Vuurwerklab ontmanteld in Haagse woning

Een 47-jarige Hagenaar is maandagavond aangehouden omdat hij vuurwerkbommen in zijn woning fabriceerde. Naast kokers en andere omhulsels ontdekten agenten in een balkonkast ongeveer een kilo kruit en andere pyrotechnische stoffen. De kast was ingericht als laboratorium waar vuurwerk werd geproduceerd. Er was geen direct explosiegevaar, meldt de politie.

De etagewoning aan de De la Reyweg in de Transvaalbuurt is dinsdagochtend ontruimd door deskundigen, waarbij twee mortieren werden aangetroffen, lanceerinstallaties waar projectielen mee konden worden afgevuurd. Explosievenexperts hebben de grondstoffen op het Zuiderstrand tot ontploffing gebracht

Agenten in burger zagen rond 20.30 uur twee mannen op een veldje projectielen afschieten uit een metalen lanceerinstallatie. Ze troffen gesmolten sneeuw en een ondiepe krater met een doorsnee van ongeveer 1 meter aan, waarop beide mannen van 31 en 47 jaar werden aangehouden.

De twee zaten dinsdag nog vast op verdenking van overtreding van de Wet Wapens en Munitie. Ook wordt hen verweten dat ze hun omgeving ernstig in gevaar hebben gebracht. De 47-jarige man wordt woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, de 31-jarige wordt op vrije voeten gesteld.


Vuurwerklab ontmanteld in Haagse woning (Foto: Novum)