Verdachte aanslag Giffords voor rechter

De 22-jarige Jared Lee Loughner verschijnt maandag voor de federale rechter wegens het neerschieten van het Amerikaanse Congreslid Gabrielle Giffords. Enkele uren voordat de hoorzitting begint, wordt door president Barack Obama om 17.00 uur Nederlandse tijd een moment stilte betracht voor de slachtoffers en hun nabestaanden.

Loughner zou op een envelop de teksten 'I planned ahead' ('ik plande vooruit'), 'my assassination' ('mijn moord') en 'Giffords' hebben geschreven voordat hij een taxi nam naar het winkelcentrum waar het congreslid haar kiezers toesprak. Bij de schietpartij kwamen zes mensen om, onder wie een rechter, een assistent van Giffords en een 9-jarig meisje. Nog eens dertien mensen raakten gewond.

De 22-jarige verdachte is aangeklaagd voor de poging tot moord op een congreslid, twee moorden op personen die in dienst zijn van de federale overheid en twee pogingen tot moord op personen die in dienst zijn van de federale overheid. De aanklachten tegen de verdachte voor het vermoorden en verwonden van de andere slachtoffers zullen voor een andere rechtbank dan de federale verschijnen.