Nederlandse jongeren lopen binnen de Europese Unie voorop als het gaat om het gebruik van sociale netwerken als Hyves, Twitter en Facebook. Van de internetters tussen de 16 en 25 jaar is 91 procent actief op een sociaal netwerk, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Alleen jonge internetters uit Polen zijn vaker actief op sociale netwerken. Na Nederland volgen Portugal, Slovenië, Zweden en Duitsland. België is juist een van de hekkensluiters. Alleen in Letland, Ierland en Roemenië wordt minder gebruikgemaakt van sociale netwerken. In België is ongeveer 70 procent actief, in Roemenië ongeveer 60 procent.

De belangrijkste internetactiviteit blijft bij alle leeftijdsgroepen e-mailen. Bij alle leeftijdsgroepen voert Nederland de ranglijst van de EU aan.

Het gebruik van sociale netwerken neemt bij jongeren toe. Naarmate mensen ouder zijn, maken ze er ook minder gebruik van. Van de 25- tot 55-jarigen is een kleine meerderheid actief op bijvoorbeeld Hyves. Van de 55- tot 75-jarigen maakt maar 30 procent hier gebruik van.

Mannen zitten over het algemeen vaker op een sociaal netwerk dan vrouwen. Het opleidingsniveau maakt echter geen verschil.

Gemeente Schiedam overweegt vuurwerkverbod

De gemeente Schiedam overweegt een vuurwerkverbod voor particulieren in te voeren. Burgemeester Wilma Verver (VVD) vindt de kosten voor herstelschade in haar stad na de jaarwisseling te hoog worden.

Het aantal incidenten met en vernielingen door vuurwerk is volgens Verver ieder jaar veel te hoog. "Wij overwegen een aanbeveling aan de wetgever om het afsteken van vuurwerk door particulieren te verbieden", zei Verver zaterdag in haar nieuwjaarstoespraak. "Ik vind de maatschappelijke kosten te hoog worden en het college met mij."

Het college van burgemeester en wethouders is van mening het gemeenschapsgeld, dat nu wordt gebruikt om de schade te herstellen, beter te kunnen investeren in de ontwikkeling van Schiedam. Naast de VVD zitten PvdA, CDA en GroenLinks in het gemeentebestuur.

Eerder pleitten GroenLinks-raadsleden Arno Bonte uit Rotterdam en David Rietveld uit Den Haag twee jaar lang voor een verbod op consumentenvuurwerk. De twee gooiden eind december de handdoek in de ring omdat het politieke draagvlak te klein is en de maatschappelijke weerstand te groot.


Gemeente Schiedam overweegt vuurwerkverbod (Foto: Novum)

Honden in MaleisiŽ doden Ierse toerist

Twee honden hebben op een biologische boerderij in het noorden van Maleisië een Ierse toerist verscheurd. Dat heeft de Maleisische politie maandag gezegd.

De man, Maurice Sullivan (50), werd op het eiland Penang aangevallen door de honden en overleed vrijwel direct aan zijn verwondingen. Het slachtoffer werd in zijn gezicht en zijn lichaam gebeten.

De honden, die door de boer waren aangeschaft om het erf te beschermen tegen wilde zwijnen en pythons, zijn overgedragen aan de autoriteiten en worden in quarantaine gehouden om te achterhalen of ze hondsdol zijn. Daarna wordt besloten wat er met de dieren wordt gedaan.

Di Luca fietst gratis voor Katusha

Danilo di Luca zal zijn nieuwe werkgever weinig geld gaan kosten in 2011. De van een dopingschorsing teruggekeerde Italiaan zal namelijk gratis fietsen voor Katusha, zo meldt hij aan La Gazetta dello Sport.

Di Luca werd tijdens de Ronde van Italië van 2009, waarin hij tweede werd, positief bevonden op het epo-middel CERA. Hij kreeg aanvankelijk een schorsing van twee seizoenen opgelegd, maar omdat hij goed meewerkte aan het onderzoek en ook hielp in andere dopingzaken werd de straf met negen maanden teruggebracht.

De Italiaan zegt geleerd te hebben van zijn schorsing en beweert een nieuw mens te zijn. "Astana wilde me ook, maar Katusha is beter voor me," zei de renner die geen salaris zegt te ontvangen. "Ik heb met ploegleider Andrei Tchmil een premiestelsel bedacht."

Borgpennen uit Limburgse damwand gestolen

De borgpennen van een damwand in de buurt van Venlo zijn zondagnacht gestolen. Ze hebben de waardeloze pennen van roestvrij staal aangezien voor koper, vermoedt het Waterschap Peel en Maas.

De damwand is in Steyl geplaatst om het water van de Maas tegen te houden. Door smeltwater kampt Limburg de komende weken nog met hoogwater, verwacht het waterschap.

De vermissing van de borgpennen werd maandag in de vroege ochtend ontdekt bij een inspectieronde. Dat de pennen weg zijn levert volgens een woordvoerder niet direct een gevaarlijke situatie op.

De damwanden zijn vanwege de hoge waterstand geplaatst op plaatsen waar een dijk is onderbroken, bijvoorbeeld omdat er een weg door de dijk loopt. De borgpennen dienen om steunberen voor de damwanden op hun plaats te houden. "Ze zijn vergelijkbaar met een borgpen om een bedje in een caravan op zijn plaats te houden", zegt de woordvoerder.

Zonder de borgpennen blijven de steunberen ook op hun plaats, maar is het voor kwaadwillenden wel gemakkelijk ze te verwijderen. Als dat zou gebeuren blijven de damwanden in principe ook op hun plaats. "Maar veilig is het niet", zegt de woordvoerder. De verwijderde borgpennen met koperkleur zijn inmiddels vervangen. Van de diefstal wordt aangifte gedaan.

Nintendo dekt zich in met 3D-waarschuwing

De waarschuwing dat kinderen onder de 6 jaar geen 3D-beelden mogen kijken, is bedoeld om ouders te waarschuwen en potentiële rechtszaken tegen te gaan. Dat zegt Nintendo's bestuursvoorzitter Satoru Iwata in een interview met de Japanse afdeling van The Wall Street Journal.

Ondanks berichten van Amerikaanse oogspecialisten dat 3D helemaal niet zo slecht is voor de ogen, stelt Iwata dat er ook specialisten zijn die anders beweren. Daarom waarschuwt Nintendo in de handleiding en bij het opstarten van de Nintendo 3DS voor de mogelijke gevaren. Toshiba en Sony kwamen eerder met het advies jongere kinderen niet naar 3D-televisies te laten kijken.

Op de nieuwe 3D-spelcomputer van Nintendo zit een schuifknop om de intensiteit van het 3D-beeld in te stellen. Zo is het ook mogelijk om games zonder 3D-effect te spelen. Het spelen zonder 3D-beeld heeft bovendien als voordeel dat de batterij langer meegaat. Met 3D-beeld en een hoge helderheid gaat de batterij drie uur mee. Wordt het beeld ingesteld op 2D met een lage helderheid dan kan de batterijduur gerekt worden tot ongeveer acht uur.

De Nintendo 3DS moet in maart uitkomen in Europa.


Nintendo dekt zich in met 3D-waarschuwing (Foto: Novum)

Hoogleraren IsraŽl boycotten universiteit

Zeker 165 Israëlische hoogleraren boycotten een controversiële Israëlische universiteit op de Westelijke Jordaanoever. De hoogleraren ondertekenden een petitie, waarin zij zeggen niets te maken te willen hebben met de universiteit, die zij een 'illegale nederzetting' noemen, aldus de organisatoren van de boycot zondag.

De universiteit, Ariel University Center, ligt in de nederzetting Ariel, op grondgebied dat de Palestijnen beschouwen als behorend tot een toekomstige Palestijnse staat.

"Ariel hoort niet bij het soevereine grondgebied van Israël en we kunnen daarom niet worden verplicht daarheen te gaan", aldus de petitie. Volgens professor Nir Gov van het Weizmann Instituut voor Wetenschap is het doel van de actie niet het bestraffen van de studenten van de universiteit, onder wie veel Arabieren, maar het bespoedigen van het einde van de bezetting.

"Ik heb twee jonge dochters en ik wil dat zij opgroeien in een democratisch, vrij Israël", zei Gov. "De bezetting van miljoenen Palestijnen zonder mensenrechten vernietigt dit echt."

De boycot wordt tegengewerkt door het overkoepelend orgaan van Israëlische hoogleraren en de conservatieve politieke partij Yisrael Beitenu. De burgemeester van Ariel, Ron Nachman, reageerde door te zeggen dat hoe meer hoogleraren zich aansluiten bij de boycot, hoe meer hij de nederzetting zal uitbouwen.

Winterweer kost Air France-KLM 70 miljoen

Air France-KLM heeft in december 70 miljoen euro aan omzetschade geleden door vertragingen en annuleringen door het strenge winterweer. Dat schat de luchtvaartmaatschappij.

Ondanks de slechte weersomstandigheden nam het passagiersvervoer in december ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder met 2,0 procent toe, bij een 0,9 procent hogere capaciteit. Daardoor steeg de bezettingsgraad met 0,9 procentpunt tot 80,6 procent.

De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep vervoerde in december 5,4 miljoen passagiers, 1,6 procent minder dan een jaar eerder, vanwege vluchtannuleringen bij vooral de middellange vluchten.

Het vrachtvervoer, dat te maken kreeg met problemen bij het grondtransport, steeg met 2,1 procent bij een capaciteitsgroei van 4,6 procent. De vrachtbenuttingsgraad daalde derhalve met 1,7 procentpunt tot 68,4 procent.


Winterweer kost Air France-KLM 70 miljoen (Foto: Novum)

Getuige parachutemoord stort zelf neer

Een man die in 2006 getuige was van de 'parachutemoord' in het Belgische Opglabbeek, is zondagmiddag zelf neergestort door problemen met zijn valscherm.

De Vlaamse krant Het Belang van Limburg heeft dat maandag gemeld. De 26-jarige man is met zware verwondingen in een ziekenhuis opgenomen. Van sabotage lijkt geen sprake.

Enkele maanden terug werd Els Clottemans door de rechtbank in Tongeren veroordeeld tot levenslang omdat ze in november 2006 haar liefdesrivale zou hebben vermoord door haar parachute onklaar te maken. Beide Belgische vrouwen hadden een relatie met een Eindhovenaar. De man die zondag neerstortte, was een van de getuigen op het proces tegen Clottemans.

'Gonggrijp bood miljoen voor hosting WikiLeaks'

De Nederlandse hacker en XS4ALL-medeoprichter Rop Gonggrijp bood een miljoen euro om WikiLeaks in de lucht te houden. Dat schrijft De Telegraaf maandag op basis van een Nederlandse bron die een verklaring daarover heeft afgelegd bij Amerikaanse inlichtingendiensten.

Gonggrijp zou een jaar lang met een miljoen euro langs de deuren zijn gegaan bij Nederlandse webhosters. Ook de zoon van een Turkse diplomaat zou miljoenen hebben willen betalen om de klokkenluiderssite online te houden. Of van de hulp van Gonggrijp en de Turk gebruik is gemaakt is niet bekend. De gegevens van WikiLeaks zijn inmiddels via providers in diverse landen te bekijken.

Afgelopen weekeinde werd bekend dat justitie in de Verenigde Staten bij Twitter informatie heeft opgeëist over Gonggrijp, WikiLeaks-oprichter Julian Assange en anderen. In de dagvaarding, die via Amerikaanse media bekend is gemaakt, staat onder meer dat justitie persoonsgegevens, twitterberichten en bankgegevens van hen wil.

Volgens de online editie van De Telegraaf beschouwt justitie in de VS Gonggrijp, wiens naam in de dagvaarding met een g te weinig wordt geschreven, als adjudant van Assange. Waarop dat is gebaseerd is onduidelijk. Wel is duidelijk dat Gonggrijp behoorlijk veel geld heeft verdiend aan de verkoop van XS4ALL.

Gonggrijp was in april betrokken bij de publicatie via WikiLeaks van videobeelden van een Amerikaanse luchtaanval op Bagdad. Bij de aanval kwamen burgers en twee journalisten van Reuters om het leven.

Nesbitt pakt vier Canadese afstandstitels

Christine Nesbitt is op dreef. Bij de Canadese afstandskampioenschappen pakte ze vier gouden medailles.

De olympisch kampioene op de 1.000 meter won de 500, 1.000, 1.500 en 3.000 meter. Op de vijfde afstand, de 5.000 meter , verscheen ze niet aan de start. Op de drie kilometer zette Nesbitt met een tijd van 4.03,49 een nieuw persoonlijk record neer en bleef ze Brittany Schlusser en Cindy Klassen respectievelijk vier en vijf seconden voor.

Denny Morrison veroverde bij de mannen de titels op de 1.000 en 1.500 meter in respectievelijk 1.08,29 en 1.44,80. Op de 5.000 meter ging de titel naar Lukas Makowsky in 6.25,81 en op de 500 meter won Jamie Gregg.

NAC neemt afscheid van Kolkka, Loran en Fehťr

Joonas Kolkka, Tyrone Loran en Csaba Fehér vertrekken aan het einde van het seizoen bij NAC. De club uit Breda heeft besloten de aflopende verbintenissen van het drietal niet te verlengen.

Technisch directeur Jeffrey van As heeft de voetballers in een persoonlijk gesprek van het besluit op de hoogte gebracht. NAC verblijft op dit moment in Turkije voor een trainingskamp.

NAC neemt afscheid van Kolkka, Loran en Fehér
NAC neemt afscheid van Kolkka, Loran en Fehér (Foto: ANP)

Del Potro viert rentree met zege

De Argentijnse tennisser Juan Martin del Potro heeft zijn rentree opgeluisterd met een zege. De US Open-kampioen van 2009 klopte Feliciano Lopez in Sydney in een marathonpartij: 6-7 (5), 7-6 (9), 7-6 (3). Jelena Jankovic ging in Sydney direct onderuit. De Servische nummer zes van de plaatsingslijst verloor van Aravane Rezai uit Frankrijk: 5-7, 6-2, 3-6.

Del Potro, die het grootste deel van 2010 aan de kant stond met een polsblessure, werkte in de tweede set een matchpunt van Lopez weg. In het derde bedrijf had de 22-jarige na drie uur en twintig minuten zijn eerste matchpunt en benutte dat direct.

[Upd] Auto ontploft in Geleen

In de Limburgse stad Geleen is zondagnacht een auto ontploft. Door de knal sneuvelden de ruiten van diverse woningen. Explosievenexperts gaan na of er mogelijk nog een explosief in de auto ligt, meldt de politie.

Uit voorzorg zijn drie woningen aan de Chrysantenstraat ontruimd. Bij de explosie zijn volgens de politie geen gewonden gevallen.

Update 10.50 uur
Uit onderzoek van de explosievenexperts is gebleken dat er geen tweede explosief aanwezig was.

Beckenbauer: "Van Gaal had moeten overleggen"

Franz Beckenbauer heeft kritiek geleverd op Louis van Gaal, nadat de Bayern München-trainer voor een andere eerste keeper koos zonder iemand van de directie in te lichten.

De trainer passeerde de 36-jarige Hans-Jörg Butt en maakte de veertien jaar jongere Thomas Kraft eerste keeper. "Natuurlijk beslist de coach wie er speelt. Maar in tegenstelling tot de andere posities, gaat het bij een keeper om een zeer belangrijk besluit, dat van invloed is op de langetermijnplanning van de club", schrijft Beckenbauer in Bild.

"Het was slimmer geweest als hij bij het nemen van zo'n belangrijke beslissing vooraf iemand hiervan op de hoogte had gesteld. Op z'n minst technisch directeur Christian Nerlinger. Het beste was om voorzitter Karl-Heinz Rummenigge hier bij te betrekken."

Beckenbauer begrijpt wel iets van de kritiek die Bayern-voorzitter Uli Hoeness eind oktober aan het adres van Van Gaal leverde. Hoeness zei dat er "moeilijk met Louis van Gaal valt te praten, omdat hij de mening van andere mensen niet accepteert." Beckenbauer vindt dit een voorbeeld van dat gedrag. "Van Gaal moet ervoor zorgen dat hij genoeg steun heeft voor zijn besluiten."

Trulli: "Ruzie om naam Lotus is beschamend"

Coureur Jarno Trulli is het hele gedoe rond de naam Lotus meer dan zat. Zowel zijn team Lotus als Lotus Renault zeggen het echte Lotus te zijn, maar Trulli meent dat het nog steeds niet duidelijk is welk team de naam echt mag gebruiken. De hele ruzie is volgende de Italiaan beschamend.

"Welk team is het echte Lotus? Dat weten we het niet. Het is gewoon beschamend", aldus Trulli tegenover Gazzetta Sportiva.

Feyenoord stuurt drie spelers vervroegd naar huis

Feyenoord-spelers Diego Biseswar, Sekou Cissé en Adil Auassar keren maandag alweer terug van het trainingskamp. Het drietal heeft last van blessures en maken het trainingskamp in Oman niet af. Zowel Biseswar als Auassar liepen zondag een blessure op aan hun knie. Cissé blijkt minder ver te zijn in zijn herstel dan eerder gehoopt werd.

"Hier kunnen we op dit moment niet veel voor noch met die jongens doen", verklaart technisch directeur Leo Beenhakker op de clubwebsite. "Hoe eerder ze in Rotterdam onderzocht en behandeld kunnen worden, hoe beter."

Cissé is al maanden herstellende van een voetblessure. De blessures van Biseswar en Auassar leken in eerste instantie niet al te ernstige, maar inmiddels is gebleken dat zij deze week amper aan trainen toe zullen komen.

'Maradona gaat praten met Engelse club'

Diego Maradona wil weer aan de slag als coach en zal in februari met een Premier League-club gaan praten. In februari reist hij af naar Engeland om daar met de betreffende club te praten. De Argentijnse krant Clarin laat weten dat het om Fulham zou gaan.

"Als ze me weten te overtuigen in Engeland dan zie ik mezelf wel aan de slag gaan daar", zei Pluisje tegen een andere krant, La Nacion.

Maradona zit zonder werk sinds hij na het WK opstapte als bondscoach van Argentinië. Zijn ploeg ging in de kwartfinale flink onderuit tegen Duitsland (4-0). "Ik ben niet koortsachtig op zoek naar werk maar ik weet dat ik op een dag weer coach ben een ploeg", zei Maradona.

Byrd wint Tournament of Champions

De Amerikaanse golfer Jonathan Byrd heeft zondag (plaatselijke tijd) het openingstoernooi van de Amerikaanse Tour PGA op zijn naam gechreven. De zege in het PGA Tournament of Champions op het eiland Hawaii leverde hem een geldprijs op van 1,12 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 870.000 euro.

Byrd greep de winst in een play-off met landgenoot Robert Garrigus. Die was nodig omdat beide spelers na vier ronden op de golfbaan van Kapalua Resort waren geëindigd op 268 slagen, 24 onder par. Op de tweede extra hole maakte Garrigus een bogey en sloeg Byrd par.

Krakers: "Vd Laan is olifant in porseleinkast"

"Van der Laan gedraagt zich sinds zijn aantreden als een olifant in een porseleinkast." Dat zei kraker Wessel zondagavond tegen AT5.

Wessel is een van de krakers die zondag het pand naast de McDonald's op De Munt in Amsterdam hebben bezet. Ze hopen dat de burgemeester door hun actie tot inkeer komt en zijn pijlen richt op vastgoedondernemers die panden leeg laten staan in plaats van op krakers.

Eerder op de dag werden drie panden in de Ten Katestraat gekraakt. Ook in Utrecht en Tilburg werden in het kader van een landelijk actieweekend panden gekraakt. "Kraken is nooit begonnen omdat het mocht, dus waarom zou het ineens stoppen nu het verbod er is?", aldus kraker Jochem over de actie.

Vrouw neergeschoten in Schiedam

Een vrouw is maandagochtend neergeschoten op een parkeerplaats. Ze stond naast een auto toen een bekende het vuur opende, meldt de politie. De dader wordt gezocht in de relationele sfeer.

De vrouw raakte ernstig gewond, maar kon nog in de auto stappen. Ze is naar een ziekenhuis gebracht. De dader nam na de schietpartij de benen. De politie heeft een vermoeden om wie het gaat en zette onder meer een helikopter in bij de zoektocht naar de verdachte.

Haase stijgt, De Bakker zakt

Robin Haase is dankzij zijn kwartfinaleplaats in Chennai drie plaatsen gestegen op de wereldranglijst. De Hagenaar is nu de nummer 62. Daarmee is Haase nog slechts zes plaatsen verwijderd van zijn hoogste positie. Thiemo de Bakker leverde drie posities in en staat nu 46e. De Bakker werd in Brisbane in de eerste ronde uitgeschakeld. Vorig jaar stond hij in Chennai bij de laatste acht.

Thomas Schoorel, die via de kwalificaties het hoofdtoernooi in Doha haalde en het Roger Federer in de eerste ronde moeilijk maakte, klom van de 168e naar de 165e plaats. Jesse Huta Galung behaalde bij het challengertoernooi in Nouméa de halve finale. Daarin moest hij zich geblesseerd terugtrekken, maar het leverde hem toch zeven plaatsen winst op. Hij staat 121e. Igor Sijsling verloor in Nouméa in de eerste ronde en ging van 126 naar 128.

Cruijff: "Gouden Bal naar Xavi"

Johan Cruijff vindt dat FC Barcelona-middenvelder Xavi het verdient om dit jaar de Gouden Bal te winnen. De prijs gaat sowieso naar een speler van Barcelona. Naast Xavi zijn ook Andrés Iniesta en Lionel Messi genomineerd voor Wereldvoetballer van het jaar.

"Puur voetballend bekeken is Messi veruit de best, zeker qua spektakel," aldus Cruijff in De Telegraaf. "Maar de Messi van Barcelona is een ander dan de Messi van Argentinië. Hij is dus iemand voor wie het uitmaakt hoe er door de rest van het team wordt gespeeld."

"Iniesta was het eerste deel van het jaar geblesseerd, waardoor hij zo'n beetje als fitste speler aan het WK begon," vervolgt de voormalig international. "Iniesta is geen praatjesmaker, altijd heel correct en gezegend met een mooie techniek."

"Xavi is mijn nummer één," besluit Cruijff. "Een speler die het tempo van Barcelona bepaalt, die aangeeft wanneer er druk moet worden gezet en die ervoor zorgt dat het middenveld weinig meters hoeft te maken. Daar komt bij dat Xavi het afgelopen jaar vrijwel alle wedstrijden van zowel Barcelona als Spanje heeft meegedaan."

De Boer in ongewis over vertrek Mido

Ajax-spits Mido deelde vorige week het bestuur van de club mee dat hij wil vertrekken en een 'andere uitdaging' zoekt. Trainer Frank de Boer begrijpt niet waarom de 27-jarige aanvaller wil vertrekken uit de ArenA.

"Zijn vertrek verbaast me. Ik heb mijn vertrouwen in hem uitgesproken. Mits fit is hij een Ajax-nummer 9 die wij in gedachten hebben,'' aldus de Boer in De Telegraaf. Mido kwam afgelopen zomer transfervrij over van Middlesbrough en heeft nog een contract tot medio 2011.

Mounir El Hamdaoui is weer in genade aangenomen door Ajax. De speler was de afgelopen weken afwezig wegens fysieke en geestelijke problemen. "Alle plooien zijn glad gestreken," zegt de Boer. De trainer kan El Hamdaoui echter geen garanties geven voor een basisplaats. "Maar de kans dat dit soort jongens aan spelen toekomt, is groot, omdat ze veel kwaliteit hebben. Je kunt het niet met elf man, maar hebt 22 of 23 spelers nodig. En Mounir maakt daar onderdeel van uit."

Toenemend aantal koeien eet hennep

In Brabant krijgen steeds meer koeien hennep gevoerd. De vezelrijke hennep wordt gevoerd als vervanging van stro en zorgt ervoor dat de spijsvertering van het vee verbetert, wat een gunstig effect heeft op de melkproductie.

Boeren in Brabant zijn na twee jaar proefgebruik positief over het voedingsmiddel en de leveraar hiervan, Agrifirm, ziet het aantal klanten dan ook toenemen. Agrifirm verwacht dat het komende jaar 100 hectare aan hennepgrond aan het Nederlands landschap wordt toegevoegd.

Kleine zelfstandige ondernemers binnen de drugshandel hebben hier niet zo heel veel aan, omdat de vezelhennep niet te gebruiken is als softdrugs. Deze eigenschap is voorbehouden aan de Cannabis sativa.

'Isolement dreigt voor Turkse jongere'

Turkse-Nederlandse jongeren dreigen in een maatschappelijk isolement terecht te komen doordat hun binding met de Nederlandse samenleving in rap tempo afneemt. Sommigen zoeken hun toevlucht in een 'conservatieve beleving van hun geloof'. Daarvoor waarschuwen Turks-Nederlandse professionals maandag in een door de Volkskrant gepubliceerd manifest.

Het gaat om pedagogen, onderzoekers, onderwijs- en arbeidsmarktdeskundigen, ambtenaren en beleidsadviseurs. Zij zeggen zich ernstig zorgen te maken over deze ontwikkeling.

Van steeds meer Turkse jongeren krijgen ze te horen dat ze het gevoel krijgen nooit onderdeel van de Nederlandse samenleving te worden. Ook in Nederland geboren jongeren voelen zich volgens de professionals tweederangs burgers.

De opstellers van het manifest wijzen erop dat er weinig Turkse Nederlanders zijn waarmee de jongeren zich kunnen identificeren. Er zou sprake zijn van een gebrek aan aansprekende 'leiders' van Turks-Nederlandse afkomst.

De opstellers halen ook een onderzoek aan waaruit zou blijken dat Turken in Nederland veel vaker voortijdig hun school verlaten dan Turken in andere Europese landen. Uit een ander onderzoek blijkt dat de psychische gezondheid van Turkse Nederlanders slechter is dan die van autochtone Nederlanders en die van Turken in Turkije.

Het sociale vangnet waar de ouders van de jonge Turken nog een beroep op konden doen is volgens de professionals 'broos' geworden. De leemte zou deels worden opgevuld door moskeeën. "Zij bieden aandacht en veiligheid."

Maar volgens de opstellers houden de Turkse overheid en Turkse religieuze organisaties via de moskeeën meer grip op het leven van Turken in Nederland. Daardoor zou er minder ruimte zijn voor individuele keuzes en ontplooiing, wat de integratie in de weg kan zitten. "Ook maken wij ons zorgen over de interesse van een nu nog kleine groep jongeren voor radicale interpretaties van de islam."

Turken moeten volgens het manifest meer het gevoel krijgen dat hun toekomst in Nederland ligt. De opstellers doen een 'klemmend beroep' op overheid, onderwijs, bedrijfsleven en Turkse organisaties om zich om deze jongeren te bekommeren.

Doden door koude in India

Lage temperaturen en ijzige winden uit de Himalaya hebben in het noorden van India in de nacht van zondag op maandag aan zeker dertien mensen het leven gekost. In totaal zijn de afgelopen weken bijna honderd mensen omgekomen door de kou, zei de politie maandag.

De deelstaat Uttar Pradesh is het zwaarst getroffen. Door de bittere kou zijn hier al zeker 83 mensen, voornamelijk armen en daklozen, overleden. In New Delhi verloren de afgelopen twee weken tien mensen het leven, terwijl in Jharkhand nog eens zes doden vielen.

Het bestuur van Uttar Pradesh laat 's nachts op 3500 plekken vuren branden waar daklozen zich kunnen warmen.

Waterstand Maas zakt in Zuid-Limburg

De waterstand van de Maas is in het zuiden van Limburg aan het zakken. De verwachting is dat het peil richting het noorden tot de avond blijft toenemen en daar vervolgens ook gaat zakken, zegt een woordvoerder van de gemeente Venlo.

De rivier verwerkte even ten zuiden van Maastricht rond 09.00 uur zo'n 2000 kubieke meter water per seconde. Een paar uur eerder was dat nog 2250. Ter vergelijking: de eerste dagen van het jaar stroomde per seconde zo'n 500 kubieke meter water per seconde door de rivier en vanaf 1500 wordt gesproken van hoogwater.

Volgens Venlo is er geen reden tot ongerustheid. Uit voorzorg zijn rioolschuiven dichtgezet. De gemeente heeft wegen afgezet en mobiele pompen en kadewanden geplaatst.

Lijst Moerdijk onderzocht door deskundige

Jacob de Boer, hoogleraar toxicologie en milieuchemie van de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft op verzoek van de NOS de lijst onderzocht waarop de stoffen staan die opgeslagen waren bij Chemie-Pack in Moerdijk. Hij voorziet wel enige problemen voor de directe omgeving van de brand, maar door de windrichting lijkt de wijdere omgeving geluk te hebben gehad.

"Het is een grote cocktail van allerlei soorten stoffen: van zuren, zware metalen, organische oplosmiddelen, zoutzuren, logen, noem maar op. Je kunt het zo gek niet bedenken eigenlijk", zo vat de hoogleraar de aanwezigheid van giftige stoffen samen.

De lijst werd gisteren openbaar gemaakt door het Regionale Beleidsteam. De Boer zegt dat twee zaken voornamelijk van belang zijn. Doordat er veel chloor aanwezig was, is het mogelijk dat bij de brand dioxines zijn gevormd. Doordat de wind uit het zuiden kwam had het erger kunnen zijn, maar 'de landerijen aan de overkant moeten goed bekeken worden'. Als eventuele dioxines daar terecht zijn gekomen, zijn de gewassen daar niet bruikbaar. Als het gehalte hoog is, zou misschien de grond daar afgegraven moeten worden.

Verder staan er veel anti-oxidanten voor technische doeleinden op de lijst. Deze zijn echter gepatenteerd, dus is het afwachten waar deze nou precies uit bestaan. Dit is bij gepatenteerde zaken niet meteen duidelijk, dus 'we hebben nog niet alles in beeld'. De hoogleraar verwacht dat problemen met de ademhaling zich zullen beperken tot de directe omgeving van de brand, zoals bij de hulpverleners aan de orde is.

Over het terrein van Chemie-Pack zegt De Boer dat het op het ogenblik een 'akelige poel van gif en agressieve stoffen' is. Hij benadrukt daarom nog eens dat de mensen die het terrein gaan opruimen 'ontzettend voorzichtig' moeten zijn.

Jacob de Boer gaat verder door te vertellen dat het volstond met aromaten, de kankerverwekkende stoffen. Hij zegt dat het lastig is om te bepalen of de hoeveelheden die zijn vrijgekomen gevaarlijk zijn. Met name de mensen die dichtbij de brand waren kunnen er meer van binnengekregen hebben. Hij denkt dat het moeilijk is om erachter te komen wie precies risico lopen hierbij, mensen uit Moerdijk waarschijnlijk niet, omdat de wind voor hen uit gunstige hoek kwam.

Door de verschillende stoffen die samen zijn vrijgekomen is het moeilijker om precies te achterhalen wat er gebeurd is, "Het is één groot reactorvat", zegt de deskundige. De stoffen reageren met elkaar en ook de precieze temperatuur bij de brand is van belang. Deze temperatuur was niet bekend bij De Boer. Maar een hoop stoffen zijn waarschijnlijk in die mate verbrand dat er alleen nog roet en waterdamp van over is gebleven.

De Boer vindt het geen goede zaak dat er bij dit soort situaties 'om één of andere reden' meteen gezegd wordt dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Hij zegt dat de lijst zo snel mogelijk openbaar had moeten worden gemaakt, zeker in verband met de regen. "Want stel nou dat de wind de andere kant op had gestaan, hadden we echt een probleem gehad." Dat het Openbaar Ministerie de lijst nodig had voor onderzoek snapt hij wel, maar het gebruik van een kopieerapparaat had hem logisch geleken. Er staan immers geen geheimen zoals radioactieve stoffen op de lijst, sluit De Boer af.

Elia is niet bezig met transfer

Eljero Elia heeft aan zijn club Hamburger SV laten weten niet bezig te zijn met een mogelijke transfer. Volgens de Duitsers wilde de aanvaller vertrekken uit Hamburg omdat hij ontevreden zou zijn. Voor de winterstop liep Elia een blessure op, waardoor hij enkele wedstrijden op de bank zat. Hij heeft de club laten weten helemaal niet met een transfer bezig te zijn, schrijft het Algemeen Dagblad.

De Hagenaar sprak tijdens het trainingskamp van HSV een paar keer met trainer Armin Veh. Na een stroef begin tussen de twee lijkt het contact inmiddels beter te zijn.

Elia werd in verband gebracht met diverse clubs, met Liverpool als grootste kanshebber. Door het ontslag van Roy Hodgson, de trainer die zo weg was van Elia, lijkt die transfer van de baan.

4,5 miljoen kijkers voor BZV

Maar liefst 4,5 miljoen mensen keken gisteren naar Boer Zoekt Vrouw. Hiermee is Yvon Jaspers weer de ongekroonde koningin van de kijkcijfers.

Verder deden het NOS Journaal en het Spaanse Schaep goede zaken. Schaep trok 2,4 miljoen kijkers. Verder wist het schaatsen veel kijkers te trekken. Op SBS passeerde Da's Je Goed Recht de miljoengrens. Eindelijk weer een succesje voor SBS6, wiens Popstars zaterdagavond door slechts 555.000 mensen werd bekeken.

NAVO-troepen doden strijders in Afghanistan

NAVO-militairen hebben tijdens een operatie tegen een Talibanleider in het noorden van Afghanistan meer dan tien opstandelingen gedood en twee strijders ingerekend. Dat deelde het bondgenootschap maandag mee.

De militairen waren in de provincie Kunduz op zoek naar een plaatselijke Talibanleider. De man zou contacten onderhouden met Talibanleiders in Pakistan en zou opstandelingen hebben voorzien van wapens en bermbommen.

Toen het de militairen niet lukte de opstandelingen ertoe te bewegen een gebouw te verlaten, werd besloten over te gaan tot een inval. Bij het hieropvolgende vuurgevecht werden de opstandelingen gedood. Volgens de politiechef van Kunduz kwamen dertien strijders om.

Olieveld Schoonebeek weer opgestart

Het grootste olieveld in Nederland wordt voor het eerst sinds 1996 weer in gebruik genomen. Deze week worden de eerste nieuwe olieputten in het Drentse Schoonebeek opgestart, schrijft Trouw maandag. Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) geeft 24 januari het officiële startsein.

In de zomer wordt op meer locaties stoom geïnjecteerd om de aardolie vloeibaar te maken. Uiteindelijk moeten per dag elfduizend vaten olie worden gewonnen. De komende 25 jaar wil de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) 19 miljard liter naar boven pompen. Dat is genoeg om voor een dag te voorzien in de oliebehoefte van de wereld.

Tegen de huidige prijs levert het veld in totaal 10 miljard euro op. Via belastingen gaat uiteindelijk 60 procent van de winst naar de staat. De rest is voor de aandeelhouders van de NAM, Shell en ExxonMobil. Het opnieuw opstarten van het veld zou de NAM enkele honderden miljoenen euro's kosten.

Het veld werd in 1996 gesloten omdat de olie stroperiger werd en de prijs daalde naar 10 dollar per vat. Intussen kost een vat aardolie zo'n 90 dollar per vat en zijn er betere technieken om aardolie te winnen.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een weggemoffelde chemicaliënlijst.

Erg vervelend, die brand bij Moerdijk. Naar voor mensen die hun baan kwijt raken. Naar voor omwonenden. Naar voor brandweerlieden die temidden van chemicaliën hun werk hebben moeten doen. Gisteren werd de lijst met chemicaliën die in het bedrijf lagen opgeslagen, geopenbaard. Inderdaad, gisteren pas. Eerdere publicatie was tegengehouden.

Musical liedjes Paul de Leeuw in de maak

Joop van den Ende Theaterproducties werkt aan een nieuwe musical met liedjes van Paul de Leeuw. Dat heeft het bedrijf maandag gemeld.

Het is nog niet bekend wie de hoofdrollen gaan vertolken. De Leeuw noemt het 'een grote eer' dat er een musical wordt gemaakt rond bekende liedjes als Vlieg met me mee, Ik heb je lief en Blijf bij mij.

Het verhaal vertelt over twee succesvolle dertigers, een tv-presentatrice en een fotograaf. Als hun ouders verliefd op elkaar worden en halsoverkop naar New York reizen, gaat het tweetal hen achterna.

Het stuk moet komend theaterseizoen in de Nederlandse theaters te zien zijn.

Musical met liedjes Paul de Leeuw in de maak
Musical met liedjes Paul de Leeuw in de maak (Foto: ANP)

[NBA] Spurs verslaan Timbervolves

De basketballers van San Antonio Spurs hebben zondagavond (plaatselijke tijd) de zoveelste zege in de Amerikaanse NBA geboekt. De koploper won met 94-91 van Minnesota Timberwolves.

Topschutter voor de Spurs was Manu Ginobili met 21 punten. De ploeg uit San Antonio staat dit seizoen op 31 overwinningen tegen 6 nederlagen.

Miami Heat won met 107-100 van Portland Trailblazers. Vrijwel alle punten kwamen uit de handen van het supertrio LeBron James (44 punten), Dwyane Wade (34) en Chris Bosh (18). Heat boekte zijn dertigste zege van het seizoen.

Titelverdediger Los Angeles Lakers maakte korte metten met New York Knicks: 109-87. Kobe Bryant scoorde 27 punten, Pau Gasol maakte er 20.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Toronto Sacramento 118-112
LA Clippers Golden State 105-91
San Antonio Minnesota 94-91
Phoenix Cleveland 108-100
Denver New Orleans 87-96
Portland Miami 100-107 wnv
LA Lakers New York 109-87

Spurs verslaan Timbervolves
Spurs verslaan Timbervolves (Foto: ANP)

DVD: Brooklyn's Finest

Brooklyn's Finest is geregisseerd door de man die ook Training Day voor zijn rekening nam: Antoine Fuqua. En de beste man laat met deze film zien het nog niet verleerd te zijn. De New Yorkse politie, in het bijzonder die van de wijk Brooklyn, staat centraal in dit epos. En hij is gevuld met flink wat grote namen. Zo geven onder andere Richard Gere (The Hunting Party), Wesley Snipes (Blade), Ethan Hawke (Training Day) en Don Cheadle (Oceans 11, 12 & 13) acte de présence.
 

Brooklyn's Finest dvd cover

Mourinho: "Ik vierde het feestje met mijn zoon"

José Mourinho maakte zich niet geliefd bij Villarreal door uitbundig te juichen voor de dug-out van de bezoekers. Real Madrid klopte Villarreal in eigen huis met 4-2. Na de vierde Madrileense treffer van Kaká stond Mourinho voor de neuzen van de reservespelers van zijn tegenstander uitbundig te juichen. De bezoekers zagen de feestvreugde van de Portugees als een manier om te provoceren richting de verliezende partij.

Collega-trainer Juan Carlos Garrido was woedend over het gedrag van Mourinho en werd door de arbitrage naar de tribune gestuurd. Ook de reservespelers waren laaiend. Wisselspeler Cani kon met moeite in bedwang worden gehouden. Mourinho was zich na afloop van de thuiszege van geen kwaad bewust.

"Ik wilde het doelpunt vieren met mijn zoon, die zat op de tribune achter de reservebank van Villarreal, ik zweer het je", zei Mourinho tegen Spaanse media. "Zij dachten dat ik daar stond om problemen te maken", aldus de trainer van Real, die de zege terecht vond. "In de tweede helft dicteerden wij het spel."

Blokhuijsen en Verweij beleven doorbraak

Een ronde of zes waande schaatser Jan Blokhuijsen zich de nieuwe Europees kampioen allround. De 21-jarige Noord-Hollander hoorde direct na zijn 10 kilometer, in de kleedruimte van de Arena Ritten in Collalbo, de hoge rondetijden van concurrent Ivan Skobrev en maakte al een kleine vreugdesprong.

Dankzij een indrukwekkende versnelling stelde de Rus zijn titel in het slot van zijn race alsnog veilig. Skobrev is na landgenoot Dimitri Sjepel (2001) en Enrico Fabris (2006) de derde niet-Nederlandse winnaar van het EK sinds 1992.

Het duurde niet heel lang voordat de teleurstelling bij Blokhuijsen plaatsmaakte voor een lach. Hij gaf TVM-trainers Gerard Kemkers en Bart Veldkamp een high-five en vierde het zilver. Koen Verweij, die een jaar jonger is dan zijn landgenoot, bouwde even verderop ook een feestje. Hij behaalde brons.

Blokhuijsen en Verweij, beiden voormalig wereldkampioen bij de junioren, beleefden zo op de buitenbaan in het Italiaanse Collalbo hun verrassende doorbraak. Bij afwezigheid van de geblesseerde Sven Kramer leek alleen Wouter olde Heuvel een serieuze Nederlandse medaillekandidaat. Maar waar de nationaal allroundkampioen als vierde eindigde, stonden juist zijn twee jongere landgenoten op. Olde Heuvel eindigde nog wel als vierde en ook hij bleef de Noor Håvard Bøkko (vijfde) in het klassement voor. Bokko gold vooraf, samen met Skobrev en thuisrijder Fabris, als favoriet.

"Natuurlijk is het wel even zuur als je zo dichtbij de titel bent", zei Blokhuijsen, die bekend staat om zijn zelfverzekerdheid. "Maar als je mij voor aanvang van het toernooi had gezegd dat ik zilver ging winnen, dan had ik je niet geloofd." Voor Verweij was de verrassing net zo groot. De schaatser van Hofmeier staat al langer bekend als een groot talent en maakte het nu voor het eerst bij de 'senioren' waar. Dat voelde als een opluchting. "Dat het er nu al uit zou komen, had ik niet verwacht. Ik had altijd de naam van een grote belofte en werd vaak een beetje vergeleken met Sven Kramer. Nu zit ik er bij een groot toernooi echt bij."

Kramer volgde het toernooi thuis en stuurde ploeggenoot Blokhuijsen gedurende het toernooi oppeppende sms'jes. Het mooiste en meest waardevolle tekstbericht kreeg de winnaar van Europees zilver echter van zijn broertje. Hij liet van afstand weten trots te zijn op broer Jan. "Mijn moeder overleed toen ik pas twaalf jaar was", aldus Blokhuijsen. "Wij hebben als familie een heel moeilijke tijd meegemaakt. Mijn vader heeft zich volledig voor mij, mijn broer en mijn zus weggecijferd. Als gezin word je dan heel close."

Blokhuijsen en Verweij zijn nu niet langer onbekend bij het schaatspubliek. Volgens Veldkamp, assistent bij TVM, breekt nu een moeilijke maar uitdagende periode aan. "De volgende stap voor Jan is nu om deze prestatie te consolideren. Hij heeft nu te maken met een bepaald verwachtingspatroon en zal niet meer zo onbevangen aan een toernooi kunnen beginnen als nu. Maar hij heeft de potentie om veel verder door te groeien."

Blokhuijsen en Verweij beleven doorbraak
Blokhuijsen en Verweij beleven doorbraak (Foto: ANP)

Eten buiten de deur verliest nog meer terrein

Nederlanders hebben het afgelopen jaar ongeveer 395 miljoen euro minder uitgegeven aan voeding- en genotmiddelen. De totale uitgaven kwamen uit op 55,5 miljard euro.

De fikse daling komt doordat mensen weer meer thuis zijn gaan eten in plaats van buiten de deur. Dat is een stuk goedkoper.

Deze trend werd ingezet tijdens de economische crisis en volgens Jan-Willem Grievink van het FoodService Instituut Nederland (FSIN) wordt het een flinke uitdaging voor restaurants om de verloren klandizie terug te krijgen. "Nederland is nu nog een van de duurste landen om buiten de deur te eten en een van de goedkoopste om thuis te eten, het verschil is te groot", zegt Grievink.

Speciaalzaken en restaurants zagen ongeveer 680 miljoen aan omzet aan hun neus voorbijgaan. Ook bedrijven die actief zijn in de catering, moesten het het afgelopen jaar met flink minder omzet stellen. Door reorganisaties bij bedrijven, bezuinigingen in instellingen, thuiswerken, afnemende subsidies en de van huis meegenomen boterham liepen zij bijna 100 miljoen euro aan omzet mis.

Alleen snackbars, winkels op stations, benzinestations en de restaurants van de winkelketens HEMA, V&D en IKEA deden het goed. Zij wisten de gezamenlijke omzet met 38 miljoen euro te vergroten. "Vooral die laatste bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding", licht Grievink toe. De daling in de uitgaven aan eten en drinken was het afgelopen jaar wel minder groot dan in 2009, toen de omzet 570 miljoen euro lager lag.

Vooralsnog profiteren de supermarkten van het veranderde 'eetpatroon'. Hun omzet nam met 1,3 procent toe tot 350 miljoen euro. "De stijging is lager dan in 2009, toen de supermarktomzet nog met 3,5 procent of 900 miljoen euro steeg. Binnen de supermarkten hebben vooral de kwaliteitsdiscounters Jumbo, Hoogvliet en Albert Heijn het goed gedaan", aldus Grievink.

In de 'crisisjaren' 2009 en 2010 hebben de supermarkten flink marktaandeel gewonnen binnen de markt voor eten. Hun marktaandeel steeg van 45,8 procent in 2008 naar 48,4 procent in 2010.

Volgens FSIN zullen horecabedrijven als restaurants de prijzen moeten verlagen om marktaandeel terug te pakken. De strijd tussen de supermarktformules om de gunst van de consument zal dat er niet gemakkelijker op maken.

Eten buiten de deur verliest nog meer terrein
Eten buiten de deur verliest nog meer terrein (Foto: ANP)

Japanse walvisvaarders boos op Nederland

Een Japanse walvisvaarder is zondag op zee belaagd door natuurbeschermers die voeren onder Nederlandse vlag. Dat meldt het Japanse Instituut voor Walvisonderzoek, een organisatie die met steun van de Japanse regering de vloot walvisvaarders beheert.

Er zouden onder meer rookbommen en enterhaken zijn gebruikt om het Japanse schip mee aan te vallen, dat na een confrontatie van iets langer dan een half uur wist te ontkomen.

Het ging om een actie van Sea Shepherd, een internationale anti-walvisvaartorganisatie die fysiek geweld niet schuwt in haar campagnes. Het hoofdkantoor van Sea Shepherd staat in Amsterdam, en al haar schepen varen onder Nederlandse vlag.

Het Japanse instituut roept Nederland dan ook op om alle vormen van steun aan Sea Shepherd af te breken.

AZ maakt einde aan onduidelijkheid over PellŤ

Graziano Pellè is niet langer spoorloos. De Italiaanse spits is volgens AZ ziek en verblijft op dit moment in Italië. De Alkmaarders waren volgens een woordvoerder altijd op de hoogte van de situatie van Pellè, die met hoge koorts werd opgenomen in een Italiaans ziekenhuis. De boomlange aanvaller mist daardoor het trainingskamp in Turkije.

"Hij had al last van griep. Daarbij heeft hij ook nog een infectie opgelopen", zei een woordvoerder van AZ tegen het ANP. "Onze dokter heeft dagelijks contact met hem. Als Graziano snel herstelt, kan hij misschien nog aansluiten bij de groep in Turkije."

"Maar dat valt nu nog niet te zeggen", besluit de zegsman van de Alkmaarders. De geruchten over het aansturen van Pellè op een mogelijk vertrek worden resoluut van de hand gewezen door de kampioen van 2009.

Extra Palestijnse arbeiders voor IsraŽl

De Israëlische regering is zondag akkoord gegaan om 5150 extra vergunningen aan Palestijnen uit de Westelijke Jordaanoever te verstrekken om in Israël te komen werken. Dit is een stijging van 20 procent.

In Israël is een chronisch gebrek aan arbeiders in de bouw en landbouw. Vierduizend nieuwe krachten afkomstig van de Palestijnse Westelijke Jordaanoever moeten in de bouw gaan werken, de rest in de landbouw. De extra bouwcapaciteit moet helpen de hoge prijzen van nieuwe appartementen te drukken.

Volgens het Israëlische ministerie van Landbouw werken momenteel 15.000 Palestijnse arbeiders legaal in Israël, tien- tot vijftienduizend Palestijnen klussen illegaal bij. In de nederzettingen werken nog eens zo'n vijftienduizend Palestijnen legaal.

Panden gekraakt tijdens actieweekeind

Krakers hebben dit weekeinde tijdens een actieweekeinde zes leegstaande panden gekraakt. Dat meldde een woordvoerder.

Zaterdag waren in Utrecht en Tilburg al respectievelijk een herenhuis en een leeg woonhuis ingenomen. Zondag kwamen daar vier panden bij in Amsterdam..

In Amsterdam kwamen zeker tientallen krakers en sympathisanten in actie bij drie huizen in de Ten Katestaat en bij een pand aan het Muntplein.

Bejaarde bestolen met bloementruc

Een 76-jarige vrouw uit Amsterdam is voor duizenden euro's bestolen door twee meisjes die zeiden haar een bloemetje te komen brengen.

De 16-jarige meisjes gebruikten als smoes dat de vrouw de bloemen kreeg omdat zij de oudste bewoonster van het blok is. De bejaarde vrouw liet de meisjes in haar huis omdat ze dat wel logisch vond klinken. De meisjes drongen erop aan om de bloemen voor de vrouw in een vaas te zetten en wisten zo ongemerkt geld en sieraden mee te nemen. De vrouw merkte dat zaterdagmorgen toen zij naar de markt wilde gaan. Het bleek dat haar geldkistje uit de slaapkamer gestolen was. 

De politie heeft de afgelopen maanden meerdere meldingen gehad van deze manier van oplichting. Er is inmiddels een onderzoek gestart naar de daders. De politie raadt senioren dringend aan om geen onbekenden binnen te laten. Met wat voor smoes dan ook.

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.