Witteman baalt van kijkcijferterreur

Paul Witteman baalt er van dat alles in Hilversum draait om kijkcijfers. Volgens de presentator wordt de Nederlandse televisie een stuk kwalitatiever als de kijkcijfers niet meer gemeten zouden worden.

"Er komt dan ruimte voor documentaires en lange interviews, zoals bij de failliete zender Het Gesprek. Voor onbekende opera's en films uit de derde wereld. En dan zeggen we na afloop tegen elkaar: 'Wat jammer eigenlijk dat we geen kijkcijfers meer hebben. Want wat zouden ze goed zijn!'", aldus Witteman.

Volgens de VARA-coryfee begint elke televisiemaker zijn dag met het bezoeken van de website van Stichting KijkOnderzoek: "Dat nerveus loeren naar die site is een verslavende bezigheid, vooral als de kijkcijfers goed zijn. Er zijn ook collega's die somber ontbijten omdat de kijkdichtheid van hun product tegenvalt. En er is een aantal makers dat zegt niet in de kijkcijfers geïnteresseerd te zijn. In de meeste gevallen maken zij een programma waarvan de toekomst onzeker is omdat hun directeur wel rekening houdt met het publieksbereik van zijn kostbare producten."

Witteman denkt dat kijkcijfers niet altijd de juiste raadgevers zijn: "Te vaak zijn voorspellingen niet uitgekomen. Het inhuren van populaire presentatoren is geen garantie voor succes, zo is dit seizoen op allerlei niveaus gebleken. Zelfs John de Mol zit er wel eens naast. Misschien zou er zonder de tucht van kijkcijfers ruimte komen voor de kwaliteit die wordt verondersteld bij programma's voor een klein publiek."


VARA-presentator Paul Witteman baalt van kijkcijferterreur (Foto: P&W)