Geen steun voor schaduwkabinet

De oproep tot het vormen van een schaduwkabinet tegenover het kabinet-Rutte vindt weinig weerklank. Alleen GroenLinks-fractieleider Jolande Sap reageert positief.

Het idee werd dit weekeinde gelanceerd door de Tilburgse PvdA-wethouder Jan Hamming. Hij verwees daarbij naar de jaren zeventig, toen PvdA, D66 en PPR een schaduwkabinet vormden onder leiding van toenmalig PvdA-voorman Joop den Uyl. Anno 2011 zouden 'verschillende partijen die ons vinden op inhoud en op de betekenis voor mensen' opnieuw een schaduwregering tegenover Rutte kunnen vormen.

Jolande Sap pakte de handschoen maandag meteen op. Een progressief schaduwkabinet met PvdA, D66 en GroenLinks is 'haalbaar op de lange termijn', zei de nieuwe fractieleider in een vraaggesprek met nu.nl. Sap is een voorstander van 'programmatische samenwerking waarbij je niet jezelf hoeft te verliezen, maar wel duidelijk maakt dat je samen ergens voor gaat'.

De twee beoogde coalitiepartners zien echter weinig in het voorstel. "Een schaduwkabinet is nu niet het eerste waar wij aan denken", zei PvdA-leider Job Cohen in een reactie. "Maar het is belangrijk dat mensen zien dat er alternatieven zijn. Dat mensen weten dat het anders kan."

Ook Alexander Pechtold (D66) is weinig enthousiast. "Ik denk dat mensen meer geïnteresseerd zijn in wat we als oppositiepartijen gaan doen dan hoe we het in procedures gaan vatten", zei hij maandag op Radio 1. De fractievoorzitter is voor samenwerking, maar tegen 'samenklonteren'. Wanneer iedere oppositiepartij het kabinet op een eigen manier van repliek dient, kan de oppositie 'over de breedte' haar kracht tonen. "En hoeven we niet bij elkaar op schoot."