Hersenen reageren gelijk op muziek en seks

Mensen houden van muziek om dezelfde reden dat ze van eten of seks houden. De hersenen maken door het luisteren naar muziek de 'genotsstof' dopamine aan. Dat hebben wetenschappers van de McGill Universiteit in Montreal vastgesteld.

Dopamine speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn en wordt ook bij drugsgebruik aangemaakt. Eerder onderzoek hield al rekening met een rol van dopamine bij het luisteren naar muziek, maar nu is dat voor het eerst door middel van hersenscans aangetoond, schrijven de wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Neuroscience.

De Canadese onderzoekers lieten acht mensen naar muziek luisteren terwijl hun hersenactiviteit in de gaten werd gehouden. Aan de hand van hersenscans konden de onderzoekers zien dat er meer dopamine werd aangemaakt bij het beluisteren van favoriete muziekstukken dan bij het horen van andere stukken.

De onderzoekers kozen voor het onderzoek verschillende soorten instrumentale muziek. Zo moesten de deelnemers luisteren naar punk, klassiek, jazz, tango en doedelzakmuziek. De meest geliefde stukken waren Adagio for Strings van Barber, het tweede deel van Beethovens Negende Symphonie en Claire de Lune van Debussy.

Dopamine speelt niet alleen een rol bij muziek. Andere onderzoeken lieten onlangs al zien dat ook bij het bestuderen van kunst dopamine wordt aangemaakt.