FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 11 januari 2011

'Meer hervormingen nodig om olieramp te voorkomen'

De olieindustrie, het Amerikaanse Congres en de regering van de Amerikaanse president Barack Obama moeten meer doen om de kans op een nieuwe grote olieramp te verkleinen. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek door een Amerikaanse presidentiële commissie naar de olieramp in de Golf van Mexico. Het rapport van de commissie verscheen dinsdag.

De commissie adviseert de budgetten te vergroten en medewerkers van het federale agentschap dat de offshoreboringen reguleert beter op te leiden. Bovendien moet het schadebedrag waarvoor bedrijven maximaal aansprakelijk kunnen worden gesteld worden verhoogd.

80 procent van het bedrag dat aan boetes wordt betaald naar aanleiding van de olieramp in de Golf van Mexico moet worden aangewend voor het herstel van de Golf. Ook moeten federale wetenschappers, als er beslissingen worden genomen over boringen, meer gewicht toekennen aan de mening van onafhankelijke deskundigen.


'Meer hervormingen nodig om olieramp te voorkomen' (Foto: Novum)

Arbowet op zeeschepen vaak niet nageleefd

Op een meerderheid van de zeeschepen wordt de Arbowet niet nageleefd. De Inspectie Verkeer en Waterstaat controleerde tussen 2008 en vorig jaar 453 schepen en constateerde dat op twee derde van de schepen de arbeidsomstandigheden niet in orde waren. Dat meldt de inspectie dinsdag.

Bij de ruim 300 schepen die in overtreding waren werden 766 gebreken vastgesteld, waarvan de meeste van organisatorische aard. Zo klopte vaak de registratie van arbeids- en rusttijden niet en was de risicoinventarisatie en -evaluatie niet op orde. Ook deugden de brandveiligheid, de slijpmachines en de beheersing van legionella op sommige schepen niet.

De branche werd al eerder door de inspectie op de vingers getikt. Uit een controle in 2007 en 2008 bleek ook dat op twee derde van de zeeschepen de Arbowet niet werd nageleefd. Sindsdien heeft er geen verbetering opgetreden. De inspectie vraagt de brancheorganisaties om verbetering en gaat het toezicht aanscherpen.

Fraude rekenkamer schokt De Jager

Minister van Financiën Jan Kees de Jager is geschrokken van het bericht dat binnen de Europese Rekenkamer fraude werd gepleegd. Hij wees er dinsdag in de Kamer echter ook op dat het functioneren van de rekenkamer een Europese aangelegenheid is, en zijn mogelijkheden om in te grijpen, wat Kamerlid Han ten Broeke (VVD) vroeg, beperkt zijn.

In een artikel dat dinsdag in de Volkskrant verscheen doet Maarten Engwirda, die vijftien jaar lid was van de rekenkamer, verslag van frauduleuze praktijken. Franse en Italiaanse collega's zouden rapporten gesaboteerd hebben. De rekenkamer ziet toe op de begrotingen van de EU-lidstaten.

De Jager wees erop dat de situatie de afgelopen jaren sterk verbeterd is en dat het Europees Parlement er nauw op toeziet dat alles volgens de regels verloopt. "De rekenkamer moet boven iedere verdenking verheven zijn, maar het functioneren van de rekenkamer is een Europese aangelegenheid", onderstreepte hij.

SP-Europarlementariër Dennis de Jong heeft de Europese Commissie inmiddels om opheldering gevraagd over de uitlatingen van Engwirda. Hij wil weten welke maatregelen er zijn genomen om de integriteit van de leden van de rekenkamer te waarborgen.


Fraude rekenkamer schokt De Jager (Foto: Novum)

WikiLeaks gaat sneller meer memo's vrijgeven

WikiLeaks gaat de publicatie van geheime Amerikaanse diplomatieke memo's versnellen. Dat heeft de voorman van de klokkenluiderswebsite, Julian Assange, dinsdag voorafgaand aan een hoorzitting over zijn mogelijke uitlevering aan Zweden gezegd. Hij beloofde meer onthullingen op basis van de memo's en andere gelekte stukken.

Eind vorig jaar veroorzaakte WikiLeaks internationaal veel opschudding door honderden geheime memo's openbaar te maken. De onthullingen brachten de Amerikaanse regering en haar bondgenoten ernstig in verlegenheid. De stroom memo's, die verschenen in de New York Times, The Guardian, Der Spiegel, Le Monde en El País, is de afgelopen tijd echter grotendeels opgedroogd door cyberaanvallen, financiële problemen en de vervolging van Assange door Zweden.

Volgens Assange gaat dat de komende tijd veranderen. Er worden volgens hem meer persbureaus en mediabedrijven deelgenoot gemaakt van de memo's. "We gaan de publicatie van kwesties die onder andere gerelateerd zijn aan Cablegate opvoeren", zo zei hij. "Ze verschijnen binnenkort via onze partners over de hele wereld - grote en kleine kranten en een aantal mensenrechtenorganisaties." De WikiLeaks-oprichter wilde verder niet uitweiden en vertrok naar de rechtbank zonder vragen te beantwoorden.

Assange zit sinds zijn arrestatie vorige maand in huisarrest in een herenhuis in Oost-Engeland. Hij werd gearresteerd op verzoek van Zweden, dat hem wil vervolgen voor een aantal zedendelicten, waaronder verkrachting en molestatie. Assange zou de delicten vorige zomer hebben begaan tijdens een bezoek aan Zweden.


WikiLeaks gaat sneller meer memo's vrijgeven (Foto: Novum)

Haase: "Klaar voor de grote jongens"

Robin Haase is er naar eigen zeggen klaar voor om ook dit jaar weer een grote stap op de tennisranglijsten te gaan maken. De Nederlander keerde vorig jaar na een slepende blessure terug en klom een in jaar tijd van plaats 447 naar 62. Eerstvolgende doel is om bij de beste vijftig te komen.

"Om de top twintig nu al als doel te stellen is wel erg hoog gegrepen. Mijn doel voor 2011 is: de top vijftig in," zei Haase tegen NUsport. "Ik moet niet te ver vooruit kijken, mag niet vergeten dat ik pas een jaar weer aan het tennissen ben. Maar eh, misschien haal ik bij de Australian Open de kwartfinale. Ja, dan ga ik mijn doelen natuurlijk meteen bijstellen. Dan wordt het in één klap reëel om naar de top dertig of zelfs de top twintig te kijken."

"Aan het einde van 2010 voelde ik: ik ben klaar voor de grote jongens. In Basel klopte ik John Isner. Voor het eerst sinds mijn blessure weer een top twintig-speler verslagen. Dat was echt een beloning," zei Haase die komende nacht wederom Isner treft. Nu gaat het duel om een plaats in de kwartfinale van het ATP-toernooi in Auckland.

Geen asielzoekers met kinderen op straat

De staat zal voorlopig geen uitgeprocedeerde asielzoekers met kinderen op straat zetten of de ouders scheiden van hun kinderen. Dat heeft minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) dinsdag besloten in reactie op een uitspraak van het gerechtshof van Den Haag.

De rechter oordeelde eerder op de dag dat een uitgeprocedeerde moeder uit Angola en haar drie kinderen niet op straat mogen worden gezet. Ook mag de vrouw niet op straat worden gezet terwijl haar kinderen tijdelijk worden ondergebracht in een pleeggezin of zorginstelling; het scheiden van het gezin is in strijd met Europese regelgeving. De staat moet de vrouw en haar kinderen onderdak en verzorging bieden tot ze het land verlaten of het gezin op een andere manier wordt opgevangen.

Leers overweegt in cassatie te gaan tegen de uitspraak, stelt hij in een reactie. Niettemin zal de uitspraak van het hof worden gevolgd. Dat betekent dat het gezin niet op straat wordt gezet maar wordt opgevangen. Dat geldt ook voor vergelijkbare gevallen.

Voor de bewindsman blijft vooropstaan dat het gezin geen recht heeft op asiel in Nederland. Hij blijft daarom werken aan het vertrek van de Angolese en haar kinderen.

Van Bon/Stam winnen Zesdaagse Rotterdam

Danny Stam en Leon van Bon zijn de winnaars geworden van de Zesdaagse van Rotterdam. Na een spannende slotfase wisten zij het Belgische duo Iljo Keisse en Kenny De Ketele twee punten voor te blijven. De derde plaats was voor Pim Lighart, samen met zijn Duitse partner Robert Barkto.

Ligthart/Bartko hadden bij het ingaan van de laatste koppelkoers een ronde voorsprong op Stam/Van Bon en Keisse/De Ketele. Beide duo's wisten de ronde achterstand goed te maken in de beginfase van de koers en moesten samen uitmaken wie de Zesdaagse ging winnen.

Met nog één sprint te gaan hadden Keisse/De Ketele nog twee punten voorsprong en leek Keisse het duo de eindzege op te gaan leveren. Van Bon sprintte in extremis nog over de in opspraak geraakte Keisse, om zodoende alsnog eerste te worden.

Stremming treinverkeer Zevenaar duurt langer

Tussen Arnhem en het Duitse Emmerich rijden woensdagochtend ook nog geen treinen, nadat dinsdag rond 12.00 uur een goederentrein en een internationale trein bij Zevenaar op elkaar botsten. Het onderzoek naar het ongeval is dinsdagavond nog altijd bezig en het bergen duurt minimaal twaalf uur, meldt een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail.

Eerder gaf de NS nog aan te verwachten dat de stremming nog zeker de hele dag duurt. Wanneer de berging daadwerkelijk van start kan gaan, is nog onduidelijk. Omstreeks 22.00 uur was de berging nog altijd niet begonnen. "De kranen staan klaar", zegt de woordvoerder.

Op het stuk spoor rijden overigens geen binnenlandse treinen. De internationale treinen worden woensdag omgeleid via Venlo. Dat zorgt vermoedelijk voor lichte vertraging voor reizigers. "Maar ze hoeven in ieder geval niet meer met de bus tussen Arnhem en Emmerich", aldus de woordvoerder. Dinsdag moesten treinreizigers dit stuk wel met de bus afleggen. Ook de goederentreinen worden zo veel mogelijk omgeleid, vertelt de woordvoerder.

Als de berging eenmaal is afgerond, moet vermoedelijk ook nog de ontstane schade aan het spoor worden hersteld. Hoe ernstig deze schade is, is nog onduidelijk.

Kopten: meer druk op Egypte

Vanuit Den Haag en Brussel moet meer druk worden uitgeoefend op de Egyptische overheid om koptische christenen beter te behandelen. Daarover waren de ruim 35 aanwezigen het volgens de ChristenUnie dinsdag unaniem eens tijdens een door Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) georganiseerde bijeenkomst van vertegenwoordigers van de koptische gemeenschap in Nederland.

Bij de bijeenkomst waren ook Kamerleden van het CDA, de SGP en de PVV aanwezig. Volgens de ChristenUnie concludeerden de aanwezigen dat Egypte de koptische minderheid beter moet gaan beschermen. "Anders zou dit negatieve gevolgen kunnen hebben op de aantrekkelijkheid van het land voor toeristen en dus op de belangrijkste inkomstenbron van het land."

Volgens de ChristenUnie ondervinden kopten in Egypte nu nog consistent tegenstand bij het bouwen of renoveren van kerken, terwijl moslims alle ruimte krijgen moskeeën en gebedshuizen te vestigen. "De wet op afvalligheid, die moslims verbiedt zich tot het christendom te bekeren, zorgt ook voor grote problemen."

Sommige kopten zouden stellen dat christelijke meisjes soms worden ontvoerd, verkracht en onder druk worden gezet om met een moslim te trouwen. "Zo worden zij gedwongen moslima", aldus de ChristenUnie. Daarbij zijn plegers van geweld tegen christenen volgens de aanwezige vertegenwoordigers van de koptische gemeenschap nooit veroordeeld.

Op nieuwjaarsdag kwamen bij een aanslag op een koptische kerk in de Egyptische havenstad Alexandrië 21 mensen om het leven. De koptische gemeenschap wil dat slachtoffers van de aanslag in Nederland medische zorg krijgen, zoals mensen met ernstige brandwonden die behandeld moeten worden. De ChristenUnie ondersteunt deze oproep.

Ook willen de koptische christenen dat vanuit Ontwikkelingssamenwerking de diversiteit in het onderwijs in Egypte wordt gestimuleerd. Kopten in Egypte zijn nu nog verplicht om islamitisch onderwijs te volgen. Ook deze wens wordt door de ChristenUnie ondersteund.

Owen Wilson bereidt zich voor op eerste spruit

Owen Wilson doet zijn uiterste best om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het vaderschap. De 42-jarige acteur wordt voor de eerste keer vader en is 'erg blij en erg betrokken bij de zwangerschap'.

Een woordvoerder van Wilson maakte maandag bekend dat Wilson en zijn vriendin Jade Duell hun eerste kindje verwachten. "Hij gaat er echt helemaal in op en stelt heel veel vragen om er zeker van te zijn dat hij weet wat hem te wachten staat", zegt een bron tegen het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

Volgens de bron kan de baby elk moment ter wereld komen. Duell bevindt zich op Hawaï, waar de bevalling zal plaatsvinden.


Owen Wilson bereidt zich voor op eerste spruit (Foto: Novum)

Gates: Noord-Korea directe bedreiging voor VS

De ontwikkeling van kernwapens en langeafstandsraketten door Noord-Korea is een directe bedreiging voor de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates dinsdag gezegd. Volgens Gates is Noord-Korea over vijf jaar in staat een intercontinentale ballistische raket op de Amerikaanse kust af te vuren.

Noord-Korea heeft al gedreigd dergelijke raketten te gaan testen. Ondergrondse kernproeven door Noord-Korea tonen aan dat het stalinistische land ten minste rudimentaire kernwapens heeft ontwikkeld.

"Door de voortdurende ontwikkeling van kernwapens en intercontinentale ballistische raketten door Noord-Korea is het land een directe bedreiging voor de VS en we moeten daar rekening mee houden", aldus Gates.

Niet alleen vormt Noord-Korea een bedreiging voor de VS, ook het risico op een nieuwe Koreaanse oorlog neemt toe. Het zuiden heeft genoeg van de provocaties en intimidaties van Pyongyang, aldus Gates. "We beschouwen deze situatie als zeer zorgelijk", zei de minister. Het geduld van Zuid-Korea raakt op en bij een volgende provocatie 'neemt de druk op de Zuid-Koreaanse regering om te reageren toe', aldus Gates. Hij dringt dan ook aan op snelle onderhandelingen en afspraken.

Een oorlog op het Koreaanse schiereiland heeft ook gevolgen voor de VS. Het land heeft 29.000 militairen in Zuid-Korea gestationeerd en heeft gezworen Zuid-Korea te helpen in het geval er daadwerkelijk een oorlog uitbreekt.


Gates: Noord-Korea directe bedreiging voor VS (Foto: Novum)

Atsma: bij noodsituatie altijd traumaheli

Staatssecretaris van Infrastuctuur en Milieu Joop Atsma (CDA) heeft de Tweede Kamer dinsdag verzekerd dat in noodsituaties traumahelikopters ook 's nachts kunnen vliegen. Vorige week ontstond beroering toen bleek dat de traumaheli's in Amsterdam en Groningen geen vergunning krijgen om nachtvluchten uit te voeren.

Tijdens het vragenuurtje vroeg Maarten Haverkamp (CDA) of de zorg aan patiënten niet in het gedrang is, nu opstijgen vanaf academische ziekenhuizen in Amsterdam en Groningen voor traumaheli's vanwege de veiligheid niet mogelijk is. Atsma benadrukte dat er in noodsituaties altijd kan worden gevlogen. Voor overige situaties gaat hij bekijken of er een oplossing mogelijk is, zoals een speciale aanpassing van de luchtvaartwet.

De staatssecretaris heeft een commissie ingesteld die zich buigt over de vraag of traumahelikopters op de daken van ziekenhuizen kunnen worden gestationeerd.

Spoeddebat over bezuinigingen universiteiten

De Tweede Kamer houdt waarschijnlijk volgende week een spoeddebat over de gevolgen van de bezuinigingen voor universiteiten. Een verzoek daartoe van Boris van der Ham (D66) kon dinsdag op steun rekenen van de PvdA, SP en GroenLinks.

Uit ramingen van de vereniging van universiteiten VSNU blijkt dat de universiteiten 20 procent minder geld krijgen van het kabinet voor het onderwijs, zo werd vorige week bekend. Hierdoor zouden volgend jaar minstens 2500 hoogleraren en docenten hun baan verliezen.

Volgens Tanja Nadnanansing (PvdA) kan deze dreigende ontslaggolf 'desastreuze' gevolgen hebben voor de kwaliteit van het Nederlandse wetenschappelijk onderzoek en de kenniseconomie. Staatssecretaris van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) moet nu uitleggen wat hij hieraan gaat doen.

Vuelta kent zes aankomsten bergop

De Vuelta à España wordt morgen pas officieel voorgesteld, maar nu al is het schema bekend gemaakt. Er zullen zes aankomsten bergop zijn tijdens de rittenkoers, die start met een ploegentijdrit in Benidorm en op 11 september zijn laatste etappe kent in Madrid.

Al vroeg in de ronde komt de eerste etappe die bergop; in de vierde etappe moet namelijk de Sierra Nevada worden beklommen. Verder wordt er ook nog gefinisht op onder andere de Sierra de Bejar en de Angliru. Er is maar één individuele tijdrit van veertig kilometer in de ronde.

Datum Etappe Start/aankomst KM
Zaterdag 20/8 1 Benidorm-Benidorm (ploegentijdrit) 16
Zondag 21/8 2 La Nucia-Playas de Orihuela 171,5
Maandag 22/8 3 Petrer-Totana 164
Dinsdag 23/8 4 Baza-Sierra Nevada* 172
Woensdag 24/8 5 Sierra Nevada-Valdepenas de Jaen 200
Donderdag 25/8 6 Ubeda-Cordoue 185,5
Vrijdag 26/8 7 Almaden-Talavera de la Reina 185
Zaterdag 27/8 8 Talavera -San Lorenzo de El Escorial 182
Zondag 28/8 9 Villacastin-Sierra de Bejar* 179,5
Maandag 29/8 10 Salamanca-Salamanca (tijdrit) 40
Dinsdag 30/8 - Rustdag  
Woensdag 31/8 11 Verin-Manzaneda* 171
Donderdag 1/9 12 Ponteareas-Pentevedra 160
Vrijdag 2/9 13 Sarria-Ponferrada 150
Zaterdag 3/9 14 Astorga-La Farrapona* 173
Zondag 4/9 15 Aviles-Angliru* 144
Maandag 5/9 - Rustdag  
Dinsdag 6/9 16 Villa Romana La Olmeda - Haro 180
Woensdag 7/9 17 Faustino V - Pena Cabarga* 212,5
Donderdag 8/9 18 Solares-Noja 169,5
Vrijdag 9/9 19 Noja-Bilbao 158
Zaterdag 10/9 20 Bilbao-Vitoria 187
Zondag 11/9 21 Circuit de Jarama-Madrid 94

BlackBerry filtert porno in IndonesiŽ

Smartphonefabrikant Research in Motion (RIM) filtert pornografisch materiaal op zijn BlackBerry-telefoons die in Indonesië worden verkocht. Dat heeft de Indonesische regering dinsdag gezegd.

Indonesië dreigde vorige week de vergunning van RIM in te trekken als het bedrijf er niet mee in zou stemmen een pornofilter in te stellen en een plaatselijke server aan te leggen.

De telefoonfabrikant verdient jaarlijks naar schatting een kwart miljard dollar aan de drie miljoen BlackBerry-gebruikers in het grootste moslimland ter wereld.


BlackBerry filtert porno in Indonesië (Foto: Novum)

'Knuffelhormoon' veroorzaakt discriminatie

Het 'knuffelhormoon' oxytocine leidt tot vooroordelen en etnocentrisme. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam ontdekt. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in de Early Edition van Proceedings of the National Academy of Sciences USA.

Oxytocine speelt een belangrijke rol bij de hechting van een moeder en haar kind en wordt daarom ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het is een in de hersenen aangemaakte neuropeptide, dat als hormoon en neurotransmitter functioneert.

Volgens de onderzoekers zorgt oxytocine ervoor dat mensen de eigen groep positiever gaan beoordelen. Daardoor worden leden van andere groepen gediscrimineerd. De bevinding geeft volgens de onderzoekers voor het eerst een neurobiologische verklaring voor het feit dat mensen vooroordelen ontwikkelen en discrimineren tussen eigen en andere groepen.

De bevinding nuanceert daarbij de heersende opvatting dat oxytocine mensen aardiger en altruïstischer maakt, aldus de onderzoekers.

Christen doodgeschoten in zuiden Egypte

Een Egyptische politieagent heeft dinsdag buiten diensttijd in een trein in Samalout, in het zuiden van Egypte, het vuur geopend en een 71-jarige christen doodgeschoten. Vijf anderen, onder wie vier vrouwen, raakten gewond. Dat heeft het Egyptische ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt.

De schutter kon snel door de politie worden ingerekend en wordt gehoord over het schietincident. Het motief voor de schietpartij is vooralsnog onduidelijk.

Het is niet duidelijk of de man zich ervan bewust was dat zijn slachtoffers christenen waren. Christelijke vrouwen vallen in het conservatieve zuiden van Egypte echter wel op, omdat zij - in tegenstelling tot de meeste moslima's daar - geen hoofddoek dragen.

Het incident komt twee weken na een zelfmoordaanslag op een koptische kerk in de Egyptische havenstad Alexandrië. Bij de aanslag kwamen zeker 21 mensen om het leven.

Leeftijd theorie-examen bromfietsen omlaag

De minimumleeftijd waarop jongeren theorie-examen kunnen doen voor brom- en snorfietsen gaat vanaf deze zomer omlaag van 16 naar 15,5 jaar. Dat heeft minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) dinsdag besloten. De minimumleeftijd voor het praktijkexamen blijft wel op 16 jaar.

Door het verlagen van de leeftijd wordt het reserveringssysteem van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, dat de examens afneemt, minder belast. De bewindsvrouw komt hiermee tegemoet aan een verzoek van de branche.


Leeftijd theorie-examen bromfietsen omlaag (Foto: Novum)

Waterstand Rijn stijgt

De waterstand van de Maas daalt, maar door regen en smeltende sneeuw in Duitsland kampt nu de Rijn met hoogwater. Dat meldt Rijkswaterstaat dinsdag.

De afvoer van de Rijn stijgt verder naar ruim vijftien meter boven NAP bij het Gelderse Lobith, waar de rivier Nederland binnenstroomt. Rijkswaterstaat verwacht dat het peil woensdag en donderdag stabiliseert, maar daarna stijgt het water mogelijk weer door verwachte regen.

Maandag trad de Rijn in het westen van Duitsland al buiten zijn oevers. Akkers en steden kwamen onder water te staan en straten veranderden in rivieren.

Het waterschap Rijn en IJssel laat een aantal uiterwaarden vollopen. Het waterschap verwacht dat de hoogwatergolf in de Rijn in de loop van woensdag het hoogste punt bereikt. Die ligt dan rond de 15,5 meter.

Dat is ruim een meter onder de hoogste stand van 1995, toen 16,68 meter werd bereikt. De waterkeringen zijn volgens het waterschap berekend op een waterstand van 17,65 meter boven NAP.

De waterstand van de Maas bereikte zondagavond een top van 47 meter boven NAP in Maastricht. Sindsdien daalt de waterstand in zowel het zuiden als het noorden van Limburg. Rijkswaterstaat verwacht dat het peil in Maastricht de komende dagen verder zal dalen tot 45 meter boven NAP.

Het scheepvaartverkeer tussen het Limburgse Buggenum en het Brabantse Sambeek is sinds zondagmiddag gestremd vanwege de hoge waterstanden. De stemming duurt in elk geval nog tot woensdag.

Kobayashi mag testsessie Sauber beginnen

Kamui Kobayashi zal op 31 januari de eerste meters met de Sauber C30 gaan rijden. De Japanner zal in Valencia na de onthulling van de bolide enkele demonstratieronden gaan rijden.

Een dag later begint de eerste wintertest in de Formule 1. Ook daar zal Kobayashi als eerder van de Sauber-rijders in actie gaan komen. Sergio Perez neemt dan op woensdag en donderdag het stuur over.

Opstelten benadrukt andermaal einde bonnenquota

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is onvermurwbaar over het afschaffen van de bonnenquota. Dinsdag riep de burgemeester van Dordrecht en korpsbeheerder van de politieregio Zuid-Holland-Zuid Arno Brok (VVD) Opstelten op om de bonnenquota in stand te houden, maar de minister is dit geenszins van plan.

In een brief heeft Opstelten aan Brok gemeld dat hij niet meer mag sturen op de hoeveelheid prenten die worden uitgeschreven. Hij wees hem erop dat dit in het regeerakkoord staat en dus moet worden uitgevoerd. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie.

Opstelten sommeerde de korpschef van de politie Utrecht vorige maand nog direct te stoppen met het stellen van een bonnenquotum. Die verplichtte zijn agenten om jaarlijks 160 bonnen uit te schrijven.


Opstelten benadrukt andermaal einde bonnenquota (Foto: Novum)

Recordaantal Oostenrijkse katholieken verlaat kerk

87.000 Oostenrijkse katholieken hebben zich vorig jaar uit de kerkregisters laten uitschrijven, heeft de Oostenrijkse bisschoppenconferentie dinsdag bekendgemaakt. Dat is een toename van 64 procent ten opzichte van vorig jaar en het hoogste aantal sinds 1945.

De uittocht is voor een belangrijk deel het gevolg van onthullingen over misbruikschandalen in de Oostenrijkse katholieke kerk. Ook is duidelijk dat lidmaatschap van de kerk steeds 'meer een kwestie van keuze dan een kwestie van traditie' wordt, stelt aartsbisschop Christoph Schönborn in een verklaring. De tijd 'dat kerk, staat en samenleving één waren, is voorbij'.

Oostenrijk werd de afgelopen jaren getroffen door een reeks onthullingen over misbruik door geestelijken en medewerkers van katholieke instellingen zoals scholen. Schönborn probeerde de uittocht uit de kerk te stoppen door in het openbaar toe te geven dat de kerk het misbruik heeft geprobeerd toe te dekken. Ook betuigde hij tijdens een speciale dienst in de Stefansdom in Wenen spijt aan de slachtoffers. Volgens critici is er echter nog veel te doen. De lekenorganisatie 'Wij zijn kerk' verwijt de kerkelijke leiders hervormingen tegen te houden en een dialoog over controversiële onderwerpen uit de weg te gaan.

Het totale aantal geregistreerde katholieken in Oostenrijk daalde vorig jaar naar 5,45 miljoen. De grootste daling, met 25.000, deed zich voor in het aartsbisdom Wenen.

In Oostenrijk worden mensen die als aanhangers van een bepaalde geloofsrichting staan ingeschreven door de overheid aangeslagen om een klein deel van hun inkomen af te staan voor het onderhoud van kerken of tempels.

[WB] Riesch, Poutiainen winnen op slalom

Bij de wereldbekerwedstrijden in het Oostenrijkse Flachau hebben Maria Riesch en Tanja Poutiainen de slalom gewonnen. Na twee runs kwamen beide skiesters uit op een tijd van 1.42,52.

In de eerste run was Poutiainen de snelste. De Finse had een voorsprong van 0,41 seconden op Riesch die de derde tijd had neergezet. In de tweede manche maakte de Duitse skiester dat verschil precies goed.

Riesch kwam in de stand om de wereldbeker op gelijke hoogte met Marlies Schild die vier van de vijf voorafgaande races had gewonnen. Schild probeerde vandaag een mislukte eerste run goed te maken, maar ze nam te veel risico en viel uit. Dat gebeurde Lindsey Vonn ook. Voor de Amerikaanse was dit op de slalom voor de vierde maal op rij. 

Bewijs antimaterie bij onweer gevonden

Wetenschappers hebben met behulp van de Fermi gamma-stralings ruimtetelescoop voor het eerst direct bewijs gevonden dat onweer op aarde ervoor zorgt dat antimaterie de ruimte in wordt geschoten. De wetenschap stelt dat ieder deeltje een tegenhanger heeft dat dezelfde eigenschappen heeft alleen tegengesteld elektrisch geladen is, de zogenaamde antideeltjes, beter bekend als antimaterie.

De wetenschappers denken dat de antimaterie wordt aangemaakt tijdens een 'terrestrial gamma-ray flash' (TGF), een kortdurend fenomeen waarvan men vermoedt dat dit plaatsheeft tijdens de vorming van bliksem. Zodra een deeltje botst met zijn antideeltje ontstaat er gamma-straling die wordt gemeten met de Fermi ruimtetelescoop.

In eerste instantie werd Fermi in 2008 gelanceerd om astronomische gebeurtenissen te onderzoeken waarbij buitengewoon grote hoeveelheden energie vrijkomen. Nu hebben de wetenschappers dus ontdekt dat de telescoop ook een hulpmiddel is om gebeurtenissen dichter bij huis te onderzoeken en te verklaren.

Wetenschappers gaan er al een tijdje van uit dat bij onweer onder de juiste omstandigheden TGF's kunnen plaatsvinden, maar denken nu dat dit bij iedere onweersstorm het geval is. Er worden dan elektronen en als tegenhanger positronen aangemaakt die met een snelheid die bijna gelijk is aan de snelheid van het licht de ruimte in worden geslingerd.

Dinsdag presenteerden de wetenschappers deze bevindingen aan de American Astronomical Society.

PlayStation app voor Android en Apple

Er is een nieuwe application uit voor je smartphone. Mensen met een Android-telefoon of een Apple-telefoon kunnen vanaf nu de app gratis downloaden. Sony had vorige maand al bekend gemaakt dat het met een application zou komen en heeft deze nu dus uitgegeven. Hij is onder andere beschikbaar in Nederland.

Met de app kun je je trophies bekijken, online statussen van je vrienden bekijken en nieuws ontvangen over producten van PlayStation. Sony heeft aangeven dat er meer in de pijplijn zit maar dat dit nu nog niet beschikbaar is. De app is gratis en is alleen beschikbaar voor het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en gelukkig voor ons.... Nederland. De app is beschikbaar voor alle iPods/iTouch met OS 4 en hoger en alle Android telefoons met Android 1.6 en hoger.

psapp

O'Sullivan uitgeschakeld op Masters

Ronnie O'Sullivan kan een vijfde Masterstitel vergeten.  De 35-jarige Engelsman verloor in de eerste ronde met 6-4 van de 24-jarige Noord-Ier Mark Allen.

O'Sullivan, naast vier keer winnaar ook vijf keer runner-up, maakte net als Allen veel fouten. Beide spelers lieten slechts flitsen zien van hun talent. Zo kwam Allen 4-1 voor, maar liet O'Sullivan terugkomen tot 4-4. "De druk was groot", aldus Allen. "Je weet dat O'Sullivan alles kan afstraffen. Lange pots zouden zijn zwakke punt zijn, maar daarin was hij nu net fenomenaal."

Nadat hij was teruggekomen in de wedstrijd ging O'Sullivan echter te veel risico nemen. "Soms laat ik me te veel meeslepen. Het publiek was fantastisch en dan wil je hen ook geweldige dingen laten zien. Maar alle krediet voor Allen. Hij heeft goed gespeeld, zette me steeds onder druk en heeft verdiend gewonnen. Natuurlijk is het niet leuk om twee keer op rij zo vroeg uitgeschakeld te worden (in het UK in de 1e ronde door Bingham). Maar ik twijfel niet aan mijn kunnen."

Allen treft in de kwartfinale de winnaar van het duel tussen de Australische wereldkampioen Neil Robertson en de Schot Stephen Hendry.

Barrichello rijdt eerste meters Williams FW33

Rubens Barrichello zal op 1 februari de eerste meters gaan rijden in de nieuwe Williams FW33. Het team maakte bekend dat de Braziliaan in Valencia als eerste met de nieuwe auto de garage uit zal mogen gaan.

Barrichello zal ook de tweede dag in Spanje gaan beginnen, waarna Pastor Maldonado in de middag het stuur overneemt. De Venezolaan zal daarna ook dag drie gaan rijden.

Daarnaast is Williams niet van plan om een officiële presentatie te gaan houden. Voorafgaand aan de eerste testdag zal de bolide even naar buiten komen om de pers de gelegenheid te geven om foto's te maken. Vorig jaar hield de renstal uit Grove ook al geen presentatie.

Man gedood door vallend stoplicht

Een man uit Zagreb heeft vandaag het loodje gelegd na een bizar incident. De man werd op zijn hoofd geramd door een vallend verkeerslicht.

De 22-jarige Kroaat stond te wachten voor hij kon oversteken, toen een auto het voetgangerslicht ramde. Het stoplicht viel hierop naar beneden en kwam op het hoofd van de man terecht.

Het slachtoffer werd in allerijl overgebracht naar het ziekenhuis, maar het mocht niet meer baten. Eenmaal ter plaatse bleek hij al snel te zijn overleden.

Heerenveen verslaat Utrecht, ook winst Feyenoord

Heerenveen heeft in Portugal een oefenwedstrijd gewonnen van FC Utrecht met 2-1. De Utrechters namen een voorsprong door een goal van Edouard Duplan. Na de rust scoorden Roy Beerens en Filip Djuricic voor de Friezen.

Ook Feyenoord wist een oefenwedstrijd te winnen. In Oman waren de Rotterdammers met 1-0 te sterk voor een deel van de olympische selectie van het kleine staatje aangevuld met een regio-elftal van Oman. Doelpuntenmaker was de nieuwe aanwinst Krisztian Simon.

Brundle en Coulthard F1-commentatoren BBC

Martin Brundle en David Coulthard zullen dit jaar de Formule 1-races op de BBC van commentaar gaan voorzien, zo maakte de Britse omroep vandaag bekend. De komst van Coulthard betekent het einde van Jonathan Legard die aan de kant wordt geschoven.

Brundle is al sinds zijn afscheid in 1996 actief als commentator en heeft inmiddels 231 races verslagen. Hij zal de hoofdcommentator worden met Coulthard die de rol van co-commentator op zich zal nemen. De Schot is sinds 2008 actief voor de BBC, maar nog nooit eerder leverde hij tijdens de wedstrijd het live-commentaar.

"Ik kijk heel erg uit naar deze nieuwe stap. De BBC beschikt over een geweldig team en samen willen we er iets moois van maken. Ik hoop de tv-kijkers nieuwe inzichten te bieden," zei de Schot die ook nog races blijft analyseren.

Belgische Zorro zaagt 'Z' in deur

Het parket van Brugge gelast de aanhouding van een 42-jarige zaagkunstenaar. De Belg heeft zijn eigen voordeur vernield door er de letter 'Z' in te zagen.

De beste man kreeg het zaterdag aan de stok met zijn vrouw. Tijdens de ruzie liep hun huisraad flinke averij op. Hierop verliet de man uit Torhout de woning om bij zijn moeder de nacht door te brengen.

De volgende dag keerde hij echter weer huiswaarts waarna hij met een kettingzaag de Z van Zorro in de voordeur maakte. De Belg is inmiddels opgepakt. De rechter zal beslissen wat er nu met hem gaat gebeuren.

Volleybalsters Weert klaar in Europa

PND VC Weert is er niet in geslaagd de achtste finale van de Challenge Cup te behalen. De volleybalsters wonnen vorige week nog de heenwedstrijd tegen het Oekraïense Odessa (3-0), maar verloor vandaag de terugwedstrijd met 2-3.

De daarop volgende golden set werd ook verloren door de huidige nummer twee van de DELA-League, waardoor uitschakeling een feit was. Morgen speelt Sliedrecht Sport ook nog haar terugwedstrijd in de derde ronde. Zij moeten een 0-3 nederlaag tegen het Finse LP Salo in eigen huis ongedaan zien te maken.

Politie Moskou sluit plein uit vrees voor rellen

De politie van Moskou heeft dinsdag een deel van het Manesj-plein, vlak naast het Kremlin, afgesloten. Twintig personen die ervan verdacht worden deel te hebben willen nemen aan een demonstratie werden opgepakt. De politie vreest voor een herhaling van de rellen van vorige maand, waarbij ultranationalisten demonstreerden tegen de aanwezigheid van niet-Slaviërs in Rusland.

Ten minste dertig politiebusjes sloten het plein af, nadat op internet de ultranationalisten hadden gedreigd opnieuw samen te komen. Een winkelcentrum in de buurt van het plein werd ontruimd.

Op 11 december kwam het tot rellen in Moskou. Zo'n vijfduizend nationalisten schreeuwden leuzen als 'Rusland voor de Russen' en sloegen voorbijgangers met een donkere huidskleur in elkaar. De relschoppers gingen bovendien met de politie op de vuist. De rellen waren een reactie op de dood van een blanke Russische voetbalhooligan. Hij kwam om het leven in een gevecht met Russen uit het zuiden van het land.

Als antwoord op het geweld heeft het Kremlin voorgesteld om de menigte in grote steden onder controle te houden en de straffen voor ongeautoriseerde demonstraties te verzwaren.

Arsenal op zoek naar vervanger Vermaelen

Thomas Vermaelen heeft een terugslag gehad in zijn herstel van zijn achillespeesblessure. De Belg staat nu al sinds eind augustus aan de kant, waardoor Arsenal-trainer Arsène Wenger zich genoodzaakt vind om een vervanger te halen voor de oud-Ajacied.

"We laten ons adviseren door specialisten over de hele wereld," zei de Fransman op de website van Arsenal. "We weten niet precies wanneer hij terug is, maar door deze terugval gaan we op zoek naar een centrale verdediger."

Concertorganisator opgepakt voor oplichting

Een 52-jarige concertorganisator uit het Brabantse Holthees is dinsdagochtend opgepakt wegens oplichting. De vrouw had in 2009 een concert georganiseerd van een bekende artiest. Het optreden ging echter niet door, werd verplaatst en later afgelast. Meerdere mensen die kaartjes hadden gekocht voor het concert, kregen uiteindelijk hun geld niet terug.

Doordat het concert niet doorging en later werd afgelast, kreeg de vrouw een zakelijk geschil met andere bij het concert betrokken partijen. Mede hierdoor kwam zij volgens de politie in financiële problemen, waardoor zij mensen die hun geld terugwilden dit niet kon teruggeven. Een van de gedupeerden heeft aangifte gedaan tegen de vrouw. De concertorganisator zit vast op een politiebureau.

Meisjes van 13 en 14 maken kinderporno

Een Canadese rechter heeft twee wel heel erg jonge pedofielen berecht. Gisteren zijn twee meisjes van dertien en veertien jaar veroordeeld tot honderd uur schoffelen wegens het maken en verspreiden van kinderporno.

De twee meisjes pasten vorig jaar juni op twee jongetjes van drie en vier jaar. De broertjes werden gedwongen elkaar oraal te bevredigen terwijl de meisjes het tafereel fotografeerden met een mobiele telefoon. Het jongste meisje stuurde de foto's vervolgens door naar verschillende personen.

Een van de ontvangers stuurde de foto's naar haar vader, die direct de politie belde. De meisjes, die nog steeds aan het babysitten waren, konden even later worden opgepakt. Het is voor de rechter de eerste keer dat hij zulke jonge personen in zijn rechtbank had voor het maken en verspreiden van kinderporno. Hij legde het duo honderd uur werkstraf en huisarrest op.

Ook startverbod Keisse in Zesdaagse Bremen

De UCI heeft de Belgische baanwielrenner Iljo Keisse ook voor de Zesdaagse van Bremen een startverbod opgelegd. De van dopinggebruik verdachte Keisse kreeg eerder ook een verbod voor de Zesdaagse van Rotterdam, maar dwong via de rechter toch startrecht af.

De Internationale Wielerunie heeft daarop te kennen gegeven dat ze de uitslag van de Zesdaagse, waar Keisse nu aan de leiding staat met Kenny De Ketele, niet officieel te maken.

De organisatoren van de Zesdaagse van Bremen heeft al gezeggd dat ze zich zullen houden aan de regelgeving van de UCI. De Belg zal, net als voor de Zesdaagse van Rotterdam, zijn startrecht proberen af te dwingen via de Duitse rechtbank. De 47e Zesdaagse van Bremen start aankomende donderdag.

Automobilist rijdt kanaal in en overlijdt

Een 22-jarige man uit Doesburg is dinsdagochtend in het Gelderse Spankeren om het leven gekomen bij een ongeval. De man raakte rond 06.15 uur op de Kanaalweg met zijn auto van de weg en belandde onder het ijs in het kanaal, meldt de politie.

Het slachtoffer werd in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij in de loop van de dag. De politie onderzoekt het ongeval.

Uitnodiging Dekker van PDC voor Pro Tour

Jan Dekker heeft een uitnodiging ontvangen van de Professional Darts Corporation om mee te doen in de Pro Tour. Dekker behaalde afgelopen week de halve finale van het WK-darts van de BDO op de Lakeside en werd daarop uitgenodigd door de concurrent PDC om een overstap te maken.

De PDC heeft de top vier van de Lakeside een wildcard gegeven voor de Pro Tour dat bestaat uit ruim dertig toernooien met een behoorlijke prijzenpot. Wereldkampioen Martin Adams en Martin Philips hebben direct bedankt, terwijl Dekker en verliezend finalist Dean Winstanley tot donderdag de tijd hebben om te reageren.

Ruim miljard verlies voor Europese clubs

De Europese voetbalclubs hebben in het jaar 2009 gezamenlijk een verlies van 1,2 miljard euro geleden. Dat maakte de UEFA  bekend. De Europese voetbalbond gaf aan dat grote schulden in de toekomst tot uitsluiting van competities kunnen leiden.

De UEFA heeft een beleid van Financial Fair Play ingevoerd. Clubs mogen niet meer geld uitgeven dan dat er binnen komt. In 2009 gaven de 733 Europese clubs die in de hoogste divisie spelen 12,9 miljard euro uit. De inkomsten bedroegen 'slechts' 11,7 miljard.

In het ergste geval mogen clubs die zich niet aan de regels houden vanaf het seizoen 2013-2014 geen uitnodiging verwachten voor bijvoorbeeld de Champions League. "Dat is natuurlijk vervelend, maar deze maatregelen zijn essentieel voor de toekomst van het voetbal", aldus UEFA-voorzitter Michel Platini.

Ruim miljard verlies voor Europese clubs
Ruim miljard verlies voor Europese clubs (Foto: ANP)

Activision-content in de aanbieding op Xbox Live

Activision heeft verschillende games en add-ons in prijs gehalveerd op Xbox Live. De aanbiedingen gelden tot en met 17 januari. Het is een lange lijst met aanbiedingen, maar het meeste is oude content. Wie weet vind je er nog iets leuks tussen!

Voor de duidelijkheid, de aantallen in deze lijst zijn in Microsoft Points.

Games
Arkadian Warriors Normaal: 800 Sale: 400
Assault Heroes Normaal: 400 Sale: 200
Assault Heroes 2
Normaal: 800 Sale: 400
Carcassonne
Normaal: 800 Sale: 400
Golf: Tee it Up!
Normaal: 800 Sale: 400
Crash Bandicoot
Normaal: 1200 Sale: 600
Legend of Spyro
Normaal: 1200 Sale: 600

Add-ons
Call of Duty 2 Invasion Map Pack Normaal: 800 Sale: 400
Call of Duty 2 Skirmish Map Pack
Normaal: 400 Sale: 200
Call of Duty 3 Bravo Map Pack
Normaal: 400 Sale: 200
Call of Duty 3 Valor Map Pack
Normaal: 400 Sale: 200
Call of Duty 4 Variety Map Pack
Normaal: 800 Sale: 400
Call of Duty World at War Map Pack 1
Normaal: 800 Sale: 400
Call of Duty World at War Map Pack 2
Normaal: 800 Sale: 400
Call of Duty World at War Map Pack 3
Normaal: 800 Sale: 400
Call of Duty World at War Map Pack Bundle
Normaal: 2000 Sale:1000

Guitar Hero 5

Rock 1 Pack
Normaal: 880 Sale: 440
Megadeth Pack
Normaal: 440 Sale: 220
Avenged Sevenfold Pack
Normaal: 440 Sale: 220
Disturbed Pack
Normaal: 440 Sale: 220
Fall Out Boy Pack
Normaal: 440 Sale: 220

Guitar Hero Warriors of Rock
Soundgarden Telephantasm Album Normaal: 1440 Sale:720
Linkin Park Pack
Normaal: 960 Sale: 480
Rocky Horror Picture Show Pack
Normaal: 440 Sale: 220
My Chemical Romance Pack
Normaal: 600 Sale: 300
Guitar Hero Warriors of Rock Pack1
Normaal: 1600 Sale: 800

DJ Hero
David Guetta Pack 1 Normaal: 640 Sale: 320
Jay-Z vs. Eminem Mix Pack
Normaal: 640 Sale: 320

DJ Hero 2
Hit Makers Mix Pack Normaal: 640 Sale: 320
Electro Hits Mix Pack
Normaal: 640 Sale: 320

Transformers
Transformers WFC Map & Character Pack #1
Normaal: 800 Sale: 400
Transformers WFC Map & Character Pack #2
Normaal: 800 Sale: 400

MŠxima te gast in BNN-programma

Prinses Máxima is donderdagavond 27 januari te gast in het televisieprogramma De Nationale Geldtest van BNN. De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigde dinsdag een bericht daarover van BNN. Als erevoorzitter van het platform 'Centiq, Wijzer in geldzaken' praat ze in de studio met presentator Patrick Lodiers over het probleem van jongeren met schulden.

Medepresentator Valerio Zeno onderwerpt bekende Nederlanders, het publiek en de kijkers aan een geldtest. Lodiers zal naast de prinses met andere deskundigen praten over zaken als schulden, uitgavenpatronen en prijsbewustzijn. Het idee voor De Nationale Geldtest ontstond tijdens een ontmoeting tussen Máxima en Lodiers, meldt BNN.

Het komt zelden voor dat leden van het Koninklijk Huis optreden in televisieprogramma's. Prinses Laurentien was in 2009 nog te gast bij De Wereld Draait Door omdat ze een kinderboek had geschreven.

Prinses Máxima te gast in BNN-programma
Prinses Máxima te gast in BNN-programma (Foto: ANP)

Hardloopproject moslima's wint prijs

Be Interactive, het sportproject uit Amsterdam Nieuw-West dat allochtone vrouwen uit hun isolement wil halen heeft een Appeltje van Oranje gewonnen.

Het Oranje Fonds bekroont met de Appeltjes van Oranje jaarlijks bijzondere, succesvolle sociaal maatschappelijke projecten. Het thema is dit jaar De Kracht van Sport. Op 21 mei mag Be Interactive de prijs in ontvangst nemen, die bestaat uit een bronzen beeldje, ontworpen en vervaardigd door koningin Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro.

Prinses Máxima kwam vandaag langs bij de stichting. Een van de vrijwilligers is Zainab Makhlouf, die voor haar werk bij Be Interactive werd genomineerd voor Amsterdammer van het Jaar.

FOK!kers maken online radiostation

Zaterdag 8 januari 2011 zal bij velen een dag zijn om niet te vergeten. Op die dag werd namelijk de eerste radiouitzending uitgezonden van ONZ Radio. in het Onzin voor je leven! subforum kwam user Monopoly met het vernuftige idee om ONZ radio op te richten.

Dit idee was duidelijk niet tegen dovenmansoren verteld en er werd daarom gelijk actie ondernomen door tal van users. In mum van tijd is er een radiostation ontstaan. Naast een twitterpagina hebben ze ook een officiële site! Internetradio is technisch gezien een vrij makkelijk medium. Als je een radioprogramma wilt uitzenden op internet heb je een computer nodig met muzieknummers, wat gratis programma’tjes en uitzenden maar!

De muziekstijlen die door de speakers knallen zijn van allerlei soorten en maten. Een wisseling van de Bee Gees naar DJ Korsakoff is daarom niet geheel belachelijk bij ONZ Radio.

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 2

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

In Engeland werd midweeks een speelronde afgewerkt. Wigan Athletic speelde met 1-1 gelijk bij Bolton Wanderers. Ronnie Stam, die in de basis startte, zorgde tien minuten voor tijd met een doelpunt voor de eindstand. West Bromwich Albion ging met 3-0 onderuit bij Fulham. Simon Davies was bij Fulham de grote man met een goal en twee assists. Gianni Zuiverloon speelde bij de verliezers de gehele wedstrijd mee.

Het duel tussen Aston Villa en Sunderland eindigde woensdagavond met twintig spelers. Van de thuisploeg kreeg Emile Heskey na ruim een uur direct rood. In de slotfase mocht Boudewijn Zenden ook voortijdig naar de kleedkamer na zijn tweede gele kaart, dus ook rood. Sunderland won de wedstrijd overigens met 0-1.

 
In de Championship leed Swansea City midweeks een 2-1 nederlaag bij het lager geklasseerde Leicester City. De winnende treffer werd in de 43e minuut gemaakt door Darius Vassell. Bij Swansea, de nummer vier in de Championship, stond Dorus de Vries onder de lat en had ook Kemy Agustien een basisplaats.


In de League 1 won Tranmere Rovers midweeks met 2-1 thuis van Carlisle United. De winnende treffer bij Tranmere, waar Timothy Catalina in de basis stond, werd tien minuten voor tijd gemaakt door Ian Thomas-Moore. Brentford verloor afgelopen weekend met 2-0 van Yeovil Town. De Nederlander Pim Balkestein viel bij Brentford, dat dertiende staat, in.

Afgelopen weekend werd in Engeland de derde ronde van de strijd om de FA Cup afgewerkt. West Bromwich Albion, met Gianni Zuiverloon die de hele wedstrijd meespeelde, ging met 1-0 onderuit bij Reading. Shane Long scoorde in de 41e minuut de enige treffer van de wedstrijd. Swansea City bereikte wel de volgende ronde. Thuis tegen Colchester United werd met 4-0 gewonnen. Cedric van der Gun speelde de gehele wedstrijd mee en scoorde de 3-0. Kemy Agustien viel in de tweede helft in.


Met Daniel de Ridder in de basis won Wigan Athletic met 2-3 bij Hull City. Mohammed Diame scoorde twee van de drie treffers van Wigan. Newcastle United, met Tim Krul weer onder de lat, werd uitgeschakeld door Stevenage dat uitkomt in de League 2.

In Schotland werd afgelopen weekend de vierde ronde van de Schotse beker gespeeld. Hamilton won met 2-0 van Alloa Athletic. Nigel Hasselbaink, die een basisplaats kreeg, scoorde de eerste treffer.

Adelaide United is afgelopen weekend twee punten ingelopen op koploper Brisbane Roar. De lijstaanvoerder kwam in eigen huis tegen laagvlieger Perth Glory niet verder dan 1-1. Adelaide won zelf het uitduel tegen Melbourne Victory overtuigend met 1-4. Sergio van Dijk was ook deze week basisspeler bij Adelaide en hij wist tweemaal te scoren. De Nederlander was na rust verantwoordelijk voor de 0-2 en 0-4. Met nog vijf wedstrijden te gaan, is het verschil tussen koploper Brisbane en nummer twee Adelaide negen punten.

Gold Coast United heeft dure punten laten liggen in de strijd om plek drie. Op bezoek bij Sydney FC werd met 2-0 verloren. Bas van den Brink speelde de hele wedstrijd mee en pakte na een uur spelen een gele kaart. Central Coast Mariners liep zodoende drie punten uit, aangezien zij in eigen huis met 1-0 afrekenden met Wellington Phoenix. Patrick Zwaanswijk speelde de volle negentig minuten mee in de verdediging van Central Coast.


AEK Larnaca is de winterstop goed uitgekomen. De uitwedstrijd bij hekkensluiter Doxa Katokopia werd overtuigend met 1-4 gewonnen. Edwin Linssen en Gregoor van Dijk waren verantwoordelijk voor de 0-1 en 0-2. Ook Kevin Hofland en Danny Schenkel waren van de partij. De ploeg staat na dit weekend op een knappe derde plaats. Ook Anorthosis Famagusta kende een goed begin van 2011. De ploeg, waar Civard Sprockel zijn debuut maakte, won knap met 2-0 van koploper APOEL Nicosia. Jeffrey Leiwakabessy begon ook in de basis, maar werd in de rust gewisseld. De ploeg steeg door de overwinning naar de vierde plaats. De achterstand op nummer drie AEK Larnaca bedraagt maar liefst acht punten.

Valencia heeft afgelopen weekend nipt met 0-1 van Levante gewonnen. Mata scoorde in de slotfase het enige doelpunt van de wedstrijd. Hedewiges Maduro speelde opnieuw de hele wedstrijd mee in de verdediging van Valencia. Door de driepunter naderde Valencia nummer drie Villarreal tot op twee punten. Real Sociedad heeft afgelopen zaterdag de punten niet in eigen huis kunnen houden. De ploeg ging met 2-3 ten onder tegen Sevilla. Jeffrey Sarpong mocht na 68 minuten het veld betreden, terwijl op dat moment de eindstand al op het scorebord stond. De ex-Ajacied kon hier ook geen verandering meer in brengen. De ploeg staat na dit weekend op de elfde plaats.

Discussieer hier verder over de Nederlandse voetballers in het buitenland!

"Kans op Tourdeelname Contador klein"

Omdat het onderzoek naar zijn vermeende dopinggebruik nog niet is afgerond, is de kans klein dat Alberto Contador komende zomer meedoet aan de Tour de France. Dat zegt althans Pat McQuaid, baas van de internationale wielerunie UCI.

De Spanjaard werd onlangs door zijn nieuwe ploeg Saxo Bank wel opgenomen in de selectie voor de Ronde van Murcia die 3 maart begint. Ploegleider Bjarne Riis deed dat ondanks dat er een kans bestaat dat de drievoudig winnaar van de Tour de France wordt geschorst.

In november afgelopen jaar heeft Contador een aantal documenten ingeleverd bij de Spaanse wielerbond die zijn onschuld zouden aantonen. De documenten zouden moeten bewijzen dat zijn positieve dopingtest tijdens de Tour de France van 2010 de schuld was van het eten van vervuild vlees.

Hoe is het om luchtverkeersleider te zijn in de Blob 2?

Toen een aantal Nederlandse studenten de eerste versie van de Blob ontwikkelden, hadden ze waarschijnlijk niet eens durven dromen dat het project overgenomen zou worden door THQ. Toch is het echt zo gebeurd en nu is het al weer tijd voor deel twee van de Blob.

In dit vervolg is de wereld van de Blob wederom omgetoverd tot een zwart-witte hel. Het is jouw taak om weer wat kleur te brengen in deze wereld. De game komt volgende maand uit voor de Nintendo DS, PlayStation 3, Xbox 360 en Nintendo Wii. Mocht je meer over de game willen weten, lees dan onze preview.

>

Persconferentie Moerdijk: adviezen RIVM

Dinsdag is om 17.30 uur een persconferentie belegd van het RIVM en de burgemeester waarin de testresultaten en adviezen van het RIVM werden bekendgemaakt.

Chemie-Pack zou in strijd met vergunningen hebben gehandeld en is daarom in staat van verdenking gesteld door het Openbaar Ministerie. Welk handelen dan precies in strijd met vergunningen is geweest, is nog niet duidelijk.

In een straal van 10 kilometer is geen risico voor de gezondheid geweest bij inademing van de rook. Contact met bluswater daarentegen wordt wel als gevaarlijk gezien. Het zou om een 'chemische soep gaan, waar men echt van af moet blijven'. De mensen die wel in contact met het bluswater zijn geweest moeten zich melden bij de ARBO-arts.

Bij Strijensas is een verhoogde concentratie gevonden van dioxines in de grond. Strijensas ligt op 3 kilometer van Moerdijk, naarmate de afstand tot Moerdijk toeneemt neemt de concentratie dioxines af. Wat voor risico dit betekent voor de gezondheid wordt verder onderzocht en wordt later deze week duidelijk.

Buiten de straal van 10 kilometer wordt de rook niet als risicovol genoemd. Ook in de grond zouden niet meer dioxines dan normaal in de winter zijn aangetroffen. Gewassen zijn nog niet onderzocht, maar daarvan wordt aangeraden deze niet te eten of gebruiken. Aanvullend onderzoek naar roetdeeltjes is nog gaande en daarvan verwacht men in de loop van deze week de uitslagen.

Het RIVM geeft aan dat openheid van zaken van groot belang is en daarom is het volledige advies van het RIVM op de site van crisis.nl in zijn geheel in te zien.

Just Dance 2 danst er vrolijk op los

Vorig jaar half oktober is Just Dance 2 uitgekomen in Europa en Amerika. Sindsdien zijn er vijf miljoen stuks van het spel verkocht heeft Ubisoft vandaag bekendgemaakt. Daarnaast doet de Just Dance-serie het ook uitzonderlijk goed in Engeland en in Frankrijk want daar staat de game lang in de lijsten.

In Engeland heeft de Just Dance-serie sinds de release in november 2009, al 45 weken in de top tien best verkochte spellen gestaan. In Frankrijk staat de Just Dance-serie de afgelopen 42 weken al in de top vijftien. Daarnaast was Just Dance 2 in Engeland ook het best verkochte Wii-spel.

Zelfs de baas van Nintendo Amerika, Reggie Fils-Aime, had wat over de serie te zeggen: "The strong performance of Just Dance 2 is a perfect example of the potential that can be achieved by an independent publisher like Ubisoft in delivering irresistible content for the Wii system." 

JD2

Nintendo 3DS krijgt region-lock?

Op populair gamesforum NeoGAF is te lezen dat de Nintendo 3DS hoogstwaarschijnlijk een region-lock krijgt. Dit betekent dus dat consumenten geen Amerikaanse of Japanse 3DS-games kunnen spelen op hun Europese Nintendo 3DS.

Volgens forum-lid farnham, die een e-mail van Nintendo JP Support heeft vertaald, heeft elke 3DS-game een "Region Code". Dit is vergelijkbaar met de DSi- en DSi XL-systemen. Menig gamer is nu van mening dat deze sanctie mensen zal aansporen de 3DS te hacken.

Herstelde Bolt maakt debuut in Oslo

Usain Bolt doet op 9 juni mee aan de ExxonMobil Bislett Games in Oslo. De drievoudig olympisch- en wereldkampioen loopt in Noorwegen de 200 meter. Het is de eerste Diamond League-wedstrijd waar Bolt zijn deelname aan heeft toegezegd.

Bolt heeft veel zin in zijn debuut op Noose bodem. "Ik kijk er naar uit om in het beroemde Bislett stadion te acteren. Ik heb drie wereldrecords in handen, maar in dit stadion zijn liefst 69 wereldrecords gevestigd. Mijn doel is om de fans te vermaken met een snelle wedstrijd."

De 24-jarige atleet uit Jamaica kijkt uit naar het nieuwe atletiekseizoen. "Natuurlijk staat mijn seizoen in het teken van het verdedigen van mijn titels op het WK. De wedstrijden in de Diamond League vormen een belangrijke opstap naar dat doel."

Zijn voorbereiding verliep boven verwachting. Bolt ondervond geen hinder meer van zijn achillespeesproblemen, die hem vorig jaar noopten zijn atletiekseizoen vroegtijdig te beëindigen. "De schade is volledig hersteld", benadrukt Bolt.

Assange vreest doodstraf in VS

Advocaten van WikiLeaks-voorman Julian Assange hebben dinsdag laten weten dat hun cliënt vreest te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Daar zou hem mogelijk de doodstraf wachten en daarvoor eenzame opsluiting in een detentiecentrum als Guantanamo Bay. Dat meldde de Britse omroep BBC.

Assange verscheen dinsdag voor de rechter in Londen tijdens een 10 minuten durende zitting in de aanloop naar de inhoudelijke behandeling van het uitleveringsverzoek, dat vorige maand werd ingediend door Zweden. Dat land wil uitlevering van de 39-jarige Assange omdat het Zweedse Openbaar Ministerie hem wil verhoren. Twee vrouwen beschuldigen Assange van aanranding.

De rechter vroeg Assange alleen zijn naam, leeftijd en adres te bevestigen. Op 7 en 8 februari wordt hij uitgebreider bevraagd.

De oprichter van onthullingssite WikiLeaks werd in december opgepakt in Groot-Brittannië. Hij werd later op borgtocht vrijgelaten en wacht nu op de beslissing van de rechter over zijn uitlevering.

Assange vreest doodstraf in VS
Assange vreest doodstraf in VS (Foto: ANP)

Bulletstorm komt met eigen 'Believe'-trailer

In 2007 kwam Halo 3 uit en voor die game was een mooie trailer gemaakt met de naam 'Believe'. Nu hebben ontwikkelaar People Can Fly en uitgever Epic Games een trailer gemaakt die een parodie is geworden op die 'Believe' trailer van Halo 3. De trailer zelf kan je hieronder bekijken.

Bulletstorm is een First Person Shooter waarin je de vijand op verschillende manieren om het leven kan brengen. Door niet alleen te schieten maar ook de omgeving te gebruiken. Met al deze mogelijkheden verzamel je weer punten om bepaalde dingen te verbeteren. Het spel komt 25 februari uit voor de PC, Xbox 360 en de PS3.

Di Luca mag niet gratis fietsen

De terugkeer van Danilo di Luca in de wielersport staat op losse schroeven. De internationale wielerunie UCI lijkt namelijk roet in het eten te gooien. De 35-jarige Italiaan zou geen salaris krijgen bij het Russische Team Katusha, maar op premiebasis aan de slag gaan. Volgens de regels is dat niet toegestaan. Bovendien moet Di Luca nog een boete betalen aan de UCI.

"De UCI moet zijn nieuwe contract nog goedkeuren", vertelt woordvoerder Enrico Carpani namens de wielerunie tegenover wielersite Velonation. De regels schrijven namelijk voor dat renners niet minder dan het minimumloon mogen verdienen. "Enkel als hij aan die voorwaarden voldoet, mag hij weer rijden."

Di Luca moet nog een boete van 173 duizend euro aan de UCI voldoen vanwege zijn dopingvergrijp. Na de Giro d'Italia van 2009 werd hij tweemaal betrapt op het gebruik van de epo-variant cera.

'Nog meer slachtoffers Robert Mikelsons'

Het aantal slachtoffers van misbruikverdachte Robert Mikelsons lijkt opnieuw groter dan gedacht. Hij heeft zich mogelijk aan 83 kinderen vergrepen, meldt de NOS dinsdag op basis van bronnen rond het onderzoek. Het Openbaar Ministerie komt binnen anderhalf uur met het nieuws, maar wil vooralsnog niet reageren.

Eerder werd het aantal vermoedelijke slachtoffertjes door justitie al van 'enkele tientallen' bijgesteld tot 64. De 27-jarige Mikelsons zit vast. Medio december besloot de rechtbank in Amsterdam zijn voorarrest met negentig dagen te verlengen.

De zaak rond Robert Mikelsons kwam een maand geleden aan het licht. Hij misbruikte als medewerker van kinderdagverblijven kinderen die aan hem waren toevertrouwd. De in Letland geboren man werkte bij drie kinderdagverblijven in Amsterdam.

Een aantal kinderen op foto's op de computer van Mikelsons zou inmiddels zijn herkend. De ouders van deze kinderen zijn op de hoogte gesteld. Of Mikelsons de kinderen misbruikte op de kinderdagverblijven waar hij werkte, is nog onduidelijk.

Ierse bruid gewurgd op Mauritius

Een jonge Ierse bruid, die op het eiland Mauritius haar wittebroodsweken vierde, is gewurgd aangetroffen in haar hotelkamer. Dat heeft de politie van Mauritius dinsdag gezegd.

De moordenaar opende de hotelkamer van Michaela Harte met een elektronisch toegangspasje. De 27-jarige bruid was de dochter van een bekende manager in het Gaelic football, Micky Harte. Op 30 december trad zij in het huwelijk met Gaelic footballer John McAreavey.

De politie heeft zes verdachten voor verhoor aangehouden.

Bungie registreert (domein)namen

De trademarkspotters van Superannuation hebben weer wat sappigs boven water gehaald. Bungie heeft een aantal nieuwe namen geregistreerd, die kunnen wijzen naar de naam van hun aankomende game. De namen zijn 'Osiris', 'New Monarchy', 'Seven Seraphs' en 'Dead Orbit'.

Bungie tekende in april 2010 een exclusieve deal met Activision en heeft de Halo-serie achter zich gelaten. Deze namen kunnen slechts ideeën zijn voor hun aankomende game, of een rookgordijn voor de echte naam. Osiris verwijst naar de Egyptische god van de dood, en Seraphs zijn in de joodse en christelijke mythologie dienaars van God. Bungie lijkt goden en mythologie in het hoofd te hebben!

Hiddink tevreden over Kalezic bij De Graafschap

Guus Hiddink kwam langs op het trainingskamp van De Graafschap en liet blijken tevreden te zijn over de verrichtingen van Darije Kalezic. De Graafschap werd in Turkije verrast met een bezoek van Guus Hiddink. De Nederlander is bondscoach in Turkije en kwam daar langs op het trainingskamp van zijn oude club.

Hiddink was aanwezig bij het oefenduel tussen De Graafschap en het Duitse Kicker Offenbach van dinsdagmiddag. De voormalig speler en assistent-trainer van de club uit Doetinchem gaf een seminar in de buurt en kon zo twee vliegen in één klap slaan.

"Ik ben hier een paar dagen en dan is het leuk om bij de Superboertjes te kijken", zegt Hiddink in gesprek met Omroep Gelderland. De oud-speler is tevreden. "Ze hebben veel trainers versleten maar nu is het rustig. Deze trainer doet het goed, ook op tactisch gebied heeft hij zich bewezen."

Kamer wil snel besluit Afghanistan

De Tweede Kamer wil haast maken met de besluitvorming rond de nieuwe missie in Afghanistan. Voor het krokusreces, dat 18 februari begint, moet de kogel door de kerk zijn. Dat heeft de Kamer dinsdag besloten.

Voordat de Kamer besluit of wordt ingestemd met de voorgestelde missie worden deskundigen gehoord. Donderdag moeten de fracties aangeven wie ze voor deze rondetafelgesprekken aan de tand willen voelen over de details van de missie en de situatie in Kunduz, de noordelijke provincie in Afghanistan waar de trainingsmissie plaats moet vinden.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold drong aan op een snelle besluitvorming. Hij wees erop dat door het vallen van het kabinet het besluit al bijna een jaar vertraging heeft opgelopen. Ook PVV-Kamerlid Hero Brinkman en SP-Kamerlid Harry van Bommel willen haast maken, zo gaven zij aan.

Het wel of niet steunen van de politie-trainingsmissie zorgt ook binnen partijen voor discussie. Dinsdag bekritiseerde PvdA-coryfee Jan Pronk zijn eigen partij. Die is louter om binnenlandse politieke redenen afgehaakt, stelt Pronk, die zelf overigens ook tegen de missie is.

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap zei dinsdag na afloop van het vragenuurtje in de Kamer dat de fractie 'een worsteling' doormaakt over het besluit. Enerzijds wil GroenLinks mensen in de wereld helpen, anderzijds wil de partij geen vechtmissie ondersteunen.

Sap verzekerde dat zij de emoties die spelen in de achterban van GroenLinks serieus neemt. Uit een peiling van Maurice de Hond bleek dat slechts 16 procent van de GroenLinks-stemmers voor een nieuwe missie is.

Steun van GroenLinks is nodig om tot een meerderheid te komen. De PVV, PvdA, SP en Partij voor de Dieren hebben al aangegeven tegen de missie te zullen stemmen.

Denneboom definitief naar Arminia Bielefeld

Romano Denneboom voetbalt de rest van het seizoen bij Arminia Bielefeld, de hekkensluiter van de Tweede Bundesliga. De 29-jarige oud-speler van onder meer SC Heerenveen en FC Twente was sinds vorige week op proef in Duitsland. Bij handhaving wordt het contract van de spits, die sinds de zomer zonder club zat, automatisch verlengd.

Bielefeld-trainer Ewald Lienen heet Denneboom van harte welkom. "Romano is een zeer ervaren spits, die jaren in de Nederlandse Eredivisie heeft gespeeld. Hij is fysiek sterk en kan goed koppen," zegt de coach op de clubwebsite.

Denneboom is in zijn nopjes met de transfer en ziet ondanks de benarde situatie van Bielefeld nog voldoende perspectief in de tweede seizoenshelft. "Met een overwinning op FSV Frankfurt kunnen wij een goede eerste stap zetten richting lijfsbehoud." Bielefeld staat negen punten onder de degradatiestreep.

Vreeman: fonds voor contracten postbodes

De postbedrijven en vakbonden moeten een tijdelijk fonds instellen waardoor de nieuwe postbedrijven een deel van hun werknemers een arbeidsovereenkomst kunnen aanbieden. Dat staat in het advies van Ruud Vreeman. Hij zocht sinds november namens het kabinet naar een oplossing voor de impasse tussen de nieuwe postbedrijven en de vakbonden.

Nu betalen nieuwe postbedrijven zoals Sandd en Selekt Mail hun postbodes op basis van stukloon, waardoor ze bijvoorbeeld geen recht hebben op een vakantietoeslag en niet zijn verzekerd. Vreeman vindt echter dat de postmarkt een sector moet worden 'met gangbare Nederlandse arbeidsvoorwaarden'.

De sleutel om uit de impasse te komen, ligt volgens Vreeman bij de sociale partners. Zij moeten uiterlijk 1 april een nieuw akkoord sluiten over het aantal postbodes dat een arbeidsovereenkomst moet hebben. Vreeman denkt aan 80 procent.

Ook het fonds moet onderdeel zijn van dit akkoord. Dit voorkomt dat de nieuwe postbedrijven failliet gaan, omdat zij de relatief dure arbeidscontracten niet kunnen betalen. "De prijzen waren de afgelopen jaren te laag om mensen te kunnen betalen", zei Vreeman, die sprak van 'prijsdumping' en een 'prijzenoorlog'.

Het ligt voor de hand dat de nieuwe postbedrijven meer moeten bijdragen aan het fonds dan TNT, waar al veel postbodes een arbeidsovereenkomst hebben, zei Vreeman. Het geld uit het fonds kan ook worden gebruikt om postbodes van TNT van wie de baan op de tocht staat, aan een nieuwe baan te helpen.

De overheid had als stok achter de deur de verplichting in de wet opgenomen dat de nieuwe postbedrijven per 1 januari hun postbodes verplicht een arbeidsovereenkomst zouden moeten aanbieden en hen niet langer betalen op basis van stukloon. Vreeman stelt voor deze datum uit te stellen tot 1 april.

Het kabinet neemt dit advies over. Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) zei dat de postmarkt zich moet ontwikkelen tot een sector waar 'gangbare en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden gelden'.

De bewindsman benadrukte dat zorgvuldig moet worden gekeken naar het tempo waarin de arbeidsovereenkomsten worden ingevoerd. "Als je het te snel doet, bestaat de sector binnenkort uit een of twee bedrijven." Daarom schort hij de verplichting om een arbeidsovereenkomst aan te bieden op tot 1 april.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) prees Vreeman voor het werk dat hij heeft afgeleverd. Ook hij geeft de sector drie maanden respijt. Niettemin treft hij wel voorbereidingen voor het geval de sociale partners er niet uitkomen.

Ook de vakbonden zijn blij met het advies. Het is 'cruciaal' dat er extra financiële ruimte wordt gecreëerd zodat de nieuwe postbedrijven mensen een contract kunnen aanbieden, laten FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en de BVPP in een reactie weten. Wel hangt veel af van de uitwerking. De bonden willen daarom zo snel mogelijk met de andere partijen aan tafel om de hoofdlijnen nader uit te werken.

Bos valt uit in Zesdaagse Rotterdam

Theo Bos zal de Zesdaagse van Rotterdam niet kunnen voltooien. De Nederlander voelde zich gisteravond al niet lekker en werd vandaag met koorts wakker. Om erger te voorkomen heeft hij besloten op te geven.

Bos stond met zijn partner Peter Schep op de tweede plaats in het klassement, achter de Belgen Kenny de Ketele en Iljo Keisse die op 235 punten stonden. Bos en Schep stonden er zeven punten achter.

Pieters akkoord met PSV over contractverlenging

Erik Pieters is met PSV mondeling akkoord over een contractverlenging tot 2014. De linksback zegt tegenover de website van PSV blij te zijn met de overeenkomst. "Voor mij was het belangrijk dat het gevoel goed was en dat er waardering sprak uit het contract dat werd aangeboden."

De 22-jarige Pieters kwam in de zomer van 2008 van FC Utrecht naar PSV. De vijfvoudig international speelde sindsdien 58 competitiewedstrijden voor de Eindhovenaren. Dit seizoen is Pieters basisspeler in het elftal van trainer Fred Rutten.

[Upd] Station Amersfoort weer vrijgegeven

Het station van Amersfoort is dinsdagmiddag ontruimd na een bommelding. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Rond 15.00 uur kwam bij de politie een melding binnen dat er een bom zou liggen op het station in Amersfoort. Uit voorzorg is het station ontruimd. Ook de mensen die aan het werk waren in kantoren rond het station zijn geëvacueerd. Het trein- en busverkeer van en naar Amersfoort is stilgelegd.

Reizigers moeten rekening houden met minstens een uur vertraging.

Volgens een woordvoerder van de politie zijn explosievendeskundigen bezig met onderzoek. Het is niet duidelijk of er ook echt een pakketje is gevonden.

Update 16.15 uur
Inmiddels is het station en de omgeving weer vrijgegeven voor omstanders. Het trein- en busverkeer wordt weer hervat, zo laat de NS weten. Iemand zou een tas zijn vergeten die als verdacht object werd aangemerkt.

Van Marwijk stemde ongeldig

Naar nu blijkt heeft bondscoach Bert van Marwijk ongeldig gestemd bij de verkiezing van de Gouden Bal. Gisteren werd bekend dat Lionel Messi de winnaar is geworden van de verkiezing die werd georganiseerd door de FIFA en het blad France Football. Bondscoaches, aanvoerders en 150 journalisten van het blad mochten stemmen.

Zowel Van Marwijk als Van Bommel namen op hun lijst één of meerdere Nederlandse voetballers op, terwijl dit volgens de regels niet toegestaan is. Hierdoor werden hun stemmen ongeldig verklaard. "Ik heb begrepen dat we inderdaad een foutje hebben gemaakt. Maar Bert en Mark moesten de briefjes al op 16 november inleveren. De FIFA had dus tijd genoeg om ons even op de reglementen te wijzen. Dan waren deze Nederlandse stemmen niet ongeldig geweest," zei Perschef van de KNVB Kees Jansma.

Schoorsteen Heinzfabriek op instorten

Acht woningen in Elst zijn dinsdag ontruimd en het treinverkeer tussen Arnhem en Nijmegen is stilgelegd, omdat een schoorsteen van ketchupfabrikant Heinz dreigt in te storten. Oorzaak van de dreigende instorting is mogelijk een ontploffing in een ventilator bovenin de toren, meldt de gemeente Overbetuwe.

Bij de pijp staan twee tanks met chemische stoffen. Als die met elkaar in aanraking komen, ontstaat volgens de gemeente mogelijk een gevaarlijke situatie omdat een 'zoutzuur-achtige reactie' kan optreden.

De hulpdiensten hebben de situatie onder controle, stelt de gemeente. Een speciale hijskraan moet de stalen pijp stabiliseren. De hijskraan is nog in aantocht.

Spelersvakbond vindt vervolgen Babel 'kleinzielig'

De Engelse spelersvakbond PFA vindt de beslissing van de Engelse voetbalbond FA om Ryan Babel te vervolgen voor een tweet 'kleinzielig'. "Waar is ons gevoel voor humor gebleven", zegt voorzitter Gordon Taylor tegen de BBC. "Babel heeft zijn excuses aangebonden, laten we overgaan tot de orde van de dag."

De Liverpool-speler zorgde zondag na de wedstrijd tegen Manchester United voor de nodige commotie door stevige kritiek te uiten op scheidsrechter Howard Webb. Hij plaatste op zijn twitterpagina een gefotoshopte afbeelding van Webb in een Manchester United-shirt, met daarbij de tekst: "En ze noemen hem een van de beste scheidsrechters. Wat een grap."

De Nederlander achtte de scheidsrechter verantwoordelijk voor de 1-0 bekernederlaag van Liverpool tegen Manchester United. De FA stelde direct een onderzoek in en besloot maandag de Nederlander te vervolgen vanwege 'onbehoorlijk gedrag'.

"Webb is als man, persoon en scheidsrechter mans genoeg om hiertegen te kunnen", vervolgt Taylor. "Een waarschuwing had voldoende geweest." Het is nog niet bekend wat de FA voor straf in gedachten heeft.


Webb in zijn nieuwe tenue (Foto: Novum)

P&W en DWDD blijven kijkers scoren

De Wereld Draait Door (DWDD) en Pauw & Witteman (P&W) blijven kijkers scoren. De eerste 2011-afleveringen van de VARA-programma's trokken maandag respectievelijk 1,06 en 1,07 miljoen kijkers. Dit blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

P&W had maandag onder andere Amerika-kenner Charles Groenhuijsen en PVV-Kamerlid Hero Brinkman te gast. In DWDD dook Ria Bremer op, in verband met het overlijden van Sam Galesloot, een jongen die een zeldzame en ernstige spierziekte had waar Bremer verschillende documentaires over maakte. Dinsdagavond zal Bremers nieuwe docu 'Sam: het Afscheid' op Nederland 1 om 22.30 uur uitgezonden worden.

P&W-presentator Paul Witteman kan de goede kijkcijfers waarschijnlijk weinig bekoren. Maandag beklaagde de VARA-coryfee zich over de 'kijkcijferterreur' die Hilversum zou teisteren.


VARA-programma's P&W en DWDD blijven kijkers scoren (Foto: P&W)

Golden Earring eerste band jubileumeditie Appelpop

Golden Earring staat in september op het podium van Appelpop. De Nederlandse rockband is de eerste act die is gecontracteerd voor de twintigste editie van het gratis festival, maakte de organisatie dinsdag bekend.

Appelpop wordt, net als de voorgaande jaren, gehouden in het tweede weekend van september, dit jaar op 9 en 10 september. Tijdens het evenement kunnen tienduizenden bezoekers genieten van 26 bands op drie podia op de Tielse Waalkade.

De Golden Earring is een van de grootste Nederlandse bands aller tijden. Sinds de jaren '60 scoorde het Haagse viertal hits als Radar Love, Twilight Zone en When the Lady Smiles.


Golden Earring eerste band jubileumeditie Appelpop (Foto: Novum)

[NHL] Bruins laat langs Penguins

De Boston Bruins hebben de Pittsburgh Penguins in een uitwedstrijd met 4-2 verslagen. Veteraan Mark Recchi maakte na een indrukwekkende comeback in de derde periode de beslissende 3-2. Na twee perioden stonden de Penguins namelijk nog met 2-0 voor.

In de eerste periode werd niet gescoord ondanks een overwicht van de Penguins, maar in de tweede periode namen zij ondanks dat de Bruins sterker werden toch het heft in handen door een 2-0 voorsprong te pakken. Michael Rupp en verdediger Kris Letang maakten de treffers.

Bruins-verdediger Zdeno Chara bracht met een powerplay-treffer ruim drie minuten voor tijd de spanning terug in de wedstrijd. Twaalf seconden later wist Brad Marchand de gelijkmaker al te maken. De Bruins bleven aandringen, en dit resulteerde in een straf van twee minuten voor Jordan Staal voor vasthouden. In de daaropvolgende powerplay maakte Mark Recchi de winnende treffer. De 4-2 in het lege net van Gregory Campbell was slechts nog voor de statistieken.

De Penguins-spelers waren zichtbaar teleurgesteld, temeer omdat ze het er voor het begin van de derde periode nog over hebben gehad. "Vorige wedstrijd hier stonden we ook 2-0 voor tegen Boston en verloren we ook. We spraken af om twee tegen één-situaties zoveel mogelijk te voorkomen, maar gaven er minimaal drie weg", aldus verdediger Brooks Orpik. Desgevraagd stond Letang nog even stil bij het gemis van sterspeler Sidney Crosby. Zonder hem verloren de Penguins de laatste drie wedstrijden. "Natuurlijk missen we hem, hij is de beste speler in de NHL. Maar dat is geen reden om een 2-0 voorsprong te verknallen."

Er werden nog drie andere wedstrijden gespeeld in de NHL. De Phoenix Coyotes wonnen met 4-3 van de St. Louis Blues terwijl de Detroit Red Wings met 5-4 van rivaal Colorado Avalanche verloren. De Toronto Maple Leafs lijken aan de beterende hand en wonnen hun vierde wedstrijd op rij. De Los Angeles Kings waren met 3-2 het slachtoffer.

Waarschuwing extreem weer ingetrokken

Het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer ingetrokken. Sinds dinsdagochtend waarschuwde het KNMI weggebruikers in het noorden en oosten van het land voor extreme gladheid.

Voor Friesland en Groningen geldt nog wel een waarschuwing voor gladheid, laat het KNMI weten. Vooral op lokale wegen is het plaatselijk nog glad door bevriezing van natte weggedeelten of sneeuwval

Vooral in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel en Gelderland was het dinsdag verraderlijk glad door ijzel. In de Veluwe kwamen in korte tijd zo veel meldingen over valpartijen binnen, dat er een tekort aan ambulances was.

Ook in en rond Eindhoven zijn dinsdagochtend tientallen ongelukken gebeurd door gladheid. De politie adviseerde automobilisten, voetgangers en fietsers zelfs thuis te blijven.

De VerkeersInformatieDienst verwacht dinsdagavond een 'zware spits', omdat plaatselijk buien vallen. Dat betekent dat er tot 350 kilometer file komt te staan.

'Hoge Raad moet veroordeling De Hond vernietigen'

De strafrechtelijke veroordeling van Maurice de Hond moet worden vernietigd. Dat heeft de advocaat-generaal van de Hoge Raad dinsdag aan het hoogste rechtsorgaan geadviseerd. De Hond werd in oktober 2009 veroordeeld voor smaad rond de Deventer moordzaak. Hij kreeg toen een celstraf van twee maanden voorwaardelijk opgelegd.

De opiniepeiler beschuldigde 'klusjesman' Michaël de Jong meerdere keren van de moord op weduwe Jacqueline Wittenberg in 1999. Voor die moord heeft Ernest Louwes een celstraf van ongeveer tien jaar uitgezeten. De Hond is ervan overtuigd dat Louwes onterecht is veroordeeld en maakte er een halszaak van om diens onschuld aan te tonen.

Volgens de advocaat-generaal heeft het hof niet voldoende gemotiveerd waarom een strafrechtelijke veroordeling van De Hond noodzakelijk is. Ook benadrukte hij dat het Europese Hof voor de Rechten van de Mens hoge eisen stelt aan de inperking van de vrije meningsuiting door strafsancties.

De Hoge Raad buigt zich op 8 maart over het advies. Doorgaans wordt het advies van de advocaat-generaal door de Hoge Raad overgenomen. De Hond liet eerder weten naar het Europese Hof in Straatsburg te stappen als hij niet in het gelijk wordt gesteld.


Maurice de Hond (Foto: Novum)

Maximale werkstraf voor inrijden op agent

Een 33-jarige man uit Veenendaal heeft een werkstraf van 240 uur gekregen voor het inrijden op een agent. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. Ook heeft de man een halfjaar voorwaardelijke celstraf en een rijontzegging van een jaar gekregen.

De man reed in september vorig jaar met zijn motor in op een agent die hem wilde aanhouden toen hij bij Utrecht over een vluchtstrook reed om een file in te halen. Hij reed ongeveer 40 kilometer per uur. De agent raakte niet gewond.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden zes maanden celstraf voor poging tot doodslag. De rechtbank oordeelde dat sprake was van poging tot zware mishandeling. Daardoor viel de straf lager uit dan de eis.

Drie kandidaten voor Winterspelen 2018

Het Internationaal Olympisch Comité heeft vandaag bekend gemaakt dat er drie kandidaten in de race zijn voor de Winterspelen van 2018. München (Duitsland), Annecy (Frankrijk) en PyeongChang (Zuid-Korea) hebben voor de deadline van vandaag het bid ingeleverd.

De evaluatie-commissie onder leiding van Gunilla Lindberg zal de steden in de komende maanden gaan bezoeken om daarna het verslag uit te kunnen brengen. Op 6 juli zal er in Durban gestemd worden over het toewijzen van de Winterspelen van 2018.

[Upd] Treinbotsing bij Zevenaar

Bij het Gelderse Zevenaar zijn dinsdag rond 12.00 uur twee treinen op elkaar gebotst. Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt.

Het ongeluk tussen een personentrein en een goederentrein vond plaats ter hoogte van de Babberichseweg, meldt de politie. Vooralsnog is er geen melding gemaakt van gewonden. Ook is er nog niet bekend of er gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen.

Update 15.23 uur
Zowel de goederentrein als de ICE-passagierstrein zijn ontspoord. De 146 reizigers zijn in de trein opgevangen. Er zijn geen gewonden onder hen. Rond 14.00 uur werden de passagiers naar een zaal in Zevenaar gebracht, waar ze medisch onderzocht werden.

Van paniek was geen sprake. "Ik zag op een gegeven moment de achterkant van de goederentrein heel dichtbij komen. Ik dacht nog: dat dat goed gaat. Dat ging het dus niet. Er was een harde klap en toen was het meteen heel erg stil in onze trein. Nee, er was geen paniek. Vrij snel werd er omgeroepen dat er drankjes voor ons beschikbaar waren. Uiteindelijk hebben we nog wel lang in de trein moeten wachten", aldus een passagier.

In eerste instantie was er voor de hulpdiensten sprake van een TIS 4.4-risico, wat betekent dat er rekening moest worden gehouden met lekkende gevaarlijke stoffen. Al snel bleek dat dit niet het geval was.

Door het ongeval is er geen treinverkeer mogelijk op de Betuwelijn en het internationale traject tussen Arnhem en Duitsland. Deze situatie duurt naar verwachting tot dinsdagnacht. De stoptreinen tussen Arnhem en Winterswijk rijden voor zover mogelijk wel gewoon.

Rossi: "Schouder herstelt traag"

Het herstel van de schouder van Valentino Rossi duurt langer dan gedacht. De Italiaan ging in november onder het mes en hoopte rond deze tijd weer fit te zijn, maar de negenvoudig wereldkampioen in de motorsport is nog verre van fit.

"Ik had verwacht dat het herstel wat vlotter zou gaan, maar helaas. Er is nog veel werk te doen om op tijd fit te raken voor de eerste tests begin februari. Het wordt een race tegen de klok. De klachten in mijn schouder waren serieuzer dan ik had verwacht. Ik kom zeker weer op 100%, maar het duurt allemaal iets langer," zei Rossi tegen La Gazetta dello Sport.

"Mijn eerste doel is terug op niveau raken na de schouderoperatie. Ik moet een acceptabele vorm terug krijgen als het seizoen op 20 maart (in Qatar, red.) van start gaat en hoop vervolgens in april weer op de toppen van mijn kunnen te zijn," zei de Italiaan die zichzelf als Ducati-rijder niet tot de titelfavorieten rekent. Hij heeft twee uitgesproken concurrenten. "Jorge Lorenzo en Casey Stoner. Lorenzo is gewend aan de motor en Stoner rijdt op een Honda. Dat wordt zeer interessant."

Halsema wil ruimere onschendbaarheid Kamerleden

Femke Halsema heeft bij haar afscheid als Tweede Kamerlid gepleit voor uitbreiding van onschendbaarheid van parlementariërs. Kamerleden zouden niet alleen voor uitlatingen binnen de Kamer, maar ook voor uitspraken daarbuiten niet vervolgd mogen worden, vindt de afzwaaiende GroenLinks-politica.

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet las dinsdag voor aanvang van het wekelijkse vragenuurtje de afscheidsbrief van Halsema voor. Haar uitlatingen over parlementaire onschendbaarheid waren een impliciete verwijzing naar het proces tegen Geert Wilders, die wordt vervolgd voor uitspraken die hij buiten de Kamer deed.

Halsema schetste de verandering van de Kamer van een 'vriendelijk forum' tot een 'strijdlustige arena' sinds zij in 1998 toetrad als Kamerlid. Negatief oordeelde zij hier niet over. "De taal die we hanteren is soms schril maar ook recht toe, recht aan, de tegenstellingen zijn even hard als helder. Mij is dat lief", liet ze weten. "De afgelopen jaren is de Tweede Kamer onmiskenbaar toegankelijker geworden en dat is goed: veel liever hevige emoties, straatrumoer en ruwere zeden dan de handjeklap en zelfgenoegzaamheid van de besloten sociëteit."

Verbeet was vol lof over Halsema, die zij 'een van de meest beeldbepalende en toonaangevende politici' van de laatste jaren noemde. "Uw vertrek is een verlies voor de Kamer", zo sprak Verbeet.

Zangeres Shakira en vriend uit elkaar

Shakira en haar vriend Antonio de la Rua hebben een punt gezet achter hun relatie. De 33-jarige zangeres en de 37-jarige advocaat waren elf jaar bij elkaar.

De twee spreken in een bericht op de website van Shakira over een tijdelijke breuk. "Wij beschouwen deze periode van scheiding als tijdelijk en als een tijd van persoonlijke groei. We blijven partners in ons zakelijk en professioneel leven", staat op de website.

Het stel laat weten dat ze al sinds augustus op deze manier leven. Ze besloten destijds echter om het voorlopig stil te houden.


Shakira (Foto: Novum)

Inbreker laat flessenspoor achter

Voor agenten was het maandagavond geen onmogelijke opgave om uit te vogelen of een verdachte meer wist van een inbraak in Monster. Een spoor van flessen leidde vanaf de slijterij waar zojuist was ingebroken naar de locatie waar de 43-jarige verdachte was aangehouden.

Rond 22.45 uur meldden getuigen dat was ingebroken bij een slijterij aan de Acaciastraat. De inbreker was met een tas gevlucht richting de Rubenslaan. Agenten hielden al snel een verdachte op het Mondriaan aan, maar hij had geen tas bij zich. Ze wisten daarom niet zeker of hij wel met de inbraak te maken had.

Collega's van de agenten vonden bij de slijterij echter een spoor van flessen dat naar het Mondriaan leidde. Ook bleek de man verwondingen aan zijn handen te hebben. De politie vermoedt dat hij die heeft opgelopen bij de inbraak. De man is aangehouden.

RiccÚ hoopt op eindzege Giro

Riccardo Riccò wil in de komende Giro d'Italia een gooi doen naar de eindzege. De 27-jarige renner van Vacansoleil zegt in de Waalse krant La Dernière Heure dat hij gelooft dat dit zonder doping mogelijk is. Vorig jaar zomer maakte de Italiaan zijn rentree in het profpeloton na een tweejarige schorsing wegens dopinggebruik. In het najaar stapte hij over naar Vacansoleil.

"De Giro is mijn voornaamste doel", geeft Riccò aan. "Natuurlijk wil ik winnen, maar een plaats op het podium zou ook al heel mooi zijn." Riccò beseft dat hij er hard voor moet werken. Van dat harde werken hoopt de klimmer in de komende maanden dan ook de vruchten te plukken.

Zijn programma in voorbereiding op de Giro ligt al vast. Riccò rijdt eerst La Marseillaise, de Rondes van de Middellandse Zee en van de Algarve voor hij zich in Parijs-Nice met de grote jongens meet. Via Milaan-San Remo en de Ronde van Catalonië hoopt Riccò dan te kunnen presteren in de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl.

Of de Italiaan na de Giro ook de Tour de France rijdt, is nog onbekend. In 2008 werd de toenmalige Saunier Duval-renner uit de Tour gezet, waardoor het nu niet duidelijk is of organisator ASO hem toelaat.


Riccò hoopt op eindzege Giro (Foto: Novum)

FA wil als cadeau oefenduels tegen rivalen

De Engelse voetbalbond FA wil in 2013 haar 150e verjaardag opluisteren met een serie wedstrijden tegen Britse rivalen. De FA zou in vriendschappelijk verband met Wales, Schotland en Noord-Ierland de degens willen kruisen. Volgens de algemeen-secretaris van de bond, Alex Horne, zijn de gesprekken met de bonden daarover al gaande.

Het in ere herstellen van de Home Nations Championship is geen optie voor de FA. Tot 1984 namen de landen het jaarlijks in toernooiverband tegen elkaar op. De FA is de oudste voetbalbond ter wereld en dus de eerste die de leeftijd van 150 jaar bereikt.

[Dakar] Wederom pechdag voor de Nederlanders

De Nederlanders hebben het in de achtste etappe van de Dakar Rally zwaar voor hun kiezen gekregen. Vele equipes kampten met problemen en enkelen moesten zelfs opgeven. Hieronder een overzicht van wat ze allemaal op hun weg naar de streep tegen kwamen.

Frans Verhoeven stond mooi zesde in het motorenklassement, maar het waden door een riviertje met een stenen bodem zorgde er voor dat bij de BMW een scheurtje in de carterplaat ontstond en de motor door een gebrek aan olie vastliep. Een wissel van de krachtbron zorgde er voor dat hij in de etappe vijf uur verloor, maar nog wel in de wedstrijd zit.

Ondertussen heeft Henk Knuiman hele andere zorgen. De motorrijder staat elfde in het klassement, maar hangt een tijdstraf vanwege het missen van een waypoint boven het hoofd. Het schijnt dat hij het doorkomstpunt op slechts twee meter gemist heeft.

Richard de Groot zag zijn motor overreden worden door de vrachtwagen van Pep Villa. De Spanjaard kon bij het oprijden van een duin de Yamaha niet meer ontwijken en raakte de fiets licht. De Groot kon op tijd wegspringen, maar zijn motor liep een kapor achterspatbord en een defecte achterrem op. Met behulp van Team de Rooy kan De Groot zijn weg toch vervolgen.

Dit geldt niet voor Tonnie van Deijne. De Mitsubishi kreeg een steen door de carterplaat, waarna de equipe met motorproblemen op moest geven. De andere Nederlander die goed staat in het autoklassement is Eric van Loon. Hij maakte een beginnersfout door zijn banden niet af te laten en kwam vast te zitten. Hierdoor moest hij veel tijd inleveren.

Bij de vrachtwagens ging de truck van Martin van den Brink op de zijkant. Omdat er weinig schade opgelopen was kon de equipe haar weg vervolgen. Frits van Eerd kende enkele honderden meters voor de finish van de proef een kapot stuurhuis en verloor hierdoor veel tijd. Ook Eimbert Timmermans strandde in de buurt van Van Eerd met pech. Maar ook hij kon na reparaties verder.

Johan Elfrink moest veel tijd inleveren door een lekke koppakking. Met behulp van teamgenoot Teun Stam is deze onderweg vervangen. Jos Smink moest zich tenslotte melden bij de organisatie omdat een assistentietruck onderweg naar hem toe is gereden om een veercilinder af te geven. Dit mag volgens de regels niet. De vrachtwagenequipe komt weg met een boete.

Nog meer doden door kou in Noord-India

Lage temperaturen en ijzige winden uit de Himalaya hebben in Noord-India aan nog eens negen daklozen het leven gekost. In drie weken tijd zijn nu al 116 mensen door de kou omgekomen, zei de politie dinsdag.

Uttar Pradesh, de armste deelstaat van India, is het zwaarst getroffen. Door de bittere kou zijn hier al zeker negentig mensen, voornamelijk daklozen, om het leven gekomen. In de naburige deelstaat Bihar zijn tien doden gevallen en in de hoofdstad New Delhi eveneens tien. In de deelstaat Jharkhand verloren nog eens zes mensen het leven.

De regering van Uttar Pradesh laat 's nachts op 3500 plekken vuren branden waar daklozen zich kunnen warmen. In Uttar Pradesh, Bihar en New Delhi zijn vanwege de extreme kou tot nader order alle scholen gesloten.


Nog meer doden door kou in Noord-India (Foto: Novum)

Rechter vernietigt veroordeling om ACAB

Het hof in Den Haag moet de zaak van iemand die was veroordeeld voor het dragen van een bomberjack met de opdruk ACAB opnieuw behandelen. De man werd in 2009 veroordeeld tot een boete van 200 euro voor het opzettelijk beledigen van een agent.

De Hoge Raad heeft het vonnis echter vernietigd omdat de onderbouwing wankel is. Het is niet zeker dat iedereen weet dat ACAB voor All Cops Are Bastards staat. Als niemand weet wat ACAB betekent, kan de agent zich ook niet in het openbaar beledigd voelen, oordeelt de Hoge Raad.

Daarom had zonder meer duidelijk moeten zijn dat de afkorting algemeen bekend is. De onderbouwing bleef echter beperkt tot een zoekactie op een aantal willekeurige sites in een andere taal. Omdat hier niet meer onderzoek naar is gedaan, moet de zaak opnieuw worden behandeld.

De uitspraak geeft mogelijk hoop aan drie Ajaxsupporters die vorige week een boete van 330 euro kregen. Ze droegen een T-shirt met de cijfers '1312', dit staat voor ACAB. Ze droegen het T-shirt bij de wedstrijd Ajax - Heracles van 19 april. Het was de eerste keer dat mensen zijn veroordeeld voor het dragen van de cijfers 1312. Het Openbaar Ministerie verwacht dat die verdachten op grond van de veroordeling een stadionverbod krijgen opgelegd.

Eieren uit Duitsland niet giftig

De eieren die door Duitse verdachte bedrijven aan Nederland zijn geleverd zijn niet giftig. Het dioxinegehalte in de eiproducten, waarin de eieren zijn verwerkt, ligt ver onder de wettelijk toegestane norm, meldt de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) dinsdag. De eiproducten en de voedingsmiddelen waarin ze zijn verwerkt zijn vrijgegeven.

De nVWA heeft monsters genomen van een partij van vijftigduizend eieren die in Nederland zijn verwerkt tot eiproducten. Het gaat onder meer om eipoeders, vloeibare substanties of ingrediënten voor de bakkerijsector of zoetwarenindustrie. Ook de producten waar de eiproducten in verwerkt zijn, zijn volgens de nVWA veilig.

Een tweede partij van 86.000 eieren, die bij een ander Nederlands bedrijf zijn verwerkt, is doorgeleverd aan Engeland. Hoe het met die eiproducten zit, moet Engeland zelf onderzoeken.

In Duitsland hebben bedrijven veevoer met te veel dioxines aan kippen gevoerd. De kankerwekkende dioxines kunnen in de eieren van de kippen terechtkomen. Vorige week werd duidelijk dat er twee partijen van verdachte Duitse bedrijven aan Nederland zijn geleverd.


Eieren uit Duitsland niet giftig (Foto: Novum)

'Chantage rond begrafenis Bobby Farrell'

De manager van Bobby Farrell stond niet op de gastenlijst tijdens de uitvaart van de Boney M.-ster, omdat hij weigerde geld te geven. "Dit is chantage over de kist van Bobby heen", zegt hij dinsdag in De Telegraaf.

Manager John Seine beweert dat Farrell's dochter hem op de gastenlijst weigerde te zetten, nadat hij had aangegeven niet 5000 euro voor de begrafenis bij te willen dragen. "Bij de Stadsschouwburg zeiden ze dat zij instructies hadden: John Seine is niet welkom als gast. Dat was dus wel zo geweest als ik die 5000 euro had betaald."

"Ze begon direct over geld, terwijl de kist met haar vader nog in Sint-Petersburg stond", vervolgt Seine. "Ik snap dat ze de begrafenis moet betalen, maar heb haar uitgelegd dat ze het verder met de notaris moest bespreken." Daarnaast zouden de zangeressen die Farrell dood aantroffen zo zijn genegeerd, dat zij besloten de uitvaart niet bij te wonen.

Farrell overleed op 30 december op 61-jarige leeftijd aan hartfalen na een optreden in Sint-Petersburg. De uitvaart van de voormalige Boney M.-voorman vond zaterdag plaats. Seine, die ongeveer twintig jaar de boekingen van Farrell regelde, was slechts als publiek aanwezig.


Bobby Farrell (Foto: Novum)

'Vuelta keert in 2015 terug in Drenthe'

De Vuelta start in 2015 opnieuw in Drenthe. Organisator ASO, die de rechten op de Spaanse wielerronde bezit, heeft dat althans volgens RTV Drenthe en RTV Noord vandaag bekendgemaakt. In 2009 startte de Ronde van Spanje ook al in Drenthe.

Jos Vaessen, die in 2009 de Vuelta al naar Drenthe haalde, heeft namens de provincie contact met de organisatie. Nu zou worden bekeken hoe de start van de wielerronde vorm wordt gegeven.

Nadal genomineerd voor wereldsportman van het jaar

Rafael Nadal is in de race om voor de eerste keer in zijn carrière tot wereldsportman van het jaar uitgeroepen te worden. De 24-jarige Spanjaard is een van de zes genomineerden voor de Laureus World Sports Awards.

De andere kandidaten zijn Formule 1-coureur Sebastian Vettel, basketballer Kobe Byant, bokser Manny Pacquiao en de voetballers Andres Iniesta en Lionel Messi. Usain Bolt won de laatste twee edities.

Bij de vrouwen zijn opvallend veel tennissters genomineerd. Caroline Wozniacki, Kim Clijsters en Serena Williams maken kans op de verkiezing sportvrouw van het jaar. Zij ondervinden concurrentie van skiester Lindsey Vonn, hoogspringster Blanka Vlasic en meerkampster Jessica Ennis.

Williams is de enige genomineerde die de Laureus World Sports Awards eerder won. De winnaars worden volgende maand bekendgemaakt.

Formule 1-ontwerper Derek Gardner overleden

Derek Gardner, ontwerper van onder anderen de titel winnende Tyrrells uit de jaren zeventig is overleden. De Brit stond ook aan de wieg van de bekende zeswieler van de renstal van Ken Tyrrell.

Gardner begon in 1969 in de Formule 1 met de ontwikkeling van een vier wiel aandrijving voor Matra. Na dat jaar stapte hij over naar het nieuwe Tyrrell en begon daar met het ontwerp van de 001. De auto werd opgebouwd in de garage van Gardner zelf. Met de 003 en de 006 veroverden Tyrrell en Gardner de wereldtitel. Na 1976 stapte Gardner uit de Formule 1.

Gardner werd 79 jaar.

[Dakar] Uitslag etappe 8

Gisteren stond de achtste etappe van de Dakar Rally op het programma. De rit zorgde voor veel verschuivingen in het klassement.

Motoren

Marc Coma wist de etappe bij de motoren op zijn naam te schrijven. De Spanjaard bleef zijn naaste belager Cyril Despres 1:55 voor, waardoor hij in het klassement nu 9:19 voorsprong heeft op de Fransman. De Chileen Francisco Lopez Contardo bezet op ruim twintig minuten de derde stek.

Frans Verhoeven had een vastloper in zijn motor, waardoor deze onderweg gewisseld moest worden. De Nederlander kon na vier uur sleutelen zijn weg vervolgen en zakte uiteindelijk naar de 26e plaats in het klassement op ruim 6 uur van Coma. BMW-teamgenoot Paul Goncalves moest de strijd met een gebroken sleutelbeen staken.

Door alle pech is Henk Knuiman nu de beste Nederlander in het klassement. Hij staat nu elfde op ruim drieënenhalf uur van de leider. Slechts negen seconden achter hem staat Teus Visser op plaats twaalf.

Auto's

Nasser Al-Attiyah en Stephane Peterhansel kondigden vooraf al aan de aanval in te gaan zetten op klassementsleider Carlos Sainz en Al-Attiyah slaagde in zijn poging om de Spanjaard van de eerste plaats te verdringen. De rijder uit Qatar pakte ruim zes minuten op zijn Volkswagen-teamgenoot en heeft nu in het klassement vijf minuten voorsprong. Peterhansel kwam er met de BMW wederom niet aan te pas en moet achter Giniel de Villiers genoegen nemen met plaats vier in het klassement.

Voor Tonnie van Deijne zit de rally er op. De Nederlander stond hoog in het klassement, maar een kapotte motor zorgde er voor dat hij op de proef op moest geven. Eric van Loon is de beste Nederlander met negen uur achterstand op de leider de beste Nederlander.

Vrachtwagens

Vladimir Chagin heeft hard toegeslagen in de achtste etappe. De Rus stond derde in het vrachtwagenklassement, maar gaf zodanig veel gas dat hij met een half uur voorsprong op Kamaz-teamgenoot Firdaus Kabirov over de streep kwam. Eduard Nikolaev pakte de derde stek, voor Ales Loprais. In het klassement gaat Chagin nu aan de leiding met drie minuten voorsprong op Kabirov en een half uur op Loprais.

Marcel van Vliet is ondanks zijn nekklachten met de negende plaats nog altijd de beste Nederlander. Hij heeft een ruime voorsprong op Martin van den Brink en Frits van Eerd.

Schouderblessure Ajacied Bruno Silva

Bruno Silva heeft dinsdag op de training van Ajax een schouderblessure opgelopen. De rechterschouder van de verdediger schoot tijdens de oefensessie uit de kom. De rechtsback is niet de enige gekwetste speler van Ajax. Dario Cvitanich (enkel) en Oleguer (hamstring) verschenen helemaal niet op het trainingsveld in het Turkse Belek.

Demy de Zeeuw (buikspier) volgde een aangepast programma en Christian Eriksen oefende in een krachthonk. Ajax besluit zaterdag het trainingskamp in Turkije met een oefenwedstrijd tegen Galatasaray. De nummer vier van de eredivisie hervat de competitie volgende week woensdag met een thuiswedstrijd tegen Feyenoord.

The Last Guardian met kerst in Europa

De adventuregame The Last Guardian verschijnt met de kerst exclusief voor de PlayStation 3. Dat heeft de Duitse afdeling van Sony maandag bekendgemaakt via het eigen weblog. The Last Guardian wordt, sinds de onthulling in mei 2009, door velen getipt als een klassieker in wording.

The Last Guardian is een avonturenspel waarin de emotionele band tussen een klein jongetje en een groot beest centraal staat. Net als bij de spirituele voorgangers Shadow of the Colossus en Ico op de PlayStation 2, moet ook deze game emoties losmaken bij de speler.

Ging de speler in Shadow of the Colossus eenzaam opzoek naar reuzen om die te doden en zo een meisje te redden, was het in Ico de bedoeling een meisje bij de hand te nemen om haar te redden. Wat er precies moet gebeuren in The Last Guardian wordt nog geheim gehouden door de makers.

Op het officiële Duitse weblog van Sony wordt ook de release van de remake van de spirituele voorlopers, Ico en Shadow of the Colossus, aangekondigd. Deze komen in een hogere beeldkwaliteit gebundeld in het voorjaar op de markt.


'Digitale gameverkoop gaat winkelverkoop voorbij'

De digitale verkoop van games via online kanalen gaat de winkelverkoop van verpakte games dit jaar voorbij. John Riccitiello, bestuursvoorzitter van game-uitgever Electronic Arts, verwacht dat dit jaar de verkoop van digitale exemplaren van games meer omzet genereert dan de winkelverkoop. Deze voorspelling doet de topman van EA in een interview met de website Industry Gamers.

Door de populariteit van de Appstore voor de iPad en de iPhone raken digitale distributiekanalen als Steam voor de pc of Xbox Live Marketplace voor de Xbox 360 steeds meer ingeburgerd.

Riccitiello denkt dat de digitale verkoop vanzelf een eigen verdienmodel gaat krijgen. Hierbij verwijst hij naar de game Lord of the Rings Online die als gratis spel drie keer zoveel omzet binnenhaalt dan toen de game in de winkel lag. The Lord of the Rings Online werd voorheen gespeeld door spelers die een betaald abonnement hadden afgesloten. Door de game gratis aan te bieden en spelers te laten betalen voor nieuwe gebieden en extra opdrachten is de online game nieuw leven ingeblazen.

Schattingen van het Amerikaanse marktanalysebureau NPD suggereren dat 29 procent van de omzet uit games in de maand december voortkwam uit digitale verkoop. Daarnaast stelt het bureau eerder in 2010 dat veertig procent van de gameverkoop voortkomt uit digitale of tweedehands verkoop.

Devil May Cry naar de iPhone

De uitdagende actiegame Devil May Cry 4 verschijnt binnenkort op de iPhone. Een iPad-versie is vooralsnog niet aangekondigd. Gamewebsite Slide To Play heeft het spel getest en zegt dat Devil May Cry Refrain deze maand nog in de Appstore moet verschijnen. In mei suggereerde game-uitgever Capcom nog dat men er aan dacht het spel te maken.

De besturing van de actiegame, met de demonenjager Dante in de hoofdrol, is versimpeld. Hiermee wil Capcom een brug slaan tussen de fanatieke gamers en de doorsnee consument. Een richtingsknop aan de linkerkant van het scherm en enkele actieknoppen aan de rechterkant zijn voldoende om Dante in een razend tempo door tien levels te laten schoppen, schieten en slaan.

Het is niet de eerste keer dat Capcom een spel uit een populaire gameserie overzet naar de iPhone en iPod Touch. Begin vorig jaar verscheen onder meer het vechtspel Street Fighter IV voor de draagbare apparaten van Apple.

Volgens Slide To Play moet Devil May Cry Refrain omgerekend ongeveer zes euro kosten.


Grote vuurbal jonguh

Crisiscommunicatie is een essentieel onderdeel voor ieder groter bedrijf en de overheid. Zodra er een ramp of crisis ontstaat, zijn de gemoederen het best te bedaren met juiste en eerlijke informatie. Dat het niet altijd even makkelijk is, is niet zo gek bij onverwachte gebeurtenissen. Maar ondanks de lessen uit het verleden, gaat er te vaak wat fout. Moerdijk, de vliegtuigcrash bij Schiphol, een sneeuwvlokje bij de NS; er zijn voorbeelden genoeg waar de communicatie flink mis ging.

Fehťr wil terug naar Hongarije

Csaba Fehér hoopt aan het einde van dit seizoen terug te keren naar Hongarije. De 35-jarige Fehér is bezig aan zijn vierde seizoen bij NAC Breda, waar hij te horen kreeg dat zijn contract niet verlengd wordt. "Ik had me al voorgenomen om na dit seizoen terug naar Hongarije te gaan", zegt de middenvelder op de website van NAC. "Ik wil daar graag mijn carrière afsluiten."

"Ik heb een fantastische tijd in Nederland gehad", kijkt Fehér terug op zijn carrière. De Hongaar speelde tussen 2000 en 2004 ook al vier seizoenen bij NAC en keerde na omzwervingen langs PSV, Ujpest FC en Willem II in 2007 terug in Breda. "De twee periodes bij NAC waren super, maar het is nu tijd om naar huis te gaan. Ik denk dat ik in Hongarije nog op een goed niveau een jaar kan spelen, misschien wel langer."

"Ik ben topfit, dat kan iedereen zien. Ook dit seizoen speel ik bij NAC weer zo goed als alle wedstrijden." De 41-voudig Hongaars international maakt zich dan ook geen zorgen om zijn toekomst. "Er is nog niets concreet, maar dat gaat vast goed komen, daar maak ik me geen zorgen over", zegt Fehér.

Haase wel naar tweede ronde Auckland

In tegenstelling tot Thiemo de Bakker is Robin Haase er wel in geslaagd de tweede ronde te halen van het ATP-toernooi van Auckland. De Hagenaar versloeg in drie sets de Uruguayaan Paolo Cuevas met 3-6, 7-6(3) en 7-6(3). In de tweede ronde speelt Haase morgen tegen de Amerikaan John Isner.

De eerste set ging lang gelijk op, totodat Haase zijn service verloor op 3-3. Daarna benutte Cuevas direct zijn eerste setpunt op de service van de nummer 62 van de wereld, zodat hij de eerste set binnen kon slepen.

Haase begon sterk aan de tweede set en brak direct de service van Cuevas. De Uruguayaan, die een plek lager staat op de wereldranglijst dan Haase, kwam echter terug tot 4-4. In de tiebreak bleek Haase te sterk, waardoor een derde set beslissing moest brengen.

In die set ging de service van Haase weer wat beter lopen na een lastige openingsgame. Hij kreeg zelf nog breekkansen, maar het liep toch weer uit op een tiebreak. Daarin nam Haase snel een voorsprong en gaf deze niet meer uit handen.

Onyewu tekent bij FC Twente

Oguchi Onyewu speelt de rest van het seizoen voor FC Twente. De 28-jarige Amerikaanse verdediger wordt gehuurd van AC Milan, meldt de landskampioen dinsdag. De 58-voudig Amerikaans international speelde in anderhalf jaar bij AC Milan slechts één officiële wedstrijd. In september 2009 speelde hij een halfuur mee in de Champions League.

De Amerikaan met Nigeriaanse roots speelt sinds 2002 in Europa. Via FC Metz en La Louvière kwam hij in 2004 bij Standard Luik terecht. In zijn derde seizoen werd de centrale verdediger een halfjaar aan Newcastle United verhuurd. In 2009 verkaste hij naar AC Milan waar hij mede door blessureleed nauwelijks aan spelen toekwam.

Twente-trainer Michel Preud'homme kent Onyewu nog van Standard. Daar werkte het duo al eerder samen. Onyewu komt sinds 2004 uit voor de Amerikaanse nationale ploeg. Hij speelde op de WK's van 2006 en 2010.


Oguchi Onyewu tekent bij FC Twente(Foto: Novum)

Ministerie werkt hard aan wet tegen Sea Shepherd

Een wet die het mogelijk maakt om de milieuorganisatie Sea Shepherd aan te pakken moet nog voor het zomerreces worden ingediend. Dat laat het Ministerie van Infrastructuur en Milieu dinsdag weten. De wet moet het mogelijk maken om de Nederlandse nationaliteit van een zeeschip in te trekken.

Het Japanse instituut voor walvisonderzoek had de Nederlandse overheid maandag opgeroepen de acties van Sea Shepherd 'niet langer door de vingers te zien'. Aanleiding voor de oproep was een actie waarbij de organisatie zondag een walvisvaarder had bestookt met een rookbom en twee flitsgranaten, die een luide knal geven.

Sea Shepherd vaart onder Nederlandse vlag. Daarom spreekt Japan de Nederlandse autoriteiten aan op de acties van de organisatie. Momenteel heeft Nederland volgens het ministerie niet genoeg mogelijkheden om in te grijpen bij misdragingen op zee.

Een wet om Sea Shepherd aan te pakken staat al langer in de steigers. De wet werd vorig jaar controversieel verklaard, waardoor het toenmalig demissionair kabinet de wet niet kon doorvoeren. De Partij voor de Dieren vond dat walvissen de rekening moeten betalen voor de goede handelsrelaties met Japan.

Het ministerie benadrukt dinsdag dat de Nederlandse regering tegenstander is van walvisvaart. Ook wijst het ministerie op de vrijheid van meningsuiting en het recht van demonstratie. "Maar dat neemt niet weg dat elk schip dat onder Nederlandse vlag vaart zich heeft te houden aan regels en verdragen die voor die schepen gelden."

"Dat geldt dus ook voor een organisatie als Sea Shepherd." Naar aanleiding van eerdere incidenten heeft het ministerie de organisatie vorige week nog op de noodzaak van het naleven van regelgeving gewezen. In december heeft de Nederlandse regering de acties veroordeeld in een verklaring die ook door Australië, Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten was ondertekend.

China schenkt Costa Rica voetbalstadion

De Chinese regering heeft Costa Rica een apart cadeau gegeven. Als dank voor de goede betrekkingen tussen beide landen hebben de Chinezen in Costa Rica een voetbalstadion gebouwd met een capaciteit voor 34.000 toeschouwers.

Het 75 miljoen euro kostende complex staat in de hoofdstad San José en zal in maart worden geopend door een oefenwedstrijd tussen Costa Rica en Argentinië. De Costa Ricanen hebben het cadeautje te danken aan het feit dat voormalige president Oscar Arias geen zaken meer wilde doen met Taiwan en in plaats daarvan economische samenwerking met China zocht.

KNMI waarschuwt voor extreem weer

Weggebruikers in het noorden en oosten van het land worden gewaarschuwd voor extreme gladheid. Vooral in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel en Gelderland kan het met name op lokale wegen verraderlijk glad zijn door ijzel, meldt het KNMI.

In de Gelderse gebieden rond de Veluwe kwamen in korte tijd zo veel meldingen binnen, dat er een tekort aan ambulances is. Tientallen voetgangers en fietsers raakten lichtgewond na een valpartij, meldt de politie. Slachtoffers moeten er rekening mee houden dat zij langer moeten wachten op een ambulance.

Ook in en rond Eindhoven zijn dinsdagochtend tientallen ongelukken gebeurd door extreme gladheid. De politie adviseert automobilisten, voetgangers en fietsers thuis te blijven.

Het KNMI verwacht dat de gladheid de komende uren geleidelijk verdwijnt.

China test stealth straaljager

China heeft dinsdag zijn nieuwe stealth straaljager getest. Het prototype, J-20 gedoopt, vloog vijftien minuten boven een vliegveld in de zuidwestelijke stad Chengdu, achtervolgd door een J-10, de laatste straaljager die door China werd ontwikkeld. Vorige week werd de J-20 al waargenomen op de startbaan, zei Andrei Chang van het tijdschrift Kanwa Asian Defence.

Hoewel de Chinese strijdkrachten hun operaties normaal gesproken in nevelen hullen, werd deze keer niets ondernomen om de testvlucht geheim te houden en foto's van het toestel van internet te verwijderen.

Waarschijnlijk duurt het nog jaren voor het Chinese gevechtsvliegtuig daadwerkelijk door de luchtmacht in gebruik wordt genomen. Het vormt dan een concurrent van de door de Verenigde Staten ontwikkelde Joint Strike Fighter en de Russische Soechoi T-50, beide straaljagers waarin stealth technologieën - waarmee de vliegtuigen onzichtbaar zijn voor de vijandelijke radar - zijn toegepast.

Op foto's lijkt de Chinese straaljager langer en groter dan de Amerikaanse en Russische gevechtsvliegtuigen. Mogelijk wordt de J-20 zo ontworpen dat hij langere afstanden kan afleggen en zwaardere wapens kan dragen.


China test stealth straaljager (Foto: Novum)

Opnieuw nominatie voor Vergeer

Rolstoeltennisster Esther Vergeer is voor de vijfde keer genomineerd voor de prestigieuze Laureus Sports Award. Dat is een record. De Nederlandse is in de race voor de prijs voor 's werelds beste sporter met een handicap. Dat maakte de organisatie dinsdag bekend.

Vergeer won de award al eens in 2002 en 2008 en kreeg ook in 2006 en 2007 een nominatie. De awards worden op 7 februari uitgereikt tijdens een gala in Abu Dhabi.

Bij de mannen zijn basketballer Kobe Bryant, voetballers Lionel Messi en Andres Iniesta, tennisser Rafael Nadal, bokser Manny Pacquiao en autocoureur Sebastian Vettel genomineerd. Bij de vrouwen maken tennissters Kim Clijsters, Serena Williams en Caroline Wozniacki, atletes Blanka Vlasic, Jessica Ennis en skiester Lindsey Vonn kans op de award.

Ook worden er prijzen uitgereikt voor het team, de comeback en doorbraak van het jaar.

Gollum en Gandalf keren terug in The Hobbit

Acteurs Andy Serkis en Ian McKellen pakken hun The Lord of the Rings-rollen van respectievelijk Gollum en Gandalf weer op voor The Hobbit. Dit werd al maanden gesuggereerd maar is nu bevestigd, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Eerder werd al bekend dat oudgedienden Orlando Bloom (Legolas) en Elijah Wood (Frodo) ook weer van de partij zijn in de boekverfilming. Dat is opmerkelijk omdat geen van beide personages in het boek The Hobbit voorkomen.

De rol van hoofdpersonage Bilbo wordt gespeeld door de Engelse The Office-acteur Martin Freeman, maar er wordt gefluisterd dat er ook een rol is weggelegd voor Ian Holm, als de oudere Bilbo. Ook zou regisseur Peter Jackson in bespreking zijn met horrorlegende Christopher Lee. Hij speelde in The Lord of the Rings de rol van de slechte tovenaar Saruman.

Cate Blanchett bevestigde al eerder dat zij weer te zien is als elfenkoningin Galadriel. De rol van elfenkoning Elrond wordt net als in de trilogie gespeeld door Hugo Weaving.

De opnames voor The Hobbit gaan volgende maand van start in Nieuw-Zeeland. The Hobbit: Part 1 is in 2012 te zien op het witte doek, Part 2 in 2013.


Gollum en Gandalf keren terug in The Hobbit (Foto: Novum)

Robben wil dat Van Bommel blijft

Arjen Robben hoopt dat Mark van Bommel alsnog op contractverlenging bij Bayern München kan rekenen. De 33-jarige Nederlandse aanvoerder heeft bij de Duitse ploeg een aflopend contract, iets wat clubpresident Uli Hoeness aangrijpt om trainer Louis van Gaal te dwingen om de selectie te verjongen.

"Ik kan me niet voorstellen dat je zo'n speler laat gaan. Mark is een belangrijke speler voor deze ploeg. Bovendien is hij ook de aanvoerder. Ik hoop van harte dat hij blijft," zei Robben vandaag op Radio 538.

De aanvaller kreeg al eerder bijval van zijn collega Sebastian Schweinsteiger. "De kwaliteiten van Mark zijn bekend. Zijn grote ervaring kunnen we vooral in de Champions League nog goed gebruiken. Ik hoop dat hij in München blijft."

Basso droomt van Tourzege

Ivan Basso droomt van de eindzege in de Tour de France. De Italiaan zit vol met ambities en wil dit jaar alle favorieten, waaronder Andy Schleck en Alberto Contador, als de Spanjaard aan de start mag verschijnen, de loef afsteken.

De 33-jarige Basso sprak gisteren in Milaan bij de ploegpresentatie van Liquigas zijn ambitie uit. "Na twee eindzeges in de Giro d’Italia is het nu mijn wens om mee te doen om de gele trui. Dat heb ik ook beloofd aan Aldo Sassi (de Italiaanse coach die vorige maand overleed, red.). De Tour is dit jaar geschikt voor klimmers, dat komt goed uit."

Nog onduidelijk is of Basso dit jaar de Giro d'Italia zal gaan rijden. "Als ik deelneem, is dat om Vincenzo Nibali te helpen. Daarover neem ik binnenkort een beslissing," zei de Italiaan die in 2005 achter Lance Armstrong tweede in de Tour werd, maar afgelopen seizoen door vermoeidheid uit de Giro in Frankrijk niet verder kwam dan een 32e plaats.

Opstelten wil koophuis afpakken bij wietteelt

Koophuizen of bedrijfspanden waarin hennep wordt gekweekt moeten kunnen worden afgepakt. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten is daarover in gesprek met banken en hypotheekverstrekkers, schrijft het AD dinsdag. De regeling moet nog dit jaar van kracht worden.

Bewoners van huurhuizen van woningcorporaties kunnen uit hun huis worden gezet als bij hen een plantage wordt gevonden. Hierover zijn afspraken gemaakt met woningcorporaties, die de afspraken hebben verwerkt in het huurcontract.

Eigenaren van een koophuis die worden betrapt op hennepteelt kunnen nu nog na het betalen van een boete of het uitzitten van hun straf zonder problemen opnieuw beginnen. Dit zou vaak gebeuren. Door het huis af te pakken, moet dit worden voorkomen, legt korpschef Frans Heeres in de krant uit. Dat zou ook afschrikkend werken.

Opstelten wil het afpakken van koophuizen nu regelen in het hypotheekcontract. Bij schending van het contract kan de hypotheekverstrekker beslag leggen op het huis om het vervolgens te verkopen. De opbrengst gaat naar de huiseigenaar, met aftrek van de nog te betalen hypotheek en de opbrengst van de illegale wietactiviteiten.


Opstelten wil koophuis afpakken bij wietteelt (Foto: Novum)

Schip Winschoter reder gekaapt bij Oman

Een schip met acht opvarenden van rederij Grona Shipping uit Winschoten is ruim twee weken geleden voor de kust van Oman gekaapt. Dat meldde een woordvoerder van MTI Network, een communicatiebedrijf dat de rederij ondersteunt bij de afhandeling van de kaping, dinsdag.

De bemanning bestaat uit zeven Filippijnen en een Rus. Het schip MS Emsriver vervoerde petroleum en kolen en werd op maandag 27 december ongeveer 280 kilometer ten noordoosten van de kust van Oman gekaapt.

Schip Winschoter reder gekaapt bij Oman
Schip Winschoter reder gekaapt bij Oman (Foto: ANP)

Twee ETA-verdachten gearresteerd

Nog geen 24 uur nadat de Baskische afscheidingsbeweging ETA een permanent bestand had afgekondigd zijn twee van haar leden gearresteerd.

Eén verdachte, een computerexpert, werd in samenwerking met de Franse politie opgepakt in het Zuid-Franse Ciboure. Zijn vriendin werd aan de Spaanse kant van de grens in de badplaats Zarautz gearresteerd. Dit heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag bekendgemaakt.

Maandag kondigde de ETA een permanent staakt-het-vuren af, maar repte niet over ontwapening of ontbinding. De Spaanse regering kwam vrij snel met een reactie. Zij verwierp het bestand en herhaalde de eis dat de ETA moet worden ontbonden.

Spanje, de Europese Unie en de Verenigde Staten beschouwen de ETA als een terroristische organisatie. Sinds eind jaren zestig heeft de groep meer dan 825 mensen om het leven gebracht.

Meyer Australisch tijdritkampioen

Wielrenner Cameron Meyer heeft dinsdag zijn Australische titel tijdrijden geprolongeerd. De rijder van Garmin-Cervélo legde het 38,2 kilometer lange parcours af in 47.10 minuten. Daarmee bleef hij teamgenoot Jack Bobridge, die zondag Australisch kampioen op de weg was geworden, en Raborenner Michael Matthews voor.

Voor Meyer was zijn tweede titel extra bijzonder, omdat hij hem op zijn 23e verjaardag binnensleepte. "Hier heb ik in december hard voor getraind. Het is altijd lastig om in januari een lange tijdrit te rijden, omdat je dan nog niet het aantal kilometers achter je hebt als in juni of juli. Daarom ben ik extra blij dat ik mijn titel heb geprolongeerd."

Verdachte in dopingzaak pleegt zelfmoord

De Spaanse oud-mountainbiker Alberto Leon heeft zichzelf van het leven beroofd, zo heeft de politie van Madrid bekend gemaakt. De 37-jarige Leon was een van de verdachten in de meest recente Spaanse dopingzaak die bekend staat als Operación Galgo.

Leon zou andere sporters voorzien hebben van verboden middelen. Anderen die in deze zaak opgepakt zijn, zijn de Spaanse atleten Marta Dominguez en Jose Luis Blanco en twee coaches, waaronder Manuel Pascua Piqueras. Hij is de trainer van de Nederlandse atlete Adrienne Herzog.

KLPD sluit escortsites wegens mensenhandel

De nationale recherche van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) heeft dinsdag twee websites van escortbureaus op zwart gezet in opdracht van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM vermoedt dat de sites betrokken zijn bij mensenhandel, meldt het KLPD.

Het gaat om de websites pleasure-escort.nl en zuzana.com. Beide sites verwijzen nu naar een website van het KLPD. Het OM maakt later dinsdag meer informatie bekend.

Agentes gewond bij botsing politiewagen

Twee agentes zijn maandagavond gewond geraakt toen hun politiewagen in Den Haag tijdens een achtervolging uit de bocht vloog en tegen een hek botste. Ze zijn afgevoerd naar een ziekenhuis, meldt de politie. Over de aard van de verwondingen is niets bekendgemaakt.

De agentes wilden rond 20.45 uur een bromfietser controleren op de Monstersestraat. Die scheurde er echter vandoor, waarop ze de achtervolging inzetten. Toen de agentes de 's-Gravenzandelaan inreden kwam de auto in een slip terecht. Door het ongeluk kon de bromfietser ontkomen.

'Malaise in bouwsector lijkt voorbij'

De bouw lijkt de bodem te hebben bereikt, na twee jaren met een totaal productieverlies van 15 procent. Dat concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een dinsdag gepubliceerd rapport.

De totale bouwproductie groeit dit jaar naar verwachting met 1 procent. Dat komt voornamelijk door een herstel in de woningbouw. De utiliteitsbouw, de grond-, water- en wegenbouw zullen volgens EIB nog een bescheiden krimp laten zien door de bezuinigingen van overheden.

De utiliteitsbouw blijft daarnaast de komende jaren onder druk staan door de overcapaciteit van kantoren. EIB voorziet voor deze sector een verdere daling met 2 procent, nadat de productie al met bijna een kwart is gedaald tijdens de crisisjaren. "We zullen eerst een periode van herstructurering en sloop tegemoet gaan voordat de markt weer meer in evenwicht komt", aldus het instituut.

Vanaf 2012 laat de bouw een stevig herstel zien. "Verschillende indicatoren wijzen in de richting van herstel van de woningbouw. De orderportefeuilles van architecten zitten al twee achtereenvolgende kwartalen in de lift, de orderportefeuilles bij de bouwbedrijven zijn licht toegenomen, de woningbouwvergunningen vanuit marktpartijen trekken aan en de verkopen van nieuwe woningen zijn in het afgelopen jaar ook duidelijk gestegen", aldus EIB.

EIB: malaise in bouwsector lijkt voorbij
EIB: malaise in bouwsector lijkt voorbij (Foto: ANP)

FOTA: "HRT betaalde rekening niet"

Volgens de Formula One Teams' Association is Hispania Racing niet zelf opgestapt, maar uit de organisatie gezet. Volgens secretaris Simone Perillo heeft de Spaanse renstal niet het volledige lidmaatschapsgeld van 100.000 euro voldaan.

Een woordvoerster van HRT verklaarde eerder nog dat de renstal vanwege politieke redenen niet langer lid wilde zijn. De kleine teams zouden te weinig in de melk te brokkelen hebben en daarom vond het Spaanse team het niet meer noodzakelijk om in de organisatie actief te zijn.

[AO] Nederlanders treffen Fransen in kwalificaties

Drie van de vier Nederlandse tennissers die meedoen aan de kwalificatie voor de Australian Open zijn in de eerste ronde gekoppeld aan Franse tegenstanders, zo heeft loting uitgewezen. Alleen Igor Sijsling kreeg in de Thai Danai Udomchoke, 459e van de wereld, een tegenstander uit een ander land.

De nummer 121 van de wereld Jesse Huta Galung treft in Gregoire Burquier een tegenstander die 99 plaatsen lager op de wereldranglijst staat. Thomas Schoorel (165e) zal tegen de nummer 183 David Guez uit gaan komen. Matwé Middelkoop (266e) tenslotte moet het opnemen tegen Charles-Antoine Brezac die zes plaatsen lager staat dan de Nederlander.

De kwalificaties voor de eerste Grand Slam van het jaar zullen morgen van start gaan.

Weerwolf worden?

Dit is een blogje speciaal voor de mensen die nu al heel hard aan het nadenken zijn over wat ze met carnaval aan gaan trekken. Clown, piraat, cowboy, het kan allemaal maar het is ook wat afgezaagd.

Nee, doe gewoon wat ze in dit filmpje uitleggen en je gaat als weerwolf over straat.

Nieuwsgierig naar het eindresultaat dan moet je even in Lees Verder kijken

KNVB weer met Luinge om tafel

De KNVB en scheidsrechter Roelof Luinge zullen komende week weer een gesprek met elkaar gaan hebben. "Zoals eerder afgesproken heb ik hem uitgenodigd voor een kop koffie. Het zou mooi zijn voor de arbitrage als we zijn ervaring en expertise alsnog kunnen binnenhalen," zei manager competitiezaken Gijs de Jong.

Eerdere pogingen liepen tot nu toe op niets uit. "Roelof wilde het liefst fulltime in dienst komen en in elk geval meer dan de twaalf uur die we hem konden bieden. Een vast dienstverband zit er op korte termijn niet in. Maar qua uren hebben we misschien wat ruimte. We zien in Roelof een goede coach om jonge scheidsrechters te begeleiden. En wie weet, is het een idee om hem juist minder uren aan te bieden, zodat hij zijn activiteiten bij de KNVB kan combineren met het werk bij de Belastingdienst," ging De Jong verder.

Zesdaagse Rotterdam gaat spannend slot tegemoet

De Zesdaagse van Rotterdam zal vanavond hoogstwaarschijnlijk een spannend slot gaan kennen. Op de wielerbaan in Ahoy maken nog vijf koppels kans op de eindzege, waarbij de beste papieren voor de Belgen Kenny de Ketele en Iljo Keisse zijn die na vijf dagen op 235 punten staan.

Slechts zeven punten daar achter staan Peter Schep en Theo Bos, terwijl Danny Stam en Leon van Bon met 216 punten volgen. Ook het Duits/Nederlandse koppel Robert Bartko/Pim Ligthart (192 punten) en de Denen Michael Mörköv/Jens Erik Madsen (op 1 ronde met 203 punten) zijn nog niet kansloos voor de overwinning.

Sophie en Sem populairste namen van 2010

Nederlandse ouders gaven hun kinderen in 2010 het vaakst de namen Sophie en Sem. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de Sociale Verzekeringsbank.

Sophie is na een jaar afwezigheid weer de populairste naam bij de meisjes. In 2009 was Emma nog de meest gekozen naam, die dit jaar naar plaats drie valt. De tweede plaats wordt ingenomen door Julia.

Bij de jongens was in 2008 en 2009 Daan nog de meest populaire naam. Dit jaar valt die naam naar plaats vier en neemt Sem de eerste plek over. Op plaats twee en drie staan Lucas en Milan.

In totaal werden dit jaar 859 baby's Sem genoemd. Achthonderd baby's gaan door het leven als Sophie. Mohamed haalde met 245 noteringen de top twintig niet. Als de verschillende varianten zoals Muhammed en Mohammed worden opgeteld haalt de naam een score van een kleine zeshonderd.

Pronk: PvdA weigert missie om verkeerde redenen

De PvdA heeft zich om de verkeerde redenen tegen de politie-trainingsmissie in Afghanistan gekeerd. De partij is louter om binnenlandse politieke redenen afgehaakt, zegt PvdA-coryfee en voormalig VN-functionaris Jan Pronk dinsdag in de Volkskrant. Zelf is hij ook tegen de missie die door de coalitiepartijen VVD en CDA is voorgesteld, maar om andere redenen.

De verkeerde argumenten worden volgens hem gebruikt om niet mee te doen. Zo zou het 'onzin' zijn dat Nederland genoeg heeft gedaan. "En het zou volgens Cohen een gevechtsmissie zijn: dat is ook niet waar. Militairen moeten de trainers beschermen, ze vallen geen mensen op eigen houtje aan."

Toch moet Nederland volgens Pronk nee zeggen, maar dan omdat 'internationaal een verkeerde politiek wordt gevoerd'. Volgens hem leiden de politietrainers niet op tot politieagenten, maar tot paramilitairen. "Als de coalitietroepen weg zijn, zullen de opgeleiden moeten gaan vechten."

Zo zou de Afghaanse gevechtscapaciteit worden ondersteund. "En ik vind dat de NAVO daar niet langer aanvallend moet zijn." Pronk pleit voor een coalitieregering met oppositie, inclusief Taliban.

Vrijdag kondigde het kabinet aan dat het een missie naar Afghanistan wil sturen die lokale politieagenten gaat opleiden. Het zou gaan om 225 politietrainers, 125 militairen om hen te beschermen en 120 man aan personeel om vier F-16's in de lucht te houden. De missie in Kunduz moet lopen van halverwege dit jaar tot halverwege 2014.

Bij de missie zou grondig moeten worden samengewerkt met Duitsland. Dat heeft daar de leiding over de NAVO-troepen. Het kabinet moet steun vinden bij de oppositiepartijen omdat gedoogpartij PVV tegen is.

'Niet ontruimen, maar leegstand oplossen!'

Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft de krakers een handreiking gedaan. Hij heeft ze beloofd de leegstand in de stad aan te pakken.

Dat zei Van der Laan maandagavond tijdens het wekelijkse politiek café van de VVD. Hij heeft afgelopen week in de ambtswoning een gesprek gehad met woningeigenaren en krakers.

Van der Laan wil voorkomen dat het ontruimen van kraakpanden 'een achterhoedegevecht' wordt. In plaats daarvan gaat hij zich concentreren op het onder dak brengen van studenten en kunstenaars. "We hebben een crisis waarbij heel veel kantoren lange tijd leeg zullen staan. Laten we dat zien als een kans voor al die studenten die geen dak boven hun hoofd hebben, voor al die kunstenaars die geen atelier hebben en voor al die jonge bedrijfjes die iets willen. Die gaan wij de komende twee jaar onder dak brengen."

Afgelopen weekend werden er in het kader van een landelijke actiedag weer panden gekraakt in de stad. Het gaat om drie huizen in de Ten Katestraat en een pand op de Munt. Volgens de krakers in dat laatste pand, stuurde de eigenaar een knokploeg op hen af.

Het Openbaar Ministerie liet maandag al weten aan RTV Noord-Holland vooralsnog niet te ontruimen, omdat er geen aangifte is gedaan en geen directe actie nodig is.

Mourinho sluit vertrek KakŠ uit

Kaká werd de afgelopen weken in verband gebracht met een transfer. Volgens trainer José Mourinho gaat de Braziliaan helemaal nergens heen.

Kaká stond na het WK vijf maanden aan de kant met een knieblessure. Vorige week maakte hij eindelijk zijn langverwachte rentree in het shirt van Real Madrid. Nu de middenvelder is teruggekeerd wil Mourinho hem niet laten vertrekken uit het Santiago Bernabeu.

De Braziliaanse international onderging een operatie in augustus vorig jaar en kwam vorige week zondag weer in actie voor Real tegen Villarreal. Hij maakte onderdeel uit van het team dat met 4-2 won.

Hij werd in verband gebracht met een terugkeer naar Italië. "Hij blijft bij Real Madrid", is Mourinho stellig tegenover Sky Sport Italia. "Het heeft lang geduurd voordat ik weer met hem kon werken. Hij heeft me verteld dat hij voelt hoe belangrijk het is om te laten zien het hij een Real-speler is."

"Hij zit nu in de situatie waarin hij het kan laten zien", vervolgt Mourinho. "Vorig jaar heeft hij daar de kans niet voor gekregen. Kaká blijft bij ons, zeker."

Mourinho houdt het niet droog na mooie woorden Sneijder

Wesley Sneijder behoorde niet tot de laatste drie kandidaten die kans maakte op de Gouden Bal. Wél werd hij verkozen in het FIFA wereldelftal.

Bekend werd dat de middenvelder van Inter vierde was geworden in de verkiezing Speler van het Jaar. Sneijder wilde niet spreken van een teleurstelling. "Messi, Xavi en Iniesta zijn fantastische voetballers. Ik ben blij dat ik op deze ceremonie aanwezig mag zijn. Het is voor mij de eerste keer, maar zeker niet de laatste als ik op deze wijze doorga."

Sneijder kreeg 14,48 procent van de stemmen. Winnaar Lionel Messi werd winnaar met 22,65 procent van de uitgebrachte stemmen. Andrés Iniesta eindigde als tweede, vlak achter Messi met 17,36 procent. Xavi werd derde, hij kreeg 16,48 procent.

Dat Sneijder niet bij de laatste drie zat zorgde voor veel scheve gezichten. Ook bij zijn voormalige trainer José Mourinho, die in Zürich werd verkozen tot coach van het jaar. Sneijder had tijdens de prijsuitreiking nog een mooi woordje over voor de Portugees, die het niet droog hield.

"Het winnen van de Champions League was een droom. Voor mij was het een fantastisch jaar. Het kon nog beter, want we gingen ook nog voor de winst op het WK. Het was een eer om te werken met José Mourinho en ik wil hem zeggen dat ik denk dat hij de beste trainer ter wereld is", aldus Sneijder.

Ronaldinho kiest voor Flamengo

Het Braziliaanse Flamengo heeft via de officiële kanalen laten weten dat het Ronaldinho heeft vastgelegd. De Braziliaanse aanvaller komt over van AC Milan en tekent een contract voor 3,5 jaar.

AC Milan ontvangt een transfersom van drie miljoen euro. Ronaldinho gaat 130.000 euro per week verdienen, een bedrag dat wordt gefinancierd door de investeerders Traffic en Olympikus.

"We hebben het genoegen om Ronaldinho als speler te presenteren voor de komende vier jaar", zei president Patricia Amorim op de persconferentie. "Vanaf nu praten we alleen nog maar over 'ons' en niet over 'ik'. Flamengo is te groot voor één persoon."

"Iedere dag, overal, waren er mensen die mij vroegen over Ronaldinho. Dat was voor mij de brandstof om te starten met de onderhandelingen. Het project kwam van de grond vanaf de dag dat ik hier begon als president", aldus Amorim. "Veel mensen hebben Ronaldinho bekritiseerd, maar wij hebben de signalen begrepen."

Enkele nieuwe ploeggenoten van Ronaldinho hebben via twitter al laten weten verheugd te zijn met de komst van Ronaldinho. De voormalig FIFA Speler van het Jaar wordt donderdag gepresenteerd aan de media.

Overstromingen AustraliŽ

Het is goed mis in Australië. User Syr komt net uit het gebied waar de overstromingen plaatsvinden.''Ben een paar dagen geleden ontsnapt, zit nu in Melbourne. Mijn vrienden zitten allemaal vast in Brisbane. Ze proberen morgen via het vliegveld naar drogere gebieden te vluchten, maar het is een complete chaos,'' meer info hier. Dan hebben we ook nog wat beeld voor u..

Met dank aan Syr, Frutsel en Aloa.

Negen doden door overstromingen in AustraliŽ

Overstromingen in Toowoomba in de Australische staat Queensland hebben aan zeker negen mensen het leven gekost. In de Lockyer-vallei ontstond een soort tsunami die alles op zijn pad meesleurde. De premier van Queensland, Anna Bligh, zei dat nog zeker 66 mensen worden vermist.

Zodra de modderige vloedgolf door de straten stroomde, kwamen mensen vast te zitten in hun auto's en klampten zij zich vast aan bomen om niet te worden meegesleurd. Het water in het negentigduizend inwoners tellende Toowoomba verdween bijna net zo snel als het opkwam, maar bewoners van laaggelegen gebieden rond de stad is aangeraden naar hoger gelegen gebied te vertrekken. Het water is nu op weg naar het twee miljoen inwoners tellende Brisbane.

Queensland wordt al weken geteisterd door zware regenval en overstromingen. Sinds eind november hebben nu negentien mensen het leven verloren. Zo'n tweehonderdduizend mensen zijn door het water getroffen. Wegen en spoorwegen zijn afgesneden, de kolenmijnbouw is stil komen te liggen en in grote delen van de staat is veehouderij en akkerbouw niet langer mogelijk.


Negen doden door overstromingen in Australië (Foto: Novum)

Drie jaar cel voor Republikein Tom DeLay

De Amerikaanse ex-politicus Tom DeLay is maandag tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld. De vroegere voorzitter van de Republikeinse fractie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden werd in november door een jury schuldig bevonden aan illegale campagnefinanciering.

De jury oordeelde dat DeLay in 2002 190.000 dollar aan bedrijfsdonaties illegaal heeft doorgesluisd naar de campagnekassen van Republikeinse kandidaten voor het Texaanse Congres. De Texaanse wet verbiedt het gebruik van bedrijfsdonaties voor politieke campagnes. DeLay houdt vol onschuldig te zijn.

DeLay stond bekend als een politieke straatvechter met een conservatieve agenda. Zijn bijnaam luidde The Hammer. In 2006 trok hij zich terug uit de politiek. Hij is sindsdien werkzaam als consultant.


Drie jaar cel voor Republikein Tom DeLay (Foto: Novum)

Wozniacki onderuit in Sydney

Caroline Wozniacki had zich een betere voorbereiding op de Australian Open gewenst. De nummer één van de wereldranglijst verloor in de tweede ronde van het Sydney International van Dominika Cibulkova uit Slowakije. De 20-jarige Deense ging met 3-6 3-6 onderuit.

Het was voor Wozniacki pas haar eerste officiële wedstrijd van het jaar. In de eerste ronde had de organisatie haar nog vrijaf gegund. Daarvoor had ze alleen een demonstratietoernooi in Hongkong gespeeld. In die Aziatische stad verloor ze overigens van de Russin Vera Zvonareva, de huidige nummer twee van de wereld. Zvonareva had de lange reis blijkbaar ook niet goed verteerd, want zij ging in Sydney eveneens onderuit. Zij verloor met 7-5 7-5 van Flavia Pennetta uit Italië.

Kim Clijsters, als derde geplaatst, won wel. Zij troefde Barbora Zahlavova Strycova uit Tsjechië af: 6-1 6-4.

Wozniacki onderuit in Sydney
Wozniacki onderuit in Sydney (Foto: ANP)

Chinees Filmbureau vindt Chinese films slap

Het Chinese Filmbureau vindt de Chinese filmproductie maar een slap aftreksel van buitenlandse films. "De variatie aan films is niet groot genoeg", zegt de instantie volgens de BBC. "De ontwikkeling van genres bestaat nu vooral uit simpele imitatie."

Het filmbureau heeft als taak de totale nationale film- en televisieproductie te monitoren. Het overheidsorgaan vindt dat Chinese filmmakers een tandje bij moeten schakelen om te kunnen concurreren met Amerikaanse films.

De Chinese bioscooprecettes zijn vorig jaar met 64 procent gestegen naar ruim 10,2 miljard yuan, ruim 1,5 miljard dollar. Dit is voornamelijk het gevolg van grote Amerikaanse films als Avatar, die in China omgerekend zo'n 204 miljoen dollar opbracht. De grootste Chinese film, Aftershock, bracht 'slechts' 100 miljoen dollar op.

Toch is het filmbureau niet echt onder de indruk van de totale bioscoopopbrengsten. "Een filmindustrie van 10 miljard yuan per jaar is altijd nog ver verwijderd van een echte wereldmarktleider en blijft ver achter bij onze verdere economische ontwikkeling", staat in het laatste rapport.

De bioscopen van de onbetwiste wereldmarktleider, de Verenigde Staten, haalden in 2009 ruim 10 miljard dollar op. De cijfers van vorig jaar zijn nog niet bekendgemaakt.

Hoe dan ook neemt het aantal Chinese bioscopen gestaag toe. Vorig jaar kwamen er 300 bij, met in totaal 1533 nieuwe zalen. Het totaal aantal zalen komt hiermee op 6200.

Gadget: Sony PRS 650 Touch e-reader

Velen van ons zullen het wel kennen: op vakantie met een te zware stapel boeken, naar een vergadering met een pak papier om door te lezen of voor te bereiden of naar college met een dik boek. Of wat te denken van de wens dat je nu maar je alle handleidingen van al je apparatuur bij je had tijdens een vakantie in Verwegistan? Een E-reader zorgt een al een tijdje voor een handige uitkomst, maar door toedoen van de doorbraak van de tablet-pc heeft de E-reader ook een flinke boost gekregen. Er verschijnen steeds meer varianten en er komen steeds meer snufjes bij. Eén van de recente toevoegingen aan het arsenaal readers is de Sony PRS 650 Touch Edition.

Nederlander stopt steeds minder in collectebus

Nederlanders geven steeds minder aan goede doelen die huis-aan-huis geld inzamelen met de collectebus. De 26 fondsen die een nationale collecte houden, zagen hun totale opbrengsten de afgelopen twee jaar met miljoenen dalen, schrijft Trouw.

In 2008 haalden de fondsen bij elkaar nog bijna 47 miljoen euro op, in 2009 was dat 42 miljoen. De teller over 2010 staat voorlopig slechts op 24 miljoen, maar een aantal doelen heeft de collecteopbrengst nog niet gemeld bij het Centraal Bureau Fondsenwerving.

De collectebus lijkt volgens de krant op zijn retour door het Bel-me-niet-register. Goede doelen komen steeds moeilijker aan collectanten, doordat steeds meer mensen zich wapenen tegen telemarketing. Veel doelen zoeken juist telefonisch nieuwe vrijwilligers. Fondsen zijn in overleg met het ministerie van Economische Zaken over mogelijke aanpassingen aan het register.

[NBA] Bulls wederom Pistons de baas

Chicago Bulls heeft in de NBA voor de derde maal dit seizoen Detroit Pistons verslagen. Het werd 95-82.

Derrick Rose speelde een belangrijke rol in de wedstrijd. De razendsnelle point-guard zocht en vond de gaatjes in de defensie van de Bulls. Rose scoorde 29 punten waarvan elf in de slotminuten van het derde kwart.

Detroit leidde halverwege nog met twaalf punten verschil maar dankzij Rose en Carlos Boozer wisten de Bulls de partij in het derde kwart naar zich toe te trekken.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Charlotte Memphis 96-82
Boston Houston 102-108
Chicago Detroit 95-82

Veel doden door drugsgeweld in Acapulco

In de Mexicaanse badplaats Acapulco zijn in vier dagen tijd zeker 31 doden gevallen door geweld van drugsbendes. Onder de slachtoffers zijn veertien mannen die waren onthoofd. Ook twee politiemannen vonden de dood.

De meeste doden vielen in de nacht van vrijdag op zaterdag in wijken waar niet of nauwelijks toeristen komen. De twee agenten echter werden op een drukke boulevard met veel hotels voor de ogen van toeristen doodgeschoten.

Acapulco ligt in de deelstaat Guerrero. Het drugsgeweld is daar enorm toegenomen sinds een territoriumstrijd losbarstte tussen facties van het Beltran Leyva kartel nadat de baas van het kartel, Arturo Beltran Leyva, in december 2009 door Mexicaanse mariniers was doodgeschoten.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over halve maatregelen.

Veiligheidsminister Opstelten wil dat huurders die thuis worden betrapt met een hennepplantage hun huis worden uitgezet. Daar valt misschien wel wat voor te zeggen. Hennepplantages en de daarbij betrokkenen hebben bepaald geen plezierige uitstraling voor de buurt. Maar er valt wel wat op het idee af te dingen. Het is op twee manieren onvolledig:

De Bakker onderuit tegen Petzschner

De voorbereiding van Thiemo de Bakker op de Australian Open verloopt tot nu toe niet op rolletjes. De Bakker ging in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Auckland al onderuit,

De Nederlander, die vorige week ook al in de eerste ronde van het toernooi in Brisbane werd uitgeschakeld, ging met 1-6, 7-6 en 6-7 onderuit tegen de Duitser Philipp Petzschner.

Ook voor de als vijfde geplaatste Juan Monaco was de eerste ronde het eindstation. Hij verloor met 4-6 en 3-6 van Adrian Mannarino.

Amerikanen opgeroepen Ivoorkust te verlaten

De Amerikaanse ambassade in Ivoorkust heeft Amerikaanse staatsburgers maandag opgeroepen het land te verlaten. West-Afrikaanse buurlanden dreigen met militair ingrijpen om president Laurent Gbagbo te dwingen na zijn verkiezingsnederlaag de macht af te staan.

Consul Barbara Ensslin zei dat de ambassade Amerikaanse burgers niet kan opdragen Ivoorkust te verlaten, maar zij drong er bij mensen die weg kunnen op aan dat te doen nu er nog gewone vluchten beschikbaar zijn. "Pak uw koffers - wij hebben de onze ook gepakt", zei zij.

Mocht het tot een evacuatie komen, dan zullen burgers hun eigen onkosten moeten betalen, terwijl eten en andere noodzakelijke goederen waarschijnlijk schaars zullen zijn, zegt de ambassade.

Buschauffeurs in Zaandam weigeren nachtdiensten

Buschauffeurs van Connexxion in Zaandam rijden vrijdag vanaf middernacht geen nachtdiensten meer als er geen veiligheidsmedewerkers meegaan. Dat meldt FNV Bondgenoten maandag.

De chauffeurs willen dat tijdens de nieuwe nachtdiensten die het vervoersbedrijf heeft ingesteld ook een medewerker van het zogeheten VIC-team (Veiligheid, Informatie en Controle) en een toezichthouder ondersteuning bieden. Als Connexxion vrijdag om middernacht niet aan die eis voldoet, dan rijden de chauffeurs geen nachtritten meer, aldus de vakbond die een enquête over de kwestie heeft gehouden onder de chauffeurs.

Connexxion verzorgt sinds 12 december ook op zondag tot en met woensdag nachtdiensten tussen Amsterdam en Zaandam. Tijdens de nachtdiensten in het weekeinde krijgen de chauffeurs wel ondersteuning van een VIC-medewerker en een toezichthouder.

Bestuurder bij FNV Bondgenoten Paul van Golde stelt dat de chauffeurs de situatie onacceptabel vinden. "Voor hun eigen veiligheid en die van de reiziger vinden ze het niet verantwoord om onbegeleid de nachtritten uit te voeren. Cameratoezicht vinden ze niet voldoende. Ze willen assistentie."

In Zaandam heerst al sinds 2004 veel onrust over de veiligheid op de bus. Chauffeurs legden al meerdere keren het werk stil. Over de naleving van een convenant over veiligheid op de bus loopt nog een rechtszaak. FNV Bondgenoten wil dat in ieder geval tot de rechter uitspraak doet VIC-medewerkers en toezichthouders worden ingezet tijdens de nachtdiensten.

ADO wil Van den Brom behouden

ADO Den haag is zeer te spreken over haar trainer John van den Brom en wil dan ook zijn contract graag verlengen. De trainer is pas een half jaar in dienst van ADO, maar kent met de Hagenaars een uiterst succesvol eerste gedeelte van de competitie. ADO staat zelfs in het linkerrijtje, waar de doelstelling in de zomer nog handhaving was.

Van den Brom liet aan RTV West weten al een eerste gesprek over contractverlenging te hebben gehad met het bestuur. Wanneer de besprekingen worden afgerond, is nog niet bekend. De oefenmeester volgde afgelopen zomer Maurice Steijn op, die nu als assistent fungeert. Van den Brom kwam over van AGOVV Apeldoorn

FOK!sport Winterstop Quiz: Ronde 3

De tweede ronde van de FOK!sport Winterstop Quiz is inmiddels achter de rug. De derde ronde staat inmiddels op het punt van beginnen, maar voordat we starten, krijg je eerst nog een soort van tussenstand.

In de tweede ronde maakten Timti, Adboe, Gvdw78, Paul-89 en gregori geen enkele fout. In het algemeen klassement gaan Paul-89, Abdoe en Gvdw78 op dit moment aan de leiding. Zij voorzagen alle vragen, die tot dusver voorbij kwamen, van een correct antwoord.

De antwoorden op de vragen van de vorige ronde zijn in het topic in VBL terug te vinden.

De vragen voor ronde 3:

21) Welke Excelsior-speler is behalve voetballer ook in een andere functie in dienst bij de club?
22) Ghana evenaarde op het afgelopen WK met een plek in de kwartfinale de beste Afrikaanse WK-prestatie ooit. Welke andere twee Afrikaanse landen haalden ooit de laatste acht?
23) Wie is nog altijd de laatste Nederlandse doelpuntenmaker in een WK-finale?
24) Voor welke Schotse club speelde Cambuur-spits Mark de Vries enkele seizoenen?
25) Wat is de enige club die ooit de EC 1 / CL won en die nu niet op het hoogste niveau speelt in eigen land?
26) Welke twee clubs speelden twee keer een EC 1 / CL finale en verloren die allebei?
27) Uit welke plaats komt de Nederlandse zaalvoetbalclub Malabata?
28) Hoe heet de zaakwaarnemer van o.a. Mounir El Hamdaoui, Robin van Persie en Saïd Boutahar?
29) Welke twee Nederlanders staan in de top 10 van de ranglijst meeste doelpunten in de CL?
30) Welke ex-trainer bracht in april een boekje uit waarin hij ook over het veelbesproken WK 90 verhaalde?

Inzenden

Stuur je antwoorden op bovenstaande vragen vóór woensdag 12 januari 20:00 uur naar sport[at]fok.nl o.v.v. Antwoorden ronde 3! Vergeet in deze mail ook niet om je username op FOK! te vermelden! Als deze er niet bijstaat, worden je antwoorden niet gecontroleerd!

De vragen van ronde drie zijn ook deze keer weer door redactielid methodmich bedacht. Uiteraard wensen we je in deze ronde veel succes toe!

Oproep via YouTube in moordzaak Wildervank

De Groningse politie roept via YouTube getuigen op van de moord op een 41-jarige man uit Wildervank. Die werd vorige week maandag dood in zijn woning aan de Sportterreinstraat aangetroffen.

In het filmpje vraagt een rechercheur aan inwoners van Wildervank, bekenden van het slachtoffer en alle anderen die informatie hebben over de moord om te helpen bij het onderzoek. De politie is vooral geïnteresseerd in mensen die tussen oudejaarsdag en 3 januari 22.00 uur nog contact hebben gehad met het slachtoffer.

De politie heeft een team van twintig rechercheurs op de zaak gezet. Inmiddels zijn al tachtig voorbijgangers gehoord in een passantenonderzoek. Dit heeft niets opgeleverd.

Dode door koolmonoxide in Gorinchem

Een 31-jarige man uit Gorinchem is overleden aan koolmonoxidevergiftiging. De man werd zondag dood aangetroffen in zijn woning aan het Wiarda Beckmanplein. Maandag bleek dat de doodsoorzaak een te hoog koolmonoxidegehalte was. Dat meldt de politie maandag.

De oorzaak van het hoge koolmonoxidegehalte is een kapotte rookgasafvoer van de verwarmingsinstallatie. Mensen uit nog drie andere woningen maken van dezelfde rookgasafvoer gebruik. Zij zijn geëvacueerd. De overige bewoners van het appartementencomplex hebben een informatiebrief ontvangen.

Giffords kan vingers en duim opsteken

Het Amerikaanse Congreslid Gabrielle Giffords, dat zaterdag bij een aanslag in haar hoofd werd geschoten, kan twee vingers van haar linkerhand en zelfs een duim opsteken. Dat zeggen artsen van het academisch ziekenhuis in Tucson waar de 40-jarige Giffords wordt behandeld.

De toestand van Giffords is nog altijd kritiek. Volgens CAT-scans is er geen verdere zwelling in de hersenen ontstaan, maar de artsen blijven voorzichtig. "We zijn nog niet uit de gevarenzone. Het kan soms drie tot vijf dagen duren voordat de zwelling op haar hevigst is. Maar iedere dag die voorbijgaat waarin wij geen toename zien, worden wie iets optimistischer", zei neurochirurg Michael Lemole.

De kogel doorboorde de linkerhelft van Giffords hersenen van achteren naar voren. Chirurgen verwijderden zaterdag de helft van haar schedel om de druk op de hersenen te verlichten. Giffords werd de afgelopen twee dagen langzaam bijgebracht en reageerde op eenvoudige commando's als 'laat mij twee vingers zien'. "Toen ze dat deed hadden wij een feestje", zei een andere arts, Peter Rhee.

De dokters willen zich niet wagen aan uitspraken over het herstel van de politica. Behalve Giffords liggen nog zeven andere slachtoffers van de aanslag in het ziekenhuis. De artsen verwachten dat de meesten normaal zullen herstellen.

Kentekengegevens langer bewaard

De gegevens van auto's die langs automatische cameracontroles rijden moeten vier weken lang kunnen worden opgeslagen. Dat staat in een conceptwetsvoorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), schrijft De Telegraaf dinsdag.

Nu moeten de gegevens over de locatie en de tijd van passeren nog binnen 24 uur worden gewist. De minister wil de gegevens langer bewaren zodat ze kunnen worden gebruikt als later bijvoorbeeld blijkt dat het voertuig was betrokken bij een misdrijf.

De gegevens kunnen dan aanknopingspunten opleveren of worden gebruikt als bewijs. Bij controles maakt de politie al sinds 2004 gebruik van automatische nummerplaatherkenning. Als iemand die nog een celstraf moet uitzitten in zijn eigen auto bijvoorbeeld zo'n controle voorbij rijdt, krijgen de agenten meteen een melding en kan hij worden aangehouden.

Eerder besloten verschillende politieregio's al de gescande kentekengegevens van alle passanten op te slaan, maar dat leidde tot kritiek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Gescande kentekens die niet in politiebestanden voorkomen, moeten volgens het CBP direct worden vernietigd.

Anders zou sprake zijn van een niet-gerechtvaardigde inbreuk op de privacy en een overtreding van de wet. Als alle gegevens worden bewaard, wordt iedereen die langs een kentekencontrole rijdt volgens het CBP als een potentiële verdachte beschouwd.

Messi: "Dit had ik nooit verwacht"

Lionel Messi won maandag de Gouden Bal. De Argentijn had er geen rekening mee gehouden. De Barcelona-speler werd ook vorig jaar gekroond tot wereldvoetballer van het jaar. Dat hij dat ook in 2010 zou worden, kwam ook voor de kleine dribbelaar zelf als een verrassing. "Om eerlijk te zijn, had ik dit niet verwacht."

"Het was voor mij al fantastisch om hier samen met twee teamgenoten te zijn. Om de Gouden Bal dan nog te winnen ook, maakt het helemaal speciaal", aldus Messi, die zijn prijs opdroeg aan al zijn ploeggenoten, familieleden, Barçafans en Argentijnen.

Messi wil in 2011 nog een hoofdprijs winnen. "Ik wil de Copa America winnen als cadeau voor alle Argentijnen. Zij verdienen een geweldig jaar."

Eerste vragenuurtje nieuwe stijl in Kamer

De Tweede Kamer komt dinsdag voor het eerst bijeen na het kerstreces en begint het nieuwe jaar met een proef, die het vragenuurtje moet verlevendigen. In de nieuwe, striktere opzet zou een kwestie die een Kamerlid aankaart bij een minister of staatssecretaris nu in tien minuten afgerond moeten kunnen zijn, zo is de verwachting.

De bewindspersoon krijgt minder tijd om te antwoorden, het Kamerlid dat opheldering wil, mag doorvragen en andere Kamerleden mogen geen aanvullende vragen meer stellen over de kwestie. Dat gebeurde eerder wel en mede daardoor werden tijdens het vragenuurtje doorgaans niet meer dan drie of vier aangedragen punten behandeld. De hoop is dat een vraag nu in zo'n tien minuten kan zijn behandeld, waardoor er wel zes tot zeven vragen aan de beurt kunnen komen tijdens het uurtje, waarvoor soms wel twintig tot dertig vragen worden aangemeld. De proef duurt tot het krokusreces.

Centrum van Brisbane ontruimd

De Australische politie ontruimt een wijk in het centrum van de stad Brisbane. De bewoners moeten zo snel mogelijk hun huis verlaten, omdat de nabijgelegen rivier buiten zijn oevers dreigt te treden. Dat meldden Australische media dinsdag. Eerder op de dag waren mensen al geëvacueerd uit de buitenwijken van Brisbane.

Het gemeentebestuur van Brisbane is op zijn hoede na een vloedgolf maandag bij de stad Toowoomba, ongeveer 100 kilometer naar het westen. Door overstromingen na zware regenval kwamen zeker acht mensen om. Meer dan zeventig mensen worden vermist. Het water kwam onder meer terecht in de rivier de Brisbane, die door de gelijknamige miljoenenstad stroomt.

Michael Douglas lijkt hersteld van kanker

Acteur Michael Douglas lijkt van kanker te zijn genezen. Dat vertelde de Oscarwinnaar maandag in het Amerikaanse nieuwsprogramma Today. In augustus hadden artsen een tumor aangetroffen in de keel van Douglas. Het gezwel is inmiddels verdwenen.

De acteur onderging de afgelopen tijd een zware behandeling van bestralingen en chemotherapie, waardoor hij ongeveer 15 kilo afviel. Douglas zegt snel te herstellen en bereidt zich voor op een nieuwe rol als de beroemde Amerikaanse pianist Liberace.

Douglas is getrouwd met actrice Catherine Zeta-Jones en speelde onlangs in de film Wall Street. Ook heeft hij een indrukwekkende carrière achter de rug als producer en regisseur, van films als One Flew Over The Cuckoo's Nest.

Michael Douglas lijkt hersteld van kanker
Michael Douglas lijkt hersteld van kanker (Foto: ANP)

Stukje rijden met een schaarlift

Dan rij je als politieagent rustig je rondjes en dan kom je ineens midden op de openbare weg een schaarlift tegen. Tijd om eens te gaan kijken of alles wel in orde is...

En ja, ook ik twijfel of dit filmpje echt of nep is. In het eerste geval vraag ik me af hoe iemand op het idee komt om een stukje te gaan rijden op een schaarlift. En in het tweede geval krijgt iemand een pluim tussen zijn billetjes voor een geweldig idee.

Bloedbad door drugsoorlog BraziliŽ

Een strijd tussen drugsbendes heeft het afgelopen weekeinde geleid tot een bloedbad in de Braziliaanse stad Salvador de Bahia. Zeker 28 mensen zijn zaterdag en zondag vermoord. Dat meldden media in Brazilië maandag.

Sinds het begin van het jaar zijn al ongeveer veertig mensen om het leven gebracht in Salvador. De Braziliaanse politie vermoedt dat de meeste moorden verband houden met drugshandel. Voor zover bekend is hiervoor nog niemand opgepakt.

Salvador is een van de speelsteden bij het wereldkampioenschap voetbal van 2014. Om de veiligheid voor bezoekers van het toernooi te vergroten, voerde de Braziliaanse politie in november en december een grote operatie uit tegen drugscriminelen in de sloppenwijken van de stad Rio de Janeiro. Tientallen mensen kwamen daardoor om het leven en meer dan honderd personen werden opgepakt. Ook namen veiligheidstroepen vele tonnen drugs en honderden wapens in beslag.

Bloedbad door drugsoorlog Brazilië
Bloedbad door drugsoorlog Brazilië (Foto: ANP)

Halsema vertrekt uit Tweede Kamer

De Tweede Kamer neemt dinsdag afscheid van Femke Halsema (GroenLinks). Halsema maakte in december bekend dat ze vindt dat haar werk erop zit en dat ze uit de politiek stapt. Ze zat twaalf jaar in de Tweede Kamer en leidde acht jaar de fractie van GroenLinks.

De opengevallen plaats in de Tweede Kamer wordt opgevuld door Niels van den Berge, de nummer twaalf op de kandidatenlijst. Van den Berge wordt woensdag beëdigd. Hij was beleidsmedewerker Klimaat, Energie, Europa en Internetvrijheid voor de GroenLinksfractie. Als student zat hij in de gemeenteraad van Wageningen en hij werkte ook in Brussel voor de Europese fractie van zijn partij.

Halsema vertrekt uit Tweede Kamer
Halsema vertrekt uit Tweede Kamer (Foto: ANP)

Korpsbeheerder verzet zich tegen einde bonnenquota

In een brandbrief roept de korpsbeheerder van de politieregio Zuid-Holland-Zuid minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) op de bonnenquota niet af te schaffen. Korpsbeheerder en burgemeester van Dordrecht Arno Brok (VVD) stelt in de brief dat de bestaande werkwijze moet worden voortgezet, schrijft De Telegraaf.

De afspraken over een vast aantal bekeuringen zijn volgens Brok belangrijk voor het verbeteren van de verkeersveiligheid en het bestrijden van overlast in wijken en buurten. Opstelten sommeerde de korpschef van de politie Utrecht vorige maand nog direct te stoppen met het stellen van een bonnenquotom.

De minister heeft al meerdere keren aangegeven van de bonnenquota af te willen. "De minister heeft de korpsen niet in de hand", concludeert SP-Kamerlid Ronald van Raak in De Telegraaf. "De politiek heeft gezegd dat het afgelopen moet zijn met de bonnenquota. Het is onbestaanbaar dat ze het toch weer een keer gaan proberen."

Brok schrijft volgens de krant dat hij van elke agent op straat verwacht dat hij bijdraagt aan 'de realisering van het afgesproken beleid'. Als een agent zijn quotum niet haalt, komt dit 'nadrukkelijk' aan bod bij het jaarlijkse functioneringsgesprek.

De korpsbeheerder moet eens 'flink op zijn vingers worden getikt', zegt de Algemene Nederlandse Politie Vereniging in De Telegraaf. Opstelten blijft volgens de krant van mening dat de bonnenquota moeten worden afgeschaft.

Trio arbiters KNVB krijgt contractverlenging

Ruud Bossen, Jan Wegereef en Jack van Hulten zijn ook volgend seizoen op de Nederlandse velden te bewonderen. Het trio krijgt van de KNVB een contractverlenging van een jaar.

Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond is van plan om ook het scheidsrechterkorps te verjongen. Toch moeten er volgens Van Egmond ervaren mensen in de groep blijven. "Je moet voorkomen dat je ieder jaar van te veel mensen afscheid neemt en er te veel ervaring wegvloeit", aldus Van Egmond tegen Voetbal International. "Je moet ze wel kunnen vervangen."

Planeet ontdekt die op aarde lijkt

Amerikaanse sterrenkundigen hebben in een ander planetenstelsel een kleine planeet ontdekt, die net als de aarde een rotsachtige samenstelling heeft. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maandag naar buiten gebracht.

De wetenschappers spreken van 'het eerste duidelijke bewijs van een rotsachtige planeet die rond een andere ster dan onze zon draait'.

De 'exoplaneet', Kepler-10b genaamd, is 1,4 keer zo groot als de aarde. Daarmee is het de kleinste planeet die ooit buiten ons zonnestelsel is gevonden. Leven is er echter niet mogelijk. De temperatuur moet ondraaglijk hoog zijn, omdat de planeet erg dicht bij zijn ster staat. Een jaar duurt er ongeveer 20 uur.

De planeet Kepler-10b werd gevonden met de in 2009 gelanceerde ruimtetelescoop Kepler. Die zoekt naar planeten waar net als op aarde leven mogelijk is. Daarvoor moet een planeet niet te koud en niet te warm zijn, een vaste structuur hebben en vloeibaar water bevatten.

Om zulke planeten te vinden, kijkt de Kepler naar ongeveer honderdduizend sterren in de sterrenbeelden Zwaan en Lier. Wanneer een planeet voor een ster langsgaat, kan de Kepler waarnemen dat het licht van de ster iets minder fel wordt.

Herdenking slachtoffers Tucson in de VS

Maandag werden in de Verenigde Staten in het gehele land de zes doodgeschoten mensen in Tucson, Arizona herdacht. President Barack Obama had een minuut stilte afgekondigd. Zaterdag werden in Tucson negentien mensen neergeschoten bij een aanslag op Congreslid Gabrielle Giffords. Van deze negentien slachtoffers zijn er zes overleden. Giffords ligt in het ziekenhuis en vecht daar voor haar leven.

Tijdens de minuut stilte stonden de Amerikaanse president en zijn echtgenote op het gazon van het Witte Huis met gebogen hoofd, na de minuut liepen ze terug naar binnen zonder een woord tegen de verzamelde pers te spreken. De namen van de overledenen die werden herdacht werden zondag bekendgemaakt.

Bij de aanslag kwam de federale rechter van het district Arizona John Roll om het leven, hij was 63 jaar. Gabriel Zimmermann (30) werd ook dodelijk getroffen. Hij was verantwoordelijk voor het contact tussen de gemeenschap en Giffords.

Dorwin Stoddard (76) was pastoor bij een kerk in Tucson. Hij stierf terwijl hij zijn vrouw het leven redde door bovenop haar te duiken. Zijn vrouw raakte wel gewond. Dorthy Morris (76) en Phyllis Scheck (79) werden ook vermoord.

Ook Christina Taylor Green (9) kwam bij de dodelijke schietpartij om het leven. Omdat zij geboren was op 11 september 2001 staat zij in het boek 'Faces of Hope: Born on 9/11'. Ze was bij de bijeenkomst aanwezig om haar idool Giffords te ontmoeten. Ze was net gekozen voor de leerlingenraad van haar basisschool.

Niet alleen in Amerika stond men stil bij de slachtoffers. Over de hele wereld leefden mensen met de nabestaanden mee. Zelfs buiten de wereld, in het ruimtestation ISS, werd de minuut stilte in acht genomen. Erna verklaarde de broer van de echtgenoot van Giffords vanuit het ISS dat 'hij neerkeek op een prachtige planeet die er vredig uitziet, maar dat niet is'.

Sneijder vierde in Gouden Bal-verkiezing

Wesley Sneijder is als vierde geëindigd in de verkiezing van wereldvoetballer van 2010. De Nederlandse middenvelder van Internazionale kreeg 14,48 procent van de stemmen. De Argentijn Lionel Messi won de Gouden Bal met 22,65 procent van de uitgebrachte stemmen. Andrés Iniesta uit Spanje eindigde als tweede (17,36), zijn landgenoot Xavi werd derde (16,48).

De bondscoaches en aanvoerders van alle bij de FIFA aangesloten landen konden stemmen op hun favoriete voetballer van 2010, net als een select gezelschap journalisten. Tot veler verrassing behoorde Sneijder, die zowel met Inter als met het Nederlands elftal sterk presteerde, niet tot de drie genomineerden. De international viel na de voorselectie af. Prominenten als UEFA-voorzitter Michel Platini en Real Madrid-trainer José Mourinho vonden dat onbegrijpelijk.

Sneijder wilde maandag in Zürich niet spreken van een teleurstelling. "Messi, Xavi en Iniesta zijn fantastische voetballers. Ik ben blij dat ik op deze ceremonie aanwezig mag zijn. Het is voor mij de eerste keer, maar zeker niet de laatste als ik op deze wijze doorga." De middenvelder kreeg wel een plek in het wereldelftal van het jaar.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.