Herinnert u zich 2010?

Johan (kuifkrullen)

Nu de kerstdagen achter ons liggen, komen traditiegetrouw jaarlijstjes. Fanatiekelingen besteden uren en uren aan het bepalen van wat nou de mooiste cd was van 2010 (Anathema - We're Here Because We're Here); welke film het bioscooppubliek het diepst in de klapstoeltjes duwde (Inception); wat het indrukwekkendste concert was (Transatlantic - 013 Tilburg); voor welke tv-series we thuisbleven (House MD); welk boek ons uit onze slaap hield (Tom Lanoye - Sprakeloos (die komt uit 2009, maar fuck it, Sprakeloos is zo'n sterk boek dat het zelfs het beste boek van 2010 is)).

Een ander bekend fenomeen in de dagen tussen kerst en de jaarwisseling is het jaaroverzicht. Je kunt geen krant openslaan of er wordt op allerlei gebieden teruggeblikt op het afgelopen jaar. Sport, economie, politiek, bekende Nederlanders die het loodje legden, binnenlands en of buitenlands nieuws. In een paar zinnen zal het voor dit jaar, in willekeurige volgorde, vooral gaan om de vliegramp in Tripoli, het landskampioenschap van FC Twente, de val van het zoveelste kabinet Balkenende, de verkeerde baan van Sven Kramer, de tweede plaats bij het WK, Eyjafjallajökull, de zeer omvangrijke zedenzaak, brievenbusplassers, de liefdesbeet van Suárez, het oppakken van Joran van der Sloot, de opkomst en gedoogsteun van Wilders, de karatetrap van Nigel de Jong, de zelfmoord van Antonie Kamerling, het overlijden van Connie Mus en of de ramp in Haïti.

Het is interessant om te memoreren aan de belangrijkste nieuwsfeiten van het afgelopen jaar. Sommige gebeurtenissen zijn ronduit genietbaar, andere schudden je weer even wakker en van sommige moeten we simpelweg leren. Maar verder, wat heb je nu precies aan zo'n jaaroverzicht? We frissen ons geheugen weer een beetje op. En is dat het dan?

Wat is nu het nieuws wat echt belangrijk was? Stel dat we slechts één feit mogen kiezen. Welke nieuwsfeit gaan we vertellen aan onze kleinkinderen? Waar ga ik het over hebben wanneer ik later een kleinkind op schoot trek om te verhalen over 2010? Veel zal natuurlijk afhangen van hoe de toekomst eruit zal komen te zien. Wanneer ons hele land geïslamiseerd is, zal ik later misschien vertellen over Wilders die het allemaal voorzien had, maar dat we niet voldoende wilden luisteren. Of andersom, wanneer alle moslims in strafkampen zitten, zal ik dan vertellen dat ik een periode heb gekend dat ze gewoon op straat mochten lopen? Zonder geborduurd geitje op de jas. Is de ruk naar rechts het belangrijkste?

Of de iPad, dat in 2010 het einde van het papieren boek is begonnen? (Mijn kleinkinderen kijken me verschrikt aan. Wat zegt die gekke opa daar? Een papieren boek? Opa ook altijd met zijn malle praatjes.) Of dat in 2010 mannen nog met kinderen mochten werken. Zal ik voorlezen uit de Ontdekking van de Hemel en vertellen dat Mulisch stierf in 2010? Mocht ik een gehandicapt kleinkindje hebben, zou ik het vertellen dat er altijd hoop is, dat je ondanks een ernstige beperking het zelfs tot het songfestival kan schoppen? Zal ik een mooi verhaal vertellen over de mijnwerkers in Chili? Zal ik mijn vierjarig kleinkindje motiveren om als jongste zeilster ooit solo de oceaan over te steken?

Ik weet het niet. Ik weet niet of er in 2010 zulke cruciale dingen zijn gebeurd dat we het er jaren later nog over hebben. Maar als ik dan een nieuwsfeit moet kiezen, dan zou ik toch gaan voor al die halve en hele criminelen in onze regering. Want als Nederland in 2010 ergens hoog in heeft gescoord, dan is het dat wel, qua gêne.

En u? Welk boek, welke cd, welke film, welke serie heeft enorme indruk op u gemaakt? En qua nieuwsfeiten, wat gaat u later uw (klein)kinderen vertellen over 2010? Ik ben benieuwd.
Laat ik geheel in stijl van de dagen tussen kerst en de jaarwisseling afsluiten: ik wens u een zeer gelukkig nieuwjaar.