Rechter stelt uitspraak in FTD vs Brein uit

In de bodemprocedure die door de usenetgemeenschapsite FTD is aangespannen tegen stichting Brein heeft de rechter aangekondigd de uitspraak uit te stellen tot 9 februari.  Eigenlijk zou woensdag een uitspraak volgen, maar de rechter heeft meer tijd nodig.

FTD eist van de rechter duidelijkheid.  Ze wil dat de rechter voor eens en altijd bepaalt dat FTD legaal handelt.  Tevens eist ze dat Brein beschuldigingen aan het adres van FTD - deze zou illegaal handelen, aldus Brein - terugneemt en rectificeert. Brein zag zich genoodzaakt een tegeneis te formuleren en eist dat FTD verboden wordt door de rechter.

Brein klaagde in het verleden over de 'nzb-knop'.  Deze linkte direct naar de zoekresultaten van nzb zoekmachines als nzbindex of binsearch. Zodoende konden gebruikers relatief eenvoudig een xml bestandje downloaden.  Door deze in een nieuwslezer als grabit te openen wordt een bestand, bijvoorbeeld een film of muziekstuk, gedownload van internet.  FTD verwijderde de knop in 2009 na overleg met Brein, maar Brein besloot uiteindelijk toch door te zetten.  De verwijdering van de knop was volgens Brein slechts 'cosmetisch van aard'.  Diverse externe programmeurs bouwden zelf een knop die zich in de FTD-software nestelde en dat is Brein tegen het zere been.  Ze sommeerde FTD te stoppen met haar activiteiten en meende een dwangsom op te kunnen leggen van 50.000 euro voor elke dag dat de dienst online zou blijven.

In deze zaak toonde FTD echter al aan dat het kinderlijk eenvoudig is websites en software aan te passen, door een soortgelijke knop in de site van Brein te plakken.  Hiermee illustreerde FTD voor de rechter hoe eenvoudig het is een legale site als downloadsite in te zetten.

Eerder behaalde Eyeworks, producent van onder andere de film Komt Een Vrouw Bij De Dokter, al een klein succesje tegen FTD.  Een rechter oordeelde dat het plaatsen van bestandsnamen van downloads op internet het illegaal uploaden aanmoedigt.  FTD moest alle 'spots' van Komt Een Vrouw Bij De Dokter verwijderen.  Die rechter oordeelde overigens nog wel stellig dat downloaden van muziek en films, ook wanneer dit uit illegale bron gebeurt, volledige legaal is in Nederland.

In een bodemprocedure kijkt een rechter veel verder en worden alle facetten onder de loep genomen.  Daarnaast heeft de rechter in deze zaak meer verstand van zaken als het op internet aankomt.  FTD verwacht dan ook dat de rechter zal oordelen dat zij niet illegaal handelt en dat Brein zal moeten rectificeren.