FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 9 januari 2011

Uitslagen Italië speelronde 19

Dit weekend is in Italië de negentiende speelronde van de Serie A afgewerkt. FOK!sport geeft je ook nu weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Italiaanse competitie en natuurlijk de tussenstand na negentien speelronden.

AC Milan - Udinese

Milan had een zeer lastige middag in het eigen San Siro. Udinese weerde zich kranig en kwam kort voor rust op voorsprong via Antonio Di Natale. De bezoekers leken met een voorsprong de kleedkamer in te gaan, maar Alexandre Pato schoot in de laatste minuut van de eerste helft met scherp: 1-1.

Na rust nam Udinese echter het initiatief in handen en bouwde het de voorsprong gestaag uit. Alexis Sanchez produceerde de 1-2, terwijl Di Natale met zijn tweede doelpunt Udinese in veilige haven leek te brengen. Niets bleek echter minder waar, want een eigen doelpunt van Mehdi Benatia en een treffer Pato bracht Milan in de slotfase weer op gelijke hoogte.

Dat bleek echter nog niet het slotakkoord. German Denis zorgde voor de 4-3 en de ogenschijnlijke nekslag voor Milan, dat tóch weer opkrabbelde. Een geweldig doelpunt van Zlatan Ibrahimovic was het einde van een memorabele middag.

Sampdoria - AS Roma

Sampdoria heeft goede zaken gedaan in de Serie A. AS Roma werd zondagmiddag met 2-1 verslagen, na een achterstand met rust. Roma pakte één rode kaart, terwijl bij Sampdoria in de slotfase twee spelers moesten inrukken.

Roma voerde lang de boventoon in Genua en dat kwam al snel tot uitdrukking in de score. Mirko Vucinic toonde zijn klasse door de bal de bovenhoek in te jagen: 0-1. Roma bleef beter, had weinig te vrezen voor Sampdoria, maar na rust kreeg het een fikse klap te verwerken. Doelman Julio Sergio ging in de fout en moest inrukken met een rode kaart. Samp, dat tot dat moment bar weinig had laten zien, kwam via een benutte penalty van Nicola Pozzi op gelijke hoogte. De thuisploeg ging met een man meer hartstochtelijk op zijn naar de winnende treffer en die kwam er uiteindelijk ook. Roma-verdediger Juan ging verschrikkelijk in de fout, wat tot een treffer van Stefano Guberti leidde: 2-1.

Sampdoria moest alle zeilen bijzetten na de 2-1 en had diverse zware overtredingen nodig om de drang van Roma een halt toe te roepen. Twee rode kaarten waren het gevolg, maar de zege werd niet meer weggeven. Door de driepunter sluit Sampdoria weer aan bij de subtop. Roma haakt vooralsnog af in de top van de Serie A.

Uitslagen

Datum Thuis Uit Uitslag
09/01/2011 Cesena Genoa 0-0
09/01/2011 Chievo Palermo 0-0
09/01/2011 Catania Internazionale 1-2
09/01/2011 Bari Bologna 0-2
09/01/2011 Sampdoria AS Roma 2-1
09/01/2011 AC Milan Udinese 4-4
09/01/2011 Lazio Lecce 1-2
09/01/2011 Parma Cagliari 1-2
09/01/2011 Fiorentina Brescia 3-2
09/01/2011 Napoli Juventus 1-0

Stand

Club Gespeeld Winst Verlies Gelijk Punten Goals
AC Milan 19 12 4 3 40 34 -17
Napoli 19 11 3 5 36 30 -20
Lazio 19 10 4 5 34 25 -18
AS Roma 19 9 5 5 32 27 -24
Palermo 19 9 4 6 31 32 -22
Juventus 19 8 7 4 31 33 -24
Inter 17 8 5 4 29 25 -16
Udinese 19 8 3 8 27 27 -25
Sampdoria 18 6 8 4 26 20 -17
Bologna 19 6 7 6 24 19 -24
Cagliari 19 6 5 8 23 21 -18
Fiorentina 18 6 5 7 23 20 -20
Genoa 18 6 5 7 23 13 -15
Chievo 19 5 7 7 22 19 -21
Parma 19 5 7 7 22 19 -23
Catania 19 5 6 8 21 17 -24
Cesena 18 5 4 9 19 13 -21
Lecce 19 5 3 11 18 18 -36
Brescia 19 4 3 12 15 15 -26
Bari 19 3 5 11 14 12 -28

3D-geweld in Dead or Alive: Dimensions trailer

In de trailer van Dead or Alive: Dimensions kun je veel gameplay zien en wordt deels getoond hoe de 3D-beelden van de 3DS eruit zien. In het filmpje worden namelijk wat  visuele effecten getoond. Ook kun je zien hoe je het touchscreen gebruikt om zo de combo's uit te voeren.

Dead or Alive: Dimensions wordt ontwikkeld door Team Ninja en uitgegeven door Tecmo Koei voor de 3DS. De release staat gepland op 24 maart 2011 voor Japan.

Barazite blijft bij Vitesse, Drost traint ook mee

Vitesse kan voor de tweede seizoenshelft toch weer beschikken over Arsenal-huurling Nacer Barazite. De aanvallende middenvelder stond op de nominatie om terug te keren naar Londen, na een teleurstellend verblijf in Arnhem. "Maar Arsenal liet plotseling alle voorwaarden vallen. We zijn blij verrast dat Nacer bij ons kan blijven, maar moeten de ontwikkelingen rond hem afwachten", zei Ted van Leeuwen tegen het ANP.

De technisch directeur van Vitesse verklaart dat er nog geen duidelijkheid bestaat over de toekomst van Lasse Nilsson. De Zweed wil graag terugkeren naar zijn vaderland, waar IF Elfsborg interesse heeft getoond. "Wij hebben echter nog niets van Elfsborg gehoord", verklaart Van Leeuwen.

"Als er verder niets gebeurt, sluit hij over een week gewoon weer aan bij onze A-selectie", besluit de technisch directeur van de Arnhemse club. Nilsson ontbreekt bij de selectie bij het trainingskamp in Turkije. Jeroen Drost gaat niet naar Watford. De proefperiode in Engeland ging niet door.

Lara Croft: Guardian of Light DLC op Steam

Op de consoles was de DLC van Lara Croft and the Guardian of Light DLC al beschikbaar, maar vanaf nu is het ook te downloaden op Steam. Elke uitbreiding van de game kost drie euro terwijl de volledige game vijftien euro kost. De volgende uitbreidingen zijn beschikbaar:

Legacy of Kain Character Pack - Ga alleen of met een vriend de strijd aan als Kain en Raziel uit de Legacy of Kain-serie.

All the Trappings Challenge Pack 1 - Vier nieuwe challenge maps met hordes undeads en valstrikken om je het leven zuur te maken.

Things that Go Boom Challenge Pack 2 - Vier nieuwe explosieve challenge maps met veel puzzels, valstrikken en vijanden.

Hazardous Reunion Challenge Pack 3 - Vier nieuwe challenge maps met moeilijke puzzels en een reunie met een oude bekende.

Zenimax hint naar New Vegas DLC

Zenimax, de uitgever van Fallout: New Vegas, heeft een aanvraag gedaan om de namen Honest Hearts, Lonesome Road en Old World Blues te licenseren. Het lijkt erop dat dit namen zullen zijn voor aankomende uitbreidingen van de game. 

Het eerste DLC-pakket van Fallout: New Vegas, Dead Money, kwam in december uit voor de Xbox 360 en zal ook uitkomen op de PlayStation 3 en de PC. Wanneer dit gebeurt is nog niet bekend. Microsoft heeft namelijk een tijdelijke exclusive op de DLC van New Vegas.

Diplomaten Israël breiden staking uit

Ambtenaren van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken hebben hun staking zondag uitgebreid. Diplomaten in het buitenland zijn geïnstrueerd alle contacten met hun gastlanden op te schorten en geen visumaanvragen meer in behandeling te nemen.

Bezoekers uit de Verenigde Staten, Europese Unie, Rusland en Canada kunnen nog bij aankomst in Israël een visum aanvragen, maar toeristen, studenten en buitenlandse arbeiders uit bijvoorbeeld China, India, Thailand of Afrika die vooraf een visum moeten aanvragen, zullen moeten wachten tot de staking voorbij is.

De ambtenaren van het ministerie staking om salariseisen kracht bij te zetten. De Russische president Dmitri Medvedev zegde vorige week een voor later deze maand gepland staatsbezoek aan Israël af omdat de staking de voorbereidingen bemoeilijkte.

Regenval blijft Queensland teisteren

De Australische deelstaat Queensland blijft kampen met wateroverlast. De hoofdstad Brisbane meldde zondag de eerste overstromingen.

De overstromingen kostten al aan zeker twaalf mensen het leven. Meer dan 200.000 mensen en 11.000 gebouwen zijn getroffen door de overstromingen veroorzaakt door hevige regenval. Gewassen zijn verwoest en tientallen kolenmijnen liggen stil. De schade wordt inmiddels geschat op omgerekend ruim 3,8 miljard euro. Bijna tweehonderd hoofdwegen in Queensland zijn ernstig beschadigd, meldden lokale media.

Het blijft regenen, voorspellen meteorologen. In het gebied tussen Gympie en Brisbane viel zondag in een uur tijd meer dan 50 millimeter regen.

Regenval blijft Queensland teisteren
Regenval blijft Queensland teisteren (Foto: ANP)

Verdachte aanslag Giffords aangeklaagd

Amerikaans federale aanklagers hebben zondag de 22-jarige Jared Lee Loughner aangeklaagd in verband met de aanslag op het Democratische Congreslid Gabrielle Giffords in Tucson, Arizona. Bij de aanslag in een winkelcentrum kwamen zes omstanders om het leven en raakten veertien mensen gewond, onder wie de politica, die in het hoofd werd geschoten.

Loughner wordt voorlopig verdacht van poging tot moord op het Congreslid, doodslag op twee medewerkers van de federale overheid en poging tot doodslag op twee federale ambtenaren. Zijn motief is onduidelijk, maar volgens de sheriff van Pima County is hij geestelijk labiel. Bij een huiszoeking werd een enveloppe gevonden, waarin stond dat hij de aanslag van tevoren had gepland.

Een man die in eerste instantie van betrokkenheid bij de aanslag werd verdacht gaat vrijuit. De man meldde zich nadat de politie beelden van een bewakingscamera had vrijgegeven. Hij bleek een taxichauffeur te zijn die Loughner naar het winkelcentrum had gebracht. Hij was hem achternagelopen omdat Loughner was uitgestapt zonder te betalen.

Uitslag Napoli - Juventus

Napoli is dankzij drie doelpunten van Edinson Cavani twee punten ingelopen op koploper AC Milan. De Uruguayaanse scherpschutter verzorgde de gehele Napolitaanse doelpuntenproductie tegen Juventus (3-0). Bij de Oude Dame maakte spits Luca Toni zijn debuut in de basis.

Toni, die van Genoa werd overgenomen na de zware blessure van Fabio Quagliarella, kon niet imponeren in Napels. Aan de andere kant deed Cavani dat wel. Het goudhaantje van Napoli, gehuurd van Palermo, opende na twintig minuten de score in San Paolo. De spits kopte een voorzet van Christian Maggio langs Marco Storari.

Zes minuten na de openingstreffer verdubbelde Cavani de voorsprong voor Napoli. De Uruguayaans international was alert bij een voorzet van Andrea Dossena en passeerde Storari voor de tweede keer met het hoofd. Juventus werd via met name Amauri geregeld dreigend, maar Juve kwam niet tot scoren.

Toni maakte een machteloze indruk en kon Napoli-doelman Morgan de Sanctis nooit echt aan het werk zetten. Aan de andere kant draaide onder meer oud-Ajacied Zdenek Grygera overuren in de defensie van Juventus. Na een klein uur spelen werd de laatste linie van de bezoekers opnieuw overklast door Cavani.

Dankzij het derde kopdoelpunt van de topscorer van de Serie A werd de krachtsverhouding tussen Napoli en Juventus steeds meer duidelijk. In het restant probeerde Luigi Del Neri met invaller Alessandro del Piero nog iets te forceren, maar de zege van Napoli kwam nooit in gevaar. Napoli komt door de zege op vier punten van koploper AC Milan. Juventus blijft op de zesde plaats steken achter Palermo.


Karakteristieken

Napoli

3 - 0

Juventus

 20' Cavani
 26' Cavani
 53' Cavani
 
 
 Gele kaart: Dossena, Hamšík, Maggio, (Napoli), Traoré, Pepe, (Juventus)
 
Stadion: Stadion San Paolo, Napels
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Morganti (Ita)
Bijzonderheden: -
 
Opstelling:   Opstelling:
De Sanctis
Campagnaro
Cannavaro
Grava
Maggio
Gargano
Pazienza
Dossena (Aronica/68)
Hamšík (Yebda/78)
Lavezzi
Cavani (Sosa/85)
  Storari
Grygera
Bonucci
Chiellini
Traoré (Grosso/46)
Krasic
Aquilani
Marchisio
Pepe (Motta/66)
Amauri (Del Piero/52)
Toni

Gratis kostuums en goodies bij pre-order LittleBigPlanet 2

Sony heeft bekend gemaakt dat je bij een pre-order van LittleBigPlanet 2 gelijk de kledingkast van Sackboy kunt uitbreiden. Afhankelijk van waar je de game bestelt kun je kiezen uit een kostuumsetje van Ratchet & Clank of Jak & Daxter. Daarnaast bieden een aantal winkels een gratis goodie.

Bij E-Plaza en Bart Smit zul je bij een pre-order gratis kostuums van Ratchet & Clank én een mok van LittleBigPlanet 2 krijgen. Bij Gamemania krijg je in plaats van Ratchet & Clank de kostuums van Sony's andere platformhelden Jak & Daxter, en in plaats van de mok een vijftien centimeter grote Sackboy figurine. Buitenlandse winkels geven ook bepaalde extra's bij een pre-order van de game, bij Play krijg je bijvoorbeeld ook Jak & Daxter, dus mocht je de game willen pre-orderen kijk dan goed waar je dat doet!

RatchetJak

Gadget: Jabra EXTREME for PC

Jabra EXTREME for PC is een draadloze headset die je kunt koppelen aan acht verschillende Bluetooth®-apparaten die compatibel zijn met Bluetooth® versie 1.1 of hoger en een headset-, handsfree of advanced audio distribution (A2DP)-profiel ondersteunen. Er kunnen twee apparaten gelijktijdig verbonden zijn met de headset, wat het erg handig maakt als je bijvoorbeeld zowel een privé- als een zakelijke mobiele telefoon hebt waarop je handsfree bereikbaar wilt kunnen zijn. Daarnaast kun je de headset ook middels de bijgeleverde USB-adapter aan je computer koppelen en zodoende de headset gebruiken met bijvoorbeeld Skype.

Jabra EXTREME

Massale opkomst referendum Zuid-Sudan

In Zuid-Sudan komt de bevolking zondag massaal opdagen voor het referendum over onafhankelijkheid van het noorden. De volksstemming duurt in totaal een week.

In de hoofdstad Juba stonden lange rijen voor de stembureaus. Elke keer als iemand zijn of haar stem gaat uitbrengen, klinkt er een gejuich. Ook wordt er gedanst en muziek gemaakt. Algemeen wordt aangenomen dat de Zuid-Sudanezen voor splitsing van het grootste land van Afrika kiezen. Een correspondent van de BBC in Zuid-Sudan zei niet één persoon te zijn tegengekomen die voor een verenigd Sudan stemde.

De leiders van Zuid-Sudan hadden de kiezers opgeroepen op de eerste dag al massaal hun stem uit te brengen. Een simpele meerderheid is voldoende voor de afscheiding; wel moet de opkomst 60 procent zijn om de stemming geldig te maken. In het zuiden zijn ongeveer 3,75 miljoen stemgerechtigden geregistreerd.

Massale opkomst referendum Zuid-Sudan
Massale opkomst referendum Zuid-Sudan (Foto: ANP)

3000 boerenbedrijven vrijgegeven in Duitsland

In de Duitse deelstaat Nedersaksen hebben de autoriteiten zondag de blokkade van ongeveer drieduizend boerenbedrijven opgeheven. Ze waren gesloten in verband met het dioxineschandaal.

Volgens het ministerie van Landbouw van Nedersaksen zijn nog 1470 boerenbedrijven gesloten. In samenwerking met de landbouwsector is het gelukt die bedrijven te identificeren waarvan de producten geen enkel risico voor de consumenten vormen, aldus het ministerie.

3000 boerenbedrijven vrijgegeven in Duitsland
3000 boerenbedrijven vrijgegeven in Duitsland (Foto: ANP)

Waterstand Maas valt hoger uit dan verwacht

De waterstand van de Maas valt hoger uit dan verwacht door hevige regenval in Wallonië. Rijkswaterstaat verwacht aan het begin van zondagavond een kleine piek, meldt een woordvoerster. Na middernacht wordt vervolgens een lichte daling van het waterpeil verwacht.

In de hele provincie Limburg zijn vanwege de hoge waterstand maatregelen getroffen. Zo heeft waterschap Roer en Overmaas de sluizen in de Roer gesloten en heeft Rijkswaterstaat een vaarverbod voor scheepvaartverkeer tussen Buggenum en Sambeek ingesteld. Ook zijn de toegangswegen naar de dorpen Itteren en Borgharen afgesloten.

Het waterschap heeft in Itteren uit voorzorg langs de Maas een demontabele kadewand opgebouwd. De wand is 200 meter lang.

Om zogenoemd 'hoogwatertoerisme' te voorkomen geldt sinds zaterdagochtend een noodverordening. Mensen die niet in het gebied hoeven te zijn worden weggestuurd.

Rijkswaterstaat verwacht dat de provincie nog zeker tot vrijdag met hoogwater kampt.

Tilburgse PvdA-wethouder wil schaduwkabinet

De Tilburgse wethouder Jan Hamming (PvdA) wil een schaduwkabinet tegenover het kabinet-Rutte. Dat zei hij in zijn nieuwjaarstoespraak. Hij verwees daarbij naar het schaduwkabinet van PvdA, D66 en PPR, zoals dat er begin jaren zeventig was onder leiding van toenmalig PvdA-voorman Joop den Uyl.

Hamming pleit voor een schaduwkabinet 'met verschillende partijen die ons vinden op de inhoud en op de betekenis voor mensen'. De schaduwcoalitie zou wat Hamming betreft moeten bestaan uit een nieuwe generatie bestuurders die weet hoe de maatschappij werkt.

Het schaduwkabinet zou volgens Hamming met een tegenprogramma moeten komen waarin betere voorstellen staan dan in die van het huidige kabinet. "Een programma dat ook harde keuzes durft te maken, maar dan wel eerlijker."


Tilburgse PvdA-wethouder wil schaduwkabinet (Foto: Novum)

Opstelten en Schippers bezoeken Moerdijk

Minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie en minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brengen maandag een bezoek aan het gebied rondom het afgebrande chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. Dat staat in een brief die de bewoners van het Brabantse dorp zondag hebben gehad.

"De ministers willen zich persoonlijk op de hoogte stellen van de situatie ter plaatse", schrijft burgemeester Wim Denie in de brief die de bewoners ontvingen om op de hoogte te blijven van de nasleep van de brand.

Denie drukt Moerdijkers verder op het hart dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over kraanwater. "Het drinkwater in Moerdijk komt uit het grondwater op 200 meter diepte. Dit kan niet verontreinigd zijn door de brand."

De burgemeester wijst de inwoners van zijn gemeente bovendien op de lijst met gevaarlijke stoffen die op het moment van de brand in het pand aanwezig waren. Die is zondag openbaar gemaakt en staat op de website van de gemeente.


Opstelten en Schippers bezoeken Moerdijk (Foto: Novum)

Trulli: "Nieuwe regels, minder show"

Jarno Trulli vindt de reglementswijzigingen voor het Formule 1-seizoen 2011 maar niks. De Pirelli-banden, de nieuwe beweegbare achtervleugel en de herintroductie van het Kinetic Energy Recovery System zorgen er volgens de Italiaanse Team Lotus-rijder tezamen voor dat de show minder zal gaan worden.

"Er zijn té veel nieuwe dingen. Van de aerodynamica en de banden tot het KERS-systeem. Iedereen praat erover om kosten te besparen, maar elk jaar veranderen daardoor de reglementen. De mensen snappen dat niet en de show wordt daardoor niet beter," zei Trulli die twee Lotus-teams in de Formule 1 maar niets vindt. "Welk team is nou het juiste? Het is pijnlijk en niet leuk dat het zo gaat."

Massale vechtpartij in Almere

De politie heeft zondagmiddag in Almere negen jongens aangehouden na vernielingen en een massale vechtpartij aan de Chagallweg. Dat maakte de politie zondag bekend.

Rond 16.00 uur gooide een groep jongeren een ruit van een woning aan de Chagallweg in. De politie hield hiervoor vijf jongens aan.

Niet veel later moesten de agenten weer terug naar de omgeving Chagallweg omdat op de Juan Grisstraat een massale vechtpartij was ontstaan, waarbij ongeveer vijftig jongens en een paar meisjes betrokken waren. Volgens de politie was de sfeer zeer grimmig.

Agenten probeerden de vechtersbazen uit elkaar te halen, maar een aantal jongeren belemmerde hen daarbij. De agenten, die inmiddels versterking hadden gekregen, moesten de wapenstok gebruiken om de jongeren op afstand te houden.

Uiteindelijk lukte het de politie om de groep uit elkaar te drijven. Nog eens vier jongens werden aangehouden. Twee vanwege het belemmeren van agenten en twee voor de vernieling van de ruit aan de Chagallweg.

De negen verdachten zijn tussen de 13 en 24 jaar en zitten nog vast. Een van de minderjarige verdachten had een boksbeugel op zak. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. De aanleiding van de vechtpartij is nog niet bekend.

Uitslag Real Madrid - Villarreal

Real Madrid heeft vanavond ook zijn negende competitiewedstrijd in het eigen Bernabéu winnend afgesloten. De Madrilenen versloegen Villarreal door een grootse Cristiano Ronaldo met 4-2. De Portugees scoorde drie keer en voerde daarmee zijn seizoenstotaal op naar 22. Real nadert rivaal FC Barcelona door de zege tot op twee punten.

De supporters in het Bernabéu kregen een waar spektakelstuk te zien. Ook Villarreal liet in de eerste helft prima voetbal zien en nam via Ruben Cani en Marco Ruben zelfs tot tweemaal toe de leiding. Ronaldo maakte echter tweemaal de gelijkmaker, waardoor het bij de pauze 2-2 stond.

In de tweede helft was het louter Real wat de klok sloeg. Het elftal van José Mourinho kreeg via de ongelukkig spelende Karim Benzema drie goede kansen, maar de Fransman toonde andermaal aan over weinig vertrouwen te beschikken. Een gebrek aan zelfvertrouwen heeft Ronaldo duidelijk niet. Bij zijn eerste kans in de tweede helft schoot de Portugees uit de draai raak.

In de slotfase liep Real nog uit naar 4-2. De ingevallen Kaká was zichtbaar blij met zijn eerste treffer voor de Koninklijke na langdurig blessureleed. Door de nederlaag verliest Villarreal definitief de aansluiting met het onaantastbare duo Barcelona en Real Madrid. De achterstand van de Submarino amarillo op koploper Barça bedraagt dertien punten.

Karakteristieken

Real Madrid

4 - 2

Villarreal

 9' Ronaldo
 45+1' Ronaldo
 79' Ronaldo
 82' Kaká
   7' Cani
 18' Rubén
 
 Gele kaart: Benzema, Alonso, Di Maria, (Real Madrid), Cazorla, Soriano, (Villarreal)
 
Stadion: Bernabéu, Madrid
Toeschouwers: 68.000
Arbiter: Fernández Borbalán (Spa)
Bijzonderheden: -
 
Opstelling:   Opstelling:
Casillas
Marcelo
Albiol (Kaká/70)
Carvalho
S. Ramos
L. Diarra (Khedira/46)
Alonso
Ronaldo
Özil
Di Maria
Benzema (Gago/81)
  Lopez
Capdevilla
Catala
Rodriguez
Angel (Gaspar/63)
Cani (Oriol/73)
Valero
Bruno
Cazorla
Rossi
Rubén (Musacchio/65)

 

Bos/Schep nieuwe leiders Zesdaagse Rotterdam

Danny Stam en Leon van Bon zijn de leiding kwijtgeraakt van de Zesdaagse van Rotterdam. De Nederlanders verloren op de vierde dag de koppositie aan landgenoten Peter Schep en Theo Bos, die de meeste punten hebben (206) en daarnaast ook nog eens een ronde voorsprong hebben veroverd.

Stam/Van Bon hebben 177 punten en blijven daarmee Pim Ligthart voor, die met zijn Duitse teamgenoot Robert Bartko 138 punten hebben veroverd. Op de vierde plek staat de veelbesproken Iljo Keisse, die samen met Kenny De Ketele 197 punten heeft behaald, maar op twee ronden achterstand staan op Schep en Bos.

[BDO] Adams wint finale van Winstanley

Martin Adams heeft zijn WK-titel met succes verdedigd. In de matige, maar zeer spannende finale van het BDO WK versloeg hij zijn landgenoot Dean Winstanley met 7-5.

Adams begon voortvarend aan de wedstrijd, in zijn eerste set produceerde hij een 161-finish, en de als eerste geplaatste Engelsman liep rap uit naar een 2-0 voorsprong in sets. Winstanley begon vanaf dat moment echter beter te gooien en pakte daardoor de derde set. Adams was van slag, miste dubbel op dubbel en zag zijn voorsprong veranderen in een 4-3 achterstand.

De wedstrijd ging vervolgens lange tijd gelijk op. Bij een stand van 5-5 wist Adams zijn als derde geplaatste landgenoot echter te breken. Door deze break wist Wolfie met 6-5 voor te komen. In de twaalfde set liep Adams rap uit naar een voorpsrong van 2-0 in legs en in de derde leg van de partij had hij de finale bijna beslist met een 161-finish. Een beurt later wist hij met een finish op dubbel-acht alsnog de finale naar zich toe te trekken en zich daardoor opnieuw tot wereldkampioen van de BDO te kronen.


Martin Adams wint wederom Lakeside

HRT geen lid meer van de FOTA

Naar nu blijkt is Hispania Racing geen lid meer van de Formula One Teams' Association. Een woordvoerster van de Spaanse renstal bevestigde het nieuws in de F1 Times.

"Ik kan bevestigen dat wij in december de FOTA hebben verlaten. Hispania Racing wenst de FOTA alle goeds voor de toekomst. Het heeft voor een klein team echter geen zin om lid te zijn vanwege de politiek die er in deze sport speelt," meldde de woordvoerster.

Onduidelijk is of het echt politieke redenen zijn dat HRT uit de FOTA is gestapt. Enkele geruchten melden dat de Spaanse renstal de contributie van 100.000 euro per jaar niet meer op wilde hoesten. HRT heeft nu bij de vergaderingen van de Formule 1-teams geen stemrecht meer en het logo van het team is inmiddels verwijderd van de website van de FOTA.

[EK] Wüst kreeg verkeerde medaille uitgereikt

Ireen Wüst won vandaag bij het Europees kampioenschap allround schaatsen in Collalbo zilver achter de Tsjechische Martina Sábliková. Toen Wüst in het hotel haar medaille nogmaals bekeek zag ze dat ze de medaille van Jan Blokhuijsen had.

Wüst had van de organisatie per ongeluk de medaille van de mannen omgehangen gekregen. Het was niet het enige wat voor de organisatie, die onder leiding stond van de internationale schaatsbond ISU, vandaag fout ging. In de slotrit van de vijf kilometer tussen Wüst en Sábliková werd een ronde te vroeg de bel geluid, waardoor beide rijdsters aan het twijfelen werden gebracht.

Wüst reageerde via haar Twitter: "Is de ISU een beetje aan het slapen? Net als 'n rondje te vroeg bellen." De schade viel gelukkig mee. beide schaatsters gingen op aanwijzingen van toeschouwers gewoon een ronde door. De medaille kan Wüst gewoon met teamgenoot Blokhuijsen ruilen.

Boom: "Ben stuk verder dan vorig jaar"

Lars Boom werd vanmiddag voor de vijfde keer op een rij Nederlands kampioen veldrijden. Hij sloot daarmee een periode van acht veldritten af en gaat zich nu weer richten op het wegseizoen. De Rabobank-renner is tevreden over zijn resultaten in de afgelopen weken.

"Een titel winnen blijft altijd leuk," zei Boom na afloop tegen het ANP. "Volgens mij ben ik ook de eerste renner die de vijfde op rij pakt, dus dat maakt het wel mooi. Ik ben heel tevreden over hoe het deze weken is gegaan. Ik wil volgend seizoen zeker weer een paar crossen rijden. Ik denk dat ik een stuk verder ben dan vorig jaar rond deze tijd. Ik voel me fitter en heb een betere conditie. Ik heb er vertrouwen in dat het op de weg een mooi seizoen gaat worden."

"Vorig jaar kostte het mij moeite om me tijdens een trainingskamp in Spanje op te laden voor een training van vijf uur. Daardoor heb ik er voor mijn gevoel in het begin van het seizoen toch een beetje achteraan gehobbeld. Nu heb ik de afgelopen weken genoten in de sneeuw. Ik zat met plezier op de fiets en was veel scherper. Natuurlijk moet deze aanpak zich met resultaten op de weg nog bewijzen, maar wat mij betreft ga ik het volgend jaar weer zo doen."

 

© Marco van den Hout

Lijst gevaarlijke stoffen Moerdijk openbaar

De lijst met gevaarlijke stoffen die aanwezig waren toen loodsen van het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk in vlammen opgingen is openbaar gemaakt. Het Openbaar Ministerie (OM) had de lijst in beslag genomen voor onderzoek naar de oorzaak van de grote brand.

De voorzitter van het Regionaal Beleidsteam heeft besloten de lijst openbaar te maken voor pers en publiek. De lijst is te downloaden op de site van crisis.nl en bestaat uit vijftig pagina's. In de rook zouden geen schadelijke hoeveelheden gevaarlijke stoffen zitten. De uitslag van het onderzoek naar de roet die is vrijgekomen wordt maandag verwacht.

Daarnaast wordt onderzocht wat er in de grond terecht is gekomen aan stoffen. Het schoonmaken van de grond zou naar verluidt één tot twee jaar kunnen duren. Eerder werd bekend dat in oppervlaktewater kankerverwekkende stoffen zijn aangetroffen.

FA start onderzoek naar twitterende Babel

De Engelse voetbalbond FA is een onderzoek gestart naar Ryan Babel naar aanleiding van zijn uitspattingen op Twitter. De aanvaller van Liverpool plaatste vanmiddag een gephotoshopte afbeelding van de Engelse scheidsrechter Howard Webb in een Manchester United-shirt en schreef daarbij: "en ze noemen hem een van de beste scheidsrechters. Dat is een grap'.

De FA zei "zeker naar de zaak te gaan kijken". Webb speelde vanmiddag een dubieuze rol in het bekertreffen tussen Manchester United en Liverpool. De arbiter gaf United een penalty, waaruit Ryan Giggs de enige treffer van de wedstrijd scoorde, en stuurde Liverpool-middenvelder Steven Gerrard met een directe rode kaart van het veld.


FA start onderzoek naar twitterende Babel (Foto: Novum)

Haase verliest dubbelspelfinale Chennai

Robin Haase heeft samen met zijn dubbelspelpartner David Martin de finale van het ATP-tennistoernooi van Chennai niet weten te winnen. Het duo verloor nipt in drie sets van het Indische koppel Mahesh Bhupati en Leander Paes; 6-2, 6-7 en 10-7.

Het Indische duo, dat als favoriet aan de partij begon, kende een moeilijke partij tegen het Nederlands-Amerikaanse koppel. De beslissing van de finale viel pas in de supertiebreak.

In het enkelspeltoernooi verloor Haase eerder al in de kwartfinale van de Zwitser Stanislas Wawrinka.

Iraans passagiersvliegtuig verongelukt

In het noordwesten van Iran is zondag een vliegtuig van IranAir met 105 passagiers en bemanningsleden verongelukt, melden Iraanse media. 50 inzittenden hebben het ongeluk met de Fokker-100 overleefd, zegt het semi-officiële persbureau Fars.

In Iran doen zich dikwijls vliegtuigongelukken voor. Iraanse vliegtuigen zijn vaak verouderd en slecht onderhouden.

In augustus schoot een Fokker-100 van IranAir bij de landing op de luchthaven van Tabriz van de landingsbaan, waarbij twee passagiers gewond raakten.

Immers langer bij ADO Den Haag

Lex Immers speelt ook de komende jaren in het shirt van ADO Den Haag. De 24-jarige spits heeft zijn verbintenis met twee jaar verlengd, waardoor hij nu tot de zomer van 2014 bij de Residentieclub onder contract staat. "Mijn hart ligt bij ADO en sportief ziet het er rooskleurig uit voor de toekomst, dus was het voor mij een uitgemaakte zaak om bij te tekenen", zegt Immers op de clubsite.

Immers is dit seizoen onder trainer John van den Brom een vaste waarde. Hij begon alle negentien competitiewedstrijden in de basis en scoorde daarin viermaal. De aanvaller, die bezig is aan zijn vierde seizoen, kwam in totaal tot 103 optredens bij de club uit zijn geboorteplaats.

[FA] Leicester houdt Manchester City op gelijkspel

Manchester City heeft zich zondag geblameerd in de derde ronde van de FA Cup. Het elftal van Roberto Mancini kwam bij Leicester City, de nummer twaalf van het Championship, niet verder dan 2-2. De ploegen moeten nu op 19 januari in Manchester op herhaling.

Leicester, waar Sven-Göran Eriksson trainer is, begon overweldigend aan de wedstrijd en nam binnen een minuut de leiding via Souleyman Bamba. Halverwege de eerste helft bracht James Milner de stand weer in evenwicht op aangeven van Carlos Tévez. Vlak voor rust leidde die combinatie ook tot de voorsprong voor City.

Nu was Milner de aangever en vond Tévez het net. In de tweede helft nam Leicester het heft in handen en kreeg het na 64 minuten loon naar werken. City-doelman Joe Hart ging gruwelijk in de fout en verschafte Andy King een niet te missen kans.

 

Kind (14) vast voor gewapende overval

De politie heeft vrijdagavond een 14-jarige jongen uit Roosendaal aangehouden voor een gewapende overval op een horecazaak in zijn woonplaats. Dat maakte de politie zondag bekend.

De jonge overvaller kwam de zaak aan de Jan Vermeerlaan rond 15.45 uur binnen. Hij bedreigde het personeel met een wapen en eiste geld. Hij vluchtte vervolgens te voet.

Een wijkagent herkende de jongen aan de hand van het signalement dat het personeel van de horecazaak had gegeven. De Roosendaler werd een paar uur na de overval thuis aangehouden. Hij bekende direct. De jongen zit nog vast.

Vooruitgang conditie Congreslid Giffords

Gabrielle Giffords, Congreslid voor de Democraten, boekt vooruitgang nadat zij zaterdag bij een aanslag op haar leven ernstig gewond is geraakt. Ze is in een kunstmatige coma gebracht, maar testen wijzen uit dat ze adequaat reageert op simpele opdrachten.

Hoofd Neurologie van het ziekenhuis waar Giffords met spoed geopereerd werd Michael LeMole Jr. is 'voorzichtig optimistisch' over de toestand van het Congreslid. Om zwelling in haar brein tegen te gaan is ze in een kunstmatige coma gebracht, ook is de helft van haar schedel gelicht om druk in de hersenen tegen te gaan.

Eens in de zo veel tijd wordt ze uit de coma gehaald om de hersenfunctie te testen en ze reageert op commando's om met haar handen te bewegen. Dit is erg positief nieuws, omdat de kogel de linkerhersenhelft heeft beschadigd en daar zitten de functies van spraak en het reageren op simpele commando's. Of Giffords kan spreken kan nog niet onderzocht worden, omdat ze aan de beademing ligt.

Artsen in het ziekenhuis kunnen nog niet voorspellen hoe lang de periode van herstel gaat duren. Dit lijkt ook wat voorbarig omdat Giffords nog niet uit de gevarenzone is. Desondanks zijn de artsen blij en hebben ze goede hoop.

Zaterdag werden Giffords en negentien anderen neergeschoten door een 22-jarige man in Tucson Arizona. Zes mensen onder wie de federale rechter John Roll en een 9-jarig meisje verloren het leven bij de schietpartij. De politie zoekt nog steeds naar een tweede verdachte. Inmiddels is duidelijk geworden dat het vuurwapen legaal is aangeschaft door de schutter.

Ethiopiër Abshero wint in Egmond

De Ethiopische hardlopers Ayele Abshero en Abebech Afework hebben de 39e editie van de halve marathon van Egmond gewonnen. Ebshero zegevierde na ruim 21 kilometer in 1 uur, 2 minuten en 23 seconden. Hij troefde de Keniaan Wilfred Kirwa en de Ethiopiër Abebe Dinkesa af.

De beste Nederlander was Koen Raymaekers op de achtste plaats. Hij kwam tot een tijd van 1.04,25 uur. Khalid Choukoud en Patrick Stitzinger volgden op de plaatsen negen en tien.

Bij de vrouwen won Afework in 1.12.53. Hilda Kibet was met de vijfde plaats de beste Nederlandse in 1.14.24. Heleen Plaatzer en Andrea Deelstra werden zevende en achtste. De rentree van Lornah Kiplagat verliep teleurstellend. Ze moest na ongeveer dertien kilometer opgeven. Kiplagat liep vorig jaar een blessure op in de Dam tot Damloop.

Links winnares Abebech Afework ©Peter Bijkerk

[FA] Chelsea weet weer wat winnen is

Chelsea heeft voorlopig alle criticasters de mond gesnoerd. Ipswich Town werd in de derde ronde van de FA Cup vernederd: 7-0.

Lang leek een klinkende zege er helemaal niet in te zitten. Chelsea, met Patrick van Aanholt in de basis, acteerde zoals de voorbije weken stroperig en wist het Ipswich in de beginfase niet lastig te maken. Na 34 minuten brandde het duel echter los.

Salomon Kalou gaf het laatste tikje aan een zeker lijkend doelpunt van Nicolas Anelka, waarna Daniel Sturridge de score een minuut later verdubbelde: 2-0. De jongeling speelde een puike wedstrijd en zag Carlos Edwards kort voor rust zijn eigen doelman verschalken.

The Blues zaten derhalve op rozen in eigen huis en dat deed de ploeg van Carlo Ancelotti goed. Anelka en Sturridge zorgden kort na de thee voor de 4-0 en 5-0. Ipswich liet alle hoop op een goed resultaat varen en Chelsea ging verder met scoren. Binnen een tijdsbestek van twee minuten scoorde Frank Lampard twee keer en droeg ook hij zijn steentje bij aan de eclatante zege: 7-0.

[EK] Wüst vindt Sábliková klasse apart

Ireen Wüst behaalde voor de tweede keer op rij zilver bij het Europees kampioenschap allround. En net als vorig jaar, in Hamar, was dat voor de Nederlandse schaatsster het hoogst haalbare. "Sábliková is een groot kampioene. Ze maakt het gewoon waar en is een klasse apart", zei Wüst over winnares Martina Sábliková.

De Brabantse was over haar eigen optreden niet tevreden. "Het was 'm gewoon niet dit weekeinde. Laten we maar zeggen dat Collalbo niet echt mijn ding is." Vier jaar geleden leek Wüst in het Italiaanse bergdorp op weg naar de Europese titel, maar gaf ze op de slotafstand 14 seconden voorsprong uit handen. "Dit moet ik slikken en dan weer doorgaan. Ik wil straks de beste worden bij het WK allround", keek Wüst alvast vooruit.

Bijna kreeg het toernooi nog een merkwaardig einde. De bel, het signaal bij het ingaan van de laatste ronde, klonk te vroeg. Sábliková en Wüst vergisten zich niet en voorkwamen zo een pijnlijk slot.

Wüst vindt Sablikova klasse apart
Wüst vindt Sablikova klasse apart (Foto: ANP)

Kerstprijsvraag: Veiling gaat van start!

Na negen dagen vol vragen beantwoorden en het bij elkaar rapen van punten hier en daar is het nu eindelijk zover. De grote veiling gaat van start en dit jaar hebben we 250+ prijzen om weg te geven waaronder een heuse Nintendo 3DS maar dat is natuurlijk niet het enige.

Elke dag, zeven dagen lang zullen er items vrij komen om op te bieden. Een veiling begint altijd om 00:00 en elke veiling zal acht dagen duren (behalve de 3DS, die loopt langer) en zal sluiten om 12:00, 18:00 of 23:59:59. De eerste veiling die dus morgen van start gaat zal 10-01-2011 om 00:00 starten en zal dan op 18-01-2011 sluiten op één van de drie tijden.

Natuurlijk wensen wij van FOK!games iedereen veel succes met bieden op items en hopelijk zal iedereen prijs hebben. Mocht je vragen, opmerkingen of problemen hebben met de veiling dan kan je hier terecht.

Nogmaals, SUCCES!

Verkeerde foto prostituee kost krant 20.000 euro

Een Oostenrijkse krant moet diep in de buidel tasten na een niet zo tactische blunder. Na de moord op een jonge prostituee verwarden zij het slachtoffer met een levende studente en drukten de foto in de krant af. De bewuste krant moet nu twintigduizend euro schadevergoeding betalen aan de nog levende Slowaakse studente.

Na de moord op een 23-jarige prostituee googlede de krant Österreich op haar naam en kwam zo op de Facebook-pagina van het vermeende slachtoffer terecht. Zonder te verifiëren of zij de juiste persoon te pakken hadden, jatten ze een foto van haar profiel en zetten het in de krant. De Facebook-pagina blijkt echter van een jonge studente uit Bratislava te zijn die toevallig dezelfde naam heeft.

De studente was een week op vakantie en liet haar familie en vrienden die de krant onder ogen kregen, verontrust achter. "Toen ik terug was van vakantie, kreeg ik veel telefoontjes om te controleren of ik nog in leven was", vertelt de studente. "Ik was geschokt toen ik hoorde wat zij hadden gelezen. Ik raakte depressief en moest me onder dokterbehandeling stellen."

"Een van de professoren op mijn college vertelde me dat dit zelfs gevolgen kan hebben voor mijn verdere loopbaan." Het steekt haar dat ze niet vantevoren is gebeld over de juistheid van de foto. "Ze namen simpelweg aan dat ik een hoertje was."

Suárez, Kramer en Skobrev

Mocht ik in zijn schoenen staan, er zou toch iets bij me knagen na zo'n verklaring. In het geval van Suárez is het misschien goed om aan te stippen dat ik knagen, geestelijk bedoel, niet in de hals van een tegenstander. 
Over anderhalve week begint de voetbalcompetitie weer. En een paar weken later mag Suárez ook zijn opwachting weer maken. Ik ben benieuwd naar zijn vorm, ik hoop dat hij ons weer mooie acties laat zien. En dat hij na dit seizoen, als Ajax net geen kampioen is geworden, naar een mooi clubje gaat in een warm land

ADO hoopt op Nijland, Bokila en Boymans

ADO Den Haag geeft de hoop op Stef Nijland niet op. De Hagenaars willen de jongeling nog altijd huren van PSV. Dat liet John van den Brom vandaag weten aan Omroep West. Ook Ruud Boymans en Jeremy Bokila staan op de lijst van de trainer. "Boymans is interessant voor langer termijn, dus voor komend seizoen", zegt Van den Brom. "Ik denk dat VVV hem in de huidige situatie ook niet laat gaan."

Voor Nijland en Bokila liggen de zaken anders. "Zij zijn interessant voor de korte termijn. In beide gevallen willen wij de spelers huren. Het is afwachten hoe de clubs daarop reageren." Nijland staat momenteel bij PSV onder contract. Bokila bij het Belgische Zulte Waregem.

ADO bereikte eerder deze maand een overeenkomst met aanvaller Jordy Brouwer en verdediger Chiro N'Toko. Laatstgenoemde komt over van AGOVV, waar de Eredivisionist eerder al succesvol zaken mee deed. Ramon Leeuwin, momenteel basisspeler kwam in de zomer over van de club uit Apeldoorn.

Man zwaargewond door gasexplosie woning

Een bewoner van een woning in de Meidoornstraat in Waddinxveen is zondagmiddag zwaargewond geraakt door een gasexplosie in het pand. De hoekwoning raakte zwaar beschadigd.

Het slachtoffer is met ernstige brandwonden opgenomen in het brandwondencentrum Rotterdam. Dat maakte de brandweer zondag bekend. Over de identiteit van de gewonde man is niet meer bekend dan dat hij bewoner is van het verwoeste huis. Zijn partner was op het moment van de explosie niet thuis.

Na de gasexplosie brak direct brand uit. De brandweer wist het huis van de buren te redden. Na ruim een uur kon het sein brand meester worden gegeven.

Henk Krol lijsttrekker 50Plus in Noord-Brabant

Hoofdredacteur van de Gay Krant Henk Krol wordt lijsttrekker van de partij 50Plus in Noord-Brabant. Als de partij bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer zetels binnensleept, maakt hij goede kans in de Kamer te komen, zegt partijvoorzitter Jan Nagel zondag.

Eerder deze week liet Krol al weten dat hij zich voor de partij beschikbaar stelt. Toen zei hij nog te verwachten op een 'zeer bescheiden plek' terecht te komen. "We hebben afgesproken niet te veel over de lijst los te laten. Er staan nog meer verrassingen op", verklaart Nagel.

In het televisieprogramma Buitenhof lichtte Krol zondag al een tipje van de sluier op over de standpunten van de partij. Het geld dat naar de JSF gaat kan volgens hem beter worden gebruikt voor de zorg. Verder zou het geldverspilling zijn om een commissaris voor de koningin aan te stellen. Vaak zou het gaan om politici die als dank voor hun inzet een baantje krijgen aangeboden.

Of de partij het huidige kabinet steunt wilde hij niet zeggen. Wel liet hij weten dat het huidige kabinet 'zeer kritisch' wordt gevolgd. "Wat mij betreft komen er snel verkiezingen voor de Tweede Kamer".

Krol is eerder door de VVD en Pim Fortuyn benaderd om de politiek in te gaan, maar ging hier niet op in. De hoofdredacteur werkte in de jaren zeventig en tachtig als medewerker van de VVD-fractie in de Tweede Kamer, maar stemde de laatste jaren D66. De kandidatenlijst van 50Plus wordt maandag gepresenteerd.

Hangende puber blijkt morbide grap

De politie van het Duitse Gronau, even over de grens bij Enschede, is naarstig op zoek naar een paar zieke grappenmakers. Zij hebben een levensgrote pop van een puberjongen in een boom gehangen en het laten lijken of deze zelfmoord had gepleegd.

De telefoon bij de Duitse hulpdiensten stond onlangs roodgloeiend. Omwonenden hadden een 'levensgroot' figuur gezien waarvan zij vermoedden dat deze zich had opgehangen. Eenmaal ter plaatse bleek het hier dus om een pop te gaan.

"Toen we ter plaatse waren, dachten we echt met een lijk te maken te hebben", zo laat die Polizei weten. "Eenmaal dichterbij gekomen zagen we dat het een zieke grap was."

Voor een foto van de 'hangende tiener', check het bronartikel 

Vrouwen in de rij voor seks met seksgod

Een 28-jarige man uit Singapore is enorm populair bij de vrouwtjes. Zijn populariteit is zelfs zo groot dat Maleisische vrouwen in de rij staan voor een wippie met de casanova.

Gary Ng, die twee jaar geleden na een seksschandaal de bijnaam Edison Chen kreeg, heeft zijn status te danken aan een weblog die hij bijhoudt. Hierop plaatst hij opnames waarin hij seks heeft met zijn vele veroveringen. De dames willen nu massaal met hem het bed induiken om te ervaren of het allemaal grootspraak is of dat Gary echt zo goed is in bed.

Gary raakte twee jaar geleden in opspraak nadat zijn 27-jarige vriendin een aanklacht tegen hem indiende. Na zijn arrestatie onthulde de advocaat van de vrouw dat de jongeman een ware schuinsmarcheerder was. Desondanks blijken de vrouwen nog steeds voor hem in de rij staan.

[Upd] Vier gewonden bij steekpartij Aalten

Bij een steekpartij in het Gelderse dorp Aalten zijn zaterdagnacht vier gewonden gevallen. Niemand verkeert in levensgevaar, meldt de politie.

De slachtoffers werden rond 01.15 uur neergestoken op de Halteweg. Ze zijn overgebracht naar een ziekenhuis. De politie heeft een verdachte aangehouden.

Update 17.04 uur
De vier gewonden, tussen de 15 en 18 jaar, zijn alle vier door dezelfde 15-jarige jongen uit Oost-Gelre neergestoken. Drie mochten na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis. De vierde gewonde is in het ziekenhuis opgenomen.

Beveiligers van jongerencentrum i'Varca hebben de 15-jarige aangesproken en met een 'krachtdadig optreden' overgedragen aan de politie. De aanleiding voor de steekpartij is nog niet duidelijk, de politie doet sporenonderzoek en is op zoek naar getuigen.

Meisje zomaar in gezicht gestoken

Een 14-jarige fietsster is zaterdagavond in Wateringen met een scherp voorwerp in haar gezicht gestoken. Het meisje raakte hierdoor zwaargewond. Het slachtoffer werd zonder enige aanleiding belaagd door een fietser die haar op het fietspad passeerde. Dat maakte de politie zondag bekend.

Het incident gebeurde rond 18.20 uur op de Heulweg langs het Hofpark in Wateringen. Een fietsende tegenligger stak haar bij het passeren in het gezicht. Het meisje viel en bemerkte een bloedende snijwond in haar wang. De man fietste volgens de politie 'onverstoorbaar' verder. Of de politie al een verdachte op het oog heeft of een arrestatie heeft verricht is niet bekendgemaakt.

[FA] Uitslag Manchester United - Liverpool

Manchester United heeft in de derde ronde van FA Cup Liverpool uitgeschakeld. Op Old Trafford won de ploeg van manager Sir Alex Ferguson met 1-0. Ryan Giggs zorgde er al in de 2e minuut uit een penalty voor dat Kenny Dalglish een valse start maakte als trainer van Liverpool.

Liverpool eindigde de wedstrijd met tien man nadat aanvoerder Steven Gerrard in de 32e minuut na een tackle op Garrick met rood van het veld werd gestuurd.

Tottenham Hotspur bereikte eenvoudig de volgende ronde tegen Charlton Athletic, dat op het derde Engelse niveau uitkomt. Zonder Rafael van der Vaart, die rust kreeg, wonnen de Spurs met 3-0 door doelpunten van Andros Townsend en tweemaal Jermain Defoe.

Man uit Den Haag doodgereden in Achterveld

Een 22-jarige man uit Den Haag is in de nacht van zaterdag op zondag om het leven gekomen door een aanrijding in het Utrechtse Achterveld. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.

De man liep rond 00.40 uur op de Asschatterweg toen hij frontaal werd aangereden door een 22-jarige automobilist uit Nieuwegein. Toen de politie het slachtoffer aantrof, was hij zwaargewond. Hij overleed enkele uren later in een ziekenhuis.

De automobilist bleek geen rijbewijs te hebben en had bovendien gedronken. Hij zit nog vast.

[EK] Sábliková pakt Europese titel

Martina Sábliková heeft met succes voor de derde maal in haar loopbaan dede Europese titel allround gepakt. De Tsjechische won met overmacht de afsluitende 5.000 meter.

Na drie van de zes ritten was het de Noorse Mari Hemmer die met 7.26,62 de snelste tijd op de klokken reed. Jorien Voorhuis moest het in de vierde rit opnemen tegen de Russin Jekaterina Lobysheva. De Russin kon Voorhuis lang bijhouden maar moest haar uiteindelijk toch laten gaan. Drie ronden voor het einde versnelde Voorhuis wat, al was ze wel nog langzamer dan Hemmer. Voorhuis kwam uiteindelijk in 7.28,49 over de finish, de derde tijd.

Marrit Leenstra en Diane Valkenburg troffen elkaar in de vijfde rit. Leenstra nam het initatief maar moest deze even later laten aan Valkenburg. Valkenburg bleef onder de tijd van Hemmer en kwam in 7.24,69 over de meet. Leenstra klokte 7.28,06.

De laatste rit ging tussen Martina Sábliková en Ireen Wüst. Wüst opende sterk en nam duidelijk de regie in handen. De Tsjechische kon niets anders dan volgen. Sábliková probeerde vervolgens wel bij de Nederlandse weg te rijden, maar die pareerde een eerste aanval. Bij de tweede aanval moest Wüst wel capituleren. Beide schaatssters waren overigens de snelsten van het hele veld. Sábliková kwam in 7.07,78 over de meet, Wüst kwam tot 7.18,70.

Uitslag 5.000 meter vrouwen

# Naam Nat Tijd
1 Martina Sábliková TSJ 7.07,78
2 Ireen Wüst NED 7.18,70
3 Diane Valkenburg NED 7.24,69
4 Mari Hemmer NOO 7.26,62
5 Anna Rokita OOS 7.27,40
6 Marrit Leenstra NED 7.28,06
7 Jorien Voorhuis NED 7.28,48

Eindklassement

# Naam Nat Punten
1 Martina Sábliková TSJ 165.104
2 Ireen Wüst NED 166.463
3 Marrit Leenstra NED 168.045
4 Diane valkenburg NED 169.266
5 Jorien Voorhuis NED 169.594

[Upd] Man en zoon meegesleurd door Maas bij Linne

Een 52-jarige man, die per fiets zijn hond aan het uitlaten was, en zijn zoon zijn in het Limburgse Linne door het snel stromende water van de Maas meegesleurd. Een zoekactie werd op touw gezet en de man is na ongeveer 45 minuten uit het water gehaald en naar het ziekenhuis overgebracht. Zijn zoon werd eerder teruggevonden en maakt het goed.

Toen de hond van de man in de Maas sprong, werd de fietser door zijn viervoeter meegetrokken. De zoon van de man, die ook aanwezig was, sprong achter zijn vader aan de Maas in. De stroming bleek te sterk en de twee verdwenen uit zicht. Duikers van de brandweer werden ingeschakeld en vonden de vader na een klein uur weer terug. De zoon van de man werd al eerder uit het water gered.

Hoe het met de vader gaat is nog onbekend.

Update 16.32 uur

Dagblad De Limburger meldt dat de 52-jarige man is overleden. Of de man werd meegetrokken door de hond of zelf zijn hond achternasprong is niet helemaal duidelijk. Volgens de eerste berichten werd de man meegetrokken, maar dat wordt nu dus in twijfel getrokken. L1 meldt dat de hond het goed maakt, hij is uit eigen beweging weer op de kant gekomen.

FC Dordrecht biedt Curiel tweede kans als prof

FC Dordrecht biedt Shayron Curiel een tweede kans als profvoetballer. De aanvaller werd eind vorig jaar weggestuurd bij Sparta Rotterdam. Curiel maakt het seizoen op amateurbasis af bij de Schapenkoppen.

De negentienjarige Curiel werd enkele jaren geleden als speler van de Rotterdamse amateurclub Spartaan '20 geselecteerd voor het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar. Hij kon vervolgens naar Chelsea, waar hij een stage afwerkte. De keuze viel uiteindelijk op Sparta. Curiel had moeite de hoge verwachtingen in te lossen en kwam slechts één keer uit in het eerste elftal. Om disciplinaire redenen besloot Sparta het contract met de aanvaller te verbreken.

FC Dordrecht heeft hoge verwachtingen van de jonge Rotterdammer, zo laat technisch directeur Marco Boogers weten: "Curiel is een jongen die zowel op links als op rechts kan spelen. Hij is snel en heeft een actie in huis. Ik ga ervan uit dat we veel plezier aan hem gaan beleven."

Puzzels oplossen in Professor Layton 3DS-beelden

Voor de Nintendo 3DS zal Professor Layton twee keer terugkeren. Samen met Phoenix Wright verschijnen ze in Professor Layton vs Phoenix Wright. Ook zal de bekende serie een opvolger krijgen in de naam van Professor Layton and the Mask of Miracle. Daarvan zijn nu gameplaybeelden opgedoken.

In de gameplaybeelden is vooral te zien dat de serie grafisch verbeterd is. In plaats van statische figuren zitten er nu veel meer animaties in de figuren zelf en beweegt het allemaal wat soepeler. Hieronder kun je de gameplaybeelden zien. Professor Layton and the Mask of Miracle zal een Nintendo 3DS-launchtitel worden en komt dus in maart uit.

[NK] Elfde titel op een rij voor Boom

Lars Boom is alweer Nederlands kampioen geworden bij het veldrijden. De voormalig wereldkampioen was in Sint-Michielsgestel sneller dan Gerben de Knegt en Eddy van IJzendoorn.

Het is voor Boom de elfde Nederlandse titel op een rij. In 2001 begon zijn reeks toen hij kampioen werd bij de nieuwelingen. Het veldrit-seizoen zit er nu op voor Boom, die het WK laat schieten en zich gaat richten op wegseizoen.

Zombies doden in Resident Evil 3DS-gameplay

Een van de grafische toppers op de Nintendo 3DS zijn de Resident Evil-games die er voor uit gaan komen. Resident Evil: Relevations en Resident Evil: Mercenaries komen beide naar de Nintendo 3DS en hieronder kun je van beide een presentatie en veel gameplaybeelden zien.

Aangezien het een lange presentatie is en jullie vooral geïnteresseerd zijn in de gameplaybeelden is hier een zogenaamde 'Timestamp' zodat je die direct kan zien.

0:30 - Resident Evil: Revelations Gameplay Demo
5:15 - Resident Evil: The Mercenaries 3D Trailer
10:20 - Resident Evil: The Mercenaries 3D Gameplay Demo 1
15:10 - Resident Evil: The Mercenaries 3D Gameplay Demo 2

Sauerbreij strandt al in kwalificaties

Snowboardster Nicolien Sauerbreij is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de knock-outfase bij de wereldbekerwedstrijd in Bad Gastein. De Nederlandse eindigde op de parallelslalom in de kwalificaties als negentiende, waar een plaats bij de beste zestien vereist was.

De wedstrijd in Bad Gastein is de laatste wereldbekerwedstrijd voor de wereldkampioenschappen die later deze maand in La Molina gehouden worden.

Hoogbejaarde voorkomt overval

Een hoogbejaarde vrouw van 81 heeft vrijdagavond weten te voorkomen dat overvallers haar woning in Alkmaar binnendrongen door flink van zich af te bijten. Dat meldt de politie zondag.

Rond 20.45 uur belden twee mannen bij de woning van de vrouw aan de Abelenlaan aan. De vrouw deed open, maar hield haar voet achter de deur, zodat die niet helemaal open kon. De vrouw kreeg door de kier meteen de loop van een vuurwapen in haar gezicht en de mannen riepen dat ze geld wilden.

De vrouw wist een van de twee overvallers een klap in het gezicht te geven, waarop de mannen eieren voor hun geld kozen en ervandoor gingen.

Albert Belgisch kampioen veldrijden

Niels Albert is in Sint Anneke Belgisch kampioen geworden bij het veldrijden. In een sterk bezette wedstrijd was hij oppermachtig en versloeg Bart Wellens en Kevin Pauwels met een ruim verschil.

Albert zag in de derde ronde zijn laatste opponent Pauwels afhaken en reed daarna zonder enige problemen door naar de titel. Topfavoriet Sven Nys had een slechte dag en gaf laat in de race op.

Italiaan (70) schiet vrouw en buren dood

Een 70-jarige Italiaan heeft in Genua twee buren en zijn vrouw doodgeschoten, alvorens het wapen op zichzelf te richten. Hij overleed later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Italiaanse media hebben dit zondag bericht.

De man schoot eerst twee buren dood in een café. Vervolgens ging hij terug naar huis, waar hij zijn vrouw doodschoot en zichzelf barricadeerde. Toen de politie kwam richtte hij het wapen op zichzelf. Het motief van de man was mogelijk jaloezie, zei een plaatselijke officier van justitie tegen het persbureau ANSA.

Uitgaanspubliek bekogelt politie

Agenten zijn in de nacht van zaterdag op zondag in Hoorn door een groep bekogeld met zwaar vuurwerk, stenen en glazen. Een 18-jarige man uit Hoorn is aangehouden omdat hij opruiend gedrag vertoonde, meldt de politie zondag.

De politie ging rond 03.30 uur af op een melding over een vechtpartij tussen twee groepen voor een café op de Roode Steen. Net toen de rust leek te zijn teruggekeerd, ontstond een nieuw opstootje.

Daarbij keerde de menigte zich tegen de politie. De groep van ongeveer vijftig man gooide met stenen, zwaar vuurwerk en glazen naar de agenten. Niemand raakte gewond.

De agenten hadden uiteindelijk hulp nodig van collega's uit regio's in de buurt om de groep te stoppen. De politie zoekt getuigen van het incident.

[EK] Skobrev in illuster rijtje

Ivan Skobrev veroverde vanmiddag in het Italiaanse Collalbo de Europese titel allround. Hij werd daarmee de derde niet-Nederlandse winnaar sinds 1992.

In de afgelopen twintig edities ging de zege zeventienmaal naar iemand uit ons land. Rintje Ritsma won zesmaal, Sven Kramer vier keer. Ook Falko Zandstra (2x), Jochem Uytdehaage (2x), Ids Postma, Gianni Romme en Mark Tuitert veroverden de Europese allroundtitel.

De Rus Dmitri Sjepel pakte in 2001 de Europese titel, Enrico Fabris deed dit in 2006.

Ouderwets hakken in Ocarina of Time

Voor de launch van de Nintendo 3DS zullen er veel 'oude' games terugkeren. Onder andere The Legend of Zelda: Ocarina of Time zal een van de launchtitels voor de Nintendo 3DS worden. Op de Nintendo World 2011 in Japan werd dit spel ook veelvuldig gespeeld en gefilmd.

Hieronder kun je vijf minuten aan direct-feed-gameplay kijken, waarin het 3D-effect aanstaat en het beeld voor de thuiskijker daarom wat aan de vage kant is. Wel is duidelijk te zien hoe de gameplay gaat werken en hoe Link de sprong van de Nintendo 64 naar de Nintendo 3DS heeft overleefd.

Zorro heeft last van felle concurrentie

De nieuwe zaterdagavondshow Op zoek naar Zorro van de AVRO gaat gebukt onder de felle concurrentie van het overige aanbod op televisie. De talentenjacht op Nederland 1, waarin een nieuwe hoofdrolspeler wordt gezocht voor de musical Zorro, wist zaterdagavond slechts 869.000 kijkers te boeien en dat is aanzienlijk minder dan de AVRO gewend was met voorgaande musicalshows.

De derde aflevering van Op zoek naar Zorro belandde op de negentiende plaats van de top 25 van best bekeken programma's. Dat blijkt uit zondag gepubliceerde cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO).

De zoektochten naar Mary Poppins, Joseph en Evita waren de afgelopen jaren altijd op zondagavond te zien en trokken in de beginfase meer dan 1 miljoen kijkers. Vooral Mary Poppins was populair met gemiddeld 1,4 miljoen kijkers voor de eerste vier liveshows.

Verkiezing: Sportmoment van het Jaar: WK Voetbal

Het nieuwe jaar is begonnen, waarmee afscheid is genomen van het sportjaar 2010. FOK!sport is benieuwd naar wat volgens jullie het "Sportmoment van het Jaar 2010" is. Net als vorig jaar, toen de wereldrecords van Usain Bolt als FOK!sportmoment werden, verkozen zal een verkiezing bepalen wat volgens FOK! het Sportmoment van het Jaar 2010 is geweest.

Uitslag vorige voorronde (OS 2010)
1: Verkeerde wissel Sven Kramer - 122 punten
2: Goud Nicolien Sauerbreij - 121 punten
3: Goud Mark Tuitert - 67 punten

Al gekwalificeerd voor de finale:
- De foute wissel van Sven Kramer op 10.000 meter (OS 2010)

Het sportmoment van het wereldkampioenschap voetbal 2010
Vandaag wordt gestart met de verkiezing voor het sportmoment van het WK voetbal van 2010. De FOK!sportcrew heeft een selectie gemaakt met wat in hun ogen de meest opzienbarende momenten waren tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. De onderstaande momenten zijn gekozen:

- Nederland verliest finale/Spanje wint finale
- Goal Van Bronckhorst tegen Uruguay
- De niet toegekende goal van Lampard tegen Duitsland
- Nederland verslaat Brazilië
- Nederland bereikt finale!
- Soap rond Franse selectie
- Doelpunt Maicon tegen Noord-Korea
- Redding/handsbal Suárez in laatste minuut verlenging kwartfinale Uruguay - Ghana
- Duitsland dat Argentinië oprolt in de kwartfinale 

Hoe werkt het stemmen?
Plaats hieronder je top drie van je favoriete momenten. De nummer 1 krijgt vijf punten, de nummer 2 krijgt er drie en de nummer 3 één. Aan het eind van de stemronde worden de punten bij elkaar opgeteld en wordt bepaald wat het sportmoment van het WK voetbal van 2010 is.

Bij een gelijk aantal punten wordt gekeken naar welk moment de meeste nummer één posities heeft behaald. Mocht dit gelijk zijn dan wordt er gekeken naar het aantal tweede plaatsen. Mocht de stand dan nog gelijk zijn dan zal er een tiebreak volgen van 24 uur.

Stem alleen op voorgeselecteerde momenten

De stemronde sluit op zondag 9 januari om 19:00 uur

'Portugal heeft geen noodhulp nodig'

De Portugese premier José Sócrates heeft speculaties afgewezen dat Portugal als eerstvolgende land voor steun moet aankloppen bij het Europese noodfonds. Dat heeft Sócrates zaterdagavond in Lissabon gezegd.

Volgens Sócrates zal Portugal de doelstellingen voor het terugdringen van het begrotingstekort halen. "We hebben betere resultaten behaald bij de uitgaven en de inkomsten. Dat is het beste teken van vertrouwen dat we de financiële markten kunnen bieden. Portugal doet wat het moet doen en dat zal zo blijven."

Zaterdag meldde het Duitse blad Der Spiegel dat Duitsland en Frankrijk bij Portugal aandringen om in navolging van Griekenland en Ierland noodhulp te accepteren. Daarmee moet worden voorkomen dat de Europese schuldencrisis uitspreidt naar andere landen. Experts van beide regeringen zouden denken dat Lissabon op korte termijn geen krediet meer zal kunnen krijgen op de geldmarkten.

Premier: Portugal heeft geen noodhulp nodig
Premier: Portugal heeft geen noodhulp nodig (Foto: ANP)

Mytisch knallen in Kid Icarus-gameplay

Tijdens de Nintendo World 2011 in Japan was er een presentatie van een van de meest belovende spellen voor de Nintendo 3DS, namelijk Kid Icarus: Uprising. Tijdens deze 32-minuten durende presentatie lieten ze ook behoorlijk veel gameplaybeelden zien waarin duidelijk wordt wat voor spel dit gaat worden.

Wanneer je in de lucht bent is Kid Icarus: Uprising een 'on-rail shooter', waarin je automatisch beweegt maar alleen hoeft te schieten op de vijanden. Tijdens de gevechten op de grond is de game een gewone adventure-game. De presentatie hieronder bevat veel gebrabbel in het Japans, maar tussendoor kun je heel veel gameplay-gedeeltes zien van de opkomende Kid Icarus-game.

Wawrinka verslaat Malisse in finale Chennai

Stanislas Wawrinka heeft het ATP-toernooi van Chennai op zijn naam geschreven. De als derde geplaatste Zwitserse tennisser rekende in de finale af met Xavier Malisse: 7-5, 4-6, 6-2. De Belg was als zevende ingeschaald op het Indiase hardcourt.

De 25-jarige Wawrinka was in Chennai onder meer te sterk voor Robin Haase (8) en de hoogst genoteerde Tomas Berdych. Het is de derde ATP-zege van de mondiale nummer 21. In 2010 was hij al de sterkste in Casablanca. Vier jaar eerder won hij in Umag.

Veel gameplaybeelden Nintendo 3DS-games

Tijdens de Nintendo World in Japan is niet alleen veel bekendgemaakt over de Nintendo 3DS, maar hebben ze ook veel laten zien. In een filmpje van bijna vijf minuten zijn ongeveer gameplaybeelden te zien van alle toekomstige 3DS-spellen. Het gaat hier om launchtitels en niet-launchtitels.

In het filmpje zien wij onder andere de eerste gameplaybeelden van Paper Mario, Resident Evil 3D, Dead or Alive: Dimensions en Kingdom Heart 3D. Hieronder kun je de gigantische gameplaytrailer zien.

[NFL] Jets nipt langs Colts

De New York Jets hebben zich geplaatst voor de volgende ronde van de playoffs in de NFL. Het team uit de Big Apple versloeg de Indianapolis Colts in Indy. Nick Folk was nadien de gevierde man. Hij scoorde de beslissende fieldgoal en stuurde de Jets naar de Divisional Round.

Het zag er in eerste instantie niet goed uit voor de Jets. Beide ploegen konden weinig produceren, en de defense regeerde in het eerste kwart. Indianapolis was de eerste ploeg die een gat wist te vinden. Pierre Garcon liep zich goed vrij in het midden van het veld en Peyton Manning wist hem te vinden. De vangbal was goed voor 57 yards en een touchdown voor de Colts. Hoewel de Jets aan het einde van de helft nog een goede kans kregen om te scoren, deed een fout van Mark Sanchez ze de das om. Sanchez was op zoek naar een receiver, maar schatte zijn worp verkeerd in, die werd gevangen door een verdediger van de Colts. 

De tweede helft was een ander verhaal. New York opende goed en scoorde direct de gelijkmaker door een touchdown run van LaDainian Tomlinson. Diezelfde Tomlinson was even later weer goud waard voor de ploeg van Rex Ryan, toen hij de 14-10 op het bord zette, in het voordeel van zijn ploeg.

Indianpolis leunde echter op zijn kicker, veteraan Adam Vinatieri, om de ploeg weer in het zadel te helpen. Met twee fieldgoals, van welke de laatste met minder dan een minuut te spelen werd gescoord, kwam de thuisploeg op een 16-14 voorsprong. Sanchez bracht echter het beste in zichzelf naar boven en bracht zijn ploeg het veld over, in positie om de winnende fieldgoal te scoren. Nick Folk deed dat, en stuurde de Jets een ronde verder.

In de volgende ronde stuiten de Jets op de aartsrivalen uit Foxborough, de New England Patriots. De wedstrijd zal in de thuisbasis van de Patriots gespeeld worden, Gillette Stadium.

3DS-batterijduur houdt het drie tot vijf uur uit

Tijdens een event heeft Nintendo veel duidelijk gemaakt over hun aankomende handheld de 3DS. Een van de belangrijkste vragen was natuurlijk hoelang de batterij mee gaat. Nintendo heeft gezegd dat de batterij tussen de drie en vijf uur mee gaat, en het ongeveer drie uurt duurt om de 3DS op te laden.

Wanneer je oude Nintendo DS-spellen speelt, heeft de batterij een levensduur van zes tot acht uur. Hoewel de batterij van de 3DS twee keer zo groot is als die op de Nintendo DS gaat de batterij beduidend korter mee. De Nintendo 3DS komt waarschijnlijk in maart uit.

3ds

[WB] Kostelic blijft Oostenrijkers voor

Bij wereldbekerwedstrijden in het Zwitserse Adelboden heeft Ivica Kostelic de slalom op zijn naam geschreven. De Kroaat bleef de Oostenrijkers Marcel Hirscher, Reinfried Herbst en Mario Matt voor.

Kostelic, die vorig jaar bij de Olympische Spelen in Vancouver zilver won op de slalom, was in de eerste run 0,78 seconden sneller dan Hirsch. Herbst was twaalfde en Matt veertiende. In de tweede manche skieden de Oostenrijkers zeer sterk maar door de eerste run ging de winst toch naar Kostelic.

De Kroaat nam door de winst de leiding in de wereldbeker algemeen en de stand in de wereldbeker op de slalom.

[EK] Skobrev pakt titel na spannend slot

Bij afwezigheid van de schaatskampioen van de laatste vier jaar, Sven Kramer, is Ivan Skobrev Europees kampioenschap allround geworden. Na een spannende slotafstand bleef hij Jan Blokhuijsen net voor. De derde man op het podium was Koen Verweij, die Wouter Olde Heuvel en Hårvard Bøkko voorbleef.

Voordat de toppers op het ijs kwamen had Renz Rotteveel zijn toernooi al afgesloten. Hij had tijdens zijn race nog last van de keel en zette 14.33,83 neer. In de vierde rit ging het echt los, toen Hårvard Bøkko op het ijs kwam. Hij moest als eerste een tijd zetten om zo te proberen Skobrev en Blokhuijsen voorbij te gaan, die respectievelijk 2,32 en 1,84 seconden voor hem stonden.

Bøkko zette al vroeg de aanval in en zag daarna zijn schema oplopen. Na 25 rondjes liet de Noor de klok stoppen op 13.51,16 en moest daarna wachten op de tijden van anderen. Jan Blokhuijsen en Wouter Olde Heuvel waren direct na de dweil sneller onderweg dan Bøkko. Ze konden hun rondetijden lang doortrekken en Olde Heuvel kon Blokhuijsen enkele keren uit de wind houden.

Olde Heuvel versnelde naar het eind toe, waardoor hij met zijn 13.40,18 Bøkko voorbij ging in het klassement. Blokhuijsen zette 13.41,45 neer en moest afwachten wat Koen Verweij en Ivan Skobrev deden in de slotrit. Skobrev had totaal geen hulp aan Verweij, die constant vlak achter hem bleef en de Rus verloor langzamerhand steeds meer tijd.

Met nog tien ronden te gaan versnelde Skobrev en kwam weer dichterbij de tijd van Blokhuijsen. Met drie ronden te gaan versnelde hij de 31'ers in en moest nog dik twee seconden goedmaken. Hij versnelde nog verder door en kwam uit op 13.39,80, waarmee hij de titel wegkaapte voor de neus van Blokhuijsen. Skobrev is daarmee de opvolger van Sven Kramer, die de afgelopen vier jaar de titel won.

Uitslag 10.000 meter EK allround

# Naam Nat. Tijd
1 Ivan Skobrev Rus 13.39,40
2 Wouter Olde Heuvel NED +0,38
3 Jan Blokhuijsen NED +1,64
4 Koen Verweij NED +7,99
5 Harvard Bøkko Noo +11,36
6 Sverre Lunde Pedersen Noo +36,36
11 Renz Rotteveel NED +54,03


Eindstand EK allround

# Naam Nat. Punten
1 Ivan Skobrev Rus 154.167
2 Jan Blokhuijsen NED 154.273
3 Koen Verweij NED 154.688
4 Wouter Olde Heuvel NED 154.816
5 Harvard Bøkko Noo 154.851
6 Sverre Lunde Pedersen Noo 157.740
11 Renz Rotteveel NED 159.445

[NK] Vos pakt eerste titel in het veldrijden

Marianne Vos is voor het eerst in haar carrière Nederlands kampioen geworden bij het veldrijden. De drievoudige wereldkampioene bleef in Sint-Michielsgestel in uittredend kampioene Daphny van den Brand voor. De derde plaats was voor Sanne van Paassen.

Vos werd al wel drie keer tweede op het NK, maar wist tot vandaag nog geen nationale titel te veroveren. Bij de beloften ging de titel naar Lars van der Haar, die zijn ploeggenoten bij de Rabobank Mike Teunissen en Gert-Jan Bosman voorbleef.

© Marco van den Hout

[WB] Gut verrast Vonn op Super-G

De Zwitserse skiester Lara Gut heeft vanmiddag verrassend de wereldbekerwedstrijd op de Super-G in Zauchensee gewonnen. De 19-jarige bleef de Amerikaanse vedette Lindsey Vonn 0,53 seconden voor. De Zwitserse Dominique Gisin eindigde op 0,72 seconden als derde.

Vonn liep in de strijd om de algemene wereldbeker veertig punten in op leidster Maria Riesch die vandaag zesde werd. De Amerikaanse gaat met 180 punten wel aan de leiding in de wereldbeker Super-G.

Red Bull ontkent overschrijden uitgavenlimiet

Red Bull Racing ontkent dat het vorig seizoen te veel geld uitgegeven heeft om mee te kunnen doen in de titelstrijd in de Formule 1. De teams moeten zich aan de Resource Restriction Agreement houden en het vermoeden bestaat dat de Oostenrijkse renstal dit niet gedaan heeft.

De Formula One Teams' Association is in de afgelopen periode bezig geweest om een nieuw akkoord te maken, maar tot op heden hebben de leden dit ondanks een akkoord in Singapore nog niet ondertekend. Er zijn problemen over welke onderdelen er onder de RRA moeten gaan vallen, wat de straffen zijn bij het overschrijden er van en hoe deze straffen uitgevoerd moeten worden. Eén van de dwarsliggers zou Red Bull zijn dat niet wil dat het beperken van de middelen een te beperkende factor gaat worden bij het uitvoeren van de Formule 1-activiteiten.

Voormalig FIA-president Max Mosley weet wel waarom Red Bull dwars ligt. "Red Bull vroeg om een uitzondering. Als dat waar is dan kan dat maar één ding betekenen, namelijk dat ze meer uitgegeven hebben dan ze mochten en nu vragen ze om de andere teams om hier mee in te stemmen. Ik ben benieuwd hoe de concurrenten hier op gaan reageren."

Red Bull-teambaas Christian Horner ontkent deze aantijgingen en zegt juist dat het team er voor wil zorgen dat het speelveld voor iedereen gelijk is. Hij meldt dat Red Bull zeker niet het grootste budget in de sport heeft en dat bij het beperken van de kosten er op gelet moet worden dat alles in balans is en dat het motorisch gedeelte niet de uitslag van het kampioenschap zal mogen gaan bepalen.

Wie is de Mol?

Afgelopen donderdag is een nieuwe reeks van Wie is de Mol begonnen. 

Net als vorig jaar gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. Dit jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Volg de zoektocht naar de Mol op de Frontpage waar wekelijks de update komt na afloop van elke uitzending!

Vader moet babylijkje opgraven en terugbrengen

Een Saoedi-Arabische vader moet het pas begraven lijkje van zijn vermeende zoon opgraven en terugbrengen naar het ziekenhuis. Het mortuarium heeft namelijk gefaald en het verkeerde lichaam meegegeven.

De bedroefde vader dacht het lijkje van zijn in het ziekenhuis van Khobar overleden zoontje te hebben meegekregen en begroef het. De volgende dag kreeg hij een dringende oproep van het King Fahd ziekenhuis om het lichaam op te graven en terug te brengen. De medewerker van het lijkenhuis had het lijkje verwisseld met een ander overleden jongetje.

Het ziekenhuis heeft beide vaders hun excuses gemaakt. Het andere lijkje bleek namelijk ook al te zijn begraven. Het is overigens niet de eerste keer dat lichamen van overledenen in het ziekenhuis worden verwisseld.

Man dood bij zelf gestichte brand in instelling

Een 28-jarige Tilburger is zondagochtend omgekomen bij een brand die hij zelf had gesticht in een psychiatrische instelling. De man was zaterdag aangehouden nadat hij rond 14.00 uur brand had gesticht in zijn woning aan de Alleenhouderstraat, meldt de politie.

De man werd zaterdag meegenomen naar het politiebureau, waar een psychiater concludeerde dat hij gedwongen moest worden opgenomen. De man werd opgenomen in een instelling aan het Jan Wierhof.

Zondag slaagde de man er rond 09.00 uur in brand te stichten in de ruimte waar hij verbleef. De politie onderzoekt hoe dat heeft kunnen gebeuren.

Fer hervat training bij Feyenoord

Leroy Fer heeft de groepstraining van Feyenoord hervat op het trainingskamp in Oman. De middenvelder raakte eind oktober geblesseerd aan zijn knie in het met 10-0 verloren duel tegen PSV. Fer hoopt op tijd fit te zijn voor de Klassieker op 19 januari tegen Ajax in Amsterdam.

Trainer Mario Been kan nog niet beschikken over Darley en Sekou Cissé, die op de weg terug zijn na blessures. Rob van Dijk is niet met de selectie afgereisd vanwege een knieblessure. Feyenoord speelt dinsdag een oefenwedstrijd tegen het Olympisch elftal van Oman.

[Upd] Vals alarm McDonald's Delft

Bij een vestiging van McDonald's in Delft is vanochtend een verdacht pakketje bezorgd. De politie heeft het pand ontruimd en de inhoud van het pakketje wordt onderzocht, zo liet de politie weten.

Het is niet bekend hoeveel mensen er binnen zaten.

Update 13.59 uur
Na onderzoek bleek dat de inhoud van het pakketje ongevaarlijk was, meldt de politie.

Het pakketje werd in de ochtend afgeleverd. Een medewerker vertrouwde het niet en schakelde de politie in. Rond 11.15 uur werd het pand ontruimd. Hoeveel mensen toen aanwezig waren, is niet bekend.

De politie onderzocht het pakketje dat ongevaarlijk bleek te zijn. Het was volgens de politie bedoeld voor een ander bedrijf. De omgeving werd daarop vrijgegeven.

McDonald's Delft ontruimd
McDonald's Delft ontruimd (Foto: ANP)

Hakken en toveren in Diablo 3 PVP

Het staat al een tijdje online, maar dat wil niet zeggen dat iedereen het gezien heeft. BlizzCon van afgelopen jaar was het teken van Diablo 3, met de aankondiging van de laatste klasse, de Demon Hunter. Daarnaast zagen we voor het eerst sporadisch PVP Arena-gevechten.

Sinds vorige week staat er echter een shaky-cam filmpje online met zeventien minuten hakpret en tovenarij in het Arena. Niet dat het veel nieuws is, als het uberhaupt te zien is met dat wiebelbeeld, maar het blijft Diablo 3, en dat willen we jullie niet onthouden.

Tottenham rekent niet meer op Beckham

Los Angeles Galaxy wil niet dat David Beckham op huurbasis vertrekt naar Tottenham Hotspur. Dat zegt manager Harry Redknapp van de Londenaren tegen Sky Sports. "Ik denk niet dat het doorgaat. Er schijnen verzekeringsproblemen te zijn."

De 35-jarige Beckham hoopte in de Premier League wedstrijdritme op te doen, omdat de Amerikaanse Major League Soccer tot half maart stilligt. Zijn werkgever is echter bang dat de middenvelder geblesseerd terugkeert. Dat gebeurde vorig jaar toen hij tijdelijk voor AC Milan uitkwam.

Redknapp sluit niet uit dat Beckham wel een maand mee komt trainen. "David is welkom om hier een maand te komen trainen. Ik denk dat hij van goede invloed kan zijn."


Tottenham rekent niet meer op Beckham (Foto: Novum)

Dragon Age 2 systeemeisen en DLC bekendgemaakt

Bioware heeft aan het begin van dit weekend wat interessante nieuwtjes bekendgemaakt met betrekking tot de opvolger van Dragon Age: Origins, Dragon Age 2. De systeemeisen zijn bekend, en de eerste details voor downloadable content zijn naar buitengebracht. Ja, nu al.

De systeemeisen voor Dragon Age 2 zijn niet mals. Aanbevolen is:

CPU: Intel Core 2 Quad 2.4 GHz Processor or equivalent
CPU: AMD Phenom II X3 Triple core 2.8 GHz or equivalent
RAM: 2GB (4 GB Vista and Windows 7)
Video: ATI 3850 512 MB or greater
Video: NVIDIA 8800GTS 512 MB or greater
DirectX 11: ATI 5850 or greater
DirectX 11: NVIDIA 460 or greater

en minimaal nodig is:

OS: Windows XP with SP3
OS: Windows Vista with SP2
OS: Windows 7
CPU: Intel Core 2 Duo (or equivalent) running at 1.8 GHz or greater
CPU: AMD Athlon 64 X2 (or equivalent) running at 1.8 GHz or greater
RAM: 1 GB (1.5 GB Vista and Windows 7)
Video: Radeon HD 2600 Pro 256 MB
Video: NVIDIA GeForce 7900 GS 256 MB cards
Disc Drive: DVD ROM drive required
Hard Drive: 7 GB
Sound: Direct X 9.0c Compatible Sound Card Windows Experience Index: 4.5

De DLC voor de game heet 'The Exiled Prince', wat gaat over een prins die op zoek is naar wraak na de moord op zijn ouders. Niet geheel origineel, als je de Human Noble-verhaallijn erbij pakt van Dragon Age: Origins. Bioware kennende, zal dat wel goedkomen.

De DLC is gratis, naast een berg speciale items, wanneer je de Signature Edition van DA2 pre-ordert. Je hebt echter nog maar een dag over om dat te doen. Los kost de DLC 560MS Points (of Bioware Points), iets meer dan 5 euro. Dragon Age 2 komt 11 maart uit.

Man belaagt meisjes in trein

Een man heeft in de trein in het Duitse München zonder enige reden twee jonge meisjes aangevallen. Dankzij het heldhaftige optreden van medereizigers kon de belager snel worden opgepakt.

De 24-jarige Duitser begon de meisjes van 15 en 17 jaar oud zonder reden op hun hoofd en in het gezicht te slaan. Twee reizigers stonden meteen op en stelden zich beschermend op voor de tieners. De dader werd door andere passagiers vastgehouden tot de politie hem op kwam halen. De agressieve man moest door meerdere agenten in bedwang worden gehouden.

De geschrokken meisjes hadden verwondingen aan het hoofd en hebben zich onder doktersbehandeling moeten stellen. De politie noemt het optreden van de reizigers heldhaftig.

Geen cel voor homo uit angst voor verkrachting

Een homofiele Canadees is vrijdag veroordeeld tot een jaar elektronische huisarrest. De rechter spaart de 33-jarige man door hem niet naar de gevangenis te sturen. Troy Francis Polchies is namelijk bang door medegevangenen te worden verkracht.

Polchies moest terechtstaan wegens diefstal en inbraak in 2009. Hij vertelde eerder al eens te hebben gezeten, maar de gevangenis vond hij geen pretje. Vanwege zijn geaardheid werd hij stelselmatig verkracht door andere gevangenen.

Door het zware leven in de gevangenis raakte hij aan lager wal. Polchies werd alcohol- en drugsverslaafd. De rechter kreeg medelijden door zijn betoog en besloot hem een jaar huisarrest te geven.

13-jarige heeft relatie met MILF

Een 36-jarige vrouw uit Californië wordt vervolgd voor misbruik en kindermishandeling, omdat ze een relatie had met een 13-jarige knul. De twee leerden elkaar kennen via een onlinegame op de Xbox.

De twee sloegen aan het bellen, mailen en sms'en. Daarbij verstuurden ze over en weer filmpjes met daarin 'expliciete boodschappen'. Rachel Ann Hicks -getrouwd en moeder van drie kinderen- besloot op een dag haar vriendje te gaan bezoeken, omdat ze hem nog nooit in het echt had gezien. In het ouderlijk huis van de knaap hebben de twee seks gehad.

De relatie werd ontdekt toen de ouders van de 13-jarige de sms'jes van Hicks lazen en hun zoon om uitleg vroegen. Toen biechtte hij de verkering met de MILF op. Hicks zit in afwachting van haar proces in de gevangenis.  

'Juventus wil excentrieke Mutu terughalen'

Adrian Mutu heeft zich onmogelijk gemaakt bij Fiorentina. Over belangstelling heeft de Roemeen niet te klagen. Naast Cesena en Bologna heeft ook zijn voormalige werkgever Juventus interesse.

Mutu liep afgelopen week plotseling van het trainingsveld en liet zijn ploegmaten en trainer verbaasd achter. De Roemeen zorgde in het verleden niet een gering aantal incidenten en lijkt zich nu onmogelijk te hebben gemaakt in Florence. Fiorentina heeft het gehad met de spits.

Mutu's zaakwaarnemer, Giovanni Becali, bevestigt op de Italiaanse televisie dat Juve en Cesena zich hebben gemeld voor de Roemeen. "Juventus heeft bij me geïnformeerd over Mutu, maar de club die het meeste kans maakt is nog altijd Cesena. Bologna heeft ook geïnformeerd en Dinamo Kiev heeft hem al honderd keer gebeld."

In 2004 werd Mutu als speler van Chelsea betrapt op cocaïnegebruik. Dat leverde hem ontslag en een schorsing van zeven maanden op. Ondanks het cocaïnegebruik nam Juventus hem nog datzelfde jaar onder contract. Hij kwam in twee seizoenen tot 33 wedstrijden en zeventien goals in de Serie A. Medio 2006 verruilde hij Juve voor Fiorentina. Nu lijkt de omgekeerde weg tot de opties te behoren.

Als het aan Fiorentina ligt vertrekt de spits naar het buitenland. Hij zou 3 miljoen euro moeten opleveren.

[EK] Wüst wint schaatsmijl

Tijdens het Europees kampioenschap allround in Collalbo heeft Ireen Wüst de 1.500 meter op haar naam geschreven. In een rechtstreeks duel versloeg ze Martina Sábliková die nog wel aan de leiding in het algemeen klassement blijft.

Na zes van de twaalf ritten was het de Russin Jekaterina Sjichova, die gisteren op de 500 meter ten val kwam, die met 2.04,40 de snelste was. In de rit na de dweil werd die tijd door haar landgenote Joelia Skokova aangescherpt tot 2.04,05. De 18-jarige Karolina Erbanova reed in de negende rit een zeer sterke schaatsmijl en haar 2.03,87 was de tot dan toe snelste tijd.

In de tiende rit kwam de eerste Nederlandse op het ijs. Diane Valkenburg moest het opnemen tegen de Russin Yekaterina Lobysheva. Valkenburg wist goed partij te geven aan de Russin die de regie in handen had. Met nog een ronde te gaan waren beide vrouwen sneller dan de eerdere vrouwen. Valkenburg pakte de ritzege dankzij de laatste binnenbocht en kwam in 2.01,49 over de meet. Omdat Lobysheva in de laatste ronde instortte gaat Valkenburg haar ook voorbij in het algemeen klassement na drie afstanden.

Marrit Leenstra en Jorien Voorhuis moesten het tegen elkaar opnemen in de elfde rit. Voorhuis opende sterk maar daarna was het Leenstra die de regie voerde. Bij ingaan van de laatste ronde was Leenstra iets sneller dan Valkenburg. Ze kwam uiteindelijk in 2.00,95 over de streep, Voorhuis kwam tot 2.02,04.

De ietwat gehavende Martina Sábliková en Ireen Wüst vormden het laatste paar. De Tsjechische opende voorzichtig en Wüst pakte een fikse voorsprong. De Nederlandse bleef knokken en Sábliková kon geen antwoord geven. Wüst viel echter wat stil in de laatste ronde maar kwam dankzij haar vechtlust toch nog in 1.59,61 over de streep. Sábliková reed 2.00,37 en blijft net aan de leiding in het algemeen klassement.

Uitslag 1.500 meter vrouwen

# Naam Nat Tijd
1 Ireen Wüst NED 1.59,61
2 Martina Sábliková Tsj 2.00,37
3 Marrit Leenstra NED 2.00,95
4 Diane Valkenburg NED 2.01,49
5 Jorien Voorhuis NED 2.02,04

Algemeen klassement

# Naam Nat Punten Verschil 5.000m
1 Martina Sábliková Tsj 122.326 -
2 Ireen Wüst NED 122.593 +2,67
3 Marrit Leenstra NED 123.239 +9,13
4 Jorien Voorhuis NED 124.746 +24,20
5 Diane Valkenburg NED 124.797 +24,71

Ongeloof bij Federer

Tennisser Roger Federer is helemaal klaar voor de Australian Open. "Ik ben ontzettend blij met deze start van het seizoen en tegen Davidenko speelde ik echt een fantastische wedstrijd", aldus de Zwitser na zijn gewonnen finale in Doha. 

"Ik kan het bijna niet geloven dat ik zo vroeg in het jaar alweer een prijs binnen heb", ging de Zwitser verder. Vanaf volgende week maandag zal Federer zijn titel in Australië proberen te verdedigen, vorig jaar versloeg hij de Brit Andy Murray in de finale. "Dit geeft me veel vertrouwen voor de rest van het seizoen."

Daley Blind: ''Ik voel me weer deel van het team''

Daley Blind kwam in de eerste seizoenshelft niet aan bod bij Ajax. De verdediger leek opnieuw op weg naar FC Groningen, maar nu liggen er weer kansen en blijft Blind in Amsterdam.

Daley Blind deed in de oefenwedstrijd tegen Hamburger SV eindelijk weer eens mee bij Ajax. Onder Martin Jol kreeg de verdediger dit seizoen geen enkele kans, en leek lange tijd op weg naar FC Groningen. Bij die club speelde hij de tweede helft van vorig seizoen ook al op huurbasis en destijds maakte hij indruk.

FC Groningen zag kansen toen Blind door Jol min of meer werd genegeerd en ondernam pogingen de zoon van Ajax-assistent-trainer Danny Blind terug te halen naar de Euroborg. Lange tijd leek het hier ook op uit te lopen, maar nu ruikt Daley weer zijn kans en lijkt hij bij Ajax te blijven.

''De gesprekken met Groningen waren vergevorderd'', aldus Blind tegenover de camera's van de NOS. ''Je moet ook aan jezelf en aan je eigen ontwikkeling denken. Ik weet van mezelf dat ik alles heb gegeven. Ik heb ook goede wedstrijden gespeeld bij Jong Ajax. Soms heb je ook een beetje geluk nodig en moet je maar net een kans krijgen.''

Blind was in een vergevorderd stadium met FC Groningen over een tweede uitleenbeurt, maar die ging alsnog niet door. ''Op een gegeven moment heb je die trainerswissel en een gesprek met de trainer. Dat is allemaal positief gelopen en ik voel me nu eindelijk weer deel van het team. Dat voelt heel goed'', aldus Blind.

Wielrenner Bobridge Australisch kampioen

De 21-jarige wielrenner Jack Bobridge is zondag verrassend Australisch kampioen op de weg geworden. De renner van Garmin-Cervélo bleef een groepje van zes met 37 seconden net voor. Matthew Goss won de sprint om het zilver van Simon Gerrans, die derde werd.

Bobridge, die ploeggenoot Travis Meyer opvolgt als kampioen, is sinds vorig jaar profrenner. In 2009 werd hij al Australisch kampioen op de weg bij de beloften. Bobridge krijgt volgende week de kans om zijn kampioenstrui voor het eerst te laten zien als hij in eigen land van start gaat in de Tour Down Under.

Stroetinga breekt sleutelbeen in Ahoy

De Nederlandse wielrenner Wim Stroetinga heeft zaterdag tijdens de zesdaagse van Rotterdam een gebroken sleutelbeen opgelopen. Stroetinga kwam tijdens de laatste koppelkoers in Ahoy ten val en kon de strijd niet vervolgen. Stroetinga stond samen met zijn Duitse partner Leif Lampater na drie dagen zesde in de tussenstand.

Het is nog onduidelijk hoe lang Stroetinga nodig heeft om te herstellen. De 25-jarige Fries zou later deze maand tijdens wereldbekerwedstrijden in Peking uitkomen op het omnium, maar dat is nu hoogst onzeker.

De organisatie van de zesdaagse maakte zondag bekend dat Lampater verder gaat met Niki Terpstra. De Nederlander reed in eerste instantie samen met de Zwitser Franco Marvulli, maar die gaf ziek op.

(nsfw) Porno-Oscars 2011 uitgereikt

Zaterdagavond zijn in het Amerikaanse Las Vegas de Porno-Oscars (AVN Awards) voor 2011 uitgereikt. Maar liefst 160 awards werden uitgereikt op het grootste pornogala ter wereld, dat dit jaar voor de 28ste keer gehouden werd.

De meest prestigieuze award, die van Female Performer of the Year, ging ook dit jaar naar Tori Black. Vorig jaar won Black voor het eerst de belangrijkste prijs van het gala. De Slowaakse Angel Dark ging naar huis met de niet-Amerikaanse variant van de prijs, de Female Foreign Performer of the Year Award.


Tori Black en Angel Dark ontvingen zaterdag prestigieuze Porno-Oscars

De best bevonden newbie (Best New Starlet) was Gracie Glam, een 20-jarige die volledig Nederlandse roots blijkt te hebben. Een actrice met meer ervaring, Julia Ann (bouwjaar 1969), ontving de trofee voor MILF/Cougar Performer of the Year.

De film Dirty Rotten Mother Fuckers 4, waarin onder andere Lisa Ann, Diamond Foxxx en Raylene de hoofdrol vervullen, kreeg de prijs voor Best MILF Release. De filmserie Suck It Dry ontving zaterdag de beloning voor Best Oral Series.


Gracie Glam (midden) Best New Starlet en Asa Akira in haar awardwinnende film

Ook op het anale gebied werden er uiteraard prijzen uitgereikt. De Japans-Amerikaanse Asa Akira ontving voor haar film Asa Akira Is Insatiable zowel de award voor Best Anal Sex Scene als voor Best Double Penetration Sex Scene.

Bekijk hier de totale lijst van AVN Awards 2011.

Remco Campert krijgt Gouden Ganzenveer

Remco Campert heeft de Gouden Ganzenveer gewonnen. De Academie De Gouden Ganzenveer roemt hem om zijn veelzijdigheid als auteur, de lichtheid van de toon van zijn werk en zijn vermogen om zijn denk- en verhaallijn bedrieglijk eenvoudig zo vorm te geven dat ze voor een breed publiek toegankelijk blijven.

De Academie wijst erop dat de jongste generaties het werk van Campert nog altijd waarderen, ook al beslaat zijn werk een periode van zestig jaar. Campert begon als dichter, schreef later verhalen en romans en werd ook columnist.

De Gouden Ganzenveer wordt jaarlijks toegekend aan iemand die van grote betekenis is voor het geschreven of gedrukte woord in Nederland. De prijs, een ganzenveer van goud, wordt donderdag 7 april uitgereikt in Amsterdam.

Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Joke van Leeuwen. Eerdere winnaars zijn Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

[Dakar] Van den Goorbergh stapt uit de race

Voor Jürgen van den Goorbergh zit de Dakar Rally er al op. De voormalig motorcoureur kwam ruim drie uur te laat binnen in de zesde etappe, aangezien zijn buggy onderweg kapot was gegaan. De 41-jarige Brabander moest naar het bivak worden gesleept.

"Het is echt niet te geloven wat er allemaal mis is gegaan", zei Van den Goorbergh. "De ene na de andere stuurkogel ging kapot. Ik heb sterk de indruk dat we een verkeerde partij hebben gekregen. Ontzettend balen dat ik niet verder kan." De coureur uit Breda, die jarenlang meedeed in het WK wegrace, reed de befaamde woestijnrally voor het tweede jaar in een buggy.

Ook voor Kees Koolen, ploeggenoot van Van den Goorbergh bij Team GoKoBra, is de rally waarschijnlijk voorbij. De jury diskwalificeerde hem, omdat hij de vijfde rit niet had afgemaakt. De coureur heeft protest aangetekend.

Roddick slaat 54 aces voor Queensland

De Amerikaanse tennisser Andy Roddick heeft bij het ATP-toernooi van Brisbane een bedrag van 10.800 dollar (ruim 8300 euro) bij elkaar geslagen voor de slachtoffers van de overstromingen in Queensland. De 28-jarige tennisser beloofde voor iedere ace die hij produceerde, 100 dollar te doneren. Roddick, die in de finale verloor van de Zweed Robin Söderling, sloeg in totaal 54 aces en besloot na afloop het bedrag te verdubbelen.

De Australische Samantha Stosur had aan het begin van de week dit initiatief genomen. Stosur werd echter al na twee wedstrijden en acht aces uitgeschakeld. Roddick besloot het idee van de Australische te volgen. "We kunnen zo een kleine bijdrage leveren", betoogde de Amerikaan. Ongeveer 200.000 mensen zijn getroffen door de overstromingen in de Australische deelstaat Queensland, waarvan Brisbane de hoofdstad is.

Roddick slaat 54 aces voor Queensland
Roddick slaat 54 aces voor Queensland (Foto: ANP)

Anita voorlopig geen linksback bij Ajax

Onder Martin Jol was Vurnon Anita steevast de linksback van Ajax. Met Frank de Boer als trainer is dit veranderd en is Anita voorlopig geen optie voor de positie links achterin.

De Boer gaat Anita voorlopig niet gebruiken als linker vleugelverdediger. De drievoudig international zal zich, kijkend naar het oefenduel tegen Hamburger SV, voorlopig moeten richten op het middenveld of eventueel de rechtsbackpositie.

De reden voor het passeren van Anita is volgens De Boer de rechtsbenigheid van de kleine Ajacied. "Ik wil iemand die goed met links kan passen", aldus de nieuwe trainer tegenover AjaxLife. Daarmee zijn Urby Emanuelson en Daley Blind nu de opties voor de linksbackpositie. Emanuelson, die Ajax in juni zal verlaten, verhuisde na het opstappen van Martin Jol van de linksbuitenpositie naar linksachter en blijft daar voorlopig de onbetwiste nummer één.

Doordat Eyong Enoh, Demy de Zeeuw en Gregory van der Wiel zekerheidjes zijn in de formatie van De Boer zal Vurnon Anita voorlopig niet aan bod komen. De verdediger cq. middenvelder speelde in de laatste twee seizoenen 41 competitieduels.

20 dingen

Speciaal voor alle mensen die wat moeite hebben om alle ontwikkelingen en termen te volgen over browsers en het internet heeft Google een boek geschreven waarin termen als HTML-5, cloudcomputing haarfijn worden uitgelegd. Erg leuk om te lezen of te laten lezen aan iemand (zolang diegene Engels kan lezen, want helaas is het boek alleen in het Engels te lezen).

Voorste kruisband Saeijs beschadigd

Jean Paul Saeijs heeft zijn voorste kruisband beschadigd. Dit is de uitkomst van een kijkoperatie die werd gedaan in het ziekenhuis van Winterswijk.

Saeijs zal de komende week worden behandeld aan de kwetsuur, meldt Omroep Gelderland. Hierdoor is hij ook niet afgereisd met De Graafschap naar Turkije, waar de club een trainingskamp heeft belegd.

Om de selectie op peil te houden heeft de club besloten om jeugdspeler Ted van Pavert mee te nemen naar het Turkse Lara. In het zonnige oord bereidt de club zich voor op de tweede seizoenshelft.

Elijah Wood toch als Frodo in The Hobbit

Elijah Wood is toch te zien in The Hobbit, de voorloper van de drie Lord of the Rings-films. De 29-jarige acteur liet eerder weten dat hij na drie films genoeg had van Midden-Aarde, maar keert dus toch terug voor de twee prequels. Een woordvoerder van Wood bevestigt zijn terugkeer tegenover filmwebsite Deadline.

Wood kruipt hoogstwaarschijnlijk weer in de huid van Frodo Baggins, de hoofdrolspeler uit de Lord of the Rings-trilogie. Frodo komt echter niet voor in het originele verhaal van The Hobbit, maar daar heeft regisseur, producent en scenarist Peter Jackson volgens fansites al een oplossing voor. Bilbo Baggins, Frodo's oudere neef en hoofdrolspeler in The Hobbit, doet zijn avontuur jaren later uit de doeken voor zijn neefje.

Frodo is niet het enige karakter dat niet voorkomt in het boek The Hobbit, maar waarschijnlijk toch in de films te zien zal zijn. Cate Blanchett tekende opnieuw voor de rol van elfenkoningin Galadriel en Orlando Bloom zou overwegen zijn rol van Legolas de elf weer op te pikken.

Het boek The Hobbit van J.R.R. Tolkien wordt in twee delen verfilmd. Het eerste deel moet in 2012 in de bioscopen verschijnen, het tweede deel komt een jaar later.


Elijah Wood toch als Frodo in The Hobbit (Foto: Novum/AP)

Spelshow Gordon trekt miljoenenpubliek

De nieuwe spelshow Minute to Win It wist zaterdagavond ruim 1,7 miljoen mensen te boeien. Daarmee boekt presentator Gordon eindelijk weer succes met een studioshow. Singing Bee uit 2008 en Waar is Elvis uit 2009 waren grote flops.

Gordon voelde de goede kijkcijfers aankomen. "Natuurlijk heb ik ook best wat flops gehad, zoals Op Zoek Naar Elvis en dat soort ongein, maar hier heb ik echt een supergoed gevoel bij.", vertelde de zanger aan Televizier. "Het is typisch iets voor mij. Ik ben een spelletjesfanaat. Ik spring net zo hoog met de kandidaten mee en ben soms nog blijer dan zijzelf."

In Minute to Win It krijgen kandidaten 1 minuut de tijd voor een spelletje. Als het lukt tien spelletjes te winnen, krijgen ze 100.000 euro. Met de ruim 1,7 miljoen kijkers verovert Minute to Win It de derde plek in de kijkcijfer top 25.

De spelshow moet alleen het achtuurjournaal en The Voice of Holland boven zich dulden. De populaire talentenjacht van RTL 4 trok ondanks de uitgelekte uitslag bijna 1,9 miljoen kijkers. Het achtuurjournaal wist zaterdagavond ruim 2 miljoen mensen te boeien.

Het consumentenprogramma Kassa valt net buiten de top drie. De liveshow, die voor het eerst werd gepresenteerd door Brecht van Hulten, trok ruim 1,6 miljoen kijkers. Van Hulten neemt het stokje over van Felix Meurders, die Kassa 21 jaar presenteerde.


Gordon trekt miljoenenpubliek (Foto: Novum)

Waterstand Maas stijgt licht

De waterstand van de Maas stijgt zondagmiddag licht. Dat leidt echter niet tot problemen, verwacht Rijkswaterstaat. 

Zolang het waterpeil niet daalt, blijven de maatregelen die vanwege de hoge waterstand zijn genomen van kracht. Zo zijn de toegangswegen naar de dorpen Itteren en Borgharen afgesloten. Bewoners mogen het gebied nog wel in.

Om zogenoemd 'hoogwatertoerisme' te voorkomen geldt sinds zaterdagochtend een noodverordening. Mensen die niet in het gebied hoeven te zijn worden weggestuurd.

Brand in houtopslag Waardenburg

Bij een houtopslag in het Gelderse dorp Waardenburg is zondagochtend brand uitgebroken. De houtopslag ligt in de buurt van de A2, maar de politie verwacht niet dat de rook tot verkeersoverlast leidt.

In het pand aan de Industrieweg ligt hout voor hamsterkooien. "Dat brandt hevig, maar het veroorzaakt vooral opvliegende vonken", zegt een politiewoordvoerder. De hulpdiensten verwachten dat de brand snel onder controle is.

Stekelenburg nieuwe aanvoerder bij Ajax

Maarten Stekelenburg is de rest van het seizoen aanvoerder van Ajax. Dat maakte trainer Frank de Boer na de met 4-2 verloren oefenwedstrijd tegen Hamburger SV bekend. De keeper neemt de band over van Luis Suárez. De Belgische verdediger Jan Vertonghen is reserveaanvoerder.

Suárez werd onder de vorige trainer Martin Jol als aanvoerder naar voren geschoven. Volgens de Uruguayaan, die momenteel een schorsing uitzit, doet hij op eigen initiatief een stapje terug. "Ik heb een heel druk jaar achter de rug met het WK en de geboorte van mijn eerste kind", vertelde hij aan Nusport. "Ik wil nu alles geven voor het team."

Bevolking stemt vaak anders dan Kamer

In meer dan de helft van de gevallen stemt de Nederlandse bevolking anders dan de Tweede Kamer. Dat concludeert opiniepeiler Maurice de Hond zondag.

Hij vergeleek het stemgedrag van de Tweede Kamer met het stemgedrag van de zogenoemde Schaduwkamer, een website van De Hond en zijn zoon Marc. Mensen die zich aanmelden kunnen daar meestemmen met belangrijke moties die de Tweede Kamer heeft behandeld. Per motie stemmen ongeveer tienduizend mensen mee.

In 22 van de 40 moties stemde de Schaduwkamer anders dan de Tweede Kamer. Zo stemde de Schaduwkamer in met een D66-voorstel om de AOW-leeftijd stapsgewijs te verhogen. In de echte Tweede Kamer stemde alleen D66 voor.

Ook stemde de Schaduwkamer in tegenstelling tot de Tweede Kamer voor uitstel van de aanschaf van het eerste JSF-toestel (90 procent voor) en voor een verbod op rituele slachtingen (77 procent voor).

Van alle partijen stemden D66 en de Partij voor de Dieren het meest hetzelfde als hun achterban in de Schaduwkamer. De SGP en de VVD stemden het vaakst anders dan hun achterban.

[NBA] Bulls verslaan Boston

In de NBA heeft Chicago Bulls Boston Celtics, de koploper in de Eastern Conference, een gevoelige nederlaag toegebracht. Bulls won mede dankzij Derrick Rose met 90-79.

Rose lokte voortdurend overtredingen uit en dreef met zijnd dribbels de tegenstander tot wanhoop. Rose was goed voor 36 punten waarvan 15 uit vrije worpen.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Atlanta Indiana 108-93
New Jersey Milwaukee 92-115
Charlotte Washington 104-89
Detroit Philadelphia 112-109 wnv
Chicago Boston 90-79
Oklahoma Memphis 109-100
Dallas Orlando 107-117
Houston Utah 99-103 wnv

Söderling wint toernooi Brisbane

Het servicekanon Robin Söderling heeft het tennistoernooi van Brisbane gewonnen. In de finale in de Australische stad versloeg de als eerste geplaatste Zweed de Amerikaanse titelverdediger Andy Roddick (2) in twee sets: 6-3 7-5. Roddick was als tweede geplaatst.

Söderling, nummer vijf van de wereld, heeft in Brisbane geen set verloren. Slechts eenmaal werd zijn service gebroken.

Söderling wint toernooi Brisbane
Söderling wint toernooi Brisbane (Foto: ANP)

Trainer Ulderink langer bij Go Ahead

Andries Ulderink is ook volgend seizoen trainer van Go Ahead Eagles. De 41-jarige coach heeft zijn volgende zomer aflopende contract met een jaar verlengd. Ook assistenten Michel Boerebach en Paul Bosvelt blijven de eerstedivisieclub uit Deventer trouw en tekenen net als Ulderink voor een jaar bij.

Voorzitter Edwin Mulder is vol lof over zijn technische staf. "De trainers verrichten niet alleen goed werk, maar vullen elkaar ook goed aan. De onderlinge chemie en ook die met de spelersgroep is goed." Ulderink werd begin 2008 aangesteld als opvolger van Mike Snoei. Afgelopen seizoen liep hij met Go Ahead op het nippertje promotie naar de Eredivisie mis.

Black Ops meest verkocht in Nederlandse top 10

Met zes games voor de Nintendo Wii is de bewegingsgevoelige spelcomputer van Nintendo sterk vertegenwoordigd in de verkoop top tien van marktonderzoeksbureau GfK. Het is de tweede achtereenvolgende week dat Nintendo het lijstje domineert, ook al moet het bedrijf de koppositie deze week wel afstaan aan de PlayStation 3 en is Donkey Kong Country Returns een plaatsje gezakt. Wii Party maakt de top drie compleet en is te vinden op de derde plaats.

 

 

01. Call of Duty: Black Ops (PlayStation 3)
02. Donkey Kong Country Returns (Nintendo Wii)
03. Wii Party (Nintendo Wii)
04. Gran Turismo 5 (PlayStation 3)
05. Call of Duty: Black Ops (Xbox 360)
06. New Super Mario Bros (Nintendo Wii)
07. Fifa 11 (PlayStation 3)
08. Mario Kart (Nintendo Wii)
09. Just Dance 2 (Nintendo Wii)
10. Wii Fit Plus (Nintendo Wii)


Inspectie onderzoekt exotische filialen hogeschool

Opnieuw neemt de Onderwijsinspectie een hogeschool onder de loep. Na de Hogeschool Inholland in Haarlem wordt ook onderzoek gedaan naar de Stenden hogeschool in Leeuwarden. Stenden startte met publiek geld filialen in Bangkok, Qatar, op Bali en in Zuid-Afrika, bevestigt de Onderwijsinspectie na berichtgeving van de Volkskrant.

Bronnen rond de school reppen tegenover de krant daarnaast over het declaratiegedrag van de schoolleiding. Ook zouden zakenpartners zijn gepaaid met eredoctoraten en zouden stagiairs uit Indonesië zijn gebruikt als goedkope arbeidskrachten in Chinese restaurants.

Volgens een woordvoerder van de Onderwijsinspectie maken deze beschuldigingen geen deel uit van het onderzoek. "We richten ons alleen op de financiering van de buitenlandse activiteiten van Stenden. We zijn niet bezig met dit soort signalen over schoolbestuurders."

De school met vijf vestigingen in het noorden van het land liet het niet bij de genoemde buitenlandse filialen. Er zouden de afgelopen jaren ook gesprekken zijn geweest over samenwerkingen in Spanje, Rusland, Dubai, China, Berlijn, Libanon, op de Antillen en op Mauritius.

De school noemt zichzelf Stenden University en verzorgt onder meer een hogere hotelschool en toeristische opleidingen. Er studeren in totaal zo'n tienduizend mensen. Een deel van hen zit bij een van de buitenlandse filialen.

Bij de Hogeschool Inholland begon de Onderwijsinspectie een onderzoek na berichten over de makkelijk verstrekte diploma's. Ook worden de uitgaven en het management onderzocht.

Leonardo baalt van onrust: "Ik was doodziek"

Miscommunicatie heeft er voor gezorgd dat Leonardo niet mee mocht met NAC op trainingskamp. Dat zegt de aanvaller althans op de website van zijn management Sport-Promotion.

Doordat Leonardo zich niet afmeldde bij de training en de nieuwjaarsreceptie, besloot de club dat de Braziliaan niet mee mocht op trainingskamp naar het Turkse Belek. "Ik was doodziek", vertelt de speler.

Volgens een verklaring op de website keerde Leonardo woensdag ziek terug in Nederland, waarna hij meteen zijn bed indook. De aanvaller werd pas tegen het middaguur wakker, belde meteen de club en kreeg toen het slechte nieuws te horen. Leonardo zit in zijn maag met de situatie die nu is ontstaan.

"Sinds de laatste aanvaring met de trainer een paar maanden geleden heb ik juist mijn uiterste best gedaan om alles goed te doen. Ik heb extra getraind, het liep allemaal prima en daar voelde ik me ook heel erg goed bij. En dan dit weer", besloot Leonardo zijn verhaal.

Congreslid Giffords overleeft aanslag

Het 40-jarige Amerikaanse Congreslid Gabrielle Giffords heeft een aanslag op haar leven overleefd. Ze raakte ernstig gewond toen ze door een 22-jarige man door haar hoofd werd geschoten van 1 meter afstand. Zes andere aanwezigen konden niet meer gered worden. Dertien mensen raakten gewond.

Gabrielle Giffords was in Tucson voor een openlucht-bijeenkomst. Korte tijd voor de aanslag twitterde ze: "My 1st Congress on Your Corner starts now. Please stop by to let me know what is on your mind or tweet me later." Bij de aanslag verloren onder anderen een federale rechter, John Roll, en een 9-jarig meisje het leven.

President Barack Obama sprak van een 'zinloze daad' en een 'verschrikkelijke tragedie'. Hij gaf op een persconferentie aan Giffords goed te kennen en met haar bevriend te zijn. Hij beloofde dat de zaak tot op de bodem zal worden uitgezocht.

De chirurg die Giffords opereerde heeft na de operatie verklaard goede hoop te hebben dat Giffords het zal overleven. Ze zou bij kennis geweest zijn en goed hebben gereageerd op aanwijzingen.

De 22-jarige Jared Lee Loughner is geïdentificeerd als de schutter. Na het lossen van vijftien tot twintig schoten wilde hij ervandoor gaan, maar oplettende omstanders grepen in en legden hem met een tackle op de grond.

De Amerikaanse politie gaat er nu van uit dat Loughner niet alleen heeft gehandeld, er zouden foto's zijn waarop twee andere verdachten staan. De politie verklaart nog naar een tweede verdachte op zoek te zijn. Loughner wordt in Amerikaanse media een gestoord persoon genoemd, die eerder zou zijn afgewezen voor militaire dienst. Het motief voor de aanslag is nog niet bekend. Giffords en Roll zouden beide bedreigd zijn met de dood in het afgelopen jaar.

De FBI onderzoekt momenteel een manifest waarvan ze vermoeden dat het op internet is geplaatst door Loughner. Het 'manifest' is een 'verwarde verzameling' van YouTube-video's waarin Loughner spreekt over 'mind-control en hersenspoeling' door de overheid.

[NFL] Seahawks verrassen Saints

De Seattle Seahawks hebben voor een enorme verrassing gezorgd door in de eerste ronde van de playoffs de New Orleans Saints te verslaan. Seattle, dat het eerste team was dat met een 7-9 record de playoffs in mocht, was met 41-37 te sterk voor de de Saints in het eigen Qwest Field.

Seattle was vooraf de grote underdog tegen de regerende kampioenen. De Saints waren laat in het seizoen op stoom gekomen en gingen als torenhoge favoriet richting Seattle. Al snel lieten ze zien dat ze snel werk wouden maken van de Seahawks, en ze kwamen op een 10-0 voorsprong, mede door een touchdown pass van Drew Brees naar Heath Evans. Seattle antwoordde echter snel quarterback Matt Hasselbeck vond zijn tight end John Carlson tweemaal in de endzone. Bij de rust stond het verrassend 24-20 voor Seattle.

De tweede helft begon zeer goed voor de thuisploeg, die door een touchdown Mike Williams op een comfortabele 31-20 voorsprong kwamen. New Orleans gaf echter niet op en begon terug te komen in de wedstrijd, tot een 34-30 stand met nog genoeg tijd op de klok. Een ongelofelijke touchdown run van Marshawn Lynch gooide de wedstrijd op slot. Lynch begon op zijn eigen 33-yard lijn, en leek gestopt te worden na een aantal yards. Lynch vocht zich echter door de defensie heen en vond zich 67 yards later in de endzone.

Brees zorgde via Devery Henderson nog wel voor de aansluiting, maar de onside kick kwam terecht in de handen van wederom Carlson en dat betekende de winst voor Seattle. Afhankelijk van de wedstrijd tussen de Philadelphia Eagles en de Green Bay Packers spelen de Seahawks volgend weekend tegen de Atlanta Falcons of de Chicago Bears om de strijd in de NFC.

Vannacht spelen de New York Jets en de Indianapolis Colts om een plaats in de volgende ronde van de playoffs in de AFC. Uiteindelijk spelen de winnaars van de AFC en de NFC tegen elkaar in de Super Bowl, die plaats vindt op 6 februari.

Politie Rotterdam schiet man neer

De Rotterdamse politie regio Rotterdam-Rijnmond heeft zaterdagavond op de Irenebrug een verwarde man neergeschoten. Toen de man na enkele waarschuwingsschoten niet reageerde, werd gericht geschoten. De man raakte hierbij ernstig gewond.

Rond 22.30 uur kreeg de politie een melding binnen over een verwarde man die op bomen aan het inslaan was en een vuurwapen bij zich zou hebben. De politie sommeerde de man mee te werken en loste enkele waarschuwingsschoten. De man, die in het persbericht van de politie als verward wordt omschreven, werkte niet mee, waarop de politie gericht op de man schoot. De man is ernstig gewond overgebracht naar een ziekenhuis.

Een wapen is nog niet gevonden, maar er wordt nog gezocht in de omgeving. De rijksrecherche gaat een onderzoek instellen naar 'de toedracht van het incident'.

Zwemmer Thorpe traint weer

De Australische oud-zwemmer Ian Thorpe lijkt zijn comeback te gaan maken. Hij is weer in training gegaan, maar volgens zijn manager David Flaskas is van een rentree nog lang geen sprake.

"Hij beseft dat hij nog heel veel kilometers heeft te gaan voordat hij weer op topniveau zou kunnen meedoen," zei Flaskas. "Thorpe gaat nog steeds graag de strijd aan. Maar voorlopig geniet hij er vooral van en zoals hij eerder heeft gezegd: zeg nooit nooit."

Thorpe is veelvoudig olympisch en wereldkampioen op de vrije slag. De lange Australiër is in Nederland bekend vanwege zijn duels met Pieter van den Hoogenband. Uitgerekend in het thuisland van Thorpe bij de Spelen van Sydney in 2000 klopte Van den Hoogenband zijn grote rivaal op de 200 meter.

Thorpe stopte in 2006 met zwemmen. Wil hij in Australië weer op hoog niveau aan wedstrijden deel kunnen nemen dan moet hij eerst negen maanden lang weer dopingtesten ondergaan.

Van Nistelrooy: "Ik ben nog lang niet klaar"

Ruud van Nistelrooy heeft nog geen behoefte aan stoppen met voetballen en is op zoek naar een nieuw contract. De spits die zaterdag drie keer scoorde in het met 4-2 gewonnen duel met Ajax, wil zijn contract bij Hamburger SV het liefst verlengen.

"Ik heb laten zien dat ik het nog kan, al was dat voor mezelf geen verrassing. Ik ben nog lang niet klaar, wil zo lang mogelijk voetballen", reageert de aanvaller aan NUsport. "Als je stopt, kun je nooit meer terug. Ik bekijk echter jaar voor jaar hoe ik ervoor sta mentaal en fysiek. Maar nu denk ik: ik wil nog heel graag door", aldus de oud-speler van PSV, Manchester United en Real Madrid. "HSV is mijn eerste optie. Daar ga ik eerst mee praten"

Een terugkeer naar PSV is echter niet uitgesloten voor de 34-jarige spits. "Iedereen weet hoe ik over die club denk. Daar heb ik warme gevoelens voor", liet Van Nistelrooy nog maar eens weten. Een terugkeer moet echter wel aan één voorwaarde voldoen. "Als ik terugkeer zal dat niet zijn om af te bouwen. Afbouwen is voor mij alleen maar wat rondjes lopen. Maar het is erg prematuur om daarover te praten. Ik concentreer me nu op HSV."

 

België onderzoekt niet alle terreurdreigingen

Belgische antiterreurdiensten onderzoeken niet meer alle terreurdreigingen. De diensten kampen met een acuut tekort aan speurders, vertalers en tolken.

Dat stelt de Belgische procureur Johan Delmulle zaterdag in de Vlaamse krant De Tijd. Volgens deze officier van justitie blijven dossiers liggen in de strijd tegen radicaalislamitische terreur.

Daarnaast zijn het mailverkeer en de telefoons niet extra beveiligd. "De meest geheime informatie laten we dan maar ronddragen door chauffeurs. Maar dat kan toch niet blijven duren?", vraagt Delmulle zich af.

Alleen al in Brussel lopen op dit moment zeventig onderzoeken naar terrorisme. Eind november werd nog een groep terreurverdachten opgepakt in onder meer Antwerpen en Nederland. Een rechter bekijkt volgende week of de drie die in Amsterdam zijn gearresteerd, aan België worden uitgeleverd.

België onderzoekt niet alle terreurdreigingen
België onderzoekt niet alle terreurdreigingen (Foto: ANP)

Twitteraccount Noord-Korea gehackt

Noord-Korea's twitteraccount @uriminzok is zaterdag op de verjaardag van 'kroonprins' Kim Jong-un gehackt. De vermoedelijk Zuid-Koreaanse hackers riepen namens het regime in Pyongyang via de microblogsite op tot een revolutie 'met het zwaard' tegen Kim Jong-il en zijn jarige zoon. Dat meldden Zuid-Koreaanse media.

Verder twitterden de hackers naar de meer dan elfduizend volgers van Pyongyang dat het regime enorme bedragen neertelt voor nucleaire wapens en excessieve feestjes van de Kims, waar de alcohol rijkelijk vloeit, terwijl miljoenen mensen in het land verhongeren en doodvriezen.

Ook plaatsten hackers zaterdag een animatiefilmpje op YouTube waarin Kim Jong-un in een luxe sportauto vrouwen en kinderen aanrijdt.

Twitteraccount van Noord-Korea gehackt
Twitteraccount van Noord-Korea gehackt (Foto: ANP)

Algerije verlaagt prijzen voedsel

Algerije gaat de prijzen van bepaald basisvoedsel verlagen, nadat de afgelopen dagen gewelddadige betogingen hadden plaatsgevonden wegens hoge voedselprijzen en werkloosheid. Dat heeft de regering in Algiers zaterdag laten weten.

Zeker drie mensen zijn tot dusver omgekomen door de rellen die in Algiers en een aantal andere steden oplaaiden. Ongeveer vierhonderd mensen raakten gewond.

In verschillende plaatsen in het Noord-Afrikaanse land is het al dagenlang onrustig door protesten. Basisvoedsel zoals suiker, meel en olie is in enkele maanden tijd ongeveer dubbel zo duur geworden. Ongeveer 75 procent van de 36 miljoen Algerijnen is jonger dan dertig jaar en volgens het Internationaal Monetair Fonds is 20 procent van de jeugd werkloos.

Walcott biedt excuses aan voor fopduik

Theo Walcott heeft spijt van zijn fopduik in de 1-1 wedstrijd tegen Leeds in de FA Cup. De Arsenal-speler heeft de Engelse voetballiefhebbers gisteren zijn verontschuldiging aangeboden. De val van Walcott zorgde in eerste instantie voor een penalty.

Arbiter Phil Dowd bedacht zich echter na overleg met zijn grensrechter. Niet veel later legde hij de bal alsnog op de stip na een nieuwe overtreding tegen Walcott, die ditmaal opzichtig werd vastgehouden. Cesc Fabregas schoot raak en bezorgde de Londense clubs een replay in Leeds.

"Het was mijn bedoeling een penalty te versieren", gaf Walcott naderhand toe. "Daar heb ik spijt van. Sorry. Ik wil geen speler zijn die van vallen zijn specialiteit maakt. Het was pas de eerste keer dat ik dit deed, heb ik tegen de scheidsrechter gezegd."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.