Spelers Oranje best trots op tweede plaats

Hoewel de teleurstelling na de verloren WK-finale bij de spelers van het Nederlands elftal overheerst, is er ook trots over wat er de afgelopen weken in Zuid-Afrika is gepresteerd. "Het verlies valt ons heel erg zwaar", verwoordde John Heitinga het gevoel. "Maar we mogen wel terugblikken op een geweldig toernooi en een tweede plek is toch wel een unieke prestatie."

Daar is Nigel de Jong het volstrekt mee eens. "Het is natuurlijk knap dat we de finale hebben gehaald, maar als je daar dan in staat wil je die ook winnen." Dat scheidsrechter Howard Webb net voor het beslissende doelpunt verzuimde een corner toe te kennen aan Oranje, was De Jong een doorn in het oog. "Helaas hebben we, mede door een fout van de scheidsrechter, onze droom niet kunnen verwezenlijken."

Ook Eljero Elia vond al even de tijd om terug te blikken op de afgelopen weken. "Een tweede plaats is best iets om trots op te zijn", vond de vleugelaanvaller. "We hebben het heel goed gedaan en onder meer van Brazilië, het beste land ter wereld, gewonnen."

Voor Gregory van der Wiel was het nog te vroeg om een glimlach op zijn gezicht te toveren. "Misschien komt die trots later wel, als ik een dvd'tje met de hoogtepunten zie. Maar momenteel overheerst toch echt de teleurstelling."

De spelers arriveren vanmiddag weer in Nederland. Morgen worden ze na een boottocht gehuldigd op het Museumplein.