GroenLinksers geven vuurwerkverbod op

GroenLinks-raadsleden Arno Bonte uit Rotterdam en David Rietveld uit Den Haag pleiten niet langer voor een landelijk verbod op consumentenvuurwerk. De twee gooien de handdoek in de ring omdat het politieke draagvlak te klein is en de maatschappelijke weerstand te groot.

Bonte en Rietveld startten twee jaar terug een campagne voor een jaarwisseling zonder vuurwerkslachtoffers. De twee raadsleden hoopten met het initiatief te bereiken dat alleen professionals nog vuurwerk af mogen steken. In twee weken tijd konden ze rekenen op zestigduizend steunbetuigingen, maar de Tweede Kamer wilde het burgerinitiatief niet in behandeling nemen.

"De meeste politici durven zich niet te branden aan het onderwerp", zeggen Bonte en Rietveld dinsdag. "Het ligt te gevoelig." Ook de maatschappelijke weerstand werd onderschat. "Ondanks een krappe meerderheid in de peilingen voor ons voorstel, stuit het op hardnekkig verzet vanuit de vuurwerkbranche en een luidruchtige groep vuurwerkfanatici."

De GroenLinksers blijven zich wel inzetten voor het verminderen van vuurwerkoverlast tijdens de jaarwisseling. "De strengere aanpak van vuurwerkvandalen door de burgemeesters in Rotterdam en Den Haag is daar een eerste resultaat van."


GroenLinksers geven vuurwerkverbod op (Foto: Novum)