Noodweer treft Zwarte Cross

Bij de opbouw van het festival Zwarte Cross in Lichtenvoorde zijn maandagmiddag vier mensen gewond geraakt doordat tenten zijn ingestort. Tenten werden weggeblazen door de hevige wind of scheurden. Hoe ze er aan toe zijn, is nog niet bekend. Ook elders in de Achterhoek zijn flinke problemen door het noodweer.

Mogelijk liggen er nog medewerkers onder de ingestorte tenten. Er wordt met man en macht gezocht naar alle medewerkers die op het festivalterrein bezig waren met de opbouw. De politie heeft groot alarm geslagen.

Update 13.39 uur
Een omwonende verklaart aan Radio Gelderland dat het ging om een gigantisch onweer met harde windstoten, dat enorm veel schade heeft aangericht op het Zwarte Cross-terrein. Het is een grote chaos op dit moment. De grote Megatent zou volledig zijn weggewaaid en veel meer tenten gescheurd. Ook veel tipitenten zijn door de wind gegrepen en verdwenen. Er zijn enkele gewonden gevallen, en de hulpdiensten (inclusief traumahelikopter) zijn ter plaatse.


Update 13.56 uur
Het laatste nieuws is dat er twee lichtgewonden zijn. De organisatie van de Zwarte Cross meldt in een bericht op de website dat zij druk bezig is om de situatie te inventariseren. Aan het eind van de middag hoopt men meer duidelijkheid te kunnen verschaffen over hetgeen er gebeurd is.


Update 14.08 uur

Ten tijde van het noodweer waren er zo'n tweehonderd man op het terrein aan het werk. Inmiddels is het aantal gewonden opgelopen tot vier. Hiervan zijn er twee lichtgewond. Het letsel van de andere twee is nog niet bekend.


Update 14.31 uur
Inmiddels verschijnen de eerste foto's op Twitter, waarop enigszins te zien is wat het noodweer met het terrein gedaan heeft.


Foto door Remco Wolterink


Update 14.52 uur
Ook Twitteraar Matthijs Holtrop is aanwezig, en heeft een aantal foto's vanaf het terrein getwitterd. (foto 1, foto 2, foto 3, foto 4, foto 5, foto 6, foto 7)


Update 15.02 uur

Burgemeester Henk Heijman van Oost Gelre bevestigt dat er in elk geval twee lichtgewonden zijn. Er waren zoals gemeld tweehonderd man op het terrein werkzaam, maar nog niet iedereen is geregistreerd. Er is dus nog niet bekend of voor de rest iedereen er ongeschonden vanaf is gekomen.


Update 15.27 uur
Na het opnemen van de schade heeft de organisatie bekendgemaakt dat het festival vrijdag wel gewoon doorgaat, maar dan in een andere vorm. De vier gewonden zijn allen lichtgewond en hebben voornamelijk schaafwonden opgelopen.