FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 28 december 2010

Immigratie IsraŽl toegenomen

In 2010 zijn meer dan 19.000 joden naar Israël verhuisd, 16 procent meer dan vorig jaar. Dat heeft het Joods Agentschap, een semi-overheidsinstelling die de immigratie in Israël afhandelt, dinsdag meegedeeld.

Van de immigranten waren ongeveer 7700 afkomstig uit de voormalige Sovjet-Unie. Ongeveer half zo veel kwam uit Noord-Amerika. De gemiddelde leeftijd was 29 jaar; de oudste immigrant was 99.

Het is het tweede opeenvolgende jaar dat de immigratie in Israël is toegenomen, na een lange periode van daling sinds een immigratiepiek in de jaren negentig uit de voormalige Sovjet-Unie.


Immigratie Israël toegenomen (Foto: Novum)

Beurs royeert lid om bloeddiamanten

De Israëlische diamantbeurs heeft dinsdag een lid geroyeerd, omdat hij een poging heeft gedaan illegale bloeddiamanten uit Zimbabwe Israël binnen te smokkelen. Dat heeft een woordvoerder gezegd.

De man, David Vardi, werd vorige week gearresteerd met ruim 150.000 euro aan diamanten uit Zimbabwe in zijn bezit. Volgens het Kimberley Proces, het internationale toezichtorgaan voor bloeddiamanten, wordt met diamanten uit Zimbabwe geweld in Afrika gefinancierd en mag het land daarom geen diamanten exporteren.

De woordvoerder van de diamantbeurs liet weten dat de beurs 'de handel in bloeddiamanten niet tolereert'.

Porto verlengt met 33-jarige coach Villas Boas

FC Porto heeft het contract van Andre Villas Boas verlengd. Dat maakten de Portugezen dinsdag bekend via de officiële kanalen.

Villas Boas blijft zeker tot medio 2013 aan het roer staan van Porto, dat dit seizoen ongenaakbaar is in Portugal. De oefenmeester leerde het vak van José Mourinho, die in 2004 met Porto de Champions League pakte. De slechts 33-jarige coach is sinds de afgelopen zomer werkzaam in de Portugese havenstad. In juni kwam hij over van Academica de Coimbra.

De voorsprong van Porto op naaste belager Benfica bedraagt acht punten na veertien gespeelde wedstrijden. Verloren werd er nog niet. In de 1/16 finales van de Europa League treffen de Portugezen Sevilla.

[NK] Titels voor Veldt en Van den Berg

Tim Veldt heeft tijdens het NK baanwielrennen de individuele achtervolging gewonnen. De titel bij het onderdeel keirin ging naar Roy van den Berg.

Veldt wist in de finale van de individuele achtervolging titelverdediger Levi Heimans te verslaan. In de strijd om het brons wist Roy Pieters te winnen van Jenning Huizenga, die zijn comeback maakte.

Van den Berg, voormalig fietscrosser, pakte de overwinning bij het onderdeel keirin en dit betekende voor hem de eerste nationale titel als baanwielrennen. In de finale wist hij Patrick Bos en Hylke van Grieken achter zich te houden. Als BMX'er won Van den Berg al Nederlandse en Europese hoofdprijzen. Vorig jaar stapte hij over op het baanwielrennen.

Na afloop was Van den Berg, echtgenoot van baanwielrenster Yvonne Hijgenaar, erg blij met zijn titel: "Ik leef als Eddy Merckx voor deze sport. Ik train me uit de naad om de Spelen van Londen te bereiken. Ik moet nog steeds investeren in het wat langere werk, maar ik voel gewoon dat het week voor week beter gaat. Baanwielrennen is nu alles voor mij. Zo’n titel geeft je weer een extra zetje in de rug."

5 nieuwjaarsduiken afgelast door weer

Hoofdsponsor Unox heeft 5 van de 81 officiële nieuwjaarsduiken moeten afgelasten vanwege het aanhoudende winterweer. Dat heeft een woordvoerster dinsdag gemeld.

De festiviteiten op 1 januari in de Groningse plaatsen Midwolde en Kropswolde, Dedemsvaart in Overijssel en de Gelderse gemeenten Doesburg en Borculo gaan niet door. Het dikke pak ijs op het water op de diverse locaties belet het enthousiastelingen een nieuwjaarsduik te nemen. Zelfs als er een flinke dooi-aanval komt, dan nog achten de organisatoren het niet verantwoord om mensen het ijskoude water in te laten springen.

De kans op onderkoeling is te groot. Bovendien zouden deelnemers zich kunnen snijden aan drijvende ijsschotsen. Op 76 plekken door heel Nederland kan nog wel worden gedoken, meldt de organisatie van het evenement, al is het mogelijk dat er de komende dagen nog meer afzeggingen volgen.

Zuid-Afrika onderschept wapens voor SomaliŽ

De Zuid-Afrikaanse politie heeft een partij wapens onderschept die op weg waren naar Somalië. De wapens waren vermoedelijk bestemd voor een omstreden militie die is opgericht om piraten in dat land te bestrijden. Wapenleveranties aan Somalië zijn in strijd met een VN-embargo.

Acht automatische geweren met telescoopvizieren en geluiddempers, twee AK-47's, twee jachtgeweren en een revolver werden op 23 december ontdekt tijdens een huiszoeking bij de havenstad Durban. Twee Zuid-Afrikanen en twee buitenlanders werden opgepakt, maar zijn op borgtocht vrijgelaten.

De Zuid-Afrikaanse politie onderzoekt of een havenmedewerker heeft geholpen de wapens te verplaatsen. De politie hield de zending al een tijdje in het oog.

Birmingham City grijpt naast Babel

Birmingham City heeft Ryan Babel niet weten aan te trekken. De ploeg had verregaande interesse om onze landgenoot de rest van het seizoen te huren, maar volgens Sky Sports ziet Liverpool hier geen heil in.

Birmingham heeft al langer interesse in de diensten van Babel. Zowel vorig seizoen als afgelopen zomer toonde de ploeg interesse in de oud-Ajacied, maar beide keren ging een transfer niet door. Ook dit keer wimpelt Liverpool de interesse af.

Onder trainer Roy Hodgson heeft Babel meestal geen basisplaats, maar desondanks wil de oefenmeester hem bij de selectie houden. Babel staat zelf wel open voor een verhuur aan een andere ploeg.

Clijsters: "Wellicht laatste volledig tennisjaar"

Kim Clijsters begint op nieuwjaarsdag in Thailand mogelijk aan haar laatste volledige tennisseizoen. De Belgische wil naar eigen zeggen in 2011 alles uit de kast halen en erg veel genieten.

Clijsters speelt een demonstratiewedstrijd tegen de nummer één van de wereld Caroline Wozniacki. "Voor het eerst weer outdoor tennissen, dat is een prettig vooruitzicht, al zal het wat wennen zijn. Wat die match tegen Wozniacki op 1 januari brengt zien we wel. We kijken ook erg uit naar het land, we zijn er nog nooit eerder geweest," schrijft Clijsters op haar site.

"Van daar reizen we door naar Sydney waar ik me optimaal wil klaarstomen voor de eerste grote opdracht van het jaar in Melbourne! Als ik in 2011 blessurevrij blijf hoop ik het hele jaar sterke resultaten te kunnen neerzetten en er ook optimaal van te kunnen genieten. Het wordt wellicht het laatste volledige seizoen dat ik zal spelen."

Skate-off voor het vierde ticket WK sprint

De topsportcommissie van de KNSB heeft besloten een skate-off te houden om te bepalen wie het vierde ticket voor het wereldkampioenschap sprint krijgt. De nummers één t/m drie van het NK (Stefan Groothuis, Jan Smeekens en Jan Bos) zijn rechtstreeks geplaatst.

Simon Kuipers, Kjeld Nuis, Ronald Mulder en Hein Otterspeer zullen onderling uitmaken wie het vierde WK ticket krijgt. De wedstrijd gaat over een 500 en een 1000 meter en zal op maandag 17 of dinsdag 18 januari in Thialf plaatsvinden. Het weekend erop vindt op dezelfde baan het WK plaats.

Kuipers moest op het NK al na één afstand afhaken met een blessure, terwijl Mulder zelfs helemaal niet aan de start kon verschijnen. Nuis werd op de eerste 1000 meter gediskwalificeerd omdat hij met zijn schaats op het rechte stuk over de lijn ging. Otterspeer kon geen klassement neerzetten door een valpartij.

Bij de dames werden zoals verwacht de nummers één tot en met vier van het NK (Margot Boer, Annette Gerritsen, Laurine van Riessen en Ireen Wust) aangewezen.

CataloniŽ van Cruijff geeft Honduras klop

Johan Cruijff heeft met Catalonië een ruime zege geboekt op Honduras. Mede dankzij twee treffers van Bojan Krkic werd het 4-0.

De Catalanen spelen jaarlijks tussen Kerst en de jaarwisseling een oefenduel en dit jaar was het de beurt aan Honduras. De Zuid-Amerikanen speelden afgelopen zomer in Zuid-Afrika nog op het WK, waar het nimmer kon overtuigen.

Ook dinsdag in het Olympisch Stadion van Barcelona was dat het geval. Cruijff had zijn manschappen blijkbaar goed geprepareerd, want onder aanvoering van Bojan werd Honduras overklast. Naast de twee doelpunten van de Barcelona-aanvaller scoorden ook Coro en Sergio Garcia.

Ruim 28.000 toeschouwers kwamen op de wedstrijd af. Dat zijn er veel minder dan de 53.000 die vorig jaar de kerstwedstrijd van de Catalanen in Camp Nou zagen. Destijds versloeg de ploeg van Cruijff het grote Argentinië met 4-2.

MŠlaga verrast met komst Baptista

Het Spaanse Málaga heeft verrassend toegeslagen op de transfermarkt. Julio Baptista werd van AS Roma weggelokt, terwijl van Atlético Madrid de talenten Ignacio Camacho en keeper Sergio Asenjo overkomen.

De transfer van Camacho levert Atlético twee miljoen euro op, al is dat nog niet bevestigd. De middenvelder tekent voor vier jaar bij Malaga, dat sinds kort onder leiding staat van Manuel Pellegrini. Camacho stond bij Atlético te boek als groot talent, maar mede door blessureleed kwam de jongeling weinig aan spelen toe en kwam zodoende op een zijspoor terecht.

Atlético gunt ook Asenjo speelminuten in Andalusië. De jonge doelman verloor zijn plek onder de lat vorig seizoen aan David de Gea, terwijl hij zelfs niet meer op de bank zit in de Spaanse hoofdstad. Joel Robles krijgt in Madrid de voorkeur boven Asenjo De voormalig sluitpost van Real Valladolid wordt tot medio 2011 verhuurd aan Malaga, dat een optie tot koop afdwong.

Na Asenjo en Camacho heeft Malaga ook Julio Baptista vastgelegd. Een bestuurder van de Spaanse club bevestigd dat dinsdagavond. Baptista komt over van AS Roma, waar zijn situatie onder Claudio Ranieri uitzichtloos was. De Braziliaanse aanvaller kost twee miljoen en tekent voor 2,5 jaar in Spanje. Eerder kwam hij in Spanje uit voor Sevilla en Real Madrid.

NS en ProRail staken 142 miljoen in reisinformatie

NS en spoorbeheerder ProRail hebben sinds 2001 ruim 140 miljoen euro gestoken in het verbeteren van de reisinformatie. De invoering van het nieuwe systeem hiervoor duurde echter jaren langer dan gedacht en werkt inmiddels nog altijd niet naar behoren. Dat meldt RTL Nieuws, dat documenten van NS en ProRail onderzocht.

In het derde kwartaal van 2002 werd onder de naam InfoPlus een programma opgetuigd, dat ervoor moet zorgen dat er meer informatie op de stations beschikbaar komt. Ruim tweeduizend digitale informatiesystemen moesten hiervoor worden opgehangen. Daarnaast bouwen NS en ProRail aan een nieuw computersysteem dat die schermen van informatie voorziet.

Ook onder meer de stationsomroepers, internet, teletekst, de handcomputers van het personeel, de VerkeersInformatieDienst en de ANWB moesten op het systeem worden aangesloten. Hierdoor moest iedereen op hetzelfde moment over dezelfde informatie kunnen beschikken.

De bedoeling was dat dit alles voor 2005 zou worden opgeleverd. Het systeem opleveren voor 2006 lukte echter niet. Problemen met leveranciers zorgden voor flinke vertraging. Eind 2005 constateerden de twee bedrijven dat de verbetering van de actuele reisinformatie te lang op zich liet wachten en dat de klantoordelen achterbleven bij de verwachtingen.

In 2010 is het systeem nog altijd niet in heel Nederland geïnstalleerd. Waar het systeem wel werkt, zijn er veel storingen die niet goed zouden worden afgehandeld. NS en ProRail verwachten voor de afronding van het programma dit en volgend jaar nog ruim 34 miljoen euro in het systeem te moeten steken. Daarmee heeft InfoPlus 142 miljoen euro gekost.

Zowel de NS als ProRail kreeg de laatste weken veel kritiek te verduren nadat het treinverkeer door het winterweer ontregeld raakte. Onder meer de informatie aan reizigers liet te wensen over.

NS-topman Bert Meerstadt gaf dinsdag aan dat de NS op het gebied van reizigersinformatie niet meer wil samenwerken met ProRail, omdat het niet goed gaat. Daarbij wil Meerstadt nog eens tientallen miljoenen euro's gaan investeren in omroepberichten en reisinformatiediensten. ProRail is het hier niet mee eens en wil een rol blijven spelen in de informatievoorziening.

Taizť: Ahoy vijf dagen pelgrimsoord

Honderden jonge pelgrims hebben de kerstdagen in een toerbus op de snelweg doorgebracht om op tijd te zijn voor de bijeenkomst van de broeders van Taizé in Ahoy. Uit Rusland komen ze, Oekraïne, Italië, Servië, Spanje en vooral uit Polen: dertigduizend jongeren in totaal van zeventig verschillende nationaliteiten.

De Rotterdamse Ahoy is vanaf dinsdag vijf dagen lang pelgrimsoord. Tot nieuwjaarsdag is de evenementenhal gevuld met biddende, zingende en filosoferende jongeren. Ook zijn er honderden workshops te volgen. "De stad Rotterdam is een zeer gastvrije stad. We zijn zeer goed ontvangen", zei broeder Alois dinsdag.

Het hoofd van de broedergemeenschap zei zeer te spreken te zijn over de 'goede samenwerking' met onder anderen burgemeester Ahmed Aboutaleb. Het betreft de grootste meerdaagse internationale christelijke jongerenbijeenkomst in Nederland.

Taizé: Ahoy vijf dagen lang pelgrimsoord
Taizé: Ahoy vijf dagen lang pelgrimsoord (Foto: ANP)

Banken proberen Cambridge te censureren

Britse banken proberen een professor van de gerenommeerde Universiteit van Cambridge te bewegen een proefschrift van een student over een zwakke plek in de beveiliging van pinpassen uit de publiciteit te houden. Dat meldden Britse media dinsdag.

De UK Cards Association (UKCA) heeft namens de grote Britse banken een brief gestuurd naar de universiteit wegens een proefschrift over een apparaatje waarmee zonder pincode met iemands pinpas kan worden betaald. UKCA vreest dat het publiek door deze informatie het vertrouwen in het betalingssysteem verliest. Ook zouden er te veel details in staan over hoe te frauderen met een apparaatje van enkele tientjes.

Professor Ross Anderson heeft laten weten door te gaan met het publiceren van controversieel onderzoek, zoals de universiteit in het verleden deed met onderzoeken van befaamde wetenschappers als Isaac Newton en Charles Darwin.

Muggenplaag teistert het OLVG

In het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) te Amsterdam woedt al weken een heuse muggenplaag. De plaag werd drie weken geleden geconstateerd. Het gaat om zogeheten steekmuggen, die uit een plas komen in de kruipruimte van het ziekenhuis. Hoewel dit onlogisch klinkt in hartje winter, dragen juist de weersomstandigheden bij aan de muggenplaag.  Vanwege de kou wordt er namelijk flink gestookt in het OLVG om het warm te houden voor de patiënten. 

Vooral de afdelingen Radiologie en Spoedeisende Hulp ondervonden overlast van de muggen. Op het hoogtepunt van de plaag werden er zelfs klamboes opgehangen op de spoedeisende hulp.

Inmiddels is de plaag op z'n retour. De GGD komt nog wel regelmatig langs en de schoonmakers zijn geïnstrueerd om de muggen van de wanden te zuigen als ze de steekmuggen zien. Ook hangen er speciale UV-lampen. Verder wordt de kruipruimte constant drooggehouden om te zorgen dat het probleem niet weer ontstaat.

Twee derde van de muggen is nu verdwenen. Overigens leven steekmuggen maar een maand en brengen ze geen ziektes over.

Vieri staat voor sensationele comeback in BraziliŽ

Christian Vieri maakt mogelijk zijn comeback op de voetbalvelden. De Italiaan kan aan de slag in Brazilië. Rio de Janeiro Boavista hoopt Vieri te kunnen overtuigen van een overstap naar Brazilië. De 37-jarige spits hing in 2009 zijn kicksen aan de wilgen. Bij Atalanta Bergamo werd zijn contract niet verlengd.

Vieri spendeerde zijn tijd de laatste maanden aan pokeren en ander vertier, maar het voetbal blijft lonken. "Vieri is zeer fit", meldt technisch directeur Magalaes Lins van Boavista in Gazzetta dello Sport.

"Een week voor de start van de competitie hopen we hem te presenteren." Vieri versleet in het verleden veel clubs, waaronder SS Lazio, Juventus, AC Milan, Internazionale en Atlético Madrid.

Ajax bevestigt oefenwedstrijden tegen HSV en Galatasaray

Ajax begint het jaar 2011 met twee oefenwedstrijden op vreemde bodem. Dat bevestigde de club vandaag. Het nieuwe kalenderjaar begint Ajax in Duitsland en Turkije. De Amsterdammers beginnen op 8 januari tegen de oude club van oud-trainer Martin Jol HSV.

Een week later staat de wedstrijd tegen Galatasaray in Istanbul op het programma. Ajax speelt in Turkije de openingswedstrijd van het nieuwe stadion van de Turkse topclub. Het duel in de Turk Telekom Arena begint om 20:00 uur.

Op 4 januari start de voorbereiding van Ajax op de tweede seizoenshelft. De internationals Maarten Stekelenburg, Demy de Zeeuw en Gregory van der Wiel sluiten later in de week aan.

Energierekening gaat omlaag

De meeste Nederlanders gaan volgend jaar iets minder betalen voor hun energie. De stijging van de energiebelasting en de netwerkkosten wordt bij de meeste energieleveranciers gecompenseerd door een daling van de leveringskosten, meldt de vergelijkingswebsite Energieprijzen.nl.

Volgens de site kan het lonend zijn om van de grote leveranciers over te stappen naar goedkopere aanbieders. Dat kan op jaarbasis meer dan 200 euro schelen.

Uitgever Arjin van As van Energieprijzen.nl denkt dat mensen die de komende maanden willen overstappen het beste af zijn met een actieproduct met een korte looptijd. Wie liever niet elk jaar opnieuw wil overstappen, kan ook een langjarig product met een vaste prijs overwegen. Wel is het volgens hem dan zaak om een product te kiezen waarbij zowel de stroomprijs als de gasprijs vaststaat.

Energierekening gaat omlaag
Energierekening gaat omlaag (Foto: ANP)

Ecowas-delegatie praat in op Gbagbo

Een delegatie van Ecowas heeft dinsdag in Abidjan drie uur lang ingepraat op de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo. Het samenwerkingsverband van West-Afrikaanse staten heeft met militair ingrijpen gedreigd als Gbagbo de macht niet overdraagt aan zijn rivaal Alassane Ouattara, die volgens de internationale gemeenschap de verkiezingen in Ivoorkust heeft gewonnen.

De Ecowas-delegatie, bestaande uit de presidenten van Sierra Leone, Kaapverdië en Benin, wilde na afloop van het onderhoud met Gbagbo niets kwijt aan journalisten. De delegatie begaf zich naar het hotel in Abidjan waar Ouattara voorlopig zijn intrek heeft genomen. Gbagbo heeft nog altijd de controle over het leger en de politie.


Ecowas-delegatie praat in op Gbagbo (Foto: Novum)

"Mocht KakŠ vertrekken dan gaat hij naar Chelsea"

De kans dat Kaká in de zomer Real Madrid voor Chelsea verruilt is groot. Althans, dat stelt Ernesto Bronzetti. Kaká wordt de laatste tijd hardnekkig met Internazionale in verband gebracht, maar volgens de Italiaanse belangenbehartiger maakt de Nerazzurri weinig kans. Chelsea is de grootste kanshebber om Kaka vast te leggen.

De 28-jarige Braziliaan staat op het punt zijn rentree te maken bij Real, nadat hij in augustus een knieoperatie onderging. Lang zal hij Real echter niet meer van dienst zijn, denkt Bronzetti. "Ik ken Florentino Perez zeer goed", aldus de Italiaan volgens de Daily Mail.

"Ik heb enkele dagen geleden met hem gesproken. Florentino is een beetje koppig en hij zal Kaká niet zonder slag of stoot laten gaan. Maar als Kaká vertrekt gaat hij naar Chelsea, die negentig procent meer kans hebben dan Inter."

Grote brand bij palletbedrijf Venlo

Bij een palletbedrijf in Venlo woedt dinsdagavond een zeer grote brand. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer. Het vuur ontstond vermoedelijk in een zagerij in het bedrijf. De brand ontwikkelde zich vervolgens zeer snel.

De brand brak omstreeks 18.30 uur uit in het bedrijf aan de Wylrehofweg. Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt. Of er gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen vrijkomen en wat de oorzaak is van de brand is nog onduidelijk.

Oud-speler Liverpool (54) verongelukt

Oud-voetballer Avi Cohen is dinsdag op 54-jarige leeftijd overleden. De Israëliër, die tussen 1979 en 1981 speelde voor Liverpool, stierf aan de verwondingen die hij vorige week opliep bij een motorongeluk in Tel Aviv. Cohen maakte in de kampioenswedstrijd van 1980 zijn enige doelpunt voor de Reds.

Cohen speelde na zijn periode bij Liverpool nog voor het Schotse Glasgow Rangers en in eigen land bij Maccabi Tel Aviv en Maccabi Netanya. Verder was hij jarenlang aanvoerder van de Israëlische nationale ploeg. Zijn zoon Tamir Cohen voetbalt momenteel in de Premier League voor Bolton Wanderers.

Amsterdam kortwiekt viering Koninginnedag

Evenementen, vrijmarkten en buitentaps moeten tijdens de komende Koninginnedag in Amsterdam een uur eerder stoppen. Hierdoor hebben vervoerders meer tijd om alle feestvierders de stad uit te krijgen. Ook moet de maatregel de bezoekersdruk op het Rembrandt- en Leidseplein verminderen.

De 'spelregels' moeten ervoor zorgen dat Koninginnedag veilig, ordelijk en feestelijk verloopt in de hoofdstad, aldus de gemeente. De gemeente heeft het feest de afgelopen jaren geëvalueerd en stelt dat hieruit blijkt dat Koninginnedag in Amsterdam zijn grenzen heeft bereikt.

Vrijmarkten, evenementen en buitentaps moeten op 30 april om uiterlijk 20.00 uur stoppen. Het feest op het Museumplein stopt om 21.00 uur, ook een uur vroeger dan vorig jaar.

Amsterdam trekt jaarlijks op Koninginnedag zo'n achthonderdduizend bezoekers, van wie er zeshonderdduizend in het centrum aan het feesten slaan. "Dit levert naast een groot Oranjefeest ook een aantal zorgpunten op, zoals de in- en uitstroom van grote groepen reizigers met het openbaar vervoer", aldus de gemeente. Delen van de binnenstad, waaronder het Rembrandtplein en Leidseplein, zijn daarbij tijdens het feest slecht te bereiken voor de hulpdiensten.


Koninginnedag Amsterdam eerder afgelopen (Foto: Novum)

[NK] Kanis wint 500 meter tijdrit

Willy Kanis heeft vanavond, tijdens de Nederlandse kampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn, de titel gepakt op de 500 meter tijdrit.

De Nederlandse kwam tot een tijd van 34,685. Deze tijd was voor Kanis ruim voldoende om voor de derde keer op rij de titel op het sprintonderdeel te pakken.

Het zilver ging naar Yvonne Hijgenaar. Zij realiseerde een tijd van 35,766. Laura van der Kamp reed 36,848 en pakte daarmee het brons.

Aantal moorden licht gedaald

Het aantal moorden is dit jaar licht gedaald. Tot dinsdagmiddag werden dit jaar 170 moorden gepleegd, tegenover 178 vorig jaar. Dat blijkt dinsdag uit de jaarlijkse moordlijst van Elsevier.

Vorig jaar steeg het aantal moorden nog behoorlijk. In 2008 werden nog 161 moorden gepleegd. In 2007 werden de minste moorden in vele decennia gepleegd, 143 in totaal. Het jaar daarvoor werden nog 149 moorden gepleegd en in 2005 201. In de jaren negentig van de vorige eeuw schommelde het aantal moorden per jaar rond de 250.

In de grote steden werden afgelopen jaar veel minder moorden gepleegd. In Amsterdam daalde het aantal moorden van 32 in 2009 naar 16 tot nu toe dit jaar. In Rotterdam daalde het aantal van twintig naar veertien. In Den Haag werd ongeveer evenveel gemoord als vorig jaar: zeven keer. Utrecht was net als vorig jaar moordvrij.

Het aantal mensen dat bij een doding en zelfdoding, vaak gezinsdrama's genoemd, om het leven kwam, lag dit jaar met 22 slachtoffers bij 18 zaken hoog. Gemiddeld vallen er jaarlijks ongeveer negen slachtoffers bij gezinsmoorden.

Badmintonner Palyama wint in Kopenhagen

Dicky Palyama is de Kopenhagen Masters goed begonnen. Onze landgenoot won in Denemarken zijn partij in de eerste ronde van Daren Lieuw.

Palyama versloeg de Maleisiër in drie games; 21-16, 23-25 en 21-17. Later vandaag speelt Palyama zijn partij in de tweede ronde tegen de Deen Peter Gade.

Vorig jaar wist onze landgenoot in Kopenhagen de finale te halen van het prestigieuze toernooi. Destijds moest hij zijn meerdere erkennen in de Deense thuisspeler Jan Jorgensen.

Pato hoopt begin januari rentree te maken

Alexandre Pato maakt zich op voor zijn rentree. De spits van AC Milan mikt op het competitieduel met Cagliari van 6 januari.

Pato is momenteel met Milan op trainingskamp in Dubai, maar sinds begin november kwam hij niet meer in actie. In het duel met Palermo (3-1) liep de Braziliaan een knieblessure op. Dit seizoen scoorde hij niettemin al zes keer in acht wedstrijden.

"Ik doe hard mijn best om tegen Cagliari mijn rentree te maken", aldus Pato tegen Datasport. "Ik ben blij dat ik weer volwaardig lid ben van de spelersgroep. Nu werk ik hard en kan ik alleen maar hopen."

Pato's landgenoot Leonardo trad onlangs in dienst van Internazionale. Leonardo vertrok deze zomer als trainer van stadgenoot en aartsrivaal Milan. "Dat is zijn keuze", stelt Pato. "Hij is een trainer en oefent zijn beroep uit. Laten we hopen dat hij niet al te succesvol is, want wij willen kampioen worden."

SkiŽrs vallen uit lift in VS

In een wintersportgebied in de Amerikaanse staat Maine zijn dinsdag verscheidene skiërs uit een stoeltjeslift geslingerd nadat de kabel van de lift door de harde wind van een katrol was geschoten.

Ongeveer zes skiërs maakten een val van 8 tot 10 meter. De gewonden zijn naar ziekenhuizen gebracht, maar geen van hen verkeerde in levensgevaar.

In de lift op Sugarloaf Mountain bevonden zich ongeveer 220 mensen toen het ongeluk gebeurde. Zij werden door de hulpdienst in veiligheid gebracht.


Skiërs vallen uit lift in VS (Foto: Novum)

Ontsnapte gevangene Vught opgepakt in BelgiŽ

Een 31-jarige man, die begin deze maand ontsnapte uit het huis van bewaring in Vught, is maandag opgepakt in België. Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie dinsdag gezegd.

De man zat vast op verdenking van een overval op een drogisterij. Op 6 december wist hij te ontsnappen door doodleuk met een groepje bezoekers mee naar buiten te lopen.

De gevangene werd maandag bij het Belgische Mons aangehouden. Hij wordt zo snel mogelijk naar Nederland gebracht.

Wak wordt man uit Benschop fataal

Duikers van de brandweer hebben dinsdagmiddag het levenloze lichaam van een man uit het Utrechtse Benschop onder het ijs vandaan gehaald. De politie vermoedt dat de man door het ijs is gezakt, laat een woordvoerder weten.

De vrouw van het slachtoffer had haar echtgenoot al een tijdje niet meer gezien. Ze ging achter het huis kijken, zag een wak in de sloot en belde de politie.

Duikers vonden de man onder het ijs en haalden hem uit het water. Een reanimatiepoging mocht niet baten.

Vuurwerklab ontmanteld in Haagse woning

Een 47-jarige Hagenaar is maandagavond aangehouden omdat hij vuurwerkbommen in zijn woning fabriceerde. Naast kokers en andere omhulsels ontdekten agenten in een balkonkast ongeveer een kilo kruit en andere pyrotechnische stoffen. De kast was ingericht als laboratorium waar vuurwerk werd geproduceerd. Er was geen direct explosiegevaar, meldt de politie.

De etagewoning aan de De la Reyweg in de Transvaalbuurt is dinsdagochtend ontruimd door deskundigen, waarbij twee mortieren werden aangetroffen, lanceerinstallaties waar projectielen mee konden worden afgevuurd. Explosievenexperts hebben de grondstoffen op het Zuiderstrand tot ontploffing gebracht

Agenten in burger zagen rond 20.30 uur twee mannen op een veldje projectielen afschieten uit een metalen lanceerinstallatie. Ze troffen gesmolten sneeuw en een ondiepe krater met een doorsnee van ongeveer 1 meter aan, waarop beide mannen van 31 en 47 jaar werden aangehouden.

De twee zaten dinsdag nog vast op verdenking van overtreding van de Wet Wapens en Munitie. Ook wordt hen verweten dat ze hun omgeving ernstig in gevaar hebben gebracht. De 47-jarige man wordt woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, de 31-jarige wordt op vrije voeten gesteld.


Vuurwerklab ontmanteld in Haagse woning (Foto: Novum)

Steam aanbiedingen 28/12

Ook vandaag gooit Steam weer een boel spellen in de uitverkoop tijdens de Steam Holiday Deals. Met onder andere Crysis en Dirt 2 zijn de Triple A-games present, maar ook de wat minder bekende maar toch goede games zoals Mount and Blade zijn onderdeel van deze dagelijkse deals.

 • Crysis 75% afgeprijsd
 • King's Bounty: Platinum Edition € 7,49
 • Dirt 2 € 4,99
 • Simcity 4 Deluxe € 2,49
 • Mount and Blade Complete € 7,49
 • Doom Pack Complete € 8,74
 • IL2-Sturmovik: 1946 € 4,49
 • Arma 2: Operation Arrowhead € 14,99
 • Global Agenda € 6,24
 • Lost Horizon € 19,99
 • Section 8 € 1,99
 • Rush € 1,52

Sucker Punch breidt uit

Een van Sony's first-party developers, Sucker Punch, is verhuist naar een nieuwe locatie. De makers van onder andere Infamous en Sly Cooper zitten nu in een veel grotere ruimte die er wellicht voor zorgt dat ze nu meer dan een game tegelijk kunnen maken. Tot op heden was dat niet mogelijk.

Op dit moment zijn ze bezig met het maken van Infamous 2, maar ook is Sly Cooper 4 aangekondigd. Sucker Punch zei dat ze maar een game tegelijk konden maken, maar wellicht zijn er nu mogelijkheden dankzij de nieuwe ruimte en meer personeel in dienst daar. Foto's van de nieuwe ruimte kun je hieronder zien.

sucker punch

sucker punch

sucker punch

[NK Allround] Olde Heuvel wint 5000 meter

Wouter Olde Heuvel heeft tijdens het NK Allround in Heerenveen de 5000 meter op zijn naam geschreven. Hij bleef Renz Rotteveel en Jan Blokhuijsen voor. Koen Verweij wist zijn eerste plaats in het klassement ternauwernood te behouden.

Olde Heuvel realiseerde in Thialf een tijd van 6.23,17 en daar beten de overige schaatsers zich stuk op. Rotteveel kwam met een tijd van 6.24,40 het dichtst in de buurt. Blokhuijsen maakte met een eindtijd van 6.26,25 het podium compleet.

Blokhuijsen kwam in de laatste rit in actie tegen Verweij, die gisteren de 500 meter won. In zijn rit tegen Verweij reed Blokhuijsen lange tijd virtueel als leider van het klassement. Verweij herpakte zich echter sterk in het slot van de wedstrijd en hield de schade beperkt. Hij wist met een tijd van 6.27,16 uiteindelijk als vierde te eindigen.

Op de volgende afstand, de 1500 meter, heeft Verweij een marge van 0,42 secondes ten opzichte van Blokhuijsen en 0,55 secondes op Olde Heuvel.

Spanning en sensatie in Uncharted 3

De Uncharted 3-beelden kwamen eerst al eens voorbij in de Jimmy Fallon-show en daarna nog een keertje zonder Jimmy Fallon. Nu zijn er twee nieuwe filmpjes opgedoken die iets uitgebreider zijn maar nog wel afspelen in dezelfde omgeving als eerdere filmpjes. Bekijk ze onderaan het bericht.

In de filmpjes zien we ook enkele nieuwe bewegingen van Nathan, bijvoorbeeld één van je belagers een schop geven terwijl je vastgehouden wordt door een ander. Uncharted 3 staat gepland voor een Europese release op 4-11-2011 en zal exclusief voor de PS3 zijn.

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 52

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.


Manchester City beleefde tegen Newcastle een flitsende start. Gareth Barry en Carlos Tévez passeerden de Nederlandse doelman Tim Krul in de eerste vijf minuten: 2-0. Andy Carroll deed iets terug voor Newcastle. In de slotfase stelde Tévez de zege veilig door de 1-3 te maken. Met Boudewijn Zenden in de basis ging Sunderland met 2-0 onderuit bij Manchester United. Beide treffers werden gemaakt door Berbatov. Wigan Athletic versloeg uit Wolverhampton Wanderers. Daniel de Ridder zat bij de winnende ploeg op de bank, terwijl Ronnie Stam de gehele wedstrijd meespeelde.


In de Championship verloor Swansea City de topper tegen koploper Queens Park Rangers met 4-0. Dorus de Vries stond bij de verliezende ploeg onder de lat, terwijl Kemy Agustien in de tweede helft inviel. Beide ploegen eindigden de wedstrijd met tien man nadat Clinton Scott Hill (QPR) en Alan Tate in de negentiende minuut met rood van het veld werden gestuurd.

Adelaide United heeft de kans op een eventueel landskampioenschap behoorlijk vergooid. De ploeg wist in zowel de midweekse speelronde als afgelopen weekend geen punt te pakken. Door de nederlagen is de achterstand op koploper Bribane Roar opgelopen naar negen punten. Adelaide heeft echter nog een duel tegoed.

Afgelopen woensdag mocht Adelaide op bezoek bij Perth Glory. Sergio van Dijk wist kort na rust de 2-2 te scoren, maar vervolgens ging het helemaal fout. Door twee doelpunten van Robbie Fowler wist Perth Glory de punten in eigen huis te houden. Afgelopen weekend kon Adelaide sportief revanche nemen voor de nederlaag tegen laagvlieger Perth Glory. Op bezoek bij nummer drie Central Coast Mariners ging het opnieuw mis. De ploeg, waar Patrick Zwaanswijk de volle negentig minuten speelde, won met 2-0. Het tweede doelpunt kwam op naam van Sergio van Dijk. Hij scoorde in eigen doel.

Melbourne Heart heeft afgelopen donderdag een minieme zege geboekt op bezoek bij Sydney FC. Zahara scoorde kort voor tijd de 0-1 namens Melbourne Heart, waar Rutger Worm in de basis begon. Hij pakte na 68 minuten een gele kaart en werd tien minuten later gewisseld. Gerald Sibon mocht na een klein uur spelen invallen. Door de driepunter staat Melbourne Heart na dit weekend op de zesde plaats. Gold Coast United heeft koploper Brisbane Roar op 2-2 weten te houden. Bas van den Brink speelde de gehele wedstrijd mee in de verdediging van Gold Coast United. De ploeg staat na dit weekend op de vierde plaats. De achterstand op nummer drie Central Coast Mariners bedraagt slechts twee punten.

In de Belgische competitie ging Lierse SK met 6-0 onderuit bij Anderlecht. Roel van Hemert speelde bij de verliezende ploeg de gehele wedstrijd mee en kreeg in de eerste helft geel. Lierse staat inmiddels vijftiende met tien punten uit twintig wedstrijden. Het Club Brugge van trainer Adrie Koster won met 0-2 bij AA Hent. Ryan Donk speelde de gehele wedstrijd mee en maakte de assist voor de 0-2.

Discussieer hier verder over de Nederlandse voetballers in het buitenland!

Hamilton: "Persoonlijke problemen hinderden me"

Lewis Hamilton heeft toegegeven dat zijn afhaken in de titelstrijd in de Formule 1 te wijten is aan persoonlijke problemen. De McLaren-rijder wilde niet ingaan op de exacte oorzaak, maar zei tegen de BBC dat 'invloeden van buitenaf' hem hinderden.

"Op persoonlijk vlak is alles niet zo soepel en vrolijk verlopen als in het verleden. En wat ik die is een combinatie van veel factoren. Het is geen kwestie van slechts arriveren op het circuit en rijden. Het gaat ook om verschijning, je stemming, de mensen om je heen, inclusief familie en vrienden, en de tijd die je alles en iedereen kunt geven," zei Hamilton. Hij beëindigde eerder dit jaar de zakelijke relatie met zijn vader die al die jaren zijn manager was.

"Als een van die dingen ontbreekt en niet alle puzzelstukjes op zijn plaats zitten, wordt het heel moeilijk om de rest van je leven gemakkelijk in te vullen. Mijn plan is om nu alles af te sluiten en ervoor te zorgen dat ik volgend jaar niets meer aan mijn hoofd heb," zei de Brit die dit jaar vierde werd in de titelstrijd. Hij vergelijkt zich met Tiger Woods die veel over zich heen kreeg. "Hij heeft veel te verduren gekregen, maar hij speelt nog altijd. Hij slaat nog pars en birdies, maar voor hem is het een slecht jaar, terwijl als alles klopt hij geweldig kan spelen."

Moslimgroep claimt geweld Nigeria

De radicale moslimgroep Boko Haram heeft dinsdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bomaanslagen en aanvallen op kerken op kerstavond in Nigeria die aan minstens 38 mensen het leven hebben gekost. De groep kondigt verdere aanslagen aan op 'ongelovigen en hun bondgenoten en iedereen die hen helpt'.

De autoriteiten gingen er al van uit dat de groep achter een deel van het geweld in de steden Maiduguri en Jos zat. Boko Haram leek in 2009 te zijn verslagen, nadat de moskee van de groep was verwoest en zijn leider was opgepakt en later in politiehechtenis overleden. Dit jaar sloeg de groep terug, met moordaanslagen op politieagenten en lokale bestuurders en een spectaculaire actie om groepsleden uit een gevangenis te bevrijden.

Westerse diplomaten zijn bezorgd dat de groep de aandacht trekt van de Noord-Afrikaanse tak van Al Qaida. Het is onduidelijk of er al formele banden bestaan tussen Boko Haram en Al Qaida in de Islamitische Maghreb.

Nigeria telt 150 miljoen inwoners, met overwegend moslims in het noorden en christenen in het zuiden. Het geweld van kerstavond deed zich voor in het midden van het land, waar tientallen etnische groepen azen op de controle over schaarse vruchtbare grond. Het geweld heeft vaker met lokale politiek, economie en graasrechten te maken dan met geloof. De deelstaat Plateau, waarvan Jos de hoofdstad is, wordt bestuurd door christelijke politici, die moslims langs juridische weg erkenning als burgers onthouden. Hierdoor worden velen uitgesloten van felbegeerde banen bij de overheid.

Japans publiek aan de haal met 3DS

Nintendo organiseert op 8, 9 en 10 januari de Nintendo World 2011-dagen vlakbij Tokyo. Dit evenement is bedoeld om het Japanse publiek te introduceren tot Nintendo en hun apparatuur. De 3DS zal ook aanwezig zijn en zal met zo'n 32 demo's op de proppen komen waarvan ongeveer de helft speelbaar is.

Bekijk hieronder een lijst van demo's die speelbaar zijn (dikgedrukt) en demo's die niet speelbaar zijn, games met * zijn titels waaraan gewerkt wordt.

 • Hideo Kojima's Metal Gear Solid Snake Eater 3D "The Naked Sample"
 • Pro Evolution 3DSoccer
 • Street Fighter IV 3D Edition
 • Resident Evil Revelations
 • Dynasty Warriors Chronicle
 • Dead or Alive Dimensions
 • Ridge Racer 3D
 • Professor Layton and the Mask of Miracle
 • Nintendogs + cats
 • Kid Icarus: Uprising
 • The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D
 • Steel Diver
 • Pilotwings Resort
 • AR Games
 • Nintendo 3DS Camera
 • Resident Evil: The Mercenaries 3D
 • Super Monkey Ball 3D
 • Kingdom Hearts 3D*
 • Gundam The 3D Battle
 • Tales of the Abyss
 • One Piece Unlimited Cruise SP
 • Cubic Ninja*
 • Puzzle Bobble 3D
 • Pro Baseball Family Stadium 2011
 • Animal Resort*
 • Xevious
 • 3D Bijin Tokei*
 • Starfox 64 3D
 • Paper Mario*
 • Animal Crossing*
 • Mario Kart*
 • Surechigai ("passerby") Mii Hiroba

De 3DS zal 26 februari uitkomen in Japan en in maart in Europa, Amerika en Australië.

Marc de Hond zegt: Niet doen!

Opmerkelijk advies van de zoon van Maurice de Hond, die al jaren zegt over de Nederlandse Energie Maatschappij: Doen!

Zijn zoon, Marc de Hond, heeft daar echter een eigen idee over. Hij kwam erachter dat de NEM helemaal niet de goedkoopste energie levert, dus twitterde hij: "Ik zeg, niet doen!" Wat zijn vader ervan vond, weet hij niet. Maurice is op vakantie en heeft amper internetverbinding.

Politiebonden zien 'twitterchef' niet terugkeren

De politiebonden zien de geschorste districtschef Gerda Dijksman van de politie Zuidwest-Drenthe niet snel terugkeren. De ANVP en de ACP vinden het niet verstandig dat ze opnieuw de fout is ingegaan en achten de kans op een eventuele terugkeer daarom klein.

"Als je zo twee keer in het nieuws komt, maakt dat je niet echt geloofwaardig", zegt voorzitter van de ANVP Walter Welting dinsdag. "Ze is al een keer gewaarschuwd. Dan moet je toch realiseren dat dit niet kan."

Nadat zaterdag twee personen om het leven kwamen in een woning in Meppel twitterde Dijksman: "Gaat vast om huiselijk geweld". Het bleek te gaan om koolmonoxidevergiftiging. Eerder dit jaar kwam ze al in de problemen door een tweet waarin ze de PVV van Geert Wilders fascistisch noemde.

ACP-vicevoorzitter Wiep van de Pal pleit voor een discussie over de inzet van sociale media binnen de Nederlandse politie. "Het kan niet zo zijn dat een collega door gebruik te maken van sociale media het vertrouwen van burgers en politiecollega's in de politieorganisatie schaadt", zegt hij op de website van de bond.

Volgens Van de Pal dragen sociale media als Twitter vele gevaren in zich. "Niet elke collega is zich bewust van die gevaren of onderschat ze. Dat het zover is gekomen, is voor de betrokken districtschef en het imago van de politie te betreuren."

De politie stelt een onderzoek in naar het Twitterbericht. Ook wordt gekeken in hoeverre de tweet het korps heeft beschadigd. De 53-jarige Dijksman was tussen 1994 en 1996 Kamerlid voor de PvdA.

Moeder Lohan wil filmpersiflage aanpakken

Lindsah Lohans moeder Dina overweegt de filmmakers van Dogs in Pocketbooks aan te klagen. De film waarin de hoofdpersoon een persiflage op Lindsay speelt, werd maandag aangekondigd. "Iedereen die negatief is, wordt aangepakt", zegt Dina tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

In Dogs in Pocketbooks speelt model Lydia Hearst de fictieve populaire actrice Amber Lynn Cox, die met haar verslavingen en privéproblemen veel overeenkomsten met Lindsay Lohan vertoont. Scenarist Charles Casillo zei al dat zijn script inderdaad op Lohan is gebaseerd, maar dat ze vast wel tegen een grapje kon.

De advocate van de familie Lohan is al benaderd en zij denkt een eventuele rechtszaak te kunnen winnen. "De filmmakers gebruiken de gelijkenis van Lindsay zonder haar daarvoor te compenseren. En niet alleen dat, ze adverteren er zelfs mee."

De opnames voor Dogs in Pocketbooks moeten in februari in Los Angeles van start gaan. Een premièredatum is nog niet bekend.


Moeder Lohan wil filmpersiflage aanpakken (Foto: Novum)

AIVD had vier SomaliŽrs in het vizier

Het Openbaar Ministerie heeft op kerstavond meer Somaliërs opgepakt voor betrokkenheid bij terrorisme dan de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in het vizier had. Dat heeft een woordvoerder van de AIVD dinsdag gezegd.

De AIVD was al langer bezig met het onderzoek naar de terroristische dreiging van Somaliërs in Nederland. De inlichtingendienst gaf de namen van vier mannen aan het OM. Uiteindelijk werden er twaalf opgepakt.

Volgens de woordvoerder was er tijdens de invallen te weinig tijd om uit te zoeken wie wie was. Uit veiligheidsoverwegingen werden alle aanwezigen opgepakt op de locaties waar werd opgetreden.

Van de twaalf Somaliërs die werden gearresteerd, zit er nog één vast. Van de overigen blijven er nog twee in beeld als verdachte. Volgens justitie beraamden zij een aanslag die op 24 of 25 december had moeten plaatsvinden. Over het doelwit is volgens justitie niets bekend.

De man die nog vastzit is een 29-jarige Rotterdammer. De rechter-commissaris bepaalde dinsdag dat zijn aanhouding rechtmatig was. Hij zit nog drie dagen vast.

Een aantal Somaliërs heeft al aangegeven protest aan te tekenen tegen hun aanhouding. Mogelijk krijgen ze dan een schadevergoeding.

Cech: "Ik mis de chemie bij Chelsea"

Chelsea bevindt zich in de hoek waar de klappen vallen. Maandag wist de ploeg van Carlo Ancelotti weer niet te winnen, tot afgrijzen van Petr Cech.

Chelsea liet de laatste acht wedstrijden in de Premier League liefst achttien punten liggen, de slechtste reeks van The Blues sinds 1998. Momenteel staat de topclub zesde. "We zijn niet meer gewend aan het niveau dat Chelsea nu laat zien", aldus Cech op de officiële website van de FIFA.

"De realiteit is dat we niet de juiste keuzes maken op het veld. Zowel op aanvallend als verdedigend vlak. We maken veel fouten en worden daarvoor bestraft", vervolgt de doelman. "Aan het begin van dit seizoen kregen we nauwelijks goals tegen en scoorden we er op los. Nu gebeurt dat niet meer, helaas.."

Cech ziet de ernst van de situatie in. "Niemand is blij met de huidige situatie. Ik mis de chemie in onze ploeg. We blijven echter zoeken naar de oplossing en blijven hard werken. We gooien de handdoek nog lang niet in de ring. In de voetballerij kan alles snel veranderen."

Spelen met kussens in Catherine

Het spel Catherine zal 17 februari in Japan verschijnen en gaat over een jongeman genaamd Vincent. Vincent heeft wat met Katherine maar heeft één plezierige avond met een dame die Catherine heet. Vanaf die avond moet Vincent voor zijn leven vechten in zijn dromen en nachtmerries.

Er was al bekend dat het gewone spel een extra art-boekje en een extra cd met de soundtrack zou gaan krijgen maar Enterbrain, de uitgever van het blad Famitsu, zal ook een speciale "Catherine Famitsu DX Pack" gaan uitgeven die onderstaande extra's zal bevatten.

 • Drie posters van Catherine van 297x420mm elk (zie plaatje) 
 • Een arm kussentje die lijkt op het kussen uit het spel van 70x120mm
 • Een telefoonkaart met originele Catherine-art

Je zal vast wel denken waarom een kussen uit het spel? Vincent zijn hoofd-wapen in zijn dromen en nachtmerries is namelijk een kussen. Je zal er verschillende soorten schapen mee van je af slaan en je kan er ook speciale krachten mee oproepen.

Bekijk hieronder een voorbeeld plaatje van de drie posters (helaas heeft de uitgever er groot sample doorheen gezet) en daaronder enkele nieuwe screenshots uit het spel.

Catherine
Catherine
CatherineCatherineCatherineCatherineCatherine

ProRail wil reizigersinformatie niet loslaten

ProRail wil blijven samenwerken met de NS op het gebied van reizigersinformatie. Dat meldt de spoorbeheerder dinsdag in reactie op uitlatingen van NS-topman Bert Meerstadt.

Meerstadt gaf eerder aan dat de NS de omroepberichten en overige informatievoorziening zelf wil gaan verzorgen. Momenteel doet de NS dat nog samen met ProRail. Beide bedrijven hebben volgens de topman echter te weinig oog gehad voor de informatievoorziening aan reizigers. "Een van de problemen is dat de NS en ProRail allebei verantwoordelijk zijn voor de informatievoorziening. Dat moet veranderen, want nu lopen er veel lijntjes heen en weer", zei de Meerstadt in het Financieele Dagblad.

De NS en ProRail kregen de laatste weken veel kritiek te verduren nadat het treinverkeer door het winterweer in de soep liep. Onder meer de informatie aan reizigers liet te wensen over, waarvoor Meerstadt eerder al excuses aanbood.

De uitlatingen van Meerstadt verrassen ProRail. De spoorbeheerder stelt juist bezig te zijn de informatie aan de reizigers te verbeteren en geeft de voorkeur aan samenwerking met de NS. Het bedrijf geeft hierbij aan dat naast de NS nog bijna dertig partijen over het spoor rijden, zoals Connexxion, Arriva en Veolia en bedrijven die goederen over het spoor transporteren, en zegt daar beter zicht op te hebben.


ProRail wil reizigersinformatie niet loslaten (Foto: Novum)

'Velen nemen goedkopere zorgverzekering'

Een recordaantal Nederlanders is op zoek naar een nieuwe zorgverzekering. Volgens Verzekeringssite.nl stapten nog nooit zo veel mensen over op een goedkopere verzekering sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006.

De vergelijkingssite constateert dat veel mensen op de valreep overstappen naar een goedkopere verzekeraar. Volgens de site zijn dat er dit jaar twee keer zo veel als vorig jaar. Het percentage overstappers dat per 1 januari wisselt van zorgverzekering komt daarmee uit op bijna 8 procent.

Volgens Verzekeringssite.nl gebruiken veel mensen hun vrije dagen tussen kerst en de jaarwisseling om op zoek te gaan naar een goedkopere zorgverzekeraar. Opvallend veel mensen kiezen voor een internetverzekering. De meesten kiezen niet voor een minder uitgebreide dekking om te besparen.

In november en december zijn 80 procent meer vergelijkingen voor de zorgverzekering gemaakt dan in dezelfde periode vorig jaar.

Vorige maand maakten vergelijkingssites al bekend dat het verschil tussen de goedkoopste en de duurste basispremie op jaarbasis 275 euro is. Dat verschil was sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel nog niet zo groot.

De gemiddelde basispremie is volgend jaar 105 euro per maand, een stijging van ruim 9 procent ten opzichte van dit jaar. Mensen kunnen nog tot 1 januari overstappen van zorgverzekering.

Timmertje, Timmertje, wat ga je doen?

De titel slaat natuurlijk op de legendarische woorden die commentator Frank Snoeks uitsprak tijdens de nog legendarischer race van Marianne Timmer op de Olympische Spelen van Nagano in 1998. Marianne versloeg topfavoriete Chris Witty en pakte goud op de 1.000 meter. Later, tijdens diezelfde Spelen, versloeg ze op de 1.500 meter de onverslaanbaar geachte Duitse alleskunner Gunda Niemann. Er is een ster geboren op 3 oktober 1974 en zij komt uit Sappemeer. Alleen wisten de meesten dat toen nog niet.

Stewart: "Sterkste Formule 1-veld ooit"

Jackie Stewart vindt dat het huidige deelnemersveld het sterkste ooit in de Formule 1 is. Afgelopen seizoen wist Sebastian Vettel Fernando Alonso, Mark Webber, Lewis Hamilton en Jenson Button achter zich te houden. Van deze vijf waren er drie al eerder kampioen geweest.

"Volgens mij hebben we nu het sterkste deelnemersveld ooit in de Formule 1. Red Bull had dit jaar de sterkste auto, maar desondanks waren er in de laatste race nog vier kanshebbers op de titel en waren er lange tijd zelfs vijf titelkandidaten. Het was een lang seizoen waarin pas helemaal aan het einde een beslissing viel. Meer kun je je als fan niet wensen," zei Stewart tegen Autosport. De Brit is zelf drievoudig wereldkampioen.

Stewart vindt dat er van Vettel nog veel verwacht kan worden. "Sebastian is nog maar 23. Op die leeftijd begon ik pas met racen. Ik denk dat we nog erg veel van hem gaan zien. Maar Mark doet ook nog goed mee en in Robert Kubica zie ik ook wel een toekomstig kampioen. Dan hebben we nog Jenson Button, die altijd heel erg netjes rijdt, en Lewis Hamilton, misschien wel de beste racer van het stel. En Fernando Alonso is in mijn ogen de meest complete coureur. Samen vormen deze coureurs een bijzonder getalenteerd groepje."

Vuelta start weer met ploegentijdrit

De Vuelta à España zal ook in 2011 van start gaan met een ploegentijdrit. Dit werd bevestigd door Gema Amor, directeur toerisme aan de Costa Blanca, die zei dat de Vuelta zal starten in Benidorm.

Ook dit jaar werd er gestart met een ploegentijdrit. In Sevilla werd de rit in de avonduren gewonnen door HTC-Columbia. De Vuelta 2011 staat op de kalender van 20 augustus tot 11 september. Op 12 januari wordt het parcours officieel gepresenteerd.

Geen vervolging Jan des Bouvrie

Interieurontwerper Jan des Bouvrie wordt niet vervolgd. Het functioneel parket is met Ontwerpstudio Des Bouvrie een transactie van 25.000 euro overeengekomen. Daardoor is een rechtszaak tegen de studio vanwege valsheid in geschrifte van de baan, zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

Het OM verdacht Des Bouvrie ervan dat hij bewust had meegewerkt aan het wijzigen van facturen met foute werkomschrijvingen. Het gaat om vier facturen uit 2006 met een foute tenaamstelling en een foute omschrijving voor een project in Frankrijk. Deze facturen konden samen voor tienduizenden euro’s nadeel voor de fiscus zorgen.

Uit het onderzoek is echter niet gebleken dat de ontwerper zelf op de hoogte was van deze wijze van factureren. Hij heeft volgens het OM aangegeven dat hij het ten zeerste betreurt dat dit binnen zijn onderneming heeft kunnen gebeuren.

Rechtszaak tegen Jan des Bouvrie van de baan
Rechtszaak tegen Jan des Bouvrie van de baan (Foto: ANP)

Brabantse brandweerchef zakt door dak

Een bevelvoerder van de brandweer is maandagochtend door het dak gezakt tijdens het blussen van een brand in het Brabantse Eerde. Hij raakte lichtgewond, heeft de brandweer gemeld.

De brandweer rukte uit voor een schuurbrand aan de Bergweg. De bevelvoerder ging het dak van de naastgelegen carport op om de situatie in te schatten, maar stapte daarbij op een kunststof lichtkoepel. Die was niet zichtbaar omdat er sneeuw op lag.

De man zakte door de koepel en viel ongeveer 2,5 meter naar beneden. Hij werd per ambulance naar een ziekenhuis gebracht voor controle. Volgens een woordvoerder van de brandweer liep de man alleen een paar flinke blauwe plekken en een gekrenkt ego op aan de val. Hij mocht hij na een paar uur weer naar huis.

Het schuurtje, dat was ingericht als sauna, raakte door de brand verwoest.

GroenLinksers geven vuurwerkverbod op

GroenLinks-raadsleden Arno Bonte uit Rotterdam en David Rietveld uit Den Haag pleiten niet langer voor een landelijk verbod op consumentenvuurwerk. De twee gooien de handdoek in de ring omdat het politieke draagvlak te klein is en de maatschappelijke weerstand te groot.

Bonte en Rietveld startten twee jaar terug een campagne voor een jaarwisseling zonder vuurwerkslachtoffers. De twee raadsleden hoopten met het initiatief te bereiken dat alleen professionals nog vuurwerk af mogen steken. In twee weken tijd konden ze rekenen op zestigduizend steunbetuigingen, maar de Tweede Kamer wilde het burgerinitiatief niet in behandeling nemen.

"De meeste politici durven zich niet te branden aan het onderwerp", zeggen Bonte en Rietveld dinsdag. "Het ligt te gevoelig." Ook de maatschappelijke weerstand werd onderschat. "Ondanks een krappe meerderheid in de peilingen voor ons voorstel, stuit het op hardnekkig verzet vanuit de vuurwerkbranche en een luidruchtige groep vuurwerkfanatici."

De GroenLinksers blijven zich wel inzetten voor het verminderen van vuurwerkoverlast tijdens de jaarwisseling. "De strengere aanpak van vuurwerkvandalen door de burgemeesters in Rotterdam en Den Haag is daar een eerste resultaat van."


GroenLinksers geven vuurwerkverbod op (Foto: Novum)

Foto's: Reisverslag Laos

FOK!ker ETA (Fon-Wan Chan) is reislustig. Daarbij gaat het dan niet om plekken waar de gemiddelde fokker zelf zou komen. Het hoge noorden of naar het oosten, hij reist het af en legt het vast. In zijn FOK!fotoboek kun je een overzicht van al zijn reizen zien.

De komende tijd kunnen we een aantal reisverslagen van hem laten zien. Antarctica, Arctisch gebied, Laos, Peru, Marokko en het Midden Oosten komen langs.

In het vorige reisverslag zaten we in het koude Noorden. Dit keer gaan we richting het Verre Oosten, een totaal andere reis en een stuk warmer.


Laos

Hoewel het toerisme in Laos sterk in opkomst is, is het een land dat vaak wordt overgeslagen in reisbrochures. Buurlanden zoals Vietnam, Thailand en Cambodja hebben de voorkeur bij de meeste reizigers. Gevolg is dat de infrastructuur en faciliteiten van Laos achterblijven vergeleken met haar buurlanden. Voordeel is wel dat je sneller een “echte” indruk krijgt van het Laotiaanse leven zonder dat het beïnvloedt is door massa toerisme.

Reisverslag van Laos, door Fon-Wan Chan
Routekaart

KV Mechelen wint met 0-5 door afgelasting

In de Belgische competitie heeft Sint-Truiden een reglementair 0-5 verlies geleden voor de wedstrijd tegen KV Mechelen. Dat heeft de tuchtcommissie van de Belgische voetbalbond bepaald.

Begin december werd het veld van STVV afgekeurd, omdat een strook aan de zijkant van het veld bevroren was. Voorzitter Roland Duchâtelet gleed destijds nog uit voor de camera's toen hij wilde bewijzen dat het veld prima bespeelbaar was.

De KBVB meent dat STVV er niet alles aan heeft gedaan om de wedstrijd door te laten gaan. Eerder besliste de bond om dezelfde reden dat de wedstrijd tussen Charleroi en Cercle Brugge in 0-5 eindigde. Charleroi ging tegen die beslissing in beroep.

Gerritsen, WŁst: "Timmer bron van inspiratie"

Eerder vandaag nam Marianne Timmer afscheid van de schaatssport. De drievoudige olympisch kampioene wilde niet afhankelijk zijn van anderen voor plaatsing voor het WK afstanden en besloot per direct te stoppen. Annette Gerritsen, in veel opzichten de gelijke van Timmer, verliest daarmee een inspiratiebron.

"Ik was volgens mij twaalf jaar toen Marianne in Nagano twee gouden medailles won," zei Gerritsen tegen de NOS. "Ik keek daar met veel bewondering naar. Dat heeft me zeker geïnspireerd. Dat geloof in eigen kunnen vond ik mooi. Ze wist heel goed hoe ze zich moest voorbereiden op een belangrijk evenement."

Ook Ireen Wüst moest even slikken toen Timmer haar afscheid aankondigde. "Marianne is een groot kampioene. Zo'n afscheid verdient ze niet. Haar gouden medailles van Nagano gaven me een kick. Dat wilde ik ook wel."

[PDC] Van der Voort naar achtste finales

Vincent van der Voort heeft op sterke wijze de laatste zestien bereikt van het PDC World Darts Championship in Alexandra Palace. Onze landgenoot won met 4-2 van Wayne Jones en treft in de kwartfinales de winnaar van de partij tussen Simon Whitlock en Denis Ovens.

Van der Voort was tegen Jones de gehele partij de betere. Hij liep op machtige wijze uit naar een 3-1 voorsprong in sets, maar vergat op dat moment door te drukken naar de winst van de partij. Jones kwam terug tot 3-2 en kreeg zelfs kansen op 3-3.

Van der Voort wist echter op de beslissende momenten wel bij de les te blijven en wist de zesde set naar zich toe te trekken. Daardoor plaatste Greased Lightning zich voor de tweede maal in zijn carrière voor de derde ronde van het PDC WK.

50 Cent schuift hele buurt sneeuwvrij

50 Cent ziet wel brood in sneeuwschuiven. De rapper maakte zijn eigen stoep in Connecticut sneeuwvrij en bedacht toen dat zijn buren ook wel wat hulp konden gebruiken. 50 Cent kreeg hulp van de kinderen uit zijn buurt. De oostkust van de Verenigde Staten wordt momenteel geteisterd door hevige sneeuwval.

De 35-jarige rapper zag wel handel in zijn sneeuwschuifactiviteiten. "Ik ga kijken of ik wat extra dollars kan verdienen vandaag", twitterde Curtis Jackson, zoals hij echt heet. "Ik vraag meer als ze foto's willen maken. Ik wil 100 dollar per huis. Ik wed dat ik vandaag een mille kan verdienen."

De buurtbewoners zagen de dienst van hun beroemde buurman blijkbaar wel zitten. "Vier mensen zijn al akkoord met mijn prijs. Nu zoek ik werknemers", schreef 50 Cent even later. "Ik betaal 30 dollar per uur en denk dat we het met z'n vieren in een halfuur kunnen doen."

De buurtkinderen gaven al snel gehoor aan de rapper en hielpen hem een handje. De rapper leek steeds meer lol in zijn business te krijgen. "Een schattig kind heeft een skipak aan. Ik stuur hem langs de deuren om te vragen of we mogen sneeuwschuiven, haha."


't is niet dat hij omkomt van armoe

Jan Keizer en Anny Schilder tegen drugs in Volendam

Jan Keizer en Anny Schilder zetten zich in om het drugsgebruik in Volendam terug te dringen. De artiesten steunen het ontmoedigingsinitiatief Fuck Drugs, door een shirt met diezelfde tekst te dragen. Eerder werd ex-premier Jan Peter Balkenende al in het shirt gespot.

Keizer vindt het toenemende drugsgebruik zorgwekkend. "Met deze artikelen laten we op een eigentijdse manier zien hoe we denken over drugs. Fuck Drugs dus", zegt de zanger. "Ook Annie laat weten dat zij het erg belangrijk vindt dat dit blijvend onder de aandacht wordt gebracht."

De Volendammers Keizer en Schilder herenigden zich eerder dit jaar weer als muzikaal duo, nadat Schilder in 1984 uit BZN was gestapt. Fuck Drugs is een initiatief van de Moedige Moeders, die proberen drugs- en alcoholverslaving onder de Volendamse jeugd te voorkomen.


'Fuck drugs' in Volendam (Foto: Novum)

Elton John is vader geworden

Elton John is deze kerst vader geworden van een jongetje. De baby kwam eerste kerstdag ter wereld en heet Zachary Jackson Levon Furnish-John. De zanger en zijn echtgenoot David Furnish kregen hun zoon met behulp van een draagmoeder.

De kersverse ouders zijn dolbij met hun zoon. "Zachary is gezond en maakt het goed", liet het koppel in een verklaring weten. "We zijn overspoeld door geluk en blijheid door deze hele speciale gebeurtenis." De identiteit van de draagmoeder blijft geheim.

Zachary is het eerste kind van de 63-jarige Elton en zijn 48-jarige man. Het stel trouwde in 2005. Het koppel gaf al eerder aan graag een kind te willen adopteren. Een poging vorig jaar om een Oekraïens weesje te adopteren, mislukte. John werd te oud bevonden. Bovendien erkent het land geen homopartnerschappen.


Elton John is vader geworden (Foto: Novum)

Pechtold ziet CDA'ers en VVD'ers als 'meewaaiers'

Alexander Pechtold heeft in de Tweede Kamer meer moeite met 'al die meewaaiende VVD'ers en CDA'ers dan met de PVV'ers'. Dat zegt de fractievoorzitter van D66 in een interview met NRC Handelsblad.

De D66-leider ziet CDA en VVD eerder fuseren dan dat zijn partij samengaat met linkse partijen. "Nou, ik vraag me eerder af of VVD en CDA niet een partij willen vormen. Gezellig samen onder het juk van Wilders."

Veel van wat de PVV beweert is weliswaar abject, vindt Pechtold, 'maar het is ook van a tot z overdacht'. "Gedreven ook, op het hysterische af, maar evenzogoed gemeend. Kom daar nog maar eens om bij VVD en CDA. "

PvdA-leider Job Cohen wil de oppositiekrachten bundelen tegen het door de PVV gesteunde kabinet van VVD en CDA. Op 16 januari vindt in Amsterdam de manifestatie 'Een nieuw jaar, een ander Nederland' plaats. GroenLinks en SP doen mee. D66 stuurt alleen een afgevaardigde.

Pechtold zegt in het vraaggesprek geen voorstander te zijn van een krachtenbundeling van de oppositiepartijen. Wel wil hij waar mogelijk samenwerken, maar niet 'samenklonteren'. "De gedachte dat als drie partijen samen een meerderheid vormen, de overige partijen moeten samengaan, vind ik getuigen van intellectuele armoede."

Hij vindt niet alleen de minderheidsregering, maar ook de oppositie op 'belangrijke punten' conservatief. "In de huidige politiek van samenklontering op de flanken bevinden wij ons eenzaam in het progressieve midden." De enige mogelijkheid die Pechtold ziet, is 'laten zien dat je eigen verhaal beter is'. "Daarom ben ik niet bezig met politieke hergroepering, maar met investeren in dat eigen verhaal."

Bennati wil ritzeges in alle grote ronden

Daniele Bennati zal bij het Luxembourg Pro Cycling Project de speerpunt worden in de sprints. De Italiaan, die de laatste seizoenen voor Liquigas uitkwam, zet direct hoog in. Hij wil zowel in de Giro d'Italia, Tour de France en Vuelta à España een ritzege behalen in 2011.

"De ploeg bood een een fantastische opportuniteit," zei Bennati tegen La Gazzetta dello Sport. "Ik voel me gevleid en gewaardeerd door de interesse. Er wordt veel van me verwacht, ik word de nummer één voor de sprints. En waarom zou ik niet kunnen winnen in de Giro, de Tour én de Vuelta?"

Bennati zal dus starten in de drie grote ronden, waardoor hij daarbuiten enige mooie koersen moet laten schieten. "Vlaanderen en Roubaix zou ik erg graag rijden, maar de vorige jaren zorgden ze voor problemen aan de achillespees. Ik start in de rondes van Qatar en Oman. Daarna rijd ik opeenvolgend Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milan-Sanremo, waar ik start om te winnen. Daarna rijd ik Gent-Wevelgem, wat dus mijn enige kasseiklassieker is."

Consumenten VS voorzichtiger in december

Amerikanen zijn in december wat voorzichtiger geworden over de economie, blijkt dinsdag uit een index van onderzoeksinstituut Conference Board. De index voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen daalde in december naar 52,5 van 54,3 in november. Het cijfer voor november was eerder nog op 54,1 geraamd.

Het cijfer is aanzienlijk lager dan de stijging tot 57,0 die economen volgens een enquête door Dow Jones verwachtten. Het consumentenvertrouwen geldt als een belangrijke barometer voor de consumentenbestedingen, die goed zijn voor twee derde van de omvang van de Amerikaanse economie.

De deelindex die de mening van de Amerikaanse consument over de huidige economische situatie weergeeft, daalde naar 23,5 in december, van 25,4 in november. Het cijfer voor november werd opwaarts bijgesteld van de eerder geraamde 24,0.

De verwachtingsindex, die de verwachting voor de komende zes maanden weergeeft, daalde in december tot 71,9, van 73,6 in november. Eerder werd over november nog een cijfer van 74,2 geraamd.

Als maatstaf voor het vertrouwen wordt het jaar 1985 genomen, dat op 100 punten is gezet, doordat er in dat jaar geen sterke schommelingen waren.

Conference Board geldt als een onafhankelijk non-profit onderzoeksinstituut dat indices berekent voor het Amerikaanse ministerie van Handel. Voor de berekening van het consumentenvertrouwen benadert de Conference Board 5000 huishoudens.

"Balotelli heeft dezelfde problemen als Cristiano Ronaldo had"

De eerste maanden van Mario Balotelli bij Manchester City verlopen niet vlekkeloos. Een kwestie van gewenning, meent trainer Roberto Mancini.

Mancini heeft aangegeven dat de problemen met Balotelli bij Manchester City te maken heeft met het feit dat hij zich nog niet op zijn plek voelt in Engeland en bij de club. Dat meldt The Daily Mail.

Sportsmail onthulde eerder dat het 20-jarige talent last had van chronische heimwee en dat hij terug wilde keren naar zijn thuisland. Mancini denkt echter dat hij het tij kan keren. Zo gaf hij Balotelli een basisplaats in de wedstrijd van dinsdag tegen West Ham United. De Italiaans international was daarin direct trefzeker.

Tegenover de Gazzetta Dello Sport gaf Mancini aan: "Hij moet dit land nog leren kennen en het voetbal van hier voordat hij het beste van zichzelf kan laten zien"

"Hij kan beslissend zijn in elke wedstrijd," vervolgde Mancini. "Mijn assistant, Brian Kidd, heeft mij verteld dat Cristiano Ronaldo dezelfde problemen had, toen hij bij United kwam. Hij had tijd nodig om zich aan te passen."

Foto's: Triggerfinger

De Belgische mannen van Triggerfinger zijn ook in Nederland al een tijdje geen onbekenden meer. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij voor hun derde album een release party organiseerden in Paradiso. Of beter gezegd: Twee release parties. Dat de plaat ‘All This Dancin’ Around’ dan al een tijdje in de winkels ligt lijkt niemand te deren, want beide avonden waren ruim van tevoren volledig uitverkocht.

Lees ook het interview dat FOK! op Pinkpop met de mannen van Triggerfinger had, en het recente interview met fotograaf Dirk Wolf, die de foto's voor de albumhoes van Triggerfinger maakte.

FOK!fotograaf Bart Heemskerk was erbij aanwezig, en maakte onderstaande fotoreportage.

Bekijk deze foto's op het forum in groter formaat!

Triggerfinger in Paradiso door Bart Heemskerk

Dronken NL'er verdwaald in Duits bos

Een 24-jarige Nederlandse zatlap is na een avondje stappen in het Duitse Winterberg verdwaald in een bos. De man belde rond 04.00 uur de politie dat hij de juiste weg niet meer kon vinden.

De politie is in eerste instantie met een wagen naar de man gaan zoeken, maar heeft later een helikopter ingezet. De piloot zag de man uiteindelijk, doordat deze zijn mobiele telefoon als verlichting gebruikte.

De man was tijdens zijn nachtelijke avontuur een schoen verloren en is met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht.

Grafschennis in Valkenburg rond kerst

Grafrovers hebben tijdens de kerstdagen twintig graven in Valkenburg vernield. Het was ze te doen om koperen en bronzen versierselen. Letters, cijfers en kruizen werden van de graven geroofd, meldt de politie dinsdag. De omvang van de schade is nog niet helemaal in kaart gebracht.

Volgens de politie sloegen de grafrovers hun slag tussen kerstavond en tweede kerstdag bij de begraafplaats aan de Bosstraat. Nabestaanden troffen de vernielde graven maandag aan.

De politie is op zoek naar getuigen en mensen die brons of koper te koop aangeboden hebben gekregen.

Gouden Film voor Loft

De thriller Loft is sinds de première op 16 december door meer dan 100.000 mensen bezocht. Dat levert de film van Antoinette Beumer een Gouden Film op.

De regisseur en acteurs Anna Drijver en Fedja van Huêt namen het bijbehorende beeldje dinsdag in Pathé Tuschinski in Amsterdam in ontvangst, zo liet distributeur Independent Films dinsdag weten.

De thriller verhaalt over vijf getrouwde mannen die een loft delen om hun minnaressen te ontmoeten. Op een dag wordt in het appartement het lichaam van een onbekende dode jonge vrouw aangetroffen.

De hoofdrollen worden vertolkt door onder anderen Barry Atsma, Anna Drijver, Jeroen van Koningsbrugge en Kim van Kooten.

Gouden Film voor Loft
Gouden Film voor Loft (Foto: ANP)

AC Milan wil Ronaldinho behouden

AC Milan wil Ronaldinho in de komende transferperiode niet verkopen. De Milanezen zijn niet bereid mee te werken aan de plannen van de 30-jarige Braziliaan om terug te keren naar zijn vaderland, zegt Umberto Gandini. Volgens de directeur is het de wens van clubeigenaar Silvio Berlusconi dat Ronaldinho in Milaan blijft.

De afgelopen weken toonden diverse Braziliaanse clubs interesse in de voormalig wereldvoetballer van het jaar. Ronaldinho liet daarna doorschemeren graag terug te keren bij Gremio, de club waar in 1998 zijn loopbaan begon. Daarna kwam Ronaldinho nog uit voor Paris Saint-Germain en FC Barcelona. Inmiddels is de 88-voudig international bezig aan zijn derde seizoen bij de Rossoneri.

[NK allround] Valkenburg wint 3.000m, Leenstra leidt

De tweede afstand voor vrouwen bij het NK allround in Heerenveen, de 3.000 meter, is vanmiddag gewonnen door Diane Valkenburg. Met een tijd van 4.08,77 bleef ze Jorien Voorhuis (4.09,11) net voor.

Marrit Leenstra leek de drie kilometer aanvankelijk te gaan winnen, maar de Friezin stortte in de laatste ronde van haar race in en kwam niet verder dan 4.09,14. Na twee afstanden blijft Leenstra, die gisteren de 500 meter won, wel de leidster in het algemeen klassement. Ze heeft een voorsprong van een kleine drie seconden op de nummer twee, Valkenburg.

[NK sprint] Groothuis: "Extreem groot verschil"

Stefan Groothuis won vanmiddag de vierde nationale sprinttitel uit zijn loopbaan. Zo weinig tegenstand als dit keer ondervond de schaatser van Control nog niet. "Dit verschil is wel heel extreem", sprak de winnaar, die uitkwam op 139,060 punten. Nummer twee Jan Smeekens volgde op bijna twee punten achterstand: 140,870.

Groothuis schaatste vier goede afstanden en kwam in de buurt van het wereldrecord op een laaglandbaan. In Heerenveen reed nog nooit iemand sneller op de vier sprintafstanden. "Veel constanter kan bijna niet", zei Groothuis, die zichzelf niet als favoriet voor de WK sprint ziet. "Je hebt ook nog Lee Kyou-hyuk, Shani Davis en enkele anderen. Ik moet me gewoon focussen op techniek en niet zo met de resultaten bezig zijn. Van blind staren op de einduitslag is nog nooit iemand beter geworden."

'Afgeschermd ip-adres maakt verdacht van kinderporno'

Uit een door onderzoeksbureau Faber Organisatievernieuwing gedaan onderzoek, in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Veiligheid en Justitie, naar internetcriminaliteit blijkt dat zij aandringen op het volgen en onderzoeken van burgers die hun ip-adres afschermen. Zij zouden zich namelijk verdacht maken van zaken die gelieerd zijn aan kinderporno, aldus het rapport.

Volgens de onderzoekers moet duidelijk worden gedefinieerd wat verdacht internetgedrag is en welke maatregelen er mogelijk moeten worden genomen. Daarbij wordt wel opgemerkt dat dergelijke maatregelen 'zullen schuren met de privacywetgeving', zegt onderzoeker Wynsen Faber tegen de Volkskrant.

Wie zijn ip-adres probeert te verbergen door gebruik te maken van anonieme proxies of VPN tunnels heeft daar een reden voor die mogelijk gerelateerd is aan kinderporno, aldus de onderzoekers. Hun advies is duidelijk; een vergaande aanpak van cybercrime is noodzakelijk, ook als die privacy schendt. Wie anoniem op internet surft moet goed in de gaten worden gehouden door de politie.

In de aanpak van kinderporno adviseert Faber bovendien makers van volwassen pornofilms in de gaten te houden, omdat de kans groter is dat zij zich tevens met kinderporno zouden inlaten.

Of het versleutelen van je internetverkeer en pc je volgens Faber Organisatievernieuwing ook automatisch verdacht zou moeten maken van het vervaardigen of verspreiden van kinderporno is niet bekend.

Gestolen computer verraadt dieven

De politie Flevoland heeft hulp gekregen bij de arrestatie van twee computerdieven van de gestolen computer zelf. De twee hadden bij een bedrijf in Gelderland een pc gestolen, maar wisten niet dat deze was uitgerust met zogenaamde 'track & tracesoftware'.

Zij zaten thuis achter de computer toen de politie op de deur klopte. De politie meldde dat de twee 'stomverbaasd' waren. De pc had de locatie doorgegeven aan de politie en via de webcam werden de ontvreemders van de computer vastgelegd op de gevoelige plaat.

Terugkerende Robben tempert verwachtingen

De fans en de technische staf van Bayern München kijken reikhalzend uit naar de terugkeer van Arjen Robben. De watervlugge voetballer uit Bedum tempert de euforie.

Door een hardnekkige blessure kwam Arjen Robben nog niet in actie in de eerste helft van het seizoen. Het was een aderlating voor Bayern München dat vorig jaar mede door vier doelpunten van Robben nog in de finale van de Champions League kwam.

In 2011 keert hij echter terug. Louis van Gaal laat hem waarschijnlijk in de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar weer meespelen. Robben hoopt niet dat men verwacht dat hij wonderen kan verrichten bij de Duitse club, dat momenteel vijfde staat met een achterstand van veertien punten.

"Ik heb een halfjaar niet gespeeld", drukt de international de fans op het hart op de officiële website van Bayern. "Dan is het niet zo, dat automatisch alles weer goed gaat, als ik er weer bij ben."

Hoewel Robben zo snel mogelijk fit hoopt te worden, is hij nog niet in topvorm. Hij droomt van een mooi einde van het seizoen, maar wil niet te ver vooruit kijken. "Vandaag is vandaag, morgen is morgen", aldus de aanvaller. "Het is voor mij nu alleen van belang, weer deel uit te maken van het team."

Nog maar ťťn SomaliŽr vast voor terreur

Van de twaalf Somaliërs die op kerstavond werden opgepakt voor betrokkenheid bij terrorisme, zit er nog maar een vast. Van de overigen blijven er nog twee in beeld als verdachte. Ze beraamden volgens justitie een aanslag die op 24 of 25 december had moeten plaatsvinden.

Over het doelwit is volgens justitie niets bekend. De Telegraaf schreef dinsdag echter op basis van bronnen rond het onderzoek dat de mannen het op Apaches-gevechtshelikopters op de vliegbasis in Gilze-Rijen zouden hebben gemunt.

De man die nog vastzit is een 29-jarige Rotterdammer. De rechter-commissaris beoordeelde dat zijn aanhouding rechtmatig was, waardoor hij nog drie dagen langer mag worden vastgehouden. Justitie wilde ook een 47-jarige man in voorarrest houden, maar dat vond de rechter-commissaris niet nodig. Zijn aanhouding werd wel als terecht beoordeeld.

Zes mannen waren al eerder vrijgelaten. Van de andere vier mannen die dinsdag nog in de cel zaten, is ook een 44-jarige man uit Rotterdam nog verdachte in de terreurzaak. Negen mannen die op kerstavond werden opgepakt zijn dus vrijgelaten en ook niet meer in beeld als verdachte, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

Justitie benadrukt dat het grootschalige optreden in eerste instantie vooral gericht was op het voorkomen van een aanslag. In het onderzoek zijn geen wapens of explosieven gevonden. Volgens De Telegraaf wilden de mannen een Apache uit de lucht schieten, maar moesten ze de raketwerper nog regelen.

Celstraf voor seks met jeugdige 'stagehoeren'

De rechtbank in Leeuwarden heeft dinsdag een 35-jarige man veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor seks met twee minderjarige meisjes. De meisjes wilden afgelopen zomer als stagiaire aan de slag in de hoerenbuurt van Leeuwarden.

De scholieren van 14 en 15 jaar hadden in juni voor de grap bedacht om een maatschappelijke stage te lopen op de Weaze, de Leeuwarder hoerenbuurt. Hun school wist daar niets van. Daar kwamen ze in contact met de verdachte, die na een testvrijpartij zou bepalen of de twee voor hem konden werken.

De meisjes hadden daarop enkele keren seks bij de man thuis. Dat de meisjes zelf het initiatief tot de stage hadden genomen, speelt volgens de rechter niet mee. De verdachte had moeten weten dat ze zeer naïef waren. De scholieren krijgen een schadevergoeding van elk 750 euro.

A1 drie nachten dicht voor spoedreparaties

De A1 tussen Muiderberg en Eemnes gaat de komende drie nachten dicht voor spoedreparaties. Door de vorst van de afgelopen tijd is schade ontstaan die volgens Rijkswaterstaat direct hersteld moet worden.

In de nacht van dinsdag op woensdag wordt de A1 richting Amersfoort onder handen genomen. De twee nachten daarna wordt gewerkt op het gedeelte richting Amsterdam. De spoedreparatie is volgens Rijkswaterstaat nodig omdat steentjes van het wegdek losraken door de vorst. Daardoor kunnen uiteindelijk gaten in het wegdek ontstaan.

In de drie nachten is de weg in beide richtingen afgesloten tussen knooppunt Muiderberg en knooppunt Eemnes. Verkeer wordt omgeleid via de A6 en de A27. De extra reistijd is volgens Rijkswaterstaat ongeveer een kwartier.

De A1 richting Amersfoort werd afgelopen weekend en maandag ook al afgesloten voor spoedreparaties. De nieuwe reparaties beginnen om 21.00 uur. De ochtend erna moet de weg om 06.00 uur weer open gaan.

Deze winter is tot nu toe op elf locaties door vorst schade aan het wegdek ontstaan die tot hinder voor de weggebruiker leidde. Rijkswaterstaat heeft de schade op negen van die locaties hersteld.

Aangescherpte taaltoets stemt PVV tevreden

De PVV verwacht dat de aangekondigde verhoging van de taaleisen van het inburgeringsexamen een extra drempel opwerpt voor migranten. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken benadrukt juist dat de maatregel ervoor zorgt dat huwelijks- en gezinsmigranten voorbereid zijn op hun komst naar Nederland en sneller en beter kunnen participeren.

De uitleg bij de maatregel is beladen. Ab Klink (CDA) schreef in de brief, waarin hij in september aangaf niets te zien in samenwerking met de PVV, dat hij vreesde dat de motieven van VVD, CDA en PVV onder meer op dit punt zouden verschillen. Zijn vrees wordt nu bewaarheid.

"De VVD en het CDA stellen dat de eisen omhoog moeten om mensen hier meer houvast en perspectief op een goed leven te geven. De PVV daarentegen benadrukt waarschijnlijk dat hierdoor juist minder migranten naar Nederland zullen komen en de islamisering van de samenleving wordt verhinderd", schreef Klink aan Maxime Verhagen en Henk Bleker. Klink trok zich daarop terug als onderhandelaar en stapte een week later uit de CDA-fractie.

PVV-Kamerlid Joram van Klaveren laat dinsdag desgevraagd weten blij te zijn met de verhoging van de eisen van het inburgeringsexamen. "Enerzijds vergroot het de zelfredzaamheid van nieuwkomers, anderzijds werpt het een extra drempel op voor mensen die hier niets komen toevoegen", stelt de PVV'er. "Dat hierdoor de stroom migranten, en daarmee de islamisering mogelijk afneemt, is natuurlijk mooi meegenomen."

Huwelijks- en gezinsmigranten moeten de Nederlandse taal vanaf 1 april beter beheersen. In het Basisexamen Inburgering, dat 350 euro kost, werden al de kennis van de Nederlandse samenleving en het gesproken Nederlands getoetst. Daar komt per 1 april een toets bij, waarin inburgeraars moeten aantonen dat ze ook goed Nederlands kunnen lezen.

Het aanscherpen van de eisen van het inburgeringsexamen is vastgelegd in het gedoogakkoord dat de VVD, CDA en de PVV overeenkwamen. Geert Wilders zei bij de presentatie van het akkoord dat hij ervan uitgaat dat de instroom van het aantal niet-westerse allochtonen deze kabinetsperiode halveert.

Hier is de toets in te zien.

Stroetinga wint 100 van Earnew‚ld

Arjan Stroetinga heeft vanmiddag de natuurijsklassieker 100 van Earnewâld op zijn naam geschreven. Stroetinga won op tweede kerstdag ook al de Nederlandse marathontitel op kunstijs.

De schaatser van BAM was in de 100 kilometer lange koers de rapste van een kopgroep van vier man. Crispijn Ariens werd tweede voor Douwe de Vries en Bart de Vries. De sprint van het achtervolgende peloton werd gewonnen door Sjoerd Huisman.

RBC hoopt op dispensatie KNVB

RBC Roosendaal hoopt op medewerking van de KNVB bij de oplossing voor het plots ontstane trainersprobleem. Gisteren liet Fuat Çapa namelijk weten de Brabanders per direct te verlaten voor het Turkse Kasimpasa. RBC wil graag dat Eric Hellemons en Peter van Vossen het seizoen afmaken, al mist het duo de benodigde papieren.

In eerste instantie wilde RBC al door met Hellemons en Van Vossen, toen beoogd trainer Sandor Popovics in de zomer al spoedig vertrok. De KNVB stond dit niet toe, waarna de club Çapa aanstelde. Hellemons rondt in mei 2011 volgens plan zijn cursus Coach Betaald Voetbal af en heeft dan dus wel het vereiste diploma. Het is al zeker dat hij vanaf komend seizoen de trainer van RBC is.

Technisch directeur Jeffrey Kooistra hoopt nu dat de KNVB begrip heeft voor de situatie. "Ik ga dit weekend vóór het trainingskamp naar Antalya het plan dat ik heb meedelen aan de mensen binnen de groep. De enige mogelijkheden zijn het aanstellen van een derde partij met de juiste papieren, of dispensatie aanvragen voor Hellemons. Hoe reëel die optie is? Ook Ton Du Chatinier heeft bij FC Utrecht heel lang met dispensatie op de bank gezeten," zegt Kooistra hierover. Doorgaans geeft de KNVB in een dergelijke situatie twee maanden dispensatie. In het geval van RBC zit de competitie er dan al bijna op.

Super Meat Boy krijgt een super-update

Voor iedereen die Super Meat Boy voor de PC heeft zal er midden-januari een grote gratis update komen voor de game. Deze update bevat onder andere een level-editor, een online level portal en geheel nieuwe werelden om te spelen. De update zal gedeeltelijk uitkomen voor de Xbox 360.

De update bevat het volgende:

A fully supported Super Meat Boy level editor.

- Players will be able to create anything they have seen level wise ingame (minus bosses)
- Players will be able to lock levels so they are only playable with specific characters.
- When a player completes his level (validating its possible to beat) he will gain the option to upload it to the level portal.

An online level Portal.

- Players will have the ability to sort and play user made levels by date, difficulty and over all fun.
- Difficulty is internally calculated by the number of times users die before completing the level.
- Over all fun is calculated by users voting 1-5 stars on level completion.


This update will also include the addition of "Super Meat World" a chapter that will unlock with 30 bandages and appear on the over world map before the 1st chapter of the main game.

- Super Meat World will act as a Hub for full chapters hand picked by Team Meat.
- All chapters uploaded to Xbla after this update will be featured here.
- Select chapters will also be uploaded to Xblas "internets" chapter as well.
- Many selected chapters will be character specific and created by designers like Matt Thorson (jumper / give up robot), Gaijin Games (bit.trip series), Michael "Kayin" O'Reilly (I wanna be the guy) and many more.


But! by far the coolest aspect of Super Meat World is your ability to "Enter the Unknown".

Enter the unknown is a PC specific feature that grabs random user made levels from the level portal and arranges them in order of difficulty.

- When Players enter the unknown they will choose what difficulty they want to play.
- The unknown will only feature levels ranked 3+ on over all fun factor.
- Every time you play will be a totally new set of levels, endless content.

Organisaties nemen afstand van Cohen

Een aantal organisaties, waarvan Job Cohen (PvdA) had gemeld dat ze meededen aan de demonstratie 16 januari tegen het rechtse kabinet, heeft te kennen gegeven niet aanwezig te zullen zijn. Sommige organisaties zijn wel aanwezig, maar willen niet bij de organisatie betrokken zijn of genoemd worden.

ChristenUnie (CU) leider André Rouvoet meldde 'zich niet te willen laten inlijven door het linkse blok'. Rouvoet neemt hiermee dus afstand van de demonstratie. De CU zou al niet aanwezig zijn, omdat de demonstratie op zondag plaatsheeft, maar wil nu dus ook niet als ondersteunende organisatie genoemd worden.

D66-leider Pechtold heeft aangegeven wel een afgevaardigde te sturen, maar meer om te kijken wat de PvdA zoal te melden heeft. Cohen zei dat D66 meedoet met de demonstratie, maar dit blijkt dus niet het geval.

Volgens de FNV klopt het ook niet helemaal wat Cohen beweerde. Zij geven aan nog niets te hebben toegezegd en moeten er zelfs nog over vergaderen. Deze vergadering zal op 10 januari zijn.

De ouderenbond ANBO noemt het hele gebeuren 'een beetje pijnlijk'. Zij geven aan niets met de demonstratie te maken te willen hebben. "Wij hebben nooit iets toegezegd. Wij zijn een neutrale organisatie. We willen niet als een linkse organisatie worden neergezet tegen rechts Nederland."

Er blijft nog wel een aantal organisaties die wel meedoen met de demonstratie over. Uiteraard geldt dit voor de PvdA, maar ook de SP, GroenLinks en ontwikkelingshulporganisaties zullen van de partij zijn.

Timmer: "Afscheid nemen is zwaar"

Marianne Timmer neemt met pijn in haar hart afscheid van het schaatsen. "Ik heb passie en liefde voor deze sport, dan is afscheid nemen altijd zwaar", zo zei ze dinsdag bij de NK sprint in Thialf.

Timmer had in aanloop naar de NK griep. De rijdster van Team Liga deed maandag nog wel mee aan de 500 meter, maar meldde zich daarna af voor het vervolg van het toernooi. "Ik heb me in mijn loopbaan overal altijd op eigen kracht voor geplaatst. Voor het vervolg van dit seizoen zou ik weer afhankelijk zijn van een commissie. Dat wil ik niet, daar pas ik voor. Het is mooi geweest zo."

Martina opnieuw op proef bij Willem II

Javier Martina krijft opnieuw een kans om te bewijzen dat hij een versterking kan zijn voor de Tilburgers. De Ajacied heeft een nieuw aanbod van Willem II gekregen.

Als hij wil, mag hij zich op 3 januari weer melden bij Willem II voor een nieuwe proefperiode. Hij mag dan ook mee op trainingskamp naar Turkije.

Martina trainde al tweemaal mee met de selectie van Willem II. Men was destijds tevreden over de 23-jarige aanvaller. "Maar we zijn er nog niet van overtuigd dat hij direct een versterking voor ons kan zijn", laat technisch directeur Henry van der Vegt weten aan het Brabants Dagblad.

Een gebroken enkel hield de vleugelspeler lange tijd aan de kant. Zijn contract in Amsterdam loopt af en men heeft hem daar laten weten dat hij deze niet wordt verlengd. Derhalve is hij op zoek naar een nieuwe club.

Rechter stelt uitspraak in FTD vs Brein uit

In de bodemprocedure die door de usenetgemeenschapsite FTD is aangespannen tegen stichting Brein heeft de rechter aangekondigd de uitspraak uit te stellen tot 9 februari.  Eigenlijk zou woensdag een uitspraak volgen, maar de rechter heeft meer tijd nodig.

FTD eist van de rechter duidelijkheid.  Ze wil dat de rechter voor eens en altijd bepaalt dat FTD legaal handelt.  Tevens eist ze dat Brein beschuldigingen aan het adres van FTD - deze zou illegaal handelen, aldus Brein - terugneemt en rectificeert. Brein zag zich genoodzaakt een tegeneis te formuleren en eist dat FTD verboden wordt door de rechter.

Brein klaagde in het verleden over de 'nzb-knop'.  Deze linkte direct naar de zoekresultaten van nzb zoekmachines als nzbindex of binsearch. Zodoende konden gebruikers relatief eenvoudig een xml bestandje downloaden.  Door deze in een nieuwslezer als grabit te openen wordt een bestand, bijvoorbeeld een film of muziekstuk, gedownload van internet.  FTD verwijderde de knop in 2009 na overleg met Brein, maar Brein besloot uiteindelijk toch door te zetten.  De verwijdering van de knop was volgens Brein slechts 'cosmetisch van aard'.  Diverse externe programmeurs bouwden zelf een knop die zich in de FTD-software nestelde en dat is Brein tegen het zere been.  Ze sommeerde FTD te stoppen met haar activiteiten en meende een dwangsom op te kunnen leggen van 50.000 euro voor elke dag dat de dienst online zou blijven.

In deze zaak toonde FTD echter al aan dat het kinderlijk eenvoudig is websites en software aan te passen, door een soortgelijke knop in de site van Brein te plakken.  Hiermee illustreerde FTD voor de rechter hoe eenvoudig het is een legale site als downloadsite in te zetten.

Eerder behaalde Eyeworks, producent van onder andere de film Komt Een Vrouw Bij De Dokter, al een klein succesje tegen FTD.  Een rechter oordeelde dat het plaatsen van bestandsnamen van downloads op internet het illegaal uploaden aanmoedigt.  FTD moest alle 'spots' van Komt Een Vrouw Bij De Dokter verwijderen.  Die rechter oordeelde overigens nog wel stellig dat downloaden van muziek en films, ook wanneer dit uit illegale bron gebeurt, volledige legaal is in Nederland.

In een bodemprocedure kijkt een rechter veel verder en worden alle facetten onder de loep genomen.  Daarnaast heeft de rechter in deze zaak meer verstand van zaken als het op internet aankomt.  FTD verwacht dan ook dat de rechter zal oordelen dat zij niet illegaal handelt en dat Brein zal moeten rectificeren.

[NK sprint] Groothuis wint afstand en titel

Stefan Groothuis heeft het NK sprint in Heerenveen op zijn naam weten te schrijven. Hij wist vanmiddag de laatste 1000 meter te winnen en bleef daardoor Jan Smeekens en Jan Bos in het eindklassement voor.

Voorafgaand de laatste 1000 meter had Groothuis een voorsprong van 0,13 secondes ten opzichte van Smeekens. Beide schaatsters stonden in de laatste rit tegenover elkaar. Groothuis wist een tijd van 1.08,56 te realiseren en dit was voldoende om de afstand te winnen. Hij bleef slechts zeventien hondersten van een seconde onder het baanrecord van Shani Davis.

Smeekens stelde teleur en wist met een tijd van 1.11,19 slechts zevende te worden. Bos eindigde met een tijd van 1.10,00 als tweede, net voor Sjoerd de Vries.

[Upd] Drenthe niet zoek, maar weigert trainen

Royston Drenthe heeft zichzelf geen goede dienst bewezen bij zijn club Hércules Alicante. De 23-jarige Rotterdammer verscheen gisteren na een week vakantie niet op de eerste training na de kerstdagen, meldt de Spaanse voetbalclub. De eenvoudig international was de enige afwezige in de selectie van Hércules. Het is niet bekend waarom Drenthe de oefensessie miste.

Drenthe werkte zich de voorbije maanden bij Hércules, dat hem huurt van Real Madrid, op tot een belangrijke speler. De oud-Feyenoorder kwam tien duels in actie voor de promovendus en scoorde daarin tweemaal. De laatste wedstrijd tegen Racing Santander miste hij door een schorsing. Hércules hervat de competitie op 3 januari met een uitwedstrijd bij Real Mallorca.

Update

Royston Drenthe zou zoek zijn bij het Spaanse Hércules. Niets is minder waar, zegt Drenthe. De club weet ervan. Hij weigert alleen te trainen. Drenthe bleef met voorbedachte rade weg van het trainingsveld van zijn club.

Dit omdat de voormalig speler van Feyenoord sinds zijn komst nog nauwelijks salaris heeft ontvangen. Hij gaat weer aan de bak zodra de clubleiding hier iets aan verandert, zo laat de Rotterdammer weten tegenover EFE.

Drenthe, door Real Madrid verhuurt aan de promovendus, kreeg sinds zijn komst veel loze beloften, maar nauwelijks salaris. Zijn geld wordt of te laat overgemaakt of soms helemaal niet. Het geval aankaarten bij de clubleiding leverde niets op. Er werd van alles beloofd, maar zonder gevolgen, volgens Drenthe.

Toen Hércules maandag weer de training hervatte, was Drenthe nergens te bekennen. De trainer zei dat hij geen idee had waar de jonge voetballer was, maar de linkspoot zegt wel degelijk afgebeld te hebben. "Men zegt telkens dat het wordt opgelost, maar uiteindelijk zijn het loze beloftes", aldus Drenthe. Hércules zal snel met geld over de brug moeten komen als het wil dat Drenthe de wedstrijd van 3 januari tegen Real Mallorca meespeelt.

Ook Qatar voorstander van WK 2022 in winter

Het organiserende Qatar staat open om het WK van 2022 in de winter te organiseren. Hoofd van de Aziatische voetbalbond, Mohammed bin Hammam liet dit weten.

"Als het toernooi verplaatst wordt naar januari is dat een win-winsituatie voor alle partijen", zegt Bin Hammam uit Qatar. Volgens Bin Hamman valt een WK in januari 'ook makkelijker te organiseren, omdat het samenvalt met de winterstop in veel competities'.

Bin Hamman vindt dat een WK in de winter veel voordelen geeft. Zo zouden 'de spelers beter in vorm zijn in plaats van volledig uitgeput na een slopend seizoen waarin het aantal wedstrijden op kan lopen tot zestig'. Toch vindt hij dat het eindtoernooi ook in juni en juli perfect georganiseerd kan worden door Qatar.

Sinds Qatar begin december het WK kreeg toegewezen, opperden onder meer Franz Beckenbauer en UEFA-voorzitter Michel Platini het idee om het toernooi te verplaatsen naar de wintermaanden, gezien de hoge temperaturen in de zomer in Qatar. Onlangs zei FIFA-voorzitter Sepp Blatter een eenmalig uitstapje te overwegen. Wel vindt de Zwitser dat het organiserende Qatar daartoe het initiatief moet nemen.

MVV en Roda JC willen samenwerken

MVV en Roda JC zijn van plan om hun jeugdopleidingen samen te voegen. Roda JC heeft reeds een verzoek ingediend bij de KNVB.

Roda JC wil graag een Regionale Jeugdopleiding worden, maar de KNVB heeft deze echter nog niet aan Limburg toegewezen. Roda hoopt dat de trainingsfaciliteiten voor de gezamenlijke opleiding zodoende in Kerkrade worden gevestigd.

In eerste instantie zou ook Fortuna Sittard betrokken zijn bij de samenwerkingen tussen de Zuid-Limburgse clubs. Uiteindelijk is de club afgehaakt. Ook MVV-voorzitter Paul Rinkens stond sceptisch tegenover de samenwerking met Fortuna Sittard.

Het is echter nog maar de vraag of de Regionale Jeugdopleiding in Kerkrade zal komen te staan. Volgens L1 hoopt zowel Fortuna Sittard als de provincie Limburg dat de Regionale Jeugdopleiding in Sittard zal worden gevestigd.

Rusland laakt Westen over Chodorkovski

Rusland heeft dinsdag hard uitgehaald naar westerse landen die kritiek hebben geuit op de nieuwe veroordeling van de voormalige olietycoon Michail Chodorkovski. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou sprak over 'onacceptabele' buitenlandse druk op de Russische justitie.

Chodorkovski, een verklaard tegenstander van de Russische premier Vladimir Poetin, zit al jaren in de gevangenis voor belastingontduiking. Een rechter in Moskou veroordeelde de voormalige baas van het olieconcern Yukos maandag in een tweede strafzaak die tegen hem was aangespannen. Het is nog onduidelijk welke straf Chodorkovski krijgt.

Europese landen en de Verenigde Staten uitten scherpe kritiek op de veroordeling. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei dat de veroordeling doet vermoeden dat politieke overwegingen de rechtsgang overschaduwen.

Rusland laakt Westen over Chodorkovski
Rusland laakt Westen over Chodorkovski (Foto: ANP)

Spanje en Rusland wijzen diplomaten uit

Spanje en Rusland hebben vorige maand ieder twee van elkaars diplomaten uitgewezen. Volgens een bron bij het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken beschouwen beide landen de zaak inmiddels als afgedaan. De vier diplomaten worden binnenkort vervangen.

De Spaanse autoriteiten zetten vorige maand twee Russen het land uit 'wegens met hun status van diplomaat onverenigbare activiteiten'. In reactie op de maatregel van Madrid zette Moskou vervolgens twee Spaanse diplomaten het land uit, zei de bron.

Van der Vaart: "Nederlands totaalvoetbal in Tottenham"

Rafael van der Vaart blinkt wekelijks uit bij zijn ploeg Tottenham Hotspur. Onze landgenoot is van mening dat de Londense club een grote stap voorwaarts heeft gezet wegens het spelen van het Nederlandse totaalvoetbal.

Van der Vaart vertelde tegenover Sky Sports dat de fans houden van het vernieuwde spel van de Spurs: "Ik denk dat het spel van Tottenham bij veel supporters in de smaak valt omdat we een Nederlandse spelopvatting hanteren. In Nederland mag iedereen dan ook graag naar ons kijken."

"We hebben nog veel werk te verzetten, maar het is fantastisch onderdeel te zijn van dit team. We willen in de top-vier eindigen en ieder jaar in de Champions League spelen", aldus de international van Oranje.

Nadat trainer Harry Redknapp al over een mogelijk landskampioenschap sprak, denkt ook Van der Vaart dat Tottenham dit seizoen zich kan mengen in de Engelse titelstrijd: "Natuurlijk kunnen we de titel pakken", denkt de oud-Ajacied. "We hebben een grote selectie. Iedereen moet vechten voor een basisplaats."

[NK sprint] Boer pakt titel

Margot Boer heeft bij het NK sprint in Heerenveen de Nederlandse titel gepakt. Boer werd op de afsluitende 1.000 meter derde en dat was genoeg om Annette Gerriitsen in het eindklassement achter zich te houden.

De afsluitende 1.000 meter werd, net als gisteren, gewonnen door Ireen Wüst. De schaatsster van TVM klokte een tijd van 1.16,52 en bleef daarmee Laurine van Riessen en Boer voor.

Hagenaar dreigt met explosie in straat

Een 57-jarige man uit Den Haag heeft de politie maandagavond uren beziggehouden omdat hij dreigde 'de boel' in zijn straat op te blazen met explosieven. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

De man belde rond 23.00 uur naar de politie met de mededeling dat hij een explosie zou veroorzaken in de Bakhuizenstraat. Agenten troffen de Hagenaar daar met een zwart geschminkt gezicht.

De verwarde man schreeuwde naar de politie en had iets in zijn handen. Toen de agenten op hem afgingen, werd hij boos en dreigde hij de boel op te blazen. De Hagenaar ging zijn woning in en kwam even later weer naar buiten met een vrouw. Hij hield zijn arm om haar keel en had nog steeds een onbekend voorwerp vast.

Opgetrommelde onderhandelaars gingen met de man in gesprek, maar boekten geen succes. Een arrestatieteam wist de man uiteindelijk rond 01.00 uur aan te houden en op te sluiten.

De Hagenaar bleek geen explosieven te hebben.

Hulpverleners treffen het

Op de een of andere manier bestaat Nederland uit steeds meer idioten die iets hebben tegen hulpverleners. Vooruit, als je iedere maand een leuk papiertje achter je ruit treft, of net een winkel hebt beroofd, kan ik me best indenken dat je een hekel hebt aan de politie. Enige agressie tegen agenten is niet te tolereren, maar ergens nog te verklaren. Maar agressie tegen brandweer- en ambulancepersoneel is werkelijk onbegrijpelijk.

Molik krijgt wildcard Australian Open

Alicia Molik mag haar opwachting maken in het hoofdtoernooi van de Australian Open. De Australische ontving van de organisatie van het toernooi een wildcard. Dit maakte de organisatie vandaag bekend.

Molik stond in 2005 nog op de achtste plaats van de wereldranglijst, maar is inmiddels afgezakt naar de 129e plaats.
Ook in het mannentoernooi kreeg een Australische tennisser een wildcard. Matt Ebden mag zich opmaken voor een optreden in het grand-slamtoernooi. Ebden steeg dit jaar van de 285e naar de 196e plek van de wereldranglijst.

Eerder ontvingen Peter Luczak en Jelena Dokic al een wildcard van de organisatie. Vorig jaar verraste Dokic door bij de Australian Open de kwartfinales te bereiken.

Arveladze wil Amrabat bij Kayserispor

Nordin Amrabat kan zich op de interesse verheugen van het Turkse Kayserispor. De ploeg, waar Shota Arveladze trainer van is, heeft al een bod gedaan van 1,25 miljoen op de aanvaller van PSV. Amrabat mag van zijn ploeg vertrekken uit Eindhoven.

Volgens Voetbal International zou er ook vanuit Duitsland interesse zijn voor Amrabat. Deze twee ploegen, waar de naam niet van bekend is, zou de oud-speler van VVV willen huren. PSV geeft echter de voorkeur aan een verkoop van Amrabat.

Amrabat maakte in het seizoen 2007/08 een sterke tijd door bij VVV en daarmee verdiende hij in de zomer van 2008 een transfer naar PSV. Daar lukte het de aanvaller niet om een basisplaats af te dwingen. Hij speelde tot nu toe 56 wedstrijden voor de Eindhovense ploeg. Daarin wist hij negen keer te scoren.

'Molins van MalmŲ FF naar FC Groningen'

Volgens de Zweedse krant Expressen wil FC Groningen Guillermo Molins overnemen van Malmö FF. De rechtsbuiten zou in aanmerking komen als vervanger van Koen van de Laak.

De laatstgenoemde is voor langere tijd uitgeschakeld. De Trots van het Noorden kan zodoende versterking gebruiken op deze positie. Een sterke rechtsbuiten zou een goede aanvulling zijn op het koppel Tadic-Matavz.

Volgens Expressen zal Molins dit worden. De 22-jarige speler is afkomstig uit Uruguay. Op zijn 13e emigreerde hij naar Zweden en daarom beschikt hij ook over een Zweeds paspoort. Sinds 2005 komt de geboren Zuid-Amerikaan uit voor Malmö FF. Tijdens zijn aanwezigheid bij Di Blåe won de club het afgelopen seizoen de titel.

Molins wist in 28 duels zeven keer tot scoren te komen en leverde zodoende een behoorlijke bijdrage voor het landskampioenschap. Hij staat in Zweden bekend om zijn techniek en dribbels.

[PDC] Taylor simpel naar achtste finales

Phil Taylor heeft zich gisteravond simpel geplaatst voor de achtste finales van het PDC World Darts Championship. In Alexandra Palace gunde de veelvoudig wereldkampioen zijn opponent Per Laursen geen set. Ook Adrian Lewis en Mark Hylton haalde de laatste acht.

Taylor haalde in zijn tweede ronde-partij tegen Laursen een redelijk niveau, al bood Laursen goed tegenstand. Op de beslissende momenten sloeg The Power, die hier en daar wel wat schoonheidsfoutjes maakte, echter sterk toe. In de achtste finales treft Taylor zijn landgenoot Peter Wright.

Adrian Lewis, gezien als kandidaat voor de eindoverwinning, liet zich gisteren opnieuw van zijn goede kant zien. Tegen Mark Dudbridge heerste The Jackpot drie sets lang en zodoende liep hij snel uit naar een 3-0 voorsprong in sets. Vervolgens kreeg Dudbrigde de kans om terug in de wedstrijd te komen. Hij won de vierde set, maar Flash moest toezien hoe Lewis in de vijfde set alsnog de partij naar zich toe trok. In de volgende ronde wacht een ontmoeting met Robert Thornton.

Hylton blijft verrassend presteren in Alexandra Palace. Nadat hij in de eerste ronde al verrassend Steve Beaton wist te verslaan, was ditmaal Colin Lloyd het slachtoffer. Tot een stand van 2-2 ging de wedstrijd gelijk op, maar vervolgens wist Hylton, nummer 88 op de wereldranglijst, keihard toe te slaan. Hij pakte de vijfde en zesde set en won zodoende met 4-2 van Lloyd. De debutant treft in de achtste finales Mark Webster.

Van Basten verbaasd over komst Leonardo naar Inter

Marco van Basten staat enigszins verbaasd te kijken van de komst van Leonardo bij Internazionale.  Vorig jaar was de Braziliaanse oefenmeester nog coach van aartsrivaal AC Milan, waar Van Basten in het verleden de sterren van de hemel speelde. Ook Leonardo was als voetballer actief bij AC Milan. Onlangs volgde hij bij Inter de ontslagen Rafael Benítez op.

"Ik zou werken bij Inter als verraad beschouwen", aldus Van Basten tegenover Sky Italia. "Maar het is natuurlijk zo dat ik op een prettige manier bij Milan ben vertrokken, voor Leonardo geldt dat niet", zo voegt de voormalige bondscoach van Oranje eraan toe.

Leonardo werd vorig jaar door AC Milan aangesteld met als doel het behalen van het landskampioenschap. De voormalige linksback kon deze verwachtingen echter niet waarmaken en zodoende werd hij de laan uitgestuurd. Als Van Basten in zijn schoenen had gestaan, zou hij niet naar Inter zijn gegaan.

"Ik heb niets tegen Inter, maar voor mij voelt het niet prettig om van de rossoneri naar de nerazzurri over te stappen."

Dead Rising 2: Case West is uit

De nieuwste telg in de Dead Rising-serie; Case West is sinds gister te verkrijgen via Xbox Live. In plaats van DLC is het een volledige Xbox Live Arcade-game geworden die iedereen voor 800 MS punten kan downloaden (kleine tien euro). Dit deel bevat uiteraard de held uit de eerste Dead Rising-games, Frank West.

In dit deel zal Chuck Greene zich samenvoegen met Frank West voor wat ouderwetse co-op gameplay. Ook heeft de beroemde character zijn camera bij zich om wat mooie plaatjes te schieten van dode zombies. De launchtrailer kun je hieronder zien.

Steam aanbiedingen 27/12

Tot vanavond zeven uur zijn er nog een aantal spellen in de aanbiedingen bij de 'Holiday Sale' van Steam. Met toppers als Mirrors Edge en Neverwinter Nights Platinum is er dit keer ook weer voor elke gamer wat in de aanbiedingen. De volgende groep aanbiedingen verschijnt vanavond om 19:00.

 • Mirrors Edge €2,50
 • Neverwinter Nights 2 Platinum €9,99
 • Street Fighter IV €14,99
 • Knights of the Old Republic €2,25
 • Cities XL 2011 €19,99
 • Machinarium €2,55
 • Lost Planet 2 €19,99
 • Victoria 1 + 2 70% afgeprijsd
 • Serious Sam HD Gold €3,99
 • Eve Online €4,99
 • HAWX 2 €33,49
 • Killing Floor Bundle €6,05

[NK sprint] Smeekens wint ook tweede 500m

Jan Smeekens heeft bij het NK sprint in Heerenveen ook de tweede 500 meter op zijn naam geschreven. De sprinter was met 35,12 iedereen weer verreweg de baas.

In een tijd van 35,25 eindigde Stefan Groothuis als tweede, Hein Otterspeer, die gisteren op de eerste 500 meter ten val kwam, eindigde in 35,40 als derde. Stefan Groothuis gaat in het algemeen klassement aan de leiding en heeft een voorsprong van 0,99 op Jan Smeekens en bijna drie seconden op Jan Bos.

Timmer stopt met schaatsen

Marianne Timmer hangt per direct haar schaatsen in de wilgen. De drievoudig olympisch kampioene heeft dat eerder vandaag besloten.

Timmer zal later vandaag haar beslissing officieel naar buiten brengen en verder toelichten. De 36-jarige Timmer had voor dit seizoen al aangeven dat dit in principe haar laatste jaar zou worden. Ze heeft aangegeven na dit seizoen een andere rol te willen binnen het Liga-team.

De Sappemeester veroverde in haar carrière driemaal olympisch goud. In Nagano in 1998 won ze goud op de 1000 en 1500 meter en op de spelen van Turijn won ze opnieuw goud op de 1000 meter. Daarnaast werd Timmer als eerste en enige Nederlandse vrouw wereldkampioen sprint.

AZ-aanvaller Holman met AustraliŽ naar AziŽ Cup

AZ moet het bij de hervatting van de Eredivisie stellen zonder Brett Holman. De 26-jarige aanvaller is door bondscoach Holger Osieck opgenomen in de Australische selectie voor de Azië Cup, van 7 tot 29 januari in Qatar. In de 23 man tellende selectie zitten ook David Carney, Luke Wilkshire, Brett Emerton en Jason Culina. Zij speelden in het verleden in de Nederlandse competitie.

Australië is in Qatar ingedeeld in een poule met India, Zuid-Korea en Bahrein. De Socceroos, die voor de tweede keer meedoen aan de Azië Cup, beginnen op 10 januari tegen India.

Mocht Australië tot de finale reiken, dan mist Holman drie competitiewedstrijden. Op 5 februari in de uitwedstrijd bij Excelsior zou de 37-voudig international dan wel weer van de partij kunnen zijn. Holman speelde dit seizoen 23 wedstrijden voor het elftal van Gertjan Verbeek. Daarin scoorde hij viermaal.

[NK sprint] Boer wint ook tweede 500m

Margot Boer heeft op de tweede dag van het NK sprint in Heerenveen ook de tweede 500 meter op haar naam geschreven. Boer reed een tijd van 38,38.

Annette Gerritsen eindigde in een tijd van 38,84 als tweede, Thijsje Oenema werd in 39,01 derde. Ireen Wüst werd negende in 39,51 en zakte in het algemeen klassement een plaats en staat nu vierde. Later vandaag volgt de afsluitende 1.000 meter en daarin verdedigt koploopster Boer een voorsprong van 0.58 seconden op de nummer twee Gerritsen.

TunesiŽrs demonstreren tegen werkloosheid

Tegen de duizend mensen hebben maandag in de Tunesische hoofdstad Tunis gedemonstreerd voor meer werkgelegenheid. "Verdeel de welstand van het land", viel op spandoeken te lezen. Hier en daar kwam het tot schermutselingen met de politie.

Afgelopen vrijdag liep een protestbijeenkomst tegen de hoge jeugdwerkloosheid in de plaats Menzel Bouzayane uit op ongeregeldheden, waarbij de politie het vuur opende op relschoppers. Daarbij vielen een dode en twee gewonden.

De protesten tegen de hoge werkloosheid in Tunesië begonnen onlangs in Sidi Bouzid, na de zelfverbranding van iemand die was afgestudeerd aan een universiteit, maar geen werk kon vinden. Nadien kwamen bij protesten nog minstens twee mensen om het leven.

Dode man gevonden in woning Gouda

Een 48-jarige man uit Gouda is in de nacht van maandag op dinsdag dood gevonden in zijn woning aan het Albert Plesmanplein. De politie gaat uit van een misdrijf.

Het lichaam werd rond 00.40 uur gevonden door een huisgenoot van de man. Het leek er volgens de politie aanvankelijk op dat de man een natuurlijke dood was gestorven. Onderzoek wees echter uit dat het waarschijnlijk toch om een misdrijf gaat.

De politie kon dinsdag nog niets zeggen over de doodsoorzaak van de man. Dertig rechercheurs onderzoeken de zaak.

Super Smash Bros Brawl tien miljoen keer verkocht

De decembermaand heeft het Nintendo Wii-spel Super Smash Bros Brawl goed gedaan. De vechtgame Super Smash Bros Brawl is sinds de release in juni 2008 wereldwijd door tien miljoen gamers gekocht. Hiermee staat de vechtgame op de achtste plaats van de verkoop top tien voor Nintendo Wii-spellen. Dat blijkt uit cijfers van marktanalysewebsite Vgchartz.

Vier spelers kunnen het in de game tegen elkaar opnemen. In de game wordt gevochten met personages en in omgevingen uit andere spellen. Zo zitten Pikachu, Super Mario, Link, Donkey Kong en een hondje uit het Nintendo DS-spel Nintendogs in het spel verwerkt.

De bestverkochte Nintendo Wii-game is volgens de website Wii Sports. Deze game wordt geleverd bij aanschaf van een Nintendo Wii. Bijna 73 miljoen gamers zouden het spel in bezit hebben. Wii Play, dat werd gebundeld met een extra Wii-afstandsbediening, staat op de tweede plaats met ruim 28 miljoen verkochte exemplaren. Mario Kart is te vinden op de derde plaats met bijna 25 miljoen verkochte spellen.


(Foto: Novum)

Weer raketaanvallen VS op Noord-Waziristan

Bij Amerikaanse raketaanvallen op moslimextremistische doelen in de aan Afghanistan grenzende Pakistaanse stammenregio Noord-Waziristan zijn dinsdag zeker acht doden gevallen. Dit hebben bronnen bij de Pakistaanse inlichtingendienst gezegd. Maandag kwamen achttien mensen om bij dergelijke aanvallen.

Dit jaar hebben Amerikaanse onbemande vliegtuigjes, zogeheten drones, minstens 115 raketaanvallen uitgevoerd op extremistische doelen in het noordwesten van Pakistan -meer dan twee keer zo veel als in 2009.

In het Pakistaanse stammengebied houden zich Taliban- en Al Qaidastrijders verschanst die het gemunt hebben op de buitenlandse en vooral Amerikaanse troepen in Afghanistan. In Noord-Waziristan zetelt onder andere het Haqqani-netwerk.

Loket verdeelt zout onder 100 gemeenten

Rijkswaterstaat verdeelt de komende dagen via het zoutloket strooizout onder ongeveer honderd gemeenten en twee provincies. Dat heeft Rijkswaterstaat dinsdag laten weten. Het loket trad woensdag in werking.

De gemeenten die zich de afgelopen week hebben aangemeld, kunnen met het zout de komende dagen vooruit. Het zout wordt alleen ingezet voor de belangrijkste wegen en wordt zo veel mogelijk met zand gemengd, meldt Rijkswaterstaat.

Het zoutloket herverdeelt de zoutvoorraad van gemeenten, provincies en waterschappen die zich hebben aangemeld. Zij moeten hun zoutvoorraden beschikbaar stellen voor regio's waar een tekort is.

Loket verdeelt zout onder 100 gemeenten
Loket verdeelt zout onder 100 gemeenten (Foto: ANP)

Pool krijgt negen jaar voor doodsteken huisgenoot

Een 30-jarige Pool is dinsdag door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot negen jaar cel voor het doodsteken van zijn Poolse huisgenoot in Kesteren. De rechter acht doodslag bewezen ergens in de periode van 7 januari tot 12 februari. Tegen de verdachte was door het Openbaar Ministerie ook negen jaar geëist.

Volgens de rechter is er geen bewijs gevonden dat de verdachte rechtstreeks aanwijst als dader, maar blijkt dat wel uit de omstandigheden en de ongeloofwaardige en deels leugenachtige verklaringen van de verdachte.

Het 25-jarige slachtoffer werd in februari gevonden, bijna een maand na de moord. De verdachte was na de moord gevlucht, maar keerde terug naar de woning en wees de politie op het lichaam dat inmiddels in verregaande staat van ontbinding verkeerde.

In de tussenliggende periode had hij namens het slachtoffer nog sms'jes verstuurd, maar die waren verdacht. Zo ondertekende hij berichten naar de moeder en de vriendin van het slachtoffer op ongebruikelijke wijze.

Sneijder in beste elftal 2010 L'Equipe

De gezaghebbende Franse sportkrant L'Equipe heeft Wesley Sneijder opgenomen in zijn voetbalelftal van het jaar. De Spaanse kampioen FC Barcelona is met vijf spelers het best vertegenwoordigd in het 'sterrenteam'.

Volgens het commentaar van L'Equipe is Sneijder de reden dat Internazionale een geweldig seizoen achter de rug heeft, met winst van de Champions League, landstitel en Italiaanse beker. "Sinds de komst van Sneijder in de zomer van 2009 zit Inter in een geweldige positieve spiraal", schrijft de krant. "Het is onverklaarbaar waarom hij aan de kant werd gezet door Real Madrid."

Sneijder heeft in het elftal van het jaar gezelschap van zijn ploeggenoten Maicon en Lucio. Barcelona levert Gerard Piqué, Sergio Busquets, Xavi, Andrés Iniesta en Lionel Messi. Het team bestaat verder uit Iker Casillas (Real Madrid), Bastian Schweinsteiger (Bayern München) en Fabio Coentrão (Benfica).

Sneijder in beste elftal L'Equipe
Sneijder in beste elftal L'Equipe (Foto: ANP)

Voorzitter De Graafschap hoopt op steun gemeente

Clémence Ross-Van Dorp, voorzitter van De Graafschap, ziet een grotere rol voor de club in de Achterhoek. Om ervoor te zorgen dat de Achterhoekse samenleving meer betrokken raakt bij De Superboeren hoopt Ross-Van Dorp dat de gemeente Doetinchem de club meer steun kan bieden. "Het is belangijk dat je je als club maatschappelijk positioneert", zo vindt Ross-Van Dorp.

"We moeten op dat punt nadenken over de relatie met de gemeente Doetinchem. Die is niet goed op dit moment en dat willen we verbeteren. De Graafschap zou meer betekenis kunnen krijgen voor de regio. Sommige dingen staan goed, maar er valt nog veel te winnen", aldus de preses tegenover De Gelderlander.

"De maatschappelijke dingen die we doen, betalen we zelf. Dat kost geld, tijd en energie en we zouden daarin graag wat meer steun van de gemeente krijgen. Overal blijkt dat de sport wat voor de maatschappij kan doen en een effectief en goedkoop instrument is."

FOK!sport Winterstop Quiz: Ronde 1

Vandaag is het zover. De eerste rond van de FOK!sport Winterstop Quiz is van start gegaan. Hieronder vind je de eerste tien vragen, die je moet beantwoorden. Ben je nieuwsgierig welke vragen het zijn; kijk dan snel verder.

De vragen voor ronde 1:

1) De Amerikaanse voetbalclub Dayton Dutch Lions trok begin dit jaar een groot aantal Nederlanders aan, onder wie Geert den Ouden en Oscar Moens. Er werd ook een speler aangetrokken van de Ridderkerkse zaterdaghoofdklasser RVVH. Wie was dit?
2) Wie werd in de zomer van 2008 voor een bedrag van 1,8 miljoen euro de duurst verkochte speler ooit uit de historie van ADO Den Haag?
3) Tegen welk land heeft België voor het laatst een wedstrijd op een WK eindronde gewonnen?
4) Welke aanvaller was de huisgenoot van Miralem Sulejmani in diens eerste seizoen bij Ajax?
5) Wie was van april 2001 tot november 2002 de trainer van AZ voor Co Adriaanse aantrad en de succesperiode begon?
6) Wat was de eerste voetbalclub van Giovanni van Bronckhorst?
7) Welke Nederlander wist na Arjen Robben (16) de meeste goals te maken in de Bundesliga vorig seizoen (8)?
8) Wie kreeg de eerste rode kaart op het afgelopen WK?
9) Noem alle huidige Eredivisietrainers die zelf nooit prof waren.
10) Wat was de eerste club uit de historie die zich plaatste voor de Topklasse?

Inzenden

Stuur je antwoorden op bovenstaande vragen vóór dinsdag 28 december 20:00 uur naar sport[at]fok.nl o.v.v. Antwoorden ronde 1! Vergeet in deze mail ook niet om je username op FOK! te vermelden! Als deze er niet bijstaat, worden je antwoorden niet gecontroleerd!

Veel succes!

Flatscreen verplicht in verzorgingshuizen

Ouderen in Vlaamse verzorgingshuizen mogen vanaf volgend jaar alleen nog televisiekijken op flatscreens. Oudere televisietoestellen zijn niet langer toegestaan, omdat de beeldbuizen ervan niet brandveilig genoeg zijn. Dat hebben Vlaamse kranten dinsdag gemeld.

De Vlaamse regering heeft een richtlijn om alleen nog flatscreens toe te laten goedgekeurd. Het voorstel kreeg ook groen licht van Europa.

De precieze datum waarop de nieuwe regel van kracht wordt, is nog niet bekend. "Maar hoe dan ook zullen volgend jaar flatscreens verplicht worden in Vlaamse verzorgingshuizen", aldus Luc Griep, directeur van de federatie onafhankelijke seniorenzorg.

Flatscreen verplicht in verzorgingshuizen
Flatscreen verplicht in verzorgingshuizen (Foto: ANP)

Terreuralarm in India

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van India heeft voor het hele land een terreuralarm afgegeven. Er is informatie binnengekomen dat het gevaar dreigt dat een Pakistaanse extremistische groepering in het weekend van de jaarwisseling een terreuraanslag pleegt. Dit meldt een bron bij het ministerie.

In Mumbai, het financiële centrum van India, en andere grote steden zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo wordt er meer politie op patrouille gestuurd.

De Indiase autoriteiten nemen tips over dreigende terreuraanslagen zeer serieus sinds de aanslagen in Mumbai van 2008, waarbij terroristen drie dagen lang huishielden en 166 mensen de dood vonden.

Spanjaarden verkiezen Nadal boven voetballers

Tennisser Rafael Nadal mag zich de beste Spaanse sporter van het decennium noemen. De huidige nummer één van de wereldranglijst won met overtuigende meerderheid een verkiezing, die was georganiseerd door de krant Marca. De voetballers Iker Casillas en Xavi, die Spanje de Europeseén wereldtitel bezorgden, konden niet op tegen de tennisser van het eiland Mallorca.

Nadal kreeg ruim de helft van de 50.000 uitgebrachte stemmen. Basketballer Pau Gasol eindigde als tweede, voor formule 1-coureur Fernando Alonso. Casillas en Xavi eindigden respectievelijk als vierde en vijfde.

De 24-jarige tennisser werd tevens uitgeroepen tot sportman van het jaar in zijn land. Nadal won in 2010 drie van de vier grandslamtoernooien: Roland Garros, Wimbledon en de US Open.

Spanjaarden verkiezen Nadal boven voetballers
Spanjaarden verkiezen Nadal boven voetballers (Foto: ANP)

Uitzendmarkt groeit verder

De arbeidsmarkt voor uitzendkrachten is vorige maand verder gegroeid. In de periode van 8 november tot 5 december (week 45 tot en met 48) nam het aantal uren dat door uitzendkrachten werd gewerkt met 12 procent toe ten opzichte van een jaar eerder.

Dat maakte de branchevereniging voor uitzenders ABU dinsdag bekend. De omzet van de uitzendbedrijven steeg in deze periode ook met 12 procent.

Vooral in de industrie en de techniek nam de vraag naar uitzendkrachten sterk toe. Het aantal uitzenduren steeg in die sectoren met 20 tot 30 procent. In de administratieve sector werd een kleine groei van 2 procent waargenomen. In de medische sector daalden de uitzenduren met 13 procent.

De ABU zag het totaal aantal uitzenduren voor de achtste achtereenvolgende periode toenemen, na meer dan twee jaar van krimp.

Uitzendmarkt groeit verder
Uitzendmarkt groeit verder (Foto: ANP)

Gratis parkeren in A'dam door vuurwerkvrees

In het grootste deel van Amsterdam kan de komende dagen ongestraft gratis geparkeerd worden. Zo'n 2200 van de 3700 parkeerautomaten krijgen een kap om ze te beschermen tegen vuurwerk, waardoor betalen onmogelijk wordt. Parkeerbeheerder Cition ziet dan ook tijdelijk af van controles.

In het verleden waren de parkeermeters vaak het doelwit van vandalen rond de jaarwisseling. De apparaten kosten duizenden euro's en dus kiest Cition eieren voor zijn geld.

Cition wijst erop dat parkeren officieel niet gratis is. De betalingsplicht voor de parkeerbelasting geldt nog steeds, maar aangezien het innen vrijwel onmogelijk wordt, worden de parkeercontroles eufemistisch 'aangepast'.

Betalen via de mobiele telefoon kan overigens nog wel. Mensen die dat doen kunnen niet naderhand hun geld terugvragen als ze erachter komen dat de parkeermeter geblokkeerd was. Wel kunnen mensen die een parkeerboete krijgen bezwaar maken bij Cition.

De kappen worden de eerste week van januari weer van de parkeermeters gehaald. Dan moet er weer gewoon worden betaald.

Obama en Clinton 'meest bewonderd'

Voor de derde keer op rij is de Amerikaanse president Barack Obama bij een enquête van USA Today-Gallup uit de bus gekomen als de meest bewonderde man in de Verenigde Staten. In 2008 en 2009 werd Obama door zijn landgenoten ook al het meest bewonderd.

Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton geldt dit jaar, net als de acht voorafgaande jaren, wederom als de meest bewonderde vrouw.


Barack Obama (Foto: Novum)

[NBA] Wederom winst Dallas Mavericks

Dallas Mavericks heeft in de NBA zijn achtste opeenvolgende uitwedstrijd gewonnen. Oklahoma City Thunder werd met 103-93 verslagen.

Overigens moest Dirk Nowitzki zich aan het begin van de tweede kwart met een knieblessure laten vervangen. De Duitser kwam verkeerd neer nadat hij door een tegenstander was neergehaald. De kwetsuur viel achteraf mee.

Topscorers bij Dallas waren Caron Butler (21 punten) en invaller Shawn Marion (20 punten en 9 rebounds). Guard Jason Terry stelde de overwinning in het laatste kwart veilig met zeven punten op rij.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
New Jersey Orlando 88-104
Charlotte Detroit 105-100
Milwaukee Atlanta 80-95
Minnesota New Orleans 113-98
Oklahoma Dallas 93-103
Memphis Toronto 96-85
Houston Washington 100-93
Utah Portland 93-96
Sacramento LA Clippers 99-100
Golden State Philadelphia 110-95

[NK sprint] Kuipers: "Blessure lijkt mee te vallen"

Simon Kuipers heeft goede hoop dat zijn blessure meevalt. De 28-jarige Haarlemmer raakte gisteren op de eerste dag van het NK sprint op de 500 meter geblesseerd aan zijn been en ging daardoor niet meer van start op de 1.000 meter. "De blessure lijkt mee te vallen, morgen onderzoek in het ziekenhuis", twittert Kuipers "Zoals het er nu naar uit ziet, kan ik op tijd fit zijn voor het WK sprint."

Of hij daar mee mag doen, is nog maar de vraag. Op het NK worden startbewijzen vergeven voor het WK, op 22 en 23 januari in Heerenveen. Kuipers verwacht desondanks gewoon mee te mogen doen. "Ik ga ervan uit dat de KNSB mij aanwijst gezien mijn resultaten uit het voorseizoen." Kuipers werd Nederlands kampioen op de 1.000 meter en eindigde elke World Cup op het podium.

'Lekkerste oliebol in Spijkenisse'

De lekkerste oliebol is dit jaar te vinden in Spijkenisse. Bakker Voskamp komt in de jaarlijkse oliebollentest van het AD als beste uit de bus. De bakker krijgt als enige van de ruim honderd geteste kramen en bakkers een 10 als rapportcijfer. De winnaar van de afgelopen zeven jaar, Richard Visser uit Rotterdam, is nu zestiende.

Volgens het testpanel valt de oliebol van winnaar Voskamp op alle vlakken in de smaak. "Een fantastische prestatie", noemt de krant de bol. De tweede plaats is voor gebakkraam Smit in Ouderkerk aan de Amstel met een 10- als cijfer. Bakker Nijkamp in Holten is derde met een 9,5.

De slechtste oliebol is volgens de jury te krijgen in Purmerend bij de gebakkraam op het Gildeplein. De jury geeft een 0 als cijfer en roept de Voedsel en Waren Autoriteit op om een kijkje te gaan nemen. Zes andere verkopers krijgen ook een 0 als beoordeling.

Sterk Arsenal verslaat Chelsea in eigen huis

Arsenal heeft stadsgenoot Chelsea een gevoelige tik uitgedeeld in de Engelse Premier League. In het eigen Emirates Stadium won het elftal van Arsène Wenger met 3-1. Door de winst nadert Arsenal koploper Manchester United tot op twee punten, de achterstand van Chelsea bedraagt zes punten. Bovendien heeft United een wedstrijd minder gespeeld.

Arsenal-Chelsea ontpopte zich al vanaf het beginsignaal tot een typisch Engels duel. In een enorm hoog tempo ging de wedstrijd over en neer. Chelsea opende sterk met een gevaarlijk schot van spits Didier Drogba, maar gedurende de eerste helft nam de thuisploeg het heft in handen.

Robin van Persie, die voor het eerst sinds eind augustus in een competitiewedstrijd in de basis begon, kreeg de eerste goede kans voor Arsenal, maar de Oranje-international schoot uit een moeilijke hoek over. Arsenal putte vertrouwen uit die mogelijkheid en drong de bezoekers vlak voor rust ver terug. Chelsea-doelman Peter Cech hield zijn ploeg echter op de been bij een inzet van Theo Walcott en een fantastische lob van Samir Nasri.

Driemaal was uiteindelijk scheepsrecht, want bij de derde doelpoging binnen een paar minuten moest de Tsjech alsnog het antwoord schuldig blijven. Alexandre Song schoot met links droog raak.

Chelsea, dat 10 november voor het laatst won in de competitie, had vervolgens de tijd om zich in de rust te herpakken, maar begon het tweede bedrijf uiterst slap. Binnen vijf minuten werd de marge door de Gunners op drie gebracht. Eerst scoorde Cesc Fabregas op aangeven van Walcott en nauwelijks een minuut later waren de rollen omgedraaid.

Chelsea deed nog wel wat terug via een kopbal van verdediger Branislav Ivanovic, maar verder kwam het elftal van de geplaagde trainer Carlo Ancelotti niet. Chelsea mocht zich zelfs nog gelukkig prijzen dat Nasri en invaller Johan Djourou grote kansen onbenut lieten en het bij 3-1 bleef. De opluchting bij Arsenal was na afloop groot, omdat het eindelijk weer eens een 'grote' wedstrijd wist te winnen.

ETA bereid tot afzweren geweld

De Baskische terreurbeweging ETA is bereid het geweld op te geven en via een vreedzame strategie te werken aan de vorming van een onafhankelijke Baskische staat. Dat heeft Arnaldo Otegi, de leider van de politieke vleugel van de ETA, gezegd in een interview met de zakenkrant The Wall Street Journal.

Het dinsdag gepubliceerde interview komt op een moment dat in Spanje druk wordt gespeculeerd over een verklaring die de ETA mogelijk binnenkort uitgeeft. Daarin zou de afscheidingsbeweging bekendmaken dat ze de wapens voorgoed neerlegt.

In het interview met The Wall Street Journal stelde Otegi dat door 'komende ontwikkelingen' de druk zal toenemen op de Spaanse regering om door onderhandelingen een eind te maken aan het conflict over de status van het Baskenland.

ETA bereid tot afzweren geweld
ETA bereid tot afzweren geweld (Foto: ANP)

Zoon Van der Sar onder lat bij United-jeugd

De zoon van Edwin van der Sar doet het erg goed in de jeugd van Manchester United. Joe, de 11-jarige zoon van Van der Sar, speelt in de onder 12-teams. Zij spelen hun wedstrijden op het trainingscomplex Carrington, dat net buiten Manchester ligt en vlakbij de woning van de familie Van der Sar is.

"Als het te combineren is met mijn trainingen of wedstrijden ga ik graag kijken bij hem", zegt Edwin van der Sar tegen De Telegraaf. "Soms komt het niet zo uit, omdat we dan allebei tegelijk op het veld moeten staan."

Lachend vertelt hij over de beste positie van zijn zoon: "Dat is grappig, hij was altijd veldspeler, maar sinds twee jaar is hij keeper. Ja, dat hoeft niet altijd slecht uit te pakken, hè?" Van der Sar begon zelf ook als veldspeler.

NS wil reizigersinformatie bij ProRail weghalen

De NS wil zelf reizigers gaan informeren. Momenteel verzorgt de NS de omroepberichten nog samen met ProRail, maar NS-topman Bert Meerstadt is ontevreden over die samenwerking. In een interview met Het Financieele Dagblad erkent hij dat de NS en ProRail te weinig oog hebben gehad voor de informatievoorziening aan reizigers.

"Een van de problemen is dat de NS en ProRail allebei verantwoordelijk zijn voor de informatievoorziening. Dat moet veranderen, want nu lopen er veel lijntjes heen en weer", vindt Meerstadt. Hij ziet de NS als de meest aangewezen organisatie hiervoor.

Zowel de NS als ProRail kregen de laatste weken veel kritiek te verduren nadat het treinverkeer door het winterweer ontregeld raakte. Onder meer de informatie aan reizigers liet te wensen over.

ProRail wil niet ingaan op het plan van de NS. Wel wordt samen met de NS gekeken hoe de informatievoorziening beter kan.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de wartaal van onze ex-premier.

Jan Peter Balkenende had gedurende zijn premierschap moeite met de ‘hyperigheid van de media’. Ook had hij bezwaar tegen de grote hoeveelheden opiniepeilingen. En tot slot waren organisaties die -volgens hem- hun eigenbelang vooropstelden de CDA-premier een doorn in het oog. Rare man, die Balkenende.

'SomaliŽrs wilden helikopter neerhalen'

De Somaliërs die vrijdagavond werden opgepakt zouden plannen hebben gehad om een aanslag te plegen op luchtmachtbasis Gilze-Rijen. Dat meldt De Telegraaf dinsdag. De krant baseert zich op bronnen bij inlichtingendiensten, die 'zeer concrete aanwijzingen' zouden hebben dat de verdachten een Apachegevechtshelikopter wilden neerhalen. Ze zouden nog geen wapen voorhanden hebben om de aanval uit te voeren.

De twaalf Somaliërs werden op kerstavond gearresteerd. De nationale recherche viel een belwinkel en vier woningen in Rotterdam binnen. Ook werden invallen gedaan in twee motelkamers in Gilze-Rijen, nabij de luchtmachtbasis. Hierbij werden geen wapens of explosieven gevonden.

De aanhoudingen volgden op een ambtsbericht van de AIVD dat vrijdag aan het landelijk parket werd verstrekt. In het bericht werd gemeld dat een aantal Somaliërs op korte termijn een terroristische aanslag in Nederland wilde plegen. Met de arrestaties wilden het OM en de politie in de eerste plaats voorkomen dat een aanslag werd gepleegd.

Inmiddels zijn zes verdachten weer vrijgelaten. Ze zijn geen verdachte meer. Het OM beslist dinsdag of de overige zes Somaliërs worden voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam.

TNT haalt tijdelijk 3900 brievenbussen weg

TNT haalt de komende dagen 3900 brievenbussen weg die op risicoplekken staan. Volgens het postbedrijf zijn dit plaatsen waar al eens een brievenbus is vernield tijdens oud en nieuw en langs doorgaande wegen. Vorig jaar werden 350 brievenbussen gesloopt.

Eerder deze maand heeft TNT al smallere gleuven op alle brievenbussen gemonteerd en aanstaande donderdag worden ze na de laatste lichting afgesloten. Zondagochtend 2 januari kunnen er weer brieven worden gepost.

[NK sprint] Groothuis verrast zichzelf

Stefan Groothuis maakte gisteren op de 1.000 meter tijdens het NK sprint in Heerenveen een goede indruk. Hij won de kilometer in een tijd van 1.08,54.

"Ik was zeker verrast. Eigenlijk had ik tijdens de race geen idee hoe hard ik ging," aldus Groothuis na afloop. "Het moet wel heel gek lopen wil ik de Nederlandse titel niet winnen”, aldus Groothuis. "Maar ik moet mijn kop er wel bijhouden.”

Iran meldt ophanging IsraŽlische spion

Iran heeft dinsdag een man opgehangen, die voor Israël zou hebben gespioneerd. De man had onder meer in Nederland vertrouwelijke Iraanse informatie overhandigd aan Israëlische contactpersonen, meldde het Iraanse persbureau IRNA dinsdag.

Ali Akbar Sadiat was eerder door een rechtbank veroordeeld tot de strop. Hij zou zes jaar voor de Israëlische geheime dienst Mossad hebben gewerkt. "Hij had 60.000 dollar ontvangen om vertrouwelijke informatie te geven aan het zionistische regime", aldus het Iraanse persbureau, waarmee het doelt op Israël.

De man zou hebben bekend dat hij gegevens over militaire bases doorgaf. Hij meldde ook informatie over raketten van de Revolutionaire Garde. Sadiat zou zijn contactpersonen hebben ontmoet in Nederland, Turkije en Thailand.

Hij was twee jaar geleden opgepakt toen hij Iran wilde verlaten.

Brand verwoest fabriekshal Tata Steel

Een grote uitslaande brand heeft maandagavond een fabriekshal verwoest op het terrein van staalproducent Tata Steel in Velsen-Noord. Bij de brand zijn geen slachtoffers gevallen, zo meldde de Veiligheidsregio Kennemerland. Wel mogen delen van het zwaar beschadigde gebouw als verloren worden beschouwd, meent de brandweer.

De brand brak aan het begin van de avond uit in een grote fabriekshal waar staal voor onder meer autofabrikanten wordt verwerkt. Omliggende fabriekshallen werden voor de zekerheid ontruimd en meerdere brandweerkorpsen uit de regio assisteerden om te voorkomen dat de brand oversloeg naar andere hallen. De brandweer had het vuur pas na middernacht onder controle. Om 01.15 uur werd het sein brand meester gegeven, al zal het nablussen volgens de brandweer nog wel even duren.

Bij de brand sloegen op sommige momenten de vlammen uit het dak en dit ging gepaard met veel rookontwikkeling. Er zijn daarbij kleine hoeveelheden gevaarlijke stoffen vrijgekomen, maar de concentraties daarvan waren zo klein dat dit geen gevaar opleverde voor de volksgezondheid. Uit voorzorg gaf de veiligheidsregio mensen in de omgeving het advies om ramen en deuren gesloten te houden, maar dit advies werd al snel weer ingetrokken.

De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.

Brand verwoest fabriekshal Tata Steel
Brand verwoest fabriekshal Tata Steel (Foto: ANP)

Verkoop 's werelds goedkoopste auto keldert

Ondanks de enorm hoge verwachtingen, stokt de verkoop van 's werelds goedkoopste auto. De Nano, de auto van het Indiase concern Tata, kost 2000 euro. Het was drie jaar geleden gelanceerd als de grote belofte voor de 1,2 miljard inwoners van India.

Maar de fabriek verkocht vorige maand slechts 509 stuks: een laagterecord en 85 procent minder dan een jaar geleden. Concurrent Suzuki verkocht in dezelfde maand 33.000 exemplaren van de Alto, die tweemaal zo duur is.

De Nano is getroffen door veel tegenslag. De auto's blijken nogal eens in brand te vliegen. Tata moest een compleet nieuwe fabriek sluiten wegens protesten van de deelstaat over verjaagde bewoners. Dat zorgde voor fikse vertragingen wat betreft de levertijden.

Tata probeert nu kopers terug te winnen met een 'Geluksgarantie': een garantie van vier jaar en een onderhoudscontract voor 1,50 euro per maand.

Verkoop's werelds goedkoopste auto keldert
Verkoop's werelds goedkoopste auto keldert (Foto: ANP)

Piloot Poch mag op borgtocht vrij

Een Argentijnse rechter heeft maandag de vrijlating op borgtocht gelast van piloot Julio Poch. De Transavia-piloot, die lange tijd in Nederland woonde, was door Spanje uitgeleverd omdat hij mensen zou hebben vermoord voor de toenmalige dictatuur van Argentinië (1976-1983). De man werd ervan beschuldigd tijdens 'dodenvluchten' tegenstanders van het regime gedrogeerd uit vliegtuigen in zee te hebben gegooid.

De rechtbank heeft de borg vastgesteld op 150.000 pesos (circa 26.000 euro). In oktober bleek al dat de aanklachten tegen hem nietig waren verklaard. De Argentijnse rechters bepaalden dat de aanklagers hun werk moeten overdoen omdat in hun aanklachten niet werd aangetoond dat Poch iets te maken heeft met de misdaden die worden onderzocht. Poch zat gevangen sinds zijn aanhouding in september 2009 in Spanje, op zijn laatste vlucht voor zijn pensionering.

Spoedreparaties A1 en A12 afgerond

De spoedwerkzaamheden aan de snelwegen A1 en A12 zijn afgerond. De snelwegen zijn dinsdagochtend ruim voor de ochtendspits weer geopend. Dat meldde de VerkeersInformatieDienst.

Beide snelwegen werden maandagavond afgesloten, zodat Rijkswaterstaat de vorstschade aan het wegdek kon repareren. Op de A1 werd gewerkt tussen knooppunt Muiderberg en Eemnes. De A12 werd afgesloten vanaf Utrecht in de richting van Arnhem. Dinsdagavond wordt de A12 in de andere richting afgesloten voor werkzaamheden.

Balkenende vond 'hyperigheid media' lastig

Jan Peter Balkenende had als premier in de afgelopen acht jaar moeite met de 'hyperigheid van de media'. Volgens hem zijn media vooral geïnteresseerd in 'lekkere quotes, in conflicten'.

Hij zegt dat in Christen Democratische Verkenningen, het kwartaalblad van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. "Nederland wordt zo langzamerhand geregeerd door de waan van de dag. Elke dag en over elk onderwerp is er wel een opiniepeiling. Een hervormingsagenda vraagt juist om een bredere tijdshorizon. Hoe maak je Nederland toekomstbestendiger? In de media gaat het daar zelden over."

Balkenende vond het verder lastig om goed om te gaan met wat hij institutionele weerstand noemt: organisaties die 'het eigen belang boven het gemeenschappelijke belang stellen'.

Prijzen in Japan dalen al bijna twee jaar

De prijzen in Japan zijn in november voor de 21e maand op rij gedaald. Goederen en diensten waren gemiddeld 0,5 procent lager geprijsd dan een jaar geleden, meldde de Japanse regering dinsdag.

De prijsdaling valt analisten nog iets mee. Ze hadden gerekend op 0,6 procent. In augustus waren de prijzen nog 1,0 procent gezakt vergeleken met een jaar eerder.

De aanhoudende deflatie hindert het herstel van Japan, de op twee na grootste economie ter wereld. Consumenten kunnen aankopen uitstellen, hopend dat producten nog goedkoper worden.

Japan meldde dinsdag wel dat de industrie in november 1,0 procent meer heeft geproduceerd dan de voorgaande maand. De stijging was verwacht en volgt op vijf maanden van daling. De toename komt echter door overheidssteun bij de aankoop van nieuwe auto's.

De werkloosheid in Japan kwam uit op 5,1 procent in november. Dat is hetzelfde als in oktober.

Cholera rukt verder op in HaÔti

Het aantal slachtoffers van de cholera in Haïti is verder gestegen. In de tien weken sinds de uitbraak zijn al meer dan 2700 mensen gestorven aan de ziekte. Meer dan 130.000 Haïtianen zijn geïnfecteerd, meldde het ministerie van Gezondheid van Haïti maandagavond lokale tijd.

Per dag sterven zo'n veertig mensen aan de ziekte. Gezondheidsdeskundigen houden er rekening mee dat de komende twaalf maanden tot 400.000 mensen besmet kunnen raken.

Media in Haïti meldden dat woedende menigten de laatste dagen minstens veertig voodoo-priesters hebben gedood. De priesters worden ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de cholera.

De ziekte was al zeker honderd jaar niet meer in Haïti voorgekomen. Eerder vielen Haïtianen VN-medewerkers aan, omdat ze meenden dat Nepalese VN'ers de besmettelijke cholera zouden hebben overgebracht.

Cholera rukt verder op in Haïti
Cholera rukt verder op in Haïti (Foto: ANP)

OM vordert 55 miljoen aan crimineel geld terug

Het Openbaar Ministerie heeft dit jaar 55 miljoen euro aan crimineel verworven geld teruggevorderd. Dat zegt baas van het Openbaar Ministerie Harm Brouwer in het BNR-radioprogramma Juridische Zaken dat dinsdagavond wordt uitgezonden.

Er vloeit elk jaar meer uit criminele activiteiten verkregen winst terug in de staatskas. Vorig jaar wist het OM nog 50 miljoen binnen te halen. In 2003 was dat nog maar 10 miljoen.

Volgens Brouwer steken de bedragen nog schril af tegen wat jaarlijks aan crimineel geld in Nederland rondgaat. "We denken dat jaarlijks 18 miljard euro wordt witgewassen en dat er 3 miljard euro schade wordt berokkend door fraude."

Het OM heeft nog voor 700 miljoen euro aan vorderingen uitstaan. De OM-topman streeft ernaar vanaf volgend jaar elk jaar 100 miljoen euro terug te vorderen.

Herinnert u zich 2010?

Waar ga ik het over hebben wanneer ik later een kleinkind op schoot trek om te verhalen over 2010? Veel zal natuurlijk afhangen van hoe de toekomst eruit zal komen te zien. Wanneer ons hele land geïslamiseerd is, zal ik later misschien vertellen over Wilders het allemaal voorzien had, maar dat we niet voldoende wilden luisteren. Of andersom, wanneer alle moslims in strafkampen zitten, zal ik dan vertellen dat ik een periode heb gekend dat ze gewoon op straat mochten lopen? Zonder geborduurd geitje op de jas. Is de ruk naar rechts het belangrijkste?

VS bestrijdt terrorisme in supermarkt

Amerika gaat de strijd met terroristen nu ook in de supermarkt aan. Vanaf deze maand spreekt de minister van Binnenlandse Veiligheid, Janet Napolitano, de burgers in honderden winkels van supermarktketen Walmart toe middels een videoboodschap.

De videoboodschap wordt deze maand gelanceerd bij de kassa's van 588 Walmartwinkels in 27 van de 50 Amerikaanse staten. Walmart heeft totaal ruim 4300 winkels in de VS onder de merken Walmart en Sam’s Club, die producten van appels tot tv's verkopen. Elke week bezoeken zo'n 100 miljoen klanten de winkels, bijna een derde van de Amerikaanse bevolking.

In de videoboodschap stelt de minister zich kort voor en roept de klanten op om 'als je iets verdachts ziet op de parkeerplaats of in de winkel, meteen iets te zeggen. Meldt verdachte activiteiten aan de lokale politie of sheriff. Als je hulp nodig hebt, vraag dan de Walmart manager om hulp. Bedankt voor jouw aandeel in het veilig houden van onze woonplaatsen.'

Drie luchthavens New York weer open

De drie belangrijkste luchthavens van New York zijn maandagavond lokale tijd weer gedeeltelijk geopend. Er kunnen alleen nog maar vluchten vertrekken. Naar verwachting zijn aankomende vluchten dinsdag vroeg weer welkom.

De luchthavens John F. Kennedy, Newark en La Guardia werden gesloten wegens een sneeuwstorm die zondag en maandag de oostkust van de Verenigde Staten teisterde. Er viel op sommige plaatsen, waaronder New York, meer dan een halve meter sneeuw.

Het gevolg van de sluiting was dat miljoenen reizigers te kampen hadden met vertragingen en duizenden passagiers strandden op de luchthavens. Dat leidde tot ergernissen in de vertrekhallen. Nu de sneeuw weer langzaam wegsmelt en het personeel van de luchthavens de hele dag bezig is geweest met het ruimen van het dikke pak sneeuw, kan er weer gevlogen worden.

73-jarige Brit rijdt drie dagen rondjes

Een Britse man heeft drie dagen lang rondjes gereden in Londen en omgeving. Hij was op zoek naar zijn huis, nadat hij zijn vrouw afgezet had bij het vliegveld. Nu had de beste man dit wel vaker gedaan en die keren ging het wel goed. Deze keer moest zijn echtgenote echter van een ander vliegveld vertrekken in verband met de sneeuw. Nadat hij zijn vrouw had afgezet, werd niets meer van hem vernomen.

Drie dagen later werd de bejaarde man teruggevonden, nog steeds rondrijdend in zijn auto. Zijn familie had op de dag van vertrek al aangifte gedaan van de vermissing. Uiteindelijk werd de man gevonden met behulp van een automatische nummerplaatherkenner.

De man legt de schuld van zijn avontuur bij zijn gps, het apparaat stuurde hem telkens weer ergens anders heen, zo wist de man te vertellen. Ook aan voorbijgangers had de man niet veel, zij wisten niet waar zijn plaats van bestemming was, omdat hij er al te ver van verwijderd was. De man heeft in totaal ruim 3000 kilometer gereden.

Opnieuw meldingen geweld Nigeria

Tientallen mensen zijn gewond geraakt en zeker een persoon verloor het leven bij geweld dat het afgelopen weekend uitbrak in Midden-Nigeria. Dat hebben medewerkers van het Rode Kruis maandag gezegd. Het geweld ontstond na aanslagen op kerstavond waarbij zeker 32 mensen om het leven kwamen.

Boze jongeren blokkeerden zondag wegen en vielen passanten aan. Huizen werden in brand gestoken en ook een vrachtwagen ging in vlammen op. Maandag patrouilleerden militairen door de straten van Jos, de belangrijkste stad van Midden-Nigeria, en veiligheidstroepen grendelden gebieden af waar het geweld zondag tot uitbarsting kwam.

De Nigeriaanse autoriteiten weigeren bekend te maken hoeveel slachtoffers er zijn gevallen, om te voorkomen dat de spanning in het gebied nog verder stijgt. Volgens het Rode Kruis zijn er het afgelopen kerstweekeinde in totaal 127 mensen gewond geraakt als gevolg van de aanslagen op kerstavond en de daaruit voortgevloeide onrust.

De Verenigde Naties veroordeelden bij monde van secretaris-generaal Ban Ki-moon het geweld, 'zeker op een moment dat miljoenen Nigerianen religieuze feestdagen vieren'.

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan heeft zijn medeleven betoond en zei dat de regering alles zal doen om de daders van de aanslagen voor het gerecht te brengen. "Ik verzeker de Nigerianen dat de regering dit tot op de bodem gaat uitzoeken", aldus Jonathan. "We moeten boven tafel krijgen waardoor dit is veroorzaakt en diegenen die hier achter zitten moeten voor de rechter verschijnen."

VS 'diep bezorgd' over veroordeling Chodorkovski

De Verenigde Staten zijn diep bezorgd over de veroordeling van de Russische olietycoon Michail Chodorkovski. In een verklaring zegt het Witte Huis ongerust te zijn over de rechtspleging en een ogenschijnlijk 'misbruik van het rechtssysteem voor oneigenlijke doeleinden'.

Het vonnis ondermijnt Ruslands voornemen om de rechtsorde te versterken en schaadt zijn vermogen om de banden met de VS te versterken, aldus het Witte Huis. Aangenomen wordt dat de Russische premier Vladimir Poetin achter de vervolging van Chodorkovski zit, die maandag schuldig werd bevonden aan het bestelen van zijn eigen onderneming.

Het Witte Huis zegt dat president Barack Obama de zaak-Chodorkovski vaak met zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev heeft besproken en de ontwikkelingen daarin op de voet volgt.

Politie lost waarschuwingsschot in Zoetermeer

Bij de arrestatie van een inbreker in Zoetermeer heeft de politie zondag een waarschuwingsschot gelost. De inbraak in een woning aan de PC Boutenshove werd rond 22.45 uur ontdekt door de bewoners. Zij waarschuwden de politie die achter de wegvluchtende inbrekers aanging.

Een verdachte rende de wijk Meerzicht in. Deze 17-jarige Zoetermeerder kon worden aangehouden nadat een agent een waarschuwingsschot loste. De andere verdachten wisten te ontkomen, meldt de politie.

Districtschef op non-actief om tweet

De Drentse korpschef Frans Bakker heeft districtschef Gerda Dijksman van de politie Zuidwest-Drenthe maandag per direct op non-actief gesteld naar aanleiding van een twitterbericht. Een woordvoerder van de politie heeft maandagavond een bericht daarover op de site van het Dagblad van het Noorden bevestigd.

Nadat op eerste kerstdag bekend werd dat in een flat in Meppel twee doden waren gevonden, suggereerde Dijksman op haar twitteraccount dat het 'vast' zou gaan om huiselijk geweld. Het tweetal bleek overleden te zijn door koolmonoxide-vergiftiging. Er is inmiddels een intern tuchtrechtelijk onderzoek ingesteld naar het handelen van de districtschef.

Eind augustus werd Dijksman al door korpsbeheerder Sicko Heldoorn op de vingers getikt, nadat ze de PVV op Twitter 'fascistisch' had genoemd.

Districtschef op non-actief om tweet
Districtschef op non-actief om tweet (Foto: ANP)

Kerstprijsvraag 2010: Dag 4

jpv

De kerstprijsvraag van 2010 is in volle gang! Gedurende acht dagen lang, van 25 december tot en met 1 januari, verschijnen er dagelijks acht vragen, twee plaatjes en een opdracht op FOK!games. Door het beantwoorden van deze vragen, het raden van de plaatjes en het maken van de opdracht kun je punten verdienen die vervolgens ingezet kunnen worden op games of goodies naar keuze in een veiling. Meer informatie over de prijsvraag en de regels kun je hier vinden. Het maakt niet uit hoeveel vragen je goed hebt of hoeveel dagen je mee doet, ook door slechts één dag mee te doen kun je al een game naar keuze winnen!

De vragen:
1. welk meisje leerde over het bestaan van condooms door Petz?
2. Welk game-apparaat wordt na vijftien jaar de opvolger van de 3DO?
3. Welke homevideo-ster gaat wellicht Angelina Jolie vervangen?
4. Wat heb je, naast het spel, ook nodig om The Sorcerer of Darkness te kunnen spelen?
5. Welk bedrijf heeft een Wiimote add-on gemaakt die speciaal op vrouwen gericht is?
6. In welk TV-programma werd Call of Duty: Black Ops tegen het licht gehouden?
7. Welke gamer probeert een record te verbreken door ruim 72 uur aan een stuk dezelfde game te spelen?
8. Waarmee sloopt een MMORPG-gamer die gevraagd wordt te stoppen met gamen een keukenmuur kapot?

De afbeeldingen:
9. Van welke game/developer/publisher is dit logo?

jpg

 10. Welk game-personage zie je hier?

aaa

 

De opdracht
Collector editions verschijnen tegenwoordig in alle soorten en maten. In de ene collector edition krijg je enkel een special hoesje, terwijl er bij andere collector editions groots uitgepakt wordt met bananenkokers, nachtkijkers of helmen. Wat voor een collector edition zou jij heel graag zien? Kies een game die nog moet gaan verschijnen en bedenk een realistische collector edition voor deze game. Wat zou er in moeten zitten en hoeveel geld zou het moeten gaan kosten? De collector editions die wij als crew het liefste zouden willen hebben krijgen de meeste punten! En hou er rekening mee dat het realistisch moet zijn, zowel qua ontwerp als qua prijs.

Je kunt de vragen hier beantwoorden. Je kunt elke vraag los beantwoorden en vragen die je niet weet dus (voorlopig) overslaan. Alle vragen kunnen beantwoord worden tot en met 2 januari 23:59 uur.

Laatste reviews en specials
preview
Battlefield V
preview
Carried Away
preview
Dakar 18
preview
Battletech: Flashpoint
special
N-iX doet veel
review
NBA 2K19
©FOK.nl e.a.