Politiebonden zien 'twitterchef' niet terugkeren

De politiebonden zien de geschorste districtschef Gerda Dijksman van de politie Zuidwest-Drenthe niet snel terugkeren. De ANVP en de ACP vinden het niet verstandig dat ze opnieuw de fout is ingegaan en achten de kans op een eventuele terugkeer daarom klein.

"Als je zo twee keer in het nieuws komt, maakt dat je niet echt geloofwaardig", zegt voorzitter van de ANVP Walter Welting dinsdag. "Ze is al een keer gewaarschuwd. Dan moet je toch realiseren dat dit niet kan."

Nadat zaterdag twee personen om het leven kwamen in een woning in Meppel twitterde Dijksman: "Gaat vast om huiselijk geweld". Het bleek te gaan om koolmonoxidevergiftiging. Eerder dit jaar kwam ze al in de problemen door een tweet waarin ze de PVV van Geert Wilders fascistisch noemde.

ACP-vicevoorzitter Wiep van de Pal pleit voor een discussie over de inzet van sociale media binnen de Nederlandse politie. "Het kan niet zo zijn dat een collega door gebruik te maken van sociale media het vertrouwen van burgers en politiecollega's in de politieorganisatie schaadt", zegt hij op de website van de bond.

Volgens Van de Pal dragen sociale media als Twitter vele gevaren in zich. "Niet elke collega is zich bewust van die gevaren of onderschat ze. Dat het zover is gekomen, is voor de betrokken districtschef en het imago van de politie te betreuren."

De politie stelt een onderzoek in naar het Twitterbericht. Ook wordt gekeken in hoeverre de tweet het korps heeft beschadigd. De 53-jarige Dijksman was tussen 1994 en 1996 Kamerlid voor de PvdA.