'Somaliërs wilden helikopter neerhalen'

Redactie

De Somaliërs die vrijdagavond werden opgepakt zouden plannen hebben gehad om een aanslag te plegen op luchtmachtbasis Gilze-Rijen. Dat meldt De Telegraaf dinsdag. De krant baseert zich op bronnen bij inlichtingendiensten, die 'zeer concrete aanwijzingen' zouden hebben dat de verdachten een Apachegevechtshelikopter wilden neerhalen. Ze zouden nog geen wapen voorhanden hebben om de aanval uit te voeren.

De twaalf Somaliërs werden op kerstavond gearresteerd. De nationale recherche viel een belwinkel en vier woningen in Rotterdam binnen. Ook werden invallen gedaan in twee motelkamers in Gilze-Rijen, nabij de luchtmachtbasis. Hierbij werden geen wapens of explosieven gevonden.

De aanhoudingen volgden op een ambtsbericht van de AIVD dat vrijdag aan het landelijk parket werd verstrekt. In het bericht werd gemeld dat een aantal Somaliërs op korte termijn een terroristische aanslag in Nederland wilde plegen. Met de arrestaties wilden het OM en de politie in de eerste plaats voorkomen dat een aanslag werd gepleegd.

Inmiddels zijn zes verdachten weer vrijgelaten. Ze zijn geen verdachte meer. Het OM beslist dinsdag of de overige zes Somaliërs worden voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam.