Van Marwijk: "Teleurstelling is nog niet verwerkt"

Het Nederlands elftal zette maandag aan het eind van de middag voet op Nederlandse bodem. Bondscoach Bert van Marwijk gaf bij zijn terugkeer toe dat het nog een beetje vreemd voelde om weer in Nederland te zijn.

Direct na aankomst op Schiphol stapte Van Marwijk het gereedstaande oranje podium op. Met naast hem de spelers. "We hebben de teleurstelling nog niet helemaal verwerkt. Als je drieëneenhalve minuut voor het einde van de wedstrijd het WK weggeeft, is dat erg pijnlijk", stond de keuzeheer de pers te woord daags na de verloren WK-finale tegen Spanje (1-0).

Het vliegtuig met de spelers en staf werd het laatste stukje begeleid door F16's van de Koninklijke Luchtmacht. Twee brandweerwagens spoten een boog water over het toestel. Het gezelschap zou met helikopters naar Noordwijk worden overgebracht, maar dat gebeurde uiteindelijk per bus.

Van Marwijk: "We hadden veel vertrouwen in een penaltyreeks. Vooral vanwege de vorm van Maarten Stekelenburg. We hebben wel begrepen dat we het een en ander hebben losgemaakt in Nederland en dat we de mensen veel plezier hebben gegeven. We mogen best trots zijn dat zo'n klein landje tweede wordt op het WK."

Hij werd bijgevallen door aanvoerder Giovanni van Bronckhorst, die zondag zijn loopbaan afsloot. "Ik kan niemand iets verwijten. Het heeft niet zo mogen zijn. Ik ben trots op de jongens en de staf", besloot de linksback, die Oranje in de halve finale tegen Uruguay nog de weg wees.