'Gonggrijp bood miljoen voor hosting WikiLeaks'

De Nederlandse hacker en XS4ALL-medeoprichter Rop Gonggrijp bood een miljoen euro om WikiLeaks in de lucht te houden. Dat schrijft De Telegraaf maandag op basis van een Nederlandse bron die een verklaring daarover heeft afgelegd bij Amerikaanse inlichtingendiensten.

Gonggrijp zou een jaar lang met een miljoen euro langs de deuren zijn gegaan bij Nederlandse webhosters. Ook de zoon van een Turkse diplomaat zou miljoenen hebben willen betalen om de klokkenluiderssite online te houden. Of van de hulp van Gonggrijp en de Turk gebruik is gemaakt is niet bekend. De gegevens van WikiLeaks zijn inmiddels via providers in diverse landen te bekijken.

Afgelopen weekeinde werd bekend dat justitie in de Verenigde Staten bij Twitter informatie heeft opgeëist over Gonggrijp, WikiLeaks-oprichter Julian Assange en anderen. In de dagvaarding, die via Amerikaanse media bekend is gemaakt, staat onder meer dat justitie persoonsgegevens, twitterberichten en bankgegevens van hen wil.

Volgens de online editie van De Telegraaf beschouwt justitie in de VS Gonggrijp, wiens naam in de dagvaarding met een g te weinig wordt geschreven, als adjudant van Assange. Waarop dat is gebaseerd is onduidelijk. Wel is duidelijk dat Gonggrijp behoorlijk veel geld heeft verdiend aan de verkoop van XS4ALL.

Gonggrijp was in april betrokken bij de publicatie via WikiLeaks van videobeelden van een Amerikaanse luchtaanval op Bagdad. Bij de aanval kwamen burgers en twee journalisten van Reuters om het leven.