FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 12 juli 2010

Opnieuw rellen in Noord-Ierland

Na een dag vol vreedzaam verlopen Oranjemarsen in Noord-Ierland zijn Ierse nationalisten maandagavond in Belfast opnieuw op de vuist gegaan met de politie. De oproerpolitie probeerde de deelnemers aan een mars te beschermen, maar werd bekogeld met bakstenen, keien en molotovcocktails, terwijl agenten schoppende en slaande demonstranten meenamen.

De gevechten braken uit in Ardoyne, een katholieke wijk waar de lokale bevolking elk jaar probeert de mars van de protestantse Oranjeorde te verstoren. Ongeveer honderd demonstranten gekleed in bivakmutsen, shawls en mutsen blokkeerden een weg. De politie zette daarop een groot waterkanon in om de demonstranten te verdrijven.

Het geweld verspreidde zich vervolgens over andere delen van de stad. De politie meldde dat er werd gegooid met stenen, lege flessen en molotovcocktails nabij de Ormeaubrug in het zuiden van Belfast en in de omgeving van Short Strand, een katholiek district in het oosten van de stad.

Volgens de politie zijn er naar alle waarschijnlijkheid aan beide zijden gewonden gevallen. Hoeveel het er precies waren kon de politie echter niet direct zeggen. Ze verwacht dinsdag meer duidelijkheid over het aantal slachtoffers te hebben.

Maandagochtend raakten ook al zo'n tweehonderd katholieke jongeren slaags met de politie. Tijdens de rellen in twee Iers-katholieke wijken van Belfast raakten 27 agenten gewond. Drie agenten van de oproerpolitie werden getroffen door een schot hagel. Geen van hen raakte echter ernstig gewond. Tevens werden er diverse auto's gestolen en in brand gestoken.

Doden bij schietpartij VS

Een Amerikaan heeft maandag bij een bedrijf in de Amerikaanse stad Albuquerque het vuur geopend en vijf mensen doodgeschoten. Vier andere mensen raakten gewond. Na zijn daad beroofde de schutter zichzelf van het leven.

Volgens de politie was de ex-vrouw of vriendin van de man de aanleiding voor het drama. Zij was een van de doden. De schutter zou een voormalig werknemer van het bedrijf zijn geweest.

Nadat de schutter het vuur had geopend ontstond chaos. Medewerkers vluchtten weg om dekking te zoeken, terwijl de politie de buurt afgrendelde. Naderhand werden 85 medewerkers ondervraagd door de politie.

Euroministers lovend over Griekenland

De ministers van Financiën van de zestien eurolanden zijn vol lof over de hervormingen in Griekenland. De snelheid waarmee Griekenland haar schuld terugdringt overtreft onze verwachtingen, zei de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker nadat hij maandag de groep euroministers had voorgezeten.

Volgens voorlopige cijfers heeft Griekenland het tekort in het eerste halfjaar beperkt tot 9,65 miljard euro. Dat is 46 procent minder dan de 17,87 miljard euro van dezelfde periode vorig jaar. Bovendien heeft het land recent strenge bezuinigingen op het pensioen aangekondigd.

Griekenland kon dit voorjaar amper nog geld lenen van banken wegens de buitensporig hoge schuld. Het land kampte bovendien met grote argwaan onder beleggers, omdat vorige schuldcijfers zelden klopten. De eurolanden moesten toen met tientallen miljarden euro's te hulp schieten, waarvan elk kwartaal een deel wordt overgeboekt.

"Gezien de gunstige voorlopige cijfers verwachten we dat we in september de tweede tranche aan leningen kunnen overmaken aan Griekenland", zei Juncker. Voor een definitief oordeel in augustus komt er volgende maand een missie van experts van de Europese Commissie, Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Steeds meer doden door aanslagen Taliban

Talibanstrijders in Afghanistan hebben dit jaar veel meer aanslagen gepleegd dan op enig ander moment in de ruim negen jaar durende oorlog in Afghanistan. Bij de aanslagen komen bovendien steeds meer burgers om het leven. Dat heeft de Afghaanse Mensenrechtenmonitor maandag bekendgemaakt.

In de eerste helft van dit jaar zijn ten minste 1074 burgers om het leven gekomen. Dat is drie keer meer dan het aantal burgers dat gedood werd door de internationale troepenmacht. Volgens de Afghaanse Mensenrechtenmonitor is dit jaar dan ook het slechtste jaar op het gebied van de veiligheid sinds het Talibanregime werd afgezet.

Het geweld is toegenomen nu de coalitietroepen, versterkt met dertigduizend Amerikaanse militairen, oprukken naar de Talibanbolwerken in het zuiden en oosten van het land. De troepenmacht wil de gebieden aan de greep van de militanten ontworstelen, de steun van de lokale bevolking winnen en de Afghaanse regering in het zadel helpen. De opstandelingen beantwoorden het offensief met een golf van hinderlagen, zelfmoordaanslagen, liquidaties en aanslagen met bermbommen.

NOS zendt huldiging Oranje in zijn geheel uit

De NOS pakt morgen flink uit met een rechtstreeks verslag van de huldiging van het Nederlands elftal. De omroep trapt 's ochtends op Nederland 1 om 10.25 uur af. SBS 6 start om 14.25 uur.

SBS zet Jan Joost van Gangelen en Hans Kraay jr. in voor de interviews met spelers en staf op het erepodium en backstage, waarop de commerciële zender het alleenrecht heeft. SBS 6 heeft een paar exclusieve onderdelen in de uitzending Hart van Oranje: de huldiging. Dat meldt het ANP.

Jan Joost van Gangelen mag als enige verslaggever op het podium op het Museumplein komen en kan de spelers vragen 'wat er door hen heen gaat'. Hans Kraay jr. staat achter de schermen klaar om de vips, onder wie de spelersvrouwen, te interviewen. De NOS kan dit niet, omdat SBS 6 de uitzendrechten van de huldiging heeft gekocht bij de KNVB.

De NOS pakt uit met een zeven uur durende marathonuitzending, waarvoor het rechtstreekse verslag van de negende etappe van de Tour de France wordt verplaatst naar Nederland 2. De NOS heeft een tv- en radiostudio op het Museumplein in Amsterdam en volgt het elftal naar het Catshuis en Paleis Noordeinde in Den Haag, voordat de spelers in Amsterdam worden onthaald op allereerst een rondvaart. Jack van Gelder verzorgt het commentaar tijdens de vaartocht.

Sneijder: ''In droom lag ik al in Amsterdamse grachten''

Wesley Sneijder zag zijn kans om geschiedenis te schrijven zondagavond na 117 minuten voetbal aan zich voorbij gaan. De kleine middenvelder won bij Internationale drie hoofdprijzen en wilde dit succes voortzetten met de wereldtitel. In de finale ging het echter mis tegen Spanje. ''In mijn droom lag ik al in de Amsterdamse grachten'' treurde Sneijder in gesprek met Voetbal International.

Sneijder wist met vijf doelpunten op een gedeelde eerste plek op de topscorerslijst te eindigen. Dit gold echter slechts als pleister op de wonden. ''Elke kwalificatiewedstrijd gewonnen, elke wedstrijd hier gewonnen'', vertelde Sneijder. ''Dan heb je het idee dat je je het niet meer laat afnemen. Het heeft niet zo mogen zijn.''

De gangmaker van Oranje had zich erg verheugd op het maken van een feestje: ''Ik heb niet eens de tijd gehad om de prijzen met Inter te vieren, maar de wereldtitel had ik echt wel gevierd. In mijn droom lag ik al in de Amsterdamse grachten. Als ik op mijn vakantiebedje lig, kan ik daar nog verder over nadenken'' aldus Sneijder.

Kwallen teisteren strandgangers

Reddingsbrigade Nederland heeft de afgelopen week de handen vol gehad aan strandgangers die door een kwal waren gebeten. In totaal werden vorige week 2386 hulpacties uitgevoerd, waarvan 2131 medische hulpverleningen. De meeste daarvan kwamen door een kwallensoort die met venijnige tentakels badgasten onaangenaam verraste.

De slachtoffers werden met verdunde azijn behandeld en konden na een half uur hun weg vervolgen. Sinds de reddingsbrigade in 2007 begon met het registreren van de hulpverleningsacties was het slechts in een week drukker.

Door het mooie strandweer was het druk langs de kust. Er werden 36 zwemmers en zestig opvarenden uit het water gehaald. In twaalf gevallen was sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie.

Melo: "Eigen doelpunt kwam door vuvuzela's"

Het lawaai van de vuvuzela's op de tribune zorgde er mede voor dat het Nederlands elftal in de kwartfinale van het WK met 2-1 won van Brazilië. Althans, dat is de mening van schlemiel Felipe Melo.

De verdedigende middenvelder van de Brazilianen kopte de bal na een voorzet van Wesley Sneijder in eigen doel. Ook keeper Julio Cesar ging niet vrijuit bij de hoge bal. "Julio Cesar riep dat hij de bal zou pakken, maar door al het getoeter was dat moeilijk om te horen", aldus Melo vandaag.

"Ik vertik het om de zondebok te worden van onze uitschakeling. Het is alsof mensen alleen maar mijn slechte acties onthouden", vervolgt Melo. "Ik heb op het WK ook goede acties gemaakt, zoals mijn assist op Robinho tegen Nederland of andere wedstrijden waarin ik goed heb gespeeld."

Melo speelde een cruciale rol in het beladen treffen in Zuid-Afrika. Brazilië kwam via Robinho na een assist van Melo op een 0-1 voorsprong tegen Oranje, dat veerkracht toonde. Na rust kopte Melo het leder in eigen doel. Nederland scoorde nogmaals (Sneijder), waarna Melo zijn frustraties botvierde op het been van Arjen Robben en kon inrukken.

Spaans succes verbaast Contador niet

Alberto Contador is niet verbaasd dat het opnieuw een Spaanse sportzomer lijkt te worden. "Het heeft te maken met de mentaliteit in ons land", zegt de tweevoudig winnaar van de Tour de France. Het EK voetbal, Wimbledon en de Tour kregen twee jaar geleden allemaal een Spaanse winnaar en nu zijn er met de wereldtitel en de overwinning van Rafael Nadal op het heilige gras al weer twee hoofdprijzen binnen.

"Sport speelt een heel belangrijke rol in de Spaanse gemeenschap", weet Contador. "Sporters staan erg hoog in aanzien en worden door iedereen gewaardeerd. Het is dan ook geen toeval dat we in zoveel takken van sport een hoofdrol spelen."

Over zijn eigen kansen om dit jaar opnieuw de Tour te winnen is de Madrileen optimistisch. "Voorlopig loopt alles volgens plan", zegt de nummer drie van het klassement. "De afgelopen jaren moest ik meestal aanvallen om te winnen, maar nu sta ik er meteen al goed voor en kan ik mijn krachten nog even sparen."

Dat de gele trui nog niet in zijn bezit is, beschouwt de Astana-renner niet als een nadeel. "Dan kunnen we voorlopig met het team de kat uit de boom kijken. In de Alpenetappe van dinsdag leggen we de verantwoordelijkheid om de wedstrijd te controleren bij andere ploegen", wijst hij naar het BMC van geletruidrager Cadel Evans en Saxo Bank van Andy Schleck. Morgen moet onder meer de Col de la Madeleine worden bedwongen.

Heldenontvangst voor Spanje

De Spaanse nationale voetbalploeg heeft bij hun terugkeer een heldenontvangst gekregen. In de straten van Madrid waren honderdduizenden mensen om de ploeg toe te juichen. Ook de Spaanse koning Juan-Carlos bedankte de spelers voor de historische prestatie.

"Bedankt kampioenen, namens het land en alle Spanjaarden", aldus de vorst die vanwege gezondheidsredenen niet zelf bij de finale aanwezig kon zijn. "Dit is een verdiende triomf voor een uitzonderlijke ploeg die de harten van het volk heeft veroverd. Jullie hebben alle Spanjaarden bij elkaar gebracht. Onze droom is waargemaakt en de naam van Spanje is verspreid over de wereld."

Ook premier Zapatero was vol lof. "Deze beker is van alle Spanjaarden. We hebben het aan jullie te danken dat Spanje nu schittert in de hele wereld." Hij gaf toe dat ook bij hem spanning bijna teveel werd. "Ik heb het nog nooit zo zwaar gehad," aldus de premier.

Na deze ontvangsten werd de selectie in een open bus door de straten van Madrid gereden, waar ze door een feestende menigte werden toegejuicht.

Prijsvragen winnaars juni

Jullie hadden nog een flink aantal uitslagen tegoed van prijsvragen in de maanden mei tot en met juni!
De winnaars zijn per PM ook op de hoogte gebracht en de meeste spullen zijn al verstuurd, maar toch nog even een overzicht van de uitslagen van de laatste acties:

Avatar Goodie pakket:
ChopperMick
Smuffer
greavy

De vibrating thong is gewonnen door:
Semz0r

DVD Alice in Wonderland
Vicky
Guard
thacrusher
HV
djpdjpnl
Keasis
Thy...
MrDice
Sebastian_Rooks
Dum
darkhawk
themole

Kaarten voor het Royal Beach Concert:
Daantke

3DVDbox Jacques Cousteau:
HV
Wanny
MrPasoa
mecano
E-rock

MTV Movie Awards pakket:
Jill-RMC
ospe3aw
Yoewie
Tomzzz

Boekenpakket 'Maand van het Spannende Boek'
Troetel
FabFabFabFab
Bartjebart
Maureentje
slenderhose

Winnaars van de boeken ‘Verdoofd, verkracht en besmet, de Groninger hiv-affaire’
StarBright,
Kamermans,
Gussi,
pumpkineater,
Kananga

Winnaars DVD 'Unmade Beds'
zarlor (ook winnaar van de dekbedset)
nat2402
wilmaatje
beertenderrr
flixywixy
Bartjebart
whaley
Njosnavelin
lamerks
kirstianaw

Winnaars Fietsen & Wandelen in Parijs
zarlor
Njosnavelin
frankverus

Winaars De Ontvoering
Little_Acorn
Tjabbie
Faithfulness

Winnaars DVD Die Ludolfs
Alexxxxx
kres
Sempy

Winnaars DVD Rupsje Nooitgenoeg
E.T.
texelonia
Eska
Stiemie
Dreuzel
owlet
Empathologica
e.jongerling
Dreamer67
Hobbesje

Winnaars Twilight: Eclipse pakket
SickBitch
Heroinjunk
QueenOfHearts_4
brigger
dandanna

Campzone Full event kaarten zijn gewonnen door:
FAD

Shrek Forever After shirt:
MadMarine
Little_Acorn
R-Mon
kweewel
BSE-kippetje
r2on
casper019
Pisces29
drumminggod
ProFlamer

Hemdvoorhem.nl prijsvraag:
WVL_KsZeN
L.no
Ouzooo

X-men prijsvraag:
hornage
Kwyjibo
gjmjkramer
jolleke284

Spiderman prijsvraag:
ManianMan
Foezeltje
RemkoGerards
ria01

Sommige prijzen zijn al verzonden en dus wellicht al in jullie bezit! De overige prijzen worden zo spoedig mogelijk verzonden. Als je nou binnen een maand nog steeds geen prijs hebt ontvangen moet je even mailen naar pr@fok.nl

Namens het PR-team van FOK! wil ik iedereen van harte feliciteren met de gewonnen prijzen! Bedankt voor het meedoen en blijf natuurlijk meedoen aan alle prijsvragen op FOK!

Cruijff: ''Oranje speelde lelijk en hard''

Johan Cruijff typeerde het spel van het Nederlands elftal in de WK-finale als 'hard en grof'. De legendarische oud-voetballer had kritiek op de verdedigende speelstijl van Oranje en vond Spanje de terechte winnaar.

''Het spel was lelijk, hard, grof en veel te verdedigend. Absoluut niet kleurrijk en er zat weinig voetbal in'', aldus de voormalig coach van Barcelona in de Catalaanse krant El Periodico. Volgens Cruijff was het vooral onmacht dat Nederland op die manier speelde: ''Je speelt antivoetbal als je denkt dat het de enige manier is om de opponent te verslaan. Nederland heeft twintig minuten goed gespeeld en is daarna overgeschakeld op schoppen en provoceren.''

Het boegbeeld van het Nederlands voetbal vond het terecht dat het elftal van bondscoach Vicente del Bosque de trofee uitgereikt kreeg: ''De wereldbeker is gewonnen door het team dat daar het meeste recht op had.''

Cruijff was lovend over Andrés Iniesta, de maker van de winnende treffer in de verlenging: ''Hij staat voor het spel van Barcelona, een heel handige en moedige speler.''

Cruijff is de spelers van Oranje niet vergeten: ''Voor de verliezers is het een grote deceptie. Als het 0-0 blijft na negentig minuten, weet je dat alles nog mogelijk is.''

De speler die zelf met Oranje de WK-finale van 1974 tegen West-Duitsland verloor, begrijpt de kritiek van de Nederlandse spelers op arbiter Howard Webb: ''Je kunt slecht fluiten, maar niet je eigen regels hanteren. Een WK-finale verdient een scheidsrechter die durft te doen wat rechtvaardig is.''

[Tour] Menchov: "Ik kan Tour winnen"

Denis Menchov heeft er alle vertrouwen in dat hij dit jaar de Tour de France kan winnen. De Rus van Rabobank zegt op de eerste rustdag in goede vorm te steken en samen met medekopman Robert Gesink een goed duo te vormen.

"Het niveau van de klimmers is hoog en ik ben blij dat ik heb laten zien dat ik dat niveau aankan," zei Gesink die vandaag een kleine trainingsrit maakte. "Ik wil altijd iets doen, maar ik realiseer me ook dat rust zeker zo belangrijk is."

Teamgenoot Menchov zegt in vorm te zijn. "Ik verwachtte dat ik goed zou zijn in de Tour, maar het blijft altijd afwachten. We hebben in die eerste twee bergritten goede zaken gedaan. We komen binnen in de groep met Alberto Contador en Cadel Evans. Dat geeft een gerust gevoel."

Gesink en Menchov reden tot nu toe weinig samen maar gisteren vonden ze elkaar in de klim naar Morzine-Avoriaz. "Ik denk dat we elkaar als renner goed begrijpen. Maar je moet eerst allebei goed zijn om te gaan denken hoe je elkaar kunt helpen. Daarover hebben we gisteren na de rit op weg naar het hotel nog wel gesproken," zei Gesink die veel van zijn teamgenoot kan leren.

Menchov ziet acht tot tien renners, waaronder Gesink en hijzelf, die deze editie van de Tour kunnen winnen. "Maar vergis je niet, het zwaarste moet nog komen. Niet vanwege de Tourmalet of andere cols, wel omdat de derde week nog komt. Ik ben goed, maar moet dat niveau wel vast houden. Elk jaar probeer ik me beter voor te bereiden. Vroeger wilde ik te veel. Alles draait om ervaring. Ik weet wat ik doe. Het is de kunst niet een paar weken voor de Tour goed te zijn, maar hier in de juiste vorm te zijn. Ik kan de Tour winnen."

Gesink is ook in vorm, maar hij twijfelt of hij het wel de hele ronde vol kan houden. "De derde week is het belangrijkst. Of ik dan nog goed kan zijn, is voor mij een vraag."

[Upd] Zwarte Cross gaat door

Dat de storm die vanmiddag over het land waaide veel schade heeft aangericht op het Zwarte Cross-terrein is goed te zien op de panoramafoto die Bas Peters speciaal voor FOK! maakte. (klik hier voor de foto).

De organisatie gaat de komende week hard werken om het terrein alsnog klaar te krijgen voor vrijdag. Wel zal er een apart programma worden samengesteld. Meer informatie hierover staat later deze week op hun site. Voor meer foto's van de schade kun je hier of hier kijken.

Update 21.05
De Zwarte Cross gaat gewoon door. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Het programma blijft ongewijzigd en alles wordt weer opgebouwd. Alleen de grote tent komt niet terug. Daarvoor in de plaats komt er een buitenpodium.

'Fiorentina haalt met Boruc opvolger Frey binnen'

Het lijkt er sterk op dat Artur Boruc verkast naar Fiorentina, zo melden diverse Italiaanse media maandagavond. De keeper komt over van Celtic. Boruc' komst betekent vrijwel zeker het vertrek van Sebastien Frey, die de laatste jaren een vaste waarde was onder de Florentijnse lat.

De Franse doelman staat in de belangstelling van verscheidene clubs en Fiorentina lijkt hem niet meer te kunnen behouden. "Boruc komt naar Fiorentina", zegt een bron tegenover Radio Blu. De deal werd maandag beklonken door technisch directeur Pantaleo Corvino, die Boruc voor zo'n twee miljoen euro overnam van Celtic. Het contract van de Poolse international liep nog tot de zomer van 2011.

In Italië zal Boruc een tweejarig contract tekenen. De dertigjarige doelman speelde sinds 2005 voor Celtic, waarvoor hij 150 keer in actie kwam. Met The Bhoys won Boruc drie landstitels. Bovendien maakte hij deel uit van de Poolse selectie tijdens het WK van 2006 in Duitsland.

[Tour] Rustdag komt Evans goed uit

Vandaag was de eerste rustdag in de Tour de France. Deze kwam Cadel Evans erg goed uit. In de etappe van gisteren die naar Avoriaz voerde kwam de renner niet ongeschonden uit de strijd. Desondanks veroverde hij wel de leiding in het algemeen klassement.

Evans ging al vroeg in de etappe tegen het asfalt en liep daarbij een armblessure op:''Ik maak me zorgen over het herstel van mijn lichaam'', zegt Evans tegenover Sky Sports. ''Ik heb een zeer pijnlijke linkeronderarm. Maar het belangrijkste is dat aan de benen niks mankeert.''

De huidige wereldkampioen eindigde in de eerste zware Alpenrit op tien seconden van winnaar Andy Schleck. Met deze goede prestatie wist hij de gele trui over te nemen van Sylvain Chavanel. ''De regenboogtrui inruilen voor de gele trui is een zeldzame eer. Mooi dat ik dat mag meemaken. Het is leuk om aan de eettafel te kunnen verschijnen met deze trui aan.''

De 33-jarige Australiër, die zowel in de Tour van 2007 als 2008 tweede in het eindklassement werd, wil zijn leidende positie de komende dagen verdedigen. De etappe van morgen zal dan de eerste proef zijn. Een loodzware etappe van 204,5 kilometer voert de renners van Morzine naar Saint-Jean-de-Maurienne. Onder meer moeten de renners twee cols van de eerste categorie, en één van de buitencategorie bedwingen.

Evans hoopt dat zijn lichaam zal meewerken: ''Het voelt nu nog niet zo goed, maar hopelijk gaat het na een goede nachtrust morgen weer prima.''

Bolt: "Britse belastingtarieven te hoog"

Sprinter Usain Bolt zal niet deel gaan nemen aan de Diamond League-wedstrijden volgende maand in Londen. Reden hiervoor is niet dat hij geblesseerd is, maar de Jamaicaan vindt dat hij over de winstpremie te veel belasting moet betalen.

"Ik ga zeker niet in Londen lopen," zei Bolt vandaag in Parijs waar komende vrijdag een Diamond League-wedstrijd op het programma staat. "Lopen in Londen kost me geld. Dat heb ik tenminste begrepen van mijn manager."

Volgens de Daily Mail moet Bolt niet alleen 50% inleveren van de winstpremie van de wedstrijd in Londen maar ook belasting gaan betalen over de winst die hij in andere wedstrijden opgestreken heeft. De Jamaicaan weigert dit laatste te doen. Hij staat hier niet alleen in, want in het verleden voerde tennisser Andre Agassi hier een strijd tegen. De Amerikaan verloor destijds voor de rechter zijn zaak.

[Tour] Kroon: "Evans en Schleck zijn favoriet"

Karsten Kroon tipt Andy Schleck en Cadel Evans als favoriet voor de eindzege in de Tour de France. Dit heeft de renner van Team BMC, waar ook Evans onder contract staat, vandaag laten weten.

"Voor Cadel moet ik nu hard werken en Andy ken ik goed uit mijn tijd bij de ploeg van Bjarne Riis. Ze maken allebei een goede indruk. Beter in ieder geval dan Alberto Contador, die op mij minder goed overkomt dan andere jaren", liet Kroon tijdens de rustdag in Morzine weten.

Evans bemachtigde gisteren de gele trui, waardoor Kroon er niet aan denkt om aan te vallen. "Het kriebelt soms, zeker in zo'n alpenrit als zaterdag zou ik graag vroeg meespringen. Maar dat kan natuurlijk niet. Dit geeft ook bevrediging. Het is de eerste keer dat ik in een ploeg rijd die de gele trui in bezit heeft."

Huishoudens gooien minder afval weg

Nederlanders hebben vorig jaar een procent minder afval weggegooid dan in 2008. Gemeenten haalden per inwoner 556 kilo huishoudelijk afval op, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Daarnaast haalden de inzameldiensten 81 kilo groente,-, fruit- en tuinafval op, dat is drie procent meer dan in 2008. De inzameling van oud papier en karton liep met drie procent terug naar 66 kilo.

Sinds dit jaar zijn gemeenten verplicht plastic verpakkingen apart in te zamelen. Vorig jaar zijn sommige plaatsen daarom al begonnen dat apart in te zamelen. Daardoor werd vorig jaar al 1,8 kilo kunststof verpakkingsafval per inwoner ingezameld, drie keer zo veel als in het jaar daarvoor.

Shrek populairder dan Twilight

De Nederlandse bioscoopbezoekers keken dit weekeinde liever naar groene monsters dan naar vampieren. 'Shrek Forever After' was populairder dan de derde 'Twilight'-film. Het vierde en laatste deel van Shrek, dat woensdag in première ging, staat bovenaan de Nederlandse bioscooplijst.

'The Twilight Saga: Eclipse' zakt daardoor naar de tweede plaats. Ook 'Toy Story 3' en 'Sex & the City 2' moeten een plaatsje inleveren. 'Unthinkable', met Samuel L. Jackson in de hoofdrol, komt deze week binnen op de vijfde plaats. De film over politieke martelingen mocht niet vertoond worden in de Amerikaanse bioscopen omdat het onderwerp te omstreden werd geacht.

De Amerikanen gingen dit weekeinde massaal naar de bioscopen voor de nieuwe 3D-animatiefilm 'Despicable Me'. De film bracht in het openingsweekeinde ruim zestig miljoen dollar in het laatje, veel meer dan Universal verwachtte. "Dertig miljoen zou voor ons een overwinning zijn geweest", zegt een woordvoerder van de filmstudio. "Het is een nieuw idee en we wisten niet wat we konden verwachten. Ik zou nooit hebben ingezet op meer dan vijftig miljoen dollar."

'Shrek Forever After' draaide eerder dit jaar al in de Verenigde Staten. Daar behaalde de laatste film over de groene 'ogre' in het openingsweekeinde niet het verwachte resultaat. 'Despicable Me' is pas in het najaar te zien in Nederland.

Shrek populairder dan Twilight
Shrek populairder dan Twilight (Foto: Novum)

Poolse jongen opgepakt voor moord Oirschot

De politie heeft een 15-jarige Poolse jongen aangehouden in verband met de moord op een 32-jarige landgenoot in het Brabantse Oirschot. De dode man werd donderdagmiddag in een veld van een plantenkwekerij aan De Braken gevonden. Een dag later werd de jongen opgepakt, meldt de politie maandag.

Onbekend is wat de jongen met de dood van de Pool te maken heeft. De verdachte is maandag vrijgelaten, maar is nog wel verdachte. Het onderzoek wordt voortgezet.

Lichaam vermiste zwemmer gevonden

De 20-jarige man die zaterdagmiddag in de Waal bij Zaltbommel vermist raakte, is maandagochtend dood aangetroffen. Een schipper vond het lichaam in de Waal tussen Gameren en Zaltbommel.

De man was met een groep vrienden gaan zwemmen in de rivier, toen hij opeens uit het zicht verdween. Duikteams, en boten van de politie en Rijkswaterstaat zetten een zoekactie op touw. Ook het dregteam van het Korps Landelijke Politiediensten hielp bij het zoeken. Zaterdagavond werd het zoeken gestaakt.

Volgens de politie verdwijnen er elk jaar mensen in de Waal omdat zij door de stroming worden meegesleurd.

'Robbie Williams snel terug bij Take That'

Robbie Williams voegt zich bij zijn oude boyband Take That om samen een album op te nemen. De populaire jarennegentigband heeft daarnaast ook een tournee gepland. Het album verschijnt in de kerstperiode, schrijft het Britse tabloid The Sun.

Maar Williams brengt eerst nog samen met Gary Barlow een single uit. De videoclip van het nummer 'Shame' verwijst naar 'Brokeback Mountain' en toont de twee zangers als de homoseksuele cowboys uit de Oscarwinnende film. Het lied gaat over Robbies gevoelens voor de band en de haat-liefdeverhouding tussen Williams en Barlow.

Het nummer zou een zin bevatten over hoe Williams ooit naar de Toys R Us ging, daar de andere vier Take That-leden in een doosje zag en zich realiseerde dat hij zich buitengesloten voelde. De single komt in oktober uit en verschijnt op een 'greatest hits'-album van Robbie Willliams, 'In And Out of Consciousness'.

"Alles is geregeld zodat Robbie binnenkort kan vertellen dat hij voor een periode van een jaar teruggaat naar Take That", zegt een bron dicht bij de 36-jarige zanger in de krant. "Hij gaat zijn terugkomst in een openbare verklaring bekendmaken. En dan verschijnt de single 'Shame'."

Robbie Williams verliet Take That in 1995. Nog geen jaar later besloot ook de rest van de boyband er mee te stoppen. In 2005 kondigde Take That een reünie aan, waarna een album en meerdere tournees volgden.

'Robbie Williams snel terug bij Take That'
'Robbie Williams snel terug bij Take That' (Foto: Novum)

Tractor rijdt automobilist dood

Een tractor heeft maandagmiddag in het Gelderse Hernen een auto aangereden, waarbij de autobestuurder om het leven is gekomen. De tractorchauffeur bleef ongedeerd, meldt de politie. De auto raakte zwaar beschadigd.

De tractor reed op de linkerkant van de Broekstraat een oprit op en botste tegen de auto, die uit de tegenovergestelde richting kwam aanrijden. De toedracht van het ongeluk wordt verder onderzocht. De identiteit van de betrokkenen is nog niet vrijgegeven.

Gewonden door tornado op Duits eiland

Door een tornado op een klein eilandje voor het Duitse eiland Helgoland zijn maandag elf personen gewond geraakt. Op het moment dat de wervelstorm zich boven een kampeerterrein vormde, bevonden zich daar zo'n honderd mensen, zei de brandweer.

De gewonden moesten met gebroken botten en andere kwetsuren naar het ziekenhuis worden overgebracht.

Na een aantal bijzonder warme dagen zijn ook andere delen van Duitsland door stormen getroffen. In de deelstaat Nedersaksen kwam een vrouw om het leven doordat ze door vallende takken werd getroffen. Ook treinen kwamen stil te staan, eveneens door afgebroken takken.

Statistieken WK 2010

Het WK voetbal zit er op, dus het is hoog tijd om de balans van het toernooi in Zuid-Afrika op te maken. Zoals we inmiddels weten, is Spanje de wereldkampioen. De formatie van bondscoach Vicente del Bosque won met 1-0 van Nederland, maar er zijn nog veel meer cijfertjes.

Zo waren er namelijk vier spelers, die vijf keer wisten te scoren. Het gaat om Thomas Müller (Duitsland), David Villa (Spanje), Wesley Sneijder (Nederland) en Diego Forlán (Uruguay).

Bij het aantal gele kaarten domineerde het Nederlands elftal, dat in totaal 24 keer in het boekje ging. Gregory van der Wiel, John Heitinga en Nigel de Jong kregen allen drie keer een prent. Dit geldt echter ook voor Víctor Caceres (Paraguay), Kaká (Brazilië) en Aleksandar Lukovic (Servië).

Het aantal directe rode kaarten viel mee, aangezien deze kleur maar negen keer werd getrokken. De Australiërs moesten het twee keer met een mannetje minder doen. Harry Kewell en Tim Cahill werden beide één keer vroegtijdig heengezonden.

Tot slot schoten de Argentijnen het meest op doel, namelijk 47 keer in vijf wedstrijden. Wereldkampioen Spanje deed 42 pogingen in zes wedstrijden. De Duitsers sluiten de top drie af met 40 schoten in zes wedstrijden. Het Nederlands elftal schoot in zes duels 38 keer op doel.

FC Dordrecht test Pattinama-tweeling

FC Dordrecht neemt de tweelingbroers Jordao en Edinho Pattinama mee op trainingskamp. De Dordtenaren gaan deze week naar Zeegse. Daar zal trainer Henny Lee de aanvallers testen. Mogelijk voegen zij zich daarna definitief bij de selectie van de Schapenkoppen.

De zoons van ex-prof Ton zijn transfervrij. Jordao debuteerde in het seizoen 2008/09 bij Feyenoord en speelde vorig seizoen zes duels op huurbasis voor Excelsior. Trainer Alex Pastoor stuurde hem al snel terug naar de Kuip, waar hij het seizoen afmaakte in het beloftenteam. Pattinama heeft al overschrijving aangevraagd naar zondaghoofdklasser SC Feyenoord, waarmee hij zaterdag nog tegen Feyenoord speelde op de open dag.

Zijn tweelingbroer Edinho speelde in het seizoen 2008/09 vijf duels voor NAC Breda. Afgelopen seizoen speelde hij alleen in het beloftenteam. NAC bood hem dan ook geen nieuw contract. De 21-jarige tweelingbroers spelen doorgaans als vleugelspitsen.

Riis vindt nieuwe sponsor voor wielerploeg

Bjarne Riis heeft het voortbestaan van zijn wielerploeg voor de komende twee jaar verzekerd. De Deense ploegleider maakte op de eerste rustdag van de Tour de France bekend twee nieuwe sponsoren te hebben gevonden. De huidige hoofdsponsor Saxo Bank maakte al eerder bekend zich na dit seizoen uit de wielersport terug te trekken.

Het Amerikaanse ICT-bedrijf Sungard is in ieder geval een van de twee nieuwe sponsoren. De andere geldschieter, die tevens de nieuwe naamgever van de ploeg gaat worden, maakt Riis pas na de Tour bekend. "Dat hebben we nu eenmaal zo afgesproken. We kunnen in ieder op hetzelfde niveau blijven werken als dat we de afgelopen jaren gewend waren."

Of Fränk en Andy Schleck volgend seizoen nog voor de ploeg van Riis rijden is hoogst onzeker. De Luxemburgse broers worden gelinkt aan een nieuwe ProTour-ploeg die door de Deense oud-renner Kim Andersen opgezet gaat worden.

Sparta test drie buitenlanders

Sparta Rotterdam blijft spelers testen. Vandaag meldden zich drie buitenlandse spelers op het Kasteel. Zij hopen trainer Jan Everse tijdens een stage te overtuigen van hun kwaliteiten. Of dat lukt is de vraag, want Everse testte weer twee spelers af. Mohamed Madmar kreeg wel een aanbieding.

Voor rechtsback Salif Diao-Jiminez van Austin Aztecs viel het doek. Ook middenvelder Levi Schwiebbe, afkomstig van ADO Den Haag, kan een contract vergeten. Hij gaat nu vermoedelijk naar zaterdaghoofdklasser Scheveningen. In een eerder stadium wees Everse al enkele testers de deur. Middenvelder Mohamed Madmar van AZ heeft wel een aanbieding ontvangen. Hij kan een jeugdcontract tekenen in Rotterdam. Over René van Dieren, Iwan Redan en Edwin van Bueren moet nog een beslissing worden genomen.

Daarnaast gaat een drietal buitenlanders proberen een contract te verdienen. De negentienjarige Dino Avdic, die zowel de Zweedse als Bosnische nationaliteit bezit, komt van het Deense HB Køge. De spits scoorde zeven keer in twaalf interlands voor Jong Bosnië. De 21-jarige Cihan Kaptan is een verdediger van Borussia Dortmund, die een Turks en Duits paspoort heeft. Kaptan is een Duits jeugdinternational. Tot slot komt de 22-jarige Nadjim Haroun van Germinal Beerschot uit België. De middenvelder is een Belg, wiens vader uit Tsjaad komt. Zijn broer Faris is een Belgisch international.

Van Marwijk: "Teleurstelling is nog niet verwerkt"

Het Nederlands elftal zette maandag aan het eind van de middag voet op Nederlandse bodem. Bondscoach Bert van Marwijk gaf bij zijn terugkeer toe dat het nog een beetje vreemd voelde om weer in Nederland te zijn.

Direct na aankomst op Schiphol stapte Van Marwijk het gereedstaande oranje podium op. Met naast hem de spelers. "We hebben de teleurstelling nog niet helemaal verwerkt. Als je drieëneenhalve minuut voor het einde van de wedstrijd het WK weggeeft, is dat erg pijnlijk", stond de keuzeheer de pers te woord daags na de verloren WK-finale tegen Spanje (1-0).

Het vliegtuig met de spelers en staf werd het laatste stukje begeleid door F16's van de Koninklijke Luchtmacht. Twee brandweerwagens spoten een boog water over het toestel. Het gezelschap zou met helikopters naar Noordwijk worden overgebracht, maar dat gebeurde uiteindelijk per bus.

Van Marwijk: "We hadden veel vertrouwen in een penaltyreeks. Vooral vanwege de vorm van Maarten Stekelenburg. We hebben wel begrepen dat we het een en ander hebben losgemaakt in Nederland en dat we de mensen veel plezier hebben gegeven. We mogen best trots zijn dat zo'n klein landje tweede wordt op het WK."

Hij werd bijgevallen door aanvoerder Giovanni van Bronckhorst, die zondag zijn loopbaan afsloot. "Ik kan niemand iets verwijten. Het heeft niet zo mogen zijn. Ik ben trots op de jongens en de staf", besloot de linksback, die Oranje in de halve finale tegen Uruguay nog de weg wees.

Eindstand FOK! WK 2010 Pool

Gisteren werd de finale van het WK voetbal tussen het Nederlands elftal en Spanje gespeeld. De Spaanse formatie won uiteindelijk met 1-0. Deze laatste wedstrijd betekent ook de laatste ronde in de FOK! WK 2010 Pool. Hieronder vind je de definitieve eindstand.

De winnaar van de FOK! WK 2010 Pool is Droid. Hij verzamelde 1760 punten en wint daarmee een waardebon t.w.v. 100 euro, die bij AvantiSport.nl besteed kan worden. Ki08 eindigde als tweede en wint een waardebon t.w.v. 50 euro. Deze is eveneens bij de eerdergenoemde website te gebruiken.


TLC
werd met 1700 punten derde en mag op voetbalschoenen.com een voetbalshirt naar keuze uitzoeken. Dit geldt ook voor de nummer vier, RemyRR, die 1685 punten in de wacht sleepte.


nogeenoudebekende
werd vijfde met 1635 punten en ontvangt het boek Waarom Zit Ik Niet In Oranje?, wat beschikbaar is gesteld door Uitgeverij Nijgh en Van Ditmar. Ook Elboo, die met 1630 punten zesde werd, zal dit boek op korte termijn kunnen lezen. Verder krijgt ook de nummer zeven, Lady184 (1620 punten), dit boek.


Serveijck85
eindigde met een totaal van 1610 punten op de achtste plaats en ontvangt op korte termijn het boek Onvermijdelijke Voetbaltaal; beschikbaar gesteld door Uitgeverij Querido. Dit geldt ook voor sbientje (1570 punten), eNGine10 (1550 punten), Jeweet (1545 punten) en DrDentz (1540 punten).


Alle prijswinnaars worden vriendelijk verzocht hun username, naam en adres naar sport@fok.nl o.v.v. Prijswinnaar WK 2010 te mailen. De prijzen worden dan zo spoedig mogelijk opgestuurd.

Wil je weten waar jij bent geëindigd? Klik dan hier (subleagues).

We hopen dat je met veel plezier aan de FOK! WK 2010 Pool hebt meegedaan en hopen je over twee jaar, voorafgaand aan het EK voetbal in Oekraïne en Polen, weer te mogen verwelkomen voor een nieuwe Pool. 

Rossi test met Superbike op Brno

MotoGP-coureur Valentino Rossi heeft vandaag op het circuit van Brno met een Superbike gereden. De Italiaanse Yamaha-rijder werkt aan zijn conditie voor terugkeer op het hoogste niveau na de beenbreuk dit hij eerder dit jaar op Mugello opgelopen heeft.

De Italiaan zal mogelijk vandaag nog beslissen of hij komend weekend op de Sachsenring in Duitsland van start gaat. Er werd verwacht dat hij nog zeker een maand uit de running zou zijn, maar een terugkeer lijkt nabij.

'I will survive': Dancing Auschwitz

Een stel Aussies heeft onlangs een trektocht gemaakt door Europa. Uiteraard hebben ze ook concentratiekamp Auschwitz aangedaan. De jongelui werden zo aangegrepen door de historie, dat ze ter plekke een dansje opvoerden. Ziek of briljant, kijk zelf!

"This dance is a tribute to the tenacity of the human spirit and a celebration of life. 

Despite the systematic brutality and cruelty endured, we have still survived!"

Microsoft stopt Windows XP SP2-ondersteuning

Softwarefabrikant Microsoft stopt vanaf aanstaande dinsdag met de ondersteuning op Windows XP Service Pack 2 (SP2). Vanaf 13 juli zullen er geen updates meer worden uitgebracht voor deze versie van het besturingssysteem, met als gevolg dat het systeem hoogstwaarschijnlijk steeds zwakker en onveiliger zal worden.

Ondanks dat Windows XP SP3 al ruim twee jaar uit is, heeft nog steeds de helft van alle Windows XP-gebruikers de SP2-versie geïnstalleerd. In Nederland gebruiken nog ongeveer één miljoen gebruikers SP2.

Daarnaast is het in 2001 geïntroduceerde Windows XP met een marktaandeel van 62 procent nog altijd het meest populaire besturingssysteem van dit moment.

Microsoft adviseert haar gebruikers om over te stappen op Windows XP SP3 of het nieuwe Windows 7. Consumenten die upgraden naar SP3 kunnen in ieder geval tot april 2014 nieuwe beveiligingsupdates installeren.


Windows XP: Nog altijd een marktaandeel van 62 procent

Verbeterde versie 'God Eater' naar Europa

Van de Japanse game 'God Eater' komt volgend jaar een verbeterde versie uit in Europa. Op basis van feedback van Japanse gamers heeft gamestudio Project G.E. besloten het spel voor de PSP te herzien. De vernieuwde uitgave draagt de naam 'God Eater Burst' en wordt uitgegeven door Namco Bandai.

In Japan is 'God Eater Burst' in drie weken ruim een half miljoen keer verkocht. Gemiddeld verkoopt een game in Japan zesduizend exemplaren per week. Het is nog maar de vraag of 'God Eater Burst' ook een succes wordt in Europa. Vorige week gaf Yoichi Wada, voorzitter van game-uitgever Square-Enix, nog aan dat tot nu toe geen enkel gamebedrijf in staat is gebleken om zowel de Japanse als de westerse markt aan te spreken. Daarnaast is de PSP niet bepaald succesvol in Europa, mede door piraterij.

De actiegame 'God Eater Burst' speelt zich af in een postapocalyptische wereld. Het verhaal gaat over de pogingen van de mensheid om een buitenaardse invasie te overleven. De enige hoop van de mensheid zijn de dappere God Eaters en hun speciale wapens. De speler stapt in de schoenen van zo'n zwaardvechter en kan solo of samen met vrienden vechten tegen de buitenaardse monsters.

Verbeterde versie 'God Eater' naar Europa
Verbeterde versie 'God Eater' naar Europa 

Sony haalt animeborsten van PSN

Sony heeft de eerste gratis aflevering van een animeserie genaamd Queen's Blade van het Playstation Network (PSN) afgehaald nadat ze erachter kwamen dat de serie naakte borsten, bondage van borsten en tepels die zuur spuiten bevatte. De serie was te downloaden van dinsdag tot en met donderdag voordat deze weer verwijderd werd.

De serie, die een tv-mature (17+) rating heeft, had ook als infotekst het volgende "Reina defeats Melona by stopping the acid that shoots from her breasts". In de serie was te zien hoe de heldin zich, na zich naakt te strippen, in haar armor hees, en vervolgens de vijand in zo'n stevige omhelzing neemt dat de borsten van de vijand geen zuur kunnen spuiten, opzwellen als een ballon en uit elkaar klappen waardoor onze heldin de dag redt.

Volgens de Amerikaanse kijkwijzer bevat de serie grafisch geweld, expliciete seksuele handelingen en grove taal. Er staan nog vijf andere tv-mature programmas op het PSN maar deze vijf zijn alleen maar previews of 'achter de schermen'-documentaires die geen naaktheid of grove taal bevatten.

Sony heeft nog geen reactie gegeven over dit voorval.

Urhmmm
Onze heldin (blond) in gevangenschap

Selectie Oranje geland op Schiphol

De selectie van het Nederlands elftal is even voor 17.30 uur aangekomen op Schiphol. Opgewacht door veel journalisten keerde Oranje met een Boeing, die werd geflankeerd door twee F16's, terug uit Zuid-Afrika. Morgen krijgt het publiek de kans om de verliezend finalist van het WK te huldigen in Amsterdam.

Bert van Marwijk stapte als eerste uit het vliegtuig en werd met bloemen opgewacht door medewerkers van de KLM. Vanuit Schiphol vertrekt de selectie naar Huis ter Duin in Noordwijk, waar ze door familieleden worden opgewacht. Morgen staan een ontmoeting met koningin Beatrix, een rondvaart door de Amsterdamse grachten en een huldiging op het Museumplein op het programma.

Van Marwijk liet bij aankomst aan de verzamelde pers weten de nederlaag nog niet verwerkt te hebben. "De teleurstelling is nog steeds heel groot, maar we hebben wel begrepen dat we in Nederland heel wat los hebben gemaakt. We mogen best trots zijn dat we als zo'n klein landje tweede zijn geworden op een WK."

Star Wars: The Old Republic lekt

De beta van de nieuwe BioWare titel Star Wars: The Old Republic is onlangs van start gegaan, en zoals je van het internet kan verwachten zijn de eerste beelden al uitgelekt.

Op de beelden zien we naar alle waarschijnlijkheid een missie, karaktercreatiescherm en een verkoper van items. 

Star Wars:The Old Republic  is een MMO, die zich afspeelt in het fictieve Star Wars-universum. De gebeurtenissen in dit spel spelen zich af 4000 jaar voor de gebeurtenissen in de film Star Wars: Episode IV: A New Hope. Het spel is ontwikkeld door BioWare

 

Nederlanders vol lof over Stekelenburg

Maarten Stekelenburg wordt door de Nederlandse bevolking gezien als de sterspeler van Oranje op het WK. De keeper van Ajax krijgt van de tweeduizend door Maurice de Hond ondervraagde mensen gemiddeld een 8,5. Hij wordt gevolgd door aanvoerder Giovanni van Bronckhorst, die voor zijn optreden in Zuid-Afrika wordt beloond met een 8.

Dat Oranje de WK-finale zou verliezen, werd slechts door 31 procent van de ondervraagden voorzien. Wel vindt de meerderheid Spanje de terechte kampioen. Maar liefst 55 procent vond de Spanjaarden zondagavond sterker dan Oranje, dat door tien procent als de beste ploeg werd beoordeeld. Toch houdt 47 procent scheidsrechter Howard Webb verantwoordelijk voor de nederlaag.

Ook Robin van Persie wordt aangewezen als zondebok. De spits, die alleen tegen Kameroen trefzeker was, wordt aangewezen als slechtste speler van Oranje. De meerderheid vindt dat in de finale niet Dirk Kuyt, maar Van Persie gewisseld had moeten worden voor Eljero Elia.

Bert van Marwijk krijgt wel een prima beoordeling. De bondscoach wordt voor zijn coaching tijdens het hele toernooi beoordeeld met een 8,2. Dick Advocaat en Marco van Basten scoorden bij de afgelopen toernooien beduidend lager.

Domenicali: "We lijken wel vervloekt te zijn"

De renstal van Ferrari heeft voor het eerst dit seizoen een race puntloos afgesloten. Coureurs Fernando Alonso en Felipe Massa werden zeer teleurstellend veertiende en vijftiende op Silverstone. Teambaas Stefano Domenicali: "We moeten hard blijven werken."

"Het lijkt wel alsof er een vloek op ons rust", zei Domenicali na afloop van de race. "Alles wat fout kan gaan, gaat ook fout. We moeten nu echter niet bij de pakken neer gaan zitten. We moeten kalm en geconcentreerd blijven werken. We hebben dan wel geen punten gescoord in deze race, we weten wel dat er voldoende potentie is. We moeten dus niet gefrusteerd raken. Ik ben ervan overtuigd dat de resultaten vanzelf zullen komen als we hard blijven werken. We moeten in de titel blijven geloven, ondanks dat het er op dit moment niet zo goed uitziet in het kampioenschap."

Alcoholverbod op stations en in treinen

De politie zet morgen veel extra personeel in om de enorme toestroom van mensen die de huldiging van Oranje in Amsterdam willen bijwonen, in goede banen te leiden. Er wordt vooral opgetreden tegen mensen die alcohol drinken in treinen en op stations. Ook wordt extra gecontroleerd op alcoholgebruik op de snelwegen, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

In alle treinen en op alle stations in Nederland geldt dinsdag een alcoholverbod. Ook is het verboden dronken te zijn op een station of in de trein. De spoorwegpolitie zet 175 extra agenten in op de treinstations in Amsterdam en wijde omgeving en in de treinen die naar en van de hoofdstad rijden. De NS heeft de dienstregeling aangepast.

Mensen die de huldiging in Amsterdam willen bijwonen wordt geadviseerd om ruim op tijd van huis te gaan. Zowel op de weg als op het spoor wordt grote drukte verwacht, meldt het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Oranjefans kunnen hun auto op vier locaties rond de hoofdstad parkeren en worden dan per bus naar het centrum gebracht. Touringcars moeten bij de Arena parkeren.

De huldiging vindt om 17.00 uur plaats op het Museumplein. Daarvoor maken de verliezende finalisten een boottocht door Amsterdam. De gemeente verwacht honderdduizenden bezoekers.

FIA deelt boetes uit op Silverstone

De FIA heeft weer een flink aantal boetes uitgedeeld tijdens het raceweekend in Silverstone. Jaime Alguersuari (Scuderia Toro Rosso) kreeg de hoogste boete, hij is 4.000 euro lichter vanwege een gevaarlijke manoeuvre in de pitstraat.

Vitaly Petrov werd maar liefst twee keer geflitst in de pitstraat. De Renault-coureur moest in totaal 1.400 euro betalen. Vitantonio Liuzzi (Force India) reed vijf kilometer te hard en kreeg een boete van 1.000 euro. Kamui Kobayashi (BMW Sauber) en Fairuz Fauzy (Lotus Racing) reden beide ook te hard en kregen een boete van 400 euro.

Verder werd Sakon Yamamoto (HRT) door de stewards gewaarschuwd. De Japanner kreeg een reprimande omdat hij tijdens de kwalificatie een andere coureur hinderde.

Kind dood na val uit boom

Een 7-jarige jongen uit het 't Harde is vanochtend uit een boom gevallen in het Gelderse Doornspijk. Het slachtoffer kwam ongelukkig terecht en overleed in een ziekenhuis in Zwolle.

De jongen was rond 10.30 uur in een boom aan de Oude Harderwijkerweg geklommen. Door nog onbekende oorzaak viel hij en kwam op de harde ondergrond terecht. De politie was er snel en begon meteen te reanimeren. De jongen is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleed aan zijn verwondingen.

Vacansoleil gaat voor ProTour in 2011

Afgelopen week kwamen teammanager Daan Luijkx en de directie van Vacansoleil overeen een PT-licentie voor 2011 aan te vragen. Het Nederlandse team dat bij het ontstaan eind 2008 de ProTour als doelstelling voor 2012 formuleerde meent nu al klaar te zijn voor de stap naar de topklasse van de wielersport.

Naast hoofdsponsor Vacansoleil en een grote groep ambitieuze sponsoren is er ruimte voor een tweede sponsor bij het team. Vacansoleil staat, zolang de zoektocht naar een tweede sponsor duurt, garant voor een ProTour-waardig budget.

Als ProTour-ploeg krijgt de blauwgele formatie van Vacansoleil in 2011 automatisch startrecht in alle ProTour-koersen op de kalender. De altijd aanvallende ploeg wil onder meer dankzij goede resultaten in deze koersen een plek verzekeren in de top-15 van de wereld. In het najaar van 2010 zal bekend worden of de UCI de licentieaanvraag van het Vacansoleil-team honoreert.

[Tourquiz] Tussenstand en prijzen

Al een week lang kun je meedoen met de Tourprijsvraag. De eerste rondes zijn afgewerkt en we hebben natuurlijk de diverse prijzen hiervoor ter beschikking gesteld gekregen. Naast een Garmin eTrex handheld geven we ook een vijftal boeken weg rondom de Tour de France.

 In dit unieke boek wordt de geschiedenis van de Tour de France, een van 's werelds grootste jaarlijkse sportevenementen, beschreven, van de eerste Tour in 1903 tot nu. Over demarrages, stoempen en afzien. Over de winnaars en verliezers, de dipingaffaires, maar ook over de verschillende fietsen door de jaren heen. Dit bijzondere boek doet de verschillende Tours in al hun aspecten herleven!

Wil je het boek even bekijken? Of het boek bestellen klik dan hier

De top 10 na de eerste dagen tourquiz: Gitank2, Gatalin ,DeeBee, Gvdw78, Grobbel, golfer, Rucebo ,Scorpion_17 ,Stinks, Ambrosius

[Tour] Contador ziet Schleck als grootste rivaal

Alberto Contador ziet Andy Schleck als zijn grootste rivaal in de strijd om de eindzege in de Ronde van Frankrijk. De winnaar van vorig jaar wees vandaag op de rustdag nog even op 2009. "Andy Schleck bezorgde me toen een paar moeilijke momenten. Hij is de man die ik in de gaten moet houden", aldus de Spanjaard.

Contador staat na de rit van gisteren derde in het algemeen klassement op iets meer dan een minuut van de Australische leider Cadel Evans. De kopman van Astana moest op weg naar Morzine-Avoriaz Schleck in de slotfase laten gaan. De Luxemburger, tweede in het klassement op twintig tellen van Evans, sloeg een gaatje van tien seconden met Contador. "Op de laatste beklimming was het lastig de koers te controleren. Toen Schleck aanviel, probeerde ik hem te volgen. Hij veroverde echter wat voorsprong, voor mij het sein het zo te laten. Ik verloor wat seconden, maar uiteindelijk behaalde ik een goed resultaat", keek de tweevoudig tourwinnaar terug op het verloop van de eerste echte bergrit.

Astana, de ploeg van Contador, maakte gisteren op de laatste twee beklimmingen een sterke indruk. Veel renners konden het hoge tempo van Contador en zijn helpers niet aan en vielen weg. Onder hen ook zevenvoudig tourwinnaar Lance Armstrong en de Britse nummer vier van vorig jaar, Bradley Wiggins. "Mijn ploeg heeft verantwoordelijkheid genomen. We zagen dat Armstrong achterop raakte en dat de rest het moeilijk had. Ik hoop dat we na de rustdag net zo effectief te werk kunnen gaan."

Journalisten ontvoerd in Nigeria

Drie prominente Nigeriaanse journalisten en hun chauffeur zijn gisteren door gewapende mannen ontvoerd. Het viertal reisde door het olierijke, maar onrustige zuiden van het land, zei een collega van de journalisten maandag.

De verslaggevers kwamen van een conferentie in Akwa Ibom en werden door gewapende mannen in een auto staande gehouden. Later belde een van de journalisten naar Mohammed Garba, de voorzitter van de Nigeriaanse journalistenvakbond, om de eisen van de ontvoerders, 1,3 miljoen euro losgeld, over te brengen.

Strijders en criminele bendes in de Nigerdelta richtten zich aanvankelijk vooral op buitenlandse werknemers van de olie-industrie. Maar sinds die steeds beter worden beveiligd, hebben de bendes het steeds vaker gemunt op personen uit de Nigeriaanse middenklasse.

Zolder afgebrand door eigen vuurpijl

Een man uit Breda heeft gisteravond zijn huis in brand gestoken, doordat hij per ongeluk een vuurpijl via zijn zolderraam naar binnenschoot. De man lanceerde de vuurpijl vanaf zijn balkon, maar het projectiel maakte een bocht en vloog boven hem zijn zolder binnen, meldt de politie.

De 43-jarige Bredanaar stak het vuurwerk af rond 20.30 uur, het moment dat in Zuid-Afrika werd afgetrapt voor de WK-finale. Of het vuurwerk iets met Oranje te maken heeft, is niet bekend, maar wel waarschijnlijk.

Twee passerende kinderen merkten de brand op en sloegen alarm. Toen de politie ter plaatse kwam was de bewoner druk bezig spullen uit zijn huis aan de Arenberglaan in veiligheid te brengen. De brandweer bluste de brand. De man heeft rook ingeademd en is naar een ziekenhuis gebracht.

De zolder brandde volledig af en ook het dak liep schade op. Twee naburige woningen liepen waterschade op.

Straf na te vondeling leggen baby

De 24-jarige Duitse vrouw die haar kind te vondeling legde moet aan een persoonlijkheidsstoornis worden behandeld. Ze hoeft niet de cel in, maar de rechtbank in Utrecht legde vandaag wel een voorwaardelijke celstraf van vier maanden op. De rechtbank volgde daarmee de eis van justitie.

De twee dagen oude baby werd 13 september gevonden in de Fockema Andrealaan bij het Diakonessenhuis in Utrecht. Bij de baby lag een brief waarin stond dat ze Lily heet.

Een anonieme tip leidde in november naar de vrouw. De vrouw verklaarde dat ze ongewenst zwanger was geworden en zich niet geschikt achtte het kind op te voeden. Daarom wilde ze de baby niet houden en ging ze naar het ziekenhuis.

Bij het ziekenhuis zocht ze naar een luik waar een moeder in nood een baby in kan leggen, zodat het gelijk verzorgd wordt. In Duitsland hebben sommige ziekenhuizen dergelijke 'Babyklappe'. Ze kon zo'n luik echter niet vinden, waarop ze de baby achterliet op een plek nabij het ziekenhuis. Een halfuur later werd de baby gevonden.

De advocaat van de vrouw pleitte ervoor de vrouw schuldig te verklaren zonder straf op te leggen. Dat was volgens de rechtbank echter geen optie, omdat ze de baby hulpeloos heeft achtergelaten. Ze ging weg zonder na te gaan of anderen zich over haar kind hadden ontfermd en had volgens de rechters andere keuzes moeten maken.

De vrouw heeft volgens de rechtbank een forse neurotische problematiek en lijdt aan een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis. Een individuele psychoanalytische therapie moet herhaling voorkomen.

De vrouw heeft het kind inmiddels ter adoptie afgestaan.

Moreau stopt na Tour met wielrennen

Christophe Moreau zet na deze Tour de France een punt achter zijn wielerloopbaan. Dat maakte de 39-jarige Fransman vandaag zelf bekend. De renner van Caisse d' Epargne zal na de Tour alleen nog te zien zijn in enkele criteriums.

De Fransman begon zijn carrière in 1995 bij Festina-Lotus. Hij groeide uit tot één van Frankrijks beste wielrenners. Met onder meer tweemaal het eindklassement van de Dauphiné Liberé, de vierdaagse van Duinkerken en Frans kampioen op de weg 2007 op zijn palmares kan Moreau terugkijken op een mooie wielerloopbaan.

De Frans kampioen van 2007 stond vijftien maal aan de start van de Tour de France, eindigde drie keer in de top-10 van het eindklassement, won éénmaal een etappe en mocht één dag de gele trui aantrekken.

400 euro per maand voor seks met dochter

De rechtbank van Antwerpen heeft vandaag een 59-jarige man uit het Belgische Zwijndrecht veroordeeld tot ruim drie jaar cel. De vrachtwagenchauffeur heeft zijn dochter jarenlang misbruikt. Hij betaalde haar hier overigens voor.

De Belg begon het meisje te misbruiken toen zij dertien was. Pas op haar achttiende hield haar vader op. Na lang aandringen van haar vriend heeft de jonge vrouw pas enkele maanden geleden aangifte gedaan wegens incest.

Tijdens de rechtszaak vorige week gaf de dader zonder blikken of blozen toe jarenlang een verhouding te hebben gehad met zijn dochter. Dochterlief stemde echter iedere keer in met het verzoek seks te hebben met haar vader. Als beloning kreeg ze maandelijks vierhonderd euro van vaderlief.

De advocaat van de man pleitte voor vrijspraak, aangezien niet kon worden bewezen dat het tegen de zin van het meisje gebeurde. Uiteindelijk heeft de rechter de Belg 37 maanden cel opgelegd. Daarnaast moet hij zijn dochter 1250 euro schadevergoeding betalen.

Reggaezanger Sugar Minott (54) dood

De Jamaicaanse reggaezanger en producer Sugar Minott is op 54-jarige leeftijd in Kingston overleden. Twee maanden geleden zegde de zanger nog enkele optredens in Canada af, nadat hij last had van pijn in zijn borst.

Sugar Minott is voornamelijk bekend van zijn reggaeversie van het Michael Jackson-nummer 'We've Got a Good Thing Going', uit 1981. De Jamaicaan begon zijn carrière in de jaren zestig als lid van het reggaetrio The African Brothers. De zanger stond aan de wieg van de reggaemuziek en verhuisde eind jaren zeventig van Jamaica naar Groot-Brittannië, waar hij succesvoller werd dan in zijn thuisland.

Minott produceerde ook albums voor andere reggae-artiesten als Nitty Gritty en Junior Reid, en werkte samen met onder anderen Sly & Robbie. De Jamaicaan begon zijn eigen platenmaatschappijen Black Roots en Youth Promotion, waarmee hij veel reggae- en dancehall-artiesten een duwtje in de rug gaf. Op 21 juli zou het nieuwste album van de zanger verschijnen.

Man verdronken na avond uit

Een 55-jarige man uit het Utrechtse Benschop is gisternacht in zijn woonplaats verdronken. Volgens de politie is er geen sprake van een misdrijf, maar was de man dronken.

Rond 02.20 uur belde een 59-jarige man de politie op en meldde dat hij zijn vriend uit het oog was verloren. De twee waren na een avond stappen door een gemeenschappelijke vriend uit de auto gezet. Het 55-jarige slachtoffer stond bij de reling van een brug en raakte vervolgens te water.

Agenten zagen de man in het water en hebben hem daar uit gehaald. Reanimatie mocht niet meer baten.

Ecclestone: "Borg nieuw team 19 miljoen euro"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft bekendgemaakt dat het dertiende team dat de Formule 1 zal gaan betreden in 2011 negentien miljoen euro borg moet betalen. Lukt dit geen van de inschrijvers, dan zal er volgens de Brit geen extra team toegevoegd worden.

ART trok zich recentelijk al terug omdat het team de financiering op de lange termijn niet rond kreeg. De Cypher Group, Epsilon Euskadi en mogelijk Stefan Grand Prix doen nog wel mee. Omdat Ecclestone toestanden zoals met US F1 wil voorkomen moeten nieuwkomers daarom een hoge borg gaan betalen.

Jon Bon Jovi scheurt spier

Jon Bon Jovi heeft tijdens een optreden in New Jersey een gescheurde kuitspier opgelopen. De zanger had tijdens de toegift zichtbaar pijn, maar maakte de show gewoon af.

Concertbezoekers plaatsten filmpjes op YouTube waarop te zien is hoe Bon Jovi worstelt met de pijn terwijl hij heen en weer loopt over het podium. Toch kon de zanger er nog om lachen. "Ik word oud, wat kan ik zeggen?", zei Bon Jovi tegen de rest van de band en het publiek. De 48-jarige rocker zette zich over zijn pijn heen en besloot het laatste nummer in te zetten.

Na het optreden bedankten de bandleden het thuispubliek en hielpen hun voorman het podium af. De band liet via Twitter weten dat de blessure geen invloed heeft op de rest van de tournee. De zanger had zaterdag een dagje vrij maar stond zondag alweer gewoon op de planken. De band houdt momenteel een stadiontoer door de Verenigde Staten.

Jon Bon Jovi scheurt spier tijdens optreden
Jon Bon Jovi scheurt spier tijdens optreden (Foto: Novum)

Mel Gibson brengt filmcarrière in gevaar

Mel Gibson zou wel eens filmrollen mis kunnen lopen vanwege zijn recente racistische en vrouwonvriendelijke uitspattingen. De acteur werd vorige week al aan de kant gezet door zijn persagentschap en wellicht volgen ook filmstudio's dit voorbeeld. Dat staat op de website van het Amerikaanse filmvakblad Variety.

'The Beaver' is een van de films waar onduidelijkheid over bestaat. De 54-jarige Gibson speelt de hoofdrol in deze door Jodie Foster geregisseerde zwarte komedie. De opnamen van de film zijn al afgerond, maar filmstudio Summit Entertainment stelt de beslissing over een releasedatum voorlopig uit.

Ook het lot van het reeds opgenomen 'How I Spent My Summer Vacation' en twee andere projecten die in de steigers staan, is onduidelijk. Een van de op handen zijnde films is de spionagethriller 'Cold Warrior', waarin de acteur de hoofdrol moet gaan spelen. Het andere project, met Gibson als regisseur, is een historisch drama met Leonardo DiCaprio.

Gibson zou zich racistisch hebben uitgelaten over zijn Mexicaanse werkster. Ook zou hij zijn ex-vriendin Oksana Grigorieva hebben gezegd dat ze zich kleedt als een 'hitsige teef' en dat het haar eigen schuld zou zijn als ze door een 'meute negers' zou worden verkracht. Daarnaast zou hij Grigorieva hebben bedreigd met een pistool.

Mel Gibson brengt filmcarrière in gevaar
Mel Gibson brengt filmcarrière in gevaar (Foto: Novum)

Blatter kritisch op Oranje

Sepp Blatter heeft zich kritisch uitgelaten over het spel van Oranje in de WK-finale tegen Spanje. "De finale bracht niet wat ik had verwacht op het vlak van sportiviteit", oordeelde de voorzitter van de FIFA. Scheidsrechter Howard Webb deelde in de finale een recordaantal van veertien gele kaarten uit. Twee daarvan waren voor John Heitinga, die daardoor in de verlenging met rood naar de kant moest.

Blatter wilde geen waardeoordeel vellen over het optreden van Webb. "Ik kan alleen maar zeggen dat de spelers het de scheidsrechter erg moeilijk maakten." Op de vraag of Mark van Bommel en Nigel de Jong rood hadden verdiend, antwoordde hij cryptisch. "In het voetbal moeten we leren leven met de fouten van spelers en scheidsrechters. Ik denk niet dat perfectie in deze wereld bestaat."

Volgens Blatter verliezen sommige ploegen door de grote belangen nogal eens de waarden van het voetbal uit het oog. "Of je nu wint of verliest, spelers mogen nooit vergeten dat de basis van voetbal discipline en respect is", doceert de Zwitser. "Er mag best worden gestreden, maar wel binnen de grenzen van fairplay."

Blatter roemt Afrika

Volgens Sepp Blatter heeft Afrika met het WK voetbal bewezen dat het een groot evenement kan organiseren. Dat zei de voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA vandaag op een persconferentie na afloop van het toernooi.

"Afrika verdient onze complimenten. Ze vroegen om geloof en vertrouwen. Dat hebben we ze gegeven en ze hebben het goed gedaan", sprak Blatter lovende woorden. "Ook de organisatie zelf heeft geweldig werk geleverd. Ik wil ze een negen geven. Dat is bijna cum laude."

Blatter toonde zich nederig: "Zuid-Afrika verdient de complimenten, niet de FIFA. Ik dank de mensen in het land voor hun gastvrijheid." De preses was tevreden over de wereldkampioen. "We hebben uiteindelijk een kampioen met veel kwaliteit. Spanje speelde erg goed voetbal."

De aanwezigheid van Nelson Mandela gaf de sluitingsceremonie zondag glans. Danny Jordaan, voorzitter van het organisatiecomité, kon zijn geluk niet op over de komst van de volksheld: "Ik zag hem bij de auto en het eerste wat hij zei was: Danny, ik ben zo blij dat ik hier ben. We zullen hem eeuwig dankbaar zijn voor dat wonderschone moment."

Aantal stageplaatsen groeit

Het landelijke aanbod van stageplaatsen is ten opzichte van een jaar geleden met 9 procent gestegen. Studenten vinden nu dan ook sneller een stage, blijkt uit de Landelijke Stage Enquête 2010 van Stagemotor.nl, een vacaturebank voor stages.

Per branche zijn er wel grote verschillen. De grootste stijging in het aantal stageplaatsen is te zien bij de vakgebieden personeel en organisatie (31 procent), marketing en communicatie (30 procent) en retail en groothandel (30 procent). Het aanbod in branches als maatschappelijke dienstverlening (-39 procent), toerisme (-8 procent) en onderwijs (-7 procent) neemt nog altijd af.

"Het lijkt erop dat veel bedrijven in branches die tijdens de crisis als eerste de klappen kregen, nu ook als eerste weer op zoek gaan naar stagiairs", aldus manager Pieter van Diggele van Stagemotor.nl.

[Upd] Noodweer treft Zwarte Cross

Bij de opbouw van het festival Zwarte Cross in Lichtenvoorde zijn maandagmiddag vier mensen gewond geraakt doordat tenten zijn ingestort. Tenten werden weggeblazen door de hevige wind of scheurden. Hoe ze er aan toe zijn, is nog niet bekend. Ook elders in de Achterhoek zijn flinke problemen door het noodweer.

Mogelijk liggen er nog medewerkers onder de ingestorte tenten. Er wordt met man en macht gezocht naar alle medewerkers die op het festivalterrein bezig waren met de opbouw. De politie heeft groot alarm geslagen.

Update 13.39 uur
Een omwonende verklaart aan Radio Gelderland dat het ging om een gigantisch onweer met harde windstoten, dat enorm veel schade heeft aangericht op het Zwarte Cross-terrein. Het is een grote chaos op dit moment. De grote Megatent zou volledig zijn weggewaaid en veel meer tenten gescheurd. Ook veel tipitenten zijn door de wind gegrepen en verdwenen. Er zijn enkele gewonden gevallen, en de hulpdiensten (inclusief traumahelikopter) zijn ter plaatse.


Update 13.56 uur
Het laatste nieuws is dat er twee lichtgewonden zijn. De organisatie van de Zwarte Cross meldt in een bericht op de website dat zij druk bezig is om de situatie te inventariseren. Aan het eind van de middag hoopt men meer duidelijkheid te kunnen verschaffen over hetgeen er gebeurd is.


Update 14.08 uur

Ten tijde van het noodweer waren er zo'n tweehonderd man op het terrein aan het werk. Inmiddels is het aantal gewonden opgelopen tot vier. Hiervan zijn er twee lichtgewond. Het letsel van de andere twee is nog niet bekend.


Update 14.31 uur
Inmiddels verschijnen de eerste foto's op Twitter, waarop enigszins te zien is wat het noodweer met het terrein gedaan heeft.


Foto door Remco Wolterink


Update 14.52 uur
Ook Twitteraar Matthijs Holtrop is aanwezig, en heeft een aantal foto's vanaf het terrein getwitterd. (foto 1, foto 2, foto 3, foto 4, foto 5, foto 6, foto 7)


Update 15.02 uur

Burgemeester Henk Heijman van Oost Gelre bevestigt dat er in elk geval twee lichtgewonden zijn. Er waren zoals gemeld tweehonderd man op het terrein werkzaam, maar nog niet iedereen is geregistreerd. Er is dus nog niet bekend of voor de rest iedereen er ongeschonden vanaf is gekomen.


Update 15.27 uur
Na het opnemen van de schade heeft de organisatie bekendgemaakt dat het festival vrijdag wel gewoon doorgaat, maar dan in een andere vorm. De vier gewonden zijn allen lichtgewond en hebben voornamelijk schaafwonden opgelopen.

[NASCAR] Uitslag LifeLock.com 400

David Reutimann heeft op de Chicagoland Speedway de NASCAR Sprint Cup-race op zijn naam geschreven. Hij bleef na 267 ronden Carl Edwards en Jeff Gordon voor. Klassementsleider Kevin Harvick verloor veel punten door problemen met de brandstoftoevoer.

Uitslag LifeLock.com 400

Pos. Grid Coureur Merk Punten/Bonus Ronden Uitval
1 7 David Reutimann Toyota 190/5 267  
2 11 Carl Edwards Ford 175/5 267  
3 6 Jeff Gordon Chevrolet 170/5 267  
4 15 Clint Bowyer Chevrolet 165/5 267  
5 1 Jamie McMurray Chevrolet 160/5 267  
6 12 Kasey Kahne Ford 150/0 267  
7 14 Jeff Burton Chevrolet 146/0 267  
8 17 Denny Hamlin Toyota 142/0 267  
9 3 Tony Stewart Chevrolet 138/0 267  
10 9 Paul Menard Ford 134/0 267  
11 8 Martin Truex Jr. Toyota 130/0 267  
12 26 David Ragan Ford 127/0 267  
13 34 Matt Kenseth Ford 124/0 267  
14 13 A.J. Allmendinger Ford 121/0 267  
15 21 Mark Martin Chevrolet 118/0 267  
16 10 Juan Montoya Chevrolet 120/5 267  
17 33 Kyle Busch Toyota 112/0 267  
18 30 Brad Keselowski Dodge 109/0 267  
19 18 Joey Logano Toyota 106/0 267  
20 41 Regan Smith Chevrolet 103/0 267  
21 16 Elliott Sadler Ford 100/0 267  
22 19 Ryan Newman Chevrolet 97/0 267  
23 25 Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 94/0 267  
24 5 Sam Hornish Jr. Dodge 91/0 267  
25 2 Jimmie Johnson Chevrolet 98/10 267  
26 22 Kurt Busch Dodge 85/0 265  
27 24 Reed Sorenson Toyota 82/0 265  
28 23 Marcos Ambrose Toyota 79/0 265  
29 20 Bobby Labonte Chevrolet 76/0 265  
30 39 Scott Speed Toyota 73/0 264  
31 43 Travis Kvapil Ford 70/0 261  
32 40 David Gilliland Ford 67/0 261  
33 42 Kevin Conway * Ford 64/0 256  
34 27 Kevin Harvick Chevrolet 61/0 251  
DNF 4 Greg Biffle Ford 58/0 225 Out of Race
36 36 David Stremme Ford 55/0 184  
37 29 Bill Elliott Ford 52/0 176  
38 38 Robby Gordon Toyota 49/0 174  
DNF 32 Landon Cassill Chevrolet 46/0 73 In Pit
DNF 35 Casey Mears Chevrolet 43/0 49 In Pit
DNF 37 Mike Bliss Toyota 40/0 40 In Pit
DNF 31 Max Papis Toyota 37/0 40 In Pit
DNF 28 Joe Nemechek Toyota 34/0 20 In Pit
DNF = did not finish;
* = rookie;
Bonus: 5 bonuspunten voor het leiden van minimaal 1 ronde;
5 extra bonuspunten voor het leiden van de meeste ronden


Stand na 19 van de 36 races (top 12)

Pos. Coureur Punten Verschil Races Poles Wins Top5
1 Kevin Harvick 2745 Leader 19 0 2 8
2 Jeff Gordon 2642 -103 19 0 0 10
3 Jimmie Johnson 2557 -188 19 0 5 8
4 Denny Hamlin 2542 -203 19 0 5 7
5 Kurt Busch 2524 -221 19 2 2 7
6 Kyle Busch 2488 -257 19 2 2 5
7 Jeff Burton 2465 -280 19 0 0 4
8 Matt Kenseth 2446 -299 19 0 0 4
9 Tony Stewart 2389 -356 19 1 0 4
10 Carl Edwards 2345 -400 19 0 0 2
11 Greg Biffle 2292 -453 19 0 0 2
12 Clint Bowyer 2286 -459 19 0 0 2

Blind: "Mijn doel is de eerste achttien halen"

Daley Blind is momenteel bezig met de voorbereiding op het seizoen bij Ajax. Een seizoen dat mogelijk een basisplaats in het verschiet heeft. Met de groeiende interesse in Gregory van der Wiel lijkt er een plaats vrij te komen in de Amsterdamse verdedigingslinie.

De verdediger, die afgelopen seizoen door de Amsterdammers werd verhuurd aan FC Groningen kijkt liever nog niet zo ver vooruit. "Het zou kunnen. Het is wel een uiteindelijk doel, maar ik ben nu nog bezig een plek bij de eerste achttien te krijgen," zegt Blind tegenover de site ajaxlife.nl. "Als ik op de bank zit, maak ik kans op speelminuten en dan moet ik mijn kans pakken. Net als Vurnon Anita het heeft gedaan. Hij begon ook op de bank, en heeft nu een basisplaats."

Blind is van origine geen back, maar hij is niet van plan om mogelijkheden op voorhand uit te sluiten."Het middenveld van Ajax is heel goed bezet, net als centraal achterin. Ik moet kijken waar de kansen liggen. Op de backposities ben ik misschien de tweede of derde keuze, als we er vanuit gaan dat Gregory gewoon blijft. Gaat hij weg, dan kan Ajax ook nog een nieuwe rechtsback halen. Mijn doel is nu de eerste achttien te halen."

Octopus Paul gaat met pensioen

Orakel Paul, de octopus van het zee-aquarium in Oberhausen die feilloos de uitkomst van alle WK-wedstrijden van Duitsland plus de finale wist te voorspellen, hangt zijn waarzeggersgaven aan de wilgen. Dat liet het aquarium maandag weten.

Het weekdier gaat met pensioen om 'met zijn verzorger te spelen en kinderen te plezieren'.

Paul wist alle wedstrijden van Duitsland juist te voorspellen, ook de Duitse nederlaag in de halve finale tegen Spanje. Hij werd er een internationale beroemdheid mee, maar zoals dat gaat bij hoge bomen ving ook hij veel wind. Diverse verontwaardigde Duitse supporters konden de uitschakeling in de halve eindstrijd niet appreciëren en dreigden de inktvis in de kookpot te stoppen.

Twintig jaar voor drie Britse moslims

Drie Britse moslims die schuldig zijn bevonden aan het willen plegen van aanslagen op vliegtuigen zijn maandag elk veroordeeld tot minstens twintig jaar gevangenisstraf. Ze probeerden 'een onbekend maar potentieel groot aantal onschuldige mannen, vrouwen en kinderen te vermoorden', zei de rechter.

De drie zouden behoren tot een groep die in vliegtuigen boven de Atlantische Oceaan explosieve vloeistoffen wilde opblazen. De mannen werden in 2006 opgepakt.

Spielberg hekelt visual effects

Steven Spielberg heeft een hekel aan regisseurs die onnodig veel visual effects gebruiken in hun films. "Ik vind dat visual effects te belangrijk worden", zegt hij tegen entertainmentwebsite Contactmusic.

"Er zitten te veel visual effects in veel films die tegenwoordig verschijnen", zegt de 63-jarige regisseur. "De film begint met een effect, eindigt met een nog groter effect en daar tussenin is het ook een groot visual effect." Spielberg vindt dat er naast visual effects genoeg andere manieren zijn om een film boeiend te maken. "Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende middelen die we kunnen gebruiken."

Niet alle films met visual effects zijn een doorn in het oog van Spielberg. De 'Jaws'-regisseur noemt de visual effects in 'Avatar' het 'perfecte voorbeeld' van effecten die van toegevoegde waarde zijn voor het verhaal.

Spielberg hekelt overvloed aan special effects
Spielberg hekelt overvloed aan special effects (Foto: Novum)

Spelers Oranje best trots op tweede plaats

Hoewel de teleurstelling na de verloren WK-finale bij de spelers van het Nederlands elftal overheerst, is er ook trots over wat er de afgelopen weken in Zuid-Afrika is gepresteerd. "Het verlies valt ons heel erg zwaar", verwoordde John Heitinga het gevoel. "Maar we mogen wel terugblikken op een geweldig toernooi en een tweede plek is toch wel een unieke prestatie."

Daar is Nigel de Jong het volstrekt mee eens. "Het is natuurlijk knap dat we de finale hebben gehaald, maar als je daar dan in staat wil je die ook winnen." Dat scheidsrechter Howard Webb net voor het beslissende doelpunt verzuimde een corner toe te kennen aan Oranje, was De Jong een doorn in het oog. "Helaas hebben we, mede door een fout van de scheidsrechter, onze droom niet kunnen verwezenlijken."

Ook Eljero Elia vond al even de tijd om terug te blikken op de afgelopen weken. "Een tweede plaats is best iets om trots op te zijn", vond de vleugelaanvaller. "We hebben het heel goed gedaan en onder meer van Brazilië, het beste land ter wereld, gewonnen."

Voor Gregory van der Wiel was het nog te vroeg om een glimlach op zijn gezicht te toveren. "Misschien komt die trots later wel, als ik een dvd'tje met de hoogtepunten zie. Maar momenteel overheerst toch echt de teleurstelling."

De spelers arriveren vanmiddag weer in Nederland. Morgen worden ze na een boottocht gehuldigd op het Museumplein.

'Lotus dichtbij overeenkomst met Renault'

Volgens BBC rijdt Lotus volgend jaar mogelijk met motoren afkomstig van Renault. De Maleisische renstal is volgens het medium dichtbij een overenkomst met Renault.

Op het circuit van Silverstone, gisteren, zouden er tussen beide kampen gesprekken zijn gevoerd over een mogelijke samenwerking. Het team van Lotus reed van 1983 tot en met 1986 ook al met de motoren van de Franse fabrikant. Ayrton Senna boekte in 1985 ook zijn eerste Formule 1-zege met een combinatie van Lotus-Renault.

Dit jaar rijdt de renstal nog met motoren van Cosworth.

Verkoop Call of Duty: Black Ops hoger ingeschat

Van Call of Duty: Black Ops worden dit najaar zo'n twaalf miljoen exemplaren verkocht. Dit beweert het marktonderzoeksbureau Pacific Crest tegenover de website Gamasutra.

Eind vorig jaar voorspelde het bureau nog dat het schietspel zo'n tien miljoen keer over de toonbank zou gaan. Pacific Crest heeft zijn schatting van de verkoop aangepast naar aanleiding van de voorverkoop van het populaire schietspel. Amerikaanse winkelketens hebben aangegeven dat er nu al meer bestellingen zijn van Call of Duty: Black Ops dan van het vorig jaar zo succesvolle Call of Duty: Modern Warfare 2.

Het marktonderzoeksbureau verwacht niet dat Call of Duty: Black Ops het verkooprecord van zestien miljoen verkochte exemplaren van Call of Duty: Modern Warfare 2 gaat verbreken of evenaren. Als belangrijkste reden noemt Pacific Crest de sterke concurrentie op de markt. Concurrerende uitgevers komen met games als Medal of Honor en Crysis 2. Bovendien zou game-uitgever Activision een kleiner marketingbudget hebben voor Call of Duty: Black Ops.

Call of Duty: Black Ops verschijnt op 12 november voor onder meer de Xbox 360, Playstation 3 en pc.

Verkoop ?Call of Duty: Black Ops? hoger ingeschat
Verkoop ?Call of Duty: Black Ops? hoger ingeschat (Foto: Novum)

Polanski niet uitgeleverd aan VS

Regisseur Roman Polanski wordt niet uitgeleverd aan de VS. Dat maakte de Zwitserse minister van Justitie, Eveline Widmer-Schlumpf zojuist bekend.

Polanski werd vorig jaar aangehouden door de Zwitsers nadat de VS had gevraagd hem uit te leveren. Polanski vluchtte in 1978 naar Frankrijk omdat hij beschuldigd was van het verkrachten van een 13 jarig meisje. Hij werd later alsnog veroordeeld maar omdat Frankrijk hem niet uitleverde kon Polanski gewoon in alle vrijheid blijven werken.

De VS wilde hem al die jaren alsnog achter de tralies. Het 13-jarige meisje (inmiddels een veertiger en moeder) wilde liever niet dat Polanski werd uitgeleverd. Ze heeft hem al vergeven en wil bovendien rust hebben in plaats van dat de media haar steeds lastig vallen.

'Everton heeft vier miljoen pond over voor Fer'

Feyenoord kan voor het einde van de zomer één van zijn toptalenten kwijtraken aan het Engelse Everton. Volgens de Engelse krant The People zou Everton-manager David Moyes de twintigjarige Fer voor vier miljoen pond willen overnemen.

Volgens de krant zou de jonge middenvelder een overstap naar de Premier League wel zien zitten. The Toffees zien in Fer een verrijking voor de toekomst. Zij menen dat ze nu toe moeten slaan, omdat de speler anders in het Nederlands elftal komt te spelen en buiten het financieel bereik van de club zal zijn.

De krachtige middenvelder heeft reeds drie seizoenen gespeeld bij de A-selectie van de Rotterdamse club. Voor Jong Oranje kwam Fer viermaal in actie. Het contract van de talentvolle middenvelder loopt bij Feyenoord nog tot 2012.

Veelers twee jaar langer bij Skil-Shimano

Tom Veelers heeft zijn contract bij Skil-Shimano met twee jaar verlengd. De Nederlandse wielerploeg maakte dit vandaag bekend.

Veelers is bezig aan zijn derde jaar bij Skil-Shimano. Dit seizoen eindigde de 25-jarige renner als dertiende in de klassieker Parijs-Roubaix, als negende in Omloop het Nieuwsblad, als achtste in Dwars door Vlaanderen en hij werd op het NK vorige maand vijfde.

Santos huurt Keirrison van Barcelona

Keirrison De Souza Carneiro, kortweg Keirrison, speelt komend seizoen op huurbasis voor het Braziliaanse Santos. Zijn club FC Barcelona heeft de transfer bevestigd op de officiële website. Barça nam de 21-jarige aanvaller in 2009 voor veertien miljoen euro over van Palmeiras.

Namens de Spaanse kampioen speelde hij nog geen wedstrijden, want Barcelona verhuurde hem aan Benfica. Dat werd echter niet bepaald een succes. In de winterstop van het afgelopen seizoen werd bekend dat Fiorentina de nieuwe club werd waar Keirrison ervaring kon opdoen. Ook in Florence kwam de Braziliaan niet veel aan spelen toe. Het huurcontract werd daarom niet verlengd en Fiorentina stuurde de speler terug naar Spanje.

Santos moet de eerste club worden waar Keirrison een vaste waarde in het eerste elftal wordt. De ploeg betaalt zowel het salaris als de verzekeringspremie van het jonge talent.

Rumble geen gemis bij Kinect

Kudo Tsunoda, general manager van Microsoft Game Studios maakte zich in eerste instantie een beetje zorgen over het feit dat de trilfunctie niet toegepast kan worden bij de Kinect. Men heeft immers geen controller vast. Hij is hier echt uitvoerig op teruggekomen.

In de laatste uitgaven van Edge Magazine vertelde hij het volgende: “The thing I was most worried about was the [lack] of haptic feedback, but it’s been really interesting how much you can do with visuals and audio.”

Hij baseerde dit op ervaring: “In many of the games we have, people will crash a vehicle and they’ll go totally like this [mimes dodging out of the way]! And even people playing games with a controller, there’s always people doing this [mimes driving motion]. They want to be moving. There’s natural movements and reactions involved. I’ve never seen someone doing that from rumble. It’s the audiovisual stuff.”

“The overwhelming thing we’ve discovered is that rumble is such a rudimentary form of haptic feedback. It’s not like a little rumble in your palm is your whole way of interacting with the world – it’s not like, ‘Oh, I stubbed my toe and I get a little rumble in my palm’.

“It’s almost laughable the way people hold on to rumble as the holy grail of haptic feedback. We’ve gone so far past anything that can be done with rumble, or that kind of restrictive thing you have to hold. It’s been creatively liberating to work on this stuff.”


Er gingen ook geruchten dat de Kinect last had van ‘lag’, maar uit de testen met proefpersonen bleek dat men hier helemaal geen last van had. Nu maar hopen dat de games ook leuk zijn om te spelen.

Zuid-Afrikaanse media fier over eigen WK-organisatie

De Zuid-Afrikaanse kranten stonden maandag allemaal stil bij de bijna perfecte WK-organisatie van het eigen land. Op enkele kleine incidenten na is het organiseren van het WK voor het gastland goed verlopen. Vooraf werd gevreesd voor ongeregeldheden vanwege de hoge criminaliteit in het land en de gebrekkige beveiliging rondom het WK.

De Zuid-Afrikaanse krant The Times kopte met "We've done it!", een ode aan het goede verloop. The Sowetan prees het vaderland: "We danken je, Zuid-Afrika." Business Day zag de kansen die voor Zuid-Afrika in het verschiet liggen: "Het WK heeft bij veel mensen in het buitenland de ogen geopend. Zij weten nu wat Zuid-Afrika te bieden heeft. Aan de andere kant beseffen de Zuid-Afrikanen waartoe wij in staat zijn. Een sublieme combinatie. Het biedt vele mogelijkheden, die we niet moeten verkwanselen."

De lokale media vinden dat de succesvolle organisatie ook heeft bijgedragen aan de binding tussen blanken en zwarten. "We kunnen het meestal heel goed met elkaar vinden", zo laten de meeste kranten weten. The Times: "Het WK had niet op een beter tijdstip kunnen plaatsvinden. Enkele maanden geleden trokken veel mensen ons bestaan als een verenigd en non-raciaal land in twijfel. Het WK veroorzaakte een ongekende vaderlandsliefde, zoals we die nog nooit hebben meegemaakt."

Door het goed doen laten verlopen van het wereldkampioenschap ziet president Jacob Zuma de mogelijkheid om Zuid-Afrika kandidaat te stellen voor een Olympische Spelen. "Ik zie geen reden om ons niet te kandideren voor de organisatie van de Olympische Spelen", aldus Zuma. "Het is belangrijk voor Zuid-Afrika."

Ruim drie miljoen toeschouwers in stadions

Het WK voetbal in Zuid-Afrika heeft meer dan drie miljoen toeschouwers naar de stadions getrokken. De 64 wedstrijden werden in totaal door 3.178.856 mensen bezocht, een gemiddelde van 49.670 toeschouwers per duel.

Het is niet het drukst bezochte WK. Dat blijft het WK van 1994 in de Verenigde Staten. Toen kwamen er 3.587.538 fans op de 52 wedstrijden af, een gemddelde van 68.991 mensen per wedstrijd.

(nsfw) Pornofan Awards 2010 uitgereikt

Het afgelopen weekend zijn in het Amerikaanse Los Angeles de 2010 F.A.M.E. Awards (Fans of Adult Media and Entertainment) uitgereikt. Deze pornoprijzen worden in tegenstelling tot de fameuze 'Oscars of Porn' AVN Awards in zijn geheel bepaald door pornoliefhebbers die hun stem hebben uitgebracht.

In totaal waren er 16 F.A.M.E. Awards te verdelen. Wederom kon Tori Black, de hoogst haalbare award op haar naam schrijven, namelijk die voor Favorite Female Starlet. In januari won Black ook al de AVN Award voor Female Performer of the Year. Daarnaast kreeg de 21-jarige actrice een prijs voor haar film Tori Black Is Filthy.


Awards voor Tori Black en de kont van Alexis Texas

Ook waren het afgelopen weekend prijzen te verdelen voor de favoriete lichaamsdelen van actrices. Alexis Texas nam de award voor Favorite Ass mee naar huis en Teagan Presley won de Hottest Body Award. De 38-jarige Lisa Ann kreeg deze keer de MILF-prijs en Sasha Grey werd beloont met de Favorite Oral Starlet Award.

Jenna Haze kon maar liefst twee awards op haar naam schrijven, die van Favorite Anal Starlet en Dirtiest Girl. "Jullie weten dat ik het graag in mijn kont neem, en ik zal het in de toekomst nog harder, dieper en viezer doen!", aldus Haze toen zij de prijzen trots in ontvangst nam.

Twee runner-up awards gingen dit jaar naar Lupe Fuentes (Favorite New Starlet) en Lexi Belle (Favorite Underrated Starlet). De prijs voor beste filmregisseur kreeg Jules Jordan, bekend van series als Ass Worship, Slut Puppies, Flesh Hunter en Weapons Of Ass Destruction.

Bekijk hier alle prijswinnaars van de 2010 F.A.M.E. Awards.


Ook Jenna Haze en Lexi Belle vielen in de prijzen

Celtic haalt Welsh international Ledley

De droom van Welshmen Joe Ledley is werkelijkheid geworden. De 23-jarige middenvelder wordt speler van Celtic. Celtic heeft de komst van de talentvolle middenvelder van Cardiff City bevestigd. De international van Wales tekent een vierjarig contract op Parkhead.

Ledley is de derde zomeraankoop van trainer Neil Lennon. Eerder werden Charlie Mulgrew en Cha Du-Ri aangekocht. Ledley vond het tijd om de club uit zijn geboortedorp te verlaten. "Dit is het goede moment om Cardiff te verlaten en mij op mijn carrière te richten", zegt hij op de website van Celtic.

"Hopelijk kunnen we de league winnen en cups pakken. Dat geeft me gelijk ook de kans om in Europa te spelen. Celtic is een gigantische club. Ik kijk uit naar het seizoen en het werken met Neil en zijn technische staf."

Verhagen feliciteert Spaanse collega

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) heeft zijn Spaanse collega gefeliciteerd met het behalen van de wereldtitel. Het Spaanse elftal versloeg zondagavond in de laatste minuten van de verlenging Oranje met 1-0. "We proberen langzaamaan ons verlies te accepteren", liet Verhagen zijn ambtgenoot Miguel Moratinos weten.

Vervolgens refereert hij aan het feit dat de finale van het WK voetbal werd gespeeld tussen twee Europese landen. "We realiseren ons dat in een wereld vol met opkomende nieuwe mogendheden, Europa als geheel nog steeds een gigant is als het aankomt op voetbal", aldus Verhagen.

Holla mist wegens nieuwe operatie start competitie

Danny Holla zal de start van de competitie van FC Groningen zeker missen. Hij moet een nieuwe operatie ondergaan. De middenvelder brak in maart zijn kuitbeen, waarna de breuk met een plaat en schroeven moest herstellen. Aanvankelijk zouden die  in de winterstop pas worden verwijderd, maar dat gebeurt nu over twee weken.

"Ik heb het gevoel dat het plaatje er ietwat uitsteekt en ik voel me daar niet lekker bij. Ik voel me niet vrij. Nu duidelijk is dat ik de competitiestart toch ga missen, wil ik het materiaal er liever al eerder uit hebben. Er zit tenslotte toch iets in je been, dat er niet in hoort te zitten", zegt Holla op de clubsite.

"Ik had gehoopt de competitiestart te redden, maar ik heb me er bij neergelegd dat dit niet haalbaar is. Voordeel is nu dat ik in de winterstop niet meer onder het mes hoef, zoals de planning was. Tot aan de operatie ga ik conditioneel aan de slag en zorgen dat mijn spiermassa weer sterk genoeg is. Na de ingreep moet ik één week volledige rust houden om de wond goed te laten genezen en dan kan ik daarna echt helemaal fit worden."

Interview Almuneda Grandes

Almuneda Grandes is wereldberoemd in Spanje en in Latijns-Amerika kan ze niet over straat. Dat komt niet in de laatste plaats door haar boek Het ijzig hart dat nu voor het eerst in Nederlandse vertaling in de boekwinkels ligt. Zij was benieuwd hoe het in Nederland ontvangen zal worden, aangezien we in Nederland overspoeld worden door boeken over de Tweede Wereldoorlog en alle invalshoeken ervan uitvoerig belicht zijn. Als kind hier op school word je er jaar na jaar over geïnformeerd, opdat het nooit meer gebeuren zal.

 

Zwollenaar lost schot in menigte

De politie heeft zondag een Zwollenaar aangehouden nadat hij in een menigte in de lucht had geschoten. De 22-jarige man zat op een scooter en reed met een andere scooterrijder door een voetgangersgebied in de Roggestraat, meldt de politie.

Daar was het vanwege de WK-finale behoorlijk druk. Toen omstanders de scooterrijders er op wezen dat ze daar niet mochten rijden, zouden de twee agressieve taal hebben geuit. Daarna kwam het tot een vechtpartij tussen de scooterrijders en drie andere mannen. De 22-jarige man trok uiteindelijk een vuurwapen, bedreigde de omstanders en loste een schot in de lucht.

Daarna probeerden de scooterrijders ervandoor te gaan, maar de 22-jarige werd door omstanders overmeesterd. Hij is aangehouden. De politie onderzoekt nog wie zijn metgezel was.

Wekelijkse Engelse top 40

Ik presenteer u de Engelse game top 40 van zondag 04-07-2010 t/m zaterdag 10-07-2010, klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien.

Er is een hoop gebeurd deze week, afgelopen vrijdag kwam Crackdown 2 uit en in Engeland scoort die ook gelijk een nummer één hit, hiermee is de game ook gelijk de hoogste binnenkomer. Daarnaast stijgt de spin-off van Just Dance, Dance on Broadway ook nog eens naar de tweede plaats. De voormalige nummer één, Super Mario Galaxy 2, zakt van één naar drie.

De grootste stijger van de week is UFC Undisputed 2010 voor de PS3 die met negen plaatsen omhoog klimt van 34 naar 25. De grootste zakker deze week is Naugthy Bear voor de Xbox 360 met zeventien plaatsen van achttien naar 35.

De lijst bestaat uit acht Wii-games, vijftien Xbox 360-games, acht Playstation 3-games, drie PC-games, nul PSP-games en zes DS-games.

Top40

Duitsland verbiedt groep met Hamas-banden

De in het Duitse Frankfurt gevestigde Internationale Humanitaire Hulpverleningsorganisatie (IHH) is maandag op last van minister van binnenlandse zaken Thomas de Maizière met onmiddellijke ingang verboden.

De organisatie heeft donaties gebruikt om aan Hamas gelieerde groeperingen en projecten van Hamas in de Gazastrook te steunen en daarbij de donateurs in de veronderstelling gelaten dat het geld werd gebruikt voor louter humanitaire hulp, zei De Maizière.

Hamas, dat in de Gazastrook aan de macht is, erkent de staat Israël niet en gebruikt geweld om zijn doelen te bereiken. Door haar directe en indirecte steun aan Hamas steunt de IHH ook indirect de terreur waarvoor Hamas verantwoordelijk is. Dat is onacceptabel, aldus de minister.

Supporters slaags op Ambon

Waar de schade in Nederland nog meevalt, zijn er in Ambon op de Molukken onlusten uitgebroken rond de WK-finale. Elf winkels en een auto werden vernield, meldt de Wereldomroep maandag.

Op de Molukken is veel steun voor Oranje. Niet alleen vanwege de historische band met Nederland, maar ook omdat aanvoerder Giovanni van Bronckhorst Moluks bloed heeft.

Al snel na het begin van de wedstrijd kwam het volgens de Wereldomroep tot een confrontatie tussen aanhangers van Spanje en aanhangers van Nederland. In de wijk Batu Gantung gooiden ze stenen naar elkaar.

Nadat Nederland de finale had verloren gingen teleurgestelde fans op de vuist met supporters van Spanje. Dat mondde uit in onlusten. Er zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen.

De gouverneur van Ambon heeft iedereen opgeroepen rustig te blijven. Bij een burgeroorlog tussen christenen en moslims vielen tussen 1999 en 2004 duizenden doden.

[Tour] A. Schleck: "De ploeg kan meer van me verwachten"

Andy Schleck won gisteren de eerste echte bergrit in de Tour de France. De Luxemburger toonde zich na afloop van de rit een dolgelukkig man.

"Ik heb veel arbeid verricht voor deze Tour, en dat loont zich nu al. Goh, mijn eerste zege van 2010 en mijn eerste in de Tour. Ik voelde me ook gewoon super en dat geeft vertrouwen. De ploeg kan nog meer van me verwachten," aldus de renner van Saxobank die reikhalzend uitkijkt naar morgen. "Die rit wordt echt loodzwaar, maar mijn benen zijn goed."

KNMI waarschuwt voor extreem weer

Het KNMI waarschuwt voor zware onweersbuien die maandagmiddag en avond over het land trekken. Vooral het oosten van het land zal worden getroffen door de 'extreme' weersomstandigheden. De onweersbuien gaan gepaard met hagel en zeer zware windstoten tot 100 kilometer per uur.

Ook in de ochtend zullen er al enkele lokale onweersbuien over het land trekken. Ook wordt het nog tropisch warm met temperaturen van 30 tot 32 graden.

De Verkeersinformatiedienst waarschuwt weggebruikers voor verkeershinder vanaf het einde van de ochtend en adviseert niet de weg op te gaan als het niet nodig is.

Zondag en vooral zaterdagavond trokken er ook al hevige onweersbuien over het land. Die zorgden voor schade, ondergelopen kelders en branden door blikseminslagen.

Ook werden er evenementen in Noord-Brabant vroegtijdig beëindigd. Een speciaal voor het verwachte onweer bestelde feesttent in Oosterhout scheurde boven de hoofden van honderden feestgangers. De reddingsbrigade moest zaterdag en zondag in actie komen om boten te helpen en watersporters in veiligheid te brengen.

Bungie maakt Halo Reach achievements gedeeltelijk bekend

Bungie geeft aan dat je niet kunt ontsnappen aan het uitlekken van game-achievements, dit zijn dingen die nu eenmaal gebeuren in het leven net als de dood en belasting betalen. Alhoewel Bungie niet alle achievements bekendmaakt krijgen we wel alle plaatjes te zien en informatie over zes van de 49 achievements en hoe ze zijn ingedeeld.

De zes achievements die Bungie vrijgeeft voor Halo Reach zijn:

  • A Monument to All Your Sins – Complete each Campaign Mission on Legendary – alone.
  • Banshees, Fast and Low – Hijack a Banshee during the Reach Campaign.
  • Yes, Sensei – Earn a First Strike Medal in a Matchmaking game.
  • A New Challenger – Complete all of the Daily Challenges in a given day.
  • Make It Rain – Purchase an item from the Armory that requires the rank of Lt. Colonel.
  • If They Came to Hear Me Beg – Perform an Assassination against an Elite to survive a fall that would’ve been fatal.

Bungie heeft de achievements in vijf verschillende groepen geplaatst:

  • Campaign - 23 achievements
  • Firefight - zeven achievements
  • Multiplayer - vier achievements
  • Training - zes achievements
  • Player Experience - negen achievements

Een aantal van de training-achievements kunnen in firefight of in de campaign behaald worden. Van de 23 campaign-achievements is er voor elk level een specifieke achievement, If They Came to Hear Me Beg is er één van.

Check hieronder alle 49 achievement-plaatjes en nog eens twee extra grote plaatjes van twee achievements.

Achievements
If They Came to Hear Me BegSkunked
Top: Alle 49 de achievements
Links: If They Came to Hear Me Beg.
Rechts: Skunked

Onderhandelingen paars-plus hervat

De onderhandelingen over de vorming van een paars-pluskabinet zijn maandagochtend hervat. De fractieleiders van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks zijn in het gebouw van de Eerste Kamer begonnen aan de tweede week van de gesprekken.

De verwachting is dat Mark Rutte (VVD), Job Cohen (PvdA), Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GroenLinks) weer de hele dag zullen praten onder leiding van de informateurs Uri Rostenthal (VVD) en Jacques Wallage (PvdA). Afgelopen weekeinde werd er niet onderhandeld.

Over de voortgang van de onderhandelingen die een week geleden begonnen, is tot nu toe weinig naar buiten gekomen. De onderhandelaars kondigden vooraf een mediastilte aan.

VA - Defqon. 1 2010

Het is weer zomer en dat betekent dat het weer tijd is voor de grote dancefestivals. In Almere werd zaterdag 12 juni de aftrap gegeven door Q-Dance met Defqon 1. Ook dit jaar trokken weer 40.000 liefhebbers van de hardere stijlen naar het strand om los te gaan op de beats van onder andere Zany, Coone, Charly Lownoise & Mental Theo en Neophyte. Uiteraard is er ook weer een verse compilatie-cd met vier blinkende schijfjes vol beukwerk in alle soorten en maten!


Iniesta bedankt Paul

Voor iedereen die vertrouwde op de voorspellende gaven van octopus Paul was de overwinning van Spanje in de WK-finale geen verrassing. Vanuit zijn aquarium in het Duitse Oberhausen had het wereldberoemde dier enkele dagen voor de eindstrijd het lot van Nederland al voorspeld en net als bij alle wedstrijden van Duitsland bleek hij het bij het rechte eind te hebben.

Matchwinner Andrés Iniesta was er na de wedstrijd als de kippen bij om de octopus te bedanken. "Hij heeft opnieuw gelijk gehad, ik denk dat de octopus in Spanje heel populair is geworden." De plaaggeest van Oranje vergeeft Paul zijn foutje van twee jaar geleden, toen hij in de EK-finale een nederlaag van Spanje tegen Duitsland voorspelde.

V. Williams weer derde op wereldranglijst

Serena Williams blijft op de eerste plaats staan op de nieuwste editie van de WTA-ranglijst bij de vrouwen. Jelena Jankovic staat tweede, terwijl Venus Williams en Caroline Wozniacki van plek wisselden. De Amerikaanse bezet nu de derde plaats, Wozniacki staat vierde.

Arantxa Rus blijft de beste Nederlandse op de lijst. Rus steeg zes plaatsen en staat nu 122e, terwijl Michaëlla Krajicek op de 135e plaats blijft staan.

Hoe zak je?

Dat kan ik jullie precies vertellen. Ik weet ervan. Natuurlijk was het mijn manier van afgaan, maar wellicht helpt het als ik het jullie vertel. Ik had thuis fiks theorie getraind, alle examens die ik te pakken  kon krijgen gemaakt, eerst met wisselend succes, een foutje of tien, elf terwijl je er maximaal zes mag hebben. Allengs ging het beter. Natuurlijk na elk examen de fouten nog effe doorgenomen. Een maandje geleden moest ik theorie doen, voor de motor.

FOK!games Tofste baas - dag 6

De strijd van gisteren was erg spannend. De stemmen waren flink verdeeld maar uiteindelijk won Nihilanth de strijd. Vandaag hebben we natuurlijk weer drie kandidaten voor jullie. Pas op! De beschrijvingen kunnen SPOILERS bevatten!

Tartarus (Halo 2)
Tartarus is één van de bekendste bazen in het Halo-universum. Deze alien met zijn zilveren vacht, diepe stem en grote hamer vecht mee met de Covenant. Zijn hamer, de Fist of Rukt, is zijn sterkste wapen waarmee hij een duchtige tegenstander is. In het gevecht zul je moeten wachten tot zijn schild kapot is geschoten waarna je hem pas te lijf kunt gaan.

M. Bison (Street Fighter-serie)
M.Bison, een taaie vechter uit de Street Fighter-serie die met zijn syndicaat genaamd Shadaloo de wereld probeert te beheersen. Natuurlijk gaat dit niet altijd even goed want hij wordt regelmatig gedwarsboomd. Bison had zijn entree in Street Fighter 2 waarin hij het tournament organiseerde en als eindbaas fungeerde voor de single player. Bison toont zichzelf daarna in meerdere games, speelt in films en doet zelfs mee in een Street Fighter-comic.

Ocelot (Metal Gear Solid-serie)
Ocelot heeft zich door de Metal Gear Solid-serie heen ontwikkeld van een simpele sidekick van Liquid Snake tot mastermind van alle gebeurtenissen in de serie. Een ontzettend interessant karakter maar ook zeker interessante gevechten. In het eerste deel zul je hem moeten verslaan in een één op één gevecht waarna zijn hand er wordt afgehakt door de Ninja. In deel drie zal hij zijn expertise met de Revolver laten zien in een quick-draw gevecht en in deel vier zul je hem moeten verslaan als hij controle heeft genomen over Metal Gear Ray en op het dak van Arsenal Gear in een vuistgevecht. De evolutie die het karakter heeft doorgemaakt en de grote verwarring die onder andere door hem is ontstaan in de serie, zorgt ervoor dat hij zijn plaats in deze lijst heeft verdiend.

 tartarusM. BisonOcelot

Wie van bovenstaande deelnemers vinden jullie het tofst? Laat het weten in dit topic. Deze poll loopt tot morgenmiddag 12:00 uur waarna we de uitslag bekendmaken op FOK!games en dan zal het volgende gevecht gaan plaatsvinden.

"3DS laatste spelcomputer met cartridges"

De Nintendo 3DS is de laatste spelcomputer die gebruikmaakt van cartridges. Dit beweert Michael Pachter, marktanalist bij Wedbush Securities, in zijn wekelijkse show Pach-Attack! op de website Gametrailers.

Wekelijks beantwoordt Pachter vragen van lezers en deze keer kreeg hij de vraag of spelcomputers ooit nog teruggaan naar cartridges in plaats van discs. Dit idee wuift de Amerikaanse marktanalist echter weg, omdat opslaggeheugen, bijvoorbeeld flashgeheugen of een Blu-ray-disc, zo ontzettend goedkoop is.

Tegenwoordig staan alle spellen voor spelcomputers op een dvd of Blu-ray-disc. Daarnaast lijkt de opkomst van digitaal gedistribueerde games niet te stoppen. De PSP maakt gebruik van Universal Media Discs (UMD) en alleen de Nintendo DS maakt nog gebruik van cartridges.

De Nintendo 3DS moet uiterlijk in maart 2011 uitkomen in Europa.

'3DS laatste spelcomputer met cartridges'
'3DS laatste spelcomputer met cartridges' (Foto: Novum)

Heitinga en Van Bommel geschorst voor kwalificatieduel

Terwijl Nederland bijkomt van de kater na de verloren WK-finale tegen Spanje (0-1) weten twee spelers zeker dat zij de eerste wedstrijd van de EK-kwalificatie niet zullen spelen.

Op dit moment heeft iedereen vast en zeker hele andere dingen aan het hoofd, maar op 3 september begint de EK-kwalificatie voor het toernooi in 2012 alweer. De eerste tegenstander is San Marino.

Tegen het nietige land zullen John Heitinga en Mark van Bommel niet van de partij zijn. De uitwedstrijd tegen het kleine voetballand gaat aan hun neus voorbij vanwege een schorsing. Deze liep het tweetal op in de WK-finale.

Van Bommel wordt voor één duel geschorst vanwege zijn gele kaarten tegen Uruguay en Spanje, terwijl Heitinga tweemaal geel kreeg in de eindstrijd en dus met rood moest vertrekken. Dat levert eveneens automatisch één wedstrijd schorsing op.

Ruim 180.000 in plaats van 100.000 fans op Museumplein

Op het Museumplein in Amsterdam waren zondagavond liefst 180.000 mensen getuige van de wedstrijd tussen Nederland en Spanje die op grote schermen werd uitgezonden.

Na afloop van het duel bleven zij in mineur achter. De stad Amsterdam had naar verluidt rekening gehouden met 100.000 fans die kwamen kijken op het Museumplein en moest aan het einde van de middag supporters oproepen om niet meer naar Amsterdam te komen.

Heel Amsterdam kleurde oranje, aangezien ook op het Leidseplein veel mensen bijeen kwamen om de wedstrijd te aanschouwen. Overigens kon op het Museumplein niet iedereen meegenieten van de wedstrijd, zo meldt het Algemeen Dagblad. Ondanks vijf megaschermen kon een gedeelte van de aanhang niks zien.

Rondom de festiviteiten zijn weinig incidenten gemeld. Na afloop liep heel Amsterdam rap leeg. "Na de wedstrijd was er sprake van berusting", aldus een woordvoerder van de politie tegenover de krant.

 

Iniesta scoort als eerbetoon aan overleden Jarque

Andrés Iniesta werd gisteren gekroond tot Man van de Wedstrijd in de finale tussen Nederland en Spanje, die nipt door de Spanjaarden werd gewonnen (0-1). Tegen het einde van de tweede helft van de verlenging mikte Iniesta raak. Hij trok zijn shirt uit om de hele wereld te laten zien voor wie het doelpunt was gemaakt: de overleden Daniel Jarque die deel uitmaakte van de Catalaanse selectie.

Jarque overleed op 8 augustus 2009 aan een hartaanval. "Ik wilde dat Dani Jarque toch bij mij en mijn ploeggenoten zou zijn. We wilden zijn kracht voelen en een eerbetoon aan hem maken, dit was de kans om dat te doen", aldus Iniesta tegenover de site van FIFA.

Op het shirt dat Iniesta onder zijn wedstrijdshirt droeg stond: 'Jarque is altijd bij ons'. Door de aan Jarque opgedragen treffer won Spanje de wereldtitel. "Ik kreeg de kans om te scoren. Ik kon een kleine bijdrage leveren in een zeer zware wedstrijd. Dit is iets waar we heel erg trots op mogen zijn en nog jarenlang aan zullen terugdenken."

Massa: "Het gaat slecht, maar ik weet de oorzaak"

Het gaat moeizaam met het team van Ferrari. De Italiaanse renstal boekte tijdens de eerste race van dit seizoen nog een dubbelzege, maar daarna ging het steeds slechter. Ferrari verliet Silverstone weer met lege handen.

Felipe Massa baalt, al denkt hij wel te weten hoe het slechte presteren komt. "Het heeft helemaal niets te maken met mijn ongeluk vorig jaar in Hongarije. Het gaat dit jaar gewoon slechter dan verwacht, maar ik ken de oorzaak. De problemen liggen aan de banden en die zorgen voor tegenvallende resultaten. Ik ben nog steeds hetzelfde en doe alles op dezelfde manier. Als alles goed op zijn plaats zou vallen, dan zou ik mee kunnen doen om de titel", aldus de Braziliaan tegen Globo.

Huldiging Oranje met rondvaart

De huldiging van het Nederlands elftal morgen op het Museumplein in Amsterdam, zal plaats hebben tussen 17.00 en 17.45 uur. Dat liet de gemeente vandaag weten.

De gemeente verwacht ruim een miljoen bezoekers in de hoofdstad tijdens de officiële ontvangst van Oranje. Het publiek wordt geadviseerd ruim op tijd naar Amsterdam te reizen en bij voorkeur met het openbaar vervoer te komen. De binnenstad zal zo goed als onbereikbaar zijn met de auto.

De gemeente Amsterdam heeft bekendgemaakt dat er toch een rondvaart wordt gehouden met de spelers. Gisteravond na het verlies tegen Spanje werd dit afgelast. De opluchting bij veel woonbooteigenaren zal van korte duur geweest zijn.

De Bleeckere niet voldaan met drie WK-duels

België deed niet mee aan het WK, maar had in tegenstelling tot Nederland wel een arbiter in Zuid-Afrika rondlopen. Franck De Bleeckere leidde drie WK-duels, maar een vierde zat er vanwege de goede prestaties van Nederland en Duitsland niet in.

De Bleeckere floot als laatste Paraguay - Japan, een duel uit de achtste finales. De winst ging uiteindelijk naar Paraguay, na het nemen van strafschoppen. "Toen ik de resultaten in de kwartfinale zag, wist ik dat het over was. Met Nederland erbij mocht ik het vergeten", aldus de arbiter in Het Nieuwsblad.

Nederland stond in de ene halve finale tegenover Uruguay, terwijl de andere halve eindstrijd tussen Duitsland en Spanje ging. "Als arbiter ben je afhankelijk van de prestaties van bepaalde landen. Andere landen hadden nooit aanvaard dat ik Nederland of zelfs Duitsland, een ander buurland, zou leiden."

Eén van de twee pouleduels die De Bleeckere leidde, tussen Algerije en de VS, kwam de Belg op enige kritiek te staan. Hij zou een rode kaart aan de verkeerde speler hebben gegeven en onterecht een doelpunt hebben afgekeurd. "Dat is niet zo. Ik gaf de kaart aan de juiste speler en het was wél buitenspel. De FIFA heeft ons gelijk gegeven. Het beste bewijs is de achtste finale die we meteen daarna kregen."

Drie gewonden bij zesde stierenren Pamplona

Tijdens de zesde stierenren in Pamplona zijn maandag drie renners gewond geraakt -een 23-jarige Canadees en twee Spanjaarden van respectievelijk 30 en 40. Er werden dit keer geen renners op de hoorns genomen.

De in totaal acht stierenrennen -encierros- worden iedere zomer gehouden ter gelegenheid van het San-Ferminfestival. Het eeuwenoude stadsfeest in het Spaans-Baskische Pamplona werd wereldwijd bekend door Ernest Hemingway, die in 'The sun also rises' van 1926 de stierenrennen beschreef.

Tijdens de encierros rennen vele duizenden sensatiebeluste mannen en een paar vrouwen een stukje mee met de gemiddeld zevenhonderd kilo zware stieren, op hun weg van de kraal naar de arena, waar de dieren een gewisse dood tegemoet gaan in een al bij voorbaat verloren strijd tegen de toreador. De stieren lopen de achthonderd meter gewoonlijk in twee tot drie minuten, een tempo dat geen van de renners normaal gesproken kan bijbenen.

Bijna ieder jaar wordt wel een aantal deelnemers op de hoorns genomen. De afgelopen tachtig jaar zijn bij de stierenrennen vijftien mensen om het leven gekomen. De tot dusverre laatste dode viel bij de rennen van vorig jaar.

Drie gewonden bij zesde stierenren Pamplona
Drie gewonden bij zesde stierenren Pamplona (Foto: Novum)

Teckel overleeft zestien dagen in riool

De brandweer heeft zondag in Winterswijk een teckel bevrijd die al zestien dagen zonder eten vastzat in het riool. Een buurtbewoner ontdekte het dier toen ze een blafje uit een put hoorde komen, meldt een medewerkster van de dierenambulance op haar weblog.

De toegesnelde brandweer kon het buizenstelsel niet inspecteren. De dierenambulance had wel een endoscoop, een miniscule camera aan een kabel, maar die kwam niet ver genoeg om de hond op te sporen. Uiteindelijk is de riooldienst erbij gehaald.

Het duurde volgens de medewerker drie uur voordat het diertje in beeld kwam. In de zengende hitte hebben de brandweermannen vervolgens de straat opengebroken. Hierdoor kwam de hond, Tessa, in beweging en kon ze uit de put worden getrokken.

De eigenaar heeft de vermagerde teckel meteen naar een dierenarts gebracht. De medewerkster hoopt dat de rioolbuis wordt afgedicht om nieuwe incidenten te voorkomen.

Verlof moordenaar onterecht ingetrokken

Een zesvoudige moordenaar die tot levenslang is veroordeeld mag weer op verlof. De verlofregeling van tbs'er Cevdet Y. werd ten onrechte ingetrokken, concludeert de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing.

Y. werd in 1984 veroordeeld tot levenslang voor het doodschieten van zes mensen in een café in Delft. Hij werd in 2001 overgeplaatst naar een tbs-kliniek. Een vast onderdeel van een tbs-behandeling is de verlofregeling en een jaar later mocht hij voor het eerst op verlof.

Het verlof van Y. verliep altijd zonder problemen, maar in november zette toenmalig staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) een streep door het verlof. Aanleiding was een onderzoek waaruit bleek dat de moord in 1983 nog steeds hevige emotionele reacties oproept bij de nabestaanden.

Volgens de Raad voor Strafrechtstoepassing was dat onterecht. Verlof kan worden ingetrokken als uit onderzoek blijkt dat het nooit verleend had mogen worden. Volgens de raad was echter ook in 2001 al duidelijk dat het verlenen van verlof aan de moordenaar tot hevige reacties zou leiden.

Of Y. weer op verlof mag is nog niet helemaal zeker. De beslissing daarover is nu aan de Dr. Henri van der Hoevenkliniek, waar hij vastzit.

[Tour] Contador kreeg te weinig zuurstof

Alberto Contador klaagde gisteren, in de achtste etappe van de Tour de France, dat hij op de slotklim naar Avoriaz nauwelijks adem kon halen. Dit meldt De Telegraaf.

"Ons plan heeft niet echt goed gewerkt. Op het moment dat mijn ploegmaat Daniel Navarro op kop reed, ving ik nog te veel wind. Het harde tempo op die twee cols, maakte het tot een zware rit. Toen Andy aanzette, merkte ik al snel dat ik niet in een rush naar hem toe kon rijden. Ik ben terug in het zadel gaan zitten en heb besloten om me niet over de kop te rijden. Ik kreeg op dat moment gewoon te weinig zuurstof," aldus de Spanjaard van Astana.

Casillas is beste doelman van het WK

Wereldvoetbalbond FIFA heeft Iker Casillas uitgeroepen tot beste doelman van het WK. Hij legt daarmee beslag op de gouden handschoen.

"Dit is een hele grote eer", reageert de Spanjaard op FIFA.com. "Dit is één van de prijzen die je niet verwacht te winnen. Nu het zo ver is, is het zaak om er van te genieten." Casillas had een belangrijke rol in de wereldtitel van Spanje. In de finale hield hij Arjen Robben twee keer van scoren af.

In Zuid-Afrika verloor de regerend Europees kampioen alleen de openingswedstrijd tegen Zwitserland. "Het is mijn taak om de ballen er uit te houden, op welke manier dan ook. Dat is iets waar je samen met de verdediging aan werkt. Ik ben heel erg blij. Dit is een onvergetelijke avond."

Iker Casillas (29) is al elf seizoenen de eerste keeper van Real Madrid. In 2000 debuteerde hij in het nationale team, waarvoor hij inmiddels 111 interlands speelde. Casillas was op de EK's van 2004 en 2008 en de WK's van 2002, 2006 en 2010 de vaste doelman.

Fàbregas troost Van Persie: "Hij verdiende het óók"

Francesc Fàbregas had qua speelminuten slechts een kleine rol in de wereldtitel van Spanje, maar bij de winnende treffer in de finale leverde de 23-jarige spelmaker wel de assist. De Catalaan zocht na de wedstrijd meteen Arsenal-teamgenoot Robin van Persie op.

"In plaats van feest te vieren met mijn vrienden, wilde ik naar hem toe", zegt Fàbregas op de website van FIFA. "In mijn ogen verdiende hij de wereldtitel ook. Robin is lang geblesseerd geweest en als hij niet tegen ons had gespeeld, was het anders geweest. Hoe blij ik ook was, ik baalde ook voor hem. Hij feliciteerde me en zei dat ik moest genieten van het moment."

Het duo ziet elkaar over een aantal weken weer terug in Noord-Londen, als Arsenal erin slaagt om Cesc van een transfer naar Barcelona te houden. "Robin is een geweldige jongen en een echte leider. Hij heeft echt veel pech gehad met zijn blessures en ik hoop dat zijn moment over twee of vier jaar komt."

Francesc Fàbregas kwam tot de finale maar iets meer dan negentig minuten in actie voor Spanje. Tegen Nederland viel hij na 87 minuten in en Captain Kid gaf in de slotfase van de verlenging de assist voor Iniesta: 0-1.

Regen en onweersbuien verwacht

Het KNMI heeft vanochtend een waarschuwing afgegeven voor extreem weer. Volgens het instituut is er 's middags en 's avonds kans op zware onweersbuien met veel neerslag en windstoten tot 100 kilometer per uur.

De zwaarste buien trekken waarschijnlijk over het oosten van het land. "Mensen worden gelokt door het mooie weer, gaan wandelen of varen. Maar ze moeten heel alert zijn", aldus een woordvoerder van het KNMI. Volgens hem is er door de overvloedige neerslag kans op wateroverlast.

'Ajax ziet in Ronnie Stam opvolger voor Van der Wiel'

Ajax heeft contact gezocht met Ronnie Stam voor een eventuele transfer naar Amsterdam. Dat meldt De Telegraaf vandaag. Enig obstakel lijkt de transfersom te zijn.

Stam heeft bij FC Twente nog een contract tot medio 2012. In zijn verbintenis staat niks over een gelimiteerde transfersom, waardoor de landskampioen iedere prijs kan vragen. Een Engelse club meldde zich onlangs al bij Twente, dat toen een prijskaartje van drie miljoen euro aan Stam hing.

Omdat de Tukkers in principe geen spelers verkopen aan concurrentie, lijkt Ajax meer dan drie miljoen euro te moeten betalen. Stam weigerde onlangs om zijn contract in Enschede te verlengen. Bij Ajax kan hij de opvolger worden van Gregory van der Wiel, die aan Bayern München wordt gelinkt.

Ajax leed vorig seizoen een nettoverlies van 21 miljoen euro. Met de aanstaande transfer van Van der Wiel komt er mogelijk geld binnen om Ronnie Stam binnen te halen. Het is echter afwachten hoe ver Ajax voor hem kan gaan.

Spaanse media euforisch over wereldtitel

Spaanse media hebben het voetbalteam dat gisteren Nederland in de finale van het WK Voetbal versloeg met complimenten overladen. "Dank voor alles wat je hebt gegeven", kopte het dagblad El Mundo op de website.

De kwaliteitskrant El País noemde 11 juli, de dag van de finale tussen Nederland en Spanje "een historische dag voor de nationale sport". De sportkrant La Marca constateerde dat "een droom werkelijkheid is geworden".

Het Catalaanse dagblad El Periódico gaf toe dat de wedstrijd moeilijk was, onder meer door de snelheid van Arjen Robben. Een ander Catalaans dagblad, La Vanguardia, stelde dat het Spaanse team door de nervositeit van de eigen spelers en door het harde optreden van Nederland zeker in het eerste deel van de wedstrijd geen sprankelend voetbal liet zien.

Toch was de zege van het elftal van Vicente del Bosque volgens La Vanguardia verdiend. "De winst ging naar het team dat daarnaar het meest op zoek was, en dat was de Spaanse selectie."

De radiozender Cadena SER had geen goed woord over voor het spel van Nederland. De zender beschuldigde Nederland van "smerig spel". Volgens Cadena SER deed het team van Bert van Marwijk in niets denken aan het Oranje dat in de jaren zeventig furore maakte. "Het geloofde dat het de eigen geschiedenis moest verraden om te winnen", stelde de zender over de verliezende finalist van 2010.

Niet-Spaanse media waren in hun berichtgeving over de wedstrijd weinig lovend over het Nederlandse team. Volgens de Franse krant Le Parisien speelde Oranje zijn slechtste wedstrijd van het toernooi en verpestte het team de wedstrijd door fouten en overtredingen.

"Wat een lelijke finale was dit", stelde het Duitse tabloid Bild. Volgens Bild had Nigel de Jong een rode kaart moeten krijgen na "zijn kungfu-schop" tegen Xabi Alonso. Ook de Braziliaanse nieuwssite G1 meende dat De Jong uit het veld had moeten worden gestuurd.

De Britse krant Daily Telegraph noemde de finale "afschuwelijk slecht" en volgens de krant maakten vooral de Nederlanders zich schuldig aan overtredingen. Ook andere Britse kranten waren hard in hun oordeel over Nederland. Volgens The Independent hoeft niemand er om te treuren dat Nederland geen wereldkampioen is geworden. De krant constateerde dat Oranje alle middelen wilde gebruiken om het Spaanse team van coach Vicente del Bosque te stoppen. "Het was een wonder dat Johnny Heitinga, de verdediger van Everton, als enige van het veld werd gestuurd", aldus The Independent.

De Argentijnse krant Clarín noemde doelpuntenmaker Andrés Iniesta de grote man van de finale. "Door de magie van Iniesta is Spanje voor het eerst in zijn geschiedenis wereldkampioen."

Van Persie: "Iniesta had niet meer op het veld mogen staan"

Kort na afloop van de verloren WK-finale richtte de woede en teleurstelling van het Nederlands elftal zich vooral op scheidsrechter Howard Webb. Ook Robin van Persie, die Webb regelmatig tegenkomt in de Premier League, had zijn vraagtekens bij het optreden van de Engelsman.

"Waar was hij in hemelsnaam mee bezig?" jammerde de aanvaller van Arsenal in De Telegraaf. "Eerst zag hij een hoekschop over het hoofd en bij het doelpunt zag hij niet dat Iniesta buitenspel stond. Die had trouwens al rood moeten hebben voor natrappen op Van Bommel."

Van Persie heeft een teleurstellend WK achter de rug en ook in de finale kon hij het verschil niet maken. De spits scoorde alleen in de groepswedstrijd tegen Kameroen. Bij Arsenal grijpt hij vaak net naast de prijzen en zondag was dat in Johannesburg met Oranje niet anders.

"Dit doet heel erg pijn", zegt Van Persie. "Na de rode kaart van Heitinga dacht ik nog steeds aan strafschoppen en dat we op die manier wereldkampioen konden worden." Het Nederlands elftal wordt dinsdag ondanks de nederlaag in de finale gehuldigd in Amsterdam.

Spanje wint Fair Play Award, Nederland laatste

Het Nederlands elftal heeft tijdens het WK in Zuid-Afrika veruit de meeste overtredingen gemaakt. Daarentegen mag Spanje naast het goud ook de Fair Play Award mee naar huis nemen.

De nieuwe wereldkampioen maakte in zeven wedstrijden maar 81 overtredingen. Acht daarvan leverde een Spanjaard een gele kaart op. Alleen Noord-Korea presteerde op dat gebied beter (26 overtredingen, twee keer geel), maar zij speelden in Zuid-Afrika maar drie duels.

Oranje maakte met afstand de meeste overtredingen: 126. Uruguay kwam met 99 nog het meest in de buurt van dat aantal. Nederland ontving tijdens het toernooi 22 gele kaarten en één rode (twee keer geel voor John Heitinga in de finale).

Uit de statistieken blijkt dat de ploeg van Van Marwijk ook zeer gevaarlijk was. Liefst 116 keer werd er een overtreding gemaakt op een Nederlander. Alleen wereldkampioen Spanje werd vaker onreglementair tegengehouden: 134 keer.

Teleurstelling druipt van voorpagina's

De voorpagina's van de ochtendkranten vandaag liegen er niet om: de teleurstelling na het verlies van Oranje in de finale van het WK is groot.

"Weer niet", kopt De Volkskrant op een foto van een teneergeslagen Wesley Sneijder die plat op zijn buik op de grasmat ligt. Dezelfde foto en eenzelfde bondige kop sieren de voorpagina van het Algemeen Dagblad: "Oranje huilt", aldus de krant.

Ook NRC Next ("En nu de kater") en Metro ("Weer niet") laten een verslagen Sneijder zien. Op de voorpagina van Trouw staat de middenvelder naast een teleurgestelde Joris Mathijsen die gefrusteerd de bal richting de grond mikt, onder de kop "Oranje grijpt er weer naast".

Toch is er naast teleurstelling ook een gevoel van trots op de voorpagina's te bespeuren. "Gevochten als leeuwen" is de kwalificatie van De Telegraaf, met op de foto Arjen Robben en Robin van Persie die met de handen op het hoofd het verlies tot zich door laten dringen. De gratis krant Sp!ts zegt "Toch trots" te zijn op Oranje.

Zeker 8,5 miljoen mensen zien Oranje verliezen

Ruim 8,5 miljoen mensen hebben zondagavond de verloren WK-finale van Nederland tegen Spanje gezien. Aan het einde van de verlenging zagen 9,1 miljoen mensen Andres Iniesta de beslissende 1-0 voor Spanje maken. Het aantal kijkers van de wedstrijd loopt nog op als dinsdag berekend wordt hoeveel mensen buitenshuis hebben gekeken.

Het aantal kijkers liep gedurende de wedstrijd steeds verder op tot aan de deceptie in de laatste minuten. De eerste helft werd gevolgd door 8 miljoen mensen en de tweede helft en de verlenging door 8,8 miljoen.

Na de wedstrijd bleven nog 5,8 miljoen kijkers hangen voor de prijsuitreiking. De voor- en nabeschouwing trokken respectievelijk 3,4 en 3,3 miljoen kijkers.

De kijkcijfers zijn vergelijkbaar met die van de halve finale tegen Uruguay. Toen liepen de cijfers nog fors op toen een dag later de kijkers buitenshuis bekend werden. Die wedstrijd bleek uiteindelijk met 12,3 miljoen kijkers de best bekeken wedstrijd ooit.

Slechts één team bleef ongeslagen: Nieuw-Zeeland

Tijdens het wereldkampioenschap voetbal is slechts één land erin geslaagd ongeslagen te blijven. Dat was opvallend genoeg niet wereldkampioen Spanje, maar uitgerekend het nietige Nieuw-Zeeland.

De Nieuw-Zeelanders speelden in de groepsfase drie keer gelijk; tegen Italië, Paraguay en Slowakije. Met drie punten uit drie duels werden de Kiwi's toch uitgeschakeld. Wereldkampioen Spanje verloor in de poulefase van Zwitserland (0-1). Oranje leed ook slechts één nederlaag, in de eindstrijd tegen Spanje.

Regeringspartij Japan verliest in hogerhuis

De regerende Democratische Partij (DP) van premier Naoto Kan heeft bij de zondag gehouden verkiezingen voor het Japanse hogerhuis een gevoelig verlies geleden. De oppositie, de Liberaal Democratische Partij (LDP) en haar partners, heeft nu de meerderheid in het hogerhuis.

De uitslag staat in schrille tegenstelling tot die van de parlementsverkiezingen van vorig jaar augustus. Toen wist de DP de LDP verpletterend te verslaan. De LDP was toen ruim vijftig jaar aan de macht geweest.

Waarnemers denken dat Kans partij de verkiezingen heeft verloren omdat de Japanners zijn oplossing om uit de economische crisis te raken niet acceptabel vinden. De regering heeft een pakket bezuinigingsmaatregelen voorgesteld, waaronder een verhoging van de belasting.

Oranje verdiende bijna 19 miljoen euro

Het Nederlands elftal heeft op het WK in Zuid-Afrika bijna 19 miljoen euro aan premies verdiend. Wereldvoetbalbond FIFA keert 24 miljoen dollar, omgerekend zo'n 18,9 miljoen euro, uit aan de verliezend finalist van de mondiale eindronde. Wereldkampioen Spanje kreeg een cheque van 30 miljoen dollar, bijna 24 miljoen euro.

De wereldvoetbalbond verdeelt een bedrag van 420 miljoen dollar over de 32 deelnemende landen. De meeste nationale voetbalbonden geven een deel van deze inkomsten aan de trainers en spelers. Zo ontvangen de voetballers van wereldkampioen Spanje een recordbedrag van bijna 600.000 euro per persoon.

De KNVB doet in tegenstelling tot veel andere voetbalbonden geen mededelingen over het premiestelsel voor de spelers van het Nederlands elftal. Volgens onbevestigde mediaberichten krijgen de voetballers van Oranje ruim 200.000 euro voor de plek in de finale.

Tientallen doden bij aanslagen in Kampala

Bij twee gelijktijdige bomaanslagen zijn in de Ugandese hoofdstad Kampala zondagavond minstens 64 doden gevallen. De aanslagen werden gepleegd op twee plekken waar naar de finalewedstrijd van het WK werd gekeken. Onder de doden is een Amerikaan. Mogelijk zijn er ook Europeanen onder de slachtoffers.

De bommen explodeerden bij een restaurant en bij een rugbyclub, waar mensen buiten op een groot scherm naar Spanje-Nederland keken. Bij de rugbyclub kwamen 49 mensen om het leven; in het restaurant vijftien.

Volgens de Ugandese politie zijn de bomaanslagen mogelijk het werk van de Somalische militante groepering Al-Shabab, die banden onderhoudt met het terreurnetwerk Al-Qaida. Al-Shabab heeft nog niet eerder buiten Somalië toegeslagen.

NS gooit dienstregeling om vanwege huldiging

Reizigers die dinsdag tussen 05.00 en 06.00 uur de trein pakken doen er goed aan na te gaan of hun trein volgens het boekje rijdt. Dat zei een woordvoerder van de NS maandag op Radio 1. Hij verwees naar de website van de vervoerder. De NS gooit dinsdag de dienstregeling om zodat de verwachte massale toestroom naar Amsterdam kan worden verwerkt.

De NS vervoert dagelijks ongeveer 1,1 miljoen reizigers en verwacht er dinsdag vanwege de huldiging in de hoofdstad een paar honderdduizend extra te vervoeren. Veel treinen uit de ochtenddienst worden ingezet voor het vervoer naar Amsterdam.

De NS hoopt dat de bezoekers van de huldiging verspreid over de dag naar de hoofdstad reizen. De gemeente maakt maandag bekend hoe laat de Nederlandse ploeg wordt gehuldigd.

De NS liet vorige week al weten vijftig procent meer treinen in te zetten vanwege de huldiging. De gemeente verwachtte bij winst van Oranje een miljoen bezoekers. Door het verlies in de finale zullen dat er minder zijn.

Geen files na verloren WK-finale

Het is een dag na de verloren WK-finale zo rustig op de weg dat er rond 07.00 uur nergens files waren te bekennen. Bij de ANWB en de VerkeersInformatieDienst (VID) staat de teller op nul.

"We hadden een rustige spits verwacht", zegt een woordvoerder van de VID. "Maar dit is wel erg rustig." Veel mensen hebben volgens hem vrij genomen vanwege de finale, maar dat is niet de enige oorzaak. "De schoolvakanties zijn in het noorden en midden van Nederland al begonnen."

Daarom wordt alleen in het zuiden van Nederland enige drukte verwacht. "Wellicht ontstaan er tussen 07.30 uur en 08.30 uur nog een paar files."

Scheids wat doe je!

Voor de personen die gisteravond onder een steen hebben gelegen, Nederland heeft de WK-finale helaas verloren van Spanje. De scheidsrechter was niet helemaal fair en hierdoor kon Spanje na een buitenspel moment scoren. Maar er waren meer punten die Webb niet goed gedaan heeft. Deze site zet een paar fouten netjes op een rijtje. Het artikel heeft wel een mooie titel.

'Howard Webb screws Holland as Spain are crowned world champions'

De Oranje kater

Twee jaar geleden sloot ik mijn laatste EK-column als volgt af:

Geen voetbal meer elke avond. Spulletjes in een doos voor over twee jaar, en dan weer hard duimen. Terug naar het Nederland waar ik ook vóór het EK van hield. Over twee jaar een nieuwe ronde en nieuwe kansen, met nieuwe valse hoop en nieuwe teleurstellingen. Ik zie er nu al weer naar uit. Nog één keer sta ik op, roep ik heel hard “WEEE GAAAN NAAAAAR KÁÁPSTAD TOEEEE!”, en plof ik weer terug in mijn bureaustoel. Ik wrijf het laatste oranje zand uit mijn ogen en ga rechtop zitten. Eerst die column maar eens.

Doden door strijd FARC en leger Colombia

Bij confrontaties tussen het Colombiaanse leger en de linkse guerrillabeweging FARC zijn de afgelopen dagen circa dertig mensen om het leven gekomen. Dat hebben regeringsfunctionarissen en militairen zondag laten weten.

Militairen doodden zondag in een bergachtig gebied in het departement Tolima in het midden van Colombia twaalf lijfwachten van Alfonso Cano, de leider van de FARC. Onder de doden is volgens legerofficieren Marleny Rondón, een belangrijke vertrouwelinge van Cano. Zij zou medeverantwoordelijk zijn vooor de moord op zeventig politiemensen en militairen.

In Arauquita, een regio in het noordoosten van het Zuid-Amerikaanse land, kwamen zondag door een gevecht tussen het leger en strijders van de FARC tien militairen om. Bij andere confrontaties tussen militairen en guerrillastrijders werden nog eens drie politiemensen, twee militairen en twee burgers gedood.

De FARC is in het midden van de jaren zestig opgericht. Aanvankelijk vocht de beweging voor het realiseren van een socialistische staat, maar tegenwoordig houdt de FARC zich vooral bezig met criminele activiteiten zoals drugshandel en ontvoeringen. De FARC zou over 7500 tot 10.000 strijders beschikken.

Explosies van vreugde in Spaanse steden

In steden als Madrid, Barcelona, Sevilla en Zaragoza zijn de Spanjaarden in de nacht van zondag op maandag massaal de straat opgegaan om de wereldtitel van het nationale voetbalteam te vieren. Onder de tienduizenden mensen die de zege vierden in het centrum van Barcelona waren volgens de krant El País ook een aantal Nederlanders en immigranten.

De nationalistische Catalanen hebben de reputatie weinig op te hebben met het Spaanse elftal. Toch waren er 75.000 mensen naar de boulevard Maria Cristina gekomen om via een groot scherm de wedstrijd tegen Nederland te volgen. Op de boulevard liepen veel supporters in rode shirts van het nationale team of in het blauwrood van Barcelona, aldus de Catalaanse krant El Periódico.

In Madrid waren circa 250.000 mensen naar het stadscentrum gekomen om de wedstrijd op grote schermen te kunnen volgen. Na afloop van de wedstrijd reden tal van automobilisten luid toeterend door de straten van de hoofdstad en stonden er lange rijen mensen voor de kiosken met drank en ijsjes.

Del Bosque: "Verdiend gewonnen"

De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque vond dat zijn ploeg het zondag verdiende om wereldkampioen te worden. Spanje won in Johannesburg na verlenging met 1-0 van Oranje.

"De zege was verdiend. We hadden meer doelpunten kunnen maken, maar voor mij is het een geweldige dag", sprak een dolgelukkige Del Bosque die wel toegaf dat zijn ploeg het moeilijk had. "Het was een zwaarbevochten zege, maar we hebben fantastische spelers."

Del Bosque volgde Luis Aragones op die Spanje twee jaar geleden naar de Europese titel loodste. De voormalige bondscoach sprak ook van een terechte zege: "We hebben deze beker verdiend."

Aragones roemde de speelstijl van Spanje dat zich volgens hem niet aanpaste aan Oranje. "We maken ons niet druk om wie de tegenstander is. We spelen gewoon om te winnen." De oefenmeester had nog wel lovende woorden over voor het Nederlands elftal: "De beste twee teams speelden de finale."

WK een duel te lang voor Nederland

Het WK in Zuid-Afrika is een duel te lang gebleken voor het Nederlands elftal. Na de verloren WK-finale rest Oranje slechts het zilver. Via Denemarken, Japan en Kameroen bereikte Oranje de achtste finale tegen Slowakije. Vervolgens wachtte Brazilië en nadien werd in Uruguay nog een Zuid-Amerikaanse opponent verslagen.

De WK-campagne van Nederland begon bijna vier weken geleden met de openingswedstrijd tegen Denemarken. De verdedigende Denen maakten het Oranje moeilijk, maar direct na rust was er een eigen doelpunt van Daniel Agger die een kopbal van AZ'er Simon Poulsen tegen zich aan kreeg. Daarna ging Nederland makkelijker spelen. Kort voor tijd besliste Dirk Kuyt met een tweede treffer de wedstrijd.

Op zaterdag 19 juni moest Oranje voor de tweede keer aantreden tegen het stugge Japan. Ook de Aziaten zetten in op de verdediging. Uiteindelijk was het Wesley Sneijder die in de 53e minuut een afstandsschot losliet. De Japanse doelman Eiji Kawashima werd daardoor verrast en kon de bal niet keren.

Nadat Denemarken diezelfde dag van Kameroen won, was Oranje al zeker van het behalen van de achtste finale. Op 24 juni werd door een 2-1 zege op de Afrikanen echter ook de groepswinst veiliggesteld. Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar scoorden. Die laatste deed dat na een fraaie actie van Arjen Robben die zijn rentree maakte na een hamstringblessure. Samuel Eto'o schoot vanaf de strafschopstip de 2-1 in.

In de achtste finale wachtte Slowakije als tegenstander. Dat land was verrassend de nummer twee van Poule F geworden achter Paraguay, maar voor regerend wereldkampioen Italië. Net als tegen Kameroen kwam Nederland op 2-0 voor door een typische actie en schot van Robben en een simpele intikker van Sneijder. Nu was het Robert Vittek die in de slotfase een penalty langs Maarten Stekelenburg joeg.

De kwartfinale tegen Brazilië was de eerste keer dat Nederland achterkwam. Robinho zorgde in een van Nederlandse kant zwakke eerste helft voor de verdiende 1-0. Oranje tapte na rust echter uit een ander vaatje. Eerst zag Sneijder een vrije trap binnenvallen toen Felipe Melo zijn doelman Julio Cesar in de weg zat. De 2-1 werd door Sneijder binnengekopt uit een hoekschop die door Kuyt was doorgekopt.

Na het grote Brazilië wachtte in de halve finale Uruguay. Een fraai afstandsschot van Giovanni van Bronckhorst was goed voor de verdiende voorsprong van Nederland. Vlak voor rust liet Diego Forlan echter zien dat hij ook wist hoe hij de Jabulani moest behandelen: 1-1. In de tweede helft schoten Sneijder en Robben Nederland naar een nieuwe voorsprong. Maxi Pereira maakte de wedstrijd in de slotminuut nog spannend: 3-2.

Door die zege plaatste Nederland zich voor de derde finale waarin deze keer Spanje te sterk was. Nederland had de handen vol aan de technische Spaanse ploeg en miste wat geluk bij de afronding. Weer kwam Oranje achter, maar deze keer kon de ploeg niet terugkomen: 0-1.

Door de nederlaag van Nederland is Nieuw-Zeeland verrassend de enige ongeslagen ploeg van het WK geworden. De All Whites speelden in de poulefase gelijk tegen Paraguay, Slowakije en Italië. Wereldkampioen Spanje ging al in de eerste wedstrijd onderuit. Toen was Zwitserland met 1-0 de Spanjaarden de baas.

Oranje is na Duitsland de ploeg met de meeste verloren WK-finales. Duitsland en West-Duitsland kregen samen vier keer het zilver omgehangen, de laatste keer in 2002. Daar stelden de Oosterburen wel drie wereldtitels tegenover tegen nul voor Nederland.

Vechtpartijen na verloren finale

Bij vechtpartijen en vernielingen op straat zijn tijdens en na de verloren WK-finale in onder meer Deventer, Apeldoorn en Zwolle meerdere aanhoudingen verricht. In Zwolle werd na een vechtpartij een man met een vuurwapen opgepakt, meldden de politiekorpsen zondagavond.

"Het is nog onduidelijk of in Zwolle ook daadwerkelijk is geschoten", aldus de woordvoerster. Er werd ook vuurwerk afgestoken. Andere aanhoudingen vonden onder meer plaats wegens bezit van een gas- of alarmpistool, bezit van vuurwerk en het plegen van vernielingen. In Noord- en Oost-Gelderland vonden na de wedstrijd zeker vijf vechtpartijen plaats. De politie trad bemiddelend op. In Deventer werden tot middernacht twee mensen opgepakt, in Apeldoorn ook en in Zwolle een.

Op de pleinen in Deventer en Zwolle waar op grote schermen voetbal werd gekeken, was het snel rustig na het laatste fluitsignaal. "Met name in Deventer was het plein enkele minuten na de wedstrijd al bijna leeg."

Kuijt: "Scheidsrechter kost ons de kop"

Dirk Kuijt had evenals de rest van het Nederlands Elftal geen goed woord over voor scheidsrechter Howard Webb. Oranje verloor de WK-finale met 1-0 van Spanje.

"We waren zo dichtbij en dan krijg een paar minuten voor tijd een tegengoal", aldus Kuijt tegen NOS Studio Sport. "We zijn boos omdat we dichtbij waren. De scheidsrechter was net iets meer op hun hand en dat kost je de kop."

"Bovendien kreeg Heitinga heel gemakkelijk twee keer geel", aldus Kuijt over de rode kaart voor Johnny Heitinga. Kuijt vond dat Oranje ook zichzelf wat kan verwijten. "We hebben kansen gehad. Op die momenten moet je ze maken. Buiten die twee van Robben had ook Mathijsen nog twee kansen en Heitinga ook. We hebben een goede kans om wereldkampioen te worden gemist."

Kroonprins: "We kunnen ongelooflijk trots zijn"

Kroonprins Willem Alexander heeft het Nederlands elftal niet naar de overwinning kunnen juichen. De prins was aanwezig bij het finaleduel tussen Nederland en Spanje, welke Oranje in de verlenging verloor. "Het is heel bijzonder dat ze tweede zijn geworden", aldus de kroonprins na afloop van het duel tegenover de NOS.

"We kunnen ongelooflijk trots zijn", vertelt de kroonprins na afloop van het duel tegenover de NOS. In Nederland keken vele voetbalsupporters op pleinen naar de wedstrijd.

"Ik hoop dat ze er in Nederland een groot feest van maken. We zijn tweede geworden, we zijn wel tweede van de wereld", besloot Willem Alexander zijn verhaal.

Rellerige sfeer op Utrechtse Neude

De Utrechtse binnenstad is drie kwartier na het einde van de WK-finalewedstrijd, waarin Nederland met 0-1 verloor van Spanje, bijna helemaal leeggelopen. Op de Neude echter heerst een wat rellerige sfeer, waarbij de politie en Mobiele Eenheid in groten getale aanwezig zijn. Een aantal relschoppers is opgepakt en afgevoerd in een politiebusje.

Zo ongeveer driekwart van de supporters lijkt op de fiets gestapt voor een stille aftocht. Het deel van de mensen dat is achtergebleven blijft rondhangen op het plein. Er wordt vuurwerk afgestoken.

Van Marwijk: dacht al aan penalty's

Bondscoach Bert van Marwijk was direct na de verloren WK-finale teleurgesteld. "Als je zo vlak voor de de finish de goal tegenkrijgt, is dat logisch. Ik had wel het gevoel dat we de penalty's konden halen." Over zijn eigen team was Van Marwijk wel kritisch. In de eerste helft vond hij het spel 'matig'. "Het leek wel alsof er stroom op stond. Na de tweede helft was ik niet bang meer."

Het realisme overheerste bij de bondscoach na de wedstrijd. "De beste ploeg heeft gewonnen." Toch was Van Marwijk ook niet blij met de arbitrage. Vlak voor de treffer van Andres Iniesta schoot Wesley Sneijder een vrije trap via de Spaanse muur naast. Howard Webb en zijn assistenten kenden echter geen corner toe en uit de aanval die volgde scoorde Spanje. "Dat is zuur. De spelers zijn daardoor toch geïrriteerd. Maar ja, het is sport, het hoort erbij."

Ook Dirk Kuyt was nog kwaad. "We zijn boos omdat we zo dichtbij waren. Ik wil nooit anderen de schuld geven, maar de scheids was wel wat meer op hun hand dan de onze." Toch weet Kuyt die reactie ook aan teleurstelling. "Spanje is ook gewoon een heel goede ploeg. Als zij met 1-0 winnen, dan zijn ze gewoon de terechte kampioen. We zijn een goede kans misgelopen vandaag."

Van Marwijk: dacht al aan penalty's
Van Marwijk: dacht al aan penalty's (Foto: Novum)

Gouden schoen voor Thomas Müller

Thomas Müller heeft na de bronzen plak van het WK nog twee prijzen verdiend. De 20-jarige spits van Duitsland werd verkozen tot beste jonge speler van het toernooi en pakte de gouden schoen. Net als David Villa, Diego Forlán en Wesley Sneijder scoorde Müller vijf keer. De Duitser gaf echter ook drie assists en dat waren er meer dan zijn concurrenten.

De Gouden Bal voor beste speler van het toernooi was voor Diego Forlán. De aanvaller van Uruguay werd door de sportpers uit een lijst van tien genomineerden gekozen. Forlán scoorde vijf doelpunten en leidde Uruguay naar de halve finale, het beste resultaat sinds 1970.

Gouden schoen voor Thomas Müller
Gouden schoen voor Thomas Müller (Foto: Novum)

Man versiert wereldbeker bijna met muts

Een man heeft zondag vlak voor het duel van Nederland tegen Spanje geprobeerd de wereldbeker te versieren met een muts. De voetbalfanaticus sloeg toe vlak voordat de voetballers in het Soccer City-stadion in Johannesburg het veld opliepen.

De fan rende vanuit een hoek in het stadion het veld op en sprintte het veld over richting de middenlijn, waar de beker was neergezet. Net voordat hij bij de trofee was, wisten beveiligers hem neer te halen. Zeven beveiligers voerden hem af, door de tunnel en langs de wachtende voetballers.

De wereldbeker werd van het veld gehaald, nadat de volksliederen van Spanje en Nederland door het stadion hadden geklonken. De finale werd door Spanje met 0-1 gewonnen.

Webb scherpt kaartenrecord finale aan

De WK-finale tussen Nederland en Spanje heeft voor een negatief record gezorgd. Scheidsrechter Howard Webb trok liefst dertien gele kaarten een een rode kaart. Dat was ruim twee keer zoveel dan de finale van 1986. Toen deelden winnaar Argentinië en verliezend finalist West-Duitsland zes kaarten.

De finale van 2010 staat nu op de tweede plaats van WK-wedstrijden met de meeste kaarten. Nederland speelde vier jaar geleden ook de recordwedstrijd. Toen eindigde de veldslag die Nederland-Portugal in de achtste finale was met twintig gele kaarten en vier rode kaarten. Nederland verloor ook dat duel.

Van Marwijk: "Doodzonde"

Bert van Marwijk werd niet de bondscoach die Nederland naar de eerste wereldtitel leidde. In de finale was Spanje door een late goal van Andrès Iniesta met 1-0 te sterk voor Oranje. "Doodzonde."

Van Marwijk was na afloop niet te spreken over scheidsrechter Howard Webb, die Nederland enkele momenten voor de goal een corner onthield. "Iedereen kan zien dat dat schot van Wesley Sneijder van richting werd veranderd", aldus Van Marwijk tegen NOS Studio Sport.

"Maar de beste ploeg heeft gewonnen', erkende de bondscoach. "Ik ben teleurgesteld. We hebben net een WK-finale verloren. De eerste helft leek het wel of we onder stroom stonden. We hadden het desondanks twee keer kunnen beslissen via Robben."

"In de verlenging was ik eigenlijk niet zo bang meer, we zaten er allebei doorheen. Tot Johnny Heitinga rood kreeg. Doodzonde. Maar het is sport. Het hoort erbij", besloot Van Marwijk.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.