[Dakar] Problemen voor Van Loon

Eric van Loon is gisteren de zevende etappe in de Dakar Rally verre van ongeschonden doorgekomen. De Nederlander had met zijn Mitshubishi bandenproblemen waardoor hij in de etappe van gisteren slechts 22e werd.

Van Loon was van plan richting top tien in het klassement te gaan, maar staat in plaats daarvan twaalfde in het klassement. De oorzaak kwam hij pas na de finish van de etappe achter: een rechter achterwiel dat te ver naar binnen staat. Hierdoor is de Nederlander mogelijk ook gecrasht in de tweede etappe.

"Maar het is nu erger geworden. Het voelt of het stuur een beetje vast zit. De auto is totaal niet in balans, waardoor ik moeilijk kan sturen. Ik weet gewoon niet zeker waar ik uitkom. Dat is in het losse feshfesh maar ook op wat hardere paden bijzonder lastig," zei hij.

Gisteren werd alles nog een keer bemoeilijkt doordat Van Loon en zijn navigator Harmen Scholtalbers het luchtsysteem voor de banden niet konden bedienen. "Geen lucht om op te pompen betekent immers dat ik de banden voor de duinen niet zover kon aflaten als ik zou willen en moeten. Nou, dan ga je niet gezellig de duinen in… Die prijs heb ik betaald door met vier wielen muurvast te zitten. Een half uur graven dus."

Daarnaast werden de temperatuur van de banden 150 graden Celcius, terwijl 140 graden het maximum is. "Ik kon niet anders dan voorzichtig doen. Ik ben op eieren naar de finish gereden."