FNV schrikt van gesjoemel met flexwerkers

De FNV is zich 'rot geschrokken' van de manier waarop bedrijven ontslagregels 'omzeilen' door ontslagen personeel weer in dienst te nemen als flexwerkers. Dat zei voorzitter van de vakcentrale Agnes Jongerius maandag in haar nieuwjaarsspeech.

Volgens Jongerius zijn flexwerkers vooral bedoeld om bij te springen in geval van ziekte of vanwege de drukte. Maar uit onderzoek van de FNV blijkt dat werknemers vaak worden ontslagen om vervolgens weer in dienst te worden genomen als flexwerker. 70 procent van de ontslagen vaste werknemers die terugkwamen als flexwerker ging hetzelfde werk doen als voorheen, maar onder slechtere voorwaarden.

Verder heeft 60 procent niet vrijwillig voor een dergelijk contract gekozen. En bijna de helft van de flexwerkers verdient minder dan vaste werknemers in dezelfde functie.

Jongerius staat in beginsel positief tegenover het inhuren van freelancers, uitzendkrachten of gedetacheerden. "Maar wat we vandaag aan de kaak stellen zijn mensen met een vaste baan die weggewerkt worden en dan als flexkracht terug mogen komen. Dat willen we voorkomen." Zij wijst erop dat 60 procent van hen kostwinner is. "Hun bestaanszekerheid is in het geding."

Nog deze maand gaat een delegatie van de vakcentrale naar het ministerie van Sociale Zaken om dit 'verkapte omzeilen van ontslagregels' aan te kaarten bij minister Henk Kamp (VVD). Zij eist dat er geen ontslagvergunningen meer worden afgegeven om mensen eerst te ontslaan en hen later weer terug in dienst te nemen als flexwerker. Ook heeft de FNV een meldpunt geopend.