Consumenten VS voorzichtiger in december

Amerikanen zijn in december wat voorzichtiger geworden over de economie, blijkt dinsdag uit een index van onderzoeksinstituut Conference Board. De index voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen daalde in december naar 52,5 van 54,3 in november. Het cijfer voor november was eerder nog op 54,1 geraamd.

Het cijfer is aanzienlijk lager dan de stijging tot 57,0 die economen volgens een enquête door Dow Jones verwachtten. Het consumentenvertrouwen geldt als een belangrijke barometer voor de consumentenbestedingen, die goed zijn voor twee derde van de omvang van de Amerikaanse economie.

De deelindex die de mening van de Amerikaanse consument over de huidige economische situatie weergeeft, daalde naar 23,5 in december, van 25,4 in november. Het cijfer voor november werd opwaarts bijgesteld van de eerder geraamde 24,0.

De verwachtingsindex, die de verwachting voor de komende zes maanden weergeeft, daalde in december tot 71,9, van 73,6 in november. Eerder werd over november nog een cijfer van 74,2 geraamd.

Als maatstaf voor het vertrouwen wordt het jaar 1985 genomen, dat op 100 punten is gezet, doordat er in dat jaar geen sterke schommelingen waren.

Conference Board geldt als een onafhankelijk non-profit onderzoeksinstituut dat indices berekent voor het Amerikaanse ministerie van Handel. Voor de berekening van het consumentenvertrouwen benadert de Conference Board 5000 huishoudens.