Bewoners flats Meppel weg uit woning

In totaal 21 bewoners van drie wooncomplexen in Meppel maken inmiddels gebruik van een vervangende woonruimte, nadat de verwarmingsketels er zijn afgesloten. Ook verblijft een aantal bewoners bij familie of vrienden. Dat melden de gemeente Meppel en woningcorporatie Woonconcept maandag.

Vrijdag maakte de Drentse gemeente bekend de 44 verwarmingsketels in de woningen in de complexen aan de Thorbeckelaan, de Piersonstraat en de Donker Curtuisstraat af te sluiten. De bewoners kregen kachels of alternatieve woonruimte aangeboden. Buiten de flats werden daarnaast mobiele douches met warm water geplaatst. Dit weekend is nog eens nagegaan of bewoners toch niet tijdelijk elders wilden wonen, bijvoorbeeld in een recreatiewoning.

Op eerste kerstdag kwamen een 23-jarige man en zijn 19-jarige vriendin in een flat aan de Thorbeckelaan om het leven door koolmonoxidevergiftiging. Na het fatale incident werden koolmonoxidemelders in de flats geplaatst.

De melders waren sindsdien meerdere keren afgegaan. Dat heeft volgens de gemeente gezorgd voor onrust onder de bewoners. Daarnaast zijn vragen ontstaan rondom de aanleg van de centrale verwarmingsinstallaties in de flats, waarop de burgemeester van Meppel vrijdagavond besloot dat alle ketels moesten worden uitgeschakeld.

Woonconcept onderzoekt momenteel hoe het probleem met de cv-ketels is op te lossen. Voor vrijdag moeten de bewoners meer duidelijkheid hebben gekregen over de vervolgacties, zo heeft de woningcorporatie beloofd.

Politie en justitie onderzoeken de dood van de 23-jarige man en zijn vriendin op eerste kerstdag. De verwachting is dat de resultaten van dit onderzoek eind januari bekend zijn. De gemeente wil op dit moment in het kader van het onderzoek geen informatie hierover verstrekken.